2024-02-09 408 瀏覽
2月某天。嚟咗幾日食。海蜇燻蹄 $38 ♥️♥️♥️♥️感覺上食燻蹄會比較heavy,跟嗰甜甜哋既醋食,先無咁易滯。排骨蒸陳村粉 $28.8 ♥️♥️♥️份量好足,特別係啲粉。因為我口無落豉油,而排骨的醬汁不多,所以啲粉味道就好plain。時菜鯪魚球 $18.8 ♥️♥️♥️+非常新鮮彈牙,但墊底既係腐竹唔係菜。釀虎皮椒 $26.8 ♥️♥️♥️♥️呢個無得輸,因為鯪魚肉新鮮又彈牙,煎釀得十分香口。椒,不辣。紅油抽手 $24.8 ♥️♥️♥️以為會辣,點知無乜,餃皮爽彈到位,但餡料實的的,可以理解為用足料,但口感一般。蘿蔔千絲酥 $28.8 ♥️♥️♥️♥️香口酥鬆脆,最緊要係夠熱,外皮夠酥鬆。豆苗鮮蝦餃 $22.8 ♥️♥️♥️+大大隻熱辣辣,餡料足但唔均勻,有的蝦同豆苗都幾平均,但有啲好少蝦。不過這種又黏又糯嘅餃皮,我就麻麻地。百花釀魚肚 $30.8 ♥️♥️♥️♥️蝦膠鮮,魚肚貨真價實,最重要係熱辣辣,香鮮美味。招牌小籠包 $18.8 ♥️♥️♥️♥️♥️呢個大愛。😍皮薄餡靚湯汁多又鮮,最重要係熱辣辣之餘唔易穿,所以比滿分。😁香芒布甸 $18 ♥️♥️♥️唔係我想要既。質感更似大菜糕,味道呢OK既。另需加一及茶💲
2月某天。
嚟咗幾日食。

海蜇燻蹄 $38 ♥️♥️♥️♥️
感覺上食燻蹄會比較heavy,
跟嗰甜甜哋既醋食,
先無咁易滯。

排骨蒸陳村粉 $28.8 ♥️♥️♥️
份量好足,
特別係啲粉。
因為我口無落豉油,
而排骨的醬汁不多,
所以啲粉味道就好plain。

時菜鯪魚球 $18.8 ♥️♥️♥️+
非常新鮮彈牙,
但墊底既係腐竹唔係菜。

釀虎皮椒 $26.8 ♥️♥️♥️♥️
呢個無得輸,
因為鯪魚肉新鮮又彈牙,
煎釀得十分香口。
椒,不辣。

外皮夠酥鬆。

豆苗鮮蝦餃 $22.8 ♥️♥️♥️+
大大隻熱辣辣,
餡料足但唔均勻,
有的蝦同豆苗都幾平均,
但有啲好少蝦。
不過這種又黏又糯嘅餃皮,
我就麻麻地。

百花釀魚肚 $30.8 ♥️♥️♥️♥️
蝦膠鮮,
魚肚貨真價實,
最重要係熱辣辣,
香鮮美味。

招牌小籠包 $18.8 ♥️♥️♥️♥️♥️
呢個大愛。😍
皮薄餡靚湯汁多又鮮,
最重要係熱辣辣之餘唔易穿,
所以比滿分。😁

香芒布甸 $18 ♥️♥️♥️
唔係我想要既。
質感更似大菜糕,
味道呢OK既。

另需加一及茶💲
  • 招牌小籠包
2023-11-10 826 瀏覽
一班同事約了飲午茶,人多就可以叫多款點心,可食更多種類的,煎炒蒸炸也叫齊。飲茶午膳不叫炒粉麵,會若有所失的,今次特別開一食評介紹"豉椒排骨煎麵" , 此炒麵水準其高,麵底兩面黃脆卜卜的,排骨嫩而肉汁豐富,值得試下。
豉椒排骨煎麵
豉椒排骨煎麵
2023-11-10 177 瀏覽
午飯一班同事到樂富食棧吃點心,人多就可以叫多款點心,此酒家的點心水準保持,我們最愛吃的筍尖蝦餃皇、蟹籽燒賣、义燒包等小食就叫了魷魚鬚、椒鹽多春魚及欖菜肉鬆四季豆.....冷氣夠凍,食物有水準,值得再去。
小食就叫了魷魚鬚、椒鹽多春魚及欖菜肉鬆四季豆.....
冷氣夠凍,食物有水準,值得再去。
各款點心
2023-11-10
各款點心
2023-11-07 189 瀏覽
三五知已去樂富食棧午飯食點心,每次必叫的食物就是密汁义燒例牌, 老實講價格不算便宜。$130一碟例牌义燒:半肥瘦、厚切、肉汁豐富、玫瑰酒香入口鬆嫩細緻......每次起碼要吃兩件才夠滿足
拖地义燒例牌
2023-09-05
拖地义燒例牌
2023-10-12 698 瀏覽
今早約咗幾個朋友一齊去樂富聯合道金國大廈地下間食餞飲茶吹水。這間茶樓應該係新裝修無耐,地方寬敞,坐得頗為舒服,一般酒樓的侍應可能係人手不足問題,服務比較差,但這間酒樓的侍應質數唔錯,服務熱誠。早茶孖寶 (鳳爪排骨飯和香煎蘿蔔糕)鳳爪排骨飯鳳爪和排骨都醃得頗為入味,排骨咬落還有少許肉汁香味滲出,米飯粒粒分明,軟硬適中,肉汁和醬汁滲入了白飯裏面,添加了白飯的香味。香煎蘿蔔糕蘿蔔糕表層有少許脆口,裏面有著蝦米、臘味和蘿蔔的香味,十分香口。早茶孖寶(木魚燒汁茄子和鮑汁鳳爪)木魚燒汁茄子茄子上釀滿了炸到金黃色的鲮魚肉,鯪魚肉裏面混入了蝦米、臘味和芫茜,提升了鯪魚肉的香味,加上有少許鹹香味的木魚和燒汁,配搭一流,增加了這道點心的味覺,可惜茄子比較油膩一點。鮑汁鳳爪鳳爪炆得軟硬適中,頗為入味,鮑汁不會太鹹,恰到好處,鮑汁粘滿在鳳爪上,令鳳爪的味道提升。煎釀虎皮椒虎皮椒上釀滿了炸得金黃色的鯪魚肉,鯪魚肉裏面混入了蝦米、臘味和芫茜的香味,配搭著微辣的虎皮椒,增加了味覺的層次感,十分香口。蜜汁叉燒包熱辣辣的包裏面包含了叉燒和醬汁,叉燒不會太肥,醬汁不會過多或過少,恰到好處。 叉燒腸粉腸粉皮又薄又滑,捲上了
這間茶樓應該係新裝修無耐,地方寬敞,坐得頗為舒服,一般酒樓侍應可能係人手不足問題,服務比較差,但這間酒樓侍應質數唔錯,服務熱誠。

早茶孖寶 (鳳爪排骨飯和香煎蘿蔔糕)
鳳爪排骨飯
香煎蘿蔔糕

早茶孖寶(木魚燒汁茄子和鮑汁鳳爪)
木魚燒汁茄子
鮑汁鳳爪

煎釀虎皮椒

蜜汁叉燒包

叉燒腸粉
腸粉皮又薄又滑,捲上了份量十足的叉燒和芫茜,真係皮薄餡靚,令人無法抗拒。

蘿蔔千絲酥
金黃色的蘿蔔千絲酥,賣相吸引,咬落去表皮有少許脆口,裏面是軟淋淋的,一條條的蘿蔔絲香甜味漸漸散發在口腔裏,一般酒樓的蘿蔔千絲酥都比較油膩,但這道點心一點也不覺得油膩。

豉汁涼瓜斑腩河
熱辣辣的豉汁涼瓜斑腩河端出尼充滿著陣陣的香味,涼瓜咬落脆口,一點苦味也沒有,每件斑腩都切得大大件,可以品嚐到魚肉的鮮味和甚有口感,河粉粘滿了豉汁,令味道提升,但可惜有少許油膩。
2023-08-18 781 瀏覽
我差唔多一星期都會來哩度飲茶,無限定早茶或中午,講真佢哋d點心係一流既,服務態度要睇吓你遇到邊個,著黑西裝類似經理主任既阿姐(門口)或成日打牙咬企係度最差,只係負責落單或帶位,兩個人去食,一定迫你撘枱,就算佢有好多吉枱,點心紙一定自己係張枱度自己搵,佢哋話知你搵唔搵到,又一日星期日,10:30 分到,以為無早茶特價(11:00前落單),用在張原價點心入單,個d黑西裝阿姐照入,5分鐘後我發現原來星期日都有早茶特價點心 (我叫在5樣有4樣都有特價)咁同黑西裝阿姐講番,佢話入在單啦,無得改,我同佢地講我落單時,你哋吾同我講有早茶點心紙,佢回應話擺曬係枱woo …. 呢餐茶飲得非常之吾開心,咁既服務,吾怪得香港人北上飲茶啦……
2023-05-04 1687 瀏覽
見到門口有三寶,好似好吸引,又有阿拉斯加長腳蟹話$688(約3斤)於是吹雞約食飯,嚟到話冇三寶呀,轉咗其他喇,但門口仍然有三寶個牌,算啦,叫其他嘢食啦,但樣樣都差,本身留咗隻阿拉斯加長腳蟹,隻蟹就嚟仙遊,嚟到真係冇乜肉食,垃圾走地雞太咸冇味,並不是新鮮雞,賣相奇差,方魚芥蘭一般,蒸條小花尾趸,太老火,姜葱焗蚝得5隻,味道一般,菠萝咕噜肉賣相OK,味道一般,仲有個老火湯呢個算過得去,總之成餐晚飯都係垃圾,食完一肚氣,不推介,不會再幫襯
不推介,不會再幫襯
2023-05-04
生日
慶祝三八婦女節(但點解係一大堆男人去慶祝?)。俾老闆發板(港式omakase ),有燒味拼盤,燒鵝,蝦多士,鮑魚鵝掌,蒸魚,肉絲炒麵等。燒味要俾讚,特別是叉燒和燒鵝,燒鵝皮脆肉嫰,叉燒惹味鬆化。酒店級水準的蝦多士,蝦膠彈牙,多士鬆脆而不油膩。最尾由陳皮紅豆沙作結。店家很有心思,慶祝三八婦女節,所有女性客人獲贈壽包一個,可惜我無緣品嘗。但得到老闆熱情招待,地方寬敞,坐得舒適,飲下食下又一個愉快的晚上。
飲下食下又一個愉快的晚上。
  • 叉燒
  • 燒鵝
  • 蝦多士
2023-03-04 1355 瀏覽
好味的晚餐: 雞骨草湯好濃味好足料 入面有豬脷、豬潤同豬骨原隻燒鵝連頭上所以見到佢係燒鵝,而唔係鴨個皮好脆 熱辣辣食好好食跟住就係全晚嘅重點推介:牛油炸帝王蟹蟹大家就食得多 平時清蒸都係攞個鮮味而家係炸就好脆口 啲肉實淨過清蒸好多呢個食法真係好少見成隻蟹腳浸咗粉漿再炸到卜卜脆連個蟹殼都好脆 所以唔使用工具都好容易咬到甜品就食咗老闆勁推介嘅楊枝甘露老闆話係用新鮮芒果製作味道的確係好好不過就略嫌太細碗食幾啖就已經冇晒😆😆
好味的晚餐:
雞骨草湯好濃味
好足料 入面有豬脷、豬潤同豬骨

原隻燒鵝連頭上
所以見到佢係燒鵝,而唔係鴨
個皮好脆 熱辣辣食好好食

味道的確係好好
不過就略嫌太細碗
食幾啖就已經冇晒😆😆
2023-03-01 954 瀏覽
今晚,在樂富食棧進行家族飯局,我們叫咗東坡肉,滿心歡喜。點知,一上枱,竟然肥到嚇死人,睇見都唔敢食。於是,我們向店員反映,佢地話係咁架啦。條氣唔順,一於放上網。
2023-02-27 966 瀏覽
下午茶有些點心已賣晒,例如雪山叉燒包午市賣晒,唔再焗,所以今日再去食棧午餐,希望還有。雪山叉燒包好好食,裡面熱辣辣,外面少少甜虎皮尖椒,少少辣,是青椒的辣,好味道牛油果雪茄春卷,這個點心是覺得個名好特別,牛油果同春卷,好似無乜關係,雪茄是茄子還是什麼🤔,所以一試。見到真的有點驚喜,以為是送錯了紅棗糕,深啡色加埋張紙條,原來是春卷,扮成一枝「雪茄Cigar」。深啡色的春卷皮,有微微的咸味,我們估是老抽🤔,春卷皮好脆,以為牛油果就會是凍的,原來是熱食,好得意。如果唔剪開就更似一枝雪茄。最後,芋角,現在很少在酒樓見到。這裡的芋角,皮唔硬,裡面芋蓉都好足料,正😄

雪山叉燒包好好食,裡面熱辣辣,外面少少甜
雪山叉燒包,賣晒就無

虎皮尖椒,少少辣,是青椒的辣,好味道

2023-02-26
雪山叉燒包,賣晒就無
  • 牛油果雪茄春卷
2023-02-27 514 瀏覽
裝修後重開,很期待幫襯,真的更勝從前。聽說燒味是最好味的,叫了燒排骨,味道很好,蜜汁好正,肉質嫩,連骨頭都有汁。例牌$148,都算抵,外面很少食到燒排骨。鮮蝦菜苗餃,皮薄料多,脹卜卜,菜苗幼嫩無渣,容易咬開,沾上燒排骨的蜜汁,非常好味。裝修後可以填點心紙,下午茶都是填點心紙,不用行出去攞,雖然沒有了懷舊茶樓的特色,但是基於衛生和安全,更為重要環保都乾淨左好多,有獨立房間,大廳空間感足夠,唔覺迫,仲有卡位,大部分是4-6人枱。
裝修後重開,很期待幫襯,真的更勝從前。
燒排骨例牌

鮮蝦菜苗餃

有獨立房
燒排骨例牌
鮮蝦菜苗餃
2023-02-14 868 瀏覽
期待已久,重新裝修再開的食棧,裝修完嘅嘅食棧,靚咗好多乾淨咗好多,食物水準繼續保持尤其燒味做得非常之出色,叉燒更加係酒店級數,乳豬皮脆肉嫩,真係好好食🤤。燒味真係做到冇得彈。價錢大眾化。今次仲嗌左長腳蟹,洋蔥牛油炒,非常鮮甜,壽包都係handmade。超好食。真係忍唔住打包咗啦一打返屋企佢哋仲有好多家常嘅菜式,咕嚕肉,荷葉蒸飯,不過要人多先可以嗌多啲,地理位置地鐵站行過嚟幾分鐘,一諗起叉燒就一定會揸車過嚟買一盒外賣食
期待已久,重新裝修再開的食棧,
裝修完嘅嘅食棧,靚咗好多乾淨咗好多,
食物水準繼續保持

尤其燒味做得非常之出色,叉燒更加係酒店
級數,乳豬皮脆肉嫩,

真係好好食🤤。燒味真係做到冇得彈。
價錢大眾化。
今次仲嗌左長腳蟹,洋蔥牛油炒,非常鮮甜,

叉燒
2023-02-14
生日
叉燒
  • 燒鵝
2023-01-29 740 瀏覽
網評話呢間燒鵝還不錯,特意想去買隻外賣試下,電話打極唔通,心諗,外賣啫,揸車過去。點知,收銀話自己去問部長!部長指去問燒味部!敲燒味部玻璃門,竟然話,唔得閒斬🤣 除左笑佢太差態度,冇其他comment! 唔會再去🤣 太差啦
網評話呢間燒鵝還不錯,特意想去買隻外賣試下,電話打極唔通,心諗,外賣啫,揸車過去。點知,收銀話自己去問部長部長指去問燒味部!敲燒味部玻璃門,竟然話,唔得閒斬🤣 除左笑佢太差態度,冇其他comment! 唔會再去🤣 太差啦
2021-04-06 3346 瀏覽
特登揸車嚟呢度飲茶,門口有少量錶位,不過通常都full,如果唔擺附近停車場好容易被抄牌,不過啲員工一見到出邊抄牌就會叫咪提醒揸車人士,我覺得呢樣非常好黎呢度飲茶最鍾意係佢夠舊式,仲係要自助,拎住點心卡去揀自己想食嘅點心,有時又會同啲姐姐傾吓計,充滿人情味有新鮮點心出爐又會叫咪通知茶客。而入到去主要都係自己搵位,雖然呢度衛生情況唔算好好,而且比我支匙羹上面仲痴咗飯粒,不過同左姐姐講都即刻換返大部份員工都好有禮貌,特別喺門口叫人掃QR CODE/ 填資料果個唔該前唔該後呢度一開始唔會叫好多點心,因為想食嘅嘢可能未出爐或者賣晒,反而每次三兩籠咁拎,慢慢嘆先有舊式飲茶嘅風味雖然呢個唔係新鮮出爐,但幾入味既豉椒蒸排骨點心部阿姐勁hard sell呢個,問極佢係咩都淨係話好好食😂最後都有講係千層糕,唔太甜,少少奶黃味,又真係幾好食咖喱金錢肚好入味,新鮮出爐一定要叫,個底仲有咖喱薯仔星期日及公眾假期下午茶一律$19三個人係咁食,仲叫左幾籠點心打包都唔使$300

雖然呢個唔係新鮮出爐,但幾入味既豉椒蒸排骨
豉椒蒸排骨

千層糕

咖喱金錢肚好入味,新鮮出爐一定要叫,個底仲有咖喱薯仔

咖喱金錢肚

雞扎