餐廳環境都幾闊落,坐得都舒服,唔會好迫。價錢比起一般cafe平,而且無收加一。食物賣相都ok,但味道就一般。💟黑松露醬粗薯條$42有提供黑松露醬同茄醬點,上枱時熱辣辣好脆口,但食落感覺似係翻炸,比較硬身。💟芝士海鮮焗長通粉$66芝士味道唔夠,應該係用片裝芝士放上去焗,所以唔均勻,加上忌廉味都好淡,好似溝左水咁。海鮮有蝦、蜆肉、青口同帆立貝,味道ok,合乎價錢。💟雞翼配牛油果、酸忌廉醬$44雞翼本身比較咸,所以再點醬食,d醬味都唔太出。食落入面都有肉汁既。💟蜂蜜牛奶$33幾好飲,唔會太甜,蜂蜜同牛奶味佔既比例岩岩好。❣落單叫職員落,埋單係出去埋既
餐廳環境都幾闊落,坐得都舒服,唔會好迫。
價錢比起一般cafe平,而且無收加一。
食物賣相都ok,但味道就一般。

💟黑松露醬粗薯條$42

💟芝士海鮮焗長通粉$66
海鮮有蝦、蜆肉、青口同帆立貝,味道ok,合乎價錢。

💟雞翼配牛油果、酸忌廉醬$44
雞翼本身比較咸,所以再點醬食,d醬味都唔太出。
食落入面都有肉汁既。

💟蜂蜜牛奶$33
幾好飲,唔會太甜,蜂蜜同牛奶味佔既比例岩岩好。

❣落單叫職員落,埋單係出去埋既
2022-04-22 839 瀏覽
第一晚可以堂食晚飯,立即四圍走走,意外發現大廈有這一間以懷舊裝修為主的餐廳。一進去左邊位置已經是打卡位❤️一點完餐我已立即瘋狂打卡~整體地方都算寬躺,坐得舒服👍食物方面,大致水準不錯!🥗🥗一開始柚子沙律味道醬汁令人很驚喜❤️;牛油果鮮蝦墨西哥片,醬汁稍鹹了一點;瑞士肉丸蕃茄味酸酸甜甜配上肉丸味道剛剛好👍海鮮飯和卡邦尼意粉香濃入味👍🥩牛扒我們叫了五成熟~肉質就一般,牛味不算濃另外紅棗桂圓茶比較失望,沒有紅棗和桂圓味☹️帶點苦澀最失望的是甜品,因為套餐只有pancake選擇,pancake 厚而實, 感覺只在吃麵粉, 如果可以鬆軟一點會更加好👍配搭兩款味道是可以,只是粉醬質地需改善一下整體食物水準大致不差, 值得一試👍

食物方面,大致水準不錯!
🥗🥗一開始柚子沙律味道醬汁令人很驚喜❤️;

牛油果鮮蝦墨西哥片,醬汁稍鹹了一點;

瑞士肉丸蕃茄味酸酸甜甜配上肉丸味道剛剛好👍
海鮮飯和卡邦尼意粉香濃入味👍

🥩牛扒我們叫了五成熟~肉質就一般,牛味不算濃
另外紅棗桂圓茶比較失望,沒有紅棗和桂圓味☹️帶點苦澀

整體食物水準大致不差, 值得一試👍
2022-04-21
📍高興 (觀塘)觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖無意中係觀塘既工廈搵到一間性價比極高既Cafe,裝修走懷舊玩味路線📇📇食物種類繁多 Burger salad 意粉飯烏冬pancake都總有一樣適合你今次只係少少地食左個Pancake,意粉同兩杯野飲📌𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $32綠茶同奶味好balance唔會偏向一邊!綠茶味亦唔會好苦,好容易入口!重點係都幾大杯😌😌📌玫瑰𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $34呢杯有驚艷到我!玫瑰味好出!好好飲又唔會無曬咖啡味,小小既咖啡香再配合玫瑰味好有新鮮感! @hkfoodgps揀既野飲再一次受到好飲既認證!兩杯拉花都超級靚!👍🏻👍🏻👍🏻📌香蕉巧克力Pancake $50無好重既蘇打粉/發粉味!好香!面層咬落仲有小小脆!內裡鬆軟!好好食😂
📍高興 (觀塘)
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖

今次只係少少地食左個Pancake,意粉同兩杯野飲
📌𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $32

📌玫瑰𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $34
呢杯有驚艷到我!玫瑰味好出!好好飲

兩杯拉花都超級靚!👍🏻👍🏻👍🏻

📌香蕉巧克力Pancake $50
2022-02-06 818 瀏覽
早日睇過食評感覺幾好,特登過嚟試。原來佢晚市先可以訂位觀塘平時係一個人多又繁忙嘅地方,好驚要等位,所以佢一開門我就到咗啦!餐廳環境好有氣氛,有好多裝飾,仲會播流行曲點餐過程順利。不過跟餐嘅嘢飲,佢計咗我錢,我睇到有問題同返佢哋反映。佢哋係即刻表示唔好意思同埋作出更改,店員態度好好環境坐得舒適,用餐都非常愉快製作食物嘅時間唔短亦都唔長,啱啱好。食物嘅份量亦都唔會過少,啱啱好!!估唔到喺工廠大廈都可以搵到一間咁有heart嘅小餐廳!
早日睇過食評感覺幾好,特登過嚟試。
原來佢晚市先可以訂位
環境坐得舒適,用餐都非常愉快
All  day  breakfast
唔記得咗
2022-01-14
All  day  breakfast
唔記得咗
2022-01-27 649 瀏覽
同朋友2個人係觀塘想去間坐得耐又靚的餐廳吹水~上網一search見到呢間cafe裝修好復古就上去望望,當時1:45下午時段諗住都可能要等位,點知唔洗等之餘當日仲有得坐梳化位,附近仲有好多復古的擺設及裝飾打卡一流。介紹返啲食物先,同朋友每人order一個Lunch,呢個蒜香橄油帆立貝意大利麵一上枱就聞到好濃香嘅蒜油味帆立貝外表煎得好香脆,意大利麵嘅靭度都好適中!唔會過淋/過硬,每一條都食到蒜香欖油味整體賣相同味道都十分滿意。另外仲叫咗一個韓式泡菜雞肉烏冬鍋,用一個韓式鍋上令整個賣相都加分,而且仲做到保温作用最令人驚喜嘅事係雖然價錢唔貴,但泡菜同雞肉嘅份量都多,cp值超高!調味都好惹味,豬骨湯底配上香辣嘅泡菜,係絕對無得輸嘅味道!加上雞肉煮得很嫩滑,而且用埋讚岐烏冬,值得加分
打卡一流。

整體賣相同味道都十分滿意。

蒜香橄油帆立貝意大利麵
韓式泡菜雞肉烏冬鍋

蒜香橄油帆立貝意大利麵
韓式泡菜雞肉烏冬鍋
想黎呢間餐廳好耐,俾佢港風裝修吸引!去到同睇相一樣,餐廳環境都幾大,而且係Tea Time 人唔算太多,算寧靜舒服!除咗裝修擺設local,仲播一直住香港嘅廣東歌tim!望一望餐牌平到嚇我一驚,因為一般d文青Cafe,叫一件cake一杯飲品都坐底一百。佢下午茶set 三十幾至四十幾已經有嘢食有飲品,加小小錢仲可以轉埋特飲tim ! 雖然我覺得食物味道麻麻地,不過問心呢個價錢去連鎖店買杯咖啡都唔得 ,何況呢個環境! 而且員工都幾有禮貌。我好鍾意梳妝台嘅位置,原來係劃左比職員食飯休息的Area ! 不過佢地都好樂意讓一讓比我影相先 ! 總結係間感覺舒服嘅舖頭,適合行到攰攰地黎休息吓,或者同朋友傾計敘舊,有機會會再嚟試埋其他食物!

想黎呢間餐廳好耐,俾佢港風裝修吸引!
去到同睇相一樣,餐廳環境都幾大,
而且係Tea Time 人唔算太多,算寧靜舒服!
除咗裝修擺設local,仲播一直住香港嘅廣東歌tim!

不過佢地都好樂意讓一讓比我影相先 !

總結係間感覺舒服嘅舖頭,適合行到攰攰地黎休息吓,
或者同朋友傾計敘舊,有機會會再嚟試埋其他食物!
難得同朋友一齊放假,約左去食個lunch傾計。呢間餐廳裝修走懷舊風,假日中午人少少比較安靜,適合同三五知己黎傾計放鬆下,坐得耐少少都冇問題。 🍴韓式泡菜肥牛烏冬鍋$60 (連飲品)呢日天氣太凍,同朋友都不約而同揀左暖笠笠既鍋物。肥牛質素普通,但份量搭救😆。配料仲有椰菜同草菇,又加返分。烏冬質感幾彈牙,份量都好多。湯底微辣,加埋鍋物既熱度,食到個人興烚烚要除褸😂。 🍴蕃茄湯豚肉豆腐烏冬鍋$60 (連飲品)豚肉選用腩肉位置,比較肥,湯底蕃茄味濃,份量一樣係好多阿,邊傾邊慢慢食都食得晒既。 飲品選擇非常多,包基本奶茶檸茶,加10蚊可以叫特飲。我地揀左熱維他奶,都係唔駛加錢架👏可惜天氣太凍,唔係一定試下沙冰。

🍴韓式泡菜肥牛烏冬鍋$60 (連飲品)

🍴蕃茄湯豚肉豆腐烏冬鍋$60 (連飲品)

2022-01-09 309 瀏覽
誤打誤撞入左黎呢間都幾有特色既cafe,見平平地就入左去食左個tea set。🐒下午茶餐👉🏻牛肉煙肉芝士漢堡💰$44連飲品(凍奶茶)就係普通既漢堡,牛既話都juicy既,入面啲料都係一般街外既漢堡包😂記得之前係北角食過佢好似有烤過個包皮,但係今次食就唔係幾食得出,另外配巨浪大切蕃茄味薯片,呢下有啲搞笑,但唔係難食,如果變返薯條就會match d 。呢到裝飾都好有特色,有啲懷舊既風格,同埋可能下午茶時間,人少少都幾舒服,想揾個位消磨下時間都不失為一個唔錯既選擇🍵

🐒下午茶餐👉🏻牛肉煙肉芝士漢堡💰$44連飲品(凍奶茶)

2022-01-06
2021-12-29 402 瀏覽
明明三年前食過夜晚覺得唔錯,小店有心思。意粉甜品都覺得幾好味又抵食。不過上個禮拜同人去第二度冇位就走嚟食個lunch食到好無奈又嬲嬲地。叫咗一個咩韓式泡菜牛肉烏冬鍋,好似屋企自己煮咁,泡菜就搵唔到幾條,牛肉都係,成個湯底就係辣粉味唔係泡菜湯底味道。最過份係個鮮蝦意粉,看圖說話,鮮蝦得兩粒,意粉白烚加少少黑椒,冇味架!!我係咁倒辣椒仔都係食唔落,又乾又唔知食咩咁,承惠$6x, 60比啲咁嘅嘢我😧 趕客嗎?其實廚房見到咁都好意思拎出嚟嘅?.

2021-12-27 353 瀏覽
焗椰汁蘑菇雞肉長通粉($63)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧賣相正常,可惜椰菜阻隔了長通粉與白汁,導致長通粉跟白烚一樣無味,雞肉量適中,口感不過不失不會太硬,味偏鹹,椰菜尚算新鮮,清脆爽口,但因攝入白汁過多導致味道過濃。桂圓紅棗功夫紅茶(套餐加$10)賣相:🐧🐧味道:🐧賣相方面,本期待美美透明玻璃茶具套裝,可惜只用普通實色淨色茶具。味道方面,除了紅茶味再嘗不出其他味道,紅棗、桂圓味完全失蹤,令人十分失望。餐廳環境:🐧🐧🐧🐧員工服務:🐧🐧🐧🐧環境裝飾用心,柔和光線令人放鬆。枱與枱之間距離充足,不會太窄難行。枱面面積寬闊,主食、小吃、飲品同時放下亦不成問題。餐廳設有一個獨立格洗手間外借,內裡清爽乾淨,只是供不應求,需要輪候。服務員應單速度合理,服務態度友善有禮。總括而言,此餐廳適合朋友聚會聊天長談。若追求食物賣相味道者可略過。
焗椰汁蘑菇雞肉長通粉

焗椰汁蘑菇雞肉長通粉($63)
賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧

桂圓紅棗功夫紅茶

桂圓紅棗功夫紅茶(套餐加$10)
賣相:🐧🐧
味道:🐧

餐廳環境:🐧🐧🐧🐧
員工服務:🐧🐧🐧🐧

今日同朋友去左高興食中午餐牌都多選擇環境格調不錯,𥚃面有一個好似台仔,上面放咗少少音響,聽講以前會有人現場唱歌,而且舖頭入面仲放咗店主私人嘅珍藏模型同唱片飲食肉眼扒拼薯條溫泉玉子叉燒飯今次叫左個肉眼扒拼薯條,除左可以併薯條以外,都可以選擇併飯或者意粉。汁方面可以選擇蒜蓉汁同黑椒汁,今次我就揀左黑椒汁至於餐飲方面,跟餐可以併的飲品選擇都好。除左有一般餐廳常見餐飲,如檸茶檸水奶茶,仲有維他奶可以選擇朋友就點左溫泉玉子叉燒飯,叉燒好入味而且個汁亦都同蛋配合得很好總括嚟講,呢間價錢都相當符合經濟原則,份量同埋味道方面不錯。至於用餐時間就規定咗60分鐘,當然冇人佢唔會叫你走。中午時間客人都幾多,可見相當受觀塘打工仔歡迎
今日同朋友去左高興食中午
餐牌都多選擇

飲食

肉眼扒拼薯條

溫泉玉子叉燒飯

2021-12-23
  • 肉眼扒拼薯條
高興 Happinesssss Cafe📍:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖🚗:觀塘地鐵B3出口 步行3分鐘📞:+852 2650-0028💲:~HKD70/head for lunchFood quality✔️:韓式泡菜肥牛烏冬鍋、蕃茄湯豚肉豆腐烏冬鍋👌🏼:南瓜汁鮮蝦意大利粉、抹茶拿鐵、巧克力oreo沙冰、士多啤梨乳酪沙冰總結:👍🏼觀塘港式風情抵食工廈cafe 環境走懷舊60年代feel 幾特別 午餐60-80蚊 份量多 +10蚊又有杯大沙冰 簡直係打工仔嘅抵食食堂👍🏼好正又唔係 但呢個價錢嚟講係幾好食又抵食 唔怪得咁大間都要排隊👍🏼南瓜🎃汁幾綢 好味😋我覺得可以再濃啲 但撈埋落意粉度有啲太淡 但我覺得只係做南瓜湯應該一流 蝦🦐只得兩件 而意粉又畀得太多 差別懸殊太大 我覺得應該畀4件先啱👍🏼韓式烏冬鍋比較辣 畀嘅肥牛超多 蕃茄烏冬鍋嘅豆腐同豚肉又係份量超多 比較抵食 推薦👍🏼+10蚊換沙冰真係超抵 大杯而且唔伏真係收貨 👎🏼食物唔係話好打卡able 又唔係超好食 所以唔值得特登嚟食 但喺觀塘區打工或者路過嚟食就唔會失望👎🏼沙冰上嘅忌廉超難食 建議大家唔好亂撈
高興 Happinesssss Cafe
📍:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
🚗:觀塘地鐵B3出口 步行3分鐘
📞:+852 2650-0028
💲:~HKD70/head for lunch

Food quality
✔️:韓式泡菜肥牛烏冬鍋、蕃茄湯豚肉豆腐烏冬鍋

總結:

士多啤梨乳酪沙冰

蕃茄湯豚肉豆腐烏冬鍋
韓式泡菜肥牛烏冬鍋
2021-11-15 808 瀏覽
如果返工, 放工都要喺同一區食飯應該會好悶, 不過對於喺觀塘返工嘅我嚟講, 暫時就無呢個問題, 因為觀塘實在有太多工廈餐廳, 真係咩款式都有。呢間餐廳最好嘅就係無限時, 疫情底下餐廳因為收22:00嘅關係, 好多都會限時 90 分鐘, 如果想同朋友傾計根本無可能, 所以無限時呢個賣點對我真係好吸引! 🆙🆙🍴意式茄茸帆立貝意粉帆立貝有3粒, 粒粒都好厚肉, 煮得剛剛好, 所以食落好Juicy! 意粉汁充滿茄茸, 好清新, 唔會有食到膩嘅感覺。🍴日式淡咖哩牛肉漢堡溫泉蛋飯上碟時已覺得牛肉好乾身, 食落口都係乾爭爭嚡烚烚…溫泉蛋味道唔出, 有佢同無佢嘅分別不大。🍴黑松露醬粗薯條粗薯條脆口, 黑松露醬係分開點嘅, 亦都比較杰身, 食到後期會覺得太膩。🍴香蕉蜂蜜沙冰濃濃香蕉味, 因為加咗蜂蜜所以偏甜, 不過都好飲。整體食物唔算特別出色, 不過係一個傾計聚會嘅好地方。

🍴意式茄茸帆立貝意粉

🍴日式淡咖哩牛肉漢堡溫泉蛋飯

🍴黑松露醬粗薯條

🍴香蕉蜂蜜沙冰
濃濃香蕉味, 因為加咗蜂蜜所以偏甜, 不過都好飲。

整體食物唔算特別出色, 不過係一個傾計聚會嘅好地方。
意式茄茸帆立貝意粉
日式淡咖哩牛肉漢堡溫泉蛋飯
黑松露醬粗薯條
香蕉蜂蜜沙冰
2021-11-13
意式茄茸帆立貝意粉
香蕉蜂蜜沙冰
2021-11-14 560 瀏覽
#灰到觀塘 之前都係晏晝嚟食,食物味道都唔錯,但今次夜晚嚟就真係一般😳-🔻蒜香豆豉鯪魚意大利粉 $73我係衝住豆豉鯪魚揀嘅🤣因為好耐冇食😢因為豆豉鯪魚嘅原因,所以成碟意粉都幾鹹,另外意粉質地太腍。▪🔻士多啤梨乳酪沙冰 $17 (跟主食半價)呢杯真係幾令我失望,我之前鍾意呢間嘅主要原因就係佢啲smoothie好好飲,但呢杯啲冰不但冇打碎,而且飲落係冇乜味🤧-👅食後感:晚飯繁忙時間嘅話我唔會揀呢間🤧-👀個人喜愛度:5/10-🚩高興觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖-#美食 #香港美食 #homekong #hongkong #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #음식
#灰到觀塘
之前都係晏晝嚟食,食物味道都唔錯,但今次夜晚嚟就真係一般😳
🔻蒜香豆豉鯪魚意大利粉 $73

🔻士多啤梨乳酪沙冰 $17 (跟主食半價)
👅食後感:晚飯繁忙時間嘅話我唔會揀呢間🤧
👀個人喜愛度:5/10
🚩高興
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖

2021-11-07 545 瀏覽
環境係特別,適合打卡聚會,但食物真係要用心啲一啲都唔青嘅青醬意粉,茶記都可能好食過佢,侍應擺低時我都呆咗,點睇都似白汁多過青醬,HEA到不得了佢啲小食反而幾好食,再叫咗個黑松露薯條,正常發揮幾好食嘅,係粗薯條好有口感。仲有牛油果酸忌廉雞翼,個醬配雞翼食係咩特別,俾雞翼本身嘅調味蓋過咗,但反而用呢個醬點薯條,個醬就特出好多好好味最後仲有個楓糖Pancake,正正常常啦食完個意粉因為都有啲失望,所以之後嘅嘢食無影到相
環境係特別,適合打卡聚會,但食物真係要用心啲

最後仲有個楓糖Pancake,正正常常啦

食完個意粉因為都有啲失望,所以之後嘅嘢食無影到相

青醬辣肉腸意粉
2021-11-07