2016-10-23 915 瀏覽
同2個朋友揀左呢間餐廳吹水兼食飯。個menu幾多選擇,可以滿足梣食日本嘢同西餐嘅朋友。於是乎叫左3個set dinner。食嘢之前叫左3杯水。我奉勸唔飲比較好...我飲飲下見到動物... 我朋友飲到有味...佢有換左杯新嘅俾我,但我飲左幾啖就冇飲lu。跟住沙律出場,其實好難出事,但佢旁邊豆腐上面個pat嘢出左事,好咸好傑,糟蹋左舊豆腐。粟米磨菇忌廉湯不過不失。主菜我叫左勁普通嘅咖哩炸豬扒飯。炸豬扒炸得幾好食,唔會太厚,唔會太粉,唔會太乾,如果個咖哩汁多返少少會比較好。不過主菜個碟入面又見到沙律個件豆腐,好彩我鍾意食豆腐,唔係我會覺得幾重覆。最好食係個甜品,焦糖紅豆布甸。我+$10飲左個特飲仙草奶茶。唔知係咪因為糖要自己加,硬係較唔啱個味,唔係唔好飲,不過應該冇下次。環境係細左啲,不過如果對食冇咩要求,又想坐耐啲,係幾推介呢度。本來想影相,但個相機怪怪地,只係影左個沙律。
同2個朋友揀左呢間餐廳吹水兼食飯。
個menu幾多選擇,可以滿足梣食日本嘢同西餐嘅朋友。
於是乎叫左3個set dinner。
食嘢之前叫左3杯水。
我奉勸唔飲比較好...
我飲飲下見到動物... 我朋友飲到有味...
佢有換左杯新嘅俾我,但我飲左幾啖就冇飲lu。
粟米磨菇忌廉湯不過不失。
主菜我叫左勁普通嘅咖哩炸豬扒飯。
最好食係個甜品,焦糖紅豆布甸。
我+$10飲左個特飲仙草奶茶。

本來想影相,但個相機怪怪地,只係影左個沙律。
2016-10-20
2016-10-16 471 瀏覽
16號星期日到此食早餐,嘩,D早餐價錢貴人$10,$46一份,但質素認真差,通粉冇味又唔熟,一丁只用熱水浸熟,唔係明火㷛,又漏左我杯咖啡,要提至到,之後最嬲係我杯咖啡仲有大半杯,居然個女待應叫我埋單,話出便好多人等,真是超差,價格比同區貴,但顧客服務差劣,個人估計可能佢地唔憂做啦!下次唔會再去
2016-10-16
早餐
2016-01-28 1040 瀏覽
上晝請o左假...最衰就係又凍又落雨...一定要嘆個lunch再返工先開心~ o係店外望一望個menu...有幾款burger (無牛肉)~ 一定要試試啦~ Burger有手打蝦飪, 魚柳 或然豬柳蛋沙律...我就揀o左手打蝦堡漢堡餐 ($68)~餐湯同餐包好快送到~ 今日o既湯係甘筍忌廉湯~ 好cream但唔太傑~ 不過d餐包偏甜...唔係咁o岩我口味~ 但因為佢熱辣辣所以我都食晒~ 再等一陣burger都送到啦~ 唔...初時我望個包係睇唔到入面塊蝦肉...有d唔開心...要轉到另一邊先睇到...其實佢塊蝦肉都夠厚~ 而且係超級熱!!!不過因為佢d包都係自家製 (?)...唔圓...三尖八角...所以睇唔到塊肉...當然我會覺得佢整返大少少...賣相會更完美啦~ 哈哈~食落去真係好正~ d蝦肉好彈牙~仲有好多千島醬同埋芝士~ 成個包感覺好juicy~ 用手拎住食都唔易散開~ 伴碟o既薯角好脆~ 夠熱~ 沙律菜都好新鮮~ 仲有意式醬汁!!! 餐茶叫o左咖啡~ 估唔到都好好味wor~好濃好香~ 奶又可以自己加~ 味道真係好o岩心水~ 我記得之前o係正店食過牛肉burger...覺得非常
上晝請o左假...最衰就係又凍又落雨...
一定要嘆個lunch再返工先開心~
手打蝦堡餐

再等一陣burger都送到啦~
唔...初時我望個包係睇唔到入面塊蝦肉...
有d唔開心...要轉到另一邊先睇到...
其實佢塊蝦肉都夠厚~ 而且係超級熱!!!
所以睇唔到塊肉...
當然我會覺得佢整返大少少...賣相會更完美啦~ 哈哈~

食落去真係好正~ d蝦肉好彈牙~
仲有好多千島醬同埋芝士~ 成個包感覺好juicy~
用手拎住食都唔易散開~

伴碟o既薯角好脆~ 夠熱~
沙律菜都好新鮮~ 仲有意式醬汁!!!

餐茶叫o左咖啡~ 估唔到都好好味wor~
好濃好香~ 奶又可以自己加~ 味道真係好o岩心水~

我記得之前o係正店食過牛肉burger...
覺得非常一般...
估唔到分店無牛肉burger但反而咁出色~
有機會都想試埋豬柳蛋沙律o個個burger~
2016-01-27
手打蝦堡餐
  • 手打蝦肉漢堡
2015-05-15 861 瀏覽
4人同行 為姊妹慶生 叫左4個餐share黎食個staff好好人...知道我地share黎食 主動叫廚房分開上菜 食完一碟再慢慢上前菜: 豆腐+沙律菜 (個汁好味 幾開胃)餐包+湯 (正常 無咩特別)蝦肉漢堡 讚 (薯角脆卜卜 唔係hea左好耐 感受得到佢係即炸 ,漢堡包都係脆身 口感好好 唔係普通軟林林既包, 塊蝦肉又厚)煎魚柳+紫薯 (魚柳系煎得好脆好香 而且紫薯夠甜 我地4個搶住食)千層面 (比較細份, 唔算太抵食 佢個味道OK)虎蝦意粉 (意粉唔太特別  但蝦肉好食 都大隻!)最後有甜品(有4款 我地都揀焦糖布丁, 好食 唔係hea你既甜品good) $100頭食到哩個質素既西餐 算抵食; 而且staff好有禮貌好nice!
4人同行 為姊妹慶生 叫左4個餐share黎食

前菜: 豆腐+沙律菜 (個汁好味 幾開胃
餐包+湯 (正常 無咩特別)
蝦肉漢堡 讚
千層面 (比較細份, 唔算太抵食 佢個味道OK)
虎蝦意粉 (意粉唔太特別  但蝦肉好食 都大隻!)

2015-05-14
生日
2014-11-09 843 瀏覽
平時聽住元朗啲朋友話雞地有間cafe唔錯,又要卜位又排哂隊甘,男朋友今日禁啱要去元朗踢波,就去佢教育路間分店試下。一點幾去,d學生啱啱走哂,等d侍應汁完台就有位,無人講到禁多人排哂隊。可能無乜人,我地2個人個女侍應都拍左張4人台比我地,好好人,因為叫完野食就明白到2個人一張2人台真係完全唔夠用 。一睇個餐牌,哇!一個三文魚凱撒沙律都要68蚊!凍飲重要+3,呢到真係元朗?餐湯係我最鍾意既蘑菇忌廉湯,好淡,得陣蘑菇味,都接受到。但一試男友個羅宋湯,哇真係好難飲!唔酸不特止,菜味肉味乜都無,得陣辣味,所以男友飲左一啖就無飲。餐包重熱既,呢個有d意外。我叫左立魚柳意粉,男友就叫左帶子意大利飯。立魚柳,好大陣雪味,又油淋淋,配埋既茄丈,好奇怪,係粉紅色嫁 ,不過一樣淡!男友個意大利飯先好笑,我見隔離台果個係學生餐,好細碟,半個飲碗甘上下,以為唔係學生會大份d,點知一樣禁細!試問一個成年人真係邊夠食 !我比埋個意粉男友先夠食!!餐飲凍檸茶,篤到死都無檸檬味,我諗檸檬應該係放左好耐果隻!熱齋啡,出面好多地方都會跟包糖比你既正常,不過叫得齋啡都唔會落嫁喇。飲飲下,突然一個著便裝疑似係老闆既男人無
男朋友今日禁啱要去元朗踢波,就去佢教育路間分店試下。

我叫左立魚柳意粉,男友就叫左帶子意大利飯。
!我比埋個意粉男友先夠食!!

餐飲凍檸茶,篤到死都無檸檬味,我諗檸檬應該係放左好耐果隻!
熱齋啡,出面好多地方都會跟包糖比你既正常,不過叫得齋啡都唔會落嫁喇。飲飲下,突然一個著便裝疑似係老闆既男人無神神粒聲唔出伸隻手埋黎放包糖係中間,嚇得我,重要另轉臉鬧個女同事點解唔比糖我,真係咀都o埋。

另外不得不提既係,距地全間鋪雖然好細,有3個員工,但係唔知點解做野既呢就得1個女侍應,因為我坐正係個廚房出餐位到,所以會望到有野食隊左出黎。
見到有好幾次個女侍應想去拎野食,但就比個疑似老闆既人叫走咗!等我重想叫佢比張紙巾我都唔好意思麻煩距
。然後埋單叫距啦,距應該係唔比掂錢,叫第個幫佢埋,但無人理距囉,搞到我地等左勁耐!

真係好失望,因為元朗比我地既印象都係又平又抵食,野食當然唔會好好味但都唔會太差。但呢到真係唔知點形容,西餐餐牌,但明明就係茶餐廳格調,但又要學西餐set餐具,比水,用簿埋單禁樣,完全格格不入!好彩距無加一!唔係真係蝕哂!無下次!
2014-11-05 429 瀏覽
朋友說想食CHOW CHOW, 以往都會係舊店食,不過CHOW CHOW 2更方便,於是便試一試~點了羊架及什菌意大利飯~~~大概是$170左右一個Set.我要了蕃茄忌廉湯,略嫌淡,可幸,餐包十分鬆軟~沙律勉強可以啦~朋友很滿意他的羊架,整整有三塊,又不停說好味道~~~我的什菌意大利飯,可以說是一般而已~~~我點了紅豆冰,十分失望,紅豆不夠稔,也不夠甜....但甜品焦糖燉蛋的確值得一讚總共才三百多,以晚餐來說,可以算是便宜~~~若是要慶祝生日等,還是建議到舊店~~~
點了羊架及什菌意大利飯~~~大概是$170左右一個Set.
朋友很滿意他的羊架,整整有三塊,又不停說好味道~~~
我的什菌意大利飯,可以說是一般而已~~~

我點了紅豆冰,十分失望,紅豆不夠稔,也不夠甜....

甜品焦糖燉蛋的確值得一讚

總共才三百多,以晚餐來說,可以算是便宜~~~
若是要慶祝生日等,還是建議到舊店~~~
2014-11-01
  • 焦糖燉蛋
  • 羊架
2014-04-19 1037 瀏覽
今日又入元朗搵野食,睇到呢間鬆cafe價錢唔貴,又幾多人食就入去試下!員工服務態度好好!有禮貌!我地兩個人叫左兩個意大利飯,一個系蘑菇,一個系芝士龍蝦食主菜之前有頭盤,餐飽同湯,頭盤有凍豆腐加螺肉,仲有少量蘋果沙律!味道唔錯!值得一提個飽同湯,飽係新鮮熱辣,好脆,同一般西餐廳食既餐飽好唔同!忌廉湯好濃,好正!飲到一滴都無甘濟😂之後就系主角!意大利食個汁好濃,蘑菇個個好香黑松露味!啖啖都好正!再加上個蘑菇好甜,d蘑菇汁送飯一流!不過個龍蝦肉就有dd硬,但系都幾大隻!飯既量吾算多,但食晒一個dinner set好夠飽!之後仲有埋甜品,有六款揀,全部自家制,但每人吾一定只可揀一款,店員會叫你試多幾款比下意見,叫多款吾會另加錢㗎!我地搵左芒果布丁,焦糖燉蛋同椰子cheese cake,芒果布丁好重奶味,而且個布丁無落色素教色!焦糖燉蛋吾太甜,無甘漏!而個cake就吾太重椰子味。整體上黎講好滿意,感覺到老闆好有心思同熱誠,重要免加一!一定會再光顧!
員工服務態度好好!有禮貌!
我地兩個人叫左兩個意大利飯,一個系蘑菇,一個系芝士龍蝦

忌廉湯好濃,好正!飲到一滴都無甘濟😂

2013-08-19 456 瀏覽
白天與衛斯里倆口子踩單車感受大自然去,受到太陽伯伯的照料,三小時的單車旅程使我倆由白雪雪變成黑蚊蚊。完成單車旅程便拖著疲累的身驅到元朗覓食倆口子最終選了三間餐廳一、「安娜餐廳」二、「酒泉」三、「鬆 Cafe Chow Chow Cafe II」六時半經過「安娜餐廳」時,門口已有十數人等位,人數之多令我倆卻步,走到「酒泉」,豈料「酒泉」門外人流更多,小妹先拿號碼籌然後快步走到「鬆 Cafe Chow Chow Cafe II」,「鬆Chow Chow cafe II」大約等二至四張枱(室內座位有限,故要輪候,若於室外用餐則不需等候),而「酒泉」則要等八張枱。幸好兩間餐廳的距離只有數十米,小妹負責等「酒泉」,而衛斯里則負責守侯「鬆 Cafe Chow Chow Cafe II」。大概十五分鐘「鬆 Cafe Chow Chow Cafe II」就已叫剩兩張枱,我們便決定棄「酒泉」保「鬆 Cafe Chow Chow Cafe II」,皆因「酒泉」還未有客人離去的跡象。(可是,這個決定卻讓我倆等 一小時。。)女侍應好客的招呼我倆坐於外等候,更遞上兩杯清水和兩本雜誌以供我倆消磨時間,本以為多等十

倆口子最終選了三間餐廳
一、「安娜餐廳」
二、「酒泉」
三、「鬆 Cafe Chow Chow Cafe II」

侍應好客的招呼我倆坐於外等候,
更遞上兩杯清水和兩本雜誌以供我倆消磨時間,本以為多等十來分鐘便能入座,但小妹把雜誌看完,水也喝光,餐牌也懂得背了也還在外頭等。苦等四十來分鐘,小妹真的不能再呆著,便逛逛鄰近的店鋪,但因白天消耗了太多能量,走不遠便死死地氣回餐廳外頭坐。

小妹:「既然已花了四十分鐘,沒理由一走了之,白白浪費已花掉的時間」,所以還是堅持等下去(雖然等得有點苦燥),而一直乖乖在外頭耐心等候的衛斯里則安撫著急燥的小妹。可能女侍應看到小妹等得快要哭,她便走出來說:「不好意思讓你們久等,你們的帳單會打九折以作補償」

大概多等了廿分鐘,坐於門口的客人結帳離去,小妹看到後雀躍萬分!女侍應把清理好後便安排小妹入座。

餐廳是典形西餐廳裝潢,用上PVC膠餐桌,以便於清潔打理,窗口以紫色霓紅燈作點綴,為餐廳打造浪漫氣氛。餐廳空間有限,只能容納十多位客人,而亦因空間上的缺憾,令顧客的私隱度有限,只需要靜心一點便能聽到其他客人的話題。

先來前菜:螺肉芝麻醬冷豆腐沙律
螺肉芝麻醬冷豆腐

滑溜的冷豆腐上鋪上美味芝麻醬和螺肉,配搭新鮮,味道相配,令人有一想再食的衝動!前菜還有新鮮沙律菜配酸甜黑醋,開胃得很。只嚐前菜,小妹和衛斯里已滿意得很。

再來是餐湯:雜菜湯和蘑菇湯
蘑菇湯、雜菜湯

與白天的「藝程雅聚」相比,這裏的雜菜湯蕃茄味較為突出,半酸半甜;而蘑菇湯味道則較稀較淡,沒有預期濃郁的蘑菇味和香噴噴的忌廉味。不過送來的餐包卻有驚喜!餐包溫暖而軟熟,與湯一起大大掩蓋了湯味的不足!(若許可真的想Refill餐包

把餐湯收起後,主菜也出場了:香草汁煎比目魚配薯蓉和牛柳鵝肝配薯條
香草汁煎比目魚配薯蓉
賣相不俗,金黃色的比目魚放於薯蓉上,配上烹調過的雜菜,為了讓客人可自行選擇醬汁的多寡,香草汁是另外以醬料碟盛載。

配菜是烹調過的,不會是只用滾水烚過的蔬菜,這一小事已稍稍加分;魚扒滑溜非常,雖然煎煮過但沒有過多油份,而且魚味重,魚扒之味令平常不愛吃魚扒的小妹對魚扒重新點燃愛慕之情;熟腍的薯仔加以牛奶、牛油攪抣令薯蓉味道提升至極;香草汁是以牛奶煮成,味道不濃,但配上比目魚卻剛剛好,而且更能帶出魚扒之鮮!
鵝肝牛柳配薯條

牛柳鵝肝配薯條,七成熟的牛柳上放上香口的鵝肝,鵝肝雖味美,但過膩,若然配上多士會較適合;牛柳是剛好的七成熟,牛味濃;配菜與比目魚一樣,也是烹調過的雜菜;薯條較普通,不像自家製造,應該是現成貨吧

吃過主菜,當然要點餐飲及甜品招牌忌廉紅豆冰和雜果冰飲、藍莓芝士蛋糕和焦糖燉蛋
招牌忌廉紅豆冰
雜果冰飲

招牌忌廉紅豆冰,以花奶沖調,加上半腍半甜的紅豆和香滑忌廉,味道美味非常,下次黎會再叫!
雜果冰飲則較為遜色,雜果冰飲實質為雜果賓治,雖以別緻玻璃杯盛載著紅莓汁和梳打調成的飲料,但因選用罐頭生果,令飲料底部較甜,不過生果份量很多,像是吃不完似的

甜品藍莓芝士蛋糕和焦糖燉蛋藍莓芝士蛋糕芝士味尚算足夠,配上藍莓醬,很滿足,而焦糖燉蛋面上佈滿燒焦了的焦糖,一熱一凍,很過癮,只可惜蛋醬不夠滑溜。一小件的甜點以終結整頓晚飯實在完滿至極!
藍莓芝士蛋糕、焦糖布甸
百來塊錢便能有這水準實在難得!感謝女侍應的九折招待,我倆口子會翻來喔!

2013-08-11
螺肉芝麻醬冷豆腐
香草汁煎比目魚配薯蓉
鵝肝牛柳配薯條
招牌忌廉紅豆冰
雜果冰飲
2013-05-09 328 瀏覽
聽聞這間係第二分店, 聽同事講這間好多人光顧, 又話鶏地間總店好正, 兩間店都好難訂位的, 於是今日同數位同事去試試啦, 等候時間可以接受, 餐廳待應都有禮貎, 但我們叫了三份午餐都覺得個南瓜湯唔夠結身 not creamy, 味道偏淡, 叫了帶子意大利飯, 個飯太軟身, 唔似正中意大利飯, 有同事話味道偏鹹, 唔係咁好食, 帶子好似霎過咁, 無尼味道, 另有同事叫了魚柳, 佢話都係有陣雪味, 最後杯咖啡亦無咖啡味可然, 好似大家樂港式咖啡咁普通, 價錢又唔係平, 份量又較少, 真係唔知D同事點解話好食, 仲有唔知點解咁多人來食, 佢地真係未食過真正好味的意大利西餐啦, 其實元朗仲有好多較好食又清靜的餐廳, 有在較少人去的街道附近, 你地快D去發掘吓啦。
2013-05-09
2013-03-31 292 瀏覽
睇 Openrice 發現老公好鍾意食的 Chow Chow Cafe 開了分店, 就在教育路其實去兩間店都係遠, 今日就試試新舖啦~呢度開業兩個多月, 室外座位比室內的多服務員依舊的態度親切又有禮~點了兩個午餐, 很喜歡南瓜湯的 creamy, 雜菜湯都好足料, 多菜健康我很喜歡今日的食物, 因為我好怕出街食, D 調味會好重,呢度的湯和肉, 調味都剛好, 很健康的感覺~牛扒要五成, 真係有五成的效果, good ar! (因為太多舖問完你幾多成, 其實整完都係過熟....)呢個薯條外脆內軟, 十級好食!!半溶的芝士在脆脆的豬扒上, 夾埋來食很 match~ 豬扒的肉質唔錯, 有肉味唔會醃到林晒~在陽光下吃午餐, 是假日的享受啊~
其實去兩間店都係遠, 今日就試試新舖啦~

呢度開業兩個多月, 室外座位比室內的多
服務員依舊的態度親切又有禮~
我很喜歡今日的食物, 因為我好怕出街食, D 調味會好重,
呢度的湯和肉, 調味都剛好, 很健康的感覺~
呢個薯條外脆內軟, 十級好食!!
在陽光下吃午餐, 是假日的享受啊~
2013-03-23
2013-01-14 209 瀏覽
話說男友最近愛上釣魚,網上看到安興街這邊好像有店賣釣魚工具的......就過來走走..之後再去搵食啦....途中竟發現妹妹口中很想試食的新店...在門前看一下餐牌...有店員出來簡單介紹一下....但因為我們想再走走...跟店員說謝謝便走了.....還得到一個禮貌的回應呢...坦白說對這店第一個感覺已經很好了......說一下食物吧

題外話/補充資料: 在元朗開飯..很多朋友都快食快閃...有些甚至要被呼喝才可以內進有餐飽飯食下......這店給了我小時侯在元朗店舖吃飯的親切感....久違了....真係好耐無試過食飽係開開心心..笑住咁行出門口.....這店做到了....其實有點不想寫上OPENRICE的...怕客人一多了...又變回現有元朗食店態度........想了想都係寫啦....當表揚下啦^^
2013-01-09
2012-12-29 158 瀏覽
今朝發現呢間新開既cafe, 原來早餐只做星期六日同假期叫左個B餐,係港式早餐配搭佢個鮮奶炒滑蛋真係滑到冇得頂,正 佢係配厚多士,又係一絕,脆到呢 ⋯⋯加兩蚊有即磨咖啡,抵到爛,果然係一間cafe最正既就係早餐食到十一點半,啱晒我訓到晏一晏先開餐
今朝發現呢間新開既cafe, 原來早餐只做星期六日同假期
叫左個B餐,係港式早餐配搭
佢個鮮奶炒滑蛋真係滑到冇得頂,正
脆脆厚多士 + 鮮奶炒滑蛋
佢係配厚多士,又係一絕,脆到呢
⋯⋯
加兩蚊有即磨咖啡,抵到爛,果然係一間cafe
即磨咖啡
最正既就係早餐食到十一點半,啱晒我訓到晏一晏先開餐

2012-12-29
$26 (早餐)
脆脆厚多士 + 鮮奶炒滑蛋
即磨咖啡