2008-01-02 5 瀏覽
22/12同朋友仔去行街街&慶祝聖誕~~行街前食d野先啦~~前菜6碟~~全統石頭飯!!!!!!好正~好熱~有飯蕉~食完都仲好熱嫁~~熱辣辣~~正~朋友要左~泡菜炒飯~~都ok好味嫁~~牛腩蘿白湯~~1人1碗~~因為果日係冬至~~so有紅豆粥~平時會有埋雪糕揀!!仲有2樣野揀~紅棗茶or薏米水~~仲有生果~~食到已經好飽飽~~玄米茶不停添加!!!!!!!呢間野真係非常好~~~~埋單仲有香口膠添呀!!2個人都係食左$117~~好鬼抵~~
(非會員)
由係門口身穿韓國服, 笑容100分既姐姐帶路入餐廳, 巳經感覺韓雅林買點高級, 正宗韓國感覺為主, 環境濶落高雅, 餐具亦用上金屬筷子, 碗, 湯匙等, 依足傳統, 我品嘗咗一個燒烤併盤同海鮮滑豆腐湯, 肉類入味但嫌碎肉多咗少少, 海鮮湯鮮味夠重... 正! 燒烤爐邊抽風夠勁, 無油煙, 女士一定滿意, 要扣少少分係甜品, 生果幾塊及綠茶/黑芝麻雪糕, 屬爛尾之作, 如果能夠以韓國家式甜品換之, 算係滿分既一家餐廳, 待客或拍拖首選...下次韓燒一定是首選.
2007-12-20 28 瀏覽
其實都係睇大家既食評至去食,雖然價錢真係好貴,每樣野都要成百銀,最評都要幾十蚊,但食落都好好味,點左牛肋骨,馬蛟魚,韓式牛肉菇鍋,羊肉,用料足,質數好好,服務都幾好,但係價錢真係太貴,減價之後可能先再去食
2007-12-17 34 瀏覽
周末,2個女孩子銅鑼灣行街,買聖誕禮物。走到累了,去銅鑼灣廣場6字樓吃晚飯。等電梯排龍,哇~長~大夏的保安保持跌序。但很快就輪到我們。進去坐,位子挺舒服,靠位沙發~韓國餐廳一般給韓國人特別待遇,對香港人馬虎的感覺韓雅林完全沒有。大家都笑容滿臉。又問必應。我吃了超級牛肋骨及生菜麵醬,還主動教我們怎麽吃。牛肉味道農,抱菜一起吃爽口,還感覺健康!我們還點了香辣炒八爪魚,相片中感覺挺辣,但還可以!還有點甜甜辣辣的伴麪吃。我很喜歡吃韓國的米飯,但太飽了~吃不下~下次吧~這一家值得去~我看下面,生日有免費的菜~我一定會再去~~~ ^^
周末,2個女孩子銅鑼灣行街,買聖誕禮物。
走到累了,去銅鑼灣廣場6字樓吃晚飯。
等電梯排龍,哇~長~大夏的保安保持跌序。但很快就輪到我們。
進去坐,位子挺舒服,靠位沙發~
韓國餐廳一般給韓國人特別待遇,對香港人馬虎的感覺
韓雅林完全沒有。大家都笑容滿臉。又問必應。
我很喜歡吃韓國的米飯,但太飽了~吃不下~
下次吧~這一家值得去~我看下面,生日有免費的菜~
我一定會再去~~~ ^^
2007-11-20 14 瀏覽
之前同friend來過,相當滿意,晚上想食韓食,就同bf去食,叫的是烤牛肋骨,辣豆腐湯,石頭飯同冷麵,份量大, 好好味,掂!坐得舒服,送雪糕同西瓜,解解辣,滿意的一餐.
2007-11-16 22 瀏覽
Last Sunday Came here again for my friend's birthday meal. We become regulars now. Manager Mr. Hu put 10 of us in a room and gave us a warm welcome with a free Korean sea-fish pancake. Yummy! Good food and very good service. When came to the part of brithday cake cutting, Mr. Hu gave away a free & special Lotus-shaped candle which gave out small fire work and music. Kinda remarkable, to be honest. No cake cutting fee was charged since we're old customers already. All of enjoyed the food and the time there. A definite choice for any special event.
2007-11-04 4 瀏覽
是日係我地一年一度既堆沙比賽, 又係我地同壽星女heidi慶祝生日既日子. 我地一行十人, 十分疲累咁誤打誤撞, 依希記得openrice 提過既韓雅林, (記住係銅鑼灣廣場一期不是二期) 見到門面唔係好識中文既waitress 熱心既邀請就入左去食. 環境唔錯, 又無咩人, 因為果時係6點勁早, 咁佢地就比我地入左一間room 度坐, 好似包左場既感覺, 之後就黎左一個服務勁一流既明木經理, 經佢一輪既介紹, 我地就相信佢叫左: "超級牛肋骨" 真係好好味, 果然係主打呀, 所以我地唔夠喉再叫多一份, 因為真係好好味呢,肉質鮮嫩,原來係加左果酸去整呢, 估你唔到wor... 加上明木經理親自幫我地燒,招呼周到,又風趣又唔怕我地麻煩, 果真敬業樂業,自問真係做唔到, 哈.未食之前我地都有好多前菜有:泡菜,熱豆腐,大豆芽,甜薯仔,白色既東西(因為唔記得左問係咩黎)同埋酸青瓜都算係唔錯既前菜除此之外我地仲叫左:生牛肉: 可以食, 但最好唔好食咁多, 唔係唔好味, 但始終都係生野, 但壽星女係勁食傳統石頭飯: 熱辣辣都唔錯辣海鮮豆腐鍋: 都幾大鍋, 幾多野食, d韓式粉絲幾好食雜肉拼盤: d

除此之外我地仲叫左:
傳統石頭飯: 熱辣辣都唔錯
辣海鮮豆腐鍋: 都幾大鍋, 幾多野食, d韓式粉絲幾好食
雜肉拼盤: d肉樣樣都幾好
甜品都係送:芝麻雪糕or mango雪糕
(芝麻雪糕真係好芝麻, 好滑)
最後仲有生果盤送(酒樓咁)

其實食品整體來講真係唔錯不過最值得一讚係明木經理同埋其他員工既服務勁好成日都幫我地加水燒左一次肉就即換鐵板比起好似"壯陽"園燒成晚燶 曬都唔同你換食到成身都係臭煙燶 味真係無得比呀呢間我一定會再叫朋友一試呀價錢又合理值得一去大家食完都好滿足離開呀
2007-11-02 9 瀏覽
早幾日我一個人上去食LUNCH SET,叫咗一個牛肉石頭飯,本來以為只係得一個飯???原來仲有六小碟(有泡菜,酸青瓜,豆腐,西蘭花,大豆芽&甜薯仔)食住等,好快香噴噴的石頭飯來了,仲有人幫我用CHILI醬MIX,個石頭飯比我想像中多,食落仲有硬硬地的飯焦甜甜地辣辣地仲有蔬菜,好好味,食咗一半己經好飽!之後有個侍應生走過來問食乜甜品?吓!仲有甜品???跟住我要咗個乜嘢甜米水(甜甜地凍米水)又有西瓜,今餐真係好鉋呀!加一都只係$53@_@原來日日3點前都有LUNCH SET下次可以約FRIEND一齊來!哈!哈!下次想試吓超級牛肋骨同辣辣海鮮鍋!!!
下次想試吓超級牛肋骨同辣辣海鮮鍋!!!
2007-10-17
一班舊同學去韓雅林食晚飯, 一行八人叫左一個四人餐、韓燒牛、石頭飯同其他野食。服務一樣咁好, waitress好有禮貌, 快手。即刻服務唔到你都會即刻同你講轉頭再黎。食物比上次二人飯局退步左, 牛肋隻無上次咁好食, 份量又少左, 之後再加過韓燒大併都唔係好夠食。最讚gei反而係四人餐個鍋麵, 似韓版辛辣麵, 但係好食好多。要彈係d十小碟份量少左, 同埋最後綠茶雪糕只有Vanilla味, 一大敗筆

2007-10-12 4 瀏覽
上次光臨這店是今年四月, 今次覺得水準差了. 今次都是叫了我們最愛的牛肋骨肉, 烤大蝦. 還叫了一支韓國酒"真露". 以前在雜誌睇到介紹, 話這酒不錯的. 所以叫了來試一下.牛肋骨肉比上次食差了, 男朋友比我牙力好, 但都有幾塊肉係咬不開的. 烤大蝦完全只是一般, 沒有特別. 最好的只是支"真露", 飲口不會太甜. 這酒的酒精度很高, 有20% 的, 但又無"0那" 喉的感覺. 店員服務過份殷勤, 時常想幫我們一次過放哂d野食落去烤, 令我們覺得要快d食完走咁. 可能店員太得閒, 因為不是很多客人, 所以係咁幫我們烤d 食物吧, 但都吾洗一次過烤哂掛...... 但係到食完要埋單時就要等好耐先攞到單來埋, 真奇怪!今次的感覺不大好. 相信如果服務沒有改善的話, 我們都不會再來了.

2007-10-05 6 瀏覽
日前看完openrice食評後和女友上門試試,發現D食評果然無令人失望.超級牛肋骨果然名不虛傳!!另外我order o左個海鮮石頭飯也不錯.辣醬紅紅的但一點也不辣.前菜都ok.整體都很滿意.唯一美中不足係因為下一層係保習社,所以要同好多學生哥迫電梯.
因為之前食過一次印象不錯,今次專程帶爸媽和嫲嫲去試’超級牛肋骨’。上次真是嫩滑肥美無渣,入口即溶;但今次卻是又韌又多筋,嫲嫲更投訴牛肉韌到她的牙齒嚼不動。另外,今次侍應服務差了許多,要叫許多次才回應和加茶。而且之前食’傳統石頭飯’,侍應加入辣椒醬兜好後,會替我們分好每人一份;但這次卻只是放下幾個碗子便走開了,直到我們察覺要自己處理時,飯粒已是太乾太硬了,難以下嚥。幸好前菜,韓式炒米粉和海鮮蔥餅都保持水準,至於最後的’甜品’,就只有紅棗茶和玉桂茶,少了其他選擇。整體感覺比上次差很遠,也不是太抵食,應該不會再來了。

2007-09-26 4 瀏覽
公司未搬之前,我地最高紀錄一星期去果度四次食晏,皆因高質數之餘,lunch menu又相當抵食。9月24日晚幫襯,經理明哥推介我地食燒烤超級牛筋骨($220),經調味嘅牛筋骨味道帶甜,肉質鮮嫩。明哥仲親自幫我地燒,招呼周到。香辣牛肉湯($100)係我至愛,咪睇煲湯咁紅以為好辣,其實只係有些少辣,渴料除咗牛肉之外,仲有大量大葱同粉烄 ,所以味道特別香濃。仲有大量前菜免費提供,新鮮Kimchi、青瓜、豆腐、牙菜、咸魚仔、著仔等,唔夠仲可以加到夠。

2007-09-10 13 瀏覽
補寫7月,一行8人gahtering,食左好多野.有d都唔記得喇前菜........冇refill有d disappointed叫左korean salad好辣不過好正中炒粉絲~正生牛肉都好味但本人都怕氐吃了少少stew beef rib 一個clay pot都好好味好淋咸豬手勁大碟,用生菜好個特式sauce包住吃...好香好淋什菜煲,用x香hot pot既煲一樣,勁多料..10個人都夠呀有個唔知咩少chicken 都辣,飲左甘露.都係一般咋我地唔想bbq 所有都係order有ice cream or 紅"早", 同唔逆得咩茶個個都話好好大既protion都好正,夜晚好quiet (monday)serive勁好average 250 同一大班fd gathering真係好正架~
叫左
korean salad好辣不過好正中
炒粉絲~正
生牛肉都好味但本人都怕氐吃了少少
咸豬手勁大碟,用生菜好個特式sauce包住吃...好香好淋
有個唔知咩少chicken 都辣,
飲左
甘露.都係一般咋
我地唔想bbq 所有都係order
serive勁好
2007-09-09 5 瀏覽
近來我和小卡工作上都忙得很,這晚下班後來到銅鑼灣已是八時許,本來打算去潮x邨新店,不過人非常多,等了十分鐘還是沒有起色,見毗鄰的韓雅林還有位,便轉投韓國菜的懷抱。累得沒氣力點菜,就要了一個二人套餐算了。先來小吃八小碟,其中以咖哩土豆最美味,小魚乾亦相當不俗,其中一款很像中式炸魚皮,雖特別但不好吃。接著上大蔥沙拉,不怕生蔥味道的話,這沙拉其實十分醒胃,只是辣椒下了不少,小臣吃了幾口便要放棄。烤肉是牛肋骨肉、豬肉及雞肉。三種肉醃至顏色相同,沒說明還以為是同一種肉,不過下了爐後顏色有所變化,才分辨得出那一塊是豬/雞肉。三者之中自然是牛肋骨肉比較優勝,肉質鬆軟,牛味甚豐,但醃汁把肉味掩蓋了,吃來就少了天然的牛肉味。豬肉和雞肉都醃過了頭,完全失去了本身的獨有味道,加上脂肪不足,連油香也欠奉。石頭鍋飯比較濕,不過有只生蛋伴吃,算了挽回些少分數。整個餐最讚反而是這個海鮮豆腐湯,非常鮮甜。煎豆餅很少機會吃到,吃一、兩口還算有新鮮感,再吃就有嫌寡薄。此店的侍應頗勤快,但食物不算突出,還是常去的秘苑及明洞屋比較對口味。

累得沒氣力點菜,就要了一個二人套餐算了。

石頭鍋飯比較濕,不過有只生蛋伴吃,算了挽回些少分數。

整個餐最讚反而是這個海鮮豆腐湯,非常鮮甜。