2019-05-31
住係沙田區咁多年,真係都無好好試下沙田區內嘅餐廳食肆,今日想食下西式野又唔想係新城市同人迫,最好就過黎大圍搵食,大圍有好多出名嘅小食同中式食肆,但其實西式都有啲唔錯嘅選擇。 呢度室內裝修有啲古堡式感覺,樓底好高,容得下一盞好大嘅吊燈,而且人唔多,可以靜靜地傾下計,幾舒服下。 Menu 有套餐,計過條數都抵過散叫,如果點二人餐會仲抵食啲,但今日中午先食完意粉就唔要意粉了,就一人一個餐。點咗蟹肉他他、釀薯棒、乳豬同肉眼扒。 先上頭盤蟹肉他他,面包底下就係滿滿嘅蟹肉,對於鍾意食蟹嘅人應該會好滿足,同埋釀薯棒比較似有混咗蝦膠嘅口感,雖然睇唔到又唔太食得出係咩,唔係齋炸薯蓉咁簡單。 終於上埋主菜,牛扒medium rare 都做到,以呢個價錢食到呢個質素嘅牛扒算唔錯啦,反而豐富嘅配菜好似仲吸引過主角咁,好多西蘭花同椰菜花,仲有岩岩炸出黎熱辣辣嘅薯角,加埋食完牛扒可以消膩嘅菠蘿,加埋晒一齊就好豐富。 另一份主菜係西班牙乳豬,乳豬除咗有中式乳豬成日用嘅乳豬醬,仲配個好特別嘅彩椒醬(紅色果啲),有三色椒嘅味道之餘入口重有一種刺激但又唔係辣椒嘅味道,文字比較難形容,要親身食過先知,值得一試。 埋單一人唔
埋單一人唔洗三百,價錢合理,始終香港想搵間可以靜靜地嘅餐廳唔易搵。加上食物配菜質素同份量,仲有埋甜品,唔錯。
或者過黎飲杯酒,食下新鮮炸薯角或者其他香口野下酒又係個唔錯嘅選擇。