2008-10-08 33 瀏覽
由於上次黎呢度食完之後, 真的令我回味無窮! 今次特別帶埋男友的媽媽一齊黎呢度食, 人多0的可以試多0的野嘛今次我地叫左呢度好多人都話正的栗子牛肋骨煲, 傳統可頭飯同牛肉素菜飯!一黎到時, 可能已經係兩點幾的關係, 真係唔係太多人, 叫完野食之後, 3個人黎左8小碟, 好好味呢!而主菜方面栗子牛肋骨煲: 好林, 好入味, 但似甜左少少傳統石頭飯: 我本身好喜歡跑馬地0個間的石頭飯, 但呢個仲好味道! 牛肉素菜飯: 好清, 好多菜, 一個清新之選!甜點方面, 今次冇薏米水, 所以我地叫了佢的維記朱古力雪糕, 一樣咁好味.但下次都係早0的黎, 好似有種阻住人落場的感覺

而主菜方面
栗子牛肋骨煲: 好林, 好入味, 但似甜左少少
牛肉素菜飯: 好清, 好多菜, 一個清新之選!

但下次都係早0的黎, 好似有種阻住人落場的感覺
牛肉素菜飯
傳統石頭飯
栗子牛肋骨煲
2008-10-03
從前我不吃韓國菜, 不知為甚麼, 就是對韓菜有偏見, 但自數年前到韓雅林一吃, 就改變了觀點, 所以, 即使我知道這裡賣的韓菜是帶些港式味道, 我仍以它為我的韓食飯堂~近期吃過這兩個番炒的dishes:: 牛肋骨煲是否最好不敢言論, 但我卻愛牛肉的淋, 汁的甜&濃味及當中的白蘿蔔, 吸收了汁的精華, 令人食指大動順帶一提, 吃lunch set比晚市更著數, size細少少, 卻便宜3倍! 海鮮豆腐湯今次的豆腐湯比平時的少辣了, 所以顏色也沒之前般紅, 湯帶海鮮的鮮味, 又有豆腐, 非常鮮甜, 也是撈飯的好拍擋近期的韓雅林連星期六日晚上都不需要等位, 真奇怪~ 不過沒那麼多人爭位也是好的, 哈哈

近期吃過這兩個番炒的dishes::
牛肋骨煲

海鮮豆腐湯

2008-10-02 27 瀏覽
十一國慶的假期, 想吃一頓美味的午餐, 就黎到這裡了。我和男友是第一次黎的, 黎的時候不敢有太大的期望(由於上次麵屋一平安的教訓太大了!)我們一時左右到達, 不用等位, 而座位亦很舒適, 諗左一陣, 我由於不太餓的關係, 叫了午餐的人參雞, 而男友就叫了人參牛肋骨肉飯‧過了一陣, 有六小碟的前菜上枱了, 莧菜, 泡菜, 全部都好好食, 而男友的牛肋骨肉飯亦好香好吸引, 但肉就比較少左0的, 而例湯我就覺得清左0的, 但男友就超喜歡! 我的人參雞, 雖然係午餐, 但其實都好大煲! 仲足雞肉, 同埋仲要跟多一碗飯, 超飽!!但係個人參雞真係好正, 我喜歡個湯, 而男友就喜歡0的雞肉, 好好味...好飽打算埋單時, 嘩, 仲有薏米水同雪糕, 西瓜添.....超值!同埋個朱古力雪糕同薏米水仲要係好正呀呢間餐廳已經係我地心水餐廳之一喇!
十一國慶的假期, 想吃一頓美味的午餐, 就黎到這裡了。

同埋個朱古力雪糕同薏米水仲要係好正呀

呢間餐廳已經係我地心水餐廳之一喇!
六小碟前菜
正!
  • 人參雞
  • 薏米水同朱古力雪糕
2008-09-08 40 瀏覽
繼德國之旅後,這晚轉戰傳統的韓國料理----韓雅林~大約六時半左右和女友到達,那時餐廳並不是太多人,我們被安排坐卡位。為了嚐試傳統的韓國料理,我們叫了傳統的石頭飯和栗子炆牛肋骨~首先來的是六碟前菜,分別是凍豆腐、泡菜、醃茄子、大荳芽、醃蘿蔔絲和青瓜。較為特別的是凍豆腐、醃茄子和泡菜,豆腐嫩滑,配上獨特的醬汁,好味~吃完前菜,已經有半點飽肚的感覺,這時石頭飯來了,服務員問我們要不要辣,然後細心為我們攪伴鍋中的飯。當飯和配料被攪拌在一起時,香氣和熱氣從鍋裡湧出來,令人食指大動~吃石頭飯,必定要吃它的飯焦~這裡的石頭飯,飯不是太濕、飯焦香脆而不燶,配上生雞蛋和獨特的酸辣醬,甜甜酸酸的,令人胃口大開~除咗石頭飯外,這裡的栗子炆牛肋骨也做得十分出色,牛肋骨嫩滑而沒有炆過火候、栗子和蘿蔔也炆得入味,牛肋骨滲滿栗子和蘿蔔的清甜味~正 飯後還有紅棗茶、雪糕和生果,紅棗茶夠真材實料,不錯~這晚的氣氛不錯,室內佈滿韓式佈置、侍應們穿上傳統的韓服,令人倍感親切~
繼德國之旅後,這晚轉戰傳統的韓國料理----韓雅林~

飯後還有紅棗茶、雪糕和生果,紅棗茶夠真材實料,不錯~
前菜
侍應細心為我們攪伴石頭飯
栗子炆牛肋骨
栗子炆牛肋骨
  • 石頭飯、栗子炆牛肋骨
2008-09-02 2 瀏覽
九月二日(星期二)lunch時間,和老公仔做完gym就到了韓雅林!之前做過research都知道應該是一間值得一試的韓式食店!今次大好機會,一於試試!還以前lunch會很多人,到6/f,原來不用訂位之餘,還有很多吉位!坐卡位頗舒服呢!好!我們就點了兩個lunch menu的items:海鮮石頭飯和人蔘雞湯!還以為沒有小菜,此時,服務員送上六小碟...兩個人也有六小碟呢...最好吃的我覺得是芽菜,老公喜歡吃那個蕃薯,甜甜的....還有西芹呢...等了一會,人蔘雞湯就送到面前呢!很香呢.....而且加上適當分量的鹽...把人蔘的味道特顯出來呢!!!.......而且雞也很嫰滑!內裡有糯米..而且,送一碗白飯,還以為老公仔會不夠吃呢!而海鮮石頭飯亦隨之而來....服務員還給我們撈那些既甜又辣的醬撈進石頭飯內!.....很細心的服務呢.....石頭飯都不錯,不過比較少海鮮呢!!!!.......整體上都好味道!最後結賬時,原來還有甜品就是芋頭雪糕.....很好吃呢!!......還有西瓜.......沒有想像過lunch set原來那麼的豐富,還以為會不夠飽,誰是今次是捧著肚子離開....
九月二日(星期二)

lunch時間,和老公仔做完gym就到了韓雅林!

今次大好機會,一於試試!

坐卡位頗舒服呢!

好!我們就點了兩個lunch menu的items:

海鮮石頭飯和人蔘雞湯!

等了一會,人蔘雞湯就送到面前呢!

六小碟
人蔘雞湯
海鮮石頭飯
六小碟
人蔘雞湯
海鮮石頭飯
2008-09-01 29 瀏覽
今日去左食晚飯。林著個個話好食﹐所以就去食。我林應該系因為幾貴﹐所以到的時候唔洗等位。look at the muen, 我見有豬骨褒﹐就ordered . 因為我好miss 以前食過的豬骨煲。and order seafood pancake, and seafood 炒年糕。唉。。。 冇樣好食。1-豬骨褒﹐ 冇味-又唔spicy. 只有potato 味。2-seafood pancake﹐ 唔香﹐勁少seafood.,又淋。3-seafood 炒年糕﹐ 一般。totally , 唔好食。仲要甘貴。 唉。。。P.S. 因為我食過正宗的Korean foods. 所以香港Korean foods 一D 都唔得。
今日去左食晚飯。林著個個話好食﹐所以就去食。
我林應該系因為幾貴﹐所以到的時候唔洗等位。
唉。。。 冇樣好食。
3-seafood 炒年糕﹐ 一般。

totally , 唔好食。仲要甘貴。 唉。。。
(非會員)
味道沒什麼特別... 但價錢可以接受(銅鑼灣因素)... 最平$95起... 牛肋骨就$140起... 泡菜餅$100...不知質素是否最近才下跌... 跟食評出入很大...跟食評最接近的, 可能是服務差了... 我在門口企了很久也沒有人理會...只換了一次煱, 那位嬸嬸已經話我地不會燒烤才要換煱... 加水又要問幾次...連埋單也要等... 不知是否不夠人手...最好就是上菜快... 但韓燒都唔快就真係要打...不過也有一點是好的, 餐枱真的比較大(還要在銅鑼灣)... 不過總括來說都係差...
味道沒什麼特別... 但價錢可以接受(銅鑼灣因素)...
不知質素是否最近才下跌... 跟食評出入很大...
連埋單也要等... 不知是否不夠人手...
最好就是上菜快... 但韓燒都唔快就真係要打...
不過也有一點是好的, 餐枱真的比較大(還要在銅鑼灣)...
不過總括來說都係差...
一入去, 見到餐牌, 覺得定價好怪佢加價只加多人食的菜式咁即係唔關租金上升事啦但見到隔離枱係韓國人心諗呢間都應該幾正宗GUA所以就見隔離叫乜我地又叫乜叫左正宗石頭飯及魷魚炒粉味道都OK LA~ 熱la la 好好味~份量好多~lunch平一半下次lunch先好去食
一入去, 見到餐牌, 覺得定價好怪
佢加價只加多人食的菜式
咁即係唔關租金上升事啦

但見到隔離枱係韓國人
心諗呢間都應該幾正宗GUA
所以就見隔離叫乜我地又叫乜

叫左正宗石頭飯及魷魚炒粉
味道都OK LA~ 熱la la 好好味~
份量好多~

lunch平一半
下次lunch先好去食
今日約咗阿b吃lunch 呀~ 好耐之前都講過嚟呢間食佢吔既 set lunch ~ (但對上幾次都落雨..今天終於吃到喇)環境都幾好丫, d 女仔待應著晒韓國服裝呀~ 好似去咗"韓國"咁我吔叫咗兩個Set Lunch ~前菜係六小碟的韓式小吃... (全部都好好味呀) 原來仲有好多款架...(因為我偷睇地隔離枱的前菜和我們不一樣呀)粟子炆牛肋骨. 第一嗒食落去好~ 嘩!!! 真係好好味 d肉好淋好入味...蘿蔔都吸收晒汁的精华..good ar韓式炒年糕~.好惹味ar...自從去完韓國之後, 我一直都好懷念韓式年糕呀.... 今天終於吃番喇吃完呢個菜己經好飽喇~ 套餐 包埋湯, 飲品 or 雪糕 , 生果 我叫咗紅棗茶~ 阿b 吃咗芒果雪糕...好滿足呀....一會再嚟吃架是日午餐 共160元

我吔叫咗兩個Set Lunch ~

我叫咗紅棗茶~ 阿b 吃咗芒果雪糕...

好滿足呀....

一會再嚟吃架

是日午餐 共160元
  • :chopstick: 栗子炆牛肋骨 & 韓式炒年糕
2008-08-10 60 瀏覽
很喜歡到韓國旅遊,因為可以吃到又便宜又好吃的韓國菜。很懷念明洞咸興麵屋的冷麵跟牛肉湯、全州中史會館的石頭飯、鐘路土俗村的參雞湯及烤雞......這些味道在香港我暫時還未找得到今日跟家人到韓雅林晚飯,倒找到不錯的韓式海鮮抄年榚 年榚抄得很入味很有咬口,辣醬汁亦調較得很好! 除了年榚我們還點了海鮮煎餅、韓式豬手及牛肉香菇鍋,味道不過不失啦。其實原本我們是想點牛雜鍋的,但因恐膽固醇過高才點了牛肉香菇鍋。我想牛雜鍋的味道應該會比較好,因為牛雜較適合長煮,而牛肉則很快會老掉。加上牛肉香菇鍋是不辣的,即使我們已自行加辣(侍應給了我們一大碟韓式辣醬),相信亦不及餐牌上有2隻辣椒既牛雜鍋好味。看來下次一定要試一試牛雜鍋了最後連3枝可樂,結帳 $826,價錢算合理吧。

今日跟家人到韓雅林晚飯,倒找到不錯的韓式海鮮抄年榚

最後連3枝可樂,結帳 $826,價錢算合理吧。

八小碟
很美味既抄年糕
海鮮煎餅
牛肉香菇鍋 (加辣前)
2008-07-30 1 瀏覽
3個人叫左3樣野share~味道:炆栗子牛肋骨:真係好掂,牛肋骨炆得好腍,又入味,牛魔王系列的朋友更加真係要試試,D汁真係要用黎送白飯;蘿白&紅蘿蔔&栗子雖然係配菜,但亦都係炆得好腍,並且更加索汁.E個真係強烈推薦.烤肉(牛,豬,雞):很平凡,特別有前者去相比,3種肉都只清一色係用微辣,特式欠奉.肉質中等,唔建議ORDER.海鮮石頭鍋飯:其實幾乎同傳統的一樣,不過多左d海鮮咁,d料都幾ok下,唔方係cheap貨;飯質幾有口感,又唔會太"lim",有少少飯蕉,岩岩好~值得試~環境:3個人住卡位,好鬆動,又舒適~亦感覺十分乾淨~木台又夠大實夠位擺野(食)~Service:侍應幾有禮貌同笑容,不過有d唔識講廣東話.
3個人叫左3樣野share~

味道:
炆栗子牛肋骨:
E個真係強烈推薦.
烤肉(牛,豬,雞):
海鮮石頭鍋飯:

環境:

Service:
侍應幾有禮貌同笑容,不過有d唔識講廣東話.
  • 炆栗子牛肋骨
  • 海鮮石頭鍋飯
今日和朋友到這兒吃lunch兩人叫了炒粉絲 -- 味道不錯但少少油粟子牛肋骨 -- 冇乜粟子但係d牛肋骨好好味,d汁稍稀,蘿蔔好甜前菜好入味,尤其個d人蔘好好味,如果唔鍾意泡菜可以換其他野tim甜品係西米露,味好怪,好杰,食左兩啖就放棄了雖然唔係樣樣好食,但呢間韓國野已經係我食過的韓國野中最好味的!
今日和朋友到這兒吃lunch
兩人叫了
炒粉絲 -- 味道不錯但少少油
甜品係西米露,味好怪,好杰,食左兩啖就放棄了
2K
2008-07-20 6 瀏覽
一向對韓國菜0既鍾愛及認識比日本菜少好多好多, 今日 lunch 竟然失驚無神想食牛肋骨, 發現 Kaya 星期日及公眾假期無 lunch menu 後, 0黎試試呢邊呢間「韓雅林」. 唔想咁熱氣, 要了一個炆栗子牛肋骨 lunch, 跟了一碗飯, 一個「例湯」及一個甜品 ($75). 見幾款飲品 lunch hour 有優惠, 又叫個凍的「傳統韓國生薑蜂蜜茶」(lunch 價 $12; 原價 $25) 試試.先0黎蜂蜜薑茶, 係有一條條生薑絲沉底的, 賣相有 d 似柚子茶, 頭幾啖飲落清甜, 薑味幾勁, 飲多幾啖直程辣得刺喉的, 味道還不錯. 不過飲到一半, 就開始覺得苦澀 (薑汁的關係...?), 愈飲愈唔鍾意.4 款前菜以蝦米蒜心最好食, 蒜心爽脆又帶甜, 勁對口味! 菠菜都好食, 帶少少蒜味 (?), 味道清新, 唔錯.「例湯」係紅蘿蔔 + 蘿白 + 牛(月展)清湯, 牛(月展)爽口, 蘿白/紅蘿蔔腍腍的又清甜, 好住家 feel, 味道細緻, 唔錯唔錯.炆栗子牛肋骨用石煲 serve, 牛肋骨有 3-4 件, 另外仲有紅蘿蔔及蘿白. 先呷啖汁, 比新羅寶的稀身, 但

炆栗子牛肋骨用石煲 serve, 牛肋骨有 3-4 件, 另外仲有紅蘿蔔及蘿白. 先呷啖汁, 比新羅寶的稀身, 但就更濃, 用0黎送白飯真係唔錯. 栗子硬硬的, 麻麻; 牛肋骨炆得好腍, 十分索汁但又不失牛味, 好食! 不過最正的係勁入味的蘿白及紅蘿蔔, 十分腍甜, 勁正! 絕對值得試試!
食晒之後都幾暖身, 不過出面成 30℃
, 相信冬天0黎食會仲正.

甜品」係等了好耐先 serve, 明顯係店員唔記得了... 揀了紅棗茶 (亦可選薏米水或及0云呢0拿雪糕), 味道濃郁, 甜度適宜, 不過可能太過真材實料, 入面多渣得似法式洋蔥湯, 飲到喉嚨都痕埋. @_@"

環境不錯, 卡位闊落好坐, 冷氣就勁大, 不過既然同場有唔少人食燒烤, 都可以理解的; 招呼無其他食評講得咁差, 但絕對唔係好, 起碼門口女店員的散漫態度及埋單男店員成塊板「車」埋0黎0既舉動, 都真係令人幾難受.

連加一 $96, 唔平, 不過食物十分唔錯, 都合理的. 下次0黎試試燒牛肋骨吧.
奉上的係炒米茶
凍生薑蜂蜜茶 (lunch 價 $12) / 4 款前菜
「例湯」/ 炆栗子牛肋骨
跟一碗白飯 / 熱紅棗茶
(非會員)
Another disappointment. When I came to this place for the 1st time in Sep 07, it was excellent. I loved it so much. However, when I went back last week, it's a different story...The bbq rib wasn't half as good than it used to be. The quality of the meat seemed to have gone down - nothing wrong with the taste though.The bbq lamb was OK, but not extraordinary.Cold spicy noodles: pretty goodEgg coated fried fish: again, nothing wrong with the taste but they used cheap fish fillet which had that hor

Egg coated fried fish: again, nothing wrong with the taste but they used cheap fish fillet which had that horrible "fish tank" taste. I had to send it back.

One thing I really liked is their service. When I complained about the fish, the manager didn't argue with me and he cancelled the dish for me. Later, he came over and apologized, which was very professional.

This is a nice restaurant and it breaks my heart to see the standard slip. I know food prices have gone up a lot and the rent is high, so they might have to cut back on spending. Many places are in similar situation and I just hope they could survive. If you are in financial difficulties, think of other ways to cut costs, NEVER sacrifice on food - it'll do you a lot of damage in the long run!
2008-07-16
My 2nd visit to this restaurant in 2 weeks.. just couldn't resist going back for their "super ribs"!- the meat quality is excellent. the staff can also do the bbq'ing in front of you.- great selection of dishes. a lot of them seems to be pretty local and hard to find in other places- very attentive service. so much so that it almost feels like they are trying (nicely) to rush you out- nice and comfortable decor

- nice and comfortable decor