2017-10-01 169 瀏覽
我好鍾意打邊爐,最愛又抵食性價比又高嘅任食火鍋!今次呢間係台灣開舖開到香港,除咗充滿台灣嘅味道,種類亦非常繁多,我叫咗麻辣同埋酸菜白肉,味道十足!酸菜鍋其實有d失望,因為味道其實好清,唔係好大特色!可能係我之前係台灣食過酸味十足,所以期待太大!而麻辣鍋就好有驚喜,我喜歡麻多過辣,呢間好多花椒八角,夠曬麻!食物素質一d都不差,肉同海鮮都新鮮,私心推介食蝦,超級彈牙!醬料吧都係種類繁多,連我最愛的台式麻醬都有!甜品好多選擇,但我鍾情於Dreyer曲奇味雪糕!真係好好食!坐得舒服係一個好重要的因素,因為打邊爐通常係gathering嘅好去處,如果坐得唔舒服,餐飯都食得唔開心!呢度雖然有好多人排隊,但唔會因為咁而縮減坐位空間,坐得舒服又有境睇!價錢好驚喜,200蚊唔洗又有花膠又有海鮮,性價比好高啊!

醬料吧都係種類繁多,連我最愛的台式麻醬都有!

價錢好驚喜,
200蚊唔洗又有花膠又有海鮮,性價比好高啊!
今日老公落到荃灣外勤,難得入來荃灣當然要試試位於大鴻輝中心,出名平靚正的<馬麻台式鴛鴦火鍋>黃金時段成人都只係$158,真係平到想喊,如果唔係有朋友介紹,咁嘅價錢真係平到唔敢試上到去見到人頭湧湧,座無虛設已經心知不妙,幸好我哋用手機app <the gulu >訂枱之後就去咗附近嘅商場行咗一陣見差不多時間就上返去。安座好之後就選擇湯底,另外有些比較優質的肉類和海鮮雖然都是任點任吃,但就要在點餐紙上選擇。在湯底和食物未到來之前先去看看有什麼飲品。真的令我吃一驚,除了有10多款罐裝飲品外竟然還有咖啡機及新鮮飲品!如果想健康一點還可以去泡花茶或者茶包。單是飲品種類的選擇已經比同類任食火鍋優勝得多另外除了點餐紙上的海鮮和肉類外,還有四大個超級凍櫃裝滿了各式蔬菜,丸類,和雪藏肉類。光是要想想吃什麼就已經令人心花怒放還有手製的洋蔥牛肉餃和韭菜豬肉餃,粒粒都皮薄餡靚,餡料滿滿,好吃好吃當我睇完外面有乜食之後返到座位才發現原來湯底鍋已經一早送到!我們選了麻辣鍋及酸菜白肉鍋。酸菜鍋鹹鹹酸酸和白肉的味道10分配合,而麻辣鍋的麻與辣味並重,吃得非常過癮至於在點心紙上揀的肉類和

飲品

在湯底和食物未到來之前先去看看有什麼飲品。

茶包與花茶

四大凍櫃

手包餃子

台式麻辣併酸菜白肉鍋

至於在點心紙上揀的肉類和海鮮都非常優質,特別喜愛鮮蝦和黑豚肉。
鮮蝦很鮮味而且肥美飽滿

黑豚肉爽滑有咬口不肥膩,主張多菜小肉的我也不禁吃了兩盤

至於在四大雪藏櫃取的食物而不及點心紙上的昂貴,但是質素也絕對不馬虎,全部都新鮮沒有雪藏味

多款甜品

雖然吃得飽飽,但是又怎可能不吃甜品呢!
除了有D字頭牌子的雪糕外,還有多款自製甜品,例如焦糖燉蛋,麵包布甸及雪條,真的差點令我肚子爆掉

如此優質又多食物選擇的任吃火鍋,每人不用$200結帳,真是足以稱霸整個荃灣!

2017-09-15
台式麻辣併酸菜白肉鍋
2017-09-27 190 瀏覽
荃灣區一帶都勁多食市,大鴻輝中心就一向都多人排佢架lift仔,見到一間火鍋放題仼食兩個鐘,價錢都係$158,仲要係6點入都係呢個價錢我6點半去到已經坐無虛席😆睇下個餐牌嚇死寶寶了,得甘少點滿足到我呢個大胃王,原來大部份都係出面自取以上只係小部分,但我覺得自取就真係岩晒我呢啲心急人,五駛等到五知幾時來同會五會漏單我地點左麻辣同芫茜皮蛋,辣味夠濃,皮蛋都勁足料起碼有3隻,牛肉方面就好細心,係右下角有顔色分辨係邊款牛肉,方便食客再order外面除左打邊爐既食物仲有大蝦沙拉同埋甜品海鮮質素都五差,蝦都係新鮮,墨魚仔就縮水太多以呢個價錢來講,真係算平靚正,下次過來我都會再擦過

我6點半去到已經坐無虛席😆

睇下個餐牌

外面除左打邊爐既食物仲有大蝦沙拉同埋甜品

海鮮質素都五差,蝦都係新鮮,墨魚仔就縮水太多

以呢個價錢來講,真係算平靚正,下次過來我都會再擦過
2017-09-15
30 分鐘 (堂食)
2017-09-25 1913 瀏覽
近年似乎多了不少台式火鍋店,位於荃灣的馬辣台式鴛鴦火鍋一直以來都獲得好評,所以今晚帶了老爺奶奶來試一下,晚飯時段價錢不貴,每位$158,就可以任飲任食2小時,如果9時半後入座$138一位,非常超值,當然另設加一服務費。我們訂了枱8時,門外已經人頭湧湧,安排座位的女仕有禮親切,看來像老闆娘,很和善和笑容滿面,我們很快就入座了⋯湯底有8款選擇,而且這裡的特色是鴛鴦火鍋,即是不用另外加錢都可以有2種湯底,我們選了胡椒豬肚鍋及台式麻辣鍋(小辣),胡椒豬肚湯底材料非常多,有吃不完的豬肚,胡椒味香,滲出微辣,而麻辣鍋小辣已經好足味,不會食到出汗啊﹗馬辣另一特式是大部份食物是自取的,部份精選肉類及海鮮則需要填點菜紙,吃火鍋當然不能少的牛肉也有4款選擇,包括:美國Prime頂級牛梅花、美國Choice無骨牛小排、美國CAB安格斯黑牛及美國精選牛五花,個人推薦美國Prime頂級牛梅花,口感較軟滑及牛味香濃,而美國CAB安格斯黑牛則口感較重,其實幾款牛的質素都不錯,不妨試齊四款再找出自己最喜歡的一種吧﹗為甚麼今晚特意帶老爺奶奶來馬辣吃火鍋,話說上幾次出外吃火鍋,老爺以為可以自己出外夾食物,誰不知現在的火鍋

為甚麼今晚特意帶老爺奶奶來馬辣吃火鍋,話說上幾次出外吃火鍋,老爺以為可以自己出外夾食物,誰不知現在的火鍋店大部份都是寫紙入單的,所以少出外食飯的老爺好不習慣,因為看點餐紙他的選擇困難症發作,沒有相片,有些單看名稱都不知道是甚麼來的,所以最後他放棄了,嘴巴說沒所謂,我們點甚麼他就吃甚麼,感覺他吃得不夠暢快啊﹗所以這晚特別安排他來到自助取食物的馬辣,讓他吃個痛快﹗

果然不出我所料,雖然面對眾多選擇,但有實物選擇下,這晚老爺非常活躍,頻頻出外精選心水食物,其實以長者來說他應該要控制一下食量,但見他高興,奶奶這晚也由他放任一晚,老爺可以吃到12成飽回家了⋯哈哈⋯

說回食物,馬辣的選擇真的超多,而且質素不錯,食物不斷一車一車推出來添加和更換,所以絕對不用搶食物,每位客人都必定吃到,而且供應亦讓你吃個夠,而且環境寬趟,多個取食物的位置,不用跟人迫在一起,即使選擇困難症發作亦可以慢慢看清楚自己想吃甚麼⋯

飲品方面也是選擇多多,啤酒、汽水、果汁、清熱飲品、咖啡奶茶甚至各式茶包都一應俱全,而且大部份火鍋店可口可樂和百事都是兩個只能活一個,這裡可口可樂和百事竟然共存,實在太完美了﹗(利申:我是可口可樂怪XD)

醬料方面有個專區,在場職員不斷添加醬料,我是首次見到火鍋店會安排專屬員工監控醬料區的,可見馬辣對每項細節都很認真,大混醬的選擇同樣是應有盡有,大家可以慢慢調出最合適自己的火鍋醬料﹗

另外甜品和水果選擇樣滿足到所有客人,2個大大的雪糕櫃十多款口味的雪糕,還有雪條和雪米滋櫃,有我最愛的朱古力樂啊﹗我吃了5枝,哈哈哈⋯另外還有其他甜品櫃,甜品更細心的分了冷熱甜品

我選了一些較有特式的台灣火鍋配料給大家介紹一下,特別要說一下是雕魚柳,大家可能對雕魚沒有太多認識,其實雕魚即是台灣的吳郭魚,即香港稱為福壽魚,我們逛街巿一般都稱為鯽魚,由於吳郭魚本身有種土味,所以在台灣不太愛歡迎,所以商人改良了養殖方法,除去土味後將吳郭魚起肉包裝,並改名做雕魚發售,看不到真面目後,雕魚大受歡迎,相信有很多台灣朋友也未必知道雕魚即是吳郭魚,還以為是入口貨,因為有段時間我都在四處搜尋雕魚柳,想買給3兄弟吃,但關於雕魚的資料很少,而且總是見來源都是台灣的,原來走進街巿就可以買得到,雕魚可以說是台灣人重新包裝推銷最成功的產品呢﹗

另外甚少見到的蛋餃、燕餃、北海翅、甜不辣都值得一試,而最地道的火鍋配料麻吉燒在這裡也可以找到,一粒一粒獨立包裝,老爺一試就愛上,其實就是花生湯丸,但跟麻辣火鍋來吃卻沒有半點違和感,煙軔又香滑的花生饀料絕對不能錯過﹗

另外不能不讚的是豬潤,爽口到不得了,而且非常厚切大片,奶奶第一個試完叫我們一定要試,味道真的可以媲美當年的維記膶牛麵(是外話:現在維記膶牛麵質素已經不值花時間排隊了⋯),另外炸魚皮又是非常新鮮香脆﹗

飽餐一頓之後,當然還有甜品胃要安撫一下,有熱有凍,還有即製香蕉班戟,個人覺得這一餐超值,好味又大大的滿足各人胃口,另外也要一讚服務,店員非常主動清理每枱的吉碟,而且還會推著湯底車巡視哪一枱客人需要加湯,真的在其他火鍋店沒見過的貼心服務,一定會再來﹗
2017-09-13
  • 美國Prime頂級牛梅花
  • 豬膶
  • 麻吉燒
  • 炸魚皮
2017-09-23 226 瀏覽
食物種類多,仲有魚肚,超大任食。湯底選擇多,如選麻辣要注意,一隻辣椒好似十小辣咁,要食辣要揀2隻辣椒。蝦好正好新鮮,牛肉超正。。。一定要食。飲品選擇多,甜品亦有意外驚喜!!!
食物種類多,仲有魚肚,超大任食。
蝦好正好新鮮,牛肉超正。。。一定要食。
飲品選擇多,甜品亦有意外驚喜!!!
2017-09-22 276 瀏覽
本身book左23號星期六7位8點枱,隔幾天加多4位人數,有位小姐同我講如果加到11位要落訂,其實落訂冇乜問題,個位小姐話今次冇問題只要我地有1人早半小時上到去拎定位,如果下次再11位就真係要落訂,仲叫我記住,點知琴晚有個粗聲粗氣既小姐打嚟過有返本薄見我冇落訂同我講“馬辣火鍋打嚟,張枱你係米唔要😑😑?? 我話你有同事同我講今次唔使下次記得喇咁,點知粗聲粗氣位小姐講:咩唔使呀,好似嗌交咁款,嬲到爆,本身星期六book生日飯,以為價錢平好巴閉, 樓下打蛇餅等好耐先上到嚟唔再講,服務態度極差,打嚟好似追債咁, 鍾意台灣馬辣火鍋,上星期六試過荃灣馬辣覺得Ok推介朋友試荃灣間馬辣火鍋,點知俾條八婆好似尋仇咁,咪洗旨意我會再嚟。。。。。
2017-09-21 229 瀏覽
辛苦咗成個禮拜,呢晚終於趕起晒啲 reports 完工啦! 當然係時侯好好慰勞吓自己,決定搵間任食火鍋放縱吓先。 行過見到馬辣台式鴛鴦火鍋,個價錢好吸引,每人都係百幾蚊,仲可以任食2小時,所以決定去試吓。食得台式火鍋,就緊係要揀台式麻辣鍋,因為朋友唔食得辣,所以揀咗小辣,另外,仲揀咗個酸菜白肉鍋; 嚟到見到好足料,麻辣鍋裡面有鴨血,好入味,店員仲提我哋鴨血食完可以 refill,酸菜鍋有勁多酸菜同豬肉片,淨食配料已經好好味! 一坐低就叫咗美國 prime 頂級牛梅花、美國 choice 無骨牛小排、美國CAB安格斯黑牛、美國精選牛五花、頂級小肥羊肉同是日海鮮; 牛肉質素不俗,有濃郁牛肉味,但又唔會好肥; 羊肉有膻香,唔錯; 是日海鮮係花甲,食落唔韌。其他食物如蔬菜、丸類、粉麵、水果都係自助。冰凍罐裝汽水、啤酒、涼茶都係任飲。除凍飲外,仲有茶包同花茶提供,我試咗玫瑰花烏龍茶,好消滯呀! 甜品方面,熱食有焦糖燉蛋、麵包布甸、香蕉班戟等供應。另外,仲有 dryers 雪糕、雀巢雪條同維記雪米糍等等選擇,啱晒有2個胃嘅朋友。馬辣嘅食物款式真係好多,每款食物試1轉都已經飽到傻,呢晚真係大滿足。

其他食物如蔬菜、丸類、粉麵、水果都係自助。

冰凍罐裝汽水、啤酒、涼茶都係任飲。

甜品方面,熱食有焦糖燉蛋、麵包布甸、香蕉班戟等供應。

2017-09-20 191 瀏覽
食開慣性驅使喜歡了吃火鍋,而呢間嘅選擇超多之餘重要係一個超抵嘅價錢,而食物質素一啲都唔差,抵吃嘅一定要分享一下!全層都係火鍋店,去到已見到好多人等候入坐,幸好朋友一早已坐定定開定鍋等我隨時開餐,湯底係鴛鴦鍋有台式麻辣鍋同杏汁蜂巢豆腐鍋,火鍋配料可以去自助區取款式種類都有好多,至於肉類同海鮮可以係點菜紙上揀選當然先點咗啲肉食住先,牛就已經有4款口味選擇,而部分牛肉都來至美國,有prime頂級牛梅花、無骨牛小排、安格斯黑牛、精選牛五花,咁梗係點晒佢逐一品嚐下,而4款肉質食落各有不同,有脂肪當然肥美入囗香甜,冇嘅又肉質較香濃,真係好難取捨,唯有每款都食滿足下自己,另外唔怕分唔到,個盤旁有顏色標記,一定唔會食錯!食完一輪肉類同海產又係時候去自助區行過圈,而丸丸腸腸當然唔少得,除咗呢D仲有自家製韮菜豬肉餃同洋蔥牛肉餃一定要試試味道唔錯,一邊食之餘仲要食埋甜品咁先至完美至於甜品款式都有好多口味選擇,雪糕都有差不多10種口味,有即點即整pancake,淨係食甜品都夠晒飽,如喜歡任飲任食嘅朋友就真係超扺食,而且個台式麻辣鍋非常惹味必食推介,又享受一餐台式火鍋

至於甜品款式都有好多口味選擇,雪糕都有差不多10種口味,
2017-09-19 148 瀏覽
香港的特別之處, 就是不論夏天或冬天都要食火鍋!心血來潮又想食火鍋, 本來打算到另一間人氣店, 但實在太人氣了, 唯有轉移陣地到馬辣!相比起來, 馬辣坐都比較舒服, 而食物雖種類比較少, 但味道不錯呢!雖然此馬辣不是彼馬辣, 由於都是台式火鍋店, 所以食物都很相近。馬辣必食肉類! 因為肉類種類比較多, 而且質素都不俗!但其他配料的種類就相對比較少....最令我感到驚訝的是甜品味道很好呢!所以食肉獸跟愛甜品的女生都應該來試試啊!

馬辣必食肉類! 因為肉類種類比較多, 而且質素都不俗!

但其他配料的種類就相對比較少....

最令我感到驚訝的是甜品味道很好呢!

所以食肉獸跟愛甜品的女生都應該來試試啊!
2017-09-19 156 瀏覽
之前在台北已試過馬辣火鍋, 不論食物種類、新鮮度、味道及服務態度皆高,以台北的價錢十分超值。 既然今次香港開了分店,便跟朋友又一試台灣火鍋。平日晚上7:30到達,已十分擠迫,等待入座需時(雖已訂位); 入座後已很餓, 即刻點湯底及食物,點餐紙跟台北的一樣如圖我們點了胡椒豬肚鍋及芫荽皮蛋鍋湯底, 牛每樣一份 海鮮也點了各一份。胡椒鍋底很夠辣 ,芫荽那邊又很足料 ,另外比較忙碌是其他食物是自助形式, 我們每樣食物也取了每樣1粒, 因食物種類太多, 要試全部唯有將份量減少。不論點餐紙或是自取的食物皆新鮮好味,另有台式特食如甜不辣, 另有姜皮蛋丸十分特色美味另外設有自助飲品區 ,不但有罐裝飲品,另可自行沖花茶熱茶 , 對少飲甜飲的我來說十分細心。現場的工作人員很友善, 熱鍋加湯密, 而且會分開清湯及芫荽湯加湯, 可見其用心。食完正餐還有6款dryers 雪糕及雪米糍取,,還有即製pancake 及甜品 , 食到滿足離開。重要是結帳時發現, 加一後每人才$170, 連價錢也能跟台灣的店同步, 十分驚喜。

入座後已很餓, 即刻點湯底及食物,點餐紙跟台北的一樣如圖

食完正餐還有6款dryers 雪糕及雪米糍取,
,還有即製pancake 及甜品 , 食到滿足離開。

2017-09-17 151 瀏覽
之前試過幾間台式火煱, 但都食唔返台灣果種風味.朋友介紹黎到荃灣試下呢間, 我地早少少到就基本上唔使等位就入得.先唔講食物, 非常值得一提既係呢道座位非常闊落, 本身自己座活已經好闊. 我地坐二人卡位, 放埋袋喺旁邊都仲大把位淨, 枱面又夠大, 唔會放兩碟嘢就滿哂. 同其他枱亦有一定距離. 香港地比較少見.原來係可以免費揀兩種湯底, 我地揀咗台式麻辣同埋沙嗲湯.其他都好吸引, 但試唔到咁多, 唯有下次再試.我地個麻辣叫咗小辣, 但其實可以叫中辣就仲正.叫完湯底店員話可以出去攞配料, 開頭見4個大凍櫃喺出面背對背咁放, 以為啲食物係一樣, 原來4個櫃啲嘢係完全唔同的, 超多嘢揀.配料真係你諗到既基本上都有, 淨係丸類都過20種仲少有地有多款內臟, 韓國拉麵等配料.點菜紙主要係點肉同海鮮. 除咗點菜紙同凍櫃, 水吧仲有啲餃類選揀.啲豬潤好新鮮又夠大同厚身.牛肉都有幾款, 全部都好正. 個人推介頂級牛梅花同埋無骨小牛排.海鮮全部都係新鮮的, 份量又多飲品選擇都算多, 另仲有生果同多款雪糕提供.生果除咗啲切片西瓜同哈密瓜, 仲有啲迷你柿, 都算特別.配料多都一次過試唔哂, 老婆已經打算再黎en
之前試過幾間台式火煱, 但都食唔返台灣果種風味.

原來係可以免費揀兩種湯底, 我地揀咗台式麻辣同埋沙嗲湯.

其他都好吸引, 但試唔到咁多, 唯有下次再試.

我地個麻辣叫咗小辣, 但其實可以叫中辣就仲正.

配料真係你諗到既基本上都有, 淨係丸類都過20種
仲少有地有多款內臟, 韓國拉麵等配料.

啲豬潤好新鮮又夠大同厚身.

海鮮全部都係新鮮的, 份量又多
飲品選擇都算多, 另仲有生果同多款雪糕提供.
生果除咗啲切片西瓜同哈密瓜, 仲有啲迷你柿, 都算特別.

配料多都一次過試唔哂, 老婆已經打算再黎encore了.
題外話/補充資料: 呢道除咗野食同地方好OK之外, 員工服務都好好, 每次要求幫手都好快同好有禮貌. 值得一讚.
2017-09-13
  • 豬潤
  • 頂級牛梅花 無骨小牛排
2017-09-15 2010 瀏覽
呢期又去咗食火鍋,點解因爲今期係同事食過話好抵食就話一齊再去encall 吓,啱晒我地呢食肉人士,咁就一齊收工就去咗開餐,而且地點好方便係工司附近行十分鐘就到,原來係大鴻輝中心位置係眾安街而且整座專做飲飲食食唔怪得係度有咁多好嘢食,而且附近人流集中,上到去已見好多人等位,好彩我同事醒目預約咗唔係真係有排等食咗咁多火鍋,都係第一次食台式,咁就要拭目以待睇吓有乜好嘢食啦。先選咗湯底有8款咁多選擇,仲要一定選2款湯底點咗台式麻辣鍋(小辣)同杏汁蜂巢豆腐鍋,鍋底攪掂就到配料除咗出面自助區,仲有精選肉類同海鮮,咁梗係先食肉類先啦,點晒4款美國牛肉食住先,有prime頂級牛梅花,choice無骨牛小排,CAB安格斯黑牛同精選牛五花,當然點埋海生蝦。先來係prime頂級牛梅花,未食已見好大片,食落啖啖肉之餘,脂肪亦相當肥美香甜,呢款係我至愛要食多幾碟先滿足,另一款無骨牛小排,肉質一樣咁出色,至於其他個2款都不錯,不過個人喜愛食前2款牛肉味道香濃嫩滑D,除咗食牛外仲有其他美食俾大家慢慢挑選都係自助區內必定要食有自家製洋蔥牛肉餃同韮菜豬肉餃,餃子真材實料之餘,入口食落有香濃肉汁記得要留番個肚食埋甜品,除
唔係真係有排等

記得要留番個肚食埋甜品,除咗有雪糕,糯米糍同糕點外,仲有即點即製作嘅pancake,連甜最都有咁多款式真係有驚喜

真係估唔到都有咁豐富美食係度,唔怪得有咁多人來開餐,又品嚐到一餐台式火鍋美食
2017-09-15 148 瀏覽
前排聽到香港開左馬辣以經好想去~可惜荃灣對於我嚟講確實有點遠。今晚咁岩嚟呢區做野,真係一個好機會😬 HK$148+10%一位,任飲任食2小時,價錢不貴呢,睇下質素係點啦👻👻點左台式麻辣+蕃茄洋葱海皇湯底台式麻辣真係係台灣店食既同一個味道,辣得嚟好香好足料蕃茄湯仲有淡淡海鮮味,淥菜一流,吸哂d精華呢度有7款牛任點任食,以下係我最鐘意既2款:無骨牛小排厚度夠,彈牙安格斯黑牛入口即溶,無根位,仲有濃郁牛味~encore jor好多round 😂😂是日海鮮❤️絕對無沙,仲好鮮,同大部份都識開口海蝦大大隻😍😍肉身都算彈牙,回本之一小八爪魚生時望落唔太小,一熟就小到好難搵😂BTW, 都新鮮好味道😉菜同丸類丸同其他配料款式多,係菜好似見到得油麥菜同白菜,我想食娃娃菜😫最後甜品,雪糕為呢晚火鍋餐劃上句號。以後想回味台灣麻辣鍋都可以嚟呢度喇🙌

點左台式麻辣+蕃茄洋葱海皇湯底

台式麻辣真係係台灣店食既同一個味道,辣得嚟好香好足料
蕃茄湯仲有淡淡海鮮味,淥菜一流,吸哂d精華

呢度有7款牛任點任食,以下係我最鐘意既2款:

無骨牛小排

厚度夠,彈牙

安格斯黑牛

是日海鮮❤️

絕對無沙,仲好鮮,同大部份都識開口

海蝦

大大隻😍😍肉身都算彈牙,回本之一

小八爪魚

生時望落唔太小,一熟就小到好難搵😂BTW, 都新鮮好味道😉

菜同丸類

• 安格斯黑牛
  • 海蝦
3K
2017-09-15 1549 瀏覽
放工同左同事黎打個任食邊爐,一個價錢咩都有得食費事諗嘛,九點半前入座$158一位,已經係全包價,唔使醬料費,湯底費等,十分化算。店員火速清潔好枱面排上餐具,作為一間兩小時內任食的放題店,你都唔會期望佢會好乾淨啦,但至少枱面同用具都無痴立立,完全可以接受。湯底可以八選二,揀了馬拉沙嗲鍋同杏汁蜂巢豆腐鍋,一紅一白😊沙嗲湯很香,不鹹不辣調味ok,杏汁湯很清,微甜,仲有濃濃的豆乳味。飲品自助的,有一般罐裝汽水,茶,啤酒等,另外仲有咖啡機,果汁機,花茶等,真係十分多元化,仲有一款啱你飲!醬料都係去自助bar度自行混醬,款式很多,豉油,黑醋,腐乳醬,生蒜,蔥等咩都有,自己混了芫荽,辣椒同花生醬,很香呢,可惜無日式麻醬😅第一round就先試試各款肉類,連牛都有好幾款,點幾多黎幾多無漏單,色澤相當不錯喎。仲有呢個手工餃子必食,係師傅現場包的,十分軟Q,右邊係洋蔥牛肉餃,左邊係韮菜豬肉餃,兩款各有各好味,值得一試!其他自助食物有各種丸類,腸仔,午餐肉,牛筋,大腸,年糕,麵食,蔬菜等,真係好多選擇,一時之間唔知食咩先好,都係拎啲蔬菜先吧。海鮮只有蜆,蝦,魷魚,同脆肉鯇,不過朋友跟我都不太好海鮮,叫了一點淺
海鮮只有蜆,蝦,魷魚,同脆肉鯇,不過朋友跟我都不太好海鮮,叫了一點淺嚐就夠了。
牛倒是不錯,價錢咁平都係用靚牛㗎,安格斯同牛小排encore左好多個round,半肥又有牛味,好正好正。
甜品又係勁多野揀,雪糕雪條點少得,雪糕係dryers黎㗎,可惜要自助。
仲有凍櫃同熱盤嘅甜品,哈哈,食左好多款,又靚又唔過甜,正!
仲有水果添,是晚係蜜瓜同西瓜,好甜喔~

兩個鐘頭真係大滿足,飽到上心口😍
2017-09-14
10 分鐘 (堂食)
2017-09-15 1021 瀏覽
值得等待@馬辣台式鴛鴦火鍋 如果喜歡去台灣玩的朋友,相信一定會聽過馬辣火鍋店,是台灣特別著名的一間,連明星也會去的店,現在開到來香港,作為麻辣控的我當然非常興奮啦 多人到一個點,平日的晚上來都很熱鬧,但是美食就是值得等待 台灣那邊大熱的原因是,馬辣以平民價格提供多達百種的頂級食材,即使來到香港,價錢依然是非常便宜,一個人食足2個鐘才$200 空間感十足,再多人也不會因客人多而塞更多的桌,裝潢頗時尚的, 混醬區 想得出的豉油辣椒和想不出的醬料都應有盡有 自助區~ 過百種食材生料在自助區,客人雖然多,但位置非常濶絡,可以好舒服的選擇自己想食的 還有好多台式地道食物,例如麻吉燒同甜不辣,牛肚。。。 涼茶區~ 好貼心呢,火鍋實在有點熱氣,涼茶有菊花茶,五花茶,夏枯草等 飲起來都頗濃,感覺有料到呢~ 平時超市買都要花上十多元一瓶的嘉士伯也是任飲!!! 不愛凍飲也可以飲花茶,又是令人眼花撩亂 不同味道的Dreyer’s雪糕 鮮水餃都有好幾款, 洋蔥牛肉餃很惹味,咬下去入面的肉汁很鮮美 湯底有8款可點,可以選任何兩款 我點了西紅柿洋葱海皇鍋和台式麻辣鍋, 台式麻辣鍋
值得等待@馬辣台式鴛鴦火鍋

多人到一個點,平日的晚上來都很熱鬧,但是美食就是值得等待

混醬區

想得出的豉油辣椒和想不出的醬料都應有盡有

自助區~

還有好多台式地道食物,例如麻吉燒同甜不辣,牛肚。。。

涼茶區~
好貼心呢,火鍋實在有點熱氣,涼茶有菊花茶,五花茶,夏枯草等
飲起來都頗濃,感覺有料到呢~

平時超市買都要花上十多元一瓶的嘉士伯也是任飲!!!

不愛凍飲也可以飲花茶,又是令人眼花撩亂

不同味道的Dreyer’s雪糕

鮮水餃都有好幾款,
洋蔥牛肉餃很惹味,咬下去入面的肉汁很鮮美

湯底有8款可點,可以選任何兩款

台式麻辣鍋

我點了西紅柿洋葱海皇鍋和台式麻辣鍋,
台式麻辣鍋是必點,是馬辣的皇牌,我點上了大辣,食起來其實都只是一點兒辣,味道很香,用上花椒粒、蔥段、薑片,辣椒八角、大小茴香等熬製而成,食起來舌頭微感麻痺,一點點辛辣,又有點咸香的複雜味道

店員上菜速度是光速,一下單,食物在幾分鐘內就上到桌了

單是牛就有好多不同款式,有美國頂級牛梅花、牛小排、安格斯黑牛、牛五花等

牛小排

頂級牛梅花

安格斯黑牛

牛五花

牛肉都各具特色,但和平時食的肥牛完全不同享受,
我最喜歡食牛五花,肉的脂肪比例合適,不太肥不太廋,食起來很重肉味而且很腍!加上麻辣湯底特有的味道,食起來非常滋味

在自助區取的生料~

頗新鮮的食材

花膠很得我心,滋補養生的花膠用來涮真的別有一番風味,麻辣味的花膠咬起來很腍,麻辣湯底完全驅走了花膠的腥味

甜品區也令人非常振奮,可惜是肚皮空間有限,

跟本沒有可能全部試上

精選了幾款最想食的,推介燉蛋,熱呼呼的而且不會很甜,食起來很滑溜,幸好份量不會太大,令我有空間食其他東西~

$348是兩位的價錢,這個質素,即使多人食也是值得等待的

• 台式麻辣鍋