(非會員)
2006-07-15 45 瀏覽
店內油煙味勁重、座位擠迫、煲大食物少、部份店員及收銀冇禮貌、食物冇新意,希望貴店盡快改善!!!
2006-07-15 27 瀏覽
係忙到斗唔到氣o既工作中,突然間收到酒友約食飯就諗都唔諗即刻應承啦,攪掂晒d功夫去到又係最遲一個......坐低飲啖冰凍紐西蘭白酒一陣間餸菜已經黎到薑蔥蝦醬魚卜--一開蓋有陣好香o既蝦醬味已經撲面而黎食落魚卜好新鮮同唔會比蝦醬搶左味,好食!蒜子火腩炆稔魚--雖然係淡水魚但好有鮮味另個汁打得好好xx焗魚腸--另一功夫菜,食落唔覺腥大良炒鮮奶--感覺炒得比較濕同油,普通普通馬友咸魚蒸面珠--入口咸香用黎送飯一流排骨蒸陳村粉--d粉又厚又一舊舊,唔好食順德小炒王--普通o者o者唐生菜--o.k.魚湯浸娃娃菜--用左魚湯食落好鮮甜!順德公炒飯--普通但都夠乾身埋單約$900,整體黎講師父手勢唔錯,比較下河鮮o既菜式比較好而其他都算合格,環境方面臺與臺比較迫,另外因上菜大多用大瓦煲上因臺太細成日攪到放唔落,招呼方面因人手比較少有時要等一陣先會有人應!

蒜子火腩炆稔魚--雖然係淡水魚但好有鮮味另個汁打得好好

xx焗魚腸--另一功夫菜,食落唔覺腥

大良炒鮮奶--感覺炒得比較濕同油,普通普通

馬友咸魚蒸面珠--入口咸香用黎送飯一流

排骨蒸陳村粉--d粉又厚又一舊舊,唔好食

順德小炒王--普通

o者o者唐生菜--o.k.

魚湯浸娃娃菜--用左魚湯食落好鮮甜!

順德公炒飯--普通但都夠乾身

2005-09-08 45 瀏覽
好耐冇去,琴晚帶我外國朋友去俾佢見識一吓。好早去到,唔洗訂枱又唔洗等,仲俾張6人枱我地添!可惜張枱下邊有罐石油氣係到,坐得唔係好舒服。酸菜已經唔係仁稔,只係辣青瓜。我朋友就好鍾意佢地既鐵觀音,好味。出去魚檔到揀魚,啊姐介紹已擋開既咸水魚(唔記得係咩魚囉),但係擋魚既金毛哥哥就介紹左條游水魚(都係唔知叫咩名),啊姐話要$144,點知check單時係$171。菜單好似少左好多,雙皮奶又冇,服務都算好啦。
好耐冇去,琴晚帶我外國朋友去俾佢見識一吓。

菜單好似少左好多,雙皮奶又冇,服務都算好啦。
2005-08-17 43 瀏覽
聽朋友說,這裏的點心很好味,因此早幾日便約了另外一些朋友去食午飯。我們叫了特色沙皇飽、鮮蝦腐皮卷、鮮蝦莧菜餃、千層馬拉糕、頂級鮮蝦餃皇、爽滑淨腸粉、腊味蘿蔔糕、均安煎鯪魚餅和大良雙皮奶。特色沙皇飽- 內裏的蛋黃很濃,但味道一般,真係一個起兩個止。鮮蝦腐皮卷- 煎得很香,味道也唔錯,可以一試。鮮蝦莧菜餃- 莧菜味香濃,鮮蝦新鮮。千層馬拉糕- 馬拉糕很鬆軟,口感不錯,但點解叫千層呢?明明只有兩三層吧了。頂級鮮蝦餃皇- 外皮很薄,內裏的鮮蝦很新鮮。爽滑淨腸粉- 腸粉很明顯是自家拉的,比一般的當然好味,可惜還未夠薄,而且也落得太多油,令食落去時滿口也是油,實在可惜。腊味蘿蔔糕- 煎得剛剛好,蘿蔔味香濃,反而腊味味就唔多。均安煎鯪魚餅- 鯪魚餅味道也不錯,但比較一般d。大良雙皮奶- 今日最差的一味,完全唔滑,食落一口粉,相信可能係用粉開出來的,不吃也吧!其實食物也不算差,但之前不停聽朋友讚如何如何好食,但今日一試,真係有d失望。那侍應可能比較新,把我們和同桌的另一些人的單弄錯了,令上點心時出現一點麻煩;好在他很有禮貌的向我們解釋和補救,這還是值得讚的。

鮮蝦腐皮卷- 煎得很香,味道也唔錯,可以一試。
鮮蝦莧菜餃- 莧菜味香濃,鮮蝦新鮮。
頂級鮮蝦餃皇- 外皮很薄,內裏的鮮蝦很新鮮。
腊味蘿蔔糕- 煎得剛剛好,蘿蔔味香濃,反而腊味味就唔多。
均安煎鯪魚餅- 鯪魚餅味道也不錯,但比較一般d。

2005-07-30 37 瀏覽
7月29日- 分店位於佐敦衛理道8號地下老爺生日晚飯,一行10人到此慶祝。起初以為前菜是什麼欖,看見下面的亞娘食家的文章才知道是仁稔。湯兩煲: 天麻魚頭湯,例湯(估係魚湯,奶白色)。湯鮮甜又夠薑(味)。骨- 香口惹味,砂鍋上,夠熱辣辣。海參花膠北菇煲- 花膠腍,北菇香,醬汁不會過杰(好怕過杰的獻汁,涼了似槳糊),同是砂鍋上。咕嚕肉- 甜酸適中,醬汁不會過杰,但皮不夠脆。(蘇絲黃說陸羽的咕嚕肉最好吃,$100客,有興趣的食友不妨去印證一下)腐乳汁生菜,翅汁莧菜- ok漕雞半隻- 和亞娘食家所描述一樣。蒸水魚- 我沒有吃,但老公話幾滑,我見他頻頻起筷,應該幾好味。蒸兩條什麼骨魚- 樣和味道都似鱔,食味也不錯。甜品- 燉奶,奶味濃又不會過租,雖然我不嗜甜但都吃了大半碗。總括來說很滿意。服務很好,頻頻換碟、收碟。
7月29日- 分店位於佐敦衛理道8號地下
老爺生日晚飯,一行10人到此慶祝。
骨- 香口惹味,砂鍋上,夠熱辣辣。
腐乳汁生菜,翅汁莧菜- ok
漕雞半隻- 和亞娘食家所描述一樣。
蒸兩條什麼骨魚- 樣和味道都似鱔,食味也不錯。
總括來說很滿意。服務很好,頻頻換碟、收碟。
2005-05-05 34 瀏覽
今次吃了檀香骨和薑芽甜酸蝦。檀香骨等如黑椒京都骨, 同樣用瓦煲上, 同樣是煲大大, 煲底有好多大葱和青椒。排骨每件四寸長、寸半粗, 被黑黑的汁液包裹著, 黑椒粒疏落地散佈其上, 味道濃郁, 甜酸中帶點辣。薑芽甜酸蝦等如沙律醬大蝦球。蝦球每隻直徑一寸左右, 用粉漿包裹落油炸, 再用一層厚厚的千島汁撈均, 又是甜酸。兩道餸菜的醬汁都比較杰, 既甜酸, 又濃味, 天時熱吃起來容易感到飽滯。跟上次一樣, 餸菜熱辣辣好有鑊氣。
今次吃了檀香骨和薑芽甜酸蝦。

跟上次一樣, 餸菜熱辣辣好有鑊氣。
2005-04-26 28 瀏覽
上年曾光顧此店,並事前請經理寫菜單。印象中該次所有食物(以海鮮為主)都頂瓜瓜,美味非常。順德雙皮奶亦是必食項目,香滑又不太甜。
2005-04-26 38 瀏覽
第一次見到有飯店把「銀稔」做前菜, 圓圓的一顆像龍眼, 湛上微甜的豉油放入口中, 久違了的味道.侍應推介「花錦鱔」. 上桌時大大的一個搪瓷礃, 蓋子打開, 好彩, 食物佔瓷礃的一半. 花鱔皮滑肉嫰, 用大量的大葱和蒜子去炆, 汁多好送飯.還有「汚漕雞」半隻. 上枱時用竹籃承著一個矮身的蒸糕盤, 不知是雞太小還是什麼原因, 老覺得不足半隻. 雞很滑但肉不多, 有大量沖菜, 味甜多汁好送飯. 最後是雙皮奶. 碗是暖的, 但奶卻不冷不熱, 也不見有雙皮. 奶質很濃稠, 但帶酥味.因為餸汁好味, 兩個人吃了三碗白飯. 雙皮奶$9一碗, 汚漕雞$70半隻, 最貴是花錦鱔, 要$280, 有西瓜送. 不計花錦鱔, 平均$60一碟餸, 有檀香骨、梅菜蒸菜遠、燒鱔和蒸魚腸等. 舉目所見, 星期一晚七點前是街坊生意, 八點左右開始人多.

(非會員)
2003-02-04 27 瀏覽
河鮮酒家好特別!裝修特別!
河鮮酒家好特別!
裝修特別!
2002-04-29 36 瀏覽
數月前看信報看到食家唯靈說到此店吃河鮮如何精彩,於是一直想等得閒來試,可能本身並不特別嗜吃海(河)鮮,因此並不覺得河鮮o既魚特別好吃,但小菜夠鑊氣,顯出廚師工夫,味道有90分以上。<br><br>先說河鮮,唯靈在報上說河鮮即淡水魚,一般人以為只有海水魚(即海鮮)才好吃,但其實淡水魚也未必一定是人工飼養,若魚生猛新鮮,一樣好吃,因而名為河鮮。<br><br>為安全起見,照足報紙點菜,叫河鮮粥....話未說完,待應已說河鮮粥跟本無得賣,問有否報紙說的帶子炒鮮奶,待應說有,但炒鮮奶也不是該店招牌菜,最後點了薑蔥焗田雞,上湯燴鮑魚菇,煎手打魚餅,牛仔骨,蒸魚(忘記甚麼魚)。除了牛仔骨外,全部水準以上(河鮮店還是吃河鮮好),上菜時食物夠熱,吃得出廚師功力,而碟頭偏細及清淡,適合喜歡吃清淡及試多幾味菜的人(因細碟唔夠食)。<br><br>甜品叫了蒸及炸黃金糕,有點像馬拉糕,有蒸及炸兩種,切薄片,內裡紋理似大樹菠蘿,幾得意,應該是地方小吃。<br><br>小菜每碟約$50,
<br>
<br>小菜每碟約$50,埋單每人$100,算平。