2019-07-01 78 瀏覽
無意間在FB看到介紹這家韓式料理,就很想試試味道點了一份牛肉粒韓式拌飯,覺得很合我的口味酸酸辣辣的好好吃,裡面的配菜也算豐富,飯的份量也ok,牛肉粒不會咬不動,下次還會想再點拌飯牛肉石頭鍋飯味道也不錯,只是真的很燙,吃的時候要小心燙舌價格算平價,下次還會想再去的店,因為還有好多料理想試試!
無意間在FB看到介紹這家韓式料理,就很想試試味道
點了一份牛肉粒韓式拌飯,覺得很合我的口味

牛肉石頭鍋飯味道也不錯,只是真的很燙,吃的時候要小心燙舌

價格算平價,下次還會想再去的店,因為還有好多料理想試試!
牛肉粒韓式拌飯
牛肉石頭鍋飯
2019-06-29
牛肉粒韓式拌飯
2019-06-28 90 瀏覽
🇰🇷首爾石鍋燒🇰🇷網址: https://s.openrice.com/QrbS0Px0000~uEDHsAw地址: 旺角通菜街21號地舖電話: 28092313=====================平價抵食的小首爾🇰🇷閒日晚上未夠7點差不多滿座人氣爆燈⭐️⭐️⭐️-今次點了2人套餐🤝👅烤肉海鮮豆腐湯(配飯)海鮮有2隻青口2隻蝦大量配菜粉絲👍🏻👅牛肉粒石鍋飯大大粒牛肉粒💜我喜歡連埋蛋黃配菜跟飯一起拌匀👍🏻2款熱呼呼的石鍋都好好味👍🏻☺️必吃!-套餐另配:👅4款韓式前菜,2杯飲品👅自選小食:一口炸雞套餐價$189超抵食😮😮!CP值很高⭐️一定再Encore😁-另外餐牌上有多款韓式小食例如炒年糕,煎餅等等配埋韓國燒酒/啤酒🤤氣氛熱鬧💃🏻感覺置身韓國小店一樣💋-#hkfood #hkfoodie #hkfoodieblogger #mongkok #mongkokfood #mongkokstreet #旺角美食 #石鍋 #石鍋拌飯 #豆腐湯 #tofusoup #koreanfood #韓國美食 #首爾美食 #旺角食好西 #香港美食 #香港美食指南
🇰🇷首爾石鍋燒🇰🇷
地址: 旺角通菜街21號地舖
電話: 28092313
=====================
平價抵食的小首爾🇰🇷
閒日晚上未夠7點差不多滿座
人氣爆燈⭐️⭐️⭐️
今次點了2人套餐🤝
👅烤肉海鮮豆腐湯(配飯)

海鮮有2隻青口2隻蝦大量配菜粉絲👍🏻
👅牛肉粒石鍋飯
大大粒牛肉粒💜

我喜歡連埋蛋黃配菜跟飯一起拌匀👍🏻
2款熱呼呼的石鍋都好好味👍🏻☺️必吃!
套餐另配:
👅4款韓式前菜,2杯飲品

👅自選小食:一口炸雞
套餐價$189超抵食😮😮!
CP值很高⭐️一定再Encore😁

另外餐牌上有多款韓式小食
例如炒年糕,煎餅等等
配埋韓國燒酒/啤酒🤤
氣氛熱鬧💃🏻感覺置身韓國小店一樣💋
  • 海鮮烤肉豆腐鍋
  • 烤肉石頭鍋飯
2019-06-24 77 瀏覽
行過通菜街見到《首爾石鍋燒》,記得讀書既時候家姐有戴我食過幾次,想不到還在這裡很開心呀~亦都證明食物的準備依然都係咁好味🤤作為精明嘅消費者,當然要睇下‘精選優惠套餐’啦😎二人套餐有3款選擇喔👏🏼也有3人餐唔岩既話還可以散叫其他韓國食物🔷二人套餐sᴇᴛ ᴀ $169有韓式拌飯、韓式鐵板燒飯、韓式小吃、是日泡菜2碟和兩杯飲品▲泡菜2碟,每碟有2款。食落唔係好辣,係我喜歡食的味道,又想起在韓國生活時的回憶了而且每碟泡菜係1款辣另1款唔辣,好貼心💛▲韓式拌飯有雞肉、烤肉、牛肉粒,呢三款肉選擇。我就揀咗牛肉粒,叫牛🐮嘅話就要加多$4。有粟米、青瓜絲、木魚、泡菜青瓜和牛肉粒,配料好豐富喔😗有碗醬汁可以加埋落去,之後就撈混埋食啦🤟🏽牛肉粒有埋醬汁,牛肉粒有好多而且牛肉好淋又易咬😬▲韓式鐵板燒飯很喜歡聽鐵板‘‘芝芝炸炸’’聲♨️證明個鐵板係好夠熱的~叫咗雞肉🐓好嫩滑,份量很多🤤有隻太陽蛋🌞係飯既上面,忍唔住要吉穿🤗蛋汁流落白飯度撈埋食🤠▲蘿蔔蔥餅小食方面就有兩種選擇,和風一口雞或蘿蔔蔥餅。怕熱氣既關係我就叫左蘿蔔蔥餅😆加$6六吋既韓式煎餅分了有4塊,煎得好香口,雖然係煎但唔覺得好油,好有口感👄食到粒粒的

作為精明嘅消費者,當然要睇下‘精選優惠套餐’啦😎
二人套餐有3款選擇喔👏🏼也有3人餐

唔岩既話還可以散叫其他韓國食物

🔷二人套餐sᴇᴛ ᴀ $169
有韓式拌飯、韓式鐵板燒飯、韓式小吃、是日泡菜2碟和兩杯飲品

而且每碟泡菜係1款辣另1款唔辣,好貼心💛

▲韓式拌飯
有雞肉、烤肉、牛肉粒,呢三款肉選擇。
我就揀咗牛肉粒,叫牛🐮嘅話就要加多$4。

牛肉粒有埋醬汁,牛肉粒有好多而且牛肉好淋又易咬😬

▲韓式鐵板燒飯
很喜歡聽鐵板‘‘芝芝炸炸’’聲♨️證明個鐵板係好夠熱的~

▲蘿蔔蔥餅
小食方面就有兩種選擇,和風一口雞或蘿蔔蔥餅。
怕熱氣既關係我就叫左蘿蔔蔥餅😆加$6

六吋既韓式煎餅分了有4塊,煎得好香口,雖然係煎但唔覺得好油,好有口感👄食到粒粒的蘿蔔..

2019-06-24 101 瀏覽
同大哥到旺角食下午茶,我們想食韓國餐。到了通菜街,見這間好多客人坐滿滿又正正是韓國餐,就這間吧!有午餐及下午茶餐選擇,多款又好抵食!有手打烏冬、飯、沙律、麵等等。我們點了2個餐,包了2杯飲品,我們再加多了一個小食。1. 小食:煎韓國泡菜餃子圓圓形好可愛的煎餃子,一碟有5隻,煎得好靚又好香,熱辣辣!舖餡是滿滿野味的泡菜、有口感入味的粉絲,好好味又香口又辣辣的開胃美味可口,點上餃子醬汁,甜甜的更香口!2. 韓國泡菜炒飯配煎蛋這個炒飯好正又香噴噴,上面的煎蛋是太陽蛋,蛋黃是金黃色有少少的蛋漿的,我喜歡將蛋切開拌勻,而炒飯本身都有好多材料,如:辣辣香口的泡菜、秘製香烤的豬肉絲、香香粒粒飽滿的粟米粒、飯又香口在熱鍋上,熱辣辣的,拌勻所有材料一同食,好香口開胃!3. 番茄泡菜烤肉手打烏冬番茄好大片,酸酸甜甜的配上辣辣的泡菜,更有好軟腍的香烤秘製豬肉,湯底酸酸辣辣的超級野味,加上白白滑滑的軟豆腐,而手打烏冬也好軟軟的口感!4. 飲品熱咖啡及熱檸水(客人自行加糖,檸檬片都幾多、咖啡淡濃剛好,奶味香滑)
同大哥到旺角食下午茶,我們想食韓國餐。

到了通菜街,見這間好多客人坐滿滿又正正是韓國餐,就這間吧!

我們點了2個餐,包了2杯飲品,我們再加多了一個小食。

1. 小食:煎韓國泡菜餃子

2019-06-20
  • 蘿蔔蔥餅
  • 韓國泡菜炒飯配煎蛋
  • 韓國煎泡菜餃子
女人街抵食韓國菜 -- 首爾石鍋燒🔥🍲------今日同朋友去開旺角行街 見到呢間韓國餐廳價錢相宜 就入左去試啦😁果然真係唔錯💕------⭐二人套餐($189)⭐秘製烤肉豆腐鍋+金菇肥牛(+$6)配白飯呢個豆腐鍋係非常足料 有幾件大豆腐 好嫩滑 仲有好多肥牛 粉絲 芽菜喺鍋底 啲料索左湯汁真係好正 仲配一碗飯 好抵食💕⭐傳統石頭雞肉鍋飯食韓國野緊係唔少得石頭飯啦 呢個飯同樣好足料 有幾件好大嘅雞柳 仲有一隻生雞蛋喺面可以撈埋飯黎食!💞不過整個飯嘅味道略為淡口 如果落多少少醬汁會更好味😁⭐ 蘿蔔蔥餅(+$6)呢個其實係蘿蔔嘅煎餅 份量好多 仲大過我塊面😂值得一讚係塊煎餅煎得剛剛好 唔會煎到好油或者好燶👍內餡仲有勁多蘿蔔碎 帶少少咬口 好滿足👍另外套餐跟兩杯飲品 我同朋友叫左凍柚子蜜 味道正常😃-------⭐炒田園蔬菜($42)食左咁多肉都要食返啲菜平衡返😂呢個菜嘅份量都嚇親我 係堆到座山咁高😂有西蘭花 椰菜花 蘿蔔 玉米筍。。。真係超多😂食完感覺健康晒😂-------⭐韓式燒牛肋骨 配生菜蒜片($90)呢個小編真係好中意!件件牛肋骨都燒到好香 仲有蒜香味😍😍肉質好稔 仲有肉汁😍真係好
女人街抵食韓國菜 -- 首爾石鍋燒🔥🍲
------
⭐二人套餐($189)

⭐秘製烤肉豆腐鍋+金菇肥牛(+$6)配白飯

⭐傳統石頭雞肉鍋飯

⭐ 蘿蔔蔥餅(+$6)

另外套餐跟兩杯飲品 我同朋友叫左凍柚子蜜 味道正常😃

-------
⭐炒田園蔬菜($42)
-------

⭐韓式燒牛肋骨 配生菜蒜片($90)
呢個小編真係好中意!件件牛肋骨都燒到好香 仲有蒜香味😍😍肉質好稔 仲有肉汁😍真係好正😍推薦👍
------

總括呢間餐廳都好抵食😍份量多 而且質素都幾好 用餐環境舒服 上菜都好快👍😍大家同朋友仔reu都可以去試下呀🤗

-------
評分(10分滿分)
賣相:8

名稱:首爾石鍋燒
地址: 旺角通菜街21號地舖
前往方法: 旺角站E2出口
2019-06-13
這晚冒著雨跟老公🍋來了旺角📍,為的就是要為他找一件東西🧐,但雨真的太大了⛈,老公🍋提議先吃晚飯🌙,差不多濕透的二人也想不了太多😖,直接就進了最近的一家店就算了😊。這家小店早已坐滿了食客😲,還好剛好有二人位置❤️。餐單上有多款選擇📜,也想不了太多了😅,每人點一個一人套餐再加一點小食就好😌。🔹餐湯🥄先來一碗熱湯來暖暖胃吧😊。🔹玉子沙律🍳新鮮的蔬菜上加入了老公🍋大愛的玉子🥚,作為醒胃前菜很不錯👍🏽。🔹螺肉沙律🐚人妻🐷則選了螺肉🌊,爽脆的螺肉加上鮮甜的蔬菜🥒,很快就被消滅了🤣。🔹韓風雞翼🐣 $42外皮炸至酥脆🔥,配上了肉汁豐富的內層💦,滋味滿分💯。🔹煎韓國泡菜餃子🥟 $48外皮不算太厚🥰,饀料的辣道絕對不能忽視🌶!🔹傳統牛肉石頭鍋飯🍚 $95先將所有配料拌勻🥢,香辣的醬汁讓人胃口大開😋,加上了蛋漿💛,入口更覺順滑🤤,底層更傳來陣陣焦香🌬。🔹海鮮烤肉豆腐鍋配韓國手打烏冬🍜 $95加入了大蝦🦐、青口🌊、魚片🐟等,配上了滑滑的豆腐😌,底層放滿了烏冬😲,每一口都充滿了香辣鮮甜的味道🌶。🔹鮮檸蜜🍯 +$5最近喉嚨不太舒服😷,這個絕對是不二之選👍🏽。🔹可樂🥤 +$5至於老公🍋嘛,當然還是點這個了🤭。💭總結難

這家小店早已坐滿了食客😲,還好剛好有二人位置❤️。

🔹餐湯🥄
先來一碗熱湯來暖暖胃吧😊。
餐湯
餐湯

🔹玉子沙律🍳
玉子沙律

🔹螺肉沙律🐚
螺肉沙律

🔹韓風雞翼🐣 $42
外皮炸至酥脆🔥,配上了肉汁豐富的內層💦,滋味滿分💯。

🔹煎韓國泡菜餃子🥟 $48
外皮不算太厚🥰,饀料的辣道絕對不能忽視🌶!

🔹傳統牛肉石頭鍋飯🍚 $95

🔹海鮮烤肉豆腐鍋配韓國手打烏冬🍜 $95

🔹鮮檸蜜🍯 +$5
最近喉嚨不太舒服😷,這個絕對是不二之選👍🏽。
鮮檸蜜

🔹可樂🥤 +$5
至於老公🍋嘛,當然還是點這個了🤭。
可樂

💭總結
難得遇上了高質小店✨,價錢非常相宜💸,看來是要感謝這場雨😍?
2019-06-11
2019-06-14 68 瀏覽
旺角女人街兩側食肆林立,友人想吃韓國菜,經過見到蠻多客人,看過餐牌,價錢不貴,份量好像也挺大份,就進去這間吧。不得不提,人流的確挺多的。雖然枱及座位較狹窄細小,不過繁忙時間也難免的。上菜時間倒是快,點餐後,先來些韓國前菜,豆芽菜、泡菜、青瓜及粉絲,又酸又辣確是開胃。還在吃小菜的時候,點的食物也陸續端上。海鮮蔥餅(六吋):先吃些小吃,煎餅脆香口,蘸上鹹鹹的醬汁,增添味道及濕潤感,不過海鮮好像只有蝦,其餘都是麵餅及大蔥。傳統石頭鍋飯:燒熱了的石頭鍋,一上枱就要趁熱拌,不然飯都會黏在鍋邊,按自己喜好擠上韓國辣醬,然後拌勻整個飯及材料:芝麻雞肉、蘿蔔絲及粟米粒。吃到底還有些飯焦,脆脆的,有口感。韓式拌麵:跟飯一樣有三種肉類選擇:豬牛雞肉。份量挺多,尤其是雞肉大大隻,另外還有粉絲、醃青瓜、粟米、青瓜絲、木魚絲,淋上酸辣的拌麵汁,但是本身較喜歡硬身且有彈性的麵條,這些麵略嫌有點腍身,可能烹煮久了。泡菜餃子烤肉豆腐鍋:滾燙有泡菜、韓式餃子、鳴門卷、椰菜、軟豆腐、烤豬肉及粉絲。豬肉先烤過,再加入燙,非常嫩口,不靭或肥膩。整個湯材料豐富,十分飽肚。

3K
2019-06-09 101 瀏覽
端午節同朋友出黎行下街,真係好熱呀,攰攰地去搵餐廳坐下先,朋友一向鍾意食韓國菜,就黎左首爾石鍋燒,呢間小店係旺角老字號韓食舖了,好似話有左成十年,價錢仲非常貼地,唔怪得長期爆滿啦。點菜後送上的泡菜,爽脆帶辣勁,另一款是酸黃瓜,酸酸辣辣十分開胃,兩款都好好味呀~韓式烤肉拌飯($64)點了一客拌飯,口味選了烤肉,嘩嘩,滿滿一大盤的,配料相當豐富。加點拌飯的醬汁,酸辣口味,除個人喜好添加了。梗係要撈混先食啦,拌飯吖嘛!搞掂食得,飯粒飽滿有飯香,烤肉甜甜地好味噃,仲有粟米青瓜絲等,口感豐富,酸酸辣辣好啱夏天食。煎泡菜餃子($48)一客有五隻份量,旁邊有餃子醬汁。飽滿又煎得香口,入面係泡菜同粉絲,都好飽肚㗎,唔唔,呢款入面嘅泡菜都幾辣,好刺激,但辣辣地先過引,好好味,極速KO晒佢地。泡菜烤肉蔥餅($58)因為好鍾意食泡菜,都無留意原來點嘅野都係泡菜口味添。餐牌上寫住係六吋,但黎到又唔算好細,仲幾厚身下,兩面都煎得好香脆,又不油膩。塊煎餅真係好多泡菜,每一口都食到有,有泡菜的酸味但不辣,入面好似無蔥亦無烤肉,但就多左海鮮,食到有鳴門卷,蟹柳等,其實係泡菜海鮮煎餅?無所謂啦,反正好好味~叫主食嘅話飲
韓式烤肉拌飯($64)
加點拌飯的醬汁,酸辣口味,除個人喜好添加了。
梗係要撈混先食啦,拌飯吖嘛!
煎泡菜餃子($48)
一客有五隻份量,旁邊有餃子醬汁。
泡菜烤肉蔥餅($58)
因為好鍾意食泡菜,都無留意原來點嘅野都係泡菜口味添。
叫主食嘅話飲品會有半價,叫左一杯紅棗蜜($10)同一杯柑桔蜜($20)。紅棗好有棗香,不過甜,好飲噃。柑桔味好清香,同樣不過甜,正。

好味好味,貼地親民的韓國菜小店值得一試。
2019-06-07
2019-06-08 78 瀏覽
今日係無意之間,朋友帶左我去呢一間食韓國野,竟然有驚喜,仲要勁抵食啊因為兩點半剛剛好有下午茶☕️蕃茄泡菜烤肉手打烏冬呢度嘅手打烏冬全部都是石鍋上的即叫即整,新鮮熱辣,手打烏冬勁彈牙,好味材料十足,分量剛剛好個人推介,必食之選年糕烤肉手打烏冬,材料豐富,有年糕,豆腐,烤肉,泡菜我諗食完今次,之後可以常常來幫襯。抵食又夠飽朋友叫左個泡菜餃子手打烏冬呢個是多左個餃子,下次試下食呢個先。其實呢度仲有午餐有石頭鍋飯,應該都好吸引,有機會可以再來。
今日係無意之間,朋友帶左我去呢一間食韓國野,
竟然有驚喜,仲要勁抵食啊

因為兩點半剛剛好有下午茶☕️

蕃茄泡菜烤肉手打烏冬
呢度嘅手打烏冬全部都是石鍋上的

即叫即整,新鮮熱辣,
手打烏冬勁彈牙,好味

材料十足,分量剛剛好

個人推介,必食之選

年糕烤肉手打烏冬,
材料豐富,有年糕,豆腐,烤肉,泡菜

我諗食完今次,之後可以常常來幫襯。
抵食又夠飽

朋友叫左個
泡菜餃子手打烏冬
呢個是多左個餃子,下次試下食呢個先。
其實呢度仲有午餐有石頭鍋飯,
應該都好吸引,有機會可以再來。
2019-06-04 68 瀏覽
今晚同個女去旺角辦證件!回程時有小小肚餓就想話食完野先返屋企!行左好耐都唔知食咩....最後經過首爾,老婆話好似唔錯喎!入去原來無咩人,點知一坐底姐就全場爆曬唔知係咪我帶旺個場講笑,原本就好食!講返野食先!叫左個蒜香牛肉粒和黑椒肥牛飯!!!上菜後一乾一濕,一濃一清,配搭岩岩好!黑椒肥牛因為有小小黑椒汁帶住,味道濃小小但唔會去到好咸,又濕濕地好岩口味重小小的人食....比如我!蒜香就有乾身小小,比較淡淡小小,但枱面有支辣椒醬可自行調配!重點來啦!價錢非常親民,物超所值!兩個飯加一個一口雞都係145!講埋個雞,炸得好鬆軟,唔會好似某些餐廳炸到硬瓜瓜!不過而家好多都係直送的貨,如果碟雞係自制的比到90分!唯一不足的地方就係地方較窄....香港地好正常,可以理解!今次無影相!下次去再補返!
唔知係咪我帶旺個場
2019-06-04
  • 韓風一口雞
  • 石頭鍋飯
2019-05-20 1505 瀏覽
《首爾石鍋燒》喺旺角已經好多年。我亦都幫襯左好多次。有時諗唔到去邊度食飯就黎呢度。知道食物質素有保證。而且好啱我口味。今日叫咗《韓式鐵板牛肉粒飯》。上枱嗰陣 si si 聲, 個鐵板夠晒熱。材料好豐富,牛肉粒有好多粒不吝嗇, 除咗白飯, 仲有蔬菜同埋一隻煎得好靚嘅太陽蛋。牛肉淋淰,有牛肉味,有口感。隻蛋我鍾意吉穿佢將蛋汁撈埋白飯一齊食。😋知道呢度石鍋飯很出名,今次叫了《 黑椒金菇肥牛石鍋飯》上枱的時候見到d黑椒汁在石鍋邊燒熱緊 sa sa 聲感覺特別香濃。店員細心的放了兩隻匙羹在側邊並叫我們小心熱會燙到👍。一邊撈一邊聞到喺石頭燒出嚟的白飯特別香,而且有飯焦喺底的。洋蔥,黑椒,肥牛片,加埋紅蘿蔔絲,白蘿蔔絲,粟米,芽菜,撈埋一齊好好味,口感十分豐富。整體感覺十分良好。😍小食叫咗《韓風一口雞》 其實即係炸雞。一口一粒剛剛好。炸得又香又脆,炸粉很薄我最like.😘《海鮮蔥餅》主要以蝦和蔥段為主的韓式煎餅。 餅底煎得香脆,有很香蛋味,而且不會太油。尤其喜歡這裏的煎餅汁,令其味道大大提升!😉呢度食物質素水準一直以來都keep得到。我會繼續幫襯的!
《首爾石鍋燒》喺旺角已經好多年。我亦都幫襯左好多次。

韓式鐵板牛肉粒飯

黑椒金菇肥牛石鍋飯

韓風一口雞

海鮮蔥餅

呢度食物質素水準一直以來都keep得到。我會繼續幫襯的!

韓式鐵板牛肉粒飯
  黑椒金菇肥牛石鍋飯
韓風一口雞
海鮮蔥餅
2019-05-19 58 瀏覽
之前係通菜街呢間韓國餐廳試過依家平民又好食嘅韓式小店食晚飯,今次就回頭再幫襯佢介紹啲未食過嘅菜式俾大家🤤========================海鮮蔥餅🌮 $58依個海鮮蔥餅偏厚身,通常食厚煎餅時都會擔心煎餅因過厚粉而唔夠脆身,但依個海鮮蔥餅意外地煎得焦脆金黃,咬落好脆身又唔會過油膩🤤另外不得不提非常足料,爽脆嘅青蔥外亦有煙韌彈牙嘅蝦🦐份量十足,點啲韓式辣醬又有另一番風味😛========================極上牛肋骨鍋🥩(配韓國手打烏冬) $88 (+$8)雖然而家天氣已經轉亂送但係加流晒汗但係都冇咗我想食泡菜豆腐鍋嘅心❤️泡菜同豆腐煮成嘅湯果然係無敵,完全冇可能唔好食🤪特別之處係有啲炆得細嫩嘅牛肋肉,加咗喺湯內食落嘅牛肋肉仲有淡淡的泡菜香同辣味👅韓國手打烏冬果然口感爽滑麵質幼身,唔想咁飽食蛋嘅可以考慮轉烏冬👻========================炸醬麵🍜 $68唔知點解突如其來地好想食韓式炸醬麵🤩暖暖地嘅麵條頗為爽口,比起台式炸醬麵醬料的味道偏甜🧐雖然炸醬內用嘅黑豆醬都比我想像中淡啲,亦唔太多韓式炸醬麵通常都包括嘅豬肉碎或肉粒,但配埋爽脆嘅青瓜絲入口亦不
海鮮蔥餅🌮 $58
========================
極上牛肋骨鍋🥩(配韓國手打烏冬) $88 (+$8)
炸醬麵🍜 $68
唔知點解突如其來地好想食韓式炸醬麵🤩暖暖地嘅麵條頗為爽口,比起台式炸醬麵醬料的味道偏甜🧐雖然炸醬內用嘅黑豆醬都比我想像中淡啲,亦唔太多韓式炸醬麵通常都包括嘅豬肉碎或肉粒,但配埋爽脆嘅青瓜絲入口亦不失為一個韓食之選🇰🇷
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 首爾石鍋燒 (旺角)
旺角通菜街21號地舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #吃貨 #首爾石鍋燒 #韓食
2019-05-17 84 瀏覽
I ordered Korean soup. But soup taste is just like only instant noodle soup.Also steam rice is very dried out.Fried chicken is just reheat the frozen food.2persons spent over 200HKD. It’s not worth at all. Because All of food is really yack.
2019-05-13
2019-05-08 86 瀏覽
旺角通菜街都有又平又好食嘅韓國料理🇰🇷🌛晚市有二人餐都係二百蚊內,好多嘢食我哋怕食唔曬,所以就選擇散叫😉🔸泡菜餅🍳煎得好脆好香, 入面仲有好多泡菜, 好食🔸牛肋骨烏冬🍜牛肋骨有三塊,而且夠林夠入味,烏冬係日本手打烏冬,分量好多, 湯底辣辣地幾好食😋🔸 炸雞夠脆但又唔會好油,雞肉夠嫩滑🐔幾好!🔸 炒粉絲炒得夠乾身,而且調味清清地 唔錯呀!價錢經濟,食物唔錯,性價比高,良心小店,值得一試😉
旺角通菜街都有又平又好食嘅韓國料理🇰🇷

🔸泡菜餅🍳煎得好脆好香, 入面仲有好多泡菜, 好食

🔸 炸雞夠脆但又唔會好油,雞肉夠嫩滑🐔幾好!

🔸 炒粉絲炒得夠乾身,而且調味清清地 唔錯呀!

價錢經濟,食物唔錯,性價比高,良心小店,值得一試😉

2019-05-08 111 瀏覽
天氣乍暖還寒,又翻風又大雨,搞到立夏之後仍是食韓國料理嘅好時機。練完武餓到成仙,即刻擦餐勁還俗先得韓國餐廳點都有泡菜呀、前菜之類㗎喇炸雞翼我鍾意食,啲雞翼幾大舊幾多肉吓,唔使去X適堡啦蘆薈夠甜可以解辣不過都係紅棗好飲啲韓風一口雞點吓啲醬都幾過癮啲豆腐原來喺晒底,掙啲以為冇乜豆腐𠻹一口牛肥瘦比例唔錯,撈埋啲醬令啲飯更開胃蔥餅質感夠厚,夠飽肚餃子幾脆口,值得一試食到半路,已經飽到頭上有光環,感覺快要升天了

是日泡菜兩碟

韓國餐廳點都有泡菜呀、前菜之類㗎喇

韓風雞翼

炸雞翼我鍾意食,啲雞翼幾大舊幾多肉吓,唔使去X適堡啦

韓國蘆薈茶

蘆薈夠甜可以解辣

韓國紅棗蜜

不過都係紅棗好飲啲

二人套餐C

韓風一口雞點吓啲醬都幾過癮

秘製烤肉豆腐鍋【年糕】配韓國手打烏冬

啲豆腐原來喺晒底,掙啲以為冇乜豆腐𠻹

傳統石頭鍋飯【牛肉粒】

一口牛肥瘦比例唔錯,撈埋啲醬令啲飯更開胃

蘿蔔蔥餅

蔥餅質感夠厚,夠飽肚

煎韓國粉絲餃子

餃子幾脆口,值得一試

食到半路,已經飽到頭上有光環,感覺快要升天了
2019-05-07
韓國紅棗蜜