2018-05-21 92 瀏覽
入左大圍探朋友,另一半話想食西餐!就搵左呢間bar食西餐😆。裡面環境地方寬敞,播住音樂有情調,可以舒舒服服食個lunch😌。叫左醬燒豬扒士耳其三文治,同風車扒餐😆,2個餐跟湯或沙律同飲品,我加$12轉一個龍蝦湯,同加$20轉左煙三文魚沙律,再加$10轉左特色飲caramel coffee,pop corn coffee。龍蝦湯夠濃味,唔似出面果d又稀又無味,加$12抵比👍🏻!好欣賞佢既沙律菜好新鮮,仲少少醋伴碟,食完肉再食菜,剛剛好,就算食完咁多肉都唔覺得好辛苦,perfect march👍🏻!個扒好豐富,肉眼、德國腸,同羊扒😋!肉眼上面灑左d黑椒鹽,帶出肉既味道。羊扒煮得啱啱好,咬落好香口👍🏻。而豬扒三文治,個包好鬆軟,上面舖有芝麻增加口感,而且豬扒唔「un」,個醬汁唔係太濃,加上有蕃茄同菜,食落唔會太漏👍🏻pop corn 咖啡幾得意,少少甜唔會苦,好香濃既咖啡味👍🏻下次黎探朋友必定再黎😁😁😁
龍蝦湯夠濃味,唔似出面果d又稀又無味,加$12抵比👍🏻!
下次黎探朋友必定再黎😁😁😁
風車扒餐
  • 醬燒豬扒土耳其三文治
  • pop  corn  coffee
2018-05-20 23 瀏覽
酒吧食物比人感覺只係粗製濫造而且選擇少多數都係炸薯條,洋蔥圈等等但原來都有例外==============================門外睇menu已經覺得吸引仲見到入面播緊桌球,而且係now tv話唔定遲d想睇英超都可以再黎二話不說點左個二人dinner set好既開始已經係成功既一半除左新鮮既沙律菜仲有最特別既就係好多餐廳D沙律既麵包都係切到一粒粒放落去呢到係分開放麵包焗到香脆,再鋪上一層新鮮番茄味道又清新,口感又香脆青豆蓉湯同中國人飲開既湯有少少唔同佢係比較杰身而且會有漿住個口既感覺可能唔係個個都岩但係青豆係非常香濃令我好期待下次黎試下升級做龍蝦湯龍蝦新鮮,芝士又香濃雖然個人鍾意多D汁既食物所以覺得意粉略為乾身但淨係隻龍蝦已經值回票價啦重點黎啦!作為牛魔王既我地點可解錯過肉眼扒呢相信好多人都同我一樣食開7成熟但店員竟然少有地推薦食5成熟本住所有牛都係人類好朋友既心情就會一會你果然唔錯喎肉汁豐富,保持到牛肉原本既鮮味同牛味雖然只有五成但唔會有我最怕既血腥味又唔會難咬,因為我箍緊牙好多野都咬唔到,而呢度唔會有呢個問題,證明肉質靚而且熟度岩岩好,唔會有食生肉既嘔心感(冇食開生野既我
酒吧食物比人感覺只係粗製濫造而且選擇少
多數都係炸薯條,洋蔥圈等等
但原來都有例外

門外睇menu已經覺得吸引
仲見到入面播緊桌球,而且係now tv
話唔定遲d想睇英超都可以再黎

二話不說點左個二人dinner set

好既開始已經係成功既一半
除左新鮮既沙律菜
仲有最特別既就係好多餐廳D沙律既麵包都係切到一粒粒放落去
呢到係分開放
麵包焗到香脆,再鋪上一層新鮮番茄
味道又清新,口感又香脆

青豆蓉湯
同中國人飲開既湯有少少唔同
佢係比較杰身而且會有漿住個口既感覺
可能唔係個個都岩
但係青豆係非常香濃
令我好期待下次黎試下升級做龍蝦湯

龍蝦新鮮,芝士又香濃
雖然個人鍾意多D汁既食物

但店員竟然少有地推薦食5成熟
本住所有牛都係人類好朋友既心情
就會一會你
果然唔錯喎
肉汁豐富,保持到牛肉原本既鮮味同牛味
雖然只有五成
但唔會有我最怕既血腥味
而且熟度岩岩好,唔會有食生肉既嘔心感(冇食開生野既我就最怕呢種感覺)
一個字!好食!

另外都不得不提既係
薯角好有水準
炸到外脆內軟
外面香脆,又不失入面著仔口感,唔會炸到入面乾晒
更重要係薯味香濃,真材實料
真心推介

埋單加埋一$372
值得再黎
  • 薯角
2018-05-19 13 瀏覽
之前喺大圍食過一間唔錯嘅餐廳,今日就繼續我嘅覓食之旅。呢間餐廳雖然唔係太近火車站,但都吸引唔少客人嚟食。喺餐廳出面嘅Menu見到有個二人餐,只不過係三百幾蚊就有齊小食沙律餐湯主菜甜品同飲品。咁就梗係有殺錯無放過。一入到去有少少bar嘅感覺,氣氛唔錯。電視播着足球比賽,見到有幾台客人都嗌咗啤酒同小食,一路飲一路傾計。落完order冇幾耐, 就有個番茄薄多士小食上枱。新鮮嘅蕃茄粒配上薄薄嘅薄餅好開胃。之後就有個凱撒沙律。醬汁份量好夠,令每塊菜葉都有沾上,再配埋鹹香嘅芝士粉同煙肉粒,輕輕鬆鬆就K.O.左成碟。 雖然加多$15就有個龍蝦湯,但我同朋友都係選擇咗是日餐湯。今日係南瓜蘑菇湯,味道清淡,蔬菜嘅鮮味完全表達到出嚟,好滿意!主菜有兩個:分別係五成熟嘅肉眼扒同龍蝦意粉。龍蝦意粉一上枱嘅時候熱板仲係咋咋聲,成個意粉都充滿着龍蝦嘅鮮味。龍蝦肉鮮甜,配埋芝士簡直係一流。牛扒肉質唔錯,牛味都幾出。如果唔夠味嘅話可以落枱面上嘅黑胡椒或者岩鹽。薯角明顯係新鮮炸出嚟,熱辣辣好香脆。配菜都唔馬虎,係配上煙肉一齊炒好夠味。甜品係朱古力烏市烏市慕絲同雲呢拿泡芙。兩個份量啱啱好唔會食到好滯,而且味道唔錯唔會太
新鮮嘅蕃茄粒配上薄薄嘅薄餅好開胃。之後就有個凱撒沙律。
牛扒肉質唔錯,牛味都幾出。
甜品係朱古力烏市烏市慕絲同雲呢拿泡芙。兩個份量啱啱好唔會食到好滯,而且味道唔錯唔會太甜。
飲品方面就嗌咗荔枝果茶。茶味濃郁配上荔枝係一個唔錯嘅消滯飲品。
2018-05-19 12 瀏覽
平時都知大圍卧虎藏龍,有好多好嘢食,今次咁啱去開沙田,決定嚟搵吓有咩好嘢食,同男朋友想搵間比較靜嘅餐廳,可以傾吓計,行過積存街見到呢間Windmill,睇落都幾有型,於是決定一試。 入到去確實覺得無選擇錯,有個貼牆嘅酒櫃,餐廳正中掛住一盞好大好靚嘅水晶燈,好有情調,又有電視播緊體育節目,就黎世界盃,如果黎呢度睇波兼飲酒應該好有氣氛。由於我地兩個都好肚餓,所以嗌咗好多嘢食,包括呢個韓式燒芝麻雞球、炸魚薯條、西班牙脆皮乳豬配彩椒汁同波士頓龍蝦意大利粉。 一坐底首先就有個餐前小食,係蕃茄脆多士,都幾清新,個餅夠薄脆。唔使等好耐就有第一道菜上桌,個烤魚薯條炸到金黃色,睇見到流口水,切開裡面魚肉勁滑身,完全做到外脆內軟,係香港搵到整得好食嘅fish & chips真係唔易,所以好快就KO咗成碟。之後就到個韓式燒芝麻雞球,份量都幾多,呢個小食配啤酒真係絕配,辣辣地好開胃,而且層雞皮都炸到好脆。波士頓龍蝦意大利粉係成個煎pan上,有半隻龍蝦,連龍蝦鉗啲肉都拆埋出黎,真係好細心,平時最驚啲意粉腍到一pat醬咁,好彩佢個炒意粉都好出色,醬汁均勻咁沾滿每條麵,雖然已經食到捧住個肚,但都食哂成碟咁滯。最後嘅

最後嘅西班牙脆皮乳豬配彩椒汁簡直係全餐飯嘅亮點,我無諗過可以係到食到乳豬,老闆話呢個係佢地嘅招牌菜,有薯菜墊底,好足料,仲要連醬汁都有兩個選擇,一個係香甜清新彩椒汁,另一個係味道比較濃郁嘅海鮮醬,真係無得挑剔! 個乳豬皮超薄,非常香口,而內裡肉質就勁鬆化,一啲都唔乾,呢個平民價錢但有咁高嘅質素,真係抵到爛呀!

至於嘢飲方面,佢有好多酒類選擇,我地叫咗1664同蜜桃水果茶,啤酒夠冰凍,水果茶就鍾意佢唔太甜,但如果呢啲天氣再冰啲會更好!
老闆好好人,會同每檯客傾吓計,睇吓佢地對啲菜式有無意見,好有heart,真係似外國個啲小店咁有熱情,絕對係可以encore嘅酒吧呀!
  • 西班牙脆皮乳豬
2018-05-17 897 瀏覽
呢晚約左朋友去大圍聚下,我地都想飲返杯又想靜D,本來揀左個好地方點知太多人有D嘈又冇酒飲,行過2個鋪位見到《風車》,打開門視察都唔錯,飲酒地方包唔會限時趕你走,一於來一試啦。我地坐低左先醒覺係一間西班牙式Bar,有Happy Hour到2100,太好了吧!其實係 9點前都係一間普通西餐廳,但一到9點後就較暗燈光轉哂落Bar嘅歌,更開始有人食煙了,如果想靜靜食一餐就9點前來吧,呢晚我地傾左 3個幾鐘好愉快呀。今餐我地點了:① 30 Mile, Cabernet Sauvignon 2015 (Australia) Happy Hour Buy 1 Get 1 Free ($60) x 3 set② 北海道帶子刺身沙律 Hokkaido Scallop Sashimi Salad ($79)③ 香煎鵝肝 Pan-Fried Gooseliver ($109)④ 白酒煮蜆配蒜茸包 Clam in White Wine Sauce with Garlic Bread ($79)⑤ 車打芝士肉醬粟米片 Nachos with Minced Beef & Cheddar Cheese ($69)⑥

今餐我地點了:
⑥ 芝士焗法國田螺 Baked Escargot in with Cheese ($69)
Sub Total = $585
10% Service Charge Total = $644

welcome snack 西班牙番茄包:尚未叫野食,先來碟 welcome snack,雖然蕃茄莎莎醬味道淡,包也較淋身,但竟然有小食送上係加了點分。
welcome snack 西班牙番茄包

30 Mile, Cabernet Sauvignon 2015:本身鍾情赤霞珠,呢隻入口有豐富黑梅子香味,唔使透氣都好飲,加上Happy Hour時段買一送一,我地最後叫左3 Set,係幾好。

北海道帶子刺身沙律:食材幾新鮮,大大粒北海道帶子切為3片,另有橄欖、沙津菜、蕃茄乾等;帶子好食,蜜桃莎莎汁都唔錯,只是略嫌沙律菜份量偏少啫。

香煎鵝肝:鵝肝好薄細件,不過煎得好香肝味都算出到嘅,可惜蒜蓉包太細條點唔到肝油食。

白酒煮蜆配蒜茸包:蜆新鮮煮得剛好,配上的蒜茸包食落變左蒜茸多士太薄太脆,而且用個Pan盛起根本點唔到白酒汁食。

車打芝士肉醬粟米片:我諗應該係自家製薄脆而唔係粟米片,係有D失望,我寧願係買現貨倒出來更好;好彩肉醬同芝士都好食。

芝士焗法國田螺:成晚最為驚喜一道菜,我地2個人都估唔到用帶子殻焗製,田螺好Juice,芝士外脆內軟好好食呀!

• 芝士焗法國田螺
  • 30 Mile
  • Cabernet Sauvignon 2015
2018-05-12 48 瀏覽
前兩天和男朋友去了這間位於大圍油站對面的酒吧餐廳食晚餐,餐廳主打西班牙菜,天花有大吊燈裝飾,氣氛格調不錯。男朋友發現呢度原來有波睇,餐廳中間有一個大電視,下次可以落黎睇波。我們最後點了兩個單dinner set這是送上的前菜 上面是一點點的鮮番茄 配上鬆趣多士 非常開胃墨魚子蟹肉芒果沙律 這個沙律的味道太好食了!蟹肉和芒果的配答出色,份外鮮甜。多士鬆趣,可將沙律放在上面一齊食 推介北海道帶子刺身沙律帶子約有5片,帶子新鮮配上沙律菜,味道清新龍蝦湯味道濃郁creamy香煎美式卡彊三文魚 香草煎三文魚配上蘆筍和忌廉汁作配搭,味道撲素清新,帶點小田園風味,適合素菜者。西班牙燒春雞燒雞配上bbq醬汁及風味烤薯,肉質鮮美多汁,份量夠多最後送上甜品作為晚餐美好的完結。

我們最後點了兩個單dinner set

墨魚子蟹肉芒果沙律

北海道帶子刺身沙律
帶子約有5片,帶子新鮮配上沙律菜,味道清新

龍蝦湯味道濃郁creamy

香煎美式卡彊三文魚

西班牙燒春雞
燒雞配上bbq醬汁及風味烤薯,肉質鮮美多汁,份量夠多

最後送上甜品作為晚餐美好的完結。
去到大圍食乜嘢好?每一次去大圍做嘢,都好困擾我最近發現有一間野,本身係酒吧餐廳,原來食漢堡包幾正。流心藍芝士牛肉漢堡🍔藍芝士味道濃郁🧀,漢堡牛肉多汁,又係夠香烤肉味。咬落去,牛肉汁同埋芝士會bit出嚟💦! 漢堡包,上邊同下邊都烤過,脆脆地。中間嘅着嘅蔬菜,一樣非常新鮮。包大小適中,整體上非常平衡,做得好好!如果經過大圍,真係不妨試一試下這個漢堡包🍔醬汁燒豬扒土耳其三文治🥪一樣好正,雖然豬扒比起牛肉有啲乾身,但係啖啖肉,而且加返咗醬汁,平衡返口感。土耳其包軟身、而且煙銀,整個三文治特別有風味。入邊嘅蕃茄、蔬菜依然都係咁新鮮薯條🍟四四方方,炸到金黃色嘅薯條,非常香脆煙三文魚沙律🥗餐湯凍蘋果薄荷茶🍃🌿☘️餐廳一啲都唔慳皮,成杯野超多薄荷葉,正呀!紅茶一杯
去到大圍食乜嘢好?每一次去大圍做嘢,都好困擾我

最近發現有一間野,本身係酒吧餐廳,原來食漢堡包幾正。

醬汁燒豬扒土耳其三文治🥪
醬汁燒豬扒土耳其三文治🥪

入邊嘅蕃茄、蔬菜依然都係咁新鮮

薯條🍟
薯條

四四方方,炸到金黃色嘅薯條,非常香脆

煙三文魚沙律🥗

餐湯
餐湯

凍蘋果薄荷茶🍃🌿☘️
蘋果薄荷茶🍃🌿☘️

餐廳一啲都唔慳皮,成杯野超多薄荷葉,正呀!

紅茶一杯
紅茶
薯條
蘋果薄荷茶🍃🌿☘️
  • 流心藍芝士牛肉漢堡包
大圍搵好野食記~酒吧食西餐可以一戰星期二幾左十年難得一見的好朋友聚餐,因為大家都是沙田友的關係所以不想走得太遠,於是就去了大圍捐lung 捐la 去搵野食。行左大圍市中心一圈,最後決定在一間吧-「風車」落腳。「風車」雖然完全100%是酒吧的裝潢,但卻有full set dinner 提供。我同朋友各自揀了一個餐,我的選擇是:頭盤 - 黑魚子醬蟹肉芒果沙律湯- 是日西式餐湯 青豆主菜-西班牙式燒法國春雞甜品-是日甜品(朱古力mousse 和 雲呢拉puff) 果茶頭盤的沙律十分清新,配以鎣得香脆的牛油蒜蓉包,清新之餘又香口。加上有切碎的芒果肉在沙律其中,口感豐富。湯 是青豆湯,是我覺得今餐的驚喜,青豆湯口感不會太濃綢也不會太稀,還有淡淡的碘粉質香味,可能是加了薯仔?再加上桌上即台的胡椒,味道更上一層。主菜西班牙式燒法國春雞,雞不會太老口感剛好,皮也微脆香口,但最出色的是帶西班牙風的茄汁燉菜,入味的薯仔片和西葫蘆片,令人吃過不停。甜品和果茶則是不過不失。所以不要以為酒吧的食物就一定唔掂,大家不妨去大圍同朋友飲下野又食下野。
大圍搵好野食記~酒吧食西餐可以一戰

行左大圍市中心一圈,最後決定在一間吧-「風車」落腳。

我同朋友各自揀了一個餐,我的選擇是:

頭盤 - 黑魚子醬蟹肉芒果沙律
湯- 是日西式餐湯 青豆
主菜-西班牙式燒法國春雞
甜品-是日甜品(朱古力mousse 和 雲呢拉puff)
果茶

甜品和果茶則是不過不失。

2018-05-08 39 瀏覽
是日早放,同老公拍拖出街食好野😃見到呢個招牌同餐牌,覺得幾吸引老公拍板話要試。天花板呢盞水晶燈好靚,好有氣氛❤️坐底即有人俾menu,老公話二人餐好抵食。呢個包脆脆地,配上酸酸地既蕃茄粒,食完好開胃👍🏻頭盤凱薩沙律,唔好睇佢細細碗,其實有男人手板咁大碗,份量都唔少。味道唔錯😋餐湯有兩個選擇:青豆湯同龍蝦湯(加$15)青豆湯甜甜地,好岩女士食 yummy龍蝦湯有啖啖龍蝦肉,正👍🏻Main course 叫左new Zealand rib eye 🥩 And Boston lobster spaghetti 🍝 老公無肉不歡,又鐘意食海鮮呢兩個main course 佢好滿意👍🏻👍🏻👍🏻食完就叫個餐飲同甜品完美既組合😆兩公婆慢慢談情❤️
是日早放,同老公拍拖出街食好野😃
見到呢個招牌同餐牌,覺得幾吸引
老公拍板話要試。

天花板呢盞水晶燈好靚,好有氣氛❤️
坐底即有人俾menu,老公話二人餐好抵食。

呢個包脆脆地,配上酸酸地既蕃茄粒,食完好開胃👍🏻

餐湯有兩個選擇:青豆湯同龍蝦湯(加$15)
青豆湯甜甜地,好岩女士食 yummy
龍蝦湯有啖啖龍蝦肉,正👍🏻

老公無肉不歡,又鐘意食海鮮
呢兩個main course 佢好滿意👍🏻👍🏻👍🏻

食完就叫個餐飲同甜品
完美既組合😆
兩公婆慢慢談情❤️
2018-05-06 22 瀏覽
今晚經過見到呢間restaurant and bar,環境幾有格調咁,於是就入去食晚餐睇睇menu,有兩人set dinner和單人set dinner選擇。雖然兩人set dinner價錢抵d,但單人set會多d選擇,所以我地揀左兩個單人set前菜—黑魚子蟹肉芒果沙津廚師整得好精緻,幾吸引,將蟹肉芒果沙津放上蒜蓉牛油多士一齊食,好滋味! 多士烤得卜卜脆前菜—北海道帶子刺身配蜜桃莎莎食材都幾好,有大大粒的北海道帶子,橄欖,沙津菜等,好啱女仔食麵包條上面係酸酸地的醬,好開胃主菜—法式燴羊膝估唔到原來份量咁大!!因為佢係用燴既方式煮,所以肉質會較軟,入味,羊味很香濃,但又不會羶,唔錯我幾欣賞佢既配菜,唔係普通既薯格,而係好新鮮既薯蓉,feel到入面有一粒粒薯仔,另有好多蔬菜主菜—西班牙黑毛豬扒呢個唔係普通豬扒,而係黑毛豬扒,用粒矜貴,啖啖都係肉,good甜品都幾精緻,有忌廉泡芙和紅桑莓忌廉蛋糕,都幾好味總括黎講,set dinner都幾豐富,質素高,選擇多,份量剛剛好

前菜—黑魚子蟹肉芒果沙津

前菜—北海道帶子刺身配蜜桃莎莎

麵包條上面係酸酸地的醬,好開胃

主菜—法式燴羊膝

主菜—西班牙黑毛豬扒

甜品都幾精緻,有忌廉泡芙和紅桑莓忌廉蛋糕,都幾好味

尋尋覓覓,今晚去到大圍既呢間「風車」裡面唔多人,有兩個大電視比人睇波。燈光有d昏暗,加上背景既音樂,氣氛唔錯。-主菜既選擇唔算好多,我地睇左一陣決定叫個二人餐,唔洗煩我地加左錢轉龍蝦湯,再一人要左一份鵝肝-佢一黎就送左個小食,我都唔肯定上面果d係咩,應該係蕃茄,脆既餅配酸酸地既蕃茄,幾開胃-蜜桃茶 + 爆谷味咖啡蜜桃茶唔算太甜。爆谷味咖啡有少少驚喜,爆谷味真係好重,咖啡味唔會好苦,好香好夾-鵝肝鵝肝真係冇得輸!佢好厚身,又大份。煎得好香,肝味出哂黎,再配埋旁邊既蒜蓉包食,滋味十足啊,半價推介!-波士頓龍蝦意大利粉🦐佢隻龍蝦比我預期大隻,好厚肉。上面有咸度十足既芝士,意粉炒得好乾身,冇汁,味偏淡,但配埋龍蝦食,尚算唔錯-紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿我地叫5成,不過唔知係上枱太耐先食定點,明顯地唔係5成😭 好彩都唔係老,肉質都係軟林既,仲帶有香甜既菠蘿味。薯條炸得香口-raspberry mousse cake + 雲呢拿雪糕泡芙男朋友話raspberry太甜,但我覺得佢酸酸甜甜好岩我口味,可能男女大不同-算係唔錯既一晚,靜靜地係氣氛唔錯既餐廳食飽。
尋尋覓覓,今晚去到大圍既呢間「風車」

主菜既選擇唔算好多,我地睇左一陣決定叫個二人餐,唔洗煩

我地加左錢轉龍蝦湯,再一人要左一份鵝肝

蜜桃茶 + 爆谷味咖啡

鵝肝

鵝肝真係冇得輸!
,半價推介!

波士頓龍蝦意大利粉🦐

紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿

算係唔錯既一晚,靜靜地係氣氛唔錯既餐廳食飽。
2018-05-01 38 瀏覽
平野多數黎大圍食宵夜,有雞粥同大排檔,但今次同男朋友兩個人黎搵野食,見到呢到有間decent少少既restaurant and bar,就走左入去呢到燈光暗暗地的,位置寬敞,樓底都幾高,所以感覺幾舒服蘑菇湯小食-麵包條,好脆好fresh!!小食—北海道帶子刺身配蜜桃莎莎北海道帶子大大粒,另有橄欖,沙津菜,感覺好健康黑魚子蟹肉芒果沙津—推介!!賣相好吸引,上面塊多士好重蒜蓉和牛油味主菜—西班牙黑毛豬扒豬扒份量好大,另外配菜有薯蓉,露荀,蕃茄仔等等,食材好新鮮,唔錯法式燴羊膝一上菜,哇!羊膝好大件呀!!而且燴得好入味,肉質幼嫩,一切就切得開。同樣地配菜都有好多,一定食得飽最後既甜品都唔馬虎,有忌廉泡芙和紅桑莓忌廉蛋糕,味道都唔錯

呢到燈光暗暗地的,位置寬敞,樓底都幾高,所以感覺幾舒服

蘑菇湯

小食-麵包條,好脆好fresh!!

小食—北海道帶子刺身配蜜桃莎莎

北海道帶子大大粒,另有橄欖,沙津菜,感覺好健康

黑魚子蟹肉芒果沙津—推介!!

賣相好吸引,上面塊多士好重蒜蓉和牛油味

主菜—西班牙黑毛豬扒

法式燴羊膝

最後既甜品都唔馬虎,有忌廉泡芙和紅桑莓忌廉蛋糕,味道都唔錯

2018-05-01 31 瀏覽
今日同男朋友拍拖週年紀念,佢搵咗一間係大圍既有氣氛餐廳慶祝,一岀大圍地鐵站過兩個街口就到架啦!周圍都好舒服,冇太多高樓大廈!入到去氣氛較暗黑,裝修都好有情調仲有侍應既服務都好好,會即刻俾餐牌仲有水,好放心,慢慢簡食咩!最後同男朋友一人一個自選套餐,我地前菜分別簡咗意式辣肉腸炒大蝦仲有帶子刺身配蜜桃莎莎用辣肉腸同大蝦一齊炒,融入得岀神入化,仲有帶子夠曬新鮮,而旦佢則邊都會有個細沙律仲落咗醋添,平衡返好開胃!餐湯係大蒜薯仔湯,原隻薯仔蓉夠濃味!主菜叫咗法國燒春雞仲有龍蝦意大利粉,燒春雞好滑好容易切,加埋酸酸甜甜既醬汁,好清新!仲有龍蝦意大利粉呀,龍蝦好重味,而且意粉煮得岩岩好,仲有啲蘑菇添,好好味呀!!食埋主菜已經夠飽,食埋個甜品岩岩好呀!最後叫咗個熱咖啡仲有果茶,呢餐就完滿結束喇慶祝紀念日推介:風車

餐湯係大蒜薯仔湯,原隻薯仔蓉夠濃味!

食埋主菜已經夠飽,食埋個甜品岩岩好呀!

最後叫咗個熱咖啡仲有果茶,呢餐就完滿結束喇

慶祝紀念日推介:風車
2018-04-29 47 瀏覽
去完教會就行去大圍搵野食。見呢間西餐廳好似唔錯就入去試下。Lunch set都算選擇多,menu有兩版揀,我就叫左流心藍芝士牛肉漢堡,友人就叫左蒜香大蝦及蜆炒意大利粉。其實仲想試埋燒肉眼排,但晏晝就据排好似太heavy,就打消左念頭。前菜就叫左餐湯同沙津各一,蘑菇湯係真材實料攪,唔係一般杰撻撻嗰隻,真係食到一粒粒蘑菇,同埋好香菇味。沙津就都係咁,加左醋就醒胃好多。蒜香蝦蜆炒意大利粉 - 成個煎pan上,一黎已經聞到好香蒜味,好鍾意個蜆,好鮮甜同埋好乾淨,冇沙。個蝦都好新鮮,彈牙。其他蔬菜都好鮮甜,相較之下,個意粉有啲淡,但可以接受,係冇咁膩嘅。到我最期待嘅burger出場喇!一黎即食薯角,薯角睇落好易整,但好難整得好食。呢間嘅薯角食第一啖已經知佢有料到,外脆內滑,又夠熱,真心正!而個burger都好出色,個牛好juicy,配埋個blue cheese,好夾好搶味。同埋個包皮係蒜蓉味,唔係一般包皮!餐茶我叫左是日水果茶,咁啱係我最愛嘅蜜桃茶。我覺得熱水果茶係最好飲,因為加左冰太淡。呢間嘅水果茶好香濃,好好飲。睇個色就知,同埋有少少蜜桃甜味調味,真係加好多分!而友人就叫左熱咖啡。整體黎講,
去完教會就行去大圍搵野食。見呢間西餐廳好似唔錯就入去試下。

整體黎講,我同友人都好滿意,唔使加一,而且分量剛剛好,會再黎食!👍🏻👍🏻
2018-04-28 34 瀏覽
老公難得提議食西餐,一於就揀返上次朋友生日去過既酒吧餐廳,雖然有波睇有啤酒飲,但有別於一般酒吧格局,燈光婚暗、音樂柔和,不失情調自選晚餐有四款頭盤選擇, 黑魚子芒果蟹肉沙律, 芒果同蟹肉沒有搶去大家既味道,反而增添鮮味,連脆脆多士一齊食滋味到極; 煙三文魚芝士卷賣相精緻,配搭清新法式龍蝦湯(+$15)香味濃郁,口感幼滑,仲有龍蝦肉混入湯內西班牙黑毛豬扒($249)豬鞍肉質粉嫩唔油膩,配菜大方用上串茄、蘆筍、甘筍及薯蓉,賣相及味道不會輸給高級餐廳法式燴羊膝($219)入口即溶既羊膝, 嫩滑細膩,羊肉香而唔騷,但略嫌調味汁偏喊跟餐仲有甜品同飲品,飯後一點甜確實不錯,老公揀既pop corn coffee一上枱已經陣陣爆谷味,飲落同焦糖咖啡無異,我就因為太飽叫咗杯檸檬水消滯