餐廳: 香江花月 (百誠大廈)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
最近去咗一間裝修好古式嘅中式餐廳,但夾雜住新穎嘅元素,連食物都非常適合打卡嘅餐廳---🌟香江花月🌟今次係食晏就飲酒食點心🥟餐廳環境寬敞兩個人坐得好舒服唔逼夾👍🏻而且店員人手足,服務好好._.💚 | 黑松露鮮蝦燒賣 | 💚飲茶最鐘意就係食燒賣,鮮蝦燒賣已經夠正,佢仲要有黑松露嘅香果,仲要係綠色賣相好吸引,仲配咗個辣醬可以點.🦢 | 黑白天鵝酥 | 🦢個賣相以黑白天鵝為造型,好靚好適合打卡影相,天鵝整得好神似,旁邊仲有要粒鵪鶉蛋好有意境,連成個雀巢都脆炸過食得架😂黑包裏面係紅豆餡,白色係杏仁白蓮蓉餡,各有特色.💛 | QQ奶皇包 | 💛造型係好可愛嘅豬仔,裏面黃色奶黃餡好香濃,唔會太甜·🩷 | 迷你鴛鴦炒飯 | 💚紅同綠各一半嘅鴛鴦炒飯好吸晴,上枱仲要用好靚嘅擺盤鐵架上,好啱影相打卡,炒飯乾身配上濕嘅汁,唔會好dry👍🏻紅色係紅火龍果加蝦仁同帶子,綠色係雞肉菜心,兩種顏色都好吸引._.
._.
💚 | 黑松露鮮蝦燒賣 | 💚
🦢 | 黑白天鵝酥 | 🦢
💛 | QQ奶皇包 | 💛
造型係好可愛嘅豬仔,裏面黃色奶黃餡好香濃,唔會太甜
🩷 | 迷你鴛鴦炒飯 | 💚
._.
下午茶
2023-11-04 130 瀏覽
生日聚餐,見網評幾好,所以揀咗呢間~果然無令我失望,裝修精緻,有懷舊情懷;每個area有一個服務生,而服務生態度又好又盡責,加上食材新鮮又精緻;仲有一個好靚嘅打卡位,女生一定很喜愛~此聚餐食得十分愉快~
生日聚餐,見網評幾好,所以揀咗呢間~
此聚餐食得十分愉快~
天氣開始有少少涼,朋友👱🏻‍♀️話不如食火鍋,我哋喺佐敦,大家商量咗30秒,朋友👱🏻‍♀️就決定嚟呢間高質火鍋店開餐🤣湯底揀咗「美顔花膠雞鍋」:未開始食火鍋之前先飲啖湯,湯底味道好鮮甜,有濃郁雞味,湯裏邊仲有半隻雞同埋大量花膠、蟲草花 可以食😋火鍋醬料:有齊火鍋基本醬料,包括蒜蓉、芫荽、香蔥、辣椒醬、辣椒、芝麻、麻油、醬油 等「太極兩儀」:牛肉同豬肉擺到好似太極形狀咁,令我諗起「太極生兩儀 兩儀生四象 …」🤣;牛豬肉都非常鮮味,特別係牛肉,好軟熟,好好牛味🤩「七彩餃子🥟」:7種唔同嘅顏色同埋餡料,食到有粟米、紅蘿蔔、芹菜、芫荽 等;餃子皮厚,食得飽肚🤩「火鍋點心」:廚師將點心做到適合打邊爐,有蝦餃、燒賣、水晶包 等😋「一帆風順(秋葵蟹籽墨魚滑)」:秋葵開邊,裏邊釀咗墨魚滑,再穿上一塊超薄切紅蘿蔔片🥕,真係幾似隻帆船🤩,亦都幾好味😋「海帶苗」:爽脆好味,充滿 umami,呢個出奇地美味😋「花花綠綠」:有菜心、西洋菜、白菜仔、生菜、娃娃菜、椰菜花、蕃茄仔、粟米芯、南瓜片 等,呢啲蔬菜全部都新鮮,份量仲勁多🤩「花月豪庭」:可能係我見過最靚嘅 Mocktail 🤩,餐牌咁樣形容:「味道清新怡人的藍

「海帶苗」:爽脆好味,充滿 umami,呢個出奇地美味😋

「花月豪庭」:可能係我見過最靚嘅 Mocktail 🤩,餐牌咁樣形容:「味道清新怡人的藍莓及蘋果,配上乳香味濃的北海道牛奶,優雅地調製出幼滑濃郁的口感,在加上口感軟綿的棉花糖蛋糕及新鮮的蜜瓜再加上奇異果,不只滿足味蕾,也體驗到甜而不膩的滋味,在口中綻放出來,彷彿位置身處於樂園世界」🤩;簡單講:擺得靚靚,好飲又好食🤩

「奇幻歷險」:用奇異果汁、仲有豆奶再加埋甜甜哋嘅忌廉梳打調製而成,上邊仲整咗個大波波,好飲又幾好玩🤩
2023-10-27 137 瀏覽
十月尾喇,終於等到天氣慢慢轉涼,又係時候約朋友去打邊爐🤤今次打邊爐嚟啲新意思,就係穿越時空,去返50年代舊香港!位於佐敦嘅「香江花月」店內及美食設計得非常精巧細緻,務求令食客滿足味蕾同時能盡情打卡~首先入座後會送上杞子雪梨茶,個杯好得意,入面有一條小金魚❤️ 等上菜嘅時候就出去調配醬料,見佢哋嘅醬料選擇非常多,仲要係用特色公雞碗好盞鬼😂 再望望四周,發覺餐廳全方位都係打卡位,震驚!店內隨處可見懷舊物品例如古董紡織機、郵筒、留聲機、唱片機、懷舊電話等等,相信花咗唔少心機去設計🫡蜜瓜鮮魚湯底大大件翠綠色蜜瓜墊底,再放入炸到外皮香脆嘅魚,開火同時店員會將蜜瓜切成一件件方便食用~魚湯鮮而不腥、濃而不膩,夾雜微微果香甜味;而魚肉嫩滑,魚皮嘅部分越嚼越香,忍唔住飲咗兩碗湯,然後KO條魚先慢慢打邊爐🥢太極兩儀分別係紅酒安格斯牛肉同黑松露牛乳豬頸肉,肉片被捲成好似玫瑰花咁嘅形狀,店員細心提示記得將肉類分別浸喺紅酒同埋牛乳入面,等肉類充分吸收精華先好落鍋~安格斯牛肉牛脂濃香,吸收咗酒香嘅牛味被激發;豬頸肉黑松露味道濃郁,經過牛乳嘅浸透後口感更加滑嫩✔️一帆風順(秋葵蟹籽墨魚滑)擺盤本身已經夠IGABLE!一
蜜瓜鮮魚湯底
太極兩儀
一帆風順(秋葵蟹籽墨魚滑)
擺盤本身已經夠IGABLE!一帆風順個名仲好有意思:秋葵作為一隻船咁嘅形狀,切片嘅蘿蔔就好似風帆咁,一隻隻小船插喺冰盤上面好靚呢✨ 味道分別係鹹蛋黃味、青咖哩味同黑松露味,秋葵鮮嫩爽脆,Q彈嘅蝦滑口感加上粒粒蟹籽喺口腔中爆開,咸鮮有趣!
七色丸
全部都係手打墨魚丸,滿足想食多款口味嘅願望😉 分別有南乳椰芋、鹹蛋黃、紅咖哩、青咖哩、黑松露同蟹籽~食墨魚丸重在講究墨魚原有嘅鮮香滋味,呢度嘅墨魚丸口感富有彈性,緊實得嚟帶點脆爽,唔知要經過幾多次嘅捶打,先可以打得出呢一口嘅Q彈呢?七彩色嘅丸子喺湯中翻滾,望住就覺得好誘人,一啖一粒超滿足😆
天倫鍋心(火鍋點心)
整體可以用兩個字嚟形容:過癮!香江花月將點心同火鍋兩者結合起嚟,分別有燒賣、蝦餃、水晶餃、菜苗餃、粉果、水晶奶黃包同埋流沙包,更有白兔仔、金魚、南瓜等造型,過份可愛!由於造型實在太特別,基本上唔放入口嗰一刻都唔知入面係咩餡~點心個外皮基本上都係水晶皮嚟,放入鍋底瞬間打開新世界!可能大家對打邊爐落甜味嘅水晶包感到疑惑、新奇,但我就有被驚喜到喇,原來打邊爐落點心係咁好味🤟(注意點心唔好淥太過耐,因為個水晶皮比較易散~)
七彩餃子
如其名有七款顏色,同樣放喺十分養眼嘅架上,分別係姬松茸野菌餃、和牛香茜餃、冬菇薺菜餃、金華火腿菜肉餃、午餐肉粟米餃、蟲草花餃同蟹肉黑松露餃~每隻餃子都好飽滿,餃子皮帶少少厚度,重磅份量食完一隻都有少少飽😚

花花綠綠
各式各樣嘅蔬菜都放喺一個盒子入面,分別有娃娃菜、皇帝菜、粟米、車厘茄、西洋菜等等,唔使單點蔬菜,方便選擇困難症人士,營養均勻~
花月豪庭
一定要相機飲先嘅超豪華飲品😚 杯中係加咗藍莓同蘋果嘅北海道牛奶,碟上放滿水果同乾花,中間有一件甜甜燒消棉花糖蛋糕,做到好似一個迷你花園咁,係甜品同飲品嘅結合,令人賞心悅目👀
奇幻歷險(Mocktail)
奇異果配豆奶及忌廉梳打🥝上枱時店員會為飲品注入氣泡,隨著氣泡爆破陣陣香味撲鼻而來,滿足視覺嗅覺同味覺🤭
2023-10-25 115 瀏覽
香江花月 Victorian Era @victorianera_hk 呢間先打卡嘅火鍋店,十分推薦比鍾意影相打卡嘅女孩子們👯!對上一次去荃灣分店,今次去佐敦分店都冇令我失望,同樣都有一間好似team lab主題嘅房間俾大家先打卡後打邊爐🤣-美顏花膠雞鍋🐣好欣賞呢個湯底,湯鍋中有半隻雞、蟲草花、冬菇、紅棗,非常滋補養顏。當然唔少得女士最愛嘅花膠。未打邊爐之前記得先飲兩啖湯,非常鮮甜🤤之後越滾越濃味。店員仲會好細心幫你將雞切件,方便食用。-太極兩儀🥩擺盤非常有心機,用太極標誌呈現兩款肉類:紅酒浸安格斯牛肉及黑松露牛乳浸豬頸肉。牛肉肉味香濃,口感軟熟。豬頸肉爽口,有淡淡黑松露味。-七色丸🍡又係擺盤精美嘅丸類拼盤!有蟹子墨魚丸、青咖喱墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、紅咖喱魚丸、椰芋墨魚丸、南乳墨魚丸、黑松露墨魚! 粒粒都爽口彈牙,好似話係師傅每日新鮮打架!-七彩餃子🥟有齊七種不同顏色不同味道嘅餃子,每隻都分量十足,大大隻。記憶中有素菜九、牛肉餃、豬肉餃、蝦肉餃,總有一款啱你口味。-花花綠綠🥬🥦就連蔬菜拼盤都做到好似插花咁嘅效果,有好多唔同花款嘅菜,份量亦不小。食咁多肉都要食番啲蔬菜balance下!-
美顏花膠雞鍋🐣
太極兩儀🥩
七色丸🍡
七彩餃子🥟
花花綠綠🥬🥦
另外仲叫咗香脆炸魚皮,炸午餐肉,新鮮鵝腸,全部食材都非常新鮮😋
*香江花月*
地址: 佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓

今次小編👧🏻終於都約到朋友來到位於佐敦《香江花月》,一間充滿舊香港古色古香裝修的高質火鍋店,餐廳環境比想像中闊落,好有香港情懷。 👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼⭐鍋底(美顏花膠雞鍋)湯底奶黃白煲到超級濃郁,有成半隻雞份量,雞肉嫩滑味濃,花膠食極都有,而且湯底飲落濃郁清甜,令人一飲再飲好正。⭐太極兩儀擺碟成個太極掛咁,分別有紅酒安格斯牛肉,黑松露牛乳豬肉片,食之前要將汁和肉充分地撈勻,等一陣就會變得好入味。完全唔需要點醬油就可以食得出食材的新鮮。⭐七色餃子餃子顏色鮮豔,而且每一隻都有不同嘅味道,有冬菇豬肉、菠菜豬肉、蝦肉、魚肉等等,味道層次豐富,新鮮好味。⭐七色丸有鹹蛋黄、椰芋、青咖喱、黃咖喱、南乳、芝士蝦丸、黑松露選擇,味道各有特色,鹹鹹香香的蛋黃最為吸引。⭐一帆風顺(秋葵蟹籽墨魚滑)賣相用長竹籤整成一隻隻帆船,原來係秋葵釀蝦滑,好特別,蝦滑好爽口彈弓。⭐火鍋點心原來食火鍋都有得叫點心,有齊蝦餃燒賣奶黃包水晶包粉果,好搞笑賣相好靚,個人特別喜歡奶黃包,味道好出而且軟綿綿好食。⭐花花綠綠超級大盤的蔬菜雜錦,蔬菜新鮮爽甜,必叫之選。⭐琥珀誘酸酸甜甜有橙汁奇異果西柚味右埋梳打水,好解膩感,清爽而美麗的玫瑰冰

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
⭐鍋底(美顏花膠雞鍋)

⭐太極兩儀

⭐七色餃子

⭐七色丸

⭐一帆風顺(秋葵蟹籽墨魚滑)

火鍋點心

⭐花花綠綠

超級大盤的蔬菜雜錦,蔬菜新鮮爽甜,必叫之選。

⭐琥珀誘

酸酸甜甜有橙汁奇異果西柚味右埋梳打水,好解膩感,清爽而美麗的玫瑰冰花。

⭐花月豪庭

飲品賣相好靚好似一個花盆,中間有個焦糖蛋糕旁,邊有好多新鮮水果,淡淡的乳酪藍莓味。

• 太極兩儀
  • 花花綠綠
  • 琥珀誘惑
當您走進香江花月餐廳,您會感受到濃厚的50年代香港風情。餐廳的室內裝潢充滿了懷舊的元素,例如紅磚牆、古色古香的木質家具和老舊的燈飾。音樂中播放著經典歌曲,營造出懷舊浪漫的氛圍。餐廳以火鍋為主打,主打養生美顏火鍋湯底,讓顧客在享受美食的同時也注重健康和美容。他們提供多款湯底選擇,每一款都經過精心調配,讓您可以根據個人口味選擇喜愛的湯底。今次選擇了美顏花膠雞鍋,以其滋補的成分聞名,花膠份量非常之足料,還有整隻雞入湯,店員還會為客人將雞剪件,方便食用!店舖還提供其他湯底:蜜瓜鮮魚鍋/豚肉白菜鍋/辣汁花蛤湯底/ 雲南野菌乳鴿鍋。除了湯底,他們的火鍋還提供了豐富多樣的配料。七彩餃子和七色丸為您帶來視覺和口感的雙重享受,帆風順(秋葵蟹籽墨魚滑)和皮蛋蝦滑則給予您豐富的口味層次。火鍋點心、海帶首、合灣鴨血、士豆朵朵、即炸魚皮和花花綠綠等配料也都經過精心挑選和製作,讓您在火鍋中品嚐到不同的美味。除了美食,香江花月還提供特色飲品,這些飲品以精心的配方和獨特的口味聞名。琥珀誘惑、奇幻歷險、花月豪庭和香芳幻等飲品都是根據不同的口味喜好調配而成,讓您在用餐過程中享受到美味的同時也能品味到獨特的飲品體驗。無論是

無論是在漫步舊香港的氛圍中品味火鍋美食,還是享用特色飲品的同時感受懷舊浪漫,香江花月餐廳將為您帶來一場美食和文化的雙重享受。
同姊妹閨蜜、親朋戚友,各種慶祝聚會,呢度真係絕對適合。餐廳地方大,裝修懷舊復古,設計特別,坐位舒適。🦢黑白天鵝酥~ 白天鵝豆沙餡,唔會好甜。~ 黑天鵝杏仁白蓮蓉餡,好清又香濃,唔會太甜。🐠金粟金魚餃~ 可愛嘅金魚造型,再配上粟米蓉,好似水中游,鮮蝦爽嫩彈牙。🦐黑松露鮮蝦燒賣~ 黑松露混入燒賣餡料當中,皮薄餡料靚,面頭仲有鮮蝦魚籽。🩷💚迷你鴛鴦炒飯🍚 (綠色)雞肉、菜心 (桃紅色)蝦仁、帶子、紅肉火龍果~ 味道好特別,有別於傳統茄汁、白汁,火龍果營養價值高,嘅健康又清新。食後感:食物賣相精美,味道一流,服務態度亦很好。👍🏻👍🏻

🦢黑白天鵝酥
~ 白天鵝豆沙餡,唔會好甜。
~ 黑天鵝杏仁白蓮蓉餡,好清又香濃,唔會太甜。

🐠金粟金魚餃

🦐黑松露鮮蝦燒賣
~ 黑松露混入燒賣餡料當中,皮薄餡料靚,面頭仲有鮮蝦魚籽。

🩷💚迷你鴛鴦炒飯🍚
(綠色)雞肉、菜心
(桃紅色)蝦仁、帶子、紅肉火龍果

食後感:食物賣相精美,味道一流,服務態度亦很好。👍🏻👍🏻
2023-10-19
下午茶
👨🏻‍🍳香江花月 (百誠大廈) (佐敦)📍佐敦佐敦道31-37號百誠大廈2樓 「不止打卡玩味,食物仲好高質🤤🫶🏻」 同朋友tea👭🏻成日見人打卡香江花月,所以想食好耐🤤大門已經勁復古,好有香港六、七十年代既味道,好大架人力車😆入面好大!!左邊有長椅,再入有間房,好多大燈、波波,可以打卡🤤臨走去洗手間,連自動門都好得意🤣 點心食物都好精緻🙈以為通常好睇會吾好食,但系都好好食🥹全部新鮮熱上,每款食材都好足料!! 👍🏻🍽️姬松茸鮮竹卷 $32湯好清甜!!好養生既感覺😻姬松茸有薑味,但又保留菌類既鮮👍🏻鮮竹卷D肉好實,食落好有口感!! 👍🏻🍽️金罔牛油果蝦卷 $48超脆!!蝦肉大粒有彈口!!不同平時的春卷配喼汁,呢個配黑松露卡夫/?沙律醬,好創新,好食😻👍🏻 👍🏻🍽️金粟金魚餃 $50蝦餃都整到咁精緻,真心佩服🙈🙈👍🏻配上粟米清湯,夠味不咸,蝦餃都系大粒彈牙,餃皮煙靭😋 👍🏻🍽️迷你鴛鴦炒飯 $128食落同平時酒樓既鴛鴦炒飯差吾多味,但系用吾同既食材去烹調👍🏻原本以為火龍果個邊會好怪,但系吾怪得黎好食好開胃🤤濕炒吾會太乾👍🏻 價錢雖然算上中,但系食物真高質,又可以打卡,復古玩味濃,有香江本色,仲有澳牛
👨🏻‍🍳香江花月 (百誠大廈) (佐敦)
📍佐敦佐敦道31-37號百誠大廈2樓

「不止打卡玩味,食物仲好高質🤤🫶🏻」

同朋友tea👭🏻
成日見人打卡香江花月,所以想食好耐🤤
大門已經勁復古,好有香港六、七十年代既味道,好大架人力車😆
入面好大!!
左邊有長椅,再入有間房,好多大燈、波波,可以打卡🤤
臨走去洗手間,連自動門都好得意🤣

點心食物都好精緻🙈
以為通常好睇會吾好食,但系都好好食🥹
全部新鮮熱上,每款食材都好足料!!
姬松茸鮮竹卷

👍🏻🍽️姬松茸鮮竹卷 $32
湯好清甜!!好養生既感覺😻
姬松茸有薑味,但又保留菌類既鮮👍🏻
鮮竹卷D肉好實,食落好有口感!!
金罔牛油果蝦卷

👍🏻🍽️金罔牛油果蝦卷 $48
超脆!!蝦肉大粒有彈口!!
金粟金魚餃

👍🏻🍽️金粟金魚餃 $50
蝦餃都整到咁精緻,真心佩服🙈🙈👍🏻
配上粟米清湯,夠味不咸,蝦餃都系大粒彈牙,餃皮煙靭😋

👍🏻🍽️迷你鴛鴦炒飯 $128
原本以為火龍果個邊會好怪,但系吾怪得黎好食好開胃🤤
濕炒吾會太乾👍🏻

價錢雖然算上中,但系食物真高質,
又可以打卡,復古玩味濃,有香江本色,仲有澳牛既服務🤣正👍🏻👍🏻

#香江花月 #victorianera #舊香江 #50年代香港 #打卡 #佐敦美食 #新鮮食材 #相機先食 #姬松茸鮮竹卷 #金罔牛油果蝦卷 #金粟金魚餃 #迷你鴛鴦炒飯

2023-10-18
姬松茸鮮竹卷
金罔牛油果蝦卷
金粟金魚餃
2023-10-19 115 瀏覽
今日帶媽咪去「香江花月」嘆茶食點心🤩,原來佢一早見過呢間嘅廣告,一路都好想去,仲問我洗唔洗著旗袍🤣。餐廳裝潢走懷舊風,會見到老式電話📞、打字機、人力車、舊式唱機🎙️等,好似坐咗時光機返去50年代嘅香港咁。仲有多個打卡位,有一個角落好多發光波波,影相影唔停📷,嘢食都好有質素,下次晚餐試下火鍋先!!🔸黑白天鵝酥 $48造型好精緻! 白天鵝🦢入面係紅豆蓉,有粒粒紅豆🫘,口感豐富唔會太甜;黑天鵝係蓮蓉餡,好似食緊脆口月餅咁,加埋杏汁令成個味道昇華咗🆙🔸黑松露鮮蝦燒賣 $48鮮蝦🍤好彈牙,加黑松露唔會搶咗鮮蝦味道,仲好夾,媽咪大推呢個👏💯🔸QQ奶皇包 $33奶皇包好鬆軟,入面奶皇餡好香濃仲有少少流心,可愛粉紅色睇落更加有食慾💕🔸迷你鴛鴦炒飯 $128顏色鮮艷,一半係芥蘭+雞肉粒炒飯,屬傳統口味;一半係火龍果肉+帶子炒飯,好有創意💡帶子鮮甜彈牙,加埋火龍果肉增加口感,帶點西式風味😙

🔸黑白天鵝酥 $48

🔸黑松露鮮蝦燒賣 $48

🔸QQ奶皇包 $33

🔸迷你鴛鴦炒飯 $128
2023-10-17
2023-10-19 73 瀏覽
奢華高質素火鍋店💖 餐廳陳設以50年代的舊香港為藍本,感受昔日五光十色的華洋風尚文化🇭🇰 裝潢高檔雅緻 氛圍充滿古色古香,環境熱鬧 有氣氛,適合一班朋友共渡歡樂時光🥂食物款款精緻 質素高,主打新穎的養生美顏火鍋湯底,配搭豐富特色配料,絕對值得一試👍🏻 晚市人流多,請提早預約🙆🏻‍♀️晚市二人消費:$1,729 🫧包括加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 🍶杞子雪梨茶 ($Free)✨ 入座後會送上金魚小瓷杯盛載的雪梨茶,潤喉一流🥰𝑭𝒐𝒐𝒅🥘雲南野菌乳鴿鍋 ($348)✨湯頭清甜鮮美 滋補養顏,以原隻乳鴿熬製 含有豐富蛋白質,配搭豐富蟲草花、雜菌、紅棗及冬瓜,十分足料😚🥩太極兩儀 ($428)✨紅酒浸安格斯牛、黑松露牛乳浸梅花豬肉片 推薦!賣相精緻有特色,肉質鮮嫩 好入味,牛肉軟嫩無比 入口陣陣酒香味,豬肉爽口嫩滑 啖啖滋味🤤 🥟七彩餃子 ($108)✨金華火腿菜肉餃、和牛香茜餃、姬松茸野菌餃、蟲草花餃、午餐肉粟米餃、冬菇薺菜餃、蟹肉黑松露餃子色彩繽紛的餃子,味道獨特,皮薄餡靚🧆七色丸 ($108)✨南乳墨魚丸、椰芋墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、紅咖哩墨魚

晚市二人消費:$1,729 🫧包括加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
🍶杞子雪梨茶 ($Free)✨
入座後會送上金魚小瓷杯盛載的雪梨茶,潤喉一流🥰

𝑭𝒐𝒐𝒅
🥘雲南野菌乳鴿鍋 ($348)✨

🥩太極兩儀 ($428)✨
紅酒浸安格斯牛、黑松露牛乳浸梅花豬肉片

🥟七彩餃子 ($108)✨
色彩繽紛的餃子,味道獨特,皮薄餡靚

🧆七色丸 ($108)✨
南乳墨魚丸、椰芋墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、紅咖哩墨魚丸、青咖哩墨魚丸、黑松露蟹籽墨魚丸、蟹籽墨魚丸
每粒都爽口彈牙帶有濃郁鮮味

🧆火鍋點心 ($98)✨
燒賣、蝦餃、水晶餃、菜苗餃、粉果、水晶奶黃餃、流沙餃
造型好有創意😍 有鹹點及甜點,件件出色

🧆一帆風順(秋葵蟹籽墨魚滑) ($98)✨
鹹蛋黃蟹籽墨魚滑、青咖喱蟹籽墨魚滑、黑松露蟹籽墨魚滑
賣相精緻,以秋葵作船身 加上紅蘿蔔片及蟹籽墨魚滑做出帆船型態😍 口感豐富 爽滑彈牙,秋葵鮮甜爽脆

🥬花花綠綠 ($118)✨
椰菜花、油麥菜、生菜、皇帝菜、西洋菜、娃娃菜、小白菜、南瓜片、車厘茄、粟米仔
超豐富的雜菜拼盤!全部都好新鮮,鮮甜爽脆

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍹花月豪庭 ($128)✨
超級美的一杯飲品💐 放上各款生果及棉花糖蛋糕,藍莓及蘋果配搭香濃的北海道牛奶,味道清新怡人 口感幼滑,好滿足🥰

🍹香芳幻 ($88)✨
好夢幻的飲品,以紅桑莓汁,酸奶及菠蘿汁組合而成,清甜解膩🥰

𝑶𝒕𝒉𝒆𝒓
🥣火鍋醬料 ($25/位)✨
2023-10-18 661 瀏覽
秋涼時候最好就係打邊爐,今日早收工約左同事去左打邊爐,同事一早做好哂research搵到依間豪裝打卡一流嘅火鍋店,去到餐廳門口已經感受到豪華嘅氛圍餐廳裝修都以木色為主,復古味十足,座位之間亦相當寬闊,空間感非常高叫完野食後,自行出去火鍋醬料區拎醬料,淨係醬料都有十幾款選擇先上左個美顏花膠雞鍋,湯鍋中有蟲草花、冬菇、紅棗,滋補養顏,而主角之一嘅花膠都有好多片,食落好滑溜又帶點爽口,主角農場鮮雞半隻都唔惹少,份量十足,未開始打邊爐前飲返啖原汁原味嘅雞湯,已經非常濃郁帶甜,湯底一直煲煮,雞湯味道愈來愈濃,超正!一帆風順賣相氣場十足,真係好似一隻隻帆船,整得好似,其實係秋葵蟹籽墨魚滑,估唔到秋葵嘅滑溜感同彈牙嘅墨魚滑又幾夾,各自保留原有味道,食落有種健康嘅味道七彩餃子 有齊七種不同顏色不同味道嘅餃子,灰色係和口香茜餃,食落有啲似牛肉球咁,橙色係冬菇薺菜餃,白色係蟲草花餃,黑色係蟹肉黑松露餃,入口好濃烈嘅黑松露香,整體餃子味道都唔錯,餃子皮都算幾滑,厚薄中規中矩,我個人更喜歡薄皮,如果係薄皮就更好了天倫鍋心一共有七款外觀精美嘅點心,分別有兔仔、錦鯉、橘子、燒賣、小龍包同蝦餃造型,內饀分別包左蝦肉

一帆風順

七彩餃子

天倫鍋心
一共有七款外觀精美嘅點心,分別有兔仔、錦鯉、橘子、燒賣、小龍包同蝦餃造型,內饀分別包左蝦肉、菜肉等等

太極兩儀
擺盤都係以太極嘅標誌,一邊係红酒浸安格斯牛,另一邊係黑松露牛乳浸梅花豬肉片,安格斯牛肉切得厚薄適中,雪花脂肪紋分佈亦相當平均,灼一陣就食得,入口牛味好濃郁,口感軟熟,食到陣陣紅酒味道,點少少醬料食更惹味,豬肉片厚薄亦一樣適中,灼耐少少食都唔會靭,仲食到豬肉嘅甜味,口感實在帶爽

皮蛋蝦滑
平時食淨蝦滑就食得多,皮蛋蝦滑真係第一次食,自己整碎皮蛋同蝦滑溝埋一齊,灼煮後增加左個彈牙感,陣陣皮蛋香得黎又食到蝦滑鮮蝦味,雙重口感雙重味道享受

花花綠綠
雜錦蔬菜拼盤有油麥菜、南瓜、皇帝菜、娃娃菜、西洋菜、生菜、白菜仔、蕃茄仔同椰菜花,份量十足,全部菜都好新鮮之餘,仲洗得好乾淨

最後叫左兩杯飲品,分別係琥珀誘惑同花月豪庭,玫瑰花型冰球係番石榴汁製成,相當吸睛,再倒入新鮮奇異果汁、橙汁同菠蘿汁,味道好清新

後者有哈密瓜、奇異果同棉花糖蛋卷擺盆,底層係藍莓、蘋果配北海道牛奶混合嘅奶昔,兩杯解渴得黎又幾得意
2023-10-14 82 瀏覽
📍 @victorianera_hk in JordanChineseFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price :💰 $700------------------------------✅ Located in Pak Shing Building. Takes only 1 minute from Jordan MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of choices from veggies, different kinds of meats, seafood and soup.✅ Love the display of the fried rice.✅ Good food with beautiful presentation✅ Great drinks selections. Highly recommend their special drinks with super stunning presentation
📍 @victorianera_hk in Jordan
Chinese

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price :💰 $700

✅ Great drinks selections. Highly recommend their special drinks with super stunning presentation.
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance especially at dinner time.
✅ Definitely is a great location

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
#globaleats #eatwithfoodiez
2023-10-12 93 瀏覽
到我啦! 到我啦!係社交平台見人食得多,今次終於到我食!我去左佐敦分店,餐廳比我想像中大,而係裝修得好靚,好有香港特色。野食方面我地叫左個美顏花膠雞鍋~個湯底有成半隻雞,而且花膠份量都唔少,飲落去都清甜,所以我都飲左兩碗先打邊爐🙊肉類方面叫左個太極兩儀,賣相真係整到太極掛咁,一邊紅一邊白。 紅色係紅酒安格斯牛,白色係黑松露牛乳豬頸肉片。 兩款肉都醃得夠入味,但紅酒個款真心值得推介! 佢個紅酒味真係好出,淥完就咁食唔點醬都好好味!火鍋配料仲叫左:一帆風順,七色丸,皮蛋蝦滑,花花綠綠同埋天倫鍋心。一帆風順個賣相整到一隻帆船仔咁,佢係用秋葵釀左蟹籽墨魚滑,蟹籽粒粒都好爽口,墨魚滑都好彈,好食!皮蛋蝦滑都值得試,上菜個陣有半隻皮蛋比你自己搞勻落蝦滑到,估唔到皮蛋同蝦嘅味道完來咁夾~天倫鍋心就係d 酒樓點心,有蝦餃燒賣同埋d奶皇水晶包咁。好少將呢d用黎打邊爐,但我覺得個奶皇包又幾好味 🤣最後仲叫左兩杯飲品:奇幻歷險同花月豪庭。兩杯賣相都好靚,我飲個杯係花月豪庭,飲品面頭仲有個焦糖燒蛋糕卷,飲落就飲淡淡地藍莓乳酪~
到我啦! 到我啦!
係社交平台見人食得多,今次終於到我食!

2023-10-11 114 瀏覽
香江花月位於佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓可以乘坐電梯或行樓梯門口有人力車的擺設人力車係1874年引入香港係香港40年代,50年代的主要交通工具通過門口的左邊係一間發光波波鏡房參考了東京Team lab的其中一個展館數十個會發光的波波掛在半空仲有兔仔造型打卡一流❤️餐廳非常大入口位於係吧檯掛左幾個發光的波波係餐廳中間有郵筒同車仔檔仲有幾張木椅充滿著50年代係香港的情境餐廳周圍放滿熱水瓶方便為茶壺加水係50年代的熱水瓶,十分懷舊❤️今日我同媽咪黎餐廳用膳香江花月晚市係打邊爐午市係有精緻點心享用有點心牌同2人餐今日我們食左金粟金魚餃$50,黑松露鮮蝦燒賣$48,金網牛油果蝦卷$48,迷你鴛鴦炒飯$128同埋follow餐廳就會送是日甜品桂花杞子糕金粟金魚餃❤️粟米汁非常清甜金魚餃皮好有咬口蝦肉好彈牙黑松露鮮蝦燒賣❤️皮薄餡多鮮蝦的爽口配上黑松露的獨特香氣非常美味金網牛油果蝦卷脆卜卜牛油果一片片配上酸酸爽爽的他他醬迷你鴛鴦炒飯一邊係火龍果配雞肉火龍果清甜,雞肉嫰滑一邊係菜粒配雞肉菜粒爽口,雞肉嫰滑整體鹹鹹地,味道都幾好仲有花花擺設別具心思
香江花月位於佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓

脆卜卜
牛油果一片片
配上酸酸爽爽的他他醬

一邊係火龍果配雞肉
火龍果清甜,雞肉嫰滑
一邊係菜粒配雞肉
菜粒爽口,雞肉嫰滑
整體鹹鹹地,味道都幾好
仲有花花擺設
別具心思