餐廳: 香香宮煮 (金輝大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-07-06 46 瀏覽
餐廳裝修充滿中國宮廷風格,一入門口就會目到一張龍椅😍😍,而且仲有宮廷服裝👘👘掛係旁邊。門口絕對係一個唔能夠錯過嘅打卡位📸📸。靠窗嘅座位亦都冠上宮殿名。例如延禧宮、永和宮等。如果係包廂內用膳嘅話,你會置身係太和殿添🤣湯底叫左雍穆公主、花膠雞湯鍋(半)🐥🍲,雞🐥同湯🍲會分開上,而本身湯底入面有大量花膠🤤🤤,花膠吸引晒湯底嘅鮮味😋。令人忍唔住一碗接一碗咁飲🤩🤩。即炸黃金炒響鈴,蛋黃沾滿響鈴再去炸😮。響鈴咬落相當清脆🤤,而且加上鹹蛋黃嘅香,叫人一試難忘。而放落湯底淥一淥亦有另外一番滋味🤪。蟹黃餃 4粒🦀🥟,一咬落去即刻爆哂汁🥵,蟹黃油與肉汁糅合,令蟹黃餃鮮上加鮮😻😻。香香宮煮雜菜拼盤🥬🥒,拼盤包括生菜🥬,油麥菜,娃娃菜,金針菇,木耳,蕃茄🍅粟米🌽等。手切本地牛肉(細)🐮🐮,牛肉肉味濃郁,口感滑嫩😋😋。伊比利亞橡果豬🐷🐷,豬肉帶有獨特香味🥰,脂肪亦都滲透豬肉內🤪,豬肉味清而不燥👍。自家製足料竹蔗茅根🫖🫖,味道清甜,亦有清熱解毒功效,啱晒喺打完邊爐🫕之後飲番幾杯中和一下😋。

手切本地牛肉(細)🐮🐮,牛肉肉味濃郁,口感滑嫩😋😋。

2023-07-06 130 瀏覽
最近去咗位於尖沙咀嘅樓上火鍋店香香宮煮打邊爐顧名思義餐廳以中國宮廷作為主題👲🏻每個包箱都以宮殿名命名 最吸睛嘅係放係門口嘅金閃閃龍椅⚱️仲可以著住宮廷衫打卡添!😆.🌟雍穆公主花膠雞湯鍋(半隻) $318湯底方面我地點左花膠雞湯鍋一上枱就已經好有仙氣 煙霧好啱打卡用🌫️📸湯底好濃郁 仲放左好多彈牙花膠 女士美顏一流🤗而且白切雞仲會另上 可以揀放晒落去煮都得我地就揀咗淥一淥就食 咁就食到雞肉嘅嫩滑唔會煮到太老🐔.🌟手切本地牛肉(細)$298牛肉嘅擺盆亦都好有心思🥓味道軟腍而且鮮嫩多汁 係必點之選!.🌟伊比利亞橡果豬 $178豬肉肉質鮮美 而且肥瘦分明油脂嘅甘香令我想再黎一碟🤤.🌟蟹黃餃 4粒 $78蟹黃餃成隻黃金色🥟裏面真係有蟹肉同埋蟹黃味🦀大小啱啱好.🌟即炸黃金炒響鈴 $88響鈴係好多人打邊爐必落嘅配料呢度仲有一款加埋咸蛋醬嘅黃金響鈴🥚淥一淥就可以拎起 邪惡黃金醬真係超級惹味!🤤.🌟自家製足料竹蔗茅根 $78打邊爐飲竹蔗茅根就更健康 🎋而且清涼解渴仲用左個宮廷風器皿裝住睇落唔係好大 但其實都斟到四杯😃.餐廳大部份都係半開放嘅包廂設計私隱度高又方便搵侍應仲見到有大房可以訂枱 啱晒一班人開Par
最近去咗位於尖沙咀嘅樓上火鍋店香香宮煮打邊爐

而且白切雞仲會另上 可以揀放晒落去煮都得
我地就揀咗淥一淥就食 咁就食到雞肉嘅嫩滑唔會煮到太老🐔
🌟手切本地牛肉(細)$298

牛肉嘅擺盆亦都好有心思🥓
味道軟腍而且鮮嫩多汁 係必點之選!
🌟伊比利亞橡果豬 $178

餐廳大部份都係半開放嘅包廂設計
私隱度高又方便搵侍應

仲見到有大房可以訂枱 啱晒一班人開Party🥳
2023-07-05 39 瀏覽
打邊爐無分季節,熱熱地既天氣都好適合打邊爐,今日同同事lunch去左香香宮煮食午餐,lunch人流無夜晚多,所以上菜速度好快。我地兩個女仔緊係叫佢個花膠雞湯湯底,滋潤補下,隻雞份量好多,同埋啲肉好嫩滑,好加分,重點當然係啲花膠,塊塊都好大塊,骨膠原好重,成個湯底有6-7塊,我地飲左碗湯先開始煮其他野食,幾甜唔係味精湯。必點係本地手切牛肉同個黃金響鈴,牛肉口感超好,切到係我鍾意既厚度,而個黃金響鈴,有一層蛋黃,雖然好邪惡,但食過返尋味。

2023-07-03 75 瀏覽
主要有4點。1)花膠雞湯底,湯底淡過清湯。2)脆鯇腩片一定唔係腩,普通邊位扮腩。3)每樣份量少得驚人,6個人食左$4000,落樓仲可以肚餓。4)餐廳主打裝修同環境,網上圖片的確吸引,但實際環境黑媽媽,污糟邋遢,餐具好似用左10年咁。無下次!
主要有4點。
1)花膠雞湯底,湯底淡過清湯。
2)脆鯇腩片一定唔係腩,普通邊位扮腩。
無下次!
2023-07-02
呢間以中式宮廷風作主題嘅尖沙咀火鍋店,環境超有feel,一入店就見到金光閃閃嘅皇帝龍椅✨宮殿卡位全部都有名,今次坐咗第一格嘅延禧宮🤣門口位置仲提供宮廷服飾,可以同朋友嚟打個卡做娘娘,影返輯古裝靚相!📸🐥雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻) ($318)果然係招牌!上枱仙氣多到湧岀嚟😍以新鮮三黄雞及花膠熬製3小時而成,非常足料;湯底濃郁鮮甜,花膠口感綿密,每啖都係滿滿嘅骨膠原🤩雖然呢款湯底價格偏高,但睇下金黄嘅色澤就知個湯底絕對物有所值👍🏻飲返碗湯再打邊爐,正呀!🐂手切本地牛肉 (細) ($298)牛肉種類好多,有安格斯牛、韓牛、飛驒牛等,今次點咗本地牛試下~呢個上菜時都會有乾冰嘅仙氣效果,又可以打卡😍唔好睇少本地牛肉,肉質鮮嫩而且富咬口,牛味慢慢滲岀嚟,超重牛味,淥30秒就食得🥰牛魔王嘅大家唔好錯過!🐖伊比利亞橡果豬 ($178)吃橡果長大嘅豬😍之前西班牙菜食過,打邊爐都係第一次~望落油花清晰細緻,入口就感受到獨特嘅橡果香味🫶🏻肉質軟嫩細膩,肉味濃郁且充滿芳香,呢隻豬營養價值豐富,認真唔錯!🔅即炸黃金炒響鈴 ($88)六大件嘅響鈴,口感酥脆,鹹蛋黃味道濃郁到有沙沙口感😍再吸盡湯底精華,超 級
雍穆公主·花膠雞湯鍋

🐥雍穆公主·花膠雞湯鍋 (半隻) ($318)
果然係招牌!上枱仙氣多到湧岀嚟😍
手切本地牛肉

🐂手切本地牛肉 (細) ($298)
伊比利亞橡果豬

🐖伊比利亞橡果豬 ($178)
吃橡果長大嘅豬😍之前西班牙菜食過,打邊爐都係第一次~
即炸黃金炒響鈴

🔅即炸黃金炒響鈴 ($88)
六大件嘅響鈴,口感酥脆,鹹蛋黃味道濃郁到有沙沙口感😍再吸盡湯底精華,超 級 邪 惡!湯底嘅鮮甜中和返咸蛋黃嘅油膩感,配搭唔錯!
蟹黃餃

🦀蟹黃餃 ($78/4隻)
蟹肉好有鮮味,與濃郁的蟹黃完美融合好鮮甜😍每隻餃都漲卜卜好飽滿,充滿爽口彈牙嘅蟹肉,真材實料、口感十足😋

🐚沙白蜆 ($68)
鮮甜多汁又大隻🥰完全唔會有沙👍🏻
搭配鍋底更加突顯到鮮味,推薦!

◻️蜂巢冰豆腐 ($48)
火鍋必點,索晒湯汁精華好正😍

🥒萵筍 ($52)
鮮嫩爽口,份量都唔少👍🏻
竹蔗茅根

🫖竹蔗茅根 ($78)
用咗中式水壺裝,好有霸氣🤣
清甜解渴,火鍋清熱嘅最佳飲品~

總結:擺盤精緻,上菜方式幾有驚喜,嚟呢到享受宮殿裏面打邊爐啦!
雍穆公主·花膠雞湯鍋
手切本地牛肉
  • 公主醬介
  • 雍穆公主‧花膠雞湯鍋
✨昭陽公主椰子雞湯鍋💰298 🔅推介🔅💫評分: 8.3/10📝新鮮椰青水配三黃雞,雞肉好嫩滑同有鮮味,啲雞都好足料,再用番薯蜆提升鮮味,成個湯底好滋潤,係清啲嘅選擇🫶🏻✨手切本地牛肉(細) 💫評分: 7.9/10📝新鮮手切肥瘦相間,牛味濃,薄薄哋一片片食得好方便🤣✨伊比利亞橡果豬💫評分: 7.3/10📝西班牙黑毛豬的高級名,有油花肥美,肉味濃郁,不洗加啲咩調味✨即炸黃金炒響鈴 💫評分: 8/10📝 邪惡🤍,鹹蛋黃濃郁,新鮮炸起脆卜卜,有啲食嘅時候浸一浸湯食會別有一番風味,吸咗椰子雞湯嘅味,自家製出色✨黑松露蟹肉餃4粒💫評分: 7.7/10📝食到啖啖蟹肉,唔會好heavy,揀唔到食邊款餃可以叫香香宮煮餃子拼盤4粒有4種唔同嘅味餃 🫶🏻,下次會想試!✨公主油炸鬼 💫評分: 8.2/10📝油炸鬼上面有蝦滑同蟹子,幾有驚喜嘅combination!✨香香宮煮雜菜拼盤💫評分: 7.8/10📝超多款菜,食極都有,份量超豐富,絕對夠4個人食例如有爽口嘅木耳同蓮藕、蕃茄,仲有生菜、油麥菜等等香香宮煮📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓(尖沙咀🚇B2出口行2分鐘就到)💫評分: 8/10💬叫咗hoogar

✨昭陽公主椰子雞湯鍋💰298 🔅推介🔅
💫評分: 8.3/10

✨手切本地牛肉(細)
💫評分: 7.9/10
📝新鮮手切肥瘦相間,牛味濃,薄薄哋一片片食得好方便🤣

✨伊比利亞橡果豬

✨香香宮煮雜菜拼盤
💫評分: 7.8/10

香香宮煮
📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
(尖沙咀🚇B2出口行2分鐘就到)

💫評分: 8/10
💬叫咗hoogarden draft beer 好大杯好邪惡,仲有得揀stella,啲食物好足料‼️成間嘢用咗皇宮宮殿做主題,坐得舒服,service都好

❤️‍🔥再訪?🅈🄴🅂 ,有好多湯底都想試,e.g.酸菜魚湯底、冬瓜瑤柱鍋

#香香宮煮 #香港火鍋 #雞煲 #打邊爐 #火鍋 #hotpot #hotpothk #hotpothongkong #打邊爐 #炸魚皮 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港美食 #美食#discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkfoodlover #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #825food #椰子雞煲 #雞煲打邊爐
2023-06-23 59 瀏覽
火鍋店以古代公主為主題,不論是裝潢以至到食物款式都圍繞著宫廷的設計!玩味十足!一入門就有一張龍椅及衣服給大家打卡!無論你是扮演皇帝,太后,公主格格,還是小太監都無問題!店內的裝修設計,都係以後宮卡位為主題,餐具各方面都好有宮廷感覺!就連餐牌也不馬虎!員工方面。個個殷勤有禮,絕對是皇帝式的享受!至於食物方面⋯⋯食物方面:鍋底我選擇了兩種窩底,包括「晉陵公主麻辣鴨血鍋」「建寧公主特色卜卜蜆鍋」選擇特色卜卜蜆鍋,主要原因是,香港印象之中沒有卜卜蜆鍋食,卜卜蜆很新鮮,連帶湯底也很清甜!而選擇麻辣鴨血鍋主要是想食鴨血啦,麻辣鴨血香辣惹味又有咬口,絕對值得推薦!(另外,聽聞,這裡的固倫公主·非洲鱸魚花膠扒雞湯鍋也是必食之選,下次試完再同大家講)鍋物做得出色,配料都馬虎,正所謂打邊爐又怎可以沒有牛肉呢?我選擇了「玉面公主四國牛肉拼盤」及「手切頂級安格斯牛肉」牛肉拼盤當中(日本飛驒和牛,澳洲 和牛,韓牛頸脊柳及頂級雪花肥牛)不同的牛肉部位,都有不同的口感,還有牛骨髓,牛黃喉這些香港較少見的食材,絕對是牛魔王必選的菜單!另外,每塊牛肉即叫即切,精緻的擺盤設計,打邊爐又怎可以沒有牛肉呢?除了牛肉,同樣打邊

鍋物做得出色,配料都馬虎,正所謂打邊爐又怎可以沒有牛肉呢?

除了牛肉,同樣打邊爐怎可以沒有響鈴?「即炸黃金炒響鈴」廚房即叫即炸,包保一定脆!公主油炸鬼也是值得推薦!除了火鍋之外,打邊爐同時食刺身,也是一種享受!

當然還有很多美食,包括紫准山,珊瑚蚌,美濃水蓮,酒香陳年花雕浸牛肉等大家去發掘!
2023-06-21 45 瀏覽
📍香香宮煮 尖沙咀有一間火鍋店好有特色,聚餐或者帶屋企人黎試下都幾過癮,除左成個餐廳環境都係宮廷風之外,餐廳門口仲有張龍椅,可以著宮廷衫影相打下😆雍穆公主•花膠雞湯鍋(半隻)$318呢個湯底記得滾起要飲下先開始打邊爐🍲因為個湯底真係有「嫲嫲煲嘅花膠湯」感覺,花膠數量唔少,大舊,好食嗰種🥹仲有另外半隻雞可以放埋入去滾返熱食,雞肉都滑,有雞脾雞翼雞胸齊哂🥢蟹黃餃 $78除左蟹黃香之外,仲食到有瑤柱,好香口,餃子皮超級薄。手切本地牛肉 $298雖然呢個係細size,但係兩個人食就啱啱好啦,每塊牛都唔細,好厚,好重牛味,唔會韌,有咬口,都有十幾塊。伊比利亞橡果豬 $178呢個豬好重味,同平時食開嘅唔同,肉同埋脂肪嘅比例啱啱好即炸黄金炒響鈴 $88即炸響鈴要等大概10分鐘左右,欣賞餐廳堅持即炸,最後淋蛋黃醬,熱辣辣新鮮上枱,多咗鹹香味唔同啲香香宮煮雜菜拼盤 $98呢個拼盤有娃娃菜,油麥菜,生菜,木耳同埋金菇,仲有蕃茄同埋蓮藕,呢啲拼盤乜都有冇得輸自家製足料竹蔗茅根 $78個壺好盞鬼,幾清甜,但係唔會死甜,二人share啱啱好
📍香香宮煮

雍穆公主•花膠雞湯鍋(半隻)$318

蟹黃餃 $78
除左蟹黃香之外,仲食到有瑤柱,好香口,餃子皮超級薄。

手切本地牛肉 $298

伊比利亞橡果豬 $178
呢個豬好重味,同平時食開嘅唔同,肉同埋脂肪嘅比例啱啱好

即炸黄金炒響鈴 $88

香香宮煮雜菜拼盤 $98

自家製足料竹蔗茅根 $78
個壺好盞鬼,幾清甜,但係唔會死甜,二人share啱啱好
2023-06-18 81 瀏覽
已經唔係第一次幫襯香香宮煮喇~對上一次食已經係生BB前,一年後既今日要再食過,今次有埋阿仔一齊黎!香香宮煮經常都有做discount,openrice有68折(晚上6點前離座),咁岩我有做到佢地既會員,係APP見到有78折(晚上7點半前離座),即刻搵埋朋友一齊黎食喇~而且佢地上菜都好快,落左單無耐湯底就到,野食都跟住上喇。雍穆公主-花膠雞湯$318👍👍👍呢款湯底係我每次都必推介,花膠唔算好黏口,但湯底好好飲!打邊爐落野食前一定要飲左個湯先,飲完再嗌侍應幫手加湯再落野食~我地叫左半隻雞,兩個人食岩岩好啦!手切頂級安格斯牛肉(大)$388👍👍👍份量唔算少,牛肉咬口唔會好un,個人感覺都好好食,無認真數目測都有20片左右。牛舌片$128👍👍👍朋友對薄既牛舌片情有獨鐘,我就厚薄都喜歡。呢度既牛舌片係薄既,好好食!咬口嫩唔係好難咬,質感很可以!香香宮煮肉丸拼盤(10粒)$148👍👍👍肉丸彈牙,煮完之後大大粒,每一粒都好好味!魚滑雙拼(手打蟹子蝦滑+手打黑松露魚滑)$138👍👍👍呢款雙拼又係每次必嗌,今次兩個人係可以落大粒啲~黑松露魚滑係幾香口,蟹子蝦滑真係有隻蝦架,唔係原隻上但推薦大家可以試下叫

雍穆公主‧花膠雞湯鍋

魚滑雙拼(手打蟹子蝦滑+手打黑松露魚滑)$138👍👍👍呢款雙拼又係每次必嗌,今次兩個人係可以落大粒啲~黑松露魚滑係幾香口,蟹子蝦滑真係有隻蝦架,唔係原隻上但推薦大家可以試下叫呢個!

仲有其他我地掛住食無影到🤣香香宮煮餃子拼盤(4粒)$88、即炸響鈴$78、厚切牛餐肉$78

想補充一下餃子拼盤4粒都係唔同既餡,我食唔出係咩餡但係好好食💕另外,厚切牛餐肉係炸好左即食架,食豬又鍾意食午餐肉既可以一試!

講完食野,佢地門口果邊仲有打卡位,今次仔仔坐左係度影相,希望到佢大個d可以著埋打卡衫影相😂

整體黎講,我每次都好滿意係香香宮煮食野✌
唯一美中不足係BB櫈既問題,餐廳都好貼心提供左BB櫈(不過就無得安排坐宮廷位),但我發現BB櫈既安全帶可以調節既位唔多,BB坐既話好容易會郁到甚至可以成個人企起身,而且無安全欄,小朋友會越坐越出,咁大人食野就有d無辦法專心。建議餐廳可以選用類似ikea果款既BB櫈,或者都可以提供一d細既BB餐櫈,咁又可以安排坐宮廷位喇~
2023-06-17
2023-06-14 994 瀏覽
宮廷式火鍋夠晒gimmick,打卡一流,一入門口已經有個皇位,旁邊仲有啲宮廷服,可邊試著邊打卡影相📸️入到去仲有唔同宮殿,好似延禧宮、太和殿咁,呢到好多餐具都係宮廷式,茶壺係古代風等,帶你進入古時朝代🫖🍲龍躉片木瓜魚湯鍋呢款係期間限定,有晒我鐘意嘅元素,龍躉!木瓜!送到埋嚟擺得好靚,店員會即席切開木瓜,我就鐘意煲到好腍先食,所以都接近尾聲先食木瓜,好甜好潤😋🐮手切本地牛肉(細)擺得好靚,牛花均勻,色澤靚🥟豬肉蟹籽餃(4粒)皮薄饀靚,口感札實,蟹籽味好濃,足料真係要讚!🉐🐷伊比利亞橡果豬豬比牛好食!豬味好濃,食落好腍身,推介🉐💛黃金響鈴勁多鹹蛋黃,漿住晒件響鈴,響鈴炸得超脆,就咁食最正,如果鐘意放湯嘅,建議唔好好似平時咁掉響鈴落鍋中,可用匙羹加湯到響鈴上,以免鹹蛋黃甩晒🉐💚自家製竹蔗茅根一渣用咗有傳統風格嘅茶壺去裝,好特別的感覺,味道方面好清甜,啱晒食完有啲熱氣嘅火鍋🉐🚩香香宮煮 (尖沙咀) @tasty_hotpot_palace 📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓

🍲龍躉片木瓜魚湯鍋

🐮手切本地牛肉(細)
擺得好靚,牛花均勻,色澤靚

🥟豬肉蟹籽餃(4粒)
皮薄饀靚,口感札實,蟹籽味好濃,足料真係要讚!🉐

🐷伊比利亞橡果豬
豬比牛好食!豬味好濃,食落好腍身,推介🉐

💛黃金響鈴

💚自家製竹蔗茅根一渣

📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
2023-06-11
8 分鐘 (堂食)
  • 伊比利亞橡果豬
  • 即炸黃金炒響鈴
  • 蟹黃餃
2023-06-14 70 瀏覽
有没有人和我一样对各种不同的特色火锅汤底充满了探索欲啊……咱就是说传统的汤底好吃😋但有那么一点平平无奇🤌🏿周末来打边炉,结果碰见一个季节限定款锅底——龙趸鱼木瓜鱼汤锅!龙趸鱼,就连名字都带着与生俱来的霸气~有人说,如果你没有品尝过龙趸鱼,你绝对算不上是一个真正的饕客。就是这样珍稀的鱼类,在这汤底里居然可以捞出好多片,只能说血赚😽木瓜煮熟以后散发着清香,混合在鲜美的鱼汤里…啧啧啧,涮火锅之前先狂炫两大碗鱼汤!这个汤的营养价值不言而喻了,而且是真的很养生又很好喝😭打边炉怎么少得了DIY酱料,九宫格酱料任你DIY~然后来看看我们点了什么:小份手切本地牛肉(其实很多)、以利比亚橡果🐷、黄金响铃、蟹黄饺、蔬菜拼盘。黄金响铃是咸蛋黄味的,好香但不腻;蟹黄饺里果然有超多蟹黄,好满足~他家主打宫廷公主风,所有餐具都是古风满满,一进餐厅就有一种穿越的感觉,还可以换古装吃饭,相信小朋友和童心未泯的大朋友都会很喜欢💕
有没有人和我一样对各种不同的特色火锅汤底充满了探索欲啊……

打边炉怎么少得了DIY酱料,九宫格酱料任你DIY~

2023-06-06 965 瀏覽
打邊爐對我嚟講一年四季都係咁適合,夏天嘆住冷氣打邊夠晒爽。今次去咗尖沙咀一間走宮廷風路線嘅火鍋店,自己一直bookmark咗好耐,今次終於有機會拜訪。走進店內就彷彿一秒入咗宮廷,大門口有張金光閃閃嘅大龍椅擺設,好有氣勢,旁邊仲有龍袍和其他宮廷服飾可比大家打卡影相。今次被安排入咗坤寧宮就座。✨紫菜魷魚鬚 $78先點個小食,即點即炸,上枱時熱辣辣炸粉唔厚,紫菜好香,魷魚新鮮彈牙,食落好香口唔錯。✨平陽公主·消暑冬瓜瑤柱鍋 $218大熱天點咗個消暑冬瓜瑤柱鍋,湯底好足料,除左大大隻冬瓜之外,仲有蟹柳、雞肉、蝦肉、素翅等,湯底味道好清甜呀,忍唔住都飲咗幾碗。✨手切本地牛肉(細) $298擺盤好靚,牛肉紋理均勻,睇落都好吸引,細牛肉嘅份量其實都唔少,每塊牛嘅厚薄度切到啱啱好,唔會太厚或者太薄而影響口感。牛味好香濃,嫩滑得嚟帶少少咬口,好味呀,必點。✨黑松露蟹肉餃(4粒) $78黑松露嘅味道唔算好濃,皮薄,餃子餡料足料豐富。✨伊比利亞橡果豬 $178伊比利亞橡果豬油花好靚,肉質好嫩滑、肉味芳香濃郁,非常高質,呢個又係必點。✨黃金響鈴 $88新鮮炸到金黃香脆,更帶鹹蛋黃香味,就咁食已經覺得好味。✨竹
打邊爐對我嚟講一年四季都係咁適合,夏天嘆住冷氣打邊夠晒爽。

今次被安排入咗坤寧宮就座。

✨紫菜魷魚鬚 $78
紫菜魷魚鬚

✨平陽公主·消暑冬瓜瑤柱鍋 $218
平陽公主·消暑冬瓜瑤柱鍋

✨手切本地牛肉(細) $298

✨黑松露蟹肉餃(4粒) $78
黑松露嘅味道唔算好濃,皮薄,餃子餡料足料豐富。
黑松露蟹肉餃(4粒)

✨伊比利亞橡果豬 $178

✨黃金響鈴 $88
新鮮炸到金黃香脆,更帶鹹蛋黃香味,就咁食已經覺得好味。
黃金響鈴

✨竹蔗茅根 $78
竹蔗茅根夠冰凍,味道唔會太甜,除咗可以消暑解熱,更可以清熱氣,打邊邊飲返幾杯啱晒。
竹蔗茅根

總結:呢間冷氣夠凍,啱晒怕熱嘅我;環境仲好適合影相打卡;食物高質,特別係手切牛和伊比利亞豬必點,湯底選擇都好多又夠足料,呢間可以再訪。

2023-06-04
紫菜魷魚鬚
平陽公主·消暑冬瓜瑤柱鍋
手切本地牛肉(細)
黑松露蟹肉餃(4粒)
黃金響鈴
  • 手切本地牛肉
四個人食飯,人均$530基本上出街邊爐都需要呢個價錢,但今次呢個人均$530都真係唔知食咗乜嘢無人飽肚走5成飽都唔知有無無再加單落去因為真係唔抵一碟乜乜餃都近一舊水都唔緊要問題係佢只係得4粒都賣呢個價錢另外啲牛都真係唔得個《玉面公主四國牛肉拼盤》肉質普通呢個價錢真心唔值唯一可讚嘅係個椰子雞湯鍋嘅雞夠滑但個椰子湯無椰子味海蝦都彈牙嘅 但呢個價錢得5隻4個成人真係唔知食咗啲乜睇返張單都唔算食咗咩上等嘢都係啲家常嘢就盛惠每人$530仲要係有人生日已折咗朋友知我食完問好唔好食我真心答:唔好食又貴只能話佢對擺盤好講究為打卡客的話係做到嘢嘅若你係為飽肚為性價比為美味的話真唔建議
四個人食飯,人均$530
基本上出街邊爐都需要呢個價錢,
但今次呢個人均$530

若你係為飽肚為性價比為美味的話
真唔建議

公主醬介
2023-05-22
無論天氣有幾熱,都係無阻我打邊爐嘅決心🤭 位於尖沙咀鬧市中嘅「香香宮煮」,裝修具中式宮廷風格,一入門口更設有龍椅同衣服俾大家換上宮廷服飾打卡📸餐廳以古代公主做主題,每個卡位都有宮殿嘅牌匾,幾有特色👲🏻 佢哋啲湯鍋都係用公主命名㗎! 湯底多達14款,更有以季節食材去製作嘅期間限定湯底🍲♥ 平陽公主.消暑冬瓜瑤柱鍋 $218天氣咁熱當然要揀啲消暑清熱湯底,咁就唔怕熱氣🤭 呢款湯底有個大冬瓜環,加入瑤柱、素翅、雞肉、蝦肉、蟹柳等去調味,材料豐富!店員會幫你切埋個冬瓜,唔洗自己落手😁 我就慣咗打邊爐前先飲兩三碗湯,再打邊爐🍲 湯底清甜鮮美,好飲又滋陰去水腫,啱晒一眾女士們👍🏻♥ 手切本地牛肉 (細) $298份量都唔細🤭 牛肉厚身結實,紋理都唔錯!幾爽嫩,肉味香濃,擺盤值得一讚😙♥ 手打鮮牛丸 (四粒) $72色水幾靚,幾大粒所以要滾耐少少,食落彈牙爽口,有牛脂香,肉汁豐富!♥ 伊比利亞橡果豬 $178油花同色澤誘人,有大理石般嘅油花,口感軟嫩,帶淡淡橡果芳香,油脂肥美🐷♥ 蟹黃餃 (四粒) $78餃子皮好薄,煮熟後會見到內餡係橙黃色,一咬開餡料有一絲絲蟹肉🦀 鹹香滋味,價錢合理👌🏻♥ 即炸黃
♥ 平陽公主.消暑冬瓜瑤柱鍋 $218
♥ 手切本地牛肉 (細) $298
♥ 手打鮮牛丸 (四粒) $72
♥ 伊比利亞橡果豬 $178
♥ 蟹黃餃 (四粒) $78
♥ 即炸黃金炒響鈴 $88
打邊爐必叫響鈴😝 一上枱已經聞到好香,滿滿鹹蛋黃醬,好邪惡😈 酥脆香口,浸一浸湯底再食更加滋味!
♥ 自家製足料竹蔗茅根 $78
味道清甜,一邊打一邊飲可以下火,夠冰凍😙

💬 總結
湯底好飲,食材新鮮,食得開心仲可以打卡😎 店員服務好👍🏻
$570.9 (午餐)
2023-05-25 104 瀏覽
首先講講地點,有啲難搵,如果睇Google map可能會有啲迷糊,確實位置係紅茶餐廳對面既大廈。我地一行三人book左6點半,因為係閒日,所以當晚唔full,座位寬敞,仲有打卡位。我地果晚坐延禧宮食物:湯底揀左卜卜蜆,個煲好多蜆,蜆肉又肥味鮮甜,好正另外仲有牛肉拼盤,黃金響鈴,松露芝士丸,蝦丸,都非常推介。但海鮮份量就比較少,蝦同廣島蠔,每份都係得4隻。點左一份象拔蚌刺身。新鮮點左兩杯啤酒埋單每人$835,服務非常好,員工熱情亦有禮,總括非常滿意。

我地果晚坐延禧宮

食物:湯底揀左卜卜蜆,個煲好多蜆,蜆肉又肥味鮮甜,好正
另外仲有牛肉拼盤,黃金響鈴,松露芝士丸,蝦丸,都非常推介。
但海鮮份量就比較少,蝦同廣島蠔,每份都係得4隻。

點左一份象拔蚌刺身。新鮮

點左兩杯啤酒
  • 特色卜卜蜆鍋