行完獅子山 落樂富開餐一直想試食棧既炭爐燒鵝終於有機會 點知 ……點心 正常燒味雙拼 叉燒唔錯 燒鵝難食!最奇是 無。炭。香。瑤柱蛋白炒飯好食乾身 少油 瑤柱炸過飯未到 瑤柱鮮香樸面而來咁好食既野最後當然照鏡收場
2015-09-11 1663 瀏覽
我倆中午十二點到,搭枱。沿用現時比較難得一見嘅舊式自取點心,酒家亦會一直用咪廣播有咩點心新鮮出爐。蝦餃每粒都有兩隻蝦,爽口,不過一咬落去就滴油燒賣食落唔油膩,有粒蝦,唔會啖啖肥豬肉鳳爪好大碟,有7-8隻,亦好味四寶棉花雞腐皮包住雞肉火腿棉花粟米芯,雞肉好滑好入味叉燒包裡面好多叉燒,汁甜蝦腸三大條,皮厚,蝦比較細炸春卷外皮凍左,所以無咁脆,裡面有芋頭咸水角略嫌外皮太厚,但味道係幾好我倆偏好呢種自取點心嘅方式,一路食一路感嘆以前要自己拎點心嘅時候就嫌煩,但當全港大部份酒樓都換成寫紙點菜嘅時候就想懷緬返。再加上今次兩個人八樣點心連茶芥只係$125,相信係連鎖大酒樓需要俾多一個Double,想感受香港文化不坊一試。
我倆中午十二點到,搭枱。

蝦餃
每粒都有兩隻蝦,爽口,不過一咬落去就滴油

燒賣
食落唔油膩,有粒蝦,唔會啖啖肥豬肉

好大碟,有7-8隻,亦好味

四寶棉花雞
腐皮包住雞肉火腿棉花粟米芯,雞肉好滑好入味

叉燒包
裡面好多叉燒,汁甜

蝦腸
三大條,皮厚,蝦比較細

炸春卷
外皮凍左,所以無咁脆,裡面有芋頭

咸水角
略嫌外皮太厚,但味道係幾好

2014-10-14 3166 瀏覽
去到餐廳的時候,雖然只係六點左右,但係已經開始多人,坐左一陣已經聽到侍應話冇晒冬瓜盅,相信如果想食都要預訂。非常出名嘅燒鵝,熱辣辣, 皮脆, 我覺得比深井果D仲好食, 又唔使去到咁遠。仲有一個一魚兩味, 椒鹽炸得非常好, 唔油膩, 放左一陣都仲脆卜卜。另一味就係炒球, 大大塊肉, 唔醎,好食!

另一味就係炒球, 大大塊肉, 唔醎,好食!
2014-03-25 3777 瀏覽
比較各酒樓, 仍然這間算最抵。因為物價上升, 這間的大點已有所調整不再是$11/$13。叫了腐皮卷 ($11), 汁味適中, 料足。牛肉腸粉和雞扎 ($12), 試問這樣的價錢, 怎能吃到, 雞扎更有粟米芯和火腿, 好味呢!鳳爪 ($11) 雖然比以前少了一、兩隻, 不過醃得很好味。下午茶價格似乎沒改變。
叫了腐皮卷 ($11), 汁味適中, 料足。
腐皮卷
牛肉腸粉
雞扎
鳳爪
下午茶價格似乎沒改變。
2014-03-22
$32 (早餐)
腐皮卷
牛肉腸粉
雞扎
2013-12-30 3632 瀏覽
午市飲茶已是必然之選,是次是第一次光顧晚飯。燒鵝半隻:唔識咩係炭燒,皮脆,肉汁多,唔算太肥,鵝汁好正,八個人唔夠食,應該叫一隻,曾經午市食過燒鵝瀨,但得四舊,仲要肉少,無鵝汁,不如叫碟例牌仲抵食,同埋燒鴨都唔錯嘅;招牌咕咾肉:見到無乜汁,以為會好干,但食落個脆皮非常好,唔會成口粉,舊肉又唔鞋,係伴碟啲蔬菜就弊啲,青紅黃椒加紫洋葱,全部都係爽口,因為生嘅無煮過;豉汁炒蜆:呢個餸又出奇多汁,成個湯咁,唔係幾搵到蜆肉同好細粒;:個脆皮真係好食,薄薄又脆,裡面嘅九肚魚同鮮魷好淋,避風塘同椒鹽都係一樣嘅配料,唔會太辣,送飯一流;臘味炒芥蘭:好少會出事嘅餸;栗子雞煲:又係好少汁,雞件幾滑,少料左啲。一行8人共999,有點可惜是燒鵝預不夠,寫菜出菜很慢,亦有點亂,收銀亞姐好燥,帳單不是每款餸列明價錢,是以廚部、味部等分類,查數時要問清楚。
午市飲茶已是必然之選,
是次是第一次光顧晚飯。

臘味炒芥蘭:好少會出事嘅餸;
栗子雞煲:又係好少汁,雞件幾滑,少料左啲。

一行8人共999,
有點可惜是燒鵝預不夠,
寫菜出菜很慢,亦有點亂,
收銀亞姐好燥,
帳單不是每款餸列明價錢,
是以廚部、味部等分類,
查數時要問清楚。
臘味炒芥蘭
生日
招牌咕咾肉
椒鹽鮮魷
  • 燒鵝,
  • 避風塘九肚魚,椒鹽鮮魷
2013-09-12 2607 瀏覽
~ 昨晚老友生日飯聚, 又食啦!今次約了去樂富的 , 之前已聽說佢地的炭燒乳豬、燒鵝都好出名, 所以訂位時已預訂了一隻豬及一個冬瓜盎.一行9人, 坐下後點了半隻燒鵝、蟶子、什麼雪蝦球、翠塘豆腐、腐乳椒絲通菜及椒鹽九肚魚.店子坐位都很多, 但食客都不少, 因為星期三, 有夜馬跑, 有一枱客真熱情奔放, 對著電視機非常熱鬧地叫...上上上...哈哈哈...真太熱鬧了點啊! (第日唔會再選這些日子了).先來個炭燒乳豬及燒鵝...果然鎮店之寶, 皮香脆肉嫰, 又唔肥, 真真真...正!! 如果你去一定要食呀!蟶子好新鮮, 蒸得剛好, $28一隻(好好食).什麼雪蝦球, 皮脆面有沙律醬, 蝦好新鮮爽口, 都幾好味, 最失敗係椒鹽九肚魚, 唔好食, 脆皮唔脆又厚 ; 翠塘豆腐係蒸蛋白面有些蝦粒、瓜粒草菇粒,清清地, 夏天最合時了; 這個炒菜都很好, 味道適中, 爽口.冬瓜盎就無影相, 8個菜連飯粥啤酒, 埋單$1680. 好抵食呀 ~ 有興趣去試吓啦!
~ 昨晚老友生日飯聚, 又食啦!
今次約了去樂富的 [食棧活鮮漁港], 之前已聽說佢地的炭燒乳豬、燒鵝都好出名, 所以訂位時已預訂了一隻豬及一個冬瓜盎.

明爐燒鵝
炭燒乳豬
蟶子好新鮮, 蒸得剛好, $28一隻(好好食).
蒜蓉粉絲蒸蟶子
什麼雪蝦球, 皮脆面有沙律醬, 蝦好新鮮爽口, 都幾好味,
?雪蝦球

2013-09-11
$187.00 (晚餐)
明爐燒鵝
炭燒乳豬
蒜蓉粉絲蒸蟶子
?雪蝦球
  • 炭燒乳豬、燒鵝
2013-04-29 1959 瀏覽
其實成日都會來食,因為貪佢有街坊feel,好親切,大家唔好expect D阿姐笑面迎人, 又有禮貌,因為我覺得佢重點唔係sale哩D.今日同朋友食左7個點心1. 奶皇包,包其實都好穩陣, 係入面D奶皇既色太黃,黃到有D假, 不過overall味道係ok的2. 牛肉其實做得唔錯ga!, 3. 排骨(食左兩次)好細粒, 配菜仲大粒,都明白既, 食材貴ma4. 鳳爪都係好穩陣的選擇味道ok5. 牛肚D咖哩汁太多, 麻麻地6. 菜苗蝦餃味道都唔錯其實我最鍾意食蝦餃, 因為$11有4隻蝦餃真係無地方做到,可惜佢係我食飽左先出現.另外, 以前係有鵪鶉旦燒賣, 但而家唔做, 又係好可惜.....anyway, 食物的味道係ok的, 兩個人都係$96,係好抵ga la!
其實成日都會來食,
因為貪佢有街坊feel,
好親切,
大家唔好expect D阿姐笑面迎人, 又有禮貌,
因為我覺得佢重點唔係sale哩D.

今日同朋友食左7個點心

1. 奶皇包,
包其實都好穩陣, 係入面D奶皇既色太黃,
黃到有D假, 不過overall味道係ok的

2. 牛肉
其實做得唔錯ga!,

3. 排骨(食左兩次)
好細粒, 配菜仲大粒,
都明白既, 食材貴ma

4. 鳳爪
都係好穩陣的選擇
味道ok

5. 牛肚
D咖哩汁太多, 麻麻地

6. 菜苗蝦餃
味道都唔錯

其實我最鍾意食蝦餃, 因為$11有4隻蝦餃真係無地方做到,
可惜佢係我食飽左先出現.

anyway, 食物的味道係ok的,
兩個人都係$96,
係好抵ga la!
2013-04-27 1778 瀏覽
物價通脹, 飲早茶都不便宜, 就算有早茶優惠, 也不見得有好味點心, 而且腸粉想平食都幾難!這間絶對抵食的茶樓, 各款點心11蚊, 何等吸收!蝦腸的蝦很新鮮, 有淡淡的韭黃味, 粉皮很薄很滑!雞札非常大包, 而且難得可以食粟米芯, 很多地方都是芋頭來的, 有時芋頭不新鮮, 吃不下的。鳳爪大隻又多, 汁醬亦相當足味。本來想食山竹牛肉, 不過沒有, 便食鯪魚球, 大粒又無魚醒味, 讚!這裡是用大排檔方式拎點心, 即一個L型大排檔位, 一邊放點心, 一邊放即煎(如薄餐), 或即煮(如生滾粥)。

這間絶對抵食的茶樓, 各款點心11蚊, 何等吸收!
蝦腸的蝦很新鮮, 有淡淡的韭黃味, 粉皮很薄很滑!
鳳爪大隻又多, 汁醬亦相當足味。
$30 (早餐)
2012-05-24 1369 瀏覽
住左樂富咁耐都冇幫佢寫過食評食左十幾年,一向都覺得佢D燒味唔錯雖然間中有失手,但整體質素都OK今次講呢間野嘅飯盒叉燒油雞飯,叉燒半肥瘦,ok嫩滑,都幾多肉汁但油雞只屬一般貨色燒肉油雞飯,燒肉皮脆肉嫩,值得一試燒鵝飯,要睇下果日好唔好彩,好彩嘅話係絕對值得推介,皮脆肉香,又唔會太肥有湯或飲品,都係廿蚊左右,好過去D連鎖餐廳食
住左樂富咁耐都冇幫佢寫過食評
食左十幾年,一向都覺得佢D燒味唔錯

雖然間中有失手,但整體質素都OK

今次講呢間野嘅飯盒

燒肉油雞飯,燒肉皮脆肉嫩,值得一試

有湯或飲品,都係廿蚊左右,好過去D連鎖餐廳食
叉燒油雞飯
燒肉油雞飯
燒鵝飯
1 分鐘 (外賣自取)
叉燒油雞飯
燒肉油雞飯
  • 叉燒燒鵝
2012-05-03 1149 瀏覽
尋晚老婆想食靚叉燒,於是就黎左呢到,其實我地都幫襯過幾次,佢既叉燒同燒鵝都唔錯。未夠七點到無乜人,可能就黎咁,所以亦無乜冷氣,坐低佢地話有個水鴨燉湯特價,於是就叫左個,加左咕嚕肉,蒸貴妃蚌,叉燒切雞拼。個湯黎到味道真係唔錯,不過飲完就覺得好熱,真係出晒汗個隻,於是叫個女部長開大少少個冷氣,跟住其他菜陸續黎,但就唔覺冷氣大左,越食越大汗,連其他食客都話熱,再叫佢開大個冷氣,食到我地過d冷氣都唔夠,食到身水身汗,雖然d菜味道ok,但夏天都仲要慳電唔肯開大冷氣叫人點食。下次黎睇下冷氣夠唔夠先幫襯。
2012-05-02
  • 燒鵝叉燒
一世人從未試過, 個待應可以理直氣壯咁鬧你... 一早訂左位BOOK左7PM, 一家大細8 個人, 有幾歲大的小朋友係度, 等到7:40, 都仲未有位, 問個待應(肥肥的的大嬸), "阿姐姐, 幾時有位呀?我地係BOOK左7點架." 佢同我講話有張枱食緊糖水, 埋完單就比我. 於是咪等等等囉...過左十分鐘, 都仲未得. 個細路己經餓左好耐. 再問阿姐. 佢就鬧你:"係要等架喇, 你催乜野呀你?!?!" 結果係7:55PM先有位, 個待應仲好大聲, 好惡咁話你: " 有位啦!!! 係咪要枱呀?!?!??!?!" 食物一般, 有幾味菜都好油. 個黃金蝦好濕. 仲要係好多你叫左的餸.佢turn out都係無果D野賣的. 真搞笑.....如果你想食到一吐氣同比人鬧下, 可以去試下. 否則建議比貴少少去D有質素的酒樓, 我自己唔想再去了.
一世人從未試過, 個待應可以理直氣壯咁鬧你...

如果你想食到一吐氣同比人鬧下, 可以去試下.
否則建議比貴少少去D有質素的酒樓, 我自己唔想再去了.
2010-08-15
  • 没有...
又端午、又就父親節,做父親gei 我就請個老婆同個仔食餐飯啦,去食棧因為上次試過條荀殼魚幾好,今次諗住番尋味。點知,今次無荀殼魚,唯有試下條油浸沙尖魚。呢度出名燒鵝,叫碟例牌要下庄。果然名不虛傳,皮脆肉嫩,非常滋味,一定要試。要D 香口D 就要椒鹽尤魚,香脆可口;加碟滷水鵝腸,唔太入味,其實幾爽口,白灼咪算law,滷乜鬼水呀!跟著上魚腐魚湯勝瓜,天口熱食瓜就最舒服,啖湯都唔錯,魚腐俾個仔搶晒,應該好野黎卦!出事在於等左好耐個油浸沙尖魚,催單,D 待應永遠唔知忙乜,極唔見有人應,最終到落單個亞姐,一睇就知佢漏單,竟然同我講D 沙尖魚要觔凍耐D,嘩,我三個菜清晒都未解完凍,唔係卦?無野食,仲要個$68 海蜇汾蹄,幾OK!最後,沙尖魚上場,油浸配炸沙尖魚好好食,如果早無漏單就一流。總數350幾蚊,少少貴,父親節,父親俾錢(即係我),是但喇。係服務真要改善,真係唔明班待麼忙乜鬼!

椒鹽尤魚
魚腐魚湯勝瓜
油浸沙尖魚
海蜇汾蹄
2010-06-12 319 瀏覽
是晚到創意書院看了場精彩的零距離演出, 因為場地是不設劃位, 或者講是無位, 所以要一早去排隊, 連飯也未吃. 既然在附近, 不如就試一下這家燒鵝相當出名的店子, 時間急趕, 就外賣了盒飯回去排隊吃. 但當小弟回到會場, 竟然開始入場了, 沒辦法, 把盒飯留到翌日吃, 不過在會場內是常常聞到盒飯的香味.燒鵝飯 $22: 6分, 隔了夜先食, 但經過之前一夜聞到的香味, 加上炭燒燒鵝這四個字, 總有點期待. 當然不會是脆皮, 這是小弟的問題, 跟店方無關. 但炭燒的痕跡? 怎吃也只是件普通的燒鵝, 可來炭燒燒鵝? 怎說小弟對炭總有微微的認識, 不要騙我呀. 定係炭燒燒鵝要預訂, 又或是要一隻隻賣? 肉質是實實的, 但都仲有肉香, 又不會太肥, 起碼都有幾多肉落肚, 還可以吧.$22一盒, 其實價位是中等, 又連菜都無條. 如果為了炭燒兩個字, 應該失望而回. 如果想平平地吃個燒鵝飯, 其實應該仲有大把選擇.

2010-06-11 135 瀏覽
身為同區街坊,住左廿年都成日幫襯呢間。好食?又唔係『一食難忘』....唔好食?又可以講唔要求咁多就冇咩所謂.....我只可以咁講,經歷左咁多手茶樓,d 老街坊已經去慣晒,包括我老豆。對於樂富中心另一間環境好d, 食野好似衛生d, 但係又唔係特別好食來講,又要『零service』又要平,咁呢間係老人家『每日一聚』,又可以『平飲』的good choice!講真,呢度味精較多,外形粗糙,不過真係好平.....對於我同老豆星期六日中午來飲,三四碟只不過$45,包茶芥,好平~~之前d service 就差d,依家真係叫好d了,d 阿姐d態度好左好多......值得一讚.........之不過,依家稻香都平左好多,午市做緊promotion, 有d $8.8 / 9.8/ 10.8 一碟,以環境同外形來講,新派與舊派茶樓之間的競爭可以叫『大威脅』!(不過,香港茶樓,包括稻香, 美心etc 一向d service都係出名差)所以都係果句,香港茶樓好好keep 下d service就多d客呢~~
身為同區街坊,住左廿年都成日幫襯呢間。

好食?又唔係『一食難忘』....
唔好食?又可以講唔要求咁多就冇咩所謂.....

講真,呢度味精較多,外形粗糙,不過真係好平.....

$30 (早餐)
2010-03-20 119 瀏覽
家人食晚飯,可能星期五人多,加上我地八點先開席,乳豬燒肉例湯都冇…乳鴿得返最後一隻我地都要埋!雖然咸咗少少!燒鵝係做得出色,脆皮,但都偏咸…冇例湯叫咗粟米魚肚羹,好味道,粟米斑塊都好:-p!!蒜蓉帶子夠新鮮,左口魚都整得啱啱好,羅漢齋都可以接受,糖水俾咗綠豆沙同南瓜糊,ok啦!地方夠大,唔係豪華裝修但可以接受,有輪椅嘅都冇問題,上落方便!
  • 粟米斑塊,蒜蓉帶子