2006-02-01
因為親戚給了一張<吃夠二百大元,可作一百元用>的coupon, 所以午飯決定和家姐細路三人來吃!搭"車立"上去,"車立"門一開,就見到一個地道香港人穿著韓國服,我們先問佢可唔可以用個張coupon,佢好有善,微笑咁答我地話可以,之後說著韓文帶我地入去(應該係講歡迎光臨吧!小女唔識韓文)坐卡位,好舒服!未叫野之前,好快就有每人一杯好香麥味的麥茶,同埋有8碟前菜,那個小spicy肉瓜好正,連我唔食得spicy 的人都覺得好好味,食完前菜都小飽!serve我們的有三個女韓國人(當然佢地唔只serve我地,佢地都係唔識廣東話的,所以我地係用英文溝通,不過其中一個好努力咁用廣東話的單字介紹D食物!我地叫左個海鮮湯鍋,傳統石頭飯,同埋spicy牛肉鍋海鮮湯鍋---一大鍋,一個人真係會食唔哂,D湯好濃好kit,好鮮味,有好多薄面團係入面,如果鍾意食"電粉質"的人來說是好吃的,不過唔鍾意的話就一般!傳統石頭飯---勁正,睇住個韓國姐姐係度將個旦黃整爆,再挂D飯焦出黎!我細路話個鍋一拎黎,就感到一陣熱氣,而我地就覺得好香!本食都勁鍾意食石頭飯,而呢個真係不失我的期望!spicy牛肉鍋--
我地叫左個海鮮湯鍋,傳統石頭飯,同埋spicy牛肉鍋
spicy牛肉鍋---呢個係一個湯鍋+清湯!因為我本身唔食spicy,而且我個時已食得好飽,所以無麥點食,不過細路同家姐就話好正!佢地話spicy得好正,而個清湯係要黎消取D spicy感!
之後我地都食到勁飽,D野都食唔哂,佢仲話原來有生果同甜品!每人兩舊生果,我同家姐食紅棗茶,好KIT好濃,真係估佢唔到!細路就叫左個綠茶雪糕,真係好正,好有綠茶味^^
大部份係個度食的人都係韓國人,而且又有一個大電視係度播韓國料理節目,所以好有韓國feel^^
本來新年有8折優惠,但係因為我地用coupon,所以無8折!不過原本食$24X,8折都只不過係$18X幾,我地都覺得好抵,之後因為飽得滯,我地都坐左一陣先走,佢地都無趕我地走,同埋無畀面色我地睇!
雖然再無coupon,不過一定會再黎呢度食!!推介^^