2019-05-12 323 瀏覽
我諗好多人都知太子有兩間懷舊扒房,通常都係金X大餐廳多啲人食嘅。其實我都係第一次食飛鷹,始終名氣的確無金X咁勁啊嘛。黎到門口,懷舊嘅門面設計,手寫嘅餐牌,依然保留90年代情懷!餐牌第一頁就係四個熱門鐵板牛扒餐,我揀左新西蘭肉眼扒餐($98),個人鍾意食熟少少,叫左7成熟,黑椒汁。大大個嘅麥包放在眼前,仲熱辣辣,肚餓嘅我完全忍唔到了!🍅羅宋湯✨好好味嘅餐湯!✨蔬菜足料,加少少辣味,但唔會太搶,同番茄味好夾!🐮紐西蘭肉眼扒✨份量奇大,一個女仔係無可能食得晒✨如果你係肉食男就啱晒你喇!✨肉眼扒比牛柳嘅肉質實少少,我個人覺得OK7成熟拿捏得非常好,keep到裡面少少紅色!good啊!👍🏾-好鍾意去呢類型嘅餐廳,真正香港懷舊風情,希望佢地可以撐落去!香港人精神萬歲!💪🏾

大大個嘅麥包放在眼前,仲熱辣辣,肚餓嘅我完全忍唔到了!

🍅羅宋湯
✨好好味嘅餐湯!
✨蔬菜足料,加少少辣味,但唔會太搶,同番茄味好夾!

🐮紐西蘭肉眼扒
✨份量奇大,一個女仔係無可能食得晒
✨如果你係肉食男就啱晒你喇!
✨肉眼扒比牛柳嘅肉質實少少,我個人覺得OK

2019-04-15
2019-04-13 469 瀏覽
深水埗區的真.舊式扒房,一看門面就知有返咁上下歷史。 味道方面偏重口味及份量偏少,個人來說感覺一般。鐵板雞扒餐 ($105)有餐包、餐湯、主食同飲品。麵包是大大舊的麥包(比一般扒房的大),配上牛油食,的確唔錯。.餐湯就揀左白湯,但由於太鹹既關係,喝了兩口便沒有喝了。.個雞扒我就揀左蒜蓉汁,扒餐得份量都算幾大份,雞扒嫩口多汁,唯一不滿地方是跟上的薯菜份量,薯條只有數條😭飲品方面點了凍檸茶,份量依然是很少,幸好我叫了少冰,但其實兩三口便喝完了🍹

鐵板雞扒餐 ($105)
餐湯就揀左白湯,但由於太鹹既關係,喝了兩口便沒有喝了。

2019-04-13 453 瀏覽
係深水埗嗰邊,又想食牛排,但又唔想行去太子嗰邊,今次就食呢間做左非常耐嘅飛鷹餐廳,我好耐以前都知呢間餐廳嘅存在!夜晚八點左右去,唔洗等直接入得👌🏾餐廳格局比較舊式,不失懷舊味道,最值得一讚係佢嘅抽氣做得比較好,食完唔會成身牛排味👍🏾🍞🍵頭盤前菜:👉🏾呢邊嘅餐包比較大嚿,一個牛油唔係好夠,而且叮得無咁熱,沾啲湯一齊食比較有味👉🏾湯方面,個人認為紅湯比白湯出色好多,蕃茄味道好出,而白湯味道都唔差,只不過係紅湯出色好多🐮牛柳餐(5成)👉🏾鐘意食軟淋淋嘅牛嘅話牛柳餐相當適合你!5成做得恰度好處,入口非常軟熟👍🏾👉🏾黑椒汁味偏辣,不過勝在肉質鮮嫩🐮肉眼餐(7成)👉🏾肉質比較實,個人認為牛柳好食好多😋,不過肉質都係好鮮,食唔到隔夜牛嘅味道👉🏾份量足,食哂成個餐一定夠飽總括嚟講,呢間老字號都算係keep到水準,畢竟咁多年都仲有水準,價錢方面每人大約100左右,合理抵食,可以回頭👌🏾

🍞🍵頭盤前菜:

🐮牛柳餐(5成)
👉🏾黑椒汁味偏辣,不過勝在肉質鮮嫩

🐮肉眼餐(7成)
👉🏾份量足,食哂成個餐一定夠飽

2019-04-03 557 瀏覽
第一次去飛鷹, 亦都係最后一次!點咗紅白湯各一, 西冷牛扒配燒汁, T骨牛扒配蒜蓉汁, 兩杯黑牛.優點 :1, 餐包係熱嘅, 而且份量唔細.2, 紅白湯夠熱, 紅湯味道較濃郁.3, 兩份牛扒無偷工減料.4, 蒜蓉汁有蒜蓉味.5, 格仔枱布令餐廳格調提高.缺點 :1, 白湯得個咸字,味道好死.2, 兩件扒好似放入炸爐炸完再放係鐵板上.3, 鐵板完全唔夠熱! 唔單只我果塊唔夠熱, 眼見廚房所有出嗁鐵板都唔夠熱, 無鐵板餐獨有嘅”咋咋”聲! 失敗!4, 配菜唔用我中意嘅雜豆轉用椰菜都算, 連薯條都得雞碎咁多? 失敗之中嘅失敗!5, T骨扒比牛扒嫩口, 但隱瞞有苦澀味, 肉鬆粉味?6, 地方極淺窄.7, 服務唔掂, 成四張枱掛上留枱牌, 食完都唔放出黎! 見D客係門口等又唔多理, 態度極hea!8, 黑牛嘅可樂味道古怪.9, 冷氣不足.總結 : 食過一次就算嚕, 質素同服務咁差, 睇怕都唔會再幫襯囉….
第一次去飛鷹, 亦都係最后一次!
優點 :
1, 餐包係熱嘅, 而且份量唔細.
2, 紅白湯夠熱, 紅湯味道較濃郁.
3, 兩份牛扒無偷工減料.
4, 蒜蓉汁有蒜蓉味.
5, 格仔枱布令餐廳格調提高.
缺點 :
1, 白湯得個咸字,味道好死.
2, 兩件扒好似放入炸爐炸完再放係鐵板上.
5, T骨扒比牛扒嫩口, 但隱瞞有苦澀味, 肉鬆粉味?
6, 地方極淺窄.
8, 黑牛嘅可樂味道古怪.
9, 冷氣不足.

2019-03-29 273 瀏覽
下雨天六點到門外未有人排隊,三缺一共四位(等齊人先可以入座),到齊入座四人卡位叫左四個餐:鐵板丅骨丶西冷丶肉眼&牛柳餐,先來勁大個麵包(太大啦包是軟軟),紅湯可以但略甜,主菜牛扒上場但鐵板唔夠熱汁已經淋左係扒度,(鐵板上的扒汁應是上檯係我面前淋下去,這個沒有聲氣的扒⋯)四個扒冇肉味汁唔夠,兩凍兩熱飲吃完$451埋單冇下次。
2019-03-23
15 分鐘 (堂食)
2019-03-10 380 瀏覽
叫一個95蚊海鮮餐,黎到用急凍海鮮包去焗,成碟係白色漿糊物體,完全唔可以叫做食物,同佢伙記講,佢話海鮮餐就係咁,唔啱食你就唔好食law,服務態度一向差都算,仲要比碟唔知乜嘅嘢叫人食,有冇再差D,咁大個人都未見過一碟咁核突嘅所謂食物
朋友介紹,假日接近2點到達午膳,到門口,就比侍應招呼,來回幾次問人齊未,已答幾次人齊啦,態度又唔係好。心諗食餐晏無所謂,通常出名嘅舊餐廳,服務可能無咁好。入去座低order野食,幾個侍應掛住傾計,有講有笑,要叫幾次先埋黎,埋到黎就變臉,問野要問兩次以上先答你。算啦,當去左茶記,最緊要d野先食。叫左個蕃茄牛柳會意粉,西炒飯,葡國雞飯,好似個名係咁叫,不過都唔緊要,因為全部味道一般,無乜特別。最特別係班侍應,當時食到過左2點半,我見餐牌有下午茶,但無寫明星期幾會供應,好自然咁問其中一個待應:假日有冇下午茶餐?侍應大哥目無表情望住第二度咁答:無。問:哦,剩係平日先有?但下午茶餐牌只寫2點半後供應喎。侍應大哥:無。心諗,咩呀,你答緊乜呀?!再問:其實係米今日無下午茶?待應大哥:入面未得。再三問:咩入面未得?侍應大哥:要2點半後。我都火火地:咁即係今日有下午茶,要2點半後,依家2點8,應該有喎,咁問你又不停咁答無!?侍應大哥:入面廚房未出得。我地:OK,唔該晒。待應大哥行番水吧,繼續同幾個侍應有講有笑(變臉真係快)我唔想再有交流, 問左咁耐,真係覺得九唔搭八,呢度待應都唔係做野嘅!你話有,不過廚

最特別係班侍應,當時食到過左2點半,
侍應大哥目無表情望住第二度咁答:無。
問:哦,剩係平日先有?但下午茶餐牌只寫2點半後供應喎。
侍應大哥:無。
心諗,咩呀,你答緊乜呀?!
再問:其實係米今日無下午茶?
待應大哥:入面未得。
再三問:咩入面未得?
侍應大哥:要2點半後。
侍應大哥:入面廚房未出得。
我地:OK,唔該晒。
待應大哥行番水吧,繼續同幾個侍應有講有笑(變臉真係快

你話有,不過廚房未出得切,要等等,咁米得囉
已經激到無謂口再order其他野食,最後未食晒d野就埋單走人。
講埋個衛生情況,因環境昏暗,睇唔清楚,無意見。
總結,名過其實,服務差劣,請都唔會再來!

2019-02-26 447 瀏覽
初初係俾門口個午餐牌價錢$$$39$$$吸引咗(仲要免加一), 去茶餐廳都要$4X啦。 一入去就覺得好似去咗幾十年前既舊式西餐廳,昏暗既燈光,窄窄既卡位。中午時段約十二點幾,時間仲早,大概有五成入座率,我選擇咗午餐$39,有湯、麵包、蒜蓉牛扒意粉、飲品,抵到爛啦!食物方面,最無敵係又大又熱嘅提子包,實在超驚喜,羅宋餐湯好多椰菜加上味濃,實在好味。食完個包飲埋湯都已經飽咗7成。牛扒飯份量都唔細小,個意粉汁比較多,有D滯。餐飲凍檸茶味足。整體而言,早餐價錢食午餐,係超抵的選擇!推介。
初初係俾門口個午餐牌價錢$$$39$$$吸引咗

食物方面,最無敵係又大又熱嘅提子包,實在超驚喜
,羅宋餐湯好多椰菜加上味濃,實在好味
2019-02-26
2019-02-18 448 瀏覽
深水埗區好多價廉物美嘅餐廳,當中飛鷹餐廳相信不少人試過,由於情人節,我地一行四人決定平平地慶祝,而另一半又好D意舊式扒房餐廳,所以另一對介紹佢哋食過嘅飛鷹餐廳晚膳,但在情人節食牛扒,要有耐性呀,因為排隊是常識~而且飛鷹都出名,所以排咗個半鐘先入到去其實餐廳不大,坐得好逼夾,裝修係舊式扒房風格~牛扒類價錢多為$140,其中只有T骨貴小小,$155,全部扒類都有餐湯同嘢飲跟~餐包好大個,紅湯係蔬菜羅宋湯,酸中帶甜,白湯係雞肉忌廉湯,比較淡,但食到粒粒雞肉。西冷牛扒,配薯菜同黑椒汁,好大份,而且又滑又𣺉身,睇下,塊扒好厚嫁,叫幾成熟係以單數落order,即可以叫3、5、7同9成熟度,個人建議5成熟,既肉嫩多汁,又滑又𣺉。蘇格蘭牛扒,都係5成熟配黑椒汁,其實蘇格蘭牛扒即係肉眼扒,較重牛味,除大塊外,配菜都爆多,而且個黑椒汁幾👌,如果中意生蒜,可以加錢落生蒜~我就叫咗鑊牛柳,配燒汁,呢個係無得要幾成熟,而且都係鐵板上,佢D薯菜同牛扒嗰D唔同,牛扒係薯條蔬菜,而牛柳係燉薯仔。牛柳有成五六塊,一D都唔吝嗇,亦好嫩滑𣺉身。
其實餐廳不大,坐得好逼夾,裝修係舊式扒房風格~
蘇格蘭牛扒
鑊仔牛柳
蘇格蘭牛扒
鑊仔牛柳
2019-02-07 523 瀏覽
黑椒T骨扒跟意粉紅湯,再加D生蒜,食到一半,涷o茶少冰吖唔該!塊T骨扒超大塊,簡直回味無窮!我超愛,以港式扒餐,我只鍾情呢度,牛扒算味濃,又夠淋,跟鐵板上最好唔好嗌咁熟,環境夠懷舊,好有60年代,阿飛正傳feel,其次我推介黑椒牛柳,還有跟嗰個餐包超軟熟,又大個!正正正!每年聖誕節我都來呢度食聖誕大餐!唔識牛仲可以食呢度嘅豬扒餐,全消餐,都幾好味架。以咁嘅價錢咁嘅質素,我覺得已經超晒班!一個扒餐都係百幾蚊!真係好平!
黑椒T骨扒
黑椒T骨扒
2019-02-03 458 瀏覽
有朋友介紹到飛鷹餐廳食晚餐,懷舊扒房,價錢實惠。不過服務態度極度惡劣,無論食物有幾好都一定唔會再有下一次,更加唔會介紹朋友到來!一去到先攞位,有一位好有禮貌嘅侍應想安排我們就坐,點知後面有另一個態度非常惡劣嘅侍應大叫我哋出去等,咁我哋唯有喺出面等一陣。其實餐廳裏面有不少空枱,不過未齊人唔俾入都明白的。我哋共有五位,有一位泊緊車未行到嚟,因為有啲趕時間所以我哋諗住入去叫定嘢食先。坐低左之後,嗰位冇禮貌嘅侍應不斷質問我哋人數係咪五位,到落單嘅時候更加係非常惡劣咁樣質問我哋點解只叫四個餐。我哋解釋另一位朋友已經行緊嚟,好快會再叫多一個餐,不過佢繼續黑面好似好唔滿意咁,沒有回應咁就行開咗態度態度簡直係想鬧人咁!其實前後只係5分鐘內既事,我嘅朋友已經嚟到,成餐飯佢就不斷眼超超。講真,佢嘅服務簡直一粒星都唔想比!其實食物的確不俗,不過成餐都冇mood!之後上網search呢間餐廳,發現原來現任老闆係一位後生仔,如果佢仲想繼續保留家族生意,好應該改變一下員工嘅服務態度,否則就算keep到食物質素都唔會再有客人嚟!其實其他員工都10分正常,只不過有一個態度咁惡劣咁過分嘅員工都足以令人卻步!

2019-02-02
2019-01-28 397 瀏覽
餓底難得有機會同老公拍拖出街出飯,點知想食既一係就要排隊,一係就收左工,行下行下諗下諗下決定食飛鷹。入去前都預左坐得逼坐得衰架,坐得唔舒服無問題,服務質素唔高都無問題,但係......先講我份T骨(洋蔥汁、7成熟) 鐵板上,但竟然無我期待既「咋咋聲」,算。但上到枱發現原來無煙出架喎,都算。一拮條洋蔥食都係唔熱既,我都算。一切開件扒,好粉紅呀大佬。而且舊肉都係唔熱架!成碟野溫粒粒,我食緊鐵板餐喎大佬😫汁:一般。肉味:無乜。口感:好淋。薯條得3條,淋晒爛晒,明明之前都又多又好味。我老公隻豬手(燒汁)隻豬手好!咸!而且都係唔熱既,我真係唔知2個餐係放左幾耐先拎上枱?定還是根本就整唔夠時間?(但其一我地無催過佢地出餐;其二係當時唔爆場,職員只係度不停吹水)而且薯條都係少的可憐,得個10小條😔飲品:都係keep住咁細杯不變餐包:都係大過個拳頭餐湯:羅宋湯都仲係好飲,夠濃夠香總括:不去也擺,香港唔只佢依間舊式扒房。
先講我份T骨(洋蔥汁、7成熟)
T骨牛扒

汁:一般。肉味:無乜。口感:好淋。
薯條得3條,淋晒爛晒,明明之前都又多又好味。
豬手

我老公隻豬手(燒汁)
而且薯條都係少的可憐,得個10小條😔
飲品:都係keep住咁細杯不變
餐包:都係大過個拳頭
餐湯:羅宋湯都仲係好飲,夠濃夠香
總括:不去也擺,香港唔只佢依間舊式扒房。
2019-01-27
2 分鐘 (堂食)
  • 羅宋湯
2019-01-25 367 瀏覽
之前聖誕節路過,很多人排隊這是我對它的第一印象。男友說這店很老很出名。今天選說分手,選了這家店。一進門有些懷舊感,服務還算可以,沒其他食評那麼差。也許是6點多,不算多的關係。座位比較窄,4人座位,怎麼看和感覺都只像只可坐放2人食物的。點希臘牛扒(沒得選成度)和肉眼。牛扒還好正常的港式口味,薯條失敗,冷冰冰/凍冰冰又冧,似一早炸放耐左的。羅宋湯甜,白湯少少鹹。肉眼好鹹,鬆肉放太多,太過好切冧過頭。白飯=冷飯。紅豆冰都唔好飲。。。。$235/2人,不合適分手吵架。食物已經太破壞氣氛。食過一次就好,牛扒叫還可以,其他選擇放棄。
2019-01-13 277 瀏覽
港式情懷的茶餐廳,格仔鋪的檯布,帶出不同情懷的用餐格調,所有餐廳也是用不同燈光的打照氣氛。飛鷹餐廳同之前太子的扒房不同,這一間會選用麥包做餐前點。。。羅宋湯也是可以享用。
港式情懷的茶餐廳,
這一間會選用麥包做餐前點。。。羅宋湯也是可以享用。
2019-01-02 423 瀏覽
餐廳環境就比較狹窄,但係勝在夠懷舊。餐包並唔係一般用開嘅嘉頓餐包,香味十足牛扒多汁,熟成拿捏得幾準確,三成就三成,唔會送到上枱變5成,不過旁邊啲薯條可能唔夠汁成日都燶晒。餐湯夠曬料👍🏻鍾意食蒜蓉嘅朋友可以加多少少錢加埋個蒜蓉(建議share)價錢合理仲送杯細嘅飲品。因為餐廳細,座位比較迫,坐唔到卡位嘅有人岀岀入入就麻煩啲,而且人流較多,員工燥底都預咗。除咗扒餐,都有其他炒粉麵食既,下次可以試吓。
餐廳環境就比較狹窄,但係勝在夠懷舊。
餐包並唔係一般用開嘅嘉頓餐包,香味十足
價錢合理仲送杯細嘅飲品。
除咗扒餐,都有其他炒粉麵食既,下次可以試吓。
2019-01-01
20 分鐘 (堂食)
  • 羅宋湯
  • 餐包