2017-08-06 936 瀏覽
與家人行開油麻地近佐敦一帶,正為開餐而煩惱,家人想起附近的新強記燒焟開多咗間”食家樂”米線,就過嚟試試吧!我們一行七個人,有兩位是小朋友,叫了兩碗米線(一個48蚊既特餐米線,連埋芽菜,韮菜底共有好像15個餸,選了蕃茄薯仔湯底,她們味道好好,d餸都做得ok,份量驚人),兩位小朋友自選了一個11個餸的米線(又係超大碗,他們說好好食,但兩人根本食唔曬)。我叫了一個牛筋牛肚豬肚飯,因個人喜好問題,我要求了走豬肚(牛筋牛肚炆得好焾,好入味!如果不要求賣相,這款飯是必食推介。),另要求侍應過隔離新強記斬了兩碟燒焟過嚟,(肥叉,滑嫩油雞,紅腸,脆卜卜燒肉,半脆皮既燒鵝),味道及燒功都算唔錯,難怪每次經過門口,都經常見到斬料人龍。總括而言:這兒沒有華麗裝修,吃的只是用心製作的食物味道。(後話: 呢間食家樂杯凍啡都Okay的。另如多人去要注意,這只是一般四座卡位小店,人多要分開坐喔!此外,Load唔到張燒肉燒鵝照片,會與這篇食評分開再Load上來。)
牛筋牛肚飯
自選餸米線
食家樂米線特餐
燒焟
2017-07-17 417 瀏覽
話説今日出開安記買海味,買完出嚟很肚餓,就係附近睇吓有乜嘢好食!見到呢間"食家樂"有位就入咗去試了!叫了碗米線+凍飲,嚟到真係嚇親我,我話吓咁大碗嘅!米線好滑,餸亦都比出面的米線鋪多,我叫小麻辣都好辣,如果唔食得辣的就叫少少少麻辣好了!原來食飯或食粉都送凍飲,抵!如大食的可叫它們的"食家樂特餐"(似譚仔的過橋米線)共有15個餸,真係兩個女仔都食唔晒呀!
原來食飯或食粉都送凍飲,抵!
2017-06-29
  • 食家樂特餐