2023-01-13 212 瀏覽
#chuchu食在尖沙咀📍 饞。台式食堂 嗰日行過K11 Musea,見到有間新開嘅台灣野,就比鋪頭嘅木系裝潢吸引左!氣氛好溫馨!唔知大家識唔識讀呢個字呢,原來呢個字粵音讀蠶,意思係貪食嘅意思,同🐷好似(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)💡 望望menu價錢唔貴,可以一試!—————————————————————❣️ 饞 • 半筋半肉麵 $86 可以揀紅燒/麻香/蔥燒口味,🐷就揀咗蔥燒!麵都可以揀,🐷就揀左刀削麵,同平時好有咬口嘅有啲唔一樣,比較掛汁!牛腩都大大舊好淋,牛筋就好q彈好好食!.❣️ 藥膳排骨麵 $80聞落好濃嘅藥材味,飲落清清淡淡唔會太濃,入口甘甘地!醃排骨肉質煮得非常淋!容易咬!有軟骨都咬到,粗身麵底索晒湯嘅精華,啱啱好!.❣️ 最佳拍檔 $68鹽酥雞拼台灣香腸,真係最佳拍檔!鹽酥雞炸到好脆,入面仲好嫩,keep到本身雞肉嘅肉汁,啖啖都好Juicy!台灣香腸就超地道,有啲蒜係面頭,食到好似去咗台灣夜市咁!.❣️ 芝芝莓莓 $40上面有一層厚厚嘅芝士奶蓋,濃芝士味!又唔會太漏!士多啤梨都唔會太酸!.❣️茉香奶茶仙草 $30飲得出係用鮮奶沖,唔會太甜!—————————————————————不專
#chuchu食在尖沙咀
📍 饞。台式食堂

💡 望望menu價錢唔貴,可以一試!

❣️ 饞 • 半筋半肉麵 $86

❣️ 藥膳排骨麵 $80

❣️ 最佳拍檔 $68

❣️ 芝芝莓莓 $40
❣️茉香奶茶仙草 $30
飲得出係用鮮奶沖,唔會太甜!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 饞。台式食堂 (尖沙咀)
👉🏻荃灣、灣仔都有分店!
🕑營業時間:11:30 - 21:00
#chuchu食台灣野 #chuchu飲品
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #人氣食店 #eatwithfoodiez #chantaiwancuisine #台式餐廳 #台灣美食 #taiwanesefood #鹽酥雞 #饞台式食堂 #牛肉麵
2023-01-11
2023-01-13 40 瀏覽
最近在尖沙咀上班,得知K11musea 都開了台灣麵店:饞台式食堂 !而店內裝潢舒服又開揚,可以慢慢品嚐美食🤤經典台式牛肉麵 皇牌點了呢款,半筋半肉麵惹味十足!藥膳排骨麵我特別喜歡排骨由中藥材料熬製所以香濃!另外台灣的小食中推介滷味拼盤!醬香帶甘甜,有台式滷味的特色!飲品上除了經典珍珠奶茶🧋,更有我喜歡的枺茶鮮奶,用的是日本明治鮮奶,更香滑滿足!饞台式食堂 尖沙咀K11 Musea B2/F, 201號舖5&6單位
而店內裝潢舒服又開揚,可以慢慢品嚐美食🤤

經典台式牛肉麵
皇牌點了呢款,半筋半肉麵惹味十足!

藥膳排骨麵
我特別喜歡排骨由中藥材料熬製所以香濃!

饞台式食堂
尖沙咀K11 Musea B2/F, 201號舖5&6單位
2023-01-10 50 瀏覽
🍜饞🧋行街行到餓,係商場又唔想出番去食,咁就落去地庫一,二層,因為餐廳都多,行行下去左個比較入既位,竟然發現左間台式餐廳🧐仲有珍奶飲🧋我至愛既廢水😍唸都無唸就入去試下!🔸 滷牛腱肉拌麵$79 - 牛腱肉份量多,有五/六大塊,配料都有好多,芫茜蔥,辣椒,麵係台式陽春麵,但如果多啲汁拌會濃味啲☺️🔸酒香花雕麻油雞麵$72 - 湯底唔錯,食到麻油味濃,酒味撲鼻有香氣,麵質可以!雞肉略有鬆散,如果有雞件可能就perfect!🔸最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)$68 - 呢個值得食,雞外脆肉軟,皮薄,鹽味夠🤘🏻香腸有少少肥肉,食落更香口,仲有配埋蒜片,爽!台灣味道🤭🔸蒟蒻球白桃烏龍$28 - 烏龍好有茶味,唔會因為白桃甜味蓋左,蒟蒻球又叫做寒天晶球,煙煙韌韌,又低脂,好味🔸芋香珍珠奶茶$32 - 至愛香芋,又愛珍珠,無得輸喎!味道好香,餐廳寫明用明治奶沖泡,飲到好滿足!原來餐廳係90後台灣女生主理,價錢親民,簡約台式料理,裝修以木系為主,感覺好清新,仲有專登有台式茶飲外賣位,可以黎嗌杯嘢飲都得,大家過嚟可以試吓,搵佢出嚟啦😆
🍜饞🧋

2023-01-07
2023-01-10 40 瀏覽
🐈✨✨✨✨✨✨🍽️ 饞。台式食堂 @chan.taiwan.cuisine 📍 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓201號舖 #尖沙咀eatmeow好 #九龍eatmeow好 K11 food court有各式各樣美食,呢日落嚟行到盡頭見到呢間台灣菜睇落幾亮眼,又到晚飯時間所以就入去試下~👨🏻‍🍳🤳🏻塔香鹽酥雞滷肉飯鹽酥雞表面香香脆脆,雞肉嫰滑,分量都唔少,配埋飯食好夾,\(//∇//)\ 我地加$12轉配滷肉飯,半肥瘦肉粒配香濃醬汁,有啲台灣地道風味\(//∇//)\ 🤍👨🏻‍🍳🤳🏻藥膳排骨麵陽春麵質地偏軟同埋索湯,好似我咁鍾意食腍身麵嘅人會好啱~重點係佢個湯底好濃嘅甘香藥膳味✨感覺健康暖胃🫶🏻排骨都多肉,食得出煮咗好耐,overall成個麵都好大份😂👨🏻‍🍳🤳🏻鹵味拼盤拼盤包括牛筋、豆腐、貢丸、筍仲有酸菜~ 牛筋好滑好腍好好食🥺🥹🥺🥹(sorry to my boy 唔知點解and 幾時我講過唔鍾意食牛筋,簡直係口出狂言我好鍾意食🤣🤣🤣)個貢丸大大粒好足料,一人一粒啱啱好( ´▽`) 個筍係4塊大大塊,食完個拼盤飽晒!🤩👨🏻‍🍳🤳🏻芝芝
🐈✨✨✨✨✨✨

👨🏻‍🍳🤳🏻塔香鹽酥雞滷肉飯

👨🏻‍🍳🤳🏻藥膳排骨麵

👨🏻‍🍳🤳🏻鹵味拼盤

👨🏻‍🍳🤳🏻芝芝芒芒 & 芝芝莓莓
好耐冇飲啲咁邪惡嘅嘢飲!🤩佢地嘅芝士質感濃稠厚身, 芒芒有淡淡甜香,我覺得莓莓嘅味道重啲!🍓🍓兩杯到好好飲而且無少甜都唔會好甜,輕鬆飲晒無咩負擔感!👍🏻👍🏻

一飯一麵一拼盤真係好飽,加埋2杯飲品,呢個分量埋單$286唔駛300 😳😳喺k11 musea 入面嚟講味道唔錯,價錢都好合理✨
K11 foodcourt 一碗普通到無得再普通嘅拉麵都$8x, 覺得大可以很入嚟少少試呢間台灣菜🤍🤍✨

#饞台式食堂 #牛肉麵 #chantaiwancuisine #台式餐廳 #台灣美食 #taiwanesefood #鹽酥雞 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #k11musea
饞係貪吃、愛吃嘅意思,係由 90 後台灣女生主理~店內裝潢係以木系為主,感覺氣氛溫馨同清新!重點係好抵食!佢哋已經有3間分店~尖沙咀 K11 Musea 店有別於首 2 間門店,會以台式麵店配以台式飲品及咖啡為主打~ 經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️可以揀紅燒/麻香/蔥燒口味,我就揀咗麻香~可能因為加咗高雄岡山辣豆瓣,辣辣地好香好好食!夾埋有咬口嘅刀削麵(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)正!牛腩都大大嚿好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牛筋就好q彈好好食!紅燒牛腩飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛腩同樣大大嚿!佢哋啲牛腩真心高質~唔會太硬太淋~而且好入味!絕對會再次回訪🫶🏻鮮奶抺茶桂圓紅棗茶值得一提嘅係,新店更特設台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋以及為上班一族而設的各種咖啡飲料等~而且所有奶類飲品,均採用鮮奶調製!比較健康喇!絕對值得一試🫶🏻

經典台式牛肉麵 (半筋半肉麵)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

紅燒牛腩飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鮮奶抺茶
桂圓紅棗茶
2023-01-08 41 瀏覽
好耐冇去台灣旅行啦😖成日都好掛住台灣嘅美食😋不停喺香港搵一啲台灣嘅餐廳🍴今次我就試咗呢一間位於K11嘅台式餐廳食物全部都好高質又抵食💯所以今次就將佢介紹俾大家啦🙈.✨ 饞•台式食堂 ✨佢係一間由90後台灣女生主理嘅台式料理😳今次我就去咗佢哋尖沙咀K11嘅分店😆.🍛古早味炸豬排平時喺出邊食開嘅炸豬扒成日都會揸到塊豬扒都硬晒🥲但係佢哋嘅炸豬扒真係好出色👍🏻外面香脆之餘 入邊仲要好林😍配埋滷肉飯一齊食,真係好正💯.🍛酒香花雕麻油雞麵呢個係我100%推介大家一定要試吓‼️我平時好少會叫呢一類嘅食物黎試今次佢哋呢一個麻油雞麵真係令我超驚喜💯份量足料之餘,湯底超濃郁 超好味😋真係淡淡都食到我停唔到口🥹.🍛最佳拍檔 (鹽酥雞拼台灣香腸)鹽酥雞炸到好香脆👍🏻而且入邊唔會好乾仲保留返本身雞肉嘅肉汁 食落淡淡都好Juice😝台灣香腸就超地道 食到好似返咗台灣夜市咁🤣.🧋芝芝芒芒飲品方面 首先就係叫咗呢個芝芝芒芒上面有一層口口嘅芝士🧀濃郁嘅芝士味 又唔會太過流 值得一試👍🏻.🧋烏龍奶茶(珍珠)另外仲叫咗呢個珍珠烏龍奶茶平時飲開珍珠奶茶 成日都會覺得太甜今次試咗呢個珍珠烏龍奶茶佢地保留返傳統嘅味道之餘,,又唔會
好耐冇去台灣旅行啦😖
平時喺出邊食開嘅炸豬扒
成日都會揸到塊豬扒都硬晒🥲
但係佢哋嘅炸豬扒真係好出色👍🏻
外面香脆之餘 入邊仲要好林😍
配埋滷肉飯一齊食,真係好正💯
🍛酒香花雕麻油雞麵
呢個係我100%推介大家一定要試吓‼️
我平時好少會叫呢一類嘅食物黎試
今次佢哋呢一個麻油雞麵真係令我超驚喜💯
份量足料之餘,湯底超濃郁 超好味😋
真係淡淡都食到我停唔到口🥹
🍛最佳拍檔 (鹽酥雞拼台灣香腸)
鹽酥雞炸到好香脆👍🏻而且入邊唔會好乾
仲保留返本身雞肉嘅肉汁 食落淡淡都好Juice😝
台灣香腸就超地道 食到好似返咗台灣夜市咁🤣
🧋芝芝芒芒
飲品方面 首先就係叫咗呢個芝芝芒芒
上面有一層口口嘅芝士🧀
濃郁嘅芝士味 又唔會太過流 值得一試👍🏻
🧋烏龍奶茶(珍珠)
另外仲叫咗呢個珍珠烏龍奶茶
平時飲開珍珠奶茶 成日都會覺得太甜
今次試咗呢個珍珠烏龍奶茶
佢地保留返傳統嘅味道之餘,,又唔會太過甜
啱晒唔鍾意飲太甜嘅朋友❤️
2023-01-05 56 瀏覽
其實呢間之前聽朋友講過好多次,但我一直都未去試🤣🤣🤣今次同朋友食飯,終於都去試咗佢啦😍食完真心覺得好有驚喜,值得推薦比大家麻油雞燜飯($72)呢個燜飯真心要推薦俾大家去試😍因為佢真係好好食😋首先佢嘅雞肉真心整得好淋好入味,食落啖啖麻油同藥材嘅香味🤭真心好正👍🏻加上佢嘅飯燜得軟硬適中得黎,同雞肉一樣都好入味同好香😋兩者夾埋一齊真係會食到停唔到口鮮蝦紅油抄手拌麵($70)呢個拌麵都唔錯㗎🤭佢嘅雲吞份量勁足,一碗有成七八粒左右㗎👍🏻而且佢哋食落皮薄得黎又啖啖蝦肉😋真心幾正😍配埋幼麵同好夠辣嘅辣醬,真係又香口又好食炸物拼盤($68)佢嘅炸物拼盤都幾值得大家叫黎試下,一個拼盤就可以食到好多唔同款嘅小食😍真係唔錯㗎😋尤其係佢嘅花枝丸同QQ球,一個夠鹹香,一個夠香甜,勁正飲品我哋就揀左蜂蜜金桔檸檬($18)同桂圓紅棗茶($18),佢哋兩杯都好好飲㗎🤤一杯就係台灣特色飲品,飲落酸酸甜甜勁開胃;一杯就係傳統養生飲品,飲落香甜又健康🤗兩杯都幾推薦大家去試吓,尤其k11嘅新店有台式茶飲外賣位置,大家唔去餐廳食飯都可以試吓佢哋嘅飲品㗎

麻油雞燜飯($72)

鮮蝦紅油抄手拌麵($70)

炸物拼盤($68)

2023-01-04 42 瀏覽
又有台式餐廳新開喺K11 musea又多一間分店終於唔使去到咁遠都可以食到啦😚✨半筋半肉麵 $86特別炮製湯底,嚟到嘅時候碗麵熱辣辣暖笠笠,飲咗一啖牛肉味特別香濃郁,刀削麵比較粗身,且非常彈牙好香,牛肉經過長時間嘅烹調入口好似軟綿綿,容易撕開好腍,,個湯底一齊食,超正😋✨藥膳排骨麵 $80我就鍾意牛肉味,而我另外朋友揀藥膳湯底,好豐富嘅藥材,清清淡淡唔會太濃郁,醃排骨肉質煮得非常好腍容易撕開,粗身麵底索晒湯嘅精華,啱啱好味道😋✨最佳拍擋 $68鹽酥雞 拼 台灣香腸先講鹽酥雞即炸,炸到好香脆,裏面保持到雞肉香滑唔會太乾身,灑上香葉鹹鹹地有幾好味喎,台灣腸我就鍾意食辣嘅😃拼上甜香腸好有口感,好有台灣嘅風味😚✨香芋珍珠奶茶 $32鮮奶夠晒細滑配上香芋,味道特別香濃再加埋珍珠好有口感超彈牙,重份量甜度適中😚😗✨朱古力冰沙 $40朱古力杯好吸引想起童年嘅回憶沙冰😍頂上一層層cream,朱古力好濃郁😙好甜☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆

又有台式餐廳新開
喺K11 musea又多一間分店
終於唔使去到咁遠都可以食到啦😚

✨半筋半肉麵 $86

✨藥膳排骨麵 $80

✨最佳拍擋 $68
鹽酥雞 拼 台灣香腸
拼上甜香腸好有口感,好有台灣嘅風味😚

✨香芋珍珠奶茶 $32
重份量甜度適中😚😗

✨朱古力冰沙 $40

☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆~☆
2022-12-29
下午茶
2023-01-02 100 瀏覽
2023年第一餐去了尖沙咀 K11 Musea 的「饞。台式食堂」。這間台式食堂由一位90後台灣女生主理,以台式飯麵和小食配以台式飲品為主。餐廳裝潢走木系簡約風格,感覺温暖清新。全店免收加一,凡惠顧任何麵或飯類,所有飲品一律減$10。饞·牛肉麵$84揀選了紅燒湯底搭刀削麵,經長時間熬製的紅燒湯底,融合了牛肉香濃肉汁,味道亦不算過鹹,吃完也沒有感到口渴。牛肉用小火煨煮的技巧,讓肉質的鮮甜軟嫩體現出來。刀削麵略帶厚度,入口Q彈富嚼勁,波浪麵體更易吸附湯汁。藥膳排骨麵$80藥膳湯底加上滋補藥材,促進氣血循環,達到暖胃效果,排骨亦不會太多骨位,咬下去夠啖啖肉,肥瘦適中,炆得稔滑入味,陽春麵質地純樸滑口,即使浸久了也不會過軟。炸物拼盤$68一客炸物拼盤就可嚐遍多款小食,包括花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球,充滿寶島古早風味。花枝丸裡面有一片片的魷魚粒,口感夠彈牙,府城蝦捲用料實在,甜不辣魚漿咬起來飽滿Q彈,QQ球由紫薯及甜薯製成,外脆內軟,蕃薯味濃。芝芝芒芒$40芒果天然果香酸酸甜甜,厚厚的芝士奶蓋入口綿密順滑,甜中帶鹹的微妙配搭,喝完也不會覺得膩。三寶奶茶 凍$32三寶奶茶奶香和茶味俱全,有齊
饞·牛肉麵
饞·牛肉麵$84
藥膳排骨麵$80
炸物拼盤$68
芝芝芒芒
芝芝芒芒$40
三寶奶茶 凍$32
三寶奶茶奶香和茶味俱全,有齊紅豆、珍珠及仙草三種配料,下得夠足料,豐富了多重的口感層次。
2023-01-02
饞·牛肉麵
芝芝芒芒
2022-12-31 67 瀏覽
行過k11musea,見到有間新開台式食品,被鋪頭既木系裝潢吸引左!氣氛溫馨,感覺清新☺️酒香花雕麻油雞麵🌟🌟🌟🌟一黎到已經聞到清冽既花雕味‼️再加埋台灣黑麻油香,勁正!塔香鹽酥雞配滷肉飯🌟🌟🌟🌟🌟滷肉飯好好味😋🍚而鹽酥雞係無骨雞腿,蒜香味唔刺鼻,食落係爽口🤤完全唔會覺得油膩同厚粉!必吃之選❤️炸物拼盤🌟🌟🌟🌟有齊花枝丸、炸甜不辣、府城蝦卷、QQ 球😆一次過滿足4個願望💭🥤芝芝蜜桃🍑🌟🌟🌟🌟啖啖芝士,仲有少少蜜桃果肉🤤🧋芋香珍珠奶茶🌟🌟🌟🌟唔錯!✅部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝😋抵食又好味!

🥤芝芝蜜桃🍑🌟🌟🌟🌟啖啖芝士,仲有少少蜜桃果肉🤤
🧋芋香珍珠奶茶🌟🌟🌟🌟唔錯!

✅部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝😋抵食又好味!

• 塔香鹽酥雞配滷肉飯
2022-12-31 112 瀏覽
聖誕花費太多兼糧尾, Happy Friday盡興同朋友外出食飯唯有平D, 去咗K11 MUSEA food court層兜咗個圈, 行到最盡頭發現呢間新開台式餐廳, 門外望望menu見價錢唔貴, 就入咗去幫襯。餐廳裝修簡約企理, 自行click order落單,食物款式選擇多, 湯麵類更供應三選一湯底同埋二選一麵類。炸物拼盤: 包含了花枝丸、甜不辣、蝦卷、QQ球; 每款炸物微脆不油, 花枝丸略為彈牙, 有花枝碎粒, 食到鮮甜味。甜不辣帶dd煙韌, QQ球內有甜甜番薯嘅口感; 蝦卷有鮮甜蝦碎粒, 整體口感有d鬆散。兩款湯麵都揀咗刀削麵, 麵質對比中式刀削麵薄得多, 不會有煙韌口感。湯底方面揀咗紅燒, 而另一碗揀咗蔥燒, 兩者味道同樣甘甘地, 牛肉三寶麵: 牛筋口感林滑, 鹵牛腩又林又入味, 充滿肉香; 牛肚爽口。雙併能滿足偏向喜歡食口感林嘅半筋半肉麵;飲品方面, 除了台式飲品, 亦有少量特飲選擇, 而且惠顧麵/飯類, 追加飲品可減$10。鮮奶抹茶沙冰: 沙冰打得幼細, 加入了忌廉, 質地更滑; 抹茶味唔會太淡, 奶味突出。朱古力沙冰: 朱古力味偏淡, 唔會過甜。
餐廳裝修簡約企理, 自行click order落單,
食物款式選擇多, 湯麵類更供應三選一湯底同埋二選一麵類。
炸物拼盤:
包含了花枝丸、甜不辣、蝦卷、QQ球; 每款炸物微脆不油,

牛肉三寶麵:
牛筋口感林滑, 鹵牛腩又林又入味, 充滿肉香; 牛肚爽口。
牛肉三寶麵
雙併能滿足偏向喜歡食口感林嘅半筋半肉麵;
半筋半肉麵
朱古力沙冰: 朱古力味偏淡, 唔會過甜。
2022-12-30
牛肉三寶麵
半筋半肉麵
2022-12-31 35 瀏覽
之前喺荃灣行過都見到 @chan.taiwan.cuisine 好多人排隊,一直好想試下!見到佢喺K11 musea 開左分店!終於一嚐~ 餐廳係由90後台灣女生主理,主打簡約,親民台灣料理,部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝~ 店內裝潢以木系為主,感覺清新、明亮~🍭饞. 半筋半肉麵($86)紅燒牛肉麵就見得多,但半筋半肉麵就第一次食😆 見到有半筋真係超級開心因為我好鍾意食!呢個可選紅燒/麻香/蔥燒口味~ 同台灣陽春麵或刀削麵~ 我親揀咗紅燒陽春麵~ 成碗都好足料,大大塊好滿足的牛腩和 Q 彈帶脆的牛筋👍 好食!🍭藥膳排骨麵($80)藥燉排骨以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成, 湯底甘甜順口,沒有辛辣,排骨份量多,軟嫩恰到好處👍🍭炸物拼盤($68)因為有好多款都想食所以索性叫咗個炸物拼盤😆 有花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ 球,都相當不錯,其實食完碗麵都已經好飽🤣 🍭蒟蒻球白桃烏龍($18)🍭蒟蒻球荔枝綠茶($18)幾鍾意佢有蒟蒻球!甜甜地好有口感!兩款都清香好飲~ 新店仲設有台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋,各種咖啡飲料等~ 所有奶類飲品, 均採用

🍭饞. 半筋半肉麵($86)

🍭藥膳排骨麵($80)

🍭炸物拼盤($68)

🍭蒟蒻球白桃烏龍($18)
🍭蒟蒻球荔枝綠茶($18)
幾鍾意佢有蒟蒻球!甜甜地好有口感!兩款都清香好飲~ 新店仲設有台式茶飲外賣位置,專賣台式奶茶、水果茶、沙冰、芝士奶蓋,各種咖啡飲料等~ 所有奶類飲品, 均採用鮮奶調製。
2022-12-30 39 瀏覽
座位乾淨企理,寬敞而舒服,食物上菜速度也很快;餐廳是由90後台灣女生所開,裝修以木系色調為主,堂食還不用加一~饞•牛肉麵~跟去台灣吃的牛肉麵是完全一樣的,牛肉冧軟香滑,牛肉味很濃郁,牛肉份量還非常足料~藥膳排骨麵~湯底超好喝,入口甘甜順喉,排骨腍軟,軟骨位也能吃~最佳拍檔(鹽酥雞拼台灣香腸)~完全是把台灣的味道帶來香港了,跟在台灣當地吃到的是一樣,炸雞件很香脆,內裡還能保留肉汁~芝芝莓莓~芝士味奶蓋香濃,而底下的士多啤梨沙冰很清爽好味~珍珠奶茶~珍珠香甜腍軟,而奶茶方面茶味較濃,大大件,很抵飲~

芝芝莓莓~芝士味奶蓋香濃,而底下的士多啤梨沙冰很清爽好味~

好耐無食過台灣野,最緊發現原來K11 Musea都會性價比高嘅台灣野食,呢間新開分店嘅——🌟饞·台式食堂🌟台式食物選擇都算多,有麵類有飯類,仲有台式小食,佢哋嘅飲品都好好飲呀🤩._.🍜|饞 • 牛肉三寶麵 (滷牛腩、牛肚、牛筋)|🍜(麻香,陽春麵)牛肉三寶有齊曬我最鐘意嘅牛腩、牛肚同牛筋,牛腩炆到好腍身,每一啖肉都好嫩滑香濃,牛筋又係勁腍,入曬味,牛肚大大塊,仲可以揀湯底同麵質,湯底嘅麻香好香濃,完全唔會話好辣,好鐘意呢種味道🥰·🐂|紅燒牛腩 · 滷肉飯|🐂呢個紅燒牛腩份量件量都算多,滷肉飯大大碗分開上,斎滷肉飯已經好夠味,牛燒牛腩勁香濃比較有咬口,裏面嘅白蘿蔔索埋啲紅燒牛腩汁好惹味😳·🍢|炸物拼盤|🍢(含花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球)炸物拼盤有成四款炸物,款款都炸再金黃色,外皮勁香脆,除咗孜鹽仲有埋甜酸醬俾你點👍🏻·🍑|芝芝蜜桃|🍑🍓|芝芝桃桃|🍓芝芝系到呢個又係超好飲,唔會好甜,每飯味都好香濃💕._.
._.
🍜|饞 • 牛肉三寶麵 (滷牛腩、牛肚、牛筋)|🍜
(麻香,陽春麵)
🐂|紅燒牛腩 · 滷肉飯|🐂
🍢|炸物拼盤|🍢
(含花枝丸、甜不辣、府城蝦卷、QQ球)
🍑|芝芝蜜桃|🍑
🍓|芝芝桃桃|🍓
芝芝系到呢個又係超好飲,唔會好甜,每飯味都好香濃💕
._.
2022-12-29 30 瀏覽
半筋牛肉刀削麵味道夠濃,因為我唔食蔥唔知道原來勁多蔥不過味道都算可口,牛筋就一半肥一半瘦酒香花雕麻油雞麵油有啲多,建議可以加多啲湯水,雞夠曬入味,d麻油係嘴邊朗朗入口仙草茉香奶茶凍飲,冬天飲有少少凍,還好當日的天氣不算太凍😂
半筋牛肉刀削麵味道夠濃,因為我唔食蔥唔知道原來勁多蔥
不過味道都算可口,牛筋就一半肥一半瘦
仙草茉香奶茶凍飲,冬天飲有少少凍,還好當日的天氣不算太凍😂