2021-07-03 579 瀏覽
中午時間入場,首先是進入店舖無人招待,其次店員態度較惡劣,態度懶散,輕浮囂張。食物水準一般,比茶餐廳難吃不少,雖然餐廳環境不錯,但是難以挽救其他問題,沒有下次光顧的意欲。

2021-06-21 904 瀏覽
北角嘅分店我就成日都去,今日就去觀塘嘅分店試下😚餐廳位於工業大廈地下嘅入面,所以我要搵咗陣先搵到😅開頭以為入面有啲啲逼,但入到去坐都幾舒服🤗一坐底就好快叫咗個All Day Breakfast + Hazelnut Mocha🥗☕1️⃣ All Day Breakfast $76牛油多士好香脆,炒蛋好厚,什菌用牛油煎到好香,仲加咗少少黑椒,好惹味,其他食物就正常,無乜特別,但如果沙律菜可以加多少少就更好😋2️⃣ Hazelnut Mocha 跟餐+$9香濃嘅味道,順滑入口,跟餐只係加$9,簡直係抵飲👍🏻
北角嘅分店我就成日都去,今日就去觀塘嘅分店試下😚
餐廳位於工業大廈地下嘅入面,所以我要搵咗陣先搵到😅
開頭以為入面有啲啲逼,但入到去坐都幾舒服🤗

1️⃣ All Day Breakfast $76

2️⃣ Hazelnut Mocha 跟餐+$9
香濃嘅味道,順滑入口,跟餐只係加$9,簡直係抵飲👍🏻

2021-06-20
2021-06-11 1087 瀏覽
假日黎觀塘見到呢間工廈中既餐廳,裝修好文青,價錢唔貴👻-叫左個蒜蓉汁牛扒(7成熟),上碟時嚇親,估唔到無伴碟,蘆筍或者紅蘿蔔仔都無!色彩有啲單調。蒜蓉汁好重味,重口朋友岩曬!但牛扒比較多筋架😳肉質就一般般!-All day breakfast -等左十幾分鐘先上碟!all day既精粹係樣樣野都熱辣辣,佢就做到!但啲野食質素就普普通通,可試可不試!-我地仲叫左士多啤梨奶昔,好足料!上面有好多cream-經過又想坐得舒服既朋友可以一試!
假日黎觀塘見到呢間工廈中既餐廳,裝修好文青,價錢唔貴👻

All day breakfast

我地仲叫左士多啤梨奶昔,好足料!上面有好多cream
經過又想坐得舒服既朋友可以一試!
2021-06-06 727 瀏覽
今日妹妹在觀塘表演朗誦,一早就搵定午餐在邊度食!睇comment 話呢間係打卡餐廳,怕人多,但見食評唔錯,所以就早少少去!我地大概12:30 到,都係2圍枱左右,但一路食,一路有人入,好快咁都爆場😄😄門口就會見到好大塊牌我地叫左D,E,加多個黑松露醬薯條🍟薯條🍟😋😋😋兩位小朋友清哂🤣🤣服務好好👍🏻👍🏻👍🏻事情發生就係,我一個女人仔帶住兩個小朋友嚟食,食食吓,阿仔話要去廁所🚾,但我仔而家7歲,無可能入女廁🚺,待應哥哥主動話帶我仔仔去廁所🚾服務一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今日妹妹在觀塘表演朗誦,一早就搵定午餐在邊度食!
門口就會見到好大塊牌
我地叫左D,E,加多個黑松露醬薯條🍟
薯條🍟😋😋😋
兩位小朋友清哂🤣🤣
服務好好👍🏻👍🏻👍🏻
服務一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-06-05
2021-05-30 602 瀏覽
男朋友今次帶我搵好西🔍,揀咗一間叫「高興」嘅Cafe食下午茶!餐廳位置觀塘地鐵站附近嘅工廈,推開兩道大門先見到餐廳門口。裝修融合懷舊港式元素💈,有霓虹燈同港式理髮廳等打卡位。其中一個光箱寫住「Happiness depends upon ourselves」,切合返餐廳主題,好多事都掌握唔到,起碼開心可以自己決定(心靈雞湯online🤣)~————————————————👅高興公司三文治($42)👍🏻公司三文治切開兩份上,用紙包住方便食用,方包有烘底,有煙肉🥓、蕃茄、生菜等,材料都幾豐富👍🏻餐飲揀咗蝶豆花茉莉鐵觀音烏龍,聽個名好似好勁咁,用茶壺上熱茶🫖,斟出嚟慢慢飲👅日式滑蛋吉列豬扒飯($63)👍🏻吉列豬扒炸得幾脆口🍖,滑蛋加埋個豬扒汁好配飯,份量恰當👍🏻好耐無飲過玻璃樽裝麥精,有種錯覺覺得比紙包裝好飲啲————————————————🚩總結:意想不到嘅工廈餐廳———————————————— 🌟注意:不設加一服務費,埋單要去」Order Here」牌下————————————————📍 高興地址:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖.🗺地區:#bem觀塘📥分類:#bem港式💰

————————————————
👅高興公司三文治($42)

👅日式滑蛋吉列豬扒飯($63)
👍🏻吉列豬扒炸得幾脆口🍖,滑蛋加埋個豬扒汁好配飯,份量恰當
👍🏻好耐無飲過玻璃樽裝麥精,有種錯覺覺得比紙包裝好飲啲

🚩總結:意想不到嘅工廈餐廳

📍 高興
地址:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
🗺地區:#bem觀塘
📥分類:#bem港式
💰人均消費:#bem_51至100蚊
位於觀塘工業大廈內的高興cafe, 舖內嘅裝修 好似將牛頭角下邨搬咗入來。另一個角落就變成60年代舊式💈髮廊,環境裝修好特別,絕對係📷打卡嘅好地方。豆豉鯪魚🐟炒意粉 🍝:其實都來過好幾次,但每次都會叫同一個主菜。因為第一次來時吃過後,覺得很特別,很好味。初初聽落個名怪怪地,但是居然出奇地好味及融合, 豆豉鯪魚味道亦能融入意粉,曾嘗試過回家自己煮,可惜煮不到這味道 。不過,最可惜是每次碟底都會有一大堆油,如果店家可以改善到就很好了。另外 加12蚊有餐湯今日係粟米忌廉湯🌹玫瑰荔枝沙冰:荔枝+🌹+沙冰好配合,喜愛荔枝味的人都會是必然之選。但是,今日少了很多荔枝味,可能因為我今次點少甜,所以就加少了荔枝汁。紅豆抹茶pancake :根據朋友分析,紅豆應該是日本十勝紅豆,全部超大粒,硬度煮到剛剛好,不太硬亦不太淋,厚厚的pancake有兩層,但仍是都很鬆軟,配雪糕一齊食 一流。當日朋友生日,自己帶咗個生日牌來插上,霎時間變為一個生日蛋糕🎂,所以來這裏慶祝生日都是一個不錯嘅選擇,如果店家有生日牌及蠟燭提供就更正了。pancake份量大到當主菜食也很飽。整體嚟講 都係一個食晚餐唔錯嘅選擇, 還有,以

另外 加12蚊有餐湯今日係粟米忌廉湯
豆豉鯪魚炒意粉

玫瑰荔枝沙冰

當日朋友
pancake份量大到當主菜食也很飽。
紅豆抹茶pancake

整體嚟講 都係一個食晚餐唔錯嘅選擇, 還有,以上三款食物,北角分店是沒有的。

粟米忌廉湯
2021-05-26
生日
  • 紅豆抹茶pancake
  • 豆豉鯪魚炒意粉
2021-05-05 784 瀏覽
事原我係一兩個星期前係openrice book咗位食星期六lunch, 我已經打埋電話同間餐廳confirm。突然前兩日收到個message話cancel booking,我即刻打電話問咩事,原來話而家唔比星期六日book位。但我一早book左,亦confirm左,而家無啦啦比人cancel,覺得有啲無奈。小建議:如果怕啲人book左枱走數,可以要佢地比訂或者訂立訂座guideline

2021-04-30 661 瀏覽
同朋友係觀塘餓餓地,原本想去另一間Cafe但full晒,於是又黎高興食個平TEA,依家真係當左高興係茶餐廳咁,平靚正又少人可以傾計又唔催交枱,掂!今次試左Nutella巧克力榛果西多士,同點左杯Latte。比起迷你豬扒薯條嘅份量,呢個西多真係似返個Tea set。一口西多好常見,西多炸得正正常常,再用朱古力醬鋪面,但西多內既Nutella醬很少,所以比起平時充滿糖漿/煉奶既西多既口感乾身好多,唔太特別,不試可也,性價比高,醫肚為上!

Nutella巧克力榛果西多士

2021-02-23
2021-04-20 763 瀏覽
聽朋友講呢間嘢座落觀塘區嘅工業大廈入面,而且佢都食過幾次,都話整體嘢食唔錯。諗住佢牛日就同佢食番次試下睇下有冇料到, 可能真係期望越大失望越大啦,整體水準真係麻麻...餐湯係粟米忌廉湯,主菜加12蚊就有。不過味道就一般。咸到呢... 好明顯味精都唔少下。最大問題係碗湯太過結身,似飲緊忌廉醬多過似係飲緊忌廉湯,整體質素麻麻。柚子檸檬梳打,梳打水好明顯冇攞攪拌器打過,一飲落口乸到飛起,任何日本餐廳嘅柚子梳打個梳打水都冇佢咁乸。更大問題嘅係,啲柚子同埋蜜糖倒曬落底,但又唔比攪拌羹我撈勻佢,成杯嘢鬼有味咩...仲有一個問題,喺底嗰啲蜜糖同柚子都唔慌好得去邊,柚子完全唔甜又無味。蜜糖係有少少甜味嘅,不過唔重囉。Main Course 係意式蕃茄帶子繪意大利粉,驟眼睇好似冇咩問題,但食落就知咩料!第一件事,帆立貝當普通帶子本身已經唔太恰當,最衰係連裙邊同埋帆立貝個性器官都唔拆! 用下腦都知帆立貝個性器官本身就已經唔係比人食,咁請問點解拆都唔拆就直接隊落去煮比啲客食?裙邊唔拆我理解到,但連個性器官都唔拆就真係離曬譜!粒帶子亦都唔方大粒得去邊,咬兩啖已經食完一粒。蕃茄汁同個意粉就尚可,普普通通平平凡凡
粟米忌廉湯

柚子檸檬梳打

意式鮮茄帶子繪意大利粉

蕃茄汁同個意粉就尚可,普普通通平平凡凡不值一提。

性價比勉強算合理,意粉70幾蚊加12蚊就有餐湯, 另外晚市全線order主菜可以享用半價飲品一杯, 價錢理論上係幾抵。不過食物仍然有好多改進空間..

另外間嘢唔使收加一,不過服務態度仍然算係合理,未至於話黑口黑面。

總結呢間嘢, 雖然唔算貴。但啲食物質素又可唔可以做得好少少呢? 雖然平嘢唔可以expect 太多,但唔等於可以求求其其就隊上枱比人食㗎...

強烈唔推薦呢間嘢, 大把Cafe高質過佢。
2021-04-17
生日
2021-04-13 737 瀏覽
上網見到工廈呢間餐廳個名好得意所以就同朋友去試吓啦Afternoon teaT2 迷你炸雞薯條🍟🍗 $39雖然話係迷你 但我覺得都幾大份炸雞無骨食得方便又啖啖肉🍗薯條都炸得好脆好熱T8 迷你蒜香煙肉炒意粉🍝 $39蒜味一般不太出🧄煙肉就好多😍加埋芝士粉真係不得了!意粉都吾會炒得好乾T12 Nutella巧克力榛果西多士🍫 $41一大舊牛油🧈個人覺得Nutella醬可以再多啲有啲薄送指定飲品一杯,我就揀左荔枝冰茶🥤個人覺得太甜啦🥺總括嚟講性價比幾高📍高興 (觀塘)觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
上網見到工廈呢間餐廳個名好得意所以就同朋友去試吓啦

薯條都炸得好脆好熱

T8 迷你蒜香煙肉炒意粉🍝 $39
蒜味一般不太出🧄
煙肉就好多😍
加埋芝士粉真係不得了!
意粉都吾會炒得好乾

T12 Nutella巧克力榛果西多士🍫 $41
一大舊牛油🧈
個人覺得Nutella醬可以再多啲有啲薄

送指定飲品一杯,我就揀左荔枝冰茶🥤
個人覺得太甜啦🥺
總括嚟講性價比幾高

📍高興 (觀塘)
觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
2021-04-13 425 瀏覽
之前聽朋友講話呢度嘅pancake好好味,於是決定今日喺做運動之前食返啲好味嘅嘢先😆食完做運動冇咁罪惡感,餐廳好有懷舊味道,corner位打咭一流caramel lattehazelnut mocha呢個snoopy拉花好靚呀香蕉朱古力pancakepancake好香好軟,一個人食晒都唔覺膩柚子大蝦沙律有啲驚喜,沙律醬有好香椰汁味,意外地夾食材都新鮮

caramel latte

hazelnut mocha
呢個snoopy拉花好靚呀

香蕉朱古力pancake
pancake好香好軟,一個人食晒都唔覺膩

柚子大蝦沙律
有啲驚喜,沙律醬有好香椰汁味,意外地夾
食材都新鮮
2021-03-22
下午茶
  • 柚子大蝦沙律
兩星期內去咗兩次Happiness~第一次係晚市嗌咗海鮮意大利飯賣相一般 但食落有驚喜risotto夠creamy但又唔會好膩配料有三隻青口一粒帶子兩粒蝦仁同少少蜆帶子同蜆食落肉感實咗啲 不過七十幾蚊呢個價錢算係咁晚餐可以半價跟嘢飲 叫咗朱古力oreo沙冰得面頭一塊oreo 杯嘢飲根本冇oreo味😂不過係幾好飲嘅朱古力沙冰💛⚠️另一次叫咗抹茶沙冰同玫瑰荔枝沙冰伏伏伏!千其唔好嗌 仲淡過水🤢⚠️⚠️⚠️⚠️好想講嘅係服務態度!🤧🤧🤧有個waiter服務態度好差好唔耐煩咁 兩次到訪都係咁同行友人都感受到🤧🤧上菜時候將啲盤dum落尼咁見未食完都冇啦啦過尼收走餐具🥵做咩事?本身都好中意呢間cafe 價錢相宜環境舒服但果個waiter搞到我唔太想再到訪🤧
兩星期內去咗兩次Happiness~
第一次係晚市

有個waiter服務態度好差
好唔耐煩咁 兩次到訪都係咁
同行友人都感受到🤧🤧
上菜時候將啲盤dum落尼咁
見未食完都冇啦啦過尼收走餐具🥵做咩事?
本身都好中意呢間cafe 價錢相宜環境舒服
但果個waiter搞到我唔太想再到訪🤧
2021-04-03
海鮮意大利飯
  • 韓式泡菜雞肉烏冬鍋
2021-03-31 362 瀏覽
食物一般,偏濃味,味精重,食完要飲翻幾杯水。蜜瓜變哈蜜瓜,其實兩款係唔同既,但事前沒通知改咗。9:15截單,9:45趕你走,10:00收鋪。你想諗走前企起身影張相,店員會覺得你阻住他。
食物一般,
偏濃味,味精重,
食完要飲翻幾杯水。

蜜瓜變哈蜜瓜,
其實兩款係唔同既,
但事前沒通知改咗。
蜜瓜火腿串串貢

9:15截單,
9:45趕你走,
10:00收鋪。

你想諗走前企起身影張相,
店員會覺得你阻住他。
2021-03-30
2021-03-30 349 瀏覽
到底要有幾高興先加咁多個sssss係Happiness上面呢?去觀塘區買野,順路食一個Tea,見到餐廳名就二話不說去試一試味。鋪面喺工廠大廈入面,見到停車場再行入去就對了。鋪面好似一般嘅茶餐廳,店員服務都似茶餐廳嘅店員😂。燈光偏黃,發現有個美美的位置只有兩張枱,旁邊放住好多舊物同行李箱,成個書架放滿漫畫、CD同冷門嘅figures,右邊中空嘅磚頭都好靚,打卡嘅朋友推薦要坐呢張枱喔👏🏻。顏色tune藍懷舊味就出晒黎,加上突出既笑哈哈波畫兩筆就又可以出多張呃like post啦😇。雖然唔算肚餓,但價錢太平,忍唔住一個照食炸雞薯條同檸檬pancake。呢個拉花唔講得笑,同平時啲心心拉花等級差太遠,未試味都讚左先。呢個炸雞薯條一樣好有茶餐廳嘅水準😂,Menu話迷你但同正餐一樣咁大份,炸雞外脆內軟唔淋但幾乾身。而件pancake就好厚身,味道可以,但一般加果乾或果肉既甜品都會預件餅都係同一味道,而件pancake絕對係普通pancake冇加任何檸檬汁入去,令到塊檸檬同件餅係兩樣完全分開既野,再加糖漿,又酸又甜又苦仲要係分開既味道入口,唔算係一件可口既作品,結論係塊檸檬為咗美觀先加入去,想食味道配

迷你炸雞薯條

而件pancake就好厚身,味道可以,但一般加果乾或果肉既甜品都會預件餅都係同一味道,而件pancake絕對係普通pancake冇加任何檸檬汁入去,令到塊檸檬同件餅係兩樣完全分開既野,再加糖漿,又酸又甜又苦仲要係分開既味道入口,唔算係一件可口既作品,結論係塊檸檬為咗美觀先加入去,想食味道配搭好啲嘅反而可以試其他味。
檸檬酸忌廉楓糖pancake

影完發現張相全部都係圓圈😇。

必須強調餐廳價位都低,而且樣樣都相當足料大大份,所以我會用抵食黎形容,水準就係一般茶記水準,會再黎試下有冇其他值得推介嘅嘢食。
2021-02-08
迷你炸雞薯條
高興是我在觀塘的飯堂之一疫情前門庭若市 一位難求喜歡這間餐廳的原因除了因為食物便宜又美味也喜歡其別具特色的打卡位及播放著的流行曲感覺很Chill 今晚第一次試吃晚餐大大碟意粉配嘢飲只係80幾真心抵至於昆布菜脯蝦仁這個配搭雖然離奇但莫名惹味 鮮味與咸香味來得甚有層次而且意粉質地也拿揑得相當好令我忍不住吃了一口又一口友人的漢堡也才數十元但望落相當大份量友人的comment是:薯條好味(老實,我也不是他們的漢堡粉)至於冰茶 實在冇乜特別但喺度傾足2個幾鐘偈都相當舒服自在高興所以真係值得推介
高興是我在觀塘的飯堂之一

令我忍不住吃了一口又一口

友人的漢堡也才數十元
但望落相當大份量
友人的comment是:薯條好味
(老實,我也不是他們的漢堡粉)

至於冰茶 實在冇乜特別
但喺度傾足2個幾鐘偈都相當舒服自在高興