青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2019-05-23 172 瀏覽
今日同朋友嚟呢間泰國野食飯之前已經喺ig見到佢佈置幾靚原來野食都唔錯今次叫咗個冬陰公雞翼龍蝦冬陰公耳朵粉同芒果糯米飯呢3樣都好好食,冬陰公唔算好辣仲有碟豆花椰子奶蓋,呢個無咩特別,係影相呃下like😂食完好想去轉泰國呀😂
今日同朋友嚟呢間泰國野食飯
之前已經喺ig見到佢佈置幾靚
原來野食都唔錯
今次叫咗個冬陰公雞翼
龍蝦冬陰公耳朵粉
同芒果糯米飯
呢3樣都好好食,冬陰公唔算好辣
2019-05-20 141 瀏覽
相約旺角,先被森林似的商場吸引住,馬上和朋友在openrice上覓食,找到了 青花,馬上被清新舒服 的裝修吸引了🥰(三個女人,打卡很重要嘛🤣)環境無令我們失望,食物都符合預期,因為我們都不太喜歡泰菜那超濃的香料味,倆個朋友亦不吃辣!而青花的菜式我覺得香料味淡一點,對我們來說是剛剛好。(但如果你是泰菜愛好者。。我想你不會滿意嚕😆)最好吃是菠蘿蟹肉炒飯!必點!酸酸甜甜,還有新鮮菠蘿伴碟😍我們機乎想再order😂😂
相約旺角,
先被森林似的商場吸引住,
馬上和朋友在openrice上覓食,
找到了 青花,
馬上被清新舒服 的裝修吸引了🥰
(三個女人,打卡很重要嘛🤣)

環境無令我們失望,
食物都符合預期,
因為我們都不太喜歡泰菜那超濃的香料味,
倆個朋友亦不吃辣!
而青花的菜式我覺得香料味淡一點,
對我們來說是剛剛好。
(但如果你是泰菜愛好者。。我想你不會滿意嚕😆)

最好吃是菠蘿蟹肉炒飯!必點!
酸酸甜甜,還有新鮮菠蘿伴碟😍
我們機乎想再order😂😂

2019-05-19 157 瀏覽
本身諗住去食下午茶但原來無左下午茶餐只可以叫午餐無冬蔭公湯底既菜式惟選擇檳城炒粿條入面有蛋 蝦 同臘腸味道吾錯而且份量足加八元有杯泰式奶茶無得少甜只可少冰應該不要要求少冰因為即使待冰塊融化後仍然過甜喝剩了四分一杯午市套餐可以加$25要個迷你芒果糯米飯一人食份量亦足夠但面頭既芒果粒太酸無食到😩😩椰汁偏稠同太甜藍色既糯米飯雖然吸睛岩晒打卡但金玉其外 敗絮其中啲飯煲到一團團都吾係平時食開既口感吾知自己食甘乜🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️成個甜品得椰子脆片係好食真係幾失望😞大家可以慳番25蚊
本身諗住去食下午茶

迷你芒果糯米飯
泰式凍奶茶
午餐
2019-05-18 177 瀏覽
一共點了三道菜 1)馬蘇里芝士條2)旺來沙律 3)大蝦炒金邊炒。 頭兩道菜算是不過不失,大蝦炒金邊炒卻是最大的敗筆,金邊粉炒得不夠熟,但大蝦,硬豆腐卻炒得太乾身,令到整盤主食像吃香口膠一般,咬不動也吞不下。另外侍應生上菜混亂 服務也有待改進。整體而言,我個人不太推薦,也不會再光顧這一餐廳。青花唯一可取之處,是室內裝修不錯,以綠藍白為主調,隔外清新。如純粹為打卡在Instagram 出 post 而不在乎味道口感可以前往一試。PS: 椰皇唯一我個人覺得滿意的「菜式」
另外侍應生上菜混亂 服務也有待改進。

整體而言,我個人不太推薦,也不會再光顧這一餐廳。

PS: 椰皇唯一我個人覺得滿意的「菜式」
2019-05-18
10 分鐘 (堂食)
  • 椰皇
2019-05-18 205 瀏覽
朋友想食東南亞菜搵咗好耐終於搵到呢間人氣餐廳,但想book都book唔到只能walk-in,好彩一去到就即刻有位😬 但係當我問可唔可以唔坐咁近門口時侍應就黑口黑面話全部都book哂,如果想坐去第二度要一個鐘定個半鐘交枱,仲話我一定食唔切😶 ok fine你人氣旺咁你贏😅 跟住叫嘢食啦,呢間餐廳有好多人氣菜式,所以我地叫到成枱餸,個雞翼同串燒都超級好食!但係佢話用餐時間個半鐘,就真係個半鐘一到就即刻催我買單,態度仲要好唔耐煩😑兩個女仔食唔到太多所以最後都要打包,但係一個外賣盒同袋竟然收$3😂 都算啦,佢個外賣袋上面仲有好細粒嘅蟲,真係有啲噁心🤢 總括嚟講食物真係唔錯,但係唔值每人三百幾囉,仲要畀錢買難受,呢個價錢以內嘅仲有好多更好嘅選擇,所以果斷冇下次!😤.後記:我後來喺app見到佢原來有做訂座優惠,唔怪得知咁full,正價走嚟食真係太笨😭😭😭
2019-05-15 112 瀏覽
旺角中價泰菜吾多多數都係快餐形式呢間就行中上路線位置吾錯裝修亦似新式泰菜去過泰國就會明叫左個大蝦炒金邊粉大蝦煎得好食金邊粉味道不差因為西式泰菜 所以除左落pad tai的醬仲落左茄醬落去所以都開胃如果炒得乾身d會更好食
旺角中價泰菜吾多

所以都開胃
如果炒得乾身d會更好食
2019-05-10
2019-05-13 154 瀏覽
食過第n次嘅青花係新泰東南亞小菜,都算係鬧市中的綠洲 , 上到去個裝修好靚,已經食慾大增。呢度食物質素同埋賣相都好高水平,我地點左幾款菜式,全部都微辣好滋味, 成枱野食都食清光你話好唔好食?😜天多尼烤雞班蘭青咖哩:每次嚟食都必會點, 本身超鍾意食青咖哩❤️, 呢一款辣味同個咖哩汁跳得啱啱好仲有少少爺香味, 同雞肉好夾。烤雞/牛沙嗲串燒: 燒雞同埋牛串都幾唔錯, 重點係個沙嗲醬汁超好味, 我將啲花生碎加埋入去沾埋串燒食😁。香草牛油龍蝦冬陰芝士耳型粉: 冇諗過冬陰功味道原來同香草蕃茄芝士咁夾, 畀我同行嘅吃貨清曬成碟🤣蝶豆花青檸茶: 賣相非常之靚 盛載嘅容器亦都十分二國風情,清涼解辣。~~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 9/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$200⏪回頭率:90%

~~~~~~~~~
😋味道: 9/10

• 青花糕點
  • 大蝦冬蔭公
  • 燒菠蘿炒飯
2019-05-12 235 瀏覽
👭青花 (旺角)👭1⃣冬蔭炸雞翼 $78固名思義就係有冬蔭公味既炸雞翼,雞翼尺寸好大,表皮沾滿趣卜卜口感既炸漿,內裡既雞肉好嫩滑又充滿微酸及辣既肉汁,而且1客有6隻,都幾新奇又抵食😆2⃣天多尼烤雞。斑蘭青咖哩 $108入到泰國菜冇理由唔試咖哩掛😝初頭只係睇到係一碟青bb既咖哩配埋一塊烤雞扒,但食落竟然另有驚喜😱❤咖哩既辣中帶有一絲絲椰汁甜味,花生碎增加左口感。墊底嘅蔬菜分別有茄子、秋葵同草菇,吸晒咖喱汁變得非常惹味🤤烤雞扒肉質結實,沾上咖喱汁既雞肉令38好想叫碗白飯撈黎食!3⃣蒜蓉包 $48一份會有5大塊蒜蓉包,一塊都有成手掌既長度!蒜蓉包最講究嘅係邊位烤得夠唔夠脆,同埋香蒜味道夠唔夠香濃😋呢一塊完全滿足到以上既要求😍用嚟點咖哩超級好味!!!4⃣醉鬼炒粿條 $108鍾意食辣既38睇到餐牌上寫住4隻🌶既炒粿條,就決定要order黎試下!炒粿條一上枱即刻令38嘩一聲,粿條份量好多,豬肉似係五花肉而且有成8-9件,一啲都唔hea你。粿條食落係十分煙韌既幼河粉,而且每一條都吸滿辣醬,鍾意食辣既朋友必試😘5⃣芒果糯米飯 $78第一眼見到已經比佢紫藍色既糯米飯吸引住😍熱辣辣既糯米飯食落好煙韌,又帶有好濃既椰
👭青花 (旺角)👭

1⃣冬蔭炸雞翼 $78

2⃣天多尼烤雞。斑蘭青咖哩 $108

3⃣蒜蓉包 $48

4⃣醉鬼炒粿條 $108

5⃣芒果糯米飯 $78
第一眼見到已經比佢紫藍色既糯米飯吸引住😍熱辣辣既糯米飯食落好煙韌,又帶有好濃既椰漿味,表面更有椰肉同杏仁增添口感。芒果肉帶有酸味,但又出奇地同甜味既糯米飯一拍即合🤩。但38覺得芒果既尺寸可以切得細啲,咁樣會方便啲進食😎

6⃣鮮熱情果梳打 $36
呢間餐廳顛覆咗38對熱情果梳打既印象👍🏾一直以黎38心目中既熱情果飲品=勁甜既飲品,點知呢到既係剛好既甜帶有微微既酸,加上既梳打既氣令人感覺好清爽,推介大家一試😆

如果大家想試既話記得要預先訂位,walkin唔知會唔會無位,因為38係閒日去既,見餐廳7點都已經接近全滿,所以記得預先訂位啦😆

推薦度:8.5/10

🏠旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
🕐12:00noon-10:30pm
2019-05-11 106 瀏覽
星期六下午係繁華鬧市中坐下呢間綠油油既餐廳一頓午飯時間 一頓新派泰國菜 都好舒服放鬆💆🏼‍♀️.🥗柚子香橙蝦沙津平日美式既沙津菜加上柚子橙肉蝦肉同酸酸味味既汁 食落幾清新 酸汁既味道再酸啲會更加開胃🤤.🦐泰式大蝦炒金邊粉Fusion菜來說 小編會形容係中式蕃茄炒蛋同泰式金邊粉既結合 濃濃蕃茄汁 帶點住家菜既感覺 好岩小編口味😋.🦐香草牛油龍蝦冬陰公耳型粉見到係推薦菜式 怕飽都想試下 加左牛油既冬陰公汁濃稠咁掛住幾得意既耳型粉 加上 半邊焗龍蝦 微微辣辣 mix & match 意式同泰國既風味🙃.🍼泰國珍珠奶茶奶蓋泰式茶底加奶蓋同珍珠 又幾夾同有咬口.🥭芒果糯米飯成餐最驚喜既一道 顏色配襯好鬼精緻同靚之外 熱呼呼既蝶豆花糯米飯 非常煙靭軟糯 加埋椰漿 清甜芒果 同脆脆椰子片 多重口感 尤勝泰國當地既芒果糯米飯🤗.人均消費:$280推介指數: 👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(8/10)
星期六下午

泰式茶底加奶蓋同珍珠 又幾夾同有咬口

🥭芒果糯米飯
尤勝泰國當地既芒果糯米飯🤗

人均消費:$280
推介指數: 👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
餐廳:青花 (旺角)地址:旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖青花在Openirce第二次入選人氣榜十強的東南亞餐廳,在過去2018年12月攀登上第二名,連TVB的搵食飯團也有到訪過,可知這間餐廳的來頭確實不少!以泰國菜為主,加入西式元素,再配合森林和原野的餐廳佈置,還真以為自己進入了亞熱帶森林🌲🌴在The Forest商場1樓裡再藏有一個青花森林餐廳,莫非是森林裡的綠洲😆?香草牛油龍蝦·冬蔭芝士耳形粉 $158龍蝦🦞大大隻,肉質彈牙鮮美,仲有龍蝦膏呢🤤cute cute的耳形粉配上冬蔭功汁和芝士的配搭,微微冬蔭公辣味令本來單調的耳形粉馬上刺激起我的食慾和味蕾,正!燒菠蘿蟹肉炒飯 $138這個泰式菠蘿飯會有一份的原隻菠蘿伴碟🍍它既是主,也是次,不但炒飯當中有菠蘿粒,吃飯中途也可以嚐一嚐甜甜的原塊菠蘿,炒飯材料再加上蟹肉、提子乾、肉鬆和腰果等,十分豐富馬蘇里拉芝士條·是拉差蛋黃醬 $92是意大利🇮🇹南部城市坎帕尼亞和那不勒斯的淡芝士,平時我們在意大利薄餅和千層麵也可以吃到🧀一條一條芝士咁食真的很邪惡呀😍加上是拉差蛋黃醬,再將芝士條的味道和層次昇華!蝶豆花椰子奶蓋
餐廳:青花 (旺角)

香草牛油龍蝦·冬蔭芝士耳形粉 $158

燒菠蘿蟹肉炒飯 $138

馬蘇里拉芝士條·是拉差蛋黃醬 $92

蝶豆花椰子奶蓋 $42
當藍色仙子在空中出現,你會想伸手去捉着它,還是把它帶到口中慢慢品嚐?不要想多了🤣我說的是這杯碟豆花椰子奶蓋!顏值爆表的椰子奶蓋很吸引,椰子香和蝶豆花若隱若現,還加了啫喱在當中,增加了不少口感

叢林美食,看得又好食,這間餐廳無論是用餐還是拍照打卡都是一流~!
2019-05-06
5 分鐘 (堂食)
  • 燒菠蘿蟹肉炒飯
  • 香草牛油龍蝦冬蔭芝士耳型粉
2019-05-07 6009 瀏覽
青花是我其中一間去極不厭的餐廳,食物質素及賣相有一定水準;加上用餐環境舒暢清新,一次過滿足味覺及視覺的官感體驗!在這座繁華的鬧市裡,竟然隱藏著獨樹一幟的後花園。門口有一片綠油油的草牆,十分吸睛。裝潢佈置簡約清雅,以小盆栽及花卉裝飾,環境綠意盎然,讓人賞心悅目,感覺非常悠閒舒適。落地玻璃增加視覺透視感,加上柔和日光從窗外滲透進來的,締造溫馨寫意的氣氛。餐桌用上白色雲石襯托簡潔線條的金屬椅子,富現代簡約風格,營造明亮優美雅致的環境,讓人心情舒暢。蝶豆花椰子奶蓋 ($42)漸層繽紛夢幻的蝶豆花椰子奶蓋極盡優美,絕對是IGable!質感幼滑,椰子味濃郁,加上一層微咸的奶蓋,咸咸甜甜,口感豐厚。惹味拼盤(小) $92拼盤內裏有齊菠蘿雞翼、豬頸肉、青檸雞槌、炸雞卷、魚餅(每款2件),每款都香味四溢。能一次過嘗遍多種款小食,絕對適合三心兩意的朋友!豬頸肉爽口彈牙,口感豐盈;菠蘿雞翼外脆內軟,肉汁充盈,與甜甜的菠蘿一起吃更滋味;青檸雞槌及炸雞卷酥脆可口;魚餅富彈性,惹味香口。這些小食配上泰式甜酸醬一起吃,非常開胃,作為餐前小食一流!金不換卜卜蜆 ($116)一放上桌就已經香氣逼人,令人垂涎欲滴。蜆肉相

蝶豆花椰子奶蓋 ($42)
蝶豆花椰子奶蓋

惹味拼盤(小) $92
惹味拼盤(小)

金不換卜卜蜆 ($116)
一放上桌就已經香氣逼人,令人垂涎欲滴。
金不換卜卜蜆

蜆肉相當肥美嫩滑,配上惹味香濃的醬汁,味道非常出眾。
金不換卜卜蜆

泰式大蝦炒金邊粉 ($138)
蛋香十足,蝦肉鮮甜,而且爽口彈牙。金邊粉質感煙韌, 加上甜甜的味道, 叫人食指大動。
泰式大蝦炒金邊粉

芒果糯米飯 ($78)
意猶未盡,當然要來一個泰國最受歡迎飯後甜品之一的芒果糯米飯。賣相精緻,糯米飯以蝶豆花入紫饌後呈紫色,色澤美麗吸睛,芒果切得非常薄,伴有烤椰子乾。糯米飯暖呼呼的,口感軟糯煙韌,芒果香甜軟熟,椰醬味道濃厚,烤椰子乾清甜酥脆,一起吃增添無與倫比的口感,既清新又美味!
芒果糯米飯
蝶豆花椰子奶蓋
惹味拼盤(小)
泰式大蝦炒金邊粉
芒果糯米飯
·🔸烤雞斑蘭青咖哩 |$ 108🔸炭燒豬頸肉配椰糖芫茜辣汁 | $118🔸柚子香橙蝦沙律 |$ 96🔸芒果糯米飯 |$ 76🔸鮮熱情果梳打 |$ 36🔸蒜蓉包 |$ 48·旺角The Forest的新派Colorful泰式餐廳。有些食物例如鰻魚、叉燒、豬頸肉要炭燒方法燒才食到肉的焦香。青花的炭燒豬頸肉切得厚度剛好,配自家醬汁甜中帶辣,味道更獨特!最令我們驚喜的是那道甜品芒果糯米飯,糯米飯不單口感軟糯,滿分的是調味!應該是用了斑蘭葉蒸,吸收了椰漿的香甜,味道沒有之一。
🔸烤雞斑蘭青咖哩 |$ 108
🔸炭燒豬頸肉配椰糖芫茜辣汁 | $118
🔸柚子香橙蝦沙律 |$ 96
🔸芒果糯米飯 |$ 76
🔸鮮熱情果梳打 |$ 36
🔸蒜蓉包 |$ 48
旺角The Forest的新派Colorful泰式餐廳。

2019-05-06
2019-05-04 120 瀏覽
泰菜愛好者又出動平時去既泰國餐廳都比較陰暗但青花個環境好適合打卡用採光設計 加上成間舖都用好多綠色植物做decoration 令人未食已經好有期待🥰白冬陰功 南薑椰奶雞湯($82-Small)一上菜就聞到好香既冬陰功味 本身以為會有辣味 但食落去係好香既冬陰功酸同椰奶既香滑😳係好出乎預料既一道菜惹味拼盤 ($92-Small)裡面有菠蘿雞翼 豬頸肉 青檸雞鎚 炸雞卷 同魚餅豬頸肉幾juicy同嫩 不過其他都唔係太有驚喜油酥手抓薄餅($52)熱辣辣上檯 咬落去 第一層脆 裡面有好多層 唔會乾 超級推薦🤤🤤泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)奶蓋夠濃厚 泰式奶茶保持水準唯一失色既係珍珠比較lum總括而言 食物質素還可以 某幾樣菜式會比較特出 但環境真心極力推薦😋
泰菜愛好者又出動
平時去既泰國餐廳都比較陰暗
但青花個環境好適合打卡

白冬陰功 南薑椰奶雞湯($82-Small)
一上菜就聞到好香既冬陰功味
本身以為會有辣味
但食落去係好香既冬陰功酸同椰奶既香滑😳
係好出乎預料既一道菜

惹味拼盤 ($92-Small)
裡面有菠蘿雞翼 豬頸肉 青檸雞鎚 炸雞卷 同魚餅
豬頸肉幾juicy同嫩 不過其他都唔係太有驚喜

油酥手抓薄餅($52)
熱辣辣上檯
咬落去 第一層脆 裡面有好多層 唔會乾
超級推薦🤤🤤

泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)
奶蓋夠濃厚 泰式奶茶保持水準
唯一失色既係珍珠比較lum

#睇相發現好多朋友去哂東南亞玩 自己無時間去小妹發現左一間新派東南亞菜既餐廳 主要為泰菜 🇹🇭 另加上西餐元素以便止下我思鄉既癮😂餐廳位於旺角商場The Forest 設室內同室外用餐不論室內外都幾有feel😌 室外都幾浪漫啱哂拍拖仔同聚會👫👭不論裝修佈置同餐具都花上心思 打卡一流📸加上一見到間餐廳佈滿綠色植物 好有小清新既感覺🌱🌿🍃.-🍽介紹返啲食物先惹味拼盤(小) $92揀左個小size既拼盤 每款2件有菠蘿雞翼 豬頸肉 青檸雞槌 炸雞卷 魚餅最鐘意個碳燒豬頸肉同青檸雞槌唔會燒到好乾身 燒得啱啱好 點埋泰式辣醬 菠蘿莎莎魷魚沙律🥗 $76 魷魚好爽口 沙律個辣有料到 不過用左菠蘿中和返個辣度 一個沙律食到甜酸辣 都係一個幾開胃既前菜 好有泰國既味道🤤香草牛油龍蝦🦞·冬陰芝士耳型粉 $158呢味菜好香冬陰公同牛油味 芝士好creamy耳型粉細細粒好易入口龍蝦鮮美 肉質爽口 勁有香草味 😀大蝦冬陰公(小) $92辣辣冬陰公味濃郁 都等 有好多香料 好多草菇 仲要好大粒 仲有一隻大頭蝦 鮮味😂小評語📝📝:👉🏿 環境好舒適 好適合一大班人傾計同打卡👉🏿食物質素不錯 食物同飲品選擇都有好多
#

👉🏿 環境好舒適 好適合一大班人傾計同打卡
👉🏿食物質素不錯 食物同飲品選擇都有好多
👉🏿因為好早已經好多人 記得book位 😃
2019-05-04 4094 瀏覽
青花喺旺角波鞋街The Forest一樓,佈置用心,滿是綠色的植物裝飾,是旺角鬧市中的小清新!啲草多到個招牌都唔係幾睇到!蝶豆花椰子奶蓋 $42淡藍色的漸層非常漂亮,賣相吸引!椰子奶蓋濃厚香滑,蝶豆花的主體亦加入了椰糖,好看又好喝!惹味拼盤 (小) $92有青檸雞槌、豬頸肉、炸雞卷和魚餅,可惜菠蘿雞翼Sold Out,換成更多的雞槌!雞槌雖然炸過但一啲都唔鞋,仍保留了肉汁,同泰式甜辣醬好夾!豬頸肉餣得勁正,又辣又香,得幾片確實係唔夠喉!旺來沙律 $78蔬果類都超新鮮,爽口清新!醬汁帶一點點薄荷醬的甜味,碗邊仲有花生醬和椰子味的脆脆,口感和味道都非常特別和有特色,而且仲一啲都唔辣,推介!香草牛油龍蝦冬蔭芝士耳型粉 $158龍蝦超大隻,仲大隻過Menu幅圖,所以興奮到唔記得影相!龍蝦以香草牛油和蒜蓉焗制,好香口好滑!芒果糯米飯 $78擺盤相當用心,還加入了大量椰子脆片,口感豐富之餘,仲多了一份甜美,不錯的!

啲草多到個招牌都唔係幾睇到!

蝶豆花椰子奶蓋 $42

惹味拼盤 (小) $92
雞槌雖然炸過但一啲都唔鞋,仍保留了肉汁,同泰式甜辣醬好夾!

豬頸肉餣得勁正,又辣又香,得幾片確實係唔夠喉!

旺來沙律 $78

香草牛油龍蝦冬蔭芝士耳型粉 $158
龍蝦超大隻,仲大隻過Menu幅圖,所以興奮到唔記得影相!

龍蝦以香草牛油和蒜蓉焗制,好香口好滑!

芒果糯米飯 $78