馬哥孛羅咖啡廳

Cafe Marco
2010-04-03 397 瀏覽
早兩天打定電話去booking,當然有位啦~星期日12:00中午開始有得食, 我地12:05到達已經有3成人坐低左~之前我就食過一次cafe marco, 而我朋友就第一次食~一放低個袋我地就即刻飛出去拎野食, 因為超級肚餓呢個時候亦有個waiter針水比你(食野途中佢地都會不停幫你添水)第一輪拎左d冷盆, 我拎左蟹,龍蝦仔,蝦,生蠔,三文魚刺身,煙三文魚,還有帶子壽司和象拔蚌壽司 <--呢兩款壽司size 好細, 味道好, 象拔蚌壽司好味,帶子都好味(其實仲有青口,墨魚刺身,同唔知咩野魚ge刺身,因為上次食過個魚刺身覺得勁難食,所以今次無食)(龍蝦仔有d怪味, 唔知係唔係佢係有d咁ge味道架呢? 我就唔鐘意啦)(其他的就無咩特別~)朋友就拎左5款ham, 沙律樣樣拎左少少, 因為有好多沙律呢...不過我就覺得海"節" 沙律就最好味其他的就不過不失啦~第二輪就拎左好多生蠔因為我鐘意食, 第二d地方連dinner buffet都無生蠔食, 呢度的lunch buffet就已經有生蠔食,所以其實我都係為左咁先黎呢度食, 哈雖然不是一級的靚生蠔, 不過都是非常新鮮的, 好多人拎,但係
早兩天打定電話去booking,當然有位啦~
一放低個袋我地就即刻飛出去拎野食, 因為超級肚餓

還有帶子壽司和象拔蚌壽司
(其實仲有青口,墨魚刺身,同唔知咩野魚ge刺身,
因為上次食過個魚刺身覺得勁難食,所以今次無食)
(其他的就無咩特別~)

不過我就覺得海"節" 沙律就最好味
其他的就不過不失啦~

第二輪就拎左好多生蠔因為我鐘意食,
所以其實我都係為左咁先黎呢度食, 哈
雖然不是一級的靚生蠔, 不過都是非常新鮮的, 好多人拎,
但係refill得好快架bor!!!

之後食左有機麵包,有waiter主動拎過黎問你要唔要, 剛剛焗好,
熱熱地, 外脆內暖, 可以塗牛油, 不過我見出面有三款芝士,
所以每款芝士拎左少少夾入去食, 軟芝士鹹味較重,
所以味道最match, 下次大家除了塗牛油之外都可以試夾軟芝士的

又有食左燒味, 唔錯的 ,有雞,叉燒,鵝掌,燒鴨~ 幾好~
有粥, 好多配料, 不過我地無食
有即碌的麵, 都好多配料, 不過我地都係無食

食左咖哩, 每樣試左好少好少, 因為飽飽地~
去左麵包部拎左d脆片,蝦片和麵包一齊食~
我覺得佢d咖哩唔係好o岩我口味,
脆片類果d野整得幾好食, 呢個麵包部樣樣野都好正~
怪不得佢個有機麵包咁多人食啦!!!

最後食左甜品, 我唔嗜的, 我當然覺得麻麻,
尤其有一個類似貴花糕的半透明糕點, 我建議大家唔好食,
我用"難食"黎形容佢~

我朋友嗜甜食, 覺得唔錯,

最後食左movepick好多雪糕, 試左好多味, 又出奇地食左好多軟糖,
雪糕好幼滑, 好多款味道, 有濃有淡, 有d味道我都唔o岩食,
不過咁多款揀, 實有一款鐘意食ge~
有個雪糕姐姐幫你裝雪糕的, 有碗or脆cone
一開始時雪糕姐姐唔會企定定standby幫人裝雪糕, 你企埋去一陣,
佢就會唔知o係邊度彈番出黎~

食到buffet的後段多人食甜品, 佢就會企定定o係雪糕櫃前面架喇!!

食到後段有waiter問你飲咩餐茶, 即係咖啡, 檸茶,奶茶果d~~免費的~
我見到有人飲橙汁和西柚汁, 原來唔係免費的, 大家要留意~
不過個waiter都會提你果汁是要錢的~

今次用左 75折coupon:
$228 (一位) X 0.75 (discount) + $22.8 (正價加一) = $193
二百蚊都唔洗, 好抵, 不過我今日睇番open rice,
4月份張coupon已經變左88折了, 可惜可惜呢~
雪糕櫃和軟糖
有機麵包
燒味
  • 有機麵包~movepick雪糕
2010-03-30 9 瀏覽
原本想請三位靚門生吃Buffet以報答Project 大功告成,大S 話想吃Buffet,於是去openrice 揾,見到Cafe Marco近排急升人氣,睇到寫得好吸引。想也不想就去訂位。先嚟海鮮,三文魚好鮮Tuna 冇渣蟹脚OK, 不過好像細size 了一點,龍蝦鉗?竟然唔夠蟹脚好食!急凍生蠔size 唔緊要最惨瘦到冇朋友,。好難哋塭到兩只好少少。沙律and cold Cut 擺得靚,不個細細碟好快冇,質素還好燒味俾油浸住,見到唔想食好多款麵包,仲有中東包,諗住食咖喱,點知得Curry Seafood and Curry Potato,味道還可。熱盤款色少食唔到乜。即做壽司,同師傅有緣冇份,出親去都冇人條串燒肉地硬到石頭咁有兩個獨立Counter如同虛設冇乜特別,幾百蚊食車仔麵??唯一喺兩边都有炒龍蝦。但喺每次見到有就永遠有個Lady攞住大碟喺度搶,次次得返冇肉蝦頭我一件都冇食過還好每人都碟上半隻焗龍蝦。buffet 枱已經唔大,竟然用咗七呎地方放一窩粥and 配料?有燕窩呼?對不起是柴魚花生粥是也。尾段有Prim Rib ,見到幾乎熟哂一時感觸大嘆晒料,師博都有點不好意思。大細S

先嚟海鮮,三文魚好鮮
Tuna 冇渣

燒味俾油浸住,見到唔想食

即做壽司,同師傅有緣冇份,出親去都冇人

條串燒肉地硬到石頭咁
我一件都冇食過
還好每人都碟上半隻焗龍蝦。

有燕窩呼?對不起是柴魚花生粥是也。

大細S 就差不多試晒甜品,甜品冇乜特別好食,雪糕唯一讚好,但就見啲糖冇人問津,唔知放咗幾耐。

總括而然,無想像般好,都可以食飽。但係点解有人寫得咁好?
愧對三位靚門生
,唯有再請佢吔飲我啲珍藏補數啦!
2010-03-29
2010-03-25 8 瀏覽
是晚朋友預祝生日,難取捨食什麼的話最好是 buffet。今次仲有用開飯 coupon有折。沒有做足功課,原來這裡的長腳蟹出名?太飽沒吃到啊!為了大家能抵番,我地結果拼"肥"的每人試了幾球的 movenpick 雪糕啊!只有 choc chip and 合桃味好味,隻開心果味幾難食。另外,每人送半隻 cheese 焗 lobster。一整晚的 theme 都像 lobster,真係食到唔想食呢。這裡的蠔都新鮮,但好似沖得唔係幾乾淨,都係有點點黑點。有個蠔with vodka jello shot,感覺奇怪唔敢試下面的 jello。跟住就係對魚生有興趣的不停要三文魚,肥美新鮮。中式的有 ribs,切雞,魚,steam fish and 雞一般,但 ribs 切得很細粒好易食。其他甜品試左 macaron and 桂花糕 (很黏的),另外有個像糯米chi的 red been paste bun。d waiters 見我地勁早開始食雪糕紛紛問我們餐茶要什麼,confused 人家添。雪糕要早 d 食既,因 when that flavours ran out, will not refill
沒有做足功課,原來這裡的長腳蟹出名?太飽沒吃到啊!
另外,每人送半隻 cheese 焗 lobster。
這裡的蠔都新鮮,但好似沖得唔係幾乾淨,都係有點點黑點。
跟住就係對魚生有興趣的不停要三文魚,肥美新鮮。
雪糕要早 d 食既,因 when that flavours ran out, will not refill 囉。

2010-03-18
2010-03-25 10 瀏覽
本來諗住一家同阿姨去柏景食lunch buffet, 但係星期三book星期日既位都已經full 左...要入waiting list...果然係受歡迎!於是係openrice search仲有邊度有好既buffet.見馬哥既食評都唔錯, 雖然主要係comment tea buffet, 不過check過價錢後, 呢度係繼柏景之後既最佳選擇! 因為可以用openrice 既75折coupon! 咁樣抵好多! 要知道, 星期日既buffet 係貴啲! 星期一至六好似係$198/成人, 星期日&公眾假期要成$228/成人!折左之, 而家$200/位都唔洗. 算化算!本來柏景仲平, 不過下次先試都得. 反正marco有我至愛既movenpick!主題係好行既國際美食.其實我不嬲都唔鐘意食buffet. 因為好多時候, 選擇唔多, quality又低, 自己個胃又唔係大. 會好唔抵. 寧願用同樣價錢叫自己鐘意既菜, 又唔會迫自己食得太飽, 咁樣會好好多.不過家姐話想同媽咪同阿姨試下食自助餐, 咁冇法. 一定要奉陪.但, 估唔到, 今次係我最滿意既自助餐.我食自助餐.既經驗唔係好多, 不過今次真
要入waiting list...果然係受歡迎!
折左之, 而家$200/位都唔洗. 算化算!

主題係好行既國際美食.

但, 估唔到, 今次係我最滿意既自助餐.
我食自助餐.既經驗唔係好多, 不過今次真係滿足到我! (其實我成家人都好滿意!)

佢款式多, 中式既有炒菜呀, 炒羊肉呀, 炒飯炒麵. 我屋企話個炒飯同炒麵都好好食, 我覺得普通d. 個炒麵既質感淋左d. 仲有柴魚花生粥, 有好多配料俾你揀!
個粥煮得夠綿. 我姐夫食左3碗!
唯一不足係唔夠熱, 只係微暖...
仲有d燒味(叉燒, 燒鵝, 白切雞), 又有白鱔同炆南瓜. 真係好多選擇!
有d 中式湯, 但係我冇試過.
東南亞既有口水雞! 呢個好味! 雞有雞味! 個汁辣辣地好野味. 我都食左幾件!
仲有d泰式沙律, 酸酸辣辣, 超開胃. 其中有款撈埋d羊肉絲, 加埋d紅蔥絲, 洋蔥絲, 蘿蔔絲, 等等... 真係超好味, 我encore左兩次!
其餘有咖哩添! 總共有三款, 一個係魚+黃咖哩(如果冇記錯). 呢最好味, 不過其實都係普通. 唔覺出色. 一個係牛尾+紅咖哩, 呢個冇乜味. 仲有一個係雞+好似都係紅咖哩, 冇試呢個, 因為真係太多choice啦. 不能一一試齊.
試左一塊中東薄餅, 都可以. 如果軟身d會更出色.

日式既有炸豬扒呀, 呢個真係好味! 夠熱, 個皮唔會太厚, 加埋佢個沙律醬, 真係可以食5-6件! 魚生就一定唔少得, 雖然款式唔多, 不過有我最好既三文魚同八爪魚都ok.
仲有喬麥冷麵, 都唔錯.
仲有仲有湯拉麵或烏冬俾你自選湯料, 呢個真係冇人食得落, 所以冇comment.

西式既有好多.
首先沙律又係一定唔少得. d 菜都新鮮, 但係dressings累事. 千島, french & Caesar 醬都唔得. 冇乜味, 太稀! 仲有其他生果or蔬菜俾係配, 又有黑醋同橄欖油俾係落. 都真係幾多選擇.
亦有提供三款芝士俾你夾麵包用. 唔錯.
熱食既我推介忌廉白汁扁意粉, 個汁都夠creamy, 係稀左少少. 意粉口感一般, 但唔會淋. 我encore左一次~
白汁龍脷柳好味, 個白汁係做得唔錯, 夠忌廉味又唔會太咸. 個龍脷柳又夠滑唔會"鞋" 口!
另外仲有個鱈魚, 我覺得都唔錯, 不過口感真係好似鮫魚.
茄汁燴海鮮我冇食, 屋企人有試, 都可以啦, 冇乜特別.
羊胺同煙鴨胸都唔錯.

到海鮮, 有生蠔, 我家姐話好腥, 試左一件都冇再食!
龍蝦仔都係冇乜特別, 只係有好濃既海水味.
反而蟹腳佢就食得多, 因為啖啖肉, 又有少少咸味(come from 海水?).
不過我唔好Seafood, 所以都冇食呢d, 只係試左少少蟹, 都ok, 唔腥.

甜品時間.
失望. 可能係期望太高?
所有甜品都好普通, 有d even 太甜. 每樣左少少, 都冇再encore.
不過算啦, 咁至可以留番個肚食我最愛既movenpick!
嘩, 真係有超多選擇, for example, Dark Chocolate(正正正), Vanilla(正), Cappuccino(正正正), Hazelnut (甜左d), Strawberry (正, 味道好似加左yogut 咁), Maple Walnut (冇試), Passion fruit & Mango (好酸, 不過我覺得都幾好味, 唔會膩), Caramelita (太甜), Creme brulee (冇試), Fanna cotta (正正正), Pistachio (呢個我唔得, 因為杏仁味太濃), 仲有一款唔記得叫乜, 總共有成12款 (唔肯定有冇miss). 好豐富! 我食左6-7個球, 真係太full啦!
不過好滿足!仲值回票價啦!
值得推介!!!!!!!
超普通既甜品1
超普通既甜品2
勁好味Movenpick雪糕(front)! 仲有好多軟糖比你揀!
勁好味Movenpick雪糕(inside 雪糕柜)!
東南亞沙律 - 好味!
第2 round! 白汁意粉絕對好味過花月庭!!!
粥既配料超多, 如果d粥可以再熱d就perfect!
炸豬扒出色, 個沙律醬超好味! Lamb Chop 都ok!
2010-03-21
$193.8 (午餐)
勁好味Movenpick雪糕(inside 雪糕柜)!
東南亞沙律 - 好味!
第2 round! 白汁意粉絕對好味過花月庭!!!
粥既配料超多, 如果d粥可以再熱d就perfect!
  • movenpick ice cream
  • 日式炸豬扒
  • 泰式沙律
2010-03-24 36 瀏覽
禽晚俾老婆拉住話去食自助餐,拗晒頭!?又唔係有人生日,無啦啦要閒日去食自助餐,仲約埋另外兩個朋友,究竟攪邊科?原來佢聽個朋友講呢間啱啱做龍蝦自助餐,幾ok,佢就 book 咗枱,參加埋個 membership,就拉埋我同兩個朋友去食。龍蝦自助餐:當然有龍蝦啦,肉爽彈口,又幾鮮味喎!仲有生蠔呀、魚生呀呢啲,同埋其他大路嘢,選擇唔算太多,合格嗰隻啦!Quality 都幾ok。最 surprise 係埋單嗰陣,老婆攞咗張會員卡同埋張 coupon 出嚟,令到本來計過要仟七、八嘅單,唔使八舊水就攪掂!足足慳咗成仟銀!每人$200 有找!老婆萬歲!老婆話仲有兩間米芝蓮餐廳有折,下次去喎!淨係聽個朵好似好勁,唔知去嗰兩間嗰陣,係一樣咁抵,定係大屠殺、血流成河呢……?(待續)
禽晚俾老婆拉住話去食自助餐,拗晒頭!?
老婆話仲有兩間米芝蓮餐廳有折,下次去喎!
(待續)
2010-03-23
2010-03-20 23 瀏覽
3個朋友食生日飯睇過皇家X平洋同cafe marco兩間折左相差$10都冇因為呢度有生蠔所以揀左香港酒店雖然星期二,但係都幾多人,full 左八九成時間18:30-21:30******************************************************************************冷盤生蠔、青口、螺、蝦.....刺身有三文魚、吞拿魚、劍魚、八爪魚、長腳蟹唔識分生蠔好唔好食但我覺得冇咩問題即係ok啦青口唔好食,d肉好淋刺身尚可,ok啦,不過劍魚唔知點解硬左d沙律冇食,唔知,但賣相幾好,好多款揀 前菜小食燒味拍青瓜煙肉白雲鳳爪煙三文魚 etc....淨係食左鳳爪同煙三文魚,幾好食 熱盤大約有十幾二十樣,原隻燒春雞、各款咖喱、中西湯、炒飯麵......etc有廚師切牛扒、喺焗爐拎烤住嘅燒春雞俾客人、灼中式粉麵又有師傅即時握壽司d咖喱好好食,配埋印度飯,好得!牛扒ok,不過有朋友覺得medium 太生,我ok囉因為我主攻甜品,所以熱盤唔係食左好多但每樣試dd都好夠甜品好多好細件嘅西餅,大約有十幾款,啱晒每樣試少少都可以變左好多全部小西餅都好好食,
3個朋友食生日飯
睇過皇家X平洋同cafe marco
兩間折左相差$10都冇
因為呢度有生蠔
所以揀左香港酒店

雖然星期二,但係都幾多人,full 左八九成
時間18:30-21:30

冷盤
生蠔、青口、螺、蝦.....
刺身有三文魚、吞拿魚、劍魚、八爪魚、長腳蟹
唔識分生蠔好唔好食
但我覺得冇咩問題即係ok啦
青口唔好食,d肉好淋
刺身尚可,ok啦,不過劍魚唔知點解硬左d

沙律
冇食,唔知,但賣相幾好,好多款揀

前菜小食
燒味拍青瓜煙肉白雲鳳爪煙三文魚 etc....

淨係食左鳳爪同煙三文魚,幾好食

熱盤
廚師切牛扒、喺焗爐拎烤住嘅燒春雞俾客人、灼中式粉麵
又有師傅即時握壽司

d咖喱好好食,配埋印度飯,好得!

牛扒ok,不過有朋友覺得medium 太生,我ok囉

因為我主攻甜品,所以熱盤唔係食左好多
但每樣試dd都好夠

全部小西餅都好好食
,食完再食都冇問題

咁多裡面只係得一款覺得難食

有個雪櫃放左十幾隻味雪糕,有人會幫你盛,可以揀脆筒/ 杯
有開心果味、意大利奶凍、瑞士朱古力、楓糖合桃、草莓芝士、芒果雪葩、野莓......
雪櫃前仲有16款軟糖、士多啤梨醬、朱古力醬、彩色脆糖俾大家裝飾雪糕
正!

朱古力噴泉
有棉花糖、士多啤梨、哈蜜瓜、蜜瓜、菠蘿

食食下佢會拎D 出面有得拎嘅食物俾我地
有有機麵包、牛油焗扇貝
我地拒絕左麵包,但扇貝就好淡味

service方面d waiter都幾好
但係中間時段,可能最多人嘅時間
收碟梢為慢左d,有時要叫人黎收
但都可以接受嘅...

有75折
排得好靚嘅朱古力噴泉
除左中間嗰杯野,其他嘅小西餅都好好味
淡嘅扇貝
2010-03-09
$304.3 (晚餐)
上:前菜。下:沙律
除左中間嗰杯野,其他嘅小西餅都好好味
淡嘅扇貝
  • 甜品
2010-02-24 278 瀏覽
It's a little birthday celebration for my father and there're 4 diners in total this time. Let's share the environment first. Actually, full-house cannot be seen on the day (Tuesday) and even there're not many guests indeed. So we're allowed choosing the seat and sofa area is our option. Space on both table and sofa are sufficient and also cozy as well. And the atmosphere is okay but quiet a bit (perhaps the area we sit does only). Also, round table may be a nice option as it's easier to assessC

Cuisine contains Indian and Japan apart from Cantonese and Western. Indian provides curry, fried rice and traditional nan. And Japanese dishes are soba and several types of sashimi. For the Cantonese and Western cuisine, they comprise smoked turkey, ham, salmon, grilled ham, Italian noodles, roasted seabass, lamb, chicken, Guangdong dishes, congee, etc. Regarding the seafood, there're many choices and rapid refill including lobster, oyster, shrimp, spiral shell (seafood lovers may be impressed!)

Local guests may feel so warm about the dessert
Chinese and Thai dessert can be found except the chocolate fountain, macaron, mousse cake and ice-cream such as sweet sago soup, syrup of water chestnut and glutinous rice with mango and coconut sauce

Services are ideal but none of chef stays at the grilled station surprisingly.

Almost forget to tell that baked scallop stuffed with cheese is offered to each guest.
2010-02-23
生日
終於搵到一個合兩人心意的晚市自助餐!(因有我愛的長腳蟹和老友鐘意食的生蠔).最要緊當然是價錢合理啦還差十幾分鐘才到六點正,店方也可安排我們入座,等一下.BUFFET區的地方雖然是一眼看得哂,但其實內藏何其多的美食哦,等我逐一找它們出來啦凍海鮮有長腳蟹,皇帝蟹(松葉?)蟹腳,翡翠螺,龍蝦仔,蝦和生蠔.長腳蟹的肉條條都好肥大,滑0者0者又鮮美,反而我第一次在自助餐中看到的皇帝蟹(松葉?)蟹腳,味道很淡啊,肉雖厚但好鞋,所以我反攻我的至愛,起碼有15條生蠔是開定的,但有一大盤冰塊冰鎮著,老友吃了十隻左右.刺身有吞拿魚,三文魚,八爪魚,和另一款魚.壽司櫃檯在另一旁,即點即整,而且是手握的,我點了熟蝦和玉子,兩者味道都淡淡的,飯粒夠黏性和軟熟.沙律方面有幾款是撈好的,亦有小食,如醃蕃茄,醃三色椒,泡菜,枝豆等,全部味道很是不錯.另有一堆新鮮菜蔬,可給大家弄個沙律盤出來,提供基本醬汁外,連黑醋,檻欖油這類健康汁醬都有,更是是原枝上 (要好好利用 XD)湯類有周打魚湯和中式老火湯,我只飲過西湯,質地挻傑,忌廉香濃而不膩,還有整盤疏打餅供你加進湯中,增添一番風味.我第一次看到粥都配有十幾款配料咁多!!

生蠔是開定的,但有一大盤冰塊冰鎮著,老友吃了十隻左右.

(要好好利用 XD)

有皮蛋,油炸鬼,還有腐乳
,金華火腿之類,各式其式.

另一出奇是見到燒味XD 燒鵝,叉燒,白切雞.見叉燒色水鮮明又油潤,忍不住來一舊,
好淋好甜好味.還有蒸魚,印度咖哩有三款味道,配有印度飯添.即場烘焙有印度薄餅,特大大塊薄脆,焗南瓜,蕃薯和原個蒜頭
以印度薄餅和原個蒜頭很好吃,記我原個蒜頭在外邊點一個都要幾十元,所以你不怕口氣重的話,這裡任你吃,

店方還自家制有機餐包!先送每檯有半大個,還以為是其塞飽客人策略之一,點知,不吃這包尤自可, 一吃之下...原來好鬼好吃呀
外皮脆脆地裡而非常鬆軟,帶有點麥香.因為要食其他,我只能小吃一片(吃剩又不可打包T_T),因為是任食關係,我見到很多檯客人對此包包是吃完再添,吃完再添.
至於半路出品,每人配給一粒的忌廉汁焗帶子就沒什麼特別了,縱使帶子是何其厚肉和彈牙.

接下來甜品部繼續尋寶物去喔

圍著甜品櫃的有...幾個大大又靚靚的蛋糕,macaroon 法式杏仁餅,芒果糯米慈,原味奶凍,藍莓奶凍,意大利藍莓奶凍(裡頭有飯粒的),士多啤梨布甸,豆腐布甸,芒果粒芒果布甸,朱古力果撻,脆皮果撻,蛋白撻,水果有菠蘿,哈蜜瓜,西瓜還有"盤萄"!另一邊的雪糕櫃,集齊十一款movenpick 雪糕
,備有脆筒,十幾款糖果和果醬自行加選.

對於一個對甜品不太好的我來說,這裡的甜品完全乎合我口味
,因為我只吃奶凍類和布甸類 XD 兩者又香又滑,而且少甜,正~~~果撻新鮮,水果的"盤萄"是較其他生果貴價,好驚訝店方都提供上,意料之外.movenpick 雪糕當然好味道,款式是多數食不完,因為到這個地步,我已經好飽...很飽...非常飽了...

每位服務員做事眼明手快,亦非常有禮貌,客氣.付錢後我再查問他都仔細道來明細收費.這裡環境十分舒服,檯與檯之間都有相當的空間,絕對是需要"翻炒"的酒店自助餐
凍盤
靚靚蛋糕s
唔好甜品既我都要狂擦!
特式食物好鬼多
注目的自家制有機餐包
合我口味既甜品~~~(抓狂)
11款 movenpick 雪糕!
半路殺出的忌廉焗帶子(額外送贈)
2010-01-24
$321.3 (晚餐)
凍盤
靚靚蛋糕s
唔好甜品既我都要狂擦!
特式食物好鬼多
注目的自家制有機餐包
合我口味既甜品~~~(抓狂)
11款 movenpick 雪糕!
半路殺出的忌廉焗帶子(額外送贈)
  • 長腳蟹
  • 印度薄餅
  • 原個蒜頭
  • 自家制有機餐包
  • 甜品
2010-01-25 4 瀏覽
好多人, 估唔到星期日真係好多人囉, 我太耐無 weekend 出去喇, hehe!!呢度係我食左好多年既 buffet 地點, dinner buffet 同 lunch / afternoon tea 都無第二個 choice!! 好啦, 講返今次先, 食左 3:15 開始既 tea buffet, 3:20 去到, d 人已經出哂去...好多人 queue up, friend j 已經去睇 desert, 嘩, 合哂佢要求囉, 件件 desert 都好好食, 其實我都唔知 d 名, 不過 (睇相) 果d係最好食既幾款~~不過 5:00 已經開始收嘢, 有 d 唔知點咁, 因為....飽到未食 ice cream 呀...........你地都去啦~~~

你地都去啦~~~

酸酸地, 正~
呢個好好味呀, 對面有個人食左 4 個呀~~~~
joe 既最愛~~
2010-01-24
酸酸地, 正~
呢個好好味呀, 對面有個人食左 4 個呀~~~~
joe 既最愛~~
2009-12-19 35 瀏覽
因為慶祝我同男朋友拍拖2週年, 男友特別選擇哩間酒店食自助餐. 因為2年前我同男友第一次見面都係哩度食 (不過2年前就唔好食了,可能係主題唔同)6:30就開始.但只可以留位到45分. 準時到達.一去到.服務員好熱情.幫我地安置手袋&花. 又介紹今晚有咩好食三文魚,墨魚.蠔.等....都好好食..仲有2款湯..(唔記得左了)冷食同熱食..都好好味..仲有自助粥.GOOD甜品區都好吸引..由於太飽0既關係...食唔落了....另外仲有野食送架..每台都有..(係突然給你.所以係唔知咩東東)今次真係喜出望外架.... 原來係好好食架.....哈哈

幫我地安置手袋&花. 又介紹今晚有咩好食

三文魚,墨魚.蠔.等....都好好食..
仲有2款湯..(唔記得左了)
冷食同熱食..都好好味..仲有自助粥.GOOD
甜品區都好吸引..
由於太飽0既關係...食唔落了....

今次真係喜出望外架....
原來係好好食架.....哈哈
好可愛的甜品..好食
新鮮沙律
唔錯的熱食
2009-12-12 4 瀏覽
今夭相約了Aunt Joe and Kat, 母親大人及妹妹一行五人到 Marco Polo tea buffut。 大約三時已有很多人在 Reception 等候。而今天用了Openrice 的 coupon 有七五折優惠,但如果沒有優惠,我相信我都會來光顧。原因是waiter 態度有禮,食物方面雖然選擇不算多,但十分新鮮。我最欣賞是ice-cream bar,有很多種類的ice-cream及多種糖果選擇。看見很多大人帶着小朋友排隊取ice-cream,真是非常温馨。那裹確是家庭聚會的好地方。
Yummy!
餐後飲品
2009-12-12
Yummy!
餐後飲品
2009-12-07 14 瀏覽
食物種類唔算太多增加多d熱盤會好dd魚生同d凍蝦都唔錯鍾意食沙律o既人可能會arm d至於甜品, 款式麻麻, 有d就太甜, 太"流"最好味就係隻意大利芝士蛋糕個朱古力噴泉幾得意雪糕就有好多隻味, 仲有好多糖食每人會有一隻凡立貝環境比較靜服務幾好
食物種類唔算太多
增加多d熱盤會好d
d魚生同d凍蝦都唔錯
鍾意食沙律o既人可能會arm d
至於甜品, 款式麻麻, 有d就太甜, 太"流"
最好味就係隻意大利芝士蛋糕
個朱古力噴泉幾得意
雪糕就有好多隻味, 仲有好多糖食
每人會有一隻凡立貝
環境比較靜
服務幾好
2009-12-05
  • 魚生
  • 凍蝦
2009-11-22 6 瀏覽
雖然德國啤酒節已曲終人散,我的食評久久還未提交,皆因我期待又期待,期待著德國啤酒節有自己一個「地盤」,但遲遲都未見影蹤,與其守株待兔,倒不如像其他食友般借用馬哥孛羅咖啡廳來交食評。一行九人,來到酒店六樓的露天停車場,今次沒有高球車接載,要步行至場地,帳篷內的位置已被佔踞,或已留座給有些機構,我們祇好選擇露天座位。我們坐好後,便各自去搵食,食物種類與去年基本上沒有分別,又是豬手,香腸,燒雞,黑森林蛋糕等,祇是雪糕的供應商由 H 牌轉了是 M 牌,我們先到收銀處買了一個三文魚 $120 和煎豬手 $135,然後到戶外搭好的攤檔領取。拿了餐具和調味料後,便返回座位開餐,友人已買了啤酒請我們喝,是盧雲堡啤酒,大家舉杯齊聲祝福身體健康,很痛快!三文魚約煎至四成熟,上面淋了忌廉汁,伴以新薯和菠菜蓉,雖然我們不喜歡太生,但也無礙我們的食慾,可能太餓的原故,味道是可以的;見煎豬手是在大鍋上煎的,煎得皮也酥軟,豬肉烤得香噴噴,嗜吃的我也顧不得那麼多高脂、高膽固醇等三兄弟,一口接一口的狂啖,伴碟的忌廉炒薯和炒紅椰菜也是很好的配搭。八時,維港的燈光變得耀目,原來「幻彩詠香江」的激光和大廈的燈光匯演開始,維港

八時,維港的燈光變得耀目,原來「幻彩詠香江」的激光和大廈的燈光匯演開始,維港變得更美,雖說是香港人,但看過這匯演沒多少次。大家果腹後,便專心看表演了,這隊從德國來的樂隊,成員都是熟口熟面,清楚知道香港人慢熱,一步一步的把氣氛推高,有搞笑的飲啤酒技倆,有穿唐裝唱「上海灘」,有稍帶不文的扮女人表演、吹大笛,還有玩人龍,圍著會場走,還有德國美女帶領大家跳雞仔舞,無不令大家開懷大笑、大叫、出汗,我們都很開心。

難得有這種場合,我們明年也必定再來,祇希望入場費和食物不要加得太貴,讓多些人可參與。
非常熱鬧
捧場者眾
遇正「幻彩詠香江」
老外穿唐裝唱「上海灘」
用巨鍋來煎豬手
煎豬手
白汁三文魚
齊齊舉杯
$$130 (晚餐)
非常熱鬧
捧場者眾
遇正「幻彩詠香江」
老外穿唐裝唱「上海灘」
用巨鍋來煎豬手
煎豬手
齊齊舉杯
  • 豬手
2009-11-16 2 瀏覽
今次我去呢度食,係一心想試下佢promote緊既港式海鮮....點知做得最差既就係呢味!我食左炒蛽同炒蟹-------蛽有成一半都開唔到,食得果d肉質仲叫ok,不過細隻得滯,而個汁就得個辣字! 炒蟹方面,個汁又係得個辣字,肉質仲有d"霉"!反而另一邊個凍長腳蟹仲比較ok.....唉...甜品方面,佢地d甜品都唔錯,雪糕好好食,有中式甜品,生果就少d....我去時hsbc卡有promotion price, 平均300一位,至於平日去唔去....大家真係要考慮下...

反而另一邊個凍長腳蟹仲比較ok.....唉...

2009-10-30
一直聽說在德國啤酒節比什麽節日也熱鬧,單看他們所喝的啤酒杯那麼大就知道德國人對啤酒的熱愛程度!以往很多酒店也有搞類此的推廣,不過要數最大型的應該是此酒店今年所舉辦的德國啤酒節,就在其酒店6樓對出之停車場,一個無敵過無敵的全海景下,大家可以坐在一排排長枱上喝啤酒,吃德國咸豬手,各種香腸,聽德國樂隊的表演,我自己認為那種氣氛是絕對值回票價的一個好去處。 啤酒節起源于1810年當時的皇帝為了迎娶一位公主而安排的一個慶典,後來流傳到今天,成為一年一度的啤酒節。 為期21天的啤酒節,由每天的六時開場,一小時的歡樂時光可以有買一送一優惠,一直到11:00結束。 入場費成人為100元,包括一杯啤酒和一隻紀念啤酒杯。啤酒可以有兩種不同牌子的選擇,雖然有些長枱會被人預留,不過眼見場地那樣大,應該不會擔心沒有枱可以坐到。食物可以由八達通付款,分別有香腸(98元),咸豬手(135元),燒雞半隻(120元)和各種送酒的麵包。到8時左右,大舞臺上會有德國樂隊表演,不時會有驚喜就是他們會唱中文歌令大家感到特別有趣。 可以在一個天氣不會很熱的情形下坐在一個可以遠眺整個維多利亞港夜景的天空下,一邊品嘗冰凍啤酒和德國食

可以在一個天氣不會很熱的情形下坐在一個可以遠眺整個維多利亞港夜景的天空下,一邊品嘗冰凍啤酒和德國食物,一邊跟朋友談天說地,正是一種不是時常有的體驗。

希望此類活動可以每年舉辦,甚至成為香港地道特式的節日。
啤酒節兩種啤酒
售賣香腸的攤檔可以使用Octopus