2021-11-05 460 瀏覽
見個餐廳名叫高興,所以就同朋友去試下,坐位同鄰近很近,安排得很密,傾計有啲不便,希望可以改善下,另外室內音樂播放很大聲,有點嘈,裝修有特式,野食選擇都多,份量都適中,意粉大碟,卻偏硬,檸檬pancake似麵包,但味道都唔錯,唯獨野飲既杯不太討好,似茶餐廳個啲杯,及有啲細杯😅,又有啲貴,如果叫左意粉/飯就可以優惠價叫,另外服務要自己出去斟水及拎碟,不便,因為又要戴番口罩,有位男仔待應生很有禮,另外個女仔侍應就很一般,叫餐時問多兩句都好似不太想答咁,問佢拎碟,就一路行開一路講唔知佢講乜,後來先知原來要自己出去拎🙄
2021-11-03
生日
2021-10-29 485 瀏覽
🌼2021.08.05🍽 店舖:高興 (觀塘)📍地址:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖🌕營業時間:星期一至日(Mon~Sun): 11:30-21:30♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾🌟檸檬酸忌廉楓糖pancake($51)👅真係搞五掂😂😂塊檸檬小苦😳👅下次都係五搞搞新意思🙊👅佢個忌廉五係酸嘅🍦⁡🌟肉桂蘋果pancake($55)👅蘋果重肉桂味 小小軟👅肉桂醬太多 浸親塊pancake😂⁡🌟香蕉朱古力pancake($51)👅正常發揮✨👅pancake熱➡️令到朱古力同香蕉暖暖👍🏻➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🐽小編的話🐽Pancake本人都係偏實在嘅pancake 如果食完飯想揾個地方 吹下水 傾下計 都係五錯咖~😉小編提提你😉-❌加一服務費🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)🥢8/10😋CP值(5🌕為最高分)🌕🌕🌕🌑🌑➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰▶️想睇返同地區😘〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▶️想睇返同類型🤤
🌼2021.08.05
🍽 店舖:高興 (觀塘)
📍地址:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
🌕營業時間:
星期一至日(Mon~Sun): 11:30-21:30
♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾
🌟檸檬酸忌廉楓糖pancake($51)
👅真係搞五掂😂😂塊檸檬小苦😳
👅下次都係五搞搞新意思🙊
👅佢個忌廉五係酸嘅🍦

🌟肉桂蘋果pancake($55)
👅蘋果重肉桂味 小小軟
👅肉桂醬太多 浸親塊pancake😂

🌟香蕉朱古力pancake($51)
👅正常發揮✨
👅pancake熱➡️令到朱古力同香蕉暖暖👍🏻
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🐽小編的話🐽
😉小編提提你😉
-❌加一服務費
🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)
🥢8/10
😋CP值(5🌕為最高分)
🌕🌕🌕🌑🌑
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
▶️想睇返同地區😘

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▶️想睇返同類型🤤
2021-08-05
  • 香蕉朱古力pancake
2021-10-28 527 瀏覽
去到觀塘如果諗唔到去邊間食 想搵間價錢唔貴 坐得舒服 又唔太需要等位嘅餐廳 每次我都會諗起高興 😊———————————————————餐廳位置係東廣場隔離既工廈 如果係觀塘地鐵站或者係APM行過去 大概只係需要5至10分鐘 不過門口有少少隱蔽 係一道大木門 不過推開門之後就發覺入面裝修都幾有特色🙆🏻‍♀️———————————————————我平日大概七點幾去到 唔需要等位就可以入去 仲有梳化位坐添☺️————————————————柚子大蝦沙律($62)🍤🥗啲大蝦一開為二 食落有啲雪味 而柚子好新鮮多汁 酸酸甜甜咁加埋啲花生同沙律醬一齊食好開胃松露雜菌意大利飯 ($72)松露味偏淡 同埋比較濕 飯煮得比較淋 但係裏邊有好多菇 🍄整體味道比較濃郁 我覺得唔錯黑松露醬粗薯條 ($42)薯條非常大兜 而且偏粗 食落仲係熱辣辣 係啱啱炸起嘅口感 點埋佢另外配上嘅黑松露醬非常之香濃 食唔停口抹茶拿鐵 ($34)嚟到見到上面有拉花 拉到好靚飲落都好重抹茶味 有少少回甘士多啤梨乳酪沙冰 ($34)嚟到個顏色偏紫 冇想像中嘅顏色咁靚士多啤梨味偏淡 但係沙冰打到好幼 杯嘢亦都好快溶
———————————————————
———————————————————
————————————————
柚子大蝦沙律($62)🍤🥗

松露雜菌意大利飯 ($72)

黑松露醬粗薯條 ($42)

抹茶拿鐵 ($34)
嚟到見到上面有拉花 拉到好靚
飲落都好重抹茶味 有少少回甘

士多啤梨乳酪沙冰 ($34)
嚟到個顏色偏紫 冇想像中嘅顏色咁靚
士多啤梨味偏淡 但係沙冰打到好幼 杯嘢亦都好快溶
2021-10-22 533 瀏覽
疫情關係一星期至少五日係屋企煮飯仔。今日突然想食薯條,第一時間諗起高興黑松露薯條🍟第一時間衝去買外賣返屋企食🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️黑松露醬粗薯條 每次都必點嘅😍雖然外賣返黎口感有少少唔同,但依然香口,而黑松露醬味道濃,兩樣加起來簡直係絕配😋蕃茄蝦乾大蝦意大利粉 呢個意粉有少少驚喜,因為佢啲蝦乾係大蝦蝦乾,我本身鍾意食大蝦蝦乾,蝦乾分量都唔少,大蝦彈牙,唔會梅晒,少少辣,好開胃All day breakfast 呢個又係經常點嘅餐,佢嘅炒雜菌好香好好味😋,腸仔係芝士腸黎,全個set都啱胃口👍🏻

第一時間衝去買外賣返屋企食🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️

黑松露醬粗薯條

蕃茄蝦乾大蝦意大利粉

All day breakfast
外賣自取
2021-10-20 577 瀏覽
蒜香豆豉鯪魚意大利粉 $73可以話係完全冇諗過嘅配搭,但係又出奇地好味呢個組合係令到兩樣嘢去到另一個層次,好惹味必試推介蕃茄蝦乾大蝦意大利粉 $73蝦乾同大蝦嘅配搭可以話令到成個意粉既口感豐富左加上蕃茄酸酸地好開胃,頭先食完豆豉鯪魚嘅油膩感可以話一掃而空
蒜香豆豉鯪魚意大利粉 $73
可以話係完全冇諗過嘅配搭,但係又出奇地好味
呢個組合係令到兩樣嘢去到另一個層次,好惹味
必試推介

蕃茄蝦乾大蝦意大利粉 $73
蝦乾同大蝦嘅配搭可以話令到成個意粉既口感豐富左

2021-10-08 601 瀏覽
今次搵到觀塘工廈嘅cafeMenu選擇好多 而且性價比高🥰仲會定期換menu 食多幾次都唔會悶❣️呢間舖用懷舊風作裝修 仲有埋霓虹燈同理髮店位打卡💈空間好大 坐得好闊落👍🏻約埋朋友仔係到閒聊一個下午都好適合😆題外話餐廳完全收唔到訊號😂記得同朋友仔約實先入餐廳坐😆.🌟番茄湯吉列豬扒烏冬鍋吉列豬夠脆 炸粉唔會好厚 而且調味好好🥰番茄湯底飲落好清甜💝烏冬吸晒番茄湯🍅一大鍋份量都好足👍🏻.🌟忌廉蘑菇雞肉意粉雞肉好嫩 肉同蘑菇份量都好足🥰忌廉汁濃度剛好 每啖意粉都好掛汁🍲意粉又爽口又彈牙🍝
今次搵到觀塘工廈嘅cafe

雞肉好嫩 肉同蘑菇份量都好足🥰
忌廉汁濃度剛好 每啖意粉都好掛汁🍲
意粉又爽口又彈牙🍝
  • 芝士雜菌雞肉意大利粉
放假約了閨蜜來個小約會 ...食完晏三個女人傾到人地午休,熄燈趕客 ...唯有轉場再傾過 ...儍媽就諗起附近的 Happinesssss Cafe星期六下午茶時間食客不多,不需等位,可以直接入坐 ...明明剛剛食完晏 ...但是見到啲下午茶餐只是 HK$31~ 咁抵食單點兩杯飲品再加多份 HK$39 的『迷你炸雞薯條』一起 share仲比多 HK$9 升級了杯 Flate White其實這個『迷你炸雞薯條』下午茶餐的份量一點都不『迷你』除了有一大塊炸雞扒,仲有堆炸薯條墊底啱哂愛吃脆卜卜香口食物的我哋 ~~杯 Flate White 仲有個靚靚心心拉花 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
唯有轉場再傾過 ...

儍媽就諗起附近的 Happinesssss Cafe
星期六下午茶時間食客不多,不需等位,可以直接入坐 ...

明明剛剛食完晏 ...
但是見到啲下午茶餐只是 HK$31~ 咁抵食
仲比多 HK$9 升級了杯 Flate White

其實這個『迷你炸雞薯條』下午茶餐的份量一點都不『迷你』
除了有一大塊炸雞扒,仲有堆炸薯條墊底
啱哂愛吃脆卜卜香口食物的我哋 ~~
杯 Flate White 仲有個靚靚心心拉花 ~~
2021-07-24
下午茶
  • 迷你炸雞薯條
今日喺觀塘上完堂啱啱好係午飯時間😬約同學仔一齊食埋個lunch先返屋企🤭聽聞附近工廠大廈入面有一間叫《高興》嘅餐廳😅聽個名都令人高興起來🤣我都要高高興興咁食個午餐😁去到餐廳門口見吾洗排隊就二話不說 即刻量體溫入座先😉餐廳燈光偏黃 裝修風格特別環境舒服 仲有好多別具特色的打卡位😍岩哂中意影相嘅朋友📸可以邊影相 邊嘆lunch😉真寫意🌼。蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋(HK60)一出菜就知佢即煮 個湯熱辣辣出晒煙吉列豬扒雖然唔係厚但炸得幾好夠哂熱唔油膩又香脆同埋個肉唔算dry 一睇就知佢唔係整定蕃茄湯就差少少 唔夠蕃茄既感覺比較偏淡唔夠濃郁烏冬有彈力唔係cheap料不過佢呢個餐有埋飲品送個環境又唔錯 算係合哂格。黑椒汁煎豬扒拼芝士腸意粉 (HK $68)今日我點左 黑椒汁煎豬扒拼芝士腸意粉份量都幾大😬上餐速度快 店員親切有禮🙂味道方便不過不失啦 以呢個價錢黎講係幾抵食😗豬扒有咬口得黎 又吾會煎到乾爭爭😶但黑淑汁味道過咸🥴食到勁口渴👀不過我最欣賞竟然係條芝士腸😆芝士味夠哂濃🧀最後值得大讚係 飲品方面終於唔洗 淨係嗌奶茶 咖啡 檸茶 檸水咁悶啦😵可以嗌 麥精 維他奶🤓仲要係樽裝㗎👍。食物:5/10價錢
今日喺觀塘上完堂
餐廳燈光偏黃 裝修風格特別
環境舒服 仲有好多別具特色的打卡位😍
岩哂中意影相嘅朋友📸
可以邊影相 邊嘆lunch😉真寫意🌼

蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋(HK60)
一出菜就知佢即煮 個湯熱辣辣出晒煙
比較偏淡唔夠濃郁
烏冬有彈力唔係cheap料
不過佢呢個餐有埋飲品送
個環境又唔錯 算係合哂格

黑椒汁煎豬扒拼芝士腸意粉 (HK $68)
今日我點左 黑椒汁煎豬扒拼芝士腸意粉

環境:6/10

高興
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
2021-08-21 4539 瀏覽
🍴工廈內的高興秘密基地位於觀塘成業街一工業大廈的地下,直入大廈後要推門材到達餐廳,稍一不慎就會錯過了,星期六下午有午餐及下午茶提供,和朋友相聚,這裡會是個不錯的選擇。📍黑松露醬粗薯條 $42粗身薯條炸得金黃香脆,蘸上美味的黑松露醬,是最佳的餐前小食。📍牛油果鮮蝦墨西哥片 $44清新的牛油果配搭原味墨西哥片,即使是在抵制飲食的女生也不覺有絲毫負擔。📍香辣茄蓉瑞士肉丸 $32番茄味濃,酸味中和了肉丸的肥膩感,十分美味。📍高興公司三文治 $42超有滿足感的三文治,菜肉配搭均勻,麵包烘至金黃香脆,屬健康抵食之選。📍雜香草汁忌廉汁肉丸螺絲粉 $59螺絲粉的賣相讓筆者感到失望,這款是毫無美感,真心的是哭了。幸好味道還不過不失,有忌廉香味但不足,是剛合格的表現,建議別點這道主菜了。📍肉桂蘋果pancake $55甜品挽回了不少分數,蘋果帶肉桂獨特香氣,而且蘋果份量多,吃著滿口甜蜜。📍 榛子拿鐵 $9套餐加$4-10可轉特飲。榛子拿鐵只需加$9,有拉花,味道香甜,抵飲。🔸小總結:食物味道不錯,但賣相則有待提升,餐廳舒適好坐,適合朋友聚餐。假日仍提供下午茶餐,性價比高,值得一試。👅 味道:4/5💰CP
🍴工廈內的高興秘密基地

📍黑松露醬粗薯條 $42

📍牛油果鮮蝦墨西哥片 $44

📍香辣茄蓉瑞士肉丸 $32
番茄味濃,酸味中和了肉丸的肥膩感,十分美味。

📍高興公司三文治 $42

👀回頭率:4.7/5
🍽 餐廳: 高興

2021-08-14
下午茶
𝐻𝒶𝓅𝒾𝓃𝑒𝓈𝓈𝓈𝓈𝓈 𝒹𝑒𝓅𝑒𝓃𝒹𝓈 𝓊𝓅𝑜𝓃 𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒𝓁𝓋𝑒𝓈一入到去就會見到呢個大又有同感嘅句子🤩而且播嘅歌係廣東話歌仲有唔同香港懷舊特色嘅擺設真係好有feel🥰同friend黎聊天真係會開心啲😂❤️推介指數: 8/10 等候時間:0mins(平日12:45)———————————————————————😍黑椒汁西冷薄牛扒拼德式豬肉腸飯 $68 (8/10)看起來是普通的碟頭飯唔算貴但份量好足夠👍🏻黑椒汁幾濃幾入味簡直送飯都一流🤪飯同肉嘅比例都算平均豬肉腸就普通啦牛扒就真係佢所講嘅薄所以幾咬口煙韌粟米幾甜碟頭飯來説就真的不錯了🤤😍鮮茄芝士煙鴨胸焗意粉 $63 (8/10)呢個係我朋友叫嘅~賣相同份量也不錯見到芝士還有點拉絲效果😻😍抹茶沙冰 +$10 (8/10)一定要講嘅係加錢叫野飲真係好抵🤩加+$10就可以叫特飲抹茶味道就比較淡沙冰就比較碎似7-11啲咁夠凍😂不過用黎消暑是還可以的👍🏻😍巧克力Oreo沙冰 +$10 (8/10)加$10都有舊oreo係上面😂巧克力都幾濃見到杯面嘅巧克力醬就知~總結來説呢件野已經很不錯平日打工仔午飯來這裏吃飯和朋友聊天也不錯😻正有這種氣氛😌記得是
一入到去就會見到呢個大又有同感嘅句子🤩
而且播嘅歌係廣東話歌
仲有唔同香港懷舊特色嘅擺設
真係好有feel🥰
同friend黎聊天真係會開心啲😂

❤️推介指數: 8/10
等候時間:0mins(平日12:45)
———————————————————————
黑椒汁西冷薄牛扒配德式豬肉腸飯
😍黑椒汁西冷薄牛扒拼德式豬肉腸飯 $68 (8/10)
看起來是普通的碟頭飯
牛扒就真係佢所講嘅薄所以幾咬口煙韌
粟米幾甜
碟頭飯來説就真的不錯了🤤
鮮茄芝士煙鴨胸焗意粉

😍鮮茄芝士煙鴨胸焗意粉 $63 (8/10)
呢個係我朋友叫嘅~
賣相同份量也不錯
見到芝士還有點拉絲效果😻

😍抹茶沙冰 +$10 (8/10)
一定要講嘅係加錢叫野飲真係好抵🤩
加+$10就可以叫特飲
抹茶味道就比較淡
沙冰就比較碎似7-11啲咁夠凍😂
不過用黎消暑是還可以的👍🏻
巧克力Oreo沙冰

😍巧克力Oreo沙冰 +$10 (8/10)
加$10都有舊oreo係上面😂
巧克力都幾濃
見到杯面嘅巧克力醬就知~

總結來説呢件野已經很不錯

黑椒汁西冷薄牛扒配德式豬肉腸飯
鮮茄芝士煙鴨胸焗意粉
巧克力Oreo沙冰
2021-08-11 664 瀏覽
當日訂位即刻訂到6:30去到可能太早 冇乜人順利入座留左卡位見到之前食評話店員冇禮貌都驚驚地但係個日去到又唔係幾有禮貌同幾靚仔可能好肚餓我覺得好好食但同行朋友話麻麻地個pancake 就幾好
當日訂位
可能好肚餓我覺得好好食
但同行朋友話麻麻地
個pancake 就幾好
2021-08-02 824 瀏覽
☟非專業最真實食評☟𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:蕃茄蝦乾大蝦意大利粉($73)意粉醬酸酸地勁開胃~個醬調得岩岩好,蝦嘅份量唔多,勝在加左蝦乾而味道又出其好夾🔥𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:海鮮意大利飯($73)意大利飯都係我好愛嘅一款食物!佢係最基本嘅海鮮意大利飯,海鮮份量唔多,但飯夠creamy都好食~𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:肉桂蘋果pancake($55)佢係扁身果隻pancake,食落一定無甘空氣感架喇,仲有啲乾,個人有啲啲失望~~但佢嘅蘋果肉桂甜度岩岩好,加埋pancake一齊食岩岩好,只可惜佢分量偏少𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:士多啤梨乳酪沙冰($17*跟餐)靚靚嘅一杯~~飲落偏少少甜(我唔係好食到太甜嘅野)❀超主觀推薦度❀(5分為滿分):3.5-4
☟非專業最真實食評☟

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:蕃茄蝦乾大蝦意大利粉($73)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:海鮮意大利飯($73)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:肉桂蘋果pancake($55)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:士多啤梨乳酪沙冰($17*跟餐)
靚靚嘅一杯~~飲落偏少少甜(我唔係好食到太甜嘅野)

❀超主觀推薦度❀(5分為滿分):3.5-4
2021-07-27 654 瀏覽
我們全部人都叫了吉列豬排飯 雖然外面很脆, 但麵粉皮有點厚, 豬排又很薄很硬 不夠鬆軟, 更不要期望咬上去會出汁啦~ 很一般, 沒有驚喜。飲品正常, 原來石榴是成品不是即榨, 膠樽有點不環保, 早知不叫這個。 但味都還有, 偏甜。 兩位朋友的飲品也不能調節甜味😅環境很好, 很有格調, lunch time 拎位等了一會兒, 可以接受。 總之一般, 價錢不貴相對食物質素是可以接受的。下次會再來試多次其他食物, 試真點。Ps. 入口有少少難搵。
我們全部人都叫了吉列豬排飯

Ps. 入口有少少難搵。
2021-07-19 732 瀏覽
☆ 𝙃𝙖𝙥𝙥𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨𝙨𝙨𝙨高興觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖工廠區嘅高興,我食得好高興,懷舊嘅裝修佈置好特別,同埋好鍾意佢地係播廣東歌,連Error都有播就知佢咩料啦(´▽`)✦ 大家高興全日早餐味道ok架,個奄列入面有d薯仔片幾得意,仲要有ham食,因為我唔鍾意食煙肉所以覺得好good good,呢個質素呢個價錢,我收貨架 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و✦ 抹茶拿鐵個人口味問題,怕苦嘅我略嫌抹茶味苦左dd(´・ω・`)
☆ 𝙃𝙖𝙥𝙥𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨𝙨𝙨𝙨
高興
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖

✦ 大家高興全日早餐

✦ 抹茶拿鐵
個人口味問題,怕苦嘅我略嫌抹茶味苦左dd(´・ω・`)
2021-07-05 981 瀏覽
呢間位於觀塘工廈入面嘅一間cafe☕ 係一間非常打卡able嘅cafe😁裏面有理髮廳同霓虹燈等等懷舊設施💇🏻‍♀️呃like一流😚呢間餐廳叫高興就係想我地Happiness depends upon ourselves😊餐廳名有意思 環境又靚👍🏻- 松露忌廉汁雞肉意大利焗飯🐥 $75醬汁濃度啱啱好 好重忌廉味🤤雞肉分量都算幾多 仲有超多菇 啲飯軟硬度啱啱好👍🏻面頭仲有層芝士🥰不過黑松露味就唔太出🤔不過整體來講都係好食 值得一試😋- 芝士雜菌雞肉意大利粉🍄 $72配料好足料 大量菇同雞肉!🤤不過個忌廉汁就略嫌稀咗少少😨雖然食落冇咁滯 但係就覺得淡味咗啲🥲所以味道一般 唔太推薦- 巧克力Oreo沙冰🍫 $33 (跟餐價$17)呢杯沙冰賣相好唔錯 好啱用黎打卡🤩不過俾佢個樣呃咗 味道麻麻🥺冇乜朱古力味 少淡🥲

- 松露忌廉汁雞肉意大利焗飯🐥 $75

- 芝士雜菌雞肉意大利粉🍄 $72

- 巧克力Oreo沙冰🍫 $33 (跟餐價$17)