2019-03-07 50 瀏覽
之前食過其他分店,今日在附近做野就約左個老友來試這間!但這裡仍然有不足的地方,是很難叫店員的. 如果桌上有按鈕叫店員來就好了,不用我們每次走出外才找到店員幫忙!叫了個麻辣鍋拼酸菜白肉鍋, 麻辣鍋個鴨血好掂, 手切牛肉有水準,牛味濃,肉質嫩滑。手打丸都唔錯,可惜個手餃雲吞拼盤就一般,比較咸,包得好實,好似水餃皮包住粒肉丸咁。另以前7點半前埋單有半價,而家就改到7點前,即係五點幾就要開始食。即係話這些機會不是我們的。好彩8點半前埋單都有七折。打七折後價錢算合理啦。如果正價食就有D肉亦喇!
2019-03-05
2019-03-04 63 瀏覽
同朋友搵食,來到佐敦道吳松街一處,一間非常出名及值得去的打邊爐店舖,內𥚃裝修設計簡約,有些懐舊感覺。盛載火鍋湯料的銅煲也很特別。茶煲也很復古。坐下不久,已經急不及待看餐牌、發現食品也有很多選擇。牛控的我,首先一定不會少得的極品牛肉。牛味頗香濃,肉質嫩滑,一囗一口放進入口,非常満足。鍋底湯料選擇了鴛鴦火鍋料: 美人鍋材料中包含豐富膠原蛋白,非常適合女仕,另外一邊養生鍋配以名貴藥材及人蔘極為保身。當然不少得其他配角,有鵝肝墨魚丸再拼自家製水蓮餃各半份。墨魚丸口感彈滑,水蓮餃清淡可口。還有豆腐及雜錦蔬菜盆也可減低打邊爐上火的危險啊!整體地方濶落,食物質素不差,價格合理,服務態度好。那用想太多,定必是朋友聚會的好去處啦!
2019-03-03 65 瀏覽
朋友未到齊,先點個台式美食甜不辣頂肚。外層酥香,魚肉軟彈,沾上甜中帶微辣的醬汁,開胃惹味!先飲秘制薑母鴨鍋,飲一口便暖在心頭,薑味把身體內的寒氣驅走。再吃件鴨肉,十分嫩滑兼有鴨香。另一邊的麻辣湯底,滾起來已散發出陣陣麻辣香,可先吃湯底中的鴨血及豆腐,鴨血軟彈嫩滑,而且還另外加送一份!湯底未滾起,先吃鹽酥雞頂肚。新鮮即炸,粒粒香脆軟彈,香酥惹味。九孔鮑魚,軟滑鮮味,肉質軟彈。一口牛,軟腍彈牙有肉汁,油脂均勻,牛味濃郁。翠絲水蓮 ,這種水蓮是台灣運過來的,外觀有點像圓條形的韮菜,不過沒有韮菜濃烈的味道。可將水蓮剪短方便進食,夾起幾條來吃,口感幾爽嫩!

九孔鮑魚,軟滑鮮味,肉質軟彈。

一口牛,軟腍彈牙有肉汁,油脂均勻,牛味濃郁。

2019-02-12
2019-03-02 52 瀏覽
♨️養心殿湯底-我地都揀左美人鍋,淨飲湯都好味!叫左好多唔同嘅嘢食,麻辣餃🥟,水餃🥟,手打丸🍢,手切牛,羊,豬,梅菜肉丸(好好味),墨魚🦑丸等等!仲有好多未能盡錄,食到我地反肚!其實嘢食都不錯,各員工都很好,除了當晚主力招乎我地張枱個女員工,好像地獄黑面神咁🧟‍♀️但我係唔會受佢影響嘅!我知道能夠快樂地活著就好了👸🏻
♨️
養心殿
湯底-我地都揀左美人鍋,淨飲湯都好味!
2019-02-25
  • 美人鍋
  • 鴨血
  • 梅菜肉丸
2019-03-01 75 瀏覽
見七點半前埋單有半價🤪好抵終於揾到日食!睇個名都知佢係sell養生!佢係散叫形式 好多特別選擇不過兩個人其實都嗌唔到幾多🤪湯底⚠️貴少少就有得揀鴛鴦湯底($188)揀咗寧神養心鍋(原價$168) 同埋美人鍋(原價$188)兩個湯底都好好味記住未開始放嘢入去之前飲返碗湯先!等緊嘢食嚟就可以食吓入面啲料先🤩兩個湯底都好足料 分別有半隻烏雞喺入面!寧神養心鍋入面有好多藥材 好重藥材味 好滋補嘅感覺🤤美人鍋就清少少 無咁藥材 值得一提係入面有桃膠一齊煲!食極都仲有🤩🤩🤩仲要無煲到淋哂一pat咁 好開心🥰配料⚠️🍲手切牛肉(細)($238)♥️大碟就$338 兩個人細碟已經夠食好食!一啲都唔韌 切得好薄 都重牛肉味🥳🍲酒香白肉($58)♥️呢個好驚喜!!佢好重酒味!好似醉雞咁嘅醉豬🤪望落唔大碟 但份量其實好多 食極都有🤩豬肉都係唔韌好淋🤤🍲手工丸類拼盤(12粒)($108)♥️有齊5款🤩鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、蝦丸 每款2粒兩個人食啱啱好可以試晒最鍾意黑松露蝦丸🤤夠彈牙 黑松露味都好重鵝肝墨魚九都好正🥳包住原粒鵝肝🤩🍲紫准山麵($38)比較少有得食嘅麵 個名幾養生😂紫色嘅 不過食落無咩
見七點半前埋單有半價🤪好抵終於揾到日食!
睇個名都知佢係sell養生!
佢係散叫形式 好多特別選擇
不過兩個人其實都嗌唔到幾多🤪

湯底⚠️
貴少少就有得揀鴛鴦湯底($188)
揀咗寧神養心鍋(原價$168) 同埋美人鍋(原價$188)
兩個湯底都好好味
記住未開始放嘢入去之前飲返碗湯先!
等緊嘢食嚟就可以食吓入面啲料先🤩
兩個湯底都好足料 分別有半隻烏雞喺入面!
寧神養心鍋入面有好多藥材 好重藥材味 好滋補嘅感覺🤤

🍲手工丸類拼盤(12粒)($108)♥️
兩個人食啱啱好可以試晒
最鍾意黑松露蝦丸🤤夠彈牙 黑松露味都好重
鵝肝墨魚九都好正🥳包住原粒鵝肝🤩

🍲紫准山麵($38)
比較少有得食嘅麵 個名幾養生😂

趁仲有折快啲再食😂
2018-12-07
午餐
  • 即炸脆響鈴
  • 手切牛肉(細)
  • 酒香白肉
依次黎都係因為太多人話好味,而我朋友又難得黎香港,諗住食餐好,但真係唔會有下次。一去到佐敦舖,第一個感覺係又迫又嘈環境都算黑,而且安排嬰兒座位個時個女服務員(札頭髮中年偏老女士)態度不太良好,嘴妙妙咁🤷🏻‍♀️。反而戴眼鏡個位較高的男同事態度就好好,唔會俾種「邊個叫你帶bb仔黎呀麻煩」。.叫左美人&麻辣,其實兩個湯底都好普通....理解唔到有幾咁好味.....到野食方面除左手工丸類拼盤可以用好味黎形容,其他點左嘅嘢食都係麻麻,同坊間火鍋店一樣咋喎。.最難食可以話係個牛,無論你幾快夾起舊肉,都係鞋到會吐出黎個種,仲好意思開價開咁貴。.最後個個札頭髮中年偏老嘅女士(就係一直企係我地張枱後面個個)叫佢俾杯熱水呀,都要三催四請,黎到仲用睇你唔起個種眼神望人。。。真心問句邊度得罪左你?.同埋佢係我地唔需要加湯個時加到勁滿,搞到麻辣個邊啲湯滾哂去美人個邊。。。已經開到聲話夠啦夠啦,仲繼續加落去,唉唔會再有下一次

唔會再有下一次
2019-02-09
2019-02-28 76 瀏覽
今日同朋友去到佐敦做啲嘢,去到都唔知食乜嘢好,又想靜靜地食打邊爐,就上左去佐敦地鐵站出咗去幾分鐘就到嘅養心殿打邊爐了。養心殿有不同既台式鍋底揀,以健康藥膳為主,再配以不同種類既火鍋配料,讚好!雙併鍋今次叫左麻辣鍋同埋酸菜白肉鍋雙併。估不到十分之足料,麻辣鍋配料十足仲附上好多塊鴨血,酸菜白肉仲可以免費追加一份添,淨係湯底都令大家好飲好食又滿足,正!手切牛肉雖然要咗細份,但其實上到枱都有大大碟厚切。手切牛入口即溶同彈牙,香口有牛味,牛魔王首選。雙併餃 (雲吞拼韭菜餃)又一碟大碟抵食之選,每一款餃子都有四件,雲吞隻隻𥚃便都有一隻大蝦,韭菜餃也不錯的,正!新竹米粉唔好睇少這個配菜,可以做到又滑又有米味既米粉是不易的,佢就係正正做到呢一樣了!鹹檸七最後叫了一杯鹹檸七,為這一餐畫上完美嘅句號。

雙併鍋
麻辣鍋併酸菜白肉鍋
免費追加酸菜白肉

手切牛肉

雙併餃 (雲吞拼韭菜餃)
雲吞拼水餃

鹹檸七
最後叫了一杯鹹檸七,為這一餐畫上完美嘅句號。

2019-02-25
麻辣鍋併酸菜白肉鍋
免費追加酸菜白肉
雲吞拼水餃
2019-02-24 1663 瀏覽
今晚同朋友補祝生日,黎左朋友工作地方附近,我地book左6.30pm,黎到已經有一堆人等入座啦,養心殿果然係人氣爆燈嘅火鍋店。裝修方面係古代風,以竹林作主題,利用通花屏風分隔,地方闊落,私人空間充足,好岩邊食邊傾。醬料方面自助,有芫荽、紅辣椒、香蔥、香醋、豉油同蒜泥汁。我地點在美人鍋同麻辣鍋$188,美人鍋用左烏雞、桃膠、紅棗,一睇就知夠晒滋補,飲落幾清甜,打邊爐都唔洗有罪惡感。麻辣鍋鴨血軟滑口感保持到 ,冰豆腐索左個湯,好惹味,越食越上癮!之後點少得配料呀手切肥牛(大) $338每塊牛肉既脂肪紋分佈平均,厚薄適中,食落唔會有筋。牛肉味夠,淥到微微粉紅就食得,再淥就可能over了。炸午餐肉 $58 即炸外表香脆,味道鹹香有致,但個人來講輕輕一碌就好,香脆既午餐肉唔係間間有!寬粉條 $38 幾爽口,帶點煙韌,有d似薯粉,煮到半透明可以食,但佢比平時食既粗薯粉薄身,可以吸多d湯汁,越食越有趣。切片年糕 $38第一次年糕遇上麻辣湯底,開頭還是有點心驚膽跳,但當我第一次入口嘅時候,煙煙韌韌,係喜出望外,有如忌廉溝鮮奶一樣,兩樣格格不入,但又咁Perfect池。台灣水晶冰菜 $78冰菜就係我哋嘅

醬料方面自助,有芫荽、紅辣椒、香蔥、香醋、豉油同蒜泥汁。

之後點少得配料呀

切片年糕

切片年糕 $38

台灣水晶冰菜

台灣水晶冰菜 $78
冰菜就係我哋嘅最愛,呢度既冰菜好新鮮,鐘意爽脆就早d夾起,喜歡食淋少少既朋友可以碌耐d!

總結一下,我地成晚都坐得舒服,空間好闊落,安全又夠晒私隱。食材方面就最中意寬粉條,薯粉雖然係我最愛,但黎到養心殿,我個心就只有寬粉了。湯底方面,美人鍋湯頭夠甜,又滋補,下次要再encore!

2019-02-19
5 分鐘 (堂食)
炸午餐肉
切片年糕
台灣水晶冰菜
2019-02-23 138 瀏覽
自問幾鍾意打邊爐,係香港亦試過頗多間,至今都無咩話真係好得我歡心既火鍋店🤤不過呢日黎到養心殿,我敢寫包單話佢係全香港頭三好食既火鍋店之一,人地開到咁多間分店都唔係無原因既🤪而且發現係某啲非旺區既分店七點前埋單會有半價,佐敦分店就係其中一間,好味得黎又抵食🧐▪️ 寧神養心鍋(8.5/10)、美人鍋(9/10)💲168、188人總係貪心想試多幾款,所以要咗個鴛鴦鍋,會計算較貴嘅鍋底價錢☺️呢度嘅鍋底真材實料,飲咗好多碗都唔會話有味精口渴🤭寧神養心鍋係由川芎、白芷、天麻、當歸、鮮雞、豬肉、鮮魚熬製四個鐘而成,咁多種中藥加埋一齊,飲落都果然係偏重藥材味,但係有個煎香左既魚頭,當中又會帶微微既鮮甜😳一山還有一山高,個人覺得美人鍋更勝一籌,有原隻烏雞、金華火腿、桃膠、杞子、南棗,滋陰養顏尤其適合女士們😏呢個有香濃嘅雞味,烏雞一直煲住都依然嫩滑,相比之下呢個用黎打邊爐更為適合,夠曬入味😍▪️ 極上雪花肥牛(8/10)💲188肥牛嘅大理石花紋好靚,當中帶點油花但又唔會好肥,食落肉質鮮嫩牛味濃郁🐮雖則一碟望落得好少,但係其實每卷入面都有兩片,不過牛魔王既我地當然會係食完再叫🤓▪️ 即炸脆響鈴(7.5/10)💲6

寧神養心鍋、美人鍋

▪️ 極上雪花肥牛(8/10)💲188
極上雪花肥牛

▪️ 即炸脆響鈴(7.5/10)💲68
即炸脆響鈴

湯底好味嘅時候加響鈴都唔會差得去邊,同埋佢實際上都重豆皮香,又唔會話有油膩感😙

▪️ 手工手打丸拼盤(8.5/10)💲108/12粒
手工手打丸拼盤

以下每款各二🍡鵝肝墨魚丸,入面真係有一大粒鵝肝喺度,入口都柔軟綿密;黑松露蝦丸,黑松露夠香而且不失蝦味;芝士牛肉丸,牛肉丸本身都爽口,咬開仲有熱辣辣既流心芝士;墨魚丸,最為普通嘅一款但其實都幾彈牙;蝦丸,蝦味當然比起黑松露蝦丸更重;梅菜豬肉丸,直情會有食梅菜豬肉餅嘅感覺,呢個味係特別既😂

▪️ 餃子拼盤(7/10)💲118/12粒
餃子拼盤

呢個拼盤同樣係每款各二,除左魚皮餃,其他全部自家製,好多餡夠大粒,不過我略嫌佢個水餃皮軟薄,個人鍾意韌度高一點點嘅🤔極品水餃,有木耳同埋蝦;鮮蝦雲吞,鮮蝦都幾彈牙;水蓮餃,比較罕見,根莖帶點爽口;韭菜餃,入面塞滿晒韭菜,但係鍾意食韭菜嘅我,都會覺得佢嘅草青味幾強烈;最值得試既非麻辣牛肉餃莫屬,食落辣辣地幾過癮😉

▪️ 雜錦蔬菜盤(7/10)💲68

雜錦蔬菜盤

本身係想叫台灣菜,但係太早原來無供應,所以唯有叫其他🙈蔬菜有冬菇、金菇菜、粟米、秋葵,不過不失

🔎 整體評分(8/10)
寧神養心鍋、美人鍋
極上雪花肥牛
手工手打丸拼盤
2019-02-22 51 瀏覽
情人節當晚周圍book唔多餐廳,我地二人又鐘意打邊爐,最後揀咗呢間 book咗兩位上去食。去到環境都幾寬落,坐咗張二人枱。但落單,揮咗好落手先有人應。成餐飯每次要搵人,都要揮十世手先搵到人,個個行過唔會望下周圍,係有個白色衫鬍鬚仔肯應下,服務態度幾好。Fb打卡有野飲送,嗌咗兩杯咸檸七,但遲遲未到,後尾幾經辛苦搵到個長毛男人詢問,我話爭兩杯野飲未到,佢開咗兩支可樂過黎,我話我要咸檸七喎,佢竟然碌大隻眼,用好兇狠嘅眼神睥住我,凶我話 你又話可樂?我話我係話爭兩杯野飲。後尾有第二個店員攞咗兩杯咸檸七黎,仲要計咗錢,明明打卡應該免費送。兩個人嗌咗少少野食都成千蚊埋單,野食質素係唔錯,但太貴,而且比人凶,食完好唔安樂。

2019-02-22 460 瀏覽
難得朋友今日早放工,就緊係約埋食餐飯傾下計飲兩杯啦,今日又黎我去開嘅養心殿啦。有睇我文章嘅朋友都知我係養心殿常客,因為佢個麻辣湯真係令人食上癮呀。佐敦分店係吳松街都算就腳,地鐵站一出行幾步就到。裝修維持一向作風,古色古香,獨有嘅屏風設計,稍為暗淡嘅燈光,營造出非常好嘅私隱感覺。門口有一個自助醬料區,自己出去隨便混個適合嘅醬啦。打邊爐點少得啤酒,難得Asahi都有買2送1,$64就有3支,超值呀今日我同朋友就叫左個鴛鴦鍋 - 麻辣鍋 x 美人鍋 $188。麻辣鍋方面,用左多種香料同藥材,面頭鋪滿辣椒,裏面配上鴨血同凍豆腐,叫左小辣,唔算辣,但係麻嘅感覺十足,味度岩晒我地。美人鍋就用左桃膠、烏雞、南棗熬製而成,養顏佳品呀,食之前飲啖湯打個底,補一補先。配料方面: 手切肥牛(大) $338牛肉色澤紅潤,食落有牛味,油脂分布比例啱啱好,放入湯裏輕輕滾佢十秒就食得啦,一陣就清碟。即炸脆響鈴 $68響鈴都可以話係打邊爐必備嘅配料,養心殿既即炸脆響鈴個人特別推介,份量足之餘,佢個面就算你淥左耐左都仍然好脆,唔似一般響鈴一淥就淋。手工丸類拼盤(12粒) $108黎個雜錦,一次過試哂全部味。手打的確唔同

門口有一個自助醬料區,自己出去隨便混個適合嘅醬啦。

配料方面:
手切肥牛(大) $338

即炸脆響鈴 $68

手工丸類拼盤(12粒)
手工丸類拼盤(12粒) $108
黎個雜錦,一次過試哂全部味。手打的確唔同,係彈牙D!6種丸包括黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、鵝肝墨魚丸、梅茶豬肉丸同蝦丸。個人最愛鵝肝墨魚丸,中間真係有粒鵝肝,油香陣陣呀。

寬粉條 $38
其實就係平時食到嘅薯粉,口感煙煙韌韌,煮到半透明就可以食用。吸晒麻辣湯嘅寬粉條,啖啖都充滿住麻香,越食越過癮。

翠絲水蓮
翠絲水蓮 $88
台灣水蓮外貌有d似蔥,要用較剪剪開一段段去煮。食落口感幾特別,爽爽脆脆,冇痴牙,菜中既極品。

芝麻湯丸 (6粒)
芝麻湯丸 (6粒) $48
最後甜品搞下新意,叫左個湯丸預祝元宵。湯圓煙韌有芝麻香,好味。最估唔到係放落美人湯係幾夾,入口微咸,咬落又甜,幾過癮。至於放麻辣湯就不予置評,哈哈。

總括來講,養心殿個湯底真係令人食上癮,麻辣湯依然係我最愛。配料方面,各分店水準一致,維持高質嘅,加上坐得舒服又有個人空間,都會同朋友繼續黎。

2019-02-18
即炸脆響鈴
手工丸類拼盤(12粒)
翠絲水蓮
芝麻湯丸 (6粒)
2019-02-13 83 瀏覽
又同親愛的去養心殿!!!呢排真係上哂癮😂😂我地7點到達,好快就獲安排入座了~~我地至愛麻辣鍋拼美人鍋,一如往常,湯底好快就上枱! 美人鍋好足料,仲有半隻烏雞,湯底鮮甜滋養的..烏雞的肉很鮮嫩..麻辣湯底有嫩滑嘅鴨血,叫麻辣湯底仲免費送多份呀! 仲有凍豆腐,煮得耐索哂麻辣湯,口感多刺激呀! 我地另外order了肥牛,韮菜餃, 午餐肉, 配料都很新鮮...自家制韮菜餃每隻都夠實淨,新鮮!!! 肥牛好味道,入口即溶呀! 我地仲encore多碟! 午餐肉炸完超香脆呀! 就算先用湯底浸一浸再食,口感依然不變!!! 讚呀!
又同親愛的去養心殿!!!呢排真係上哂癮😂😂

我地7點到達,好快就獲安排入座了~~

仲有凍豆腐,煮得耐索哂麻辣湯,口感多刺激呀!

肥牛好味道,入口即溶呀! 我地仲encore多碟!

2019-02-11 70 瀏覽
火煱的確係人多時嘅首選, 因為自己啱食自己夾, 唔使好似西餐咁, 每碟份量得少少, 每人有時真係得一小啖, 如果有料係面仲難分, 因為綱上講到美人湯好似好勁咁, 我地都叫番個靚一靚先,  佢嘅湯料有成隻烏雞, 配以桃膠金華火腿等, 一睇落去都知好重膠原蛋白, 再叫多個養生鍋補下條氣先, 呢個湯含有老雞,豬肉及人參等等, 叫得呢D點都要叫個老油同寬粉條去吸佢D湯, 仲有叫咗個關廟麵不過本人覺得太易淋, 唔太好食. 另外極上雪花牛同手切牛肉都非常之正, 牛仲係甜甜地, 仲有黑毛豬梅花肉好爽口, 仲有個黑松露蝦丸都好彈牙仲有黑松露味, 個水蓮餃都可以, 加個湯時你記得望下個待應有無加錯, 我個美人湯係鴛鴦湯底, 一個少少酸味但比佢加一加無哂美人湯味道, 之後個個食粉都去另一鍋度十下十下幾唔方面, 係未落肥牛時我地忘見飲一飲個湯底添, 係另一鍋嘅粉吸咗小小味都覺得想飲下, 下次一定要記得但個炸響鈴好油好油,個個推住唔想食
但個炸響鈴好油好油,個個推住唔想食
2019-01-15
2019-02-11 62 瀏覽
早前已經吃過養心殿這間火鍋店 今次再來encore😇 點了鴛鴦湯底 - 麻辣湯 和 美人鍋 麻辣湯很濃郁 麻和辣比例剛好 餐廳亦有鴨血追加 美人鍋湯底足料 湯味鮮甜 烏雞肉質嫩滑👍🏻追加之鴨血份量不少👍🏻炸午餐肉 火鍋必點 可見餐肉非常厚切 外脆內軟日本牡蠣 $138/6 價錢不算貴 因牡蠣size超大 很新鮮👍🏻黑松露蝦丸 新鮮的配搭 濃郁的黑松露 而蝦丸很彈牙鮮蝦雲吞 的蝦肉超大 👍🏻寬粉條配上麻辣湯是100分的組合而且份量超多👍🏻
早前已經吃過養心殿這間火鍋店 今次再來encore😇

鮮蝦雲吞 的蝦肉超大 👍🏻

寬粉條配上麻辣湯是100分的組合
而且份量超多👍🏻
2019-02-10 72 瀏覽
已經有一陣子說了很想試養心殿,今日終於跟朋友來一次盡情的火鍋!今天選了鴛鴦湯底,一邊是麻辣鍋,一邊是美人鍋,滿足了我跟朋友喜歡的兩種口味~美人鍋湯底很足料,有全隻烏雞,有很多藥材棗子等等,湯底清甜,藥材味濃淡適中,只聞香味就已經覺得自己真的變美了~❤另一邊是麻辣鍋,麻辣湯底值得一讚,味道香濃,辣到適中,而且麻味不會太嗆,很讚👍🏻火鍋料點了響鈴,蔬菜籃,還有豬肉片。響鈴新鮮無油益味,蔬菜亦很新鮮,豬肉片很有驚喜,口感彈牙,肉質新鮮,而且很有油香,絕不比肥牛遜色!😋飲品點了酸梅湯,酸梅味濃,不是那種加水的沖劑,值得一讚!