餐廳: 香江花月 (百誠大廈)
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-05-04 145 瀏覽
無意中係朋友個ig見到呢間新開的火鍋店,入去openrice找找看,發現店內有不少打卡位,而且食物賣相好特別。知道我其中一班朋友仔又鍾意食,又鍾意打卡,所以就約埋請佢哋食返餐。網上預訂都幾full,所以要早成個月預訂,結果如預期般好。打卡位影咗唔少相,食物方面除咗賣相吸引,仲好好食,個🐷肚湯好好飲,玖瑰湯好靚,連杯drinks都相當特別。d服務員態度非常好,好樂意為我們拍照。值得一提佢杯 welcome drinks,好好飲。
2021-05-04
  • 牛乳玫瑰鍋
2021-05-04 231 瀏覽
朋友對食方面很有要求,經她介紹的餐廳都值得一試, 只聽餐廳名字~香江花月已經充滿期待, 座落於佐敦, 果然沒有介紹錯, 見到餐廳裝潢好像個片場一樣, 有一點點電影花漾年華的感覺,又華麗又復古,整間餐廳每個角落都好像佈景般, 每個位都想拍攝下來,門口有一間房, 刻意打造了一間迷幻的Studio,以迷幻燈光及波波作裝飾。這間店擁有全層, 非常寬敞, 主要吃火鍋, 入到餐廳,一排特色牆已非常吸晴, 首先係色彩斑斕的懷舊電話, 另一行係一系列懷舊家庭用品擺設,如古董流聲機、風扇和打字機等,坐低卡位後, 店員首先給予每人一小杯Welcome drink,冇諗過食火鍋都有,係荔枝茶,好清甜,仲有一大粒荔枝肉添,飲到尾先見到杯底有條魚,賞心悅目。飲品叫了瑰洛月和鳳琉香,店員來到先整鳳琉香,加上氮氣,出曬煙,充滿視覺效果,好香甜鳳梨香味,另一杯玫瑰花係洛神花為茶底,酸酸甜甜,好開胃。先到中間位置混醬,最有特色係有花生碎粒,潮洲辣醬,生熟蒜當然唔少得。前菜小食,叫了金粒豆腐,旱見脆皮面加了黑芝麻,寧舍香同脆口;仲有黃金炸魚皮,即咸蛋黃炸魚皮, 咸蛋味好香,夠曬脆。到火鍋底,叫了鴛鴦鍋有牛乳玫瑰鍋和麻辣火

仲有黃金炸魚皮,即咸蛋黃炸魚皮, 咸蛋味好香,夠曬脆。

火鍋底,叫了鴛鴦鍋有牛乳玫瑰鍋和麻辣火鍋,牛乳湯底雪成玫瑰花,用了木瓜一齊煲,非常滋補,女士們大愛,先飲湯,好香濃的奶香味,越煲越多好似豆腐又似腐竹既物體,好滑,呢個湯底味道單一,配咩食物都啱,可以帶出肉的鮮味,

主角出場,一個「肉環」出場,非常震撼,成張枱頓然變成一幅畫,場面相當精彩,這道花月拼肉盤有半個盤係牛,另一半係豬、再加一份澳洲羊肉卷,一次過滿足曬三隻肉的願望。

最貼題係幾款肉都細心捲成一朵朵玫瑰花般,完全乎合餐廳名-香江花月。靚到唔捨得食,頓時張枱變成一幅畫,最靚當然係美國安格斯牛,牛味好出,油份剛好,好嫩滑。

而味道最特別係白雪雪的牛心頂,原來咁爽脆,帶點鮮味,而豬肚,豬紅,粉腸就放落惹味的四川麻辣鍋湯底就最夾,我雖然食少辣,但都忍唔住放落這個湯底食左幾塊。

當然要叫手打丸,餐廳自製三色墨魚丸,味道創新有鹹蛋黃、黑松露同蟹籽,夠彈牙!

另外三色餃,最搶眼係橙色的芝士鮮菌餃、黃色係野生松茸餃,少見的黑色係黑松露長腳蟹餃、完全係mix & match ,估唔到又幾夾喎。

樣貌其貌不揚但帶點cute既係冬甩墨魚菓子,其實都係用了墨魚膠做底配上粒粒堅果如南瓜籽令口感彈牙之餘更添嚼口感。

另一盤命脈係花花綠綠的田園蔬菜盤個名改得好好,成盤好似個盤裁咁,有不同的新鮮蔬菜。今餐真係相當滿足呀!而且店員服務殷勤,值得一讚。
2021-04-19
10 分鐘 (堂食)
2021-05-03 390 瀏覽
說到打邊爐, 要吸睛又美味的, 想必是充滿氛圍的香江花月, 先說裝潢已經與一般火鍋店很不同, 門口位置又有打卡位; 裝潢以50年代洋行為題; 火鍋材料圍著爐邊, 擺位都算有心思. 難怪成為火鍋迷的新寵兒!  等候入座期間, 必去打卡位, 幾夢幻!入坐後, 店員奉上welcome drink, 是荔枝飲品, 杯內有小魚兒, 可愛. 放心! 這魚兒只是裝飾, 不能吃的!火鍋醬料就在店鋪正中央, 有芝麻醬、辣醬、蒜、葱等, 總有幾款合心意.人是貪心的啦, 想試兩款湯底, 點鴛鴦鍋就最好吧~ 惹味麻辣鍋, 以花椒、八角等香料煮成, 辣度十分過癮, 鍋內本身而有豬紅, 但我們也額外點了鴨紅, 無得輸呀!!! 對我來說, 麻辣鍋是有點辣, 但鴨紅一定是配麻辣最好吃! 口感也十分好~另一邊是玫瑰花入饌的牛乳玫瑰鍋($168/鍋), 以日本北海道全脂牛乳配日本玫瑰烹煮, 絕對養生美顏. 湯底濃郁奶香, 滾起有白色乳脂, 好香甜.   其他火鍋湯底包括初菊龍井雞鍋、金泊清酒海鮮鍋、紫蘇野菌鍋、花雕胡椒豬肚鍋.至於火鍋配料, 我們點了花月拼($688)以牛肉、豬肉及羊肉為主, 肉片捲成花朵, 放上木圓盤上

等候入座期間, 必去打卡位, 幾夢幻!
至於火鍋配料, 我們點了花月拼($688)以牛肉、豬肉及羊肉為主, 肉片捲成花朵, 放上木圓盤上奉上, 其餘的肉類擺設也整齊得體.
安格斯牛、牛白肉、牛心椗、牛柏葉、牛脷, 牛迷一定會好喜歡! 我就非常喜歡蝴蝶腩, 就係牛腩般, 粉腸亦十分有驚喜, 豬肚又夠爽. 羊肉就有一款.
冬甩墨魚菓子比較新穎, 是墨魚蝦滑混入杏仁及腰果, 層次感超豐富, 果仁有點搶fo, 所以我還是較喜歡傳統墨魚滑.  餃子亦是火鍋配料常見的, 而香江花月的三色餃也非一般啊~ 黑色是黑松露長腳蟹餃、橙黃色是芝士鮮菌餃, 而綠色則是野生松茸餃. 從餃皮軟硬度就能看出是新鮮即包的, 非常好!
三色墨魚丸是推介啦~ 自家手打, 夠彈牙, 有咸蛋黃、黑松露及蟹籽味. 大愛!
當你以為食物搶眼時, 以鮮花為題的特飲也非常吸睛, 鳳琉香充滿菠蘿香味, 店員即席加上夢幻氣泡, 把握時機打卡啦~
朋友點了洛神花玫瑰蘋果特飲, 賣相超美, 紅色冰花, 不因冰粒溶掉而味道變淡~
我們亦點了一些小食, 例如炸魚皮及椒鹽豆腐, 兩款都香脆可口.
2021-04-23
10 分鐘 (堂食)
  • 鳳琉香
  • 花月拼
  • 炸魚皮
  • 椒鹽豆腐
  • 三色墨魚丸
  • 三色餃
  • 鴨紅
2021-05-03 1283 瀏覽
疫情的關係,已經很少出來吃飯,難得疫情放緩,好朋友最喜歡打邊爐,找了一間好有特色的火鍋店。店內有好多打卡位,好配合「香江花月」這個主題,一進店已經看到懷舊的裝修,有懷舊的電話、留聲機、收銀機及卡位等等,四處都可以打卡,裝修好華麗。店內最有特色的一間房間,team lab 房間充滿七彩顏色的波波可以用來打卡,相信一定是女生的至愛。金粒豆腐火鍋來到之前先吃前菜,金粒豆腐被炸得金黃色,咬入口外脆內軟。黃金炸魚皮魚皮炸得香脆,而且好有魚油香。相信最特別的就是店內的火鍋,把各款肉類圍在火鍋邊, 十分精美,捨不得吃。鮮花養生美顏火鍋兩朵好靚嘅玫瑰花喺火鍋內,湯底係濃郁嘅牛乳湯,仲有木瓜,養顏之選,一口湯底清清地又有牛奶味,令到配料更加惹味。香江拼內有牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛展、牛心椗、牛柏葉、牛頸脊、牛胸肉、牛脂肪及牛脷等,好似一朵花咁圍住成個火鍋,超級靚。各款牛肉都好新鮮肉嫩,份量足夠四人分享,比較喜歡就是安格斯牛,份量多又飽肚。冬甩墨魚菓子墨魚卷成一粒冬甩的樣子,在包着杏仁及腰果,入口好有口感,而且墨魚好彈牙。自家製三色墨魚丸三色丸有三種唔同口味,鹹蛋黃、黑松露、蟹籽,由師傅即場炮製,三款

金粒豆腐

黃金炸魚皮
魚皮炸得香脆,而且好有魚油香。

鮮花養生美顏火鍋

香江拼

冬甩墨魚菓子

自家製三色墨魚丸
三色丸有三種唔同口味,鹹蛋黃、黑松露、蟹籽,由師傅即場炮製,三款都好彈牙,我最鍾意就係鹹蛋黃,帶有鹹香又爽口。

店內仲有幾款特飲,各有特色。

鳳琉香
菠蘿味飲品,最特別係侍應會幫你整一個波波好吸睛。

瑰洛月
洛神花飲品,有朵玫瑰花好靚
2021-05-03 161 瀏覽
限聚令下四人飯局, 我們訂了私人細房, (可坐八人,最低消費$3800) 坐低睇睇餐牌, 先點了兩款前菜 芥末青瓜八抓魚🥒🐙 芥辣味剛好而且很入味😋 金粘炸豆腐 應該是提早炸起的所以外皮已淋了⋯失望之後點了 象拔蚌刺身 很新鮮鐵鱗魚刺身 魚味清甜 配了獺祭 清酒 🍶 鍋就選了 金泊清酒海鮮鍋🍲服務員會先在我們面前抄香海鮮再落鍋, 有🦐🦀蜆 都不是太新鮮😓 配埋香江拼 有肥牛,黑柏葉,牛心頂 ...等, 我們四人每人一條黃骨魚 🐟很甜美三色餃 🥟 同蔬菜籃🥬普普通通, 最後共飲了4支清酒
之後點了 象拔蚌刺身 很新鮮
鐵鱗魚刺身 魚味清甜
 配了獺祭 清酒 🍶
我們四人每人一條黃骨魚 🐟很甜美
三色餃 🥟 同蔬菜籃🥬普普通通, 最後共飲了4支清酒
2021-04-06
  • Geoduck
2021-05-02 198 瀏覽
⚠️⚠️⚠️報價:煲熱嘅滾水,一位15蚊,可refill...🙄🙄🙄普通凍水一隻18蚊...🙄🙄網上睇到相都幾吸引......黎到見到實物,其實無相睇落去咁大件...兩個人啱啱夠食~三卷雪花牛凍到拆唔開....要一路解凍 一路滅出嚟~牛肉粒用來打邊爐.....唔係好適合~要讚嘅話....麻辣鍋底都幾香,但未至於想食多次~😑環境裝修有特色~復古feel~地方都夠大,坐得舒服~👍有間彩燈波波房~但其實細細間~都係用來吸引眼球👀~
⚠️⚠️⚠️報價:
煲熱嘅滾水,一位15蚊,可refill...🙄🙄🙄
普通凍水一隻18蚊...🙄🙄

網上睇到相都幾吸引......
黎到見到實物,其實無相睇落去咁大件...
兩個人啱啱夠食~

三卷雪花牛凍到拆唔開....
要一路解凍 一路滅出嚟~

牛肉粒用來打邊爐.....唔係好適合~

要讚嘅話....
麻辣鍋底都幾香,但未至於想食多次~😑
環境裝修有特色~復古feel~
地方都夠大,坐得舒服~👍

有間彩燈波波房~但其實細細間~
都係用來吸引眼球👀~

2021-04-29 487 瀏覽
打邊爐最重要是甚麼? 環境?食物?飲品定湯底?個個都相機食先,當然打卡最重要啦﹗ 這晚來到香江花月,重現50年代的香港情懷,給我一個全新的火鍋店格調與體驗。在等位期間,我走進了夢幻的汽泡時光隧道,打卡一流啊!  香江花月主打多款養生美顏湯底,以鮮花入饌,我們就來個美人之選拼四川麻辣,一紅一白,搭配多款精緻配料,另有一番風味。我就好喜歡這個鴛鴦鍋啦,好足料惹味,任何火鍋調味料也用不著。美人之選,是以玫瑰花入饌的牛乳玫瑰鍋($168/鍋),嚴選日本北海道全脂牛乳配上來自日本的玫瑰來烹煮,同時加入美顏木瓜,滿足視覺;而湯底則帶有濃郁的牛乳香氣,並滲出淡淡的玫瑰花香,特別適合愛美的女士們享用。原個木圓盤放在火鍋邊的是花月拼,華麗又有氣勢,打卡一流又方便烚煮。花月拼以牛肉、豬肉及羊肉為主。待火鍋加熱中,先來點餐前小食和打卡特飲。黃金炸魚皮,酥脆不油膩;金粒豆腐,一口一粒,吃得爽快﹗幾款打卡特飲中,我選了瑰洛月,以洛神花、玫瑰、蘋果等製成糖漿再製成紅色冰玫瑰花,不但外形討,而且幾清新消滯,好適合火鍋後飲用,打卡靚到暈﹗花月拼牛的一邊有牛柳粒、安格斯牛、牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷等,絕對能滿足牛魔王
打邊爐最重要是甚麼? 環境?食物?飲品定湯底?

個個都相機食先,當然打卡最重要啦﹗

在等位期間,我走進了夢幻的汽泡時光隧道,打卡一流啊!

花月拼牛的一邊有牛柳粒、安格斯牛、牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷等,絕對能滿足牛魔王;牛心椗好爽脆;安格斯牛捲成花朵般精緻,放牛乳玫瑰鍋那邊烚一下,口感鲜嫩爽滑, 味道更突出。

另一邊有羊肉、豬肉、豬肚、豬粉腸、新鮮蝴蝶腩等,這些我都喜歡放到四川麻辣鍋中,勁惹味﹗

火鍋離不開肉、菜、餃、丸,想一次過試到幾款,推介三色餃,有黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃、野生松茸餃,即點即包,皮薄餡多,鮮味十足﹗

自家製三色墨魚丸$78,分別有鹹蛋黃、黑松露、蟹籽口味,手打丸寧舍爽彈滋味﹗

另一款比較特別的是冬甩墨魚菓子$78,以墨魚及蝦製成的2款冬甩菓子,再加入杏仁及腰果,除了鮮甜爽彈,還滲出杏仁香。

四川麻辣鍋怎能沒有鴨血$48,記得早點放下去,最後才夾上來品嚐,滑溜又入味。

養生火鍋嘛,別了公仔麵及烏冬,換上三色鮮製生麵,面條爽滑,更合心意。

最後,當然要來這盆花花綠綠$98啦﹗有多種蔬菜配料,車厘茄、南瓜、粟米芯、西洋菜、皇帝菜、生菜等,新鮮爽脆,足夠4人享用。

2021-04-19
2021-04-29 175 瀏覽
食物賣相好靚,竟然都好食!海鮮都ok, 飲品有特色,成餐飯好開心,好啱女仕去,又可以影靚相~打下卡!個牛圈must order! 個黃金魚皮超好食!晚市三個人埋單2400~
2021-04-27 217 瀏覽
疫情的關係,能夠在疫市之中開鋪相信要有一股勇氣。香港人最愛新鮮感,最緊要貼地又令人有話題性。「香江花月」四字,看似帶點懷舊香江既意思。女性朋友們在各大傳媒報道下議論紛紛,別以為只有懷舊的打卡點,深信暫時全港最大Gimmick 之一「Team Lab」呈現眼前。熱愛日本的你,又點會錯過呢?好不容易預約下,終於來到位於佐敦「香江花月」,踏入火鍋店若然你喜歡打卡,你會忍不住拿起手機拍照,真心有很多打卡位。場內大部分以女性為主,可想而知現今香港打卡的重要性。非一般火鍋店,有Bar的位置仲會有不同烈酒、Mocktail、Cocktail 選擇,仲會有一位官仔骨骨既bartender調酒。旁邊更有不同的懷舊之物,難怪預約常滿這麼多打卡位。食物方面絕對是打卡熱點,未火鍋之前有前菜小食,全部單點即叫即炸之物包括:金粒豆腐、黃金炸魚皮、酥炸廣島蠔。值得推介酥炸廣島蠔,全因一客有六隻,炸到金黃色又香脆,漲卜卜唯一挑剔是油份太多,整體上好食。打邊爐最緊要湯底靚,香江花月有多款的湯底相當特別:紫蘇野菌鍋、初菊龍井雞鍋、秘製花雕豬肚鍋、金泊清酒海鮮鍋、日本牛乳玫瑰鍋等。相信最適合女士們打卡莫過於日本牛乳玫瑰鍋,

打邊爐最緊要湯底靚,香江花月有多款的湯底相當特別:紫蘇野菌鍋、初菊龍井雞鍋、秘製花雕豬肚鍋、金泊清酒海鮮鍋、日本牛乳玫瑰鍋等。相信最適合女士們打卡莫過於日本牛乳玫瑰鍋,玫瑰型的牛乳相當特別,牛乳味恰到好處。

肉類方面有香江拼及花月拼,前者以全牛盛宴為主,後者則夾有牛、羊、豬三種部位。愛好牛既沒有任何疑惑,全牛就最好不過。包括有:安格斯牛、牛頸脊、牛柳粒、牛胸肉、牛脂肪等。

特式配料我個人推介三色墨魚丸,特別鹹蛋黃及黑松露丸簡直我杯茶,爽口又彈牙,手打功夫果然做得好。另外還有極具特色冬甩墨魚丸,外層加上杏仁碎及腰果滿有口感。

整體上以食物及裝潢極多打卡位,又有「Team Lab」坐鎮,難怪近期火熱流行,高朋滿座。
2021-03-24
2021-04-26 357 瀏覽
友人相約打邊爐,是近期大熱、位於佐敦的「香江花月」,顧名思義;走的是懷舊路線;而當中最引人注目的便是這間「發光波波鏡房」,仿TeamLab設計,燈光令波波的色彩不停變幻閃動,增添幾分迷離,打卡認真一流。華洋雜處、中西並蓄是香江特色,亦是令其成功的因素之一,店內的裝置滿佈懷舊風情;如酒吧、百子櫃、戥秤、滑輪、秤砣、舊式打字機、脈衝電話、留聲機.....等等。此時此刻望住部留聲機,腦海不期然便浮起「檳城艷」、「飛哥跌落坑渠」等經典”時代曲”。不同人有不同要求,有不吃牛的、不吃辣的,好辣的,點這個鴛鴦湯底(「招牌牛乳玫瑰鍋」及「麻辣鍋」)就至啱不過了。牛乳鍋以北海道牛奶再加日本玫瑰花熬煮而成,香滑且帶微微玫瑰花香。自助醬料Bar都set得零舍骨子。這個「花月拼」內容非常豐富,有手切肥牛、安格斯肥牛、牛展、牛白肉、黑柏葉、牛脷、牛內臟、牛肚、羊肉、豬頸肉、豬腸、豬內臟、豬肚.....等等,其中安格斯牛、羊肉及豬頸肉更各自拼湊出立體花型,十分搶眼!另再單點了鴨血、冬甩墨魚菓子、自製三色墨魚丸、三色餃、即炸魚皮、鬼五馬綠、花花綠綠、三色鮮製生麵......當中尤其喜歡的有以墨魚、蝦膠及果仁做成;型

自助醬料Bar都set得零舍骨子。

當中尤其喜歡的有以墨魚、蝦膠及果仁做成;型似甜甜圈的「冬甩墨魚菓子」;分別以黑松露長腳蟹、芝士鮮菌及野生松茸做成的「三色餃」;香脆的「炸魚皮」及在油炸鬼內釀入墨魚及蝦膠炸成的「鬼五馬綠」。

「花花綠綠」的「菜式」非常豐富,有唐生菜、皇帝菜、西洋菜、娃娃菜、油麥菜、白菜仔、粟米心、番茄仔、南瓜片,樣樣都鮮甜翠嫩,肉肉過後;吃着確是舒心。

飲品亦是當中的打卡位,鳯琉香、瑰洛月、翠竹江及蝶中花均十分奪目。

以枇杷葉、咸柑桔及薄荷葉調配而成的「翠竹江」清涼解渴,驟看以為是Mojito。

以洛神花、玫瑰花及蘋果調配而成的「瑰洛月」酸甜清香,醒胃消滯。

以菠蘿為主的「鳯琉香」配香霧煙波,飲得更睇得。

以花入饌的養生美顏湯底配特色火鍋料及話題性裝潢,帶來另類的火鍋新體驗,原來打邊爐都可以打出Fine Dining feel喎。

香江花月
地址: 佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓
電話: 27368368
2021-04-13
30 分鐘 (堂食)
哩間火鍋店好多宣傳,主打港女打卡必去,裝修係幾靚嘅,食物就一般,CP值唔太高。訂咗6點,入座已經講明8點要還枱。坐咗冇耐侍應已經問我地要咩湯底,最後揀咗牛乳玫瑰鍋味道有啲似淡嘅忌廉湯,都算好味,但飲得出幾重味精...另外叫咗:- 手切肥牛 - 墨魚滑- 三色餃- 桂花蚌- 海鮮菇- 金粒豆腐- 萵荀金粒豆腐幾好食不過,酥炸香脆,肥牛就有啲韌,三色餃黃色好食、黑色普通、綠色怪怪地,其他食物一般,整體嚟講食物定價偏貴。瑰洛月,個名好好聽,其實係洛神花蘋果茶。有啲太甜,冇咩酸味。舊玫瑰冰等咗超過半個鐘都未溶...已經係咁篤篤篤,完全攻破唔到,飲到要還枱仲未溶,同侍應講咗句,佢都繼續俾我地坐,最後舊冰等咗成粒鐘(加埋係咁篤)先溶哂。建議想order嘅記得早啲叫...另外有個扮team lab 嘅小房子,都for 係港女打卡為主。最後埋單每人大概$5xx,其實唔係叫咗好多嘢... 最誇張係醬錢收咗每人$40,出面係有個自助醬料corner,但係都係普通醬料(XO醬都冇😠),咁都$40會唔會有啲過份⋯⋯*總結*:打卡一流,但係CP不高。樓下係大家樂,可想而知呢度租金可以有幾貴... 油麻地地區,收

牛乳玫瑰鍋

味道有啲似淡嘅忌廉湯,都算好味,但飲得出幾重味精...

另外叫咗:
- 海鮮菇
- 金粒豆腐
- 萵荀

瑰洛月

最後埋單每人大概$5xx,其實唔係叫咗好多嘢...

*總結*:

打卡一流,但係CP不高。樓下係大家樂,可想而知呢度租金可以有幾貴... 油麻地地區,收中環嘅價錢,仲有下面部𨋢尤其恐怖。

食物:3/5
環境: 5/5
服務: 4/5
CP: 2/5
回頭: 未必會

牛乳玫瑰鍋
2021-04-24 247 瀏覽
社交媒體大行其道,除了(偽)文青集中地的Cafe要設有 『影相位』外,就連火鍋店也須IGable。譬如筆者今次到訪既呢間香江花月,幾乎全店都是打卡位,包括嘢食,同埋飲品。我來之前,已被身邊的朋友洗版。想七點半來,可是全店爆滿,要等八點鐘的第二輪。時間緊迫,甫坐低即刻要點餐,否則趕唔切十點的大限。打邊邊當然要有嘢飲,當中唔少特飲都好靚,好似我揀既呢杯鳳琉香,上面既 『波波』最吸睛,味道大概似雜果賓治,好有學生時代去唱k嗰感覺。席上有辣友,也有非辣人,來個鴛鴦湯底就好。等湯底滾起需要時間,先吃著脆卜卜的炸魚皮。而我,其實喜歡將之輕輕浸在湯內才品嚐。火鍋配料陸續送上,包括在爐邊既呢個配料環。豬牛羊的配料擺得好精緻,牛肉有齊本地手切、安格斯、柏葉及牛腩等,羊肉片就擺成花朵般,豬肉也有多款式,內臟都有,但最出色要數到厚切豬頸肉,好彈牙。若你是牛魔王的話,呢度既配料環,是有清一色全牛的,可以留意。食完個『環』,已經飽左大半,不過其他的配料都好吸引,貪心既我樣樣都想試。色彩繽紛的,有三色丸子、三色餃,以至三色麵。丸子是手打,質感自然不俗;餃子不要淥太耐,麵條估唔到又幾爽口好吃。鬼馬油條,浸一陣就好,

想七點半來,可是全店爆滿,要等八點鐘的第二輪。

時間緊迫,甫坐低即刻要點餐,否則趕唔切十點的大限。
鬼馬油條,浸一陣就好,蝦膠彈牙而油炸鬼又保持微脆口,是最佳狀態。
朋友嚷著要食鴨血,不妨來一客,這東西當然要浸在麻辣湯內才過癮,煙煙韌韌口感還是可以。
最後梗係要有蔬菜,一個長型既雜菜陣,其中的娃娃菜十分清甜,粟米芯也爽脆可口。多吃幾條菜,罪疚感也頓時降低。
有興趣的話,食完可以去『打卡房』影相,放上I豬,肯定呃到唔少Like...

Chok好個樣未?
每個人心目中,總有一個最美好的時刻!大抵五十年代的香港是「香江花月」老闆認定的最美時光,雖未曾經歷那個的年代,卻可透過火鍋體驗領略一番!大門口的設計已滲出淡淡的懷舊味道!這個波波打咭位,幾乎無食客不留影,透過鏡面的折射, 反映出繽紛、充滿希望的年代!五十年代的酒吧?店內還有不少店主珍藏五十年代洋行的物品作裝飾,簡直是一呼百應的懷舊感,各位記得各就各位打咭去!未就位,這個自助醬料區已取悅了我的眼球,一檯具備十多款任君選擇的醬料不為奇,但如它那般具氣派的,便是首個啊!食前打咭熱身,很快餓意便來!我們一致挑選了來補充水份,嘩 .......... 分別有鳯琉香 HK$88、 瑰洛月 HK$88 和翠竹江 HK$88,一看這個排場, 鮮艷奪目,繼而煙霧四起的場面,的確是不打不行!瑰洛月最吸睛的是以洛神花茶和蘋果製成糖漿製的玫瑰花冰,倒入洛神花茶,讓玫瑰花冰徐徐地溶化,保留由始至終味道如一的優點!而且洛神花具有清熱消滯的功效,是火鍋不可缺的好拍檔!相信最多客人點的特飲莫鳯琉香莫屬。由自家製菠蘿糖漿配乾薑水,頂部如肥皂泡的香波,由侍應在客人面前製作,製作期間香波煙霧同時噴出, 散發出如吹波糖甜甜的
每個人心目中,總有一個最美好的時刻!

大門口的設計已滲出淡淡的懷舊味道!
食前打咭熱身,很快餓意便來!我們一致挑選了來補充水份,嘩 .......... 分別有鳯琉香 HK$88瑰洛月 HK$88翠竹江 HK$88,一看這個排場, 鮮艷奪目,繼而煙霧四起的場面,的確是不打不行!
相信最多客人點的特飲莫鳯琉香莫屬。由自家製菠蘿糖漿配乾薑水,頂部如肥皂泡的香波,由侍應在客人面前製作,製作期間香波煙霧同時噴出, 散發出如吹波糖甜甜的氣味!
個人認為香波爆波的一刻最為美麗!

而翠竹江有枇杷葉、鹹柑桔和薄荷葉,杯中滿是綠葉香草,甚有中式 Mojito 的感覺!
我們四人可說是麻煩一族,有的不吃牛、有的不吃牛羊、有的不愛辣、有旳無辣不歡、有的不愛蔬菜、有的連灼過牛肉的湯底也不能沾,那為什麼我們會選擇一起吃火鍋???我想答案是人同此心,為見識一家打咭必到的火鍋店!其實這非難解決的事情,「香江花月」的鴛鴦鍋便可解決一切問題。於是牛乳玫瑰鍋拼麻辣鍋 HK$118 便出現了!

牛乳玫瑰鍋是店內的招牌湯底之一,由日本玫瑰花加入北海道牛奶製成,湯底內有半個小木瓜,雖然兩顆牛乳玫瑰冰粒潛水去了,但未嚐已感覺到矜貴與滋潤!
大家不約而同為花月拼 HK$688 的美貎而按捺不住了,儘管如花環的特製木架盛載的是各式豬、牛、羊的生料,但也如花似錦的奪目,也許這代表五十年代的蓬㪍的香江,怎麼捨得不打咭呢!
牛是個人偏愛的火鍋必吃,可能是這樣,覺得牛的比重較多、最為豐富,其次是豬,沒記錯的話,羊好像只有羊肉片一款!
我們就由牛開始吧!安格斯牛肉玫瑰、松阪和牛、本地手切牛、 牛柳粒、牛黃喉和黑柏葉等。

最喜歡是牛柳粒,愛辣的我將牛柳粒泡在麻辣鍋中翻滾一會,一咬質感鬆化、牛味濃郁又夠惹味的牛柳粒便出鍋,好吃!其次是爽爽的黑柏葉和牛黃喉。
輪到豬,這邊有豬肺和豬肚。
這兒有豬粉腸。
最令我難忘的是厚切豬頸肉,厚切下爽彈的來得特別稱心,而豬肺和豬粉腸也是不可錯過的選擇!
火鍋,蔬菜當然不可缺,這盆花花綠綠 HK$98 能滿足我的需要!皆因蔬菜新鮮不在話下,綜合油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、西洋菜、菜心、白菜、生菜、車厘茄、南瓜和粟米心,包羅萬有的口味,叫人心花怒放。當晚的娃娃菜意外的清甜可口,多久沒嚐這麼捧的娃娃菜了!
至於其他的配料,充滿台灣風味的鴨血 HK$48 是我們的頭號選擇。
建議將鴨血泡在麻辣湯中久一點,吸收辣湯後,鴨血會變得更有風味!
邪惡香脆的即炸魚皮 HK$48,用來充當小食、或是將它泡過半脆半腍同樣好吃!
墨魚丸是不少人的火鍋大愛,這款自製三色墨魚丸 HK$78,包含了鹹蛋黃、黑松露和蟹子三種口味,必定能吃過夠!
鬼五馬綠 HK$78 亦甚有台灣的味道,不過我嫌它炸得有點過火,分辨不出魚膠的味道,有點浪費!
這是可愛兼融合創作能量的冬甩墨魚菓子 HK$78,含墨魚、蝦魚滑、杏仁和腰果,味道不俗,但杏仁有點多,口感帶有點硬!
主食方面,友人挑了三色鮮製生麵 HK$58,味道和麵質倒不差,但注意千萬不要煮太久,否則難以保留麵條原有的彈性!
 結尾有即叫即包的三色餃 HK$88 上場,三色分別為芝士鮮菌餃、 野生松茸餃和黑松露長腳蟹餃,喜愛多姿多彩的香港人必吃。
如果您是抱著為吃火鍋的心態而來,那便犯下大錯了,只有懂得打咭、懂得帶著領略香江在繁花似錦年代的客人,方能深切感受「香江花月」的真味道!
2021-04-13
15 分鐘 (堂食)
2021-04-21 310 瀏覽
好多打卡點、影相位嘅火鍋店點了這個湯底:牛乳玫瑰鍋$168木瓜薦底,侍應好細心,叫我哋影咗相先,佢先開爐全牛拼$788呢個一上枱,即刻嘩嘩聲,實在好澎湃,好多款嘅牛,非常精彩,賣相一流鴨血$48自家製水餃$68 ok嘅,個皮厚左啲冬甩墨魚果子$78有特色竹昇生麵$38爽口黃金炸魚皮$68熱辣辣即炸響鈴卷$58呢個超好味,就咁食都好正薑梳打$18另外醬料$20一位總括打卡位多,有新鮮感,食物質素唔差,侍應服務好好,呢樣好緊要⋯⋯
好多打卡點、影相位嘅火鍋
點了這個湯底:牛乳玫瑰鍋$168
木瓜薦底,侍應好細心,叫我哋影咗相先,佢先開爐
全牛拼$788
爽口
黃金炸魚皮$68
熱辣辣
即炸響鈴卷$58
呢個超好味,就咁食都好正
薑梳打$18
另外醬料$20一位

2021-04-20
2021-04-18 676 瀏覽
現時在香港做飲食真係好辛苦!除了食物吸引外還要有Gimmick,就像這夜我跟好友們到來朝聖的香江花月 Victorian Era,便是近期最火紅的打咭火鍋店。來到香江花月是必要到這個夢幻的打咭位影張靚相,我也在等位期間請清麗村姑給我拍幅美照!我們等了大約15分鐘便可入座!甫踏進餐廳彷如走進時光隧道,有如回到50年代舊的環境感受到那份懷舊氣息。餐廳中央位置放置了自助調味桌,供客人自己選擇喜歡的調味料組合。我們一行四人被安座於寬敞的卡座中,大家七嘴八舌的選上心水火鍋湯底及生料和飲品,然後便傾著計等吃喇喂!!這兒除了有美不勝收的火鍋湯底外還有精緻吸睛的飲品供應,而我選了賣相美絕更以菠蘿作主打的鳳琉香,此品有Cocktail$88或Mocktail)$68版可選,絕對能迎合不同客人的口味。點這杯鳳琉會享受到Bartender於堂前弄煙波的好戲,不消一會盪漾的煙波浮游於杯上,在瞬間爆破後整個空間充滿迷霧的浪漫感覺。清麗村姑則選了以洛神花、玫瑰、蘋果等材料製成的瑰洛月,那朵玫瑰型的紅色冰花除了賣相嬌豔之外更能保持以味道不變淡很貼心呢!不久我們的鴛鴦湯底和花月拼$688亦已*圓*美上檯!這個圍於火鍋

不久我們的鴛鴦湯底和花月拼$688亦已*圓*美上檯!這個圍於火鍋邊以手砌成如花環般的花月拼實在美麗精緻得很,害得我們不斷瘋狂地拍照呢!

鴛鴦湯底我們選了特濃日本牛乳拼四川麻辣鍋,當中加入了玫瑰和木瓜的牛乳玫瑰鍋真的滋潤十足,最合愛清香甜美口味的朋友,而重口味的我就愛加有不少番茄在內的四川麻辣鍋。

餐前小食點上了鬼玉馬綠$78和即炸魚皮$48,鬼玉馬綠乃墨魚和蝦滑釀油炸鬼,兩款也可當小食亦可放湯索味後享用,而兩者間我較喜歡香脆不油的即炸魚皮。

生料方面先有色彩繽紛的三色墨魚丸$78,這自家製三色丸口味包括有邪惡的鹹蛋黃、菌香滿滿的黑松露和口感十足的蟹籽,我試了黑松露墨魚口感爽彈鮮味不錯吃耶!
另外看見這可愛的冬甩墨魚菓子$78忍不住點了下來,這款冬甩造型的其實是墨魚和蝦製成的魚滑,但師傅加入了咬口十足的杏仁和腰果,吃下口感出色而且口味更具特色。

我們點了四川麻辣鍋當然不會放過鴨血$48吧!這鴨血雖非果凍質地但也算滑溜,將之浸泡於麻辣湯中到入味才品嚐最吸引。

打邊爐早點吃菜健康些是常識吧!就來一盆青翠的花花綠綠$98啦!內裡有菜芯、娃娃菜、西洋菜、生菜、皇帝菜、白菜、福花、南瓜、粟米芯還有車厘茄,絕對夠我們四人共享真的份量十足。

來到這夜焦點花月拼將肉類捲成花朵造型的賣相真的沒法輸!內裡有齊本地手切牛、牛柳粒、安格斯牛、牛黃喉、牛柏葉、羊肉、厚切豬頸肉、薄切豬頸肉、豬粉腸及豬肺,超級豐富之餘更能迎合像不吃牛、羊的我。

而我勁推介的是厚切豬頸肉和豬肺,前者口感非凡兼肉味香濃,後者吸盡湯汁吃下又香又軟。

來到飽肚美食當然要吃即叫即包的三色餃$88,內裡有黑松露長腳蟹餃、橙色是芝士鮮菌餃和綠色的野生松茸餃各兩粒,我試了野生松茸餃皮挺滑的加上內餡足料吃得好滿足啊~

最後還點上了三色鮮製生麵$58,我吃了一口麵質是爽彈滑溜的,喜歡澱粉質的朋友别錯過喔!

歡樂時間過得快、又係時候講bye bye,奢望下趟可以跟一大班好友齊齊烚便好了!
2021-04-13
15 分鐘 (堂食)