2008-04-02 7 瀏覽
3月31日我約咗朋友去高登買ps3望見對面間馬德里餐廳唔錯就入去,成班待應生走埋一齊講笑唔使招呼客人?我哋見到有位咪坐囉,有位肥部長行過咪同佢講三位,唔該俾本餐牌?黑晒面放低餐牌同d侍應就講到笑晒口,細聱講大聲笑。我哋order咗田縲,肉眼扒,什扒同西冷牛扒,味道普通.湯唔夠熱.珍珠奶荼無荼味,環境光孟ok服務態度欠佳!埋單俾tips都唔講多謝。
(非會員)
2008年3月30日(日)我同fd一齊由黄金行出嚟去到馬德里食晚餐!叫左4份扒麻麻地,羅宋湯咸左d,忌廉湯無味道,扒叫5成熟但好靱環境ok,侍應生都好過嗰位部長?叫佢當睇唔到,唔知係唔係打條呔唔使做?後來上餐茶2凍檸檬荼無荼味2柸凍啡ok。最尾叫埋單,又係嗰個部長多謝都冇講,口黑面黑仲要打咸盧本來俾小費?No No No!
2007-12-02 11 瀏覽
早兩日同3個老友去高登買o野,見天黑咗咪食個晚餐囉!其中一個見到有間餐廳好似唔錯喎!就行咗入去!四個人當中只有我的職業是飲食,3個老友就問我意見:間餐廳Do野點睇?一見到餐牌我就心知不妙─一間九唔搭八餐廳。四個人只有我唔叫o野食,3個老友就一個叫肉眼扒,一個叫什麼雪菜石頭飯,一個食咖哩牛腩。3個老友一個要羅宋湯兩個忌廉湯。好啦!精彩的馬上出現。我叫的個老友比啖羅宋湯我試下味,OH!NO!冇咩色,好有味道(味精超多)奇怪的是冇咩茄味又夠杰喎?應該係落咗麵撈,快餐店會不如。之後個忌廉湯又見到啦!有D黃,我估可能係燈光關係呱?咦?張紙巾好白喎!係忌廉湯黃黃地,我又試下味,OH!NO!又係味精湯,還要一D忌廉味都冇。飲罐頭忌廉湯都好過佢。三分鐘左右D大盤出來啦!嘩!個肉眼扒距離我三尺都嗅出食粉味,咩大師傅醃O架?茶記都好過你。個兩塊肉眼扒又好似爛布一D都唔完整,見到都冇胃口。石頭飯是炒飯石頭碗上,不過有炒飯有D深色又有D油億味,可能塗石頭碗個D油係好多日冇換,又或者係用舊油炒飯。唔.....NO GOOD。個咖哩又係差到不知所謂,個FD話牛腩唔淋,其中有嚿係牛孖筋,不過好似橡筋根本食唔到。咖哩

三分鐘左右D大盤出來啦!嘩!個肉眼扒距離我三尺都嗅出食粉味,咩大師傅醃O架?茶記都好過你。個兩塊肉眼扒又好似爛布一D都唔完整,見到都冇胃口。石頭飯是炒飯石頭碗上,不過有炒飯有D深色又有D油億味,可能塗石頭碗個D油係好多日冇換,又或者係用舊油炒飯。唔.....NO GOOD。個咖哩又係差到不知所謂,個FD話牛腩唔淋,其中有嚿係牛孖筋,不過好似橡筋根本食唔到。咖哩汁又冇咩咖哩味喎......!

結果三個餐食咗兩嚿幾,之後去咗轉彎間M記食過。

垃圾餐廳......!

2007-11-13 11 瀏覽
星期日去食晚餐, 款式都有好幾款,可惜食物差左好多(同上年去過兩次比),d t骨牛柳好薄, 味道得個咸字, 我朋友只吃了半碟(羊拼雞),唔怪得入去前都奇怪點解沒什麼人(7pm),同埋個地下好滑,尤其去完洗手間出來個段,各位小心!
星期日去食晚餐, 款式都有好幾款,
可惜食物差左好多(同上年去過兩次比),
d t骨牛柳好薄, 味道得個咸字,
我朋友只吃了半碟(羊拼雞),
唔怪得入去前都奇怪點解沒什麼人(7pm),
同埋個地下好滑,尤其去完洗手間出來個段,
各位小心!
2007-09-24 20 瀏覽
馬鞍山有個樟木頭,屯門之前亦有赫爾辛基,旺角亦有倫敦,在深水埠亦有馬德里.餐廳是也.舊址為美而廉餐廳,為我輩的德貞女子中學校友的"集體回憶".經年過後化身為馬德里,無須坐飛機,一條欽州街之隔,就可以去到西班牙?!咪傻!沒有西班牙大鑊飯,沒有Tapas,有的,只是港茶式西餐.羅宋湯餐肉長通粉,完全體驗出什麼是後現代九唔搭八之藝術,歸化為港式的羅宋湯再加大陸罐頭午餐肉再加意大利乾貨Penne,頓時令人感到Fusion之外,還有Confusion.味道也令人不明所以,羅宋湯的辣味,全來自黑椒,午餐肉如果煎過的也還可,可惜放湯煮,連香脆口感也沒有.Penne無穿無爛,也可過骨.奶茶更不滯.淡如白開水,茶同奶味很曖昧,真懷疑自己面前的,是否為一杯奶茶?深信自己用罐金寶羅宋湯,煎兩塊午餐肉切粒,再將Penne煮大約十分鐘,得出來的效果一定比這個掛羊頭的馬德里好.

舊址為美而廉餐廳,為我輩的德貞女子中學校友的"集體回憶".

2007-09-23 26 瀏覽
今日去黃金買嘢, 見有d肚餓就去附近找食,看見馬德里環境幾好就走入去啦,點知入到去d侍應黑口黑面行來放下餐牌就行開,然後就行埋一邊大聲講大聲笑....食物都算ok最黑人爭就是個女收銀, 收錢時一句多謝都無講, 只是黑口黑面對住部收銀機,如果我是老細, 一定會炒晒班嘢
今日去黃金買嘢, 見有d肚餓就去附近找食,
看見馬德里環境幾好就走入去啦,
點知入到去d侍應黑口黑面行來放下餐牌就行開,
然後就行埋一邊大聲講大聲笑....

食物都算ok

最黑人爭就是個女收銀,
收錢時一句多謝都無講,
只是黑口黑面對住部收銀機,
如果我是老細, 一定會炒晒班嘢
2007-09-10 10 瀏覽
首先,如果你係講緊馬德里餐廳既話,門口已經大大個字寫住全日免收加一,如果佢收咗你加一既話,咁你又俾?另外,你話人地個碟鬼甘大D餸就少左D,你都要講明食咗d咩Y,唔係對人地好唔公平!!!
2007-09-10 20 瀏覽
第一次去食,入去覺得好荼記FEEL..之後安排我地坐..一人叫左一個套餐...個例湯無味道..前菜少到無能!見到D仕應系傾計多過做野!傾下計就有6000$入袋..正*個碟鬼甘大D餱就少左D..我叫左朱古力飲,要少冰都沒有..唉*仲要加一..早知唔去食!

見到D仕應系傾計多過做野!傾下計就有6000$入袋..正*
(非會員)
親愛的馬德里餐廳負責人:9月9日星期日,小第在貴餐廳嘆了個下午茶餐,食物水準同環境頗好,侍應大多為年輕一輩,態度稍欠親切,但有改進空間。最大問題出於下午茶餐牌上,竟有大量錯字!特此在這裡提供正確詞語,如有錯漏,務請賜教。1. 下午茶"Afteroon Tea"應為"Tea Set",現今香港社會也接受"Afternoon Tea",但不總能拼錯字"Afternoon"。2. 炒蛋"Fried eggs"應為"Scambled eggs"3. 瑞士雞翼"Sweet soya bean chicken"應為"Sweet soya bean sauce chicken wings"4. 薯角"poato wedge"又拼錯字!應該是"potato"。其實貴餐廳之脆薯角相信就是脆薯餅,所以英語應是"Hash browns"。5. (沙律餐)千島汁"Thousand island sauce"由於是沙律菜式,所以不應用"汁"來說明沙律醬,所以名稱上應為"千島醬Thousand island dressing"6. 日式照燒醬Japan BBQ sauce應為"Japanese style BBQ
親愛的馬德里餐廳負責人:

1. 下午茶"Afteroon Tea"

2. 炒蛋"Fried eggs"
應為"Scambled eggs"

4. 薯角"poato wedge"

6. 日式照燒醬Japan BBQ sauce
應為"Japanese style BBQ sauce"(美式英語) 或"Japanese BBQ sauce",或索性改為"Teriyaki sauce"。現今英語社會也大多接受直譯的"Teriyaki" 一詞。

7. 特餐Special set: Scabble eggs
又拼錯字!如第2點,應為"Scrambled eggs"。同一餐牌在同一款食物上竟用上不同的詞語。

8. 營養餐Nutrition set: 牛油多士Better toast
又拼錯字!牛油應為"butter" 而非"better"。其實"toast" 一詞字餐廳裡已是"牛油多士"之意,可不加"butter"一詞。

9. 法包french bread
小弟不肯定貴餐廳的法包,是否就是法式長麵包(或稱長法包),如是的話,應為"baguette"。但是,怎樣都好,"French" 一詞總不能小寫呀,這是對法國人不敬呀!

小弟投進意見箱之意見表也有錯漏,敬希見諒。希望貴餐廳及早更正,並祝業務蒸蒸日上。

Marcus
2007-09-03 8 瀏覽
本來想去炳記牛牛試下,但係鬼咁多人,成條街又好多間食肆都要排隊,唯一唔使排係馬德里隔離既豐X茶餐廳,所以貪方便快手就入去幫襯。呢度原來有伊麵餐,因為唔係咁多茶餐廳有伊麵食,所以值得一試...叫左個菜遠北菇蝦球伊麵$28,配埋凍飲就$31,估唔到碗伊麵都幾足料,有成四五隻蝦球,size適中唔算小,再加兩隻冬菇同四條菜心,都ok喎,伊麵戍好味,唔會太腍,湯底好清,咁食伊麵又係另一種滋味。杯凍華田第一啖飲落去,嘩!好濃!係極濃味果隻!但係...原來好多冰(比一般多),所以一路飲一路淡...激死人...提一提一件事,杯華田飲左一淡之後,竟然天花冷氣機滴水,滴左一滴落杯飲品度,好驚...之後即刻同個我估係老問既人(唔係老闆都話事人)講,好在佢都好客氣,無留難,即刻換,之後仲叫我地唔好再擺番同一個位,我覺得呢種態度係ok既。因為只係平民食肆,唔可以要求咁多,所以雖然冷氣機滴水,但係肯換的話,我覺得咁就算啦!
2007-08-08 17 瀏覽
好睇唔好食, 法式田螺無味, 焗飯好乾, 檸茶無茶味
好睇唔好食, 法式田螺無味, 焗飯好乾, 檸茶無茶味
2007-07-18 21 瀏覽
去高登買野, 好多時都會去食飯, 我叫佐石蠔肉眼餐, 我老公叫佐石蠔牛柳餐, 紅湯, 普通貨色, 餐包唔熱, 法式田螺, 已經比以前好, 冇佐d怪味主菜石蠔可以選擇蒜蓉煙肉粒或芝士西蘭花, 我地每人選佐一隻味道, 之後交換黎食, 我比較喜歡蒜蓉煙肉粒, 隻蠔入面仲係生既, 只係焗佐表面, 味道非常唔錯, 我食完兩日都冇肚柯, 證明d蠔都係新鮮貨(因為本人極容易肚柯), 講返塊牛扒, 都係拿到冇晒味好易入口個d, ok啦, 預佐佢係咁餐飲想要7起, 冇, 雪碧呢, 冇, 忌廉呢? 都冇, 芬達, 更加冇, 佢話今日剛剛冇而聽日先有貨到, 可樂要唔要, 是但啦可樂啦$78唔洗加一, ok啦

$78唔洗加一, ok啦
2007-06-10 16 瀏覽
行完黃金嚮後門出黎,見到佢門面幾靚同埋同區黎講都算高格見到D野都算幾貴,不過都諗住試下啦入到去D侍應冇任何招呼張檯污糟,佢見到我地坐嚮度都唔主動幫我地執!叫左個扒餐同埋炸蝦天使麵前者太咸,後者一D味都冇跟餐有得加錢要青蘋果珍珠綠茶叫左杯,點知勁失望囉D珍珠我諗少D牙力都咬唔入唯一可讚既係,佢地可以加$15要CheeseCake我同Friend夾份叫左個,味道都唔錯,芝士味都幾濃!埋單時,個收銀仲一句野都冇講佢咁既服務,我點會比TIPS丫佢即時黑面!比錢我都唔會再黎!
行完黃金嚮後門出黎,見到佢門面幾靚
同埋同區黎講都算高格
見到D野都算幾貴,不過都諗住試下啦

入到去D侍應冇任何招呼
張檯污糟,佢見到我地坐嚮度都唔主動幫我地執!

叫左個扒餐同埋炸蝦天使麵
前者太咸,後者一D味都冇
跟餐有得加錢要青蘋果珍珠綠茶
叫左杯,點知勁失望囉
D珍珠我諗少D牙力都咬唔入

唯一可讚既係,佢地可以加$15要CheeseCake
我同Friend夾份叫左個,味道都唔錯,芝士味都幾濃!

埋單時,個收銀仲一句野都冇講
佢咁既服務,我點會比TIPS丫
佢即時黑面!
比錢我都唔會再黎!
2007-06-04 6 瀏覽
今晚同媽咪,老豆去食dinner..晚餐order左石斑大蝦..媽咪叫左牛排大蝦..老豆叫左個石頭飯..野飲order左蜂蜜珍珠綠茶..草莓珍珠綠茶..同ice_咖啡!!!頭盤叫田螺...個牛排都幾夠熟~~最好味係個田螺..!!!<<正>>..!!d蝦又大又多糕..ichiban!!d石斑一d冇杯_草莓珍珠綠茶_又多珠..d味又岩岩好!!!!dwaitress個個都笑到四萬咁口..哈!!總然之一個字..<<_正_>>!!!
dwaitress個個都笑到四萬咁口..哈!!

總然之一個字..<<_正_>>!!!

2007-05-20 13 瀏覽
侍應非常之沒有禮貌, 桌面dirty叫佢抹乾淨, 他就黑口黑面, 叫他給我餐牌, 他又黑口黑面,埋單時我都叫做有比幾蚊tips,他又是黑口黑面, 一句多謝都唔講,很久沒有見過服務態度咁差的餐廳xxxxxxx
侍應非常之沒有禮貌,
桌面dirty叫佢抹乾淨, 他就黑口黑面,
叫他給我餐牌, 他又黑口黑面,
埋單時我都叫做有比幾蚊tips,
他又是黑口黑面, 一句多謝都唔講,
很久沒有見過服務態度咁差的餐廳xxxxxxx