2021-10-15 194 瀏覽
平常不會寫食評,今次真係要反映一下啦!當日準時到全場都係滿座既,攞咗個QR code就點菜,第一輪都要等咗成十幾分鐘先見到啲肉肉,而一齊叫既前菜就變咗後菜🤣成大半個鐘咁滯,真係坐喺度等㗎🧐而叫咗啲飯到最後都冇嚟仲以為自己張單甩漏啫,原來前後左右既枱都係,到最後見啲客互相贈送自己啲食物過隔離枱,聽聞有啲成半個鐘都未有嘢可以開爐燒嚟食,慘慘😢不過都開心睇到香港人發揚咗守望相助既精神啦😆👍仲見有啲人直程入去厨房問點解咁耐既?有啲離開嗰陣仲話都冇嘢食不如走啦⋯⋯想等?都夠鐘啦,係咪?時間就係咁一分一秒咁過冇咗,唉😮‍💨無奈📌希望餐廳可以改善下,當晚氣氛真係唔多好,真係乜嘢心情都冇哂㗎⋯⋯
平常不會寫食評,今次真係要反映一下啦!
時間就係咁一分一秒咁過冇咗,唉😮‍💨無奈
2021-10-14 202 瀏覽
呢間野我都黎過好多次,佢食物好味,所以會再encore,但今次既經驗令我以後都唔會幫襯呢間餐廳分兩邊,我哋今次兩個人坐喺燒肉達人嗰邊。一入去冷氣開到好大,大到我見到啲冷風吹出黎,好似開咗雪櫃咁。都明白燒肉店如果一開爐店面就會好熱,所以都冇乜嘢,諗住開爐之後就會好啲。 坐低左之後大概10分鐘終於有人黎serve,俾左個QR code落單同埋有兩杯茶(我哋已經算好彩,隔離枱有啲坐左廿分鐘都冇茶,有啲枱兩個人但俾咗一杯茶🥲)。等左咁耐都肚餓啦,即刻掃QR code諗住落單😀 但係!原來呢邊係上唔到網,淨係收到一兩格,有啲電話台就好彩啲,轉好耐有時都入到佢個網,而餐廳本身係冇wifi提供🙃 同侍應講佢完全幫唔到我地,之後我地再同經理反映,佢講左佢哋wifi密碼俾我哋聽,但都係連唔到。好彩我哋有一部電話連到自己data,搞左咁耐勁肚餓,所以拿拿林叫野食。我哋18:31落單,到18:50都未有野食黎,我哋問侍應可唔可以幫我哋跟一跟,佢睇返話落左單,要等咁耐係正常🤓過左5分鐘再問侍應,佢話佢哋淨係負責serve我地,其他野佢唔清楚。都明白佢難做,我哋再同經理反映,經理話會幫我哋跟,最後要我哋自己行到

好彩我哋有一部電話連到自己data,搞左咁耐勁肚餓,所以拿拿林叫野食。我哋18:31落單,到18:50都未有野食黎,我哋問侍應可唔可以幫我哋跟一跟,佢睇返話落左單,要等咁耐係正常🤓過左5分鐘再問侍應,佢話佢哋淨係負責serve我地,其他野佢唔清楚。都明白佢難做,我哋再同經理反映,經理話會幫我哋跟,最後要我哋自己行到去廚房門口問經理,最後先有第一碟野食黎到(嗰陣係19:10分🙃),等到又凍又悶(冷氣大、電話又用唔到),而120分鐘限時已經過左1/3🙈 而且我哋落既野大概有30碟,但佢第一次黎既食物只有4碟牛肉+4碟前菜(我哋已經算好,等既期間已經有一枱等左45分鐘都未有野食走左,其他枱既食客都未有野黎過,我地係第一個)。其實佢大部分食物,好似生肉、前菜、菊花茶都係預先整定,唔係好理解點解可以8個字都未有,仲要唔係淨係我哋一枱係咁,嗰邊大概9-10枱都係咁既情況,而我哋等食物期間仲不斷有客人入座😵‍💫

有野食黎當然快啲燒快啲食啦,夾埋16片肉話咁快就燒完,但我地叫既其他野(eg雞 豬 海鮮 熟食)完全冇黎過,食晒啲肉冇野燒唯有熄爐,期間我哋都有落下單希望會有野食黎但完全冇。等多一陣又黎一個人蔘雞湯,我地等到隻碟啲油都凍埋結撻撻咁都未可以開返爐,期間又有一枱人因為坐左咁耐冇野食,茶都冇杯,頂唔順走左。

到咗8:00左右,愈黎愈多人燥,經理都係不斷話唔好意思,請大家飲野,但情況完全冇改善,有一枱客人啲野食黎左第一轉,等左1.5小時都冇野黎,本身預備個心情食大餐,等咁耐咩都冇得食大家都燥燥地,最後佢哋同經理講想走,我哋最後都係8點幾走左,經理都好好冇話收返錢。

最後我哋等左1.5個鐘,等到既只係4碟牛肉,4碟前菜同一個人蔘雞湯。其實經理態度都好好,係咁講唔好意思,又同大家講唔限時,又俾我哋走。只不過見到已經8點鐘但廚房出菜冇改善過,叫左10樣嘢廚房會選擇性地黎一碟,連自己想食咩都控制唔到,有啲食物經理又話賣晒(我哋已經6點幾黎到一坐低就叫🥴),所以趁其他餐廳未關門早啲去第二度食好過😵 可惜既係經理好似處理唔到廚房既情況,由6點半到8點都解決唔到問題,之前黎過幾次都覺得呢間韓燒食物質素唔錯,如果因為行政問題搞到咁都幾可惜,但佢收費都唔平($288加一),呢個價錢都唔少選擇,而且放題韓燒當然希望大啖大啖咁食肉,而家咁既情況好影響食大餐既心情😶

希望餐廳真係可以有所改善
北角一向也是隱蔽嘅美食堂🥰今次新開左間尖沙咀人氣韓燒同埋料理放題高麗軒韓國料理‼️北角新店開張🎏🎉佢哋有定食同埋放題燒肉食😋我哋今次就揀咗食佢哋嘅韓燒放題,星期一至四每位晚市$168。都係揀完食放題之後佢哋就會俾個QR code你自動落單,佢哋放題韓燒都包咗好多款牛肉、豚肉、豬肉、雞肉、海鮮,依家每人只要加多$68 升級,就可以任食加拿大Prime 雪花牛/ 3A雪花牛😍😍仲有帆立貝、澳洲新鮮帶子、法式羊架和紅炆牛肋骨!真係非常吸引!點完單之後嘢食好快嚟到,佢哋除咗有韓燒之外仲有唔少嘅韓式料理,例如有人蔘雞湯、辣豆腐海鮮湯,韓國炒年糕等等。我哋仲有叫咗唔同款式嘅配菜同埋配料好似蒜頭同埋青陽辣椒🌶️自己最驚喜而且又再叫嘅就係豬頸肉、牛仔骨、牛肋骨同埋辣味五花腩😚😚仲有牛肩肉,佢哋嘅牛肩肉就咁食都好有牛肉味唔使點醬汁都可以!另外佢哋有生菜你呢可以包住啲燒肉食唔會咁油膩👍🏻👍🏻食到最尾佢哋依家仲有免費送甜品啫喱: classic 羅拔臣啫喱🤭簡直就係完美嘅一餐❤️‍🔥

人蔘雞湯
例如有人蔘雞湯、辣豆腐海鮮湯,韓國炒年糕等等。
我哋仲有叫咗唔同款式嘅配菜同埋配料好似蒜頭同埋青陽辣椒🌶️
前菜

人蔘雞湯
前菜
  • 加拿大PRIME雪花牛
2021-10-12 188 瀏覽
一向人氣爆燈嘅高麗軒喺北角開咗新店,我呢個咁鐘意食肉肉嘅吃貨,緊係要去試下啦高麗軒主打韓國烤肉,可以任食,亦可以選擇套餐。晚市$268, 每人只需加 $68 就可升級,任食加拿大Prime 雪花牛/ 3A雪花牛,帆立貝,澳洲新鮮帶子,法式羊架,紅炆牛肋骨,真係好抵食!韓燒有靚靚雪花牛肉汁豐富,配上韓燒必備的生菜及大醬+辣椒,感覺冇咁肥膩又好食仲有呢度嘅帶子粒粒都大大粒,鮮嫩可口仲好鮮甜。蝦同魚都好鮮甜而呢度嘅熟食年糕同埋紅炆牛肋骨都好好食架。特別係紅炆牛肋骨非常惹味,牛肋骨好淋,肉味濃郁,蘿蔔好入味,真係正最後甜品仲送好耐無食過嘅羅拔臣啫喱添,呢餐真係滿足又抵食😋高麗軒韓國料理 (北角店)地址: 北角和富道20-36號明暉大廈1樓#北角美食 #高麗軒韓國餐廳 #koreanbbq #圓規 #香港美食 #韓燒 #bbq #Northpoint #大滿足 #foodporn #foodie #吃貨 #yummy #人氣韓燒#韓國料理 #韓國菜 #korean #foodiehk#explorehongkong #放題 #allyoucaneat #instafood #instalike

最後甜品仲送好耐無食過嘅羅拔臣啫喱添,呢餐真係滿足又抵食😋

高麗軒韓國料理 (北角店)
地址: 北角和富道20-36號明暉大廈1樓

#北角美食 #高麗軒韓國餐廳 #koreanbbq #圓規 #香港美食 #韓燒 #bbq #Northpoint #大滿足 #foodporn #foodie #吃貨 #yummy #人氣韓燒#韓國料理 #韓國菜 #korean #foodiehk#explorehongkong #放題 #allyoucaneat #instafood #instalike #香港美食推介 #美食地圖
  • 帶子
  • 加拿大PRIME雪花牛
2021-10-10 135 瀏覽
同朋友相約喺北角,一見面大家都話好耐冇食過韓燒,上網搵左一輪先搵到間唔太貴質素又唔差嘅放題,高麗軒平日晚市$268就有得食。呢度餐枱夠晒大張,就算六個人一張枱都唔迫,出面其他小店,呢度就冇話一坐低就黎一堆前菜同埋鍋邊蛋,不過我反而最鍾意呢一點,咁多前菜都唔係樣樣食的咁就唔會嘥嘢啦👍🏻講返7點時段$268嘅menu,選擇唔多,但應該有嘅都有齊,而且仲有熟食例如煎餅人蔘雞湯等,但見到+$68就可以升級肉同海鮮,就揀左呢個,升級左有A3同prime等級嘅雪花牛,當然質素唔錯,雪花紋路靚嘅又唔會太油脂多。再黎係海鮮,我個人認為帶子>蝦>帆立貝🤤不得不讚呢度海鮮比想像中質素好,蝦係去左頭,但燒完出黎爽脆的,帶子亦相當高質,叫左2大盤食😳

2021-10-06 181 瀏覽
秋風起最適合食大餐🤣今次去左韓燒呀~記得中學果陣會一大班同學仔去食任飲任食,一路燒一路傾計~經過北角見到開左間人氣韓燒+料理放題喎😍2個人去懷緬下先.📍高麗軒韓國餐廳.🥢晚市($268/成人) - 揀左每人再+$68升級可以任食加拿大prime雪花牛/3A雪花牛、帆立貝、澳洲新鮮帶子、法式羊架同埋紅炆牛肍骨!!好豐富好抵食~叫到成枱野食可以慢慢燒慢慢食😆最鍾意用生菜包住食~感覺無咁油膩🥬紅炆牛肍骨勁入味又夠淋,蘿蔔索哂啲汁直頭無得輸呀😋
📍高麗軒韓國餐廳
2021-10-06 158 瀏覽
🇰🇷🇰🇷🇰🇷同爸爸👨🏻歎韓燒!好耐冇同爸爸二人世界,佢嘅前世情人帶佢去浪漫下,欣賞一下我爸爸嘅攝影技術🥰👍🏻爸爸眼中嘅我👀陪爸爸🍺一🍺👏🏻👏🏻👏🏻呢間【高麗軒韓國料理】(北角店)係尖沙咀人氣韓燒+料理放題高麗軒韓國料理 北角新店開張🎊🎊🎊⭐新張期內全單9折!【溫馨提示】每人另加 $68 升級:任食⭐加拿大Prime 雪花牛/ 3A雪花牛(入口即化)⭐帆立貝(大大粒)⭐澳洲新鮮帶子⭐法式羊架⭐虎蝦⭐紅炆牛肋骨(好好味)⭐人參雞湯(大大隻雞肶喺入邊)⭐黑毛豬五花腩(記得嗌埋碟生菜包住食,正!)⭐海鮮煎餅(味道調得幾好)⭐仲可以嗌唔同嘅配菜🍮免費送甜品啫喱: classic 羅拔臣啫喱
陪爸爸🍺一🍺👏🏻👏🏻👏🏻
呢間【高麗軒韓國料理】(北角店)係
尖沙咀人氣韓燒+料理放題高麗軒韓國料理
北角新店開張🎊🎊🎊
⭐新張期內全單9折!
【溫馨提示】
每人另加 $68 升級:
任食
⭐加拿大Prime 雪花牛/ 3A雪花牛(入口即化)
⭐帆立貝(大大粒)
⭐澳洲新鮮帶子
⭐法式羊架
⭐虎蝦
⭐紅炆牛肋骨(好好味)
⭐人參雞湯(大大隻雞肶喺入邊)
⭐黑毛豬五花腩(記得嗌埋碟生菜包住食,正!)
⭐海鮮煎餅(味道調得幾好)
⭐仲可以嗌唔同嘅配菜
🍮免費送甜品啫喱: classic 羅拔臣啫喱
2021-10-05 134 瀏覽
恭喜曬北角和富道高麗軒韓國餐廳正式開業啦🥳見佢地咁受歡迎今次就食韓燒升級放題🔥任食既加拿大Prime雪花牛同3A雪花牛🐗絕對係回本之選升級仲有帆立貝,澳洲新鮮帶子,法式羊架,紅炆牛肋骨等等都係任食😍勁吸引呀特別推介帶子,大大粒又夠鮮味而兩款雪花牛都好有肉味😛雞翼同豬頸肉調味出色🐽令人食過返尋味呀海虎蝦就夠大隻🦐肉質唔錯湯品方面推薦泡菜豆腐辣湯唔會過辣之餘豆腐夠滑有豆香🌶️仲有免費送甜品啫喱添呀🍮食到經典既款色既羅拔臣啫喱真係咩回憶都返曬黎呀~員工服務態度又好又貼心餐廳氣氛都相當唔錯😙啱曬一家大細同朋友聚會
恭喜曬北角和富道高麗軒韓國餐廳正式開業啦🥳
見佢地咁受歡迎
今次就食韓燒升級放題🔥
任食既加拿大Prime雪花牛同3A雪花牛🐗
絕對係回本之選

勁吸引呀

特別推介帶子,大大粒又夠鮮味
而兩款雪花牛都好有肉味😛

湯品方面推薦泡菜豆腐辣湯
唔會過辣之餘豆腐夠滑有豆香🌶️

仲有免費送甜品啫喱添呀🍮
食到經典既款色既羅拔臣啫喱
真係咩回憶都返曬黎呀~

員工服務態度又好又貼心
餐廳氣氛都相當唔錯😙
啱曬一家大細同朋友聚會

2021-10-04 175 瀏覽
尖沙咀人氣韓燒+料理放題🌟高麗軒韓國料理係北角開左分店,甘近我當然約朋友去食下啦😁晚市放題每位$268,另外每人另加 $68 升級,可任食加拿大Prime 雪花牛/ 3A雪花牛,帆立貝,澳洲新鮮帶子,法式羊架,紅炆牛肋骨, 不過本身個套餐唔升級都好豐富😍牛肉選擇豐富,有肥牛,肉眼扒,牛肋骨等, 質素比預期嘅好,放題食物嚟講好有誠意。除咗牛肉,豬肉,雞肉,海鮮,仲有好多熟食 例如石頭鍋飯,海鮮煎餅,野菜炒牛肉 ,年糕,粉絲,仲有人參雞湯同唔同嘅湯品😍最後仲免費送甜品啫喱🍧,童年時最愛既羅拔臣啫喱, 食完真係捧住個肚走呀,超級飽。

2021-10-04
  • 前菜
韓式燒肉在香港有不少餐廳都可以吃到,不過最近朋友帶我去的一間絕對會想再來,是位於北角的 高麗軒韓國餐廳!好像有差不多店名,所以要留意下~別去錯。平日晚市的燒肉放題是$268/位,用餐時間~ 1 - 3 位會有1.5小時,4位或以上則是2小時啷QR Code下單,上菜速度超快也沒漏單。個人來說不升級其實都很夠吃,主要是看會否想吃升級後的雪花牛、羊架等如果升級的話就要每位+$68 飲品不屬於放題的部份,有酒精飲品和可樂,或者選擇 - 菊花茶 ($30/壺) 覺得稍微甜了些。另外還會有酸梅湯喔!不過一堆韓國前菜倒時是任食的,包括泡菜!亦有3款湯可以選,人參湯會有一隻雞髀 肉類方面,牛肉有5款可選~都很不錯。蒙古羊肉會有少許羶味,但能接受的。最推介的是五花腩,很香口又不會太韌!也可以用生菜+韓國面豉醬包來吃呢另外都有6款海鮮,如青口、鮮魷魚海虎蝦上桌時已剪掉了蝦頭,不論是燒還是吃起來感覺更方便一些!最後甜品會有一人一碗啫喱!
韓式燒肉在香港有不少餐廳都可以吃到,
不過最近朋友帶我去的一間絕對會想再來,
是位於北角的 高麗軒韓國餐廳
好像有差不多店名,所以要留意下~別去錯。

平日晚市的燒肉放題是$268/位,
啷QR Code下單,上菜速度超快也沒漏單。

個人來說不升級其實都很夠吃,
主要是看會否想吃升級後的雪花牛、羊架等
如果升級的話就要每位+$68

飲品不屬於放題的部份,有酒精飲品和可樂,
或者選擇 - 菊花茶 ($30/壺) 覺得稍微甜了些。
另外還會有酸梅湯喔!
不過一堆韓國前菜倒時是任食的,包括泡菜!
亦有3款湯可以選,人參湯會有一隻雞髀
菊花茶 (壺)
人參湯

肉類方面,牛肉有5款可選~都很不錯。
蒙古羊肉會有少許羶味,但能接受的。
最推介的是五花腩,很香口又不會太韌!
也可以用生菜+韓國面豉醬包來吃呢

另外都有6款海鮮,如青口、鮮魷魚

最後甜品會有一人一碗啫喱!
2021-09-08
人參湯
2021-09-19 1785 瀏覽
#北角 住附近時, 見呢間韓烤一直好想試, 今日終於有機會🤣😂! 座位寬闊, 裝潢有點懷舊 feel, 服務非常周到! 任燒任食, 最貴都只係 $268, 💰價錢好吸引! 用 QR code 落單好方便! 除咗燒物仲有一品料理, 湯, 石鍋飯同埋韓式菜品, 超讚🤤🤤! 最欣賞係有得選半份, 咁可以食多幾款! 燒物有🐄牛、🐖豬、🐥雞、🦑海鮮、菜…多款選擇! 當中最愛牛仔骨、牛肋骨肉、牛舌! 滿滿的肉香, 肉質細嫩, 調味方面好合我們胃口! 黑毛豬腩亦是至愛, 燒至焦香, 包生菜及麵豉醬同食, 正’s! 海鮮方面只點🦐海虎蝦及🐟魚柳! 蝦激讚, 鮮甜爽口彈牙, 魚柳唔腥無雪味! 🥬牛肉炒雜菜, 🦐蛋包蝦, 🦑海鮮煎餅…全部我至愛! 不得不讚下個蛋包蝦, 唔係任食就比劣食, 蝦爽口彈牙又大隻🤤🤤, 高質得很! 為免太飽就無要🍲湯品喇, 要一壼自家製菊花茶 $30🥤, 唔太甜, 濃濃菊花🌼味, 抵到一個點! 🤗前菜都係自己點, 各前菜口味好啱我, 特別喜愛個小魚, 第一次食呢種味道! 每人另加 $68 仲可以升級任食加拿大Prime 🥩雪花牛/ 3A雪花牛、帆立貝、澳洲新鮮帶子、🐑法式羊架、紅

每人另加 $68 仲可以升級任食加拿大Prime 🥩雪花牛/ 3A雪花牛、帆立貝、澳洲新鮮帶子、🐑法式羊架、紅炆牛肋骨…等等

🍧餐後仲免費送經典羅拔臣啫喱, 不過掛住食唔記得影相…
2021-09-15 105 瀏覽
黎到高麗軒韓國料理食放題,令人好有驚喜,裝修以傳統韓國餐館風格,除左有韓燒食物,亦都有熟食款式,食物性價比高😍 韓燒選擇多,有牛雞豬,亦有海鮮等熟食有蛋包蝦,韓式炒粉絲,辣炒五花腩,年糕同人參燉雞湯,石頭鍋飯 ⭐升級仲可以任食加拿大Prime 雪花牛🥩,3A雪花牛,帆立貝,澳洲新鮮帶子,羊架同紅炆牛肋骨飯後仲有啫喱食🍮呢度食物有多款選擇,食完韓燒又可食熟食韓式粉絲、韓式炒年糕等,真係好豐富,味道又唔錯

韓燒選擇多,有牛雞豬,亦有海鮮等

飯後仲有啫喱食🍮

1K
2021-09-12 107 瀏覽
之前成日會去尖沙咀既高麗軒韓國料理食韓燒放題~~佢地最近喺北角開左新分店,當然要同朋友黎支持下啦❤️❤️餐廳裝修好有舊式韓燒餐廳既感覺,味道仲好正宗呢!!-🔥晚市韓燒放題(90分鐘) $268✨呢個韓燒放題好豐富!有齊多款肉類🥩、海鮮🦑、蔬菜🥬、廚師精選🧑🏻‍🍳、韓式小菜🥒、一品料理🥘、湯品🍲同石鍋飯🍚等可以任食~~我地另外加左($68)升級,可以任食加拿大Prime雪花牛、3A雪花牛、帶子、帆立貝、羊架同紅紋牛肋骨~~肉類同海鮮都好新鮮,上菜時間都好快👍🏻👍🏻當中推介加拿大prime雪花牛,油脂分佈平均!肉質十分軟腍,仲好有牛味😍😍另外要讚一讚佢地既韓式小菜!除左平時食開既泡菜,仲有幾款比較正宗既小菜~~當中最鍾意韓式小魚乾,食落好香口開胃😋😋而佢地呢度都有提供生菜同韓式麵豉醬,用生菜包肉食真係特別好味🤤🤤-除左燒肉,我地仲叫左幾款熟食,包括海鮮煎蔥餅、蛋包蝦同人蔘雞湯等~~整體味道都唔錯,而人蔘雞湯最有驚喜❤️❤️湯底飲落濃郁,裡面仲有成隻雞髀,好足料!!餐廳最後會送羅拔臣啫喱作甜品,不過我地實在太飽食唔落🤣🤣今餐真係超滿足,推介大家黎試試!!
之前成日會去尖沙咀既高麗軒韓國料理食韓燒放題~~
佢地最近喺北角開左新分店,當然要同朋友黎支持下啦❤️❤️
餐廳裝修好有舊式韓燒餐廳既感覺,味道仲好正宗呢!!
🔥晚市韓燒放題(90分鐘) $268✨

肉類同海鮮都好新鮮,上菜時間都好快👍🏻👍🏻

當中最鍾意韓式小魚乾,食落好香口開胃😋😋

整體味道都唔錯,而人蔘雞湯最有驚喜❤️❤️
湯底飲落濃郁,裡面仲有成隻雞髀,好足料!!

餐廳最後會送羅拔臣啫喱作甜品,不過我地實在太飽食唔落🤣🤣
今餐真係超滿足,推介大家黎試試!!
2021-09-10 1396 瀏覽
晚上跟同事於炮台山這邊下班,逛了一陣子旁邊「油街實現」藝術空間。題外話,近期的主題為「安樂」頗有意思,現場有工作坊,可以去參觀一下。餐廳介乎炮台山與北角站中間,兩邊同樣也大約數分鐘路程。之前於尖沙咀吃過,是人氣的韓燒料理放題,幸好一早已訂座,現在北角的是新分店。晚市放題每位$268,一至三人用餐時間為90分鐘,四人或以上則120分鐘。餐廳空間非常之寬敞,充滿傳統韓式味道,爐的抽風也很好,完全不覺有油煙,巨型的卡位足夠坐上六人。升級只需再額外每位加$68,會多上六款美食。加拿大的牛隻是優質谷飼的,牛肉味特別濃郁,柔嫩的肉質及結實,潔白的脂肪具有更加良好的油花度,入口好甘香,PRIME比起3A更加高級,油花的品質最多;鮮甜多汁的帆立貝燒起來裙邊位帶點爽脆,月牙位好軟糯;澳洲新鮮帶子肉身肥厚,味道鮮爽帶甜;法式羊架醬汁好濃郁,完全不覺羶味,入口軟嫩多汁;紅炆牛肋骨燉煮後變得鬆化,還有不少清甜的蘿蔔。其他食物方面,由於集中吃加拿大PRIME雪花牛,所以沒有試到太多。薄切的牛舌特別硬脆帶點嚼勁;海虎蝦充滿鮮味,肉質彈牙緊緻,容易去殼;蛋包蝦已去殼蘸上蛋漿油炸,比較方便;韓光不少得的生菜及韓國面豉

加拿大PRIME雪花牛
紅炆牛肋骨

牛舌
蛋包蝦
生菜及韓國面豉醬

其他食物方面,由於集中吃加拿大PRIME雪花牛,所以沒有試到太多。薄切的牛舌特別硬脆帶點嚼勁;海虎蝦充滿鮮味,肉質彈牙緊緻,容易去殼;蛋包蝦已去殼蘸上蛋漿油炸,比較方便;韓光不少得的生菜及韓國面豉醬用於包裹肉類,平衡油膩感,還有少許青椒、辣椒和蒜片可以輕燒。
Coke Zero & Suntory Premium Malt’s White Draught Beer

飲品方面,沒有任飲提供,需要自行單點。
Suntory Premium Malt’s White Draught Beer - $38
泡沬細緻綿密,酒色呈現透明金黃色澤,入口滑順和苦味溫和。
Coke Zero - $10
Classic羅拔臣啫喱

甜品方面,有餐廳免費送的自家製Classic羅拔臣啫喱,柔軟又有彈性,有少許水果味和花奶的奶香。
2021-09-09
友人住北角,話呢間高麗軒韓式燒肉好高質,食左多年味道依舊好味!今晚係附近行完outlet,一於試下!入到去乾淨企理是傳統韓燒店的格局,當然不乏時間歷練的味道。今晚星期一任食收費是$268加一,有前菜、燒肉、海鮮、湯品、主食、小菜等~店員會提供QR code 點餐~ 餐廳同時亦有供應單點、套餐及二至四人套餐!韓式小碟都是經QR code 無限量點餐,點了6小碟。韓式小魚、韓式泡菜、豆卜出色!放題價錢無包飲品,叫左壺菊花茶$30 下下火!菊花味幾濃,唔太甜!單單牛肉類已有5-6款,豬肉亦有4款,肚仔已經裝不下雞肉,不過所有食材可以點半份!每款肉類都會分別以一個盤盛住,望落肉嘅色澤都幾新鮮。韓式牛肉、牛骨肉、牛仔骨醃料都是正宗韓國甜甜燒汁的味道!肉質軟稔亦不乏肉味,最推介牛骨肉。連肉眼扒都有,超大塊!韓燒少有嘅牛舌粉嫩爽彈,但偏厚要燒耐少少時間。魷魚意外地亦鮮味十足,感覺唔似急凍貨。五花腩有兩款,選了黑毛豬五花腩,外皮非常Q彈!包菜、麵豉醬都有得單點,將五花腩夾埋蒜片、韓式泡菜就更解膩!小食因肚嘅空間有限就是食了韓式粉絲同蛋包蝦,蛋包蝦係好似濃邊荷包蛋包住蝦肉,幾特別,韓式粉絲味道亦正常。其

入到去乾淨企理是傳統韓燒店的格局,當然不乏時間歷練的味道。

店員會提供QR code 點餐~

餐廳同時亦有供應單點、套餐及二至四人套餐!

放題價錢無包飲品,叫左壺
菊花茶$30 下下火!
菊花味幾濃,唔太甜!

每款肉類都會分別以一個盤盛住,望落肉嘅色澤都幾新鮮。

連肉眼扒都有,超大塊!

韓燒少有嘅牛舌粉嫩爽彈,但偏厚要燒耐少少時間。

魷魚意外地亦鮮味十足,感覺唔似急凍貨。

五花腩有兩款,選了黑毛豬五花腩,外皮非常Q彈!

其實店內仲有石頭飯、人蔘雞湯等等,但食唔晒就無叫了。
2021-09-06
  • 牛骨肉