2019-02-03 337 瀏覽
難食到爆!!要講10次,我好耐都無食過禁難食嘅野食!重要成日有人排隊!啲人係咪傻架!!個牛展冷麵,牛展無問題,個麵痴住晒啲冰都算,比左一小碟好似話係醋嘅野,倒左都無味啦,最大獲係支芥末醬!超難食!個鐵板尤魚,咬到,但有陣雪味!個炸紫菜卷,炸過龍。如果要計個炸餃子叫最好味。我完全唔明荃灣係咪無野食到禁?難食到禁都禁多人話好食,有病!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
個鐵板尤魚,咬到,但有陣雪味!
個炸紫菜卷,炸過龍。
如果要計個炸餃子叫最好味。
2019-02-01 205 瀏覽
繼續係荃灣搵野食!今次同同事四人行去到荃灣路德圍嗰邊,見到有間韓國嘢就試吓啦!佢鋪仔細細但係都有好多韓國嘢食!一多人食嘢最好呢⋯⋯就係可以叫好多唔同嘢食!——————-蜜糖牛油炸雞呢個炸雞好好食,啲雞肉滑!份量好大份!快差啲食唔晒!——————-芝士泡菜煎餅佢剪得好薄仲有成塊泡菜響入邊, 芝士味又濃,又煎到脆卜卜咁!好好食!——————甜辣芝士年糕辣到啱啱好,好好味!年榚真係同係韓國食既一樣味!好有韓國風!——————-鐵板牛肉一人份量牛肉汁偏甜!但牛好好食!好簿!好好味!加飯都係$4!正!夠晒一個人食!——————-總結好味!好似去左韓國街邊咁!好有韓國風!

——————-蜜糖牛油炸雞
呢個炸雞好好食,啲雞肉滑!份量好大份!快差啲食唔晒!

——————-芝士泡菜煎餅

——————甜辣芝士年糕

——————-鐵板牛肉一人份量

——————-總結
好味!好似去左韓國街邊咁!好有韓國風!
2019-01-31 155 瀏覽
我哋一行四人又再出動搵好嘢食,今日我哋就去咗路德圍,搵到一間韓閣餐廳,門口已經好吸引所以我哋揀咗呢一間試,入到去好有新年氣氛,我哋二話不說就開始叫嘢食,我地點左佢嘅招牌菜亞之媽炸雞🍗、韓式餃子🥟、鐵板牛肉、芝士泡菜煎餅🥞同甜辣芝士年糕😋!好快啲嘢食就已經到,個亞之媽炸雞熱辣辣,非常好味又唔會鞋,好嘢未!甜辣芝士年糕冇得頂!芝士超好多,好好味,年糕柔軟又滑又有咬口!無得頂👍🏻(我個人超喜歡)芝士泡菜餅都好好食!仲有個豬手都好好味又滑又諗又唔會油膩👍🏻個個食到好滿足🥰!我個人推介甜辣芝士年糕!食過一定返尋味😛
甜辣芝士年糕
甜辣芝士年糕
2019-01-29 137 瀏覽
同朋友途經荃灣,見到呢間店好多人排隊,好奇心驅使下都排埋一份。入到店里,座位有點窄,不過店員服務態度很好,很熱情。2個人點了4個菜,有點眼闊肚窄。芝士岩漿炒飯 - 很多芝士,很拉絲,很足料。蜂蜜牛油味炸雞 - 外脆內軟,但有少少偏咸。泡菜豬肉芝士手卷 - 豬肉有點偏咸鐵板牛肉 - 勝在多配菜

芝士岩漿炒飯 - 很多芝士,很拉絲,很足料。
蜂蜜牛油味炸雞 - 外脆內軟,但有少少偏咸。
泡菜豬肉芝士手卷 - 豬肉有點偏咸
鐵板牛肉 - 勝在多配菜
1K
2019-01-28 126 瀏覽
星期五晚上,我們仨揀咗呢間韓式小店短聚,家庭式經營,服務一般(真係有待改善),價錢親民,食物質素一般,但唔知點解未夠8點已經出現人潮,不過我試過就算了。牛肉雜菜卷⭐️⭐️⭐️⭐️材料豐富,口感一流,牛肉味出又唔韌,必食卷物海鮮煎餅⭐️呢個煎餅好恐怖,好似油浸咁,輕輕一壓,d油即刻唧晒出嚟😱,一直食開嘅煎餅都係乾身同脆,呢個完全兩回事,材料豐富都彌補唔到鐵板香辣魷魚筒(一人前)⭐️⭐️⭐️一人前都好大隻,魷魚筒好香好腍好入味,唯獨辣度太勁,小辣程度嘅我只食到無辣椒籽嘅部份,墊底嘅菜完全食唔到蟹三式鍋飯⭐️飯撈好後屬清淡口味,食唔到蟹膏味、蟹肉口感係零、蟹子還可以,食咗少少已經無興趣,因為唔好味大家都食剩甜酸醬油雞(半隻)⭐️齋睇賣相仲以為係蒜香檸檬雞,咬一啖後覺得似蒜檸就同女店員確認,佢話放低錯咗,之後見佢即刻拎去另一張枱,此枱客人見狀當然唔會要啦,跟住就有個男店員去了解,其後又拎返我呢邊,仲好强調係甜醬油雞,我哋唯有無奈接受...就算食晒d雞我仍然覺得貨不對辦,不過公度講句雞係滑同入味嘅荔枝梳打⭐️⭐️⭐️⭐️荔枝味香濃又唔太甜,推介玫瑰檸檬蜜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️估唔到呢杯熱飲咁出色,飲完覺得好滋潤,玫瑰味香而檸蜜又唔會太

牛肉雜菜卷⭐️⭐️⭐️⭐️
材料豐富,口感一流,牛肉味出又唔韌,必食卷物

海鮮煎餅⭐️

鐵板香辣魷魚筒(一人前)⭐️⭐️⭐️

蟹三式鍋飯⭐️

甜酸醬油雞(半隻)⭐️

荔枝梳打⭐️⭐️⭐️⭐️
荔枝味香濃又唔太甜,推介

玫瑰檸檬蜜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
估唔到呢杯熱飲咁出色,飲完覺得好滋潤,玫瑰味香而檸蜜又唔會太甜,必叫推介

三人共消費:$380
2019-01-18
2019-01-26 91 瀏覽
荃灣一間小小的韓國餐廳,入到去發現冷氣好大,人好多、地方好窄🙄,本身對佢冇咩期望🙊後來叫咗蜜糖味炸雞、薯仔煎餅、同埋蟹肉石鍋飯,好大驚喜😝😝😝我最鍾意係薯仔煎餅,雖然係油咗少少,但係咸度適中,味道非常好。而炸雞就普通啦,雞肉唔夠軟🙊🙊
  • 薯仔銀絲煎餅
2019-01-20 175 瀏覽
今日同朋友係荃灣食晚飯,黎到「韓閣」~ 我地一早用app 攞位,所以等左5分鐘就已經有位,超級方便!我地一行5人,叫左5樣野,只係$388,超級抵食!鐵板牛肉 $98牛肉有好多配料,包括粉絲/年糕,甜甜地,好好味!牛肉好淋,但唔算好多塊!三重芝士炸雞 $98唔好睇去細細碟,有成7/8舊,絕對夠3-4個人share! 之前試過蜂蜜牛油,今次既三重芝士比較鹹,唔係好推介!但雞肉熱辣辣,啖啖肉係值得一讚!海鮮煎餅 $72呢個煎餅好足料,有好多魷魚同蝦,個邊好脆,非常唔錯!溶岩芝士炒飯 $78呢個係另一驚喜之作,炒飯有豬頸肉,好好味!芝士份量亦都好足夠,撈勻炒飯,正呀!泡菜豬頸肉飯捲 $48捲得唔係好夠實,但味道一流!
鐵板牛肉 $98

三重芝士炸雞 $98

海鮮煎餅 $72

呢個煎餅好足料,有好多魷魚同蝦,個邊好脆,非常唔錯!

溶岩芝士炒飯 $78

泡菜豬頸肉飯捲 $48

捲得唔係好夠實,但味道一流!
2019-01-20
5 分鐘 (堂食)
聽聞荃灣路德圍有間《韓閣》🇰🇷味道非常唔錯..有韓國🇰🇷風味,於是同朋友就去試下,睇下搵唔搵到韓國既回憶!😂作為超級無敵芝士控..見到依個芝士岩漿炒飯就一定要叫啦!一送到黎見到佢既芝士真係好足料!!芝士混合左雞蛋,加添左滑既感覺,食落真係好邪惡!!!唔單止d芝士,係夾埋個有泡菜同埋豬肉既炒飯,真係好好食!誠意推薦!我朋友唔太好芝士都話好食第二樣叫左蜂蜜牛油炸雞,啲雞肉好嫩滑!外面啲皮好脆,加上啲蜜糖同埋牛油,唔會太多,但又剛剛好掛得到係d雞度。本身好煎蜂蜜味太重,不過依度既蜂蜜味唔會太甜,同牛油加埋味道岩岩好!推薦!眼見隔離枱食手卷同埋石頭鍋飯,都好似好吸引咁,下一次經過嘅時候一定要再試多次!

作為超級無敵芝士控..

2019-01-02 207 瀏覽
朋友介紹荃灣有間長期排長龍既韓式小店,於是星期五就同朋友去試一試啦。我地點左個迷你部隊鍋,泡菜湯底好惹味開胃,仲有我最愛既辛辣麵,熱辣辣,勁好食。之後點左個芝士岩醬炒飯勁多芝士圍住個飯,佢啲芝士裏面有流心蛋,撈埋一齊味道好夾,唔會好漏,而且個炒飯都好足料,有少量泡菜再加五花腩,真心推薦!大韓無骨豬手配埋泡菜、醃蘿白包生菜食,個韓式醬有啲唔同,豬手唔會乾,啖啖肉,好Juicy有3小碟前菜送,少少地岩岩好。飲品竟然有芒果啤酒,係韓國飲過一次覺得好好飲。另一杯叫左蝶豆花芒果奶,上檯會配一小杯芒果汁,幾有心思。

之後點左個芝士岩醬炒飯

大韓無骨豬手

有3小碟前菜送,少少地岩岩好。

飲品竟然有芒果啤酒,係韓國飲過一次覺得好好飲。
另一杯叫左蝶豆花芒果奶,上檯會配一小杯芒果汁,幾有心思。
2018-12-24 192 瀏覽
身為芝士控,一見到餐牌有芝士,就好想咩都叫嚟試下,好彩同行既朋友好清醒呢~阻止我瘋狂既行為,如果唔係叫太多就食唔曬啦 ;D今次叫左人氣料理芝士岩漿炒飯,雖然成盤都有芝士,不過唔理性既我仲想要多D芝士呀﹗我地仲叫左三重芝士炸雞,起初以為會有芝士拉絲係面,點知上菜既時候都有少少失望,唔夠芝士味,而且有D乾,下次試其他好啦~好彩最後有碟黃金海鮮盤,炸蠔同炸蝦都好好食,即刻平衡返曬~單叫完食物仲可以再加配薯條同飲品,價錢都好合理呀~
401 芝士岩漿炒飯

三重芝士(半份)
黃金海鮮盤
401 芝士岩漿炒飯
黃金海鮮盤
2018-12-19 4608 瀏覽
路徳圍其中一條橫巷,隱藏著一間小店,小店空間不大,主打平民化的韓國料理。我到達的時間,已經是晚上八點半,門外等候人數不多,但店內坐無虛席,幸好只等了大約五分鐘,便獲安排入座,位置雖然較迫,但這就是小店的特性。餐牌上,基乎涵蓋了,所有類別的韓國料理,由一人鍋,炸雞,到人參湯,手卷都有。只有兩人的我,當然只能品嚐冰山一角。下單後,先上韓式前菜,泡菜,蘿蔔,芽菜。飲品,亦同時奉上,夢幻蝶豆花及香芒金柚沙冰,前者酸酸甜甜,清膩,但可惜色沒有由紫轉藍 ,後者超大杯,跟餐價38元,香芒味明顯,但柚味不足,以且略甜,夏天必飲。半半雞,兩種味道的韓式炸雞,蜜糖牛油及甜酸醬,各八隻,可免費轉成雞鎚翼,醬一般,但雞肉多汁,皮簿肉嫩,兩人消滅十六件,輕鬆。無骨豬手(例牌),肉夠咬口,皮夠淋,味道偏甜,似中式蜜糖炒豬手。鐵板泡菜五花腩,韓式辣醬又甜又辣,五花腩夠淋夠肥,下飯一流,齋食,口味偏重,韓味十足。水梨牛展冷麵 ,平壤式冷面,煙煙韌韌,口味清爽,記得叫服務員用剪刀剪開,牛展入味,配水梨,更清更爽。最令我驚訝,莫過於牛骨蘿蔔湯,以韓式煲盛裝,湯清,牛味濃,不油,清淡,暖胃,好飲。每一碟分量十足,性價比高,

每一碟分量十足,性價比高,是一間有人情味,有誠意的,韓式小店。

韓閣
人均消費261元
地址: 荃灣路德圍運通街地下10M號舖

緣份天成,初心為本。喜歡用文字分享我的味覺之旅,有興趣請follow我~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。

水梨牛展冷麵
甜酸醬
蜜糖牛油
牛骨羅蔔湯

2018-12-15
5 分鐘 (堂食)
蜜糖牛油
牛骨羅蔔湯
2018-12-19 171 瀏覽
小店在晚市平均消費每人唔駛$100,份量充足,所以每每在外形成小人龍等候~餐廳亦算細心,店外有數張座椅讓人小休。今晚我倆都不太餓,所以只點了一個珍寶香辣海鮮湯,一份加了粉絲年糕的鐡板牛肉及2杯飲品。座位與座位之間機乎沒有通道,看著店員拿著滾湯左穿右插都幾「動魄驚心」珍寶香辣海鮮湯是用大醬同泡菜做湯底,飲落喉嚨有小火燒感,好過癮~加上海鮮是新鮮貨,所以清甜度十足,忍唔住飲哂個湯~鐡板牛肉份量係驚人,但牛肉"喇"得太勁,肉味稍稍不足~但跟餐個蘿蔔清雞湯勁好飲!飲品跟嘢食熱飲+$3,凍飲+$5,不過熱飲凍飲都似水咁淡,叫汽水可能會好少少。。。一分價錢一分貨,完全係小店GE寫照。

一分價錢一分貨,完全係小店GE寫照。
2018-12-01
  • 珍寶香辣海鮮湯
2018-12-18 109 瀏覽
落完單就比3小碟韓式小食,夠地道。店內仲有好多傳統同特色的食物,花多眼亂。飲品當然要叫,酒依到都有。叫左蝶豆花同香芒金柚沙冰。沙冰好大杯,都夠兩個人飲。水梨牛展水冷麵夠晒凍,店員仲建議我地可以加入蜜糖芥末醬,果然更好食,水冷麵爽爽地。配合埋水梨,好fresh。叫左兩種雞,甜酸醬油,蜜糖牛油。可以免費轉雞腿雞翼,雞夠滑,唔嚡口,炸粉唔算厚。無骨豬手啖啖肉,甜甜地,見到有食客,叫個例牌加個白飯,就一餐。鐵板泡菜五花腩加入泡菜好惹味,豬腩肉未至於好肥,一人分量都好多。牛骨湯,好鐘意依個湯,夠清甜,仲有菜同蘿蔔,建議大家可以最尾飲依個湯,可以令口腔清新。依家冬天,仲有一人火鍋選擇。

落完單就比3小碟韓式小食,夠地道。

叫左蝶豆花同香芒金柚沙冰。沙冰好大杯,都夠兩個人飲。

水梨牛展水冷麵

鐵板泡菜五花腩
加入泡菜好惹味,豬腩肉未至於好肥,一人分量都好多。

依家冬天,仲有一人火鍋選擇。

2018-12-16
  • 牛骨蘿蔔湯
2018-12-17 943 瀏覽
之前經過這間” 韓閣”看到午餐很抵,本來特意多試試,但原來星期六沒有午餐供應,不過不緊要吧,一於入內試試,餐廳牆身是紅磚牆設計,感覺温曖舒服,餐牌頗多元化,如有炸雞,湯品類,鐵板料理,飯類,粉麵類及一些特色小食。韓式餐廳都會提供前菜小食,先來3小碟前菜,分別是泡菜,白蘿蔔及芽菜。點主食前先點了週年小食優惠的紫菜粉絲卷 $25 –這個紫菜粉絲卷外面是炸脆了的紫菜,內裡包了粉絲和一些蘿蔔絲,外脆內軟的口感,不錯的小食。今天天氣有點冷,來一個部隊鍋吧。部隊鍋 $78 – 濃濃的湯底,配有多款配料,包括特選牛肉,五花腩片,雞肉腸,韓國午餐肉,年糕,泡麵等,暖胃之選。鐵板牛小排(增量) $138 - 鐵板呈上,熱辣辣,牛小排很惹味,點了增量分,相對會有增量主菜粉絲及年糕, 牛小排份量真的不少,超大滿足,這個餐還附送餐湯。 味道濃郁,佐飯一流。香草薯條 +$15 – 點主食可加配一些項目,點了香草薯條, 薯條即炸,包保新鮮香脆。真露 $32 –韓食配燒酒,真情流露。

真露 $32 –韓食配燒酒,真情流露。
2018-12-01
2018-12-17 103 瀏覽
💁🏻‍♀️韓閣 (荃灣)🍽之前已經食過呢間,但覺得食過返尋味所以今次又同男朋友去食🥰🥰芝士岩漿炒飯($78)🧀極邪惡😈天寒地凍,滿滿嘅芝士撈埋泡菜炒飯食,真係食完會有幸福嘅感覺😽以呢個價錢來講,個飯真心大份,Cp值高!泡菜煎餅($68)超好味!唔會太多粉,又煎得好香,個煎餅都足料,我地仲要食唔曬打包可惜兩個人食叫得唔多野,建議大家多啲人組隊食會抵啲🙆🏻‍♀️/📍韓閣 (荃灣)#荃灣 路德圍運通街地下10M號舖#小丸子搵食記 #小丸子荃灣-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn
💁🏻‍♀️韓閣 (荃灣)🍽

芝士岩漿炒飯($78)🧀
以呢個價錢來講,個飯真心大份,
Cp值高!

泡菜煎餅($68)
超好味!唔會太多粉,又煎得好香,
個煎餅都足料,我地仲要食唔曬打包

📍韓閣 (荃灣)
#荃灣 路德圍運通街地下10M號舖
#小丸子搵食記