2006-04-16 10 瀏覽
今日第一次嚟食﹐感覺唔錯﹐因為冇一般韓國餐廳嘅燒烤味﹐可能係新開張冇幾耐。今日叫咗炆牛助骨﹐幾入味﹐但唔係太?,所以都唔算好吸引。值得一提的是﹐這兒的午市套餐好抵食﹐每個SET LUNCH大概都係$60-65﹐兩個人食LUNCH加埋一都只係$130﹐以銅鑼灣來說價錢算合理。

今日叫咗炆牛助骨﹐幾入味﹐但唔係太?,所以都唔算好吸引。

2006-04-15 3 瀏覽
假期中午在銅鑼灣搵食,上嚟試吓牛肋骨和石頭飯。前菜8碟,分量唔多,不過鍾意邊樣食完可以再要。我同老婆認為最正嘅係爽脆嘅蓮藕、醒胃嘅酸瓜和煙韌嘅炒粉絲。主菜我哋叫咗炆牛肋骨粟子煲($80)和傳統石頭飯($70)。牛肋骨淋得嚟仍有咬口,肉味濃郁,配甜中帶小小澀的白蘿蔔,正!不過粟子嫌炆得未夠。石頭飯加了麻油和辣醬去撈,亦相當好味,不過相對上普通咗啲。飯後重有水果和雪糕,芝麻味雪糕就比綠茶味嘅好。食到好飽,埋單不過係$135(午市有8折),抵到極。
2006-04-11 17 瀏覽
同舊朋友聚會,有人提意食哩間。七點去到,完全冇人,好似包場咁...四個人叫炒粉絲、炆粟子牛肋骨&傳統石頭飯。前菜八碟- 普普通通冇乜特別炒粉絲- 味道ok炆粟子牛肋骨- 得兩粒粟子,我食果粒有爛味好難食,牛肋骨好淋,ok石頭飯- 好多料,但冇乜味,得少少辣味環境幾好,好舒服,服務又好,個女侍應會幫我地分石頭飯,遞埋俾我地,但食物就一般(本身對正宗韓國菜麻麻地),坐兩個幾鐘都係得幾人,遲可能已經...
同舊朋友聚會,有人提意食哩間。
七點去到,完全冇人,好似包場咁...
四個人叫炒粉絲、炆粟子牛肋骨&傳統石頭飯。

前菜八碟- 普普通通冇乜特別
炒粉絲- 味道ok
石頭飯- 好多料,但冇乜味,得少少辣味

2006-04-04 20 瀏覽
個人而言, 是非常喜歡吃韓國菜的。奈何種種原因影響, 吃的機會不多。不過當我知道有好吃的, 仍是會仆去試的。今次同男朋友叫左個石頭飯, 炆牛肋骨, 以及男友要食的人蔘雞湯。先來八碟前菜。分量我覺得係剛好! 碟碟少少幾件的, 精緻得來免卻浪費, 反正可以追加就好。因為下午2時多才到的關係, 店面客人得果三數檯, 食物o係我地食完前菜後就3個一齊來, 還有2碗白飯同蘿蔔湯。白米飯拌牛肋骨個汁真係呢~ 好味得佢! 牛肋骨甜甜的, 加上果堆蘿蔔, 我個人認為係必叫的。仲有果舊骨, 用手拎起大力咁啜佢, 果種滋味真係唔講得笑! 人蔘雞湯我就麻麻地鍾意飲, 感覺係壓力煲湯水味。以佢68蚊有半隻雞而言, 係抵的。雞骨同果2粒蒜係至好味。石頭飯又係不可多得。個兜放左咁耐都仲咁熱! 其實食物咁多, 以我的速度, d野唔凍至奇, 而石頭飯比較保暖, 所以我最後至食。但係最後至食有一樣唔好, 就係d肉變鞋, 以及飯焦太多, 但係佢仍然係有水準!最後還有野飲, 紅棗茶好香, 但稍甜, 食完咁多野之後我飲唔曬, 柚子茶較普通, 不過較消滯。最好味的係佢地d麥茶, 好香!呢餐飯, 清曬檯, 飽到夜晚唔駛食飯! 都

呢餐飯, 清曬檯, 飽到夜晚唔駛食飯! 都係201蚊! 我未食過咁抵又咁好食的韓國菜的! 果d核突韓燒都要一舊水啦!

下次suggest叫侍應唔好收起d蓋, 唔係d菜好快凍, 影響味道。

2006-04-01 13 瀏覽
同Smashing Pumpkin談過在銅鑼灣區搵食,他的結論是「無野好食」,我的回應是「睇你識唔識搵」。單是韓國菜都有好幾間是不錯的,如伽椰的石頭飯、莊園的牛肋骨及新羅寶的海鮮鍋,識搵,其實大把野食﹝仲未數日本菜或西餐,中菜呢?﹞外遊前的星期日,同太座出銅鑼灣買滑雪野。都係金三珣的威力,太座又想吃韓國菜,見銅鑼灣好幾間都試過,呢度新開,就上來碰碰運氣,點知人很少又大把位,我們選了坐卡位,幾舒服。呢度裝修新淨,色調以紅色為主,環境比區內其他幾間韓國菜館都好一點﹝伽椰除外﹞。午市同晚市有兩個餐牌,同一樣食品,午市價錢便宜一點。要試一間韓國菜館得唔得好簡單,叫個牛肋骨,再來個石頭飯及泡菜湯,就已知得七七八八,是日就叫這三樣。例牌前菜先上,一上七碟八味。先吃泡菜,偏辣而不夠酸,算是鮮味,所以好快吃完又再追加。其他五碟是普普通通的薯仔、大豆芽菜、莧菜、醬豆腐及西蘭花,最特別是有一碟~牛柏葉,在香港吃了不少韓式前菜,也都只是第一次吃到這味;幾個菜一齊上,芽菜泡菜湯紅紅的,看樣子是幾辣的。喝起來反而不算辣,因為有泡菜,會有一點點酸味,而亦有海鮮的鮮味,應該是蜆肉的味道。泡菜及芽菜都下足,用來泡韓式

幾個菜一齊上,芽菜泡菜湯紅紅的,看樣子是幾辣的。喝起來反而不算辣,因為有泡菜,會有一點點酸味,而亦有海鮮的鮮味,應該是蜆肉的味道。泡菜及芽菜都下足,用來泡韓式米飯吃,非常不錯。這裡的韓式米飯,粒粒有光澤又飽滿,非常之美味,我們在有石頭飯下,一人也吃光了一碗飯,實在太美味了。所以幾時都覺得,因為怕肥而不敢吃飯的人,是最可憐的;

炆牛肋骨比較乾身,醬汁濃濃的亦幾甜美。牛肋骨肉質不錯,水準比新羅寶及伽椰都要好一點,但比起莊園,還差一線。當然跟牛肋骨同炆的配料都是又腍又入味,尤其是紅蘿蔔最正,非常之甜美,我們爭著吃,紅蘿蔔吃完牛肋骨還有。這裡牛肋骨都算有水準;

石頭飯賣相不錯,配料有冬菇、牛肉、芽菜、蛋及蘿蔔絲等,落到足。女侍應用麻油及韓式辣醬去撈,吃時真的香噴噴。味道真的不錯,比較起來,絕對比新羅寶及莊園好吃,同伽椰是同級數。來這裡吃,這個石頭飯是不可以錯過;

餐後還有水果,亦有飲品或雪糕可選,飲品包括咖啡、柚子茶等等。侍應服務非常好,有禮貌又快手,加茶、收碟也很快手,亦時常問我們要不要加前菜,是絕對的滿意。
吃得飽一飽,埋單差幾蚊才二百蚊,以吃韓國菜而言,非常平。

地方舒適,食物有水準,服務又不錯,套用Olivian的講法,真的是「十個抵」!在銅鑼灣區下午吃韓國菜,這裡是值得一試。

如果想看多一點食物相片,可以來這裡:http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2109236671
2006-03-24 3 瀏覽
這裡除了環境靚, 野好食之外, 服務真係好好, 就如嘉利仔所講"侍應姐姐很好人,服務態度又好,人又靚" o個日我朋友生日, 佢地好好咁幫我地切過蛋糕,點好蠟燭, 講生日快樂, haha, 唔好以為好易呀, 我去個好多間餐廳都做唔到架, 黑晒面, 或者成個蛋糕連紙盒(絲帶都唔幫你開) 都得架!!!

2006-03-20 12 瀏覽
food is really so-so. service quality does fluctuate from one waitress to another. Korean restuarants of this price range, CWB got a lot more better options.
2006-03-13 0 瀏覽
一直聽到很多對這餐廳不錯的評語,昨晚一行四人決定前往一試.點菜時,經理主動告訴我們所點的菜已經很多,可考慮先少點其中一至兩款.結果他所言非虛!在取捨後,我們點了:雜錦拼盤- 此菜包括蛋包蝦,蛋包魚,蛋包翠肉瓜,茄子,冬菇,青椒及紅椒等,非常抵吃!韓式炒粉絲- 很乾身而且味道不錯韓式豬手- 連一盤份量很大的三款不同的生菜,奉勸各位人太少的話,千萬不要點煮銀鱈魚- 味道鮮美尤其配菜的蘿蔔除以上主菜,當然還有各款前菜.我們各人本身食量驚人亦只能僅僅把所有菜式吃完.有餚不能無酒,經理介紹了一款特式的農民酒,是米酒,用木殼澆到瓦杯內飲,顏色奶白,味道帶甜,很不錯的選擇還有兩款很不起眼但不得不提的食物- 配豬手的生蒜片及前菜中的閹魷魚!!
韓式炒粉絲- 很乾身而且味道不錯
煮銀鱈魚- 味道鮮美尤其配菜的蘿蔔
2006-03-04 20 瀏覽
同好朋友行街街, 我book左呢度試新嘢.呢度service唔錯, 叫左:1.盬燒牛肋骨- 長長連骨既牛肋骨卷着, 侍應會代勞燒及剪成一段段, 點上用盬及麻油混成既醬, 更加香, 餐廳更送來一碟微辣葱絲及生菜絲卷在絲牛肋骨內食, 牛肋骨好juicy and tender, yummy!2. 另叫一碟牛舌燒- 牛舌薄切, 燒完很爽口, 但不要over cook, otherwise will become dry.前菜有: 菠菜拼大豆芽, 青瓜, 西芹, 泡菜, 西蘭花&紅籮白&八爪魚(有D韓式辣瓣醬在面), 白籮白絲, 蛋沾煎茄子片, 蜜糖煮薯仔, ok la, 有D款式特別, 但無我鍾意既芽菜and白菜.飯後免費甜品(要左熱紅早茶) and 生果(木瓜and西瓜).overall quite good, will try other dishes later!
同好朋友行街街, 我book左呢度試新嘢.
呢度service唔錯, 叫左:

2006-02-28 1 瀏覽
兩個人lunch 食咗:1) 海鮮豆腐湯(set)一大磚豆腐配4-5 隻蜆, 3 隻細蝦, 2 隻青口, 湯少辣2) 燒牛肋骨(散叫)牛肉燒極都好"林", 多汁又甜甜地, 唔洗點醬油都好鮮味, 同埋啲洋蔥配菜食就唔覺油膩另外:紅棗茶好香, 成杯都係紅棗蓉,不過甜咗少少柚子茶普通前菜食完主動refill,泡菜同酸瓜都好吸引仲有8折
兩個人lunch 食咗:

1) 海鮮豆腐湯(set)

2) 燒牛肋骨(散叫)

另外:
紅棗茶好香, 成杯都係紅棗蓉,不過甜咗少少
柚子茶普通
前菜食完主動refill,泡菜同酸瓜都好吸引

仲有8折

2006-02-20 0 瀏覽
星期六跟男友來試,要了炒粉絲飯和麵豉湯(跟飯)。先來前菜,共七碟,每款都甚有水準,個人最愛泡菜同豆腐,炒粉絲都係偏多油,但原來撈飯同吃認真出奇地夾;麵豉湯好多料,有豆腐、翠肉瓜粒、青椒粒和蜆,味道OK,惜麵豉味唔夠,埋單才知有八折,唔知做到幾時,不過看罷餐牌,覺得唔算貴,會來試下晚餐。
2006-02-12 5 瀏覽
今晚放工晚同傻鬼有少少不愉快事情發生, 不過好彩最後都可以食一餐開心既晚餐. 來到此店試下先, 2個人叫左一個牛肋骨($160)同埋一個細既海鮮燒餅($58). 叫完野就好快上左有6-7個配菜. 老實佢地d配菜無邊樣特別好味. 跟住上左個燒餅, 好正點個得醬汁都唔錯. 後來個牛肋骨都上來, 有人過來幫我地燒. 佢地話個牛肋骨唔需要燒咁熟配個似菜絲(有d泡菜汁)咁就唔會咁膩啦. 果然無講錯. 見佢地唔同其他餐廳無上飯同湯, 咁我地就叫左2個飯來食個牛肋骨. 佢地d醬汁都同其他店唔同. 佢地唔係俾醬油係俾個類似油加d鹽, 如果用佢地既特別油加鹽去"點"個肉, 我就覺得有d油上加油啦, 都係普通醬油比較好d起碼我可以撈飯食啦.最後仲有雪糕同水果送(有green tea/chocolate/banana/sesame)- 普通貨色p.s: 佢地d服務都唔錯架, 見我地將d配菜食曬就問我地需唔需要refill俾我地. 真係多謝了. 仲有一點, 佢地無charge我地既飯架.

仲有一點, 佢地無charge我地既飯架.
2006-02-11 5 瀏覽
同老公前晚好想食韓國燒烤, 又一心唸住試下新野, 所以就去左"韓雅林"...一入到去, 企左3分鐘都無人出黎reception招呼我地, 只見入面d waiters走黎走去, 十分忙碌, 但係其實當時只係坐左六成滿....入到去點左個牛肉燒烤拼盤同一個石頭飯. 等左成廿分鐘, 連d前菜都俾我地食哂, 個牛肉燒烤拼盤連影都無, 於是搵個waitress追下啦, 又等多十分鐘, 連隔離檯遲過我地好多黎既姐姐們都係度食緊燒烤啦, 我地都係得個睇字, 跟住連個石頭飯都上埋都未見牛肉燒烤拼盤, 個waitress又淨係識叫我地等下等下... 唉... 後尾我地係用左四十五分鐘先見到個牛肉燒烤拼盤(唔好忘記佢係生既, 生野都要等甘耐!?)講真, 同同樣價錢, 佢d野只可以算係合格. 個石頭飯好一般, 而個牛肉燒烤拼盤更只係剛好合格. 總括黎講, 我會prefer去阿里朗多d....

2006-02-10 3 瀏覽
見有新開餐廳, 即刻搵同事黎試下﹗Lunch time, 得好少人, 兩個人可以坐卡位, 好舒服﹗Set無分午定晚, 其實選擇唔算多, 但lunch黎講算係多野揀。我地揀左石頭辣炒飯同埋辣牛肉湯, 點完菜, 轉頭就放低左7 樣前菜, 好多, 好開心呀﹗全部都好好味, 我最鍾意係酸青瓜同埋泡菜。先黎辣牛肉湯, 跟個白飯, 都幾大煲, 牛肉幾滑, 湯味濃, 但唔夠辣。石頭辣炒飯黎到先加辣醬攪勻, 辣度隨意, 我地要左四匙辣醬, 好香好辣好美味﹗正﹗埋單真係有八折, 但我記得好似lunch送飲品同水果, 但可能我地急埋單, 佢無俾到我地呀﹗>.<
見有新開餐廳, 即刻搵同事黎試下﹗
2006-02-03 1 瀏覽
已經幫襯過三次,次次都無失望,環境好舒適,入到去有一種高雅的感覺。最喜歡吃"火文"牛肋骨煲,牛肋骨真係好入味,唔油,恰恰好,試過南山谷的牛肋骨都唔夠呢到好味,栗子都好好味,用d汁黎送白飯,一流。其它食物如石頭飯,冷麵都很出色(冷麵還比其它地方平),味道和其它一樣,很好味,麵很煙韌。此處的侍應姐姐很好人,服務態度又好,人又靚,佢會幫你refill泡菜,我女朋友話喜歡吃,她更會拿兩碟給品嚐,(一種是全醃製,比較辣,另一種是半醃製,味道較鮮,無咁辣,我較喜歡這種)。吃完飯後,還有免費水果一碟,和餐茶/雪糕奉送,都幾抵食架。P.S. 聽住韓文歌,一路望住電視播緊<天國的"雞批">,一路食野,個feel幾正
吃完飯後,還有免費水果一碟,和餐茶/雪糕奉送,都幾抵食架。