2019-04-02 124 瀏覽
每次去尖沙咀行街,係美麗華行出黎都會見到一間拉麵店排住隊,成日都好想試,今日終於機會黎啦話說行完UNLIQO,行出美麗華,朋友話不如食拉麵,一望,YEE,今日唔多人WOR,仲唔試下排佐都唔使五分鐘就到我地啦,入到黎好闊落,環境好有特式,咁岩坐著個住隔離仲對飲品櫃,都幾多得意野飲枱面調味料好齊好乾淨企理,諗得到既拉麵調味料基本齊曬望下MENU好快咁點佐個豬骨豚肉紫菜玉子拉麵,野飲就㨂佐做緊PROMOTION既三矢梳打,梗係叫黎試下咩黎野飲話咁快就送到黎,簡簡單單既外表,諗住應該都係梳打水點知一飲,不得了,原來咁好飲,有小小似檸檬味既波子汽水,但又無咁甜,都真係正,食日式野梗係要飲下日式特別野啦好快就黎我既豬骨豚肉紫菜玉子拉麵,都真係幾大碗,而最吸睛係佢塊巨型紫菜同埋塊叉燒,點講好呢,塊叉燒。。。。。其實真係大塊過豬扒但咬落去又好淋,應該都真係花佐唔小時間去煮,豬骨湯好濃,但又不至於好杰,幾岩我。成碗麵都唔錯,但最正我會覺得係塊叉燒朋友就點佐個野菜味噌雞白湯拉麵,因為佢唔食肉的,但我唔知同唔同佢講其實雞白湯者係用雞湯煮好~~果然係野菜,有極大量我最愛既芽菜,我都偷佐唔少黎食湯望落好清,但味

枱面調味料好齊好乾淨企理,諗得到既拉麵調味料基本齊曬

野飲話咁快就送到黎,簡簡單單既外表,諗住應該都係梳打水
三矢梳打

豬骨豚肉紫菜玉子拉麵

野菜味噌雞白湯拉麵

果然係野菜,有極大量我最愛既芽菜,我都偷佐唔少黎食

湯望落好清,但味道都好濃味,唔錯,不過呢個麵就不太岩我啦,因為我無叉燒唔得GA
三矢梳打
豬骨豚肉紫菜玉子拉麵
野菜味噌雞白湯拉麵
由於星期一是學校假期,難得有機會和小愛人拍拖,當然是吃盡玩盡的日子!是日行程是尖沙咀歷史博物館丶科學館,來到尖沙咀當然是搵美食啦!在網上看到這人氣日本拉麵店,就前來試試。小愛人點了這個兒童餐,有一碗份量不少的拉麵,還有一大杯果汁,並奉上巧克力哦!最終小愛人吃不下整碗拉麵呢,可以想像這碗麵的份量也頗多,讚!而我點了這個豚肉海苔拉麵,一看到那巨大尺寸的海苔,已經滿心歡喜,小愛人更嘩了一聲!搶着要我的海苔!海苔脆口美味,豚肉大塊肉嫩味濃,湯底濃郁又不會太鹹!還有最愛那半熟蛋,極滿足的一餐!特別為小愛人加了粟米,那粟米的份量,多到令我有點驚訝!是日是放縱的一天,我們還點了蜜瓜汽水,飲飽食醉,十分滿足!有機會必帶愛吃日本拉麵的閨蜜前來來試試!

2019-03-25
  • 炙燒豚肉海苔味玉拉麵
2019-03-27 113 瀏覽
我同一位朋友入去食。最初係兩位,然後有多一位朋友想join,我晌問左店員應該點做,店員應承我預留旁邊位置比我。但到我朋友到既時候,旁邊位置已空,但另一店員卻叫我朋友排隊。因為有其他人用坐。並用極惡劣態度回應:先生,出面寫得好清楚,要齊人先入坐。我本身係兩個人,我入場時固然係齊人,但有人後join,就係意料之外。如果店內冇咁既安排。大可於我朋友到之前reject我,但就要等我朋友到左之後先叫我朋友排隊。咁就好荒謬仲有,身為日本食店。店員係可以同食客嘈!真係好野奉勸各位以後都唔好食

仲有,身為日本食店。店員係可以同食客嘈!真係好野

奉勸各位以後都唔好食
2019-03-26 85 瀏覽
聽聞這間拉麵店好多時都會見到長長人龍。 今天慕名而來朝聖。雞叉燒味玉雞白湯拉麵麵可以選軟麵,適中,或硬麵。我們選了適中。果然拉麵軟硬適中,易入口。拉麵比起其他拉麵店鋪的拉麵好吃。雞湯底雖濃郁,但不會重口味。味道剛剛好。有兩件厚身雞肉,尚算嫩滑。雞蛋是流心蛋。炙燒豚肉味玉拉麵有兩大塊豚肉,帶少少肥肉。聽人說一般豚肉帶少少肥肉才是最好吃的。豚肉軟腍。雖有少少肥肉,但不感油膩。唐揚炸雞一碟有5件,不是厚粉來炸,炸得香酥可口。見到Memu有原隻加拿大龍蝦配櫻花蝦豬骨濃蝦湯拉麵,都好吸引, 下次來試試。
聽聞這間拉麵店好多時都會見到長長人龍。 今天慕名而來朝聖。

雞叉燒味玉雞白湯拉麵

炙燒豚肉味玉拉麵

唐揚炸雞一碟有5件,不是厚粉來炸,炸得香酥可口。

2019-03-26 59 瀏覽
今日中午來這拉麵店吃,平時晚上經過總是大排長龍,平日中午來就不用排隊!店面位置充足,而且寬敞,十分舒服!我們點了豬骨豚肉紫菜玉子拉麵,有三大片紫菜,是亮點!另外豚肉的肉與脂肪比例剛剛好,減少膩感,加上有蔥花,很對味!而醬燜雞叉燒辛辣雞湯拉麵的雞很入味,而且是厚切的,所以口感十足,湯底的辣度合宜,十分惹味!羽根燒餃子是必點的吧!餃子煎得香脆,就如冰花餃子一樣,加上醋汁,能夠減少膩感,就如在日本吃的一樣,難怪這店常常客似雲來!

店面位置充足,而且寬敞,十分舒服!

2019-03-25 63 瀏覽
又係陪牛奶仔食拉麵嘅時候啦~~🍜今日黎到長期排長龍嘅「霸嗎拉麵」排咗35分鐘左邊終於到我地,入面位置唔算好多,唔怪得大排長龍啦🐉叫了一客 炙燒豚肉🐷味玉🥚拉麵沙拉🥗野菜🥬炸餃子🥟再配一杯麒麟生啤🍺🍺拉麵湯底濃郁,豚肉嫩嫩唔會太韌,但又未去到入口即溶個種,但因為佢算半肥叉,整體OK 。炸餃子普普通通,野菜唔算新鮮。**味道OK嘅,不過我真係接受唔到為咗一碗拉麵排咁耐隊,下次門口無咁多人先霸食啦**
又係陪牛奶仔食拉麵嘅時候啦~~🍜

今日黎到長期排長龍嘅「霸嗎拉麵」

叫了一客 炙燒豚肉🐷味玉🥚拉麵
沙拉🥗野菜🥬炸餃子🥟
再配一杯麒麟生啤🍺🍺

炸餃子普普通通,野菜唔算新鮮。

• 炙燒豚肉味玉拉麵
2019-03-25 49 瀏覽
香港的拉麵店實在是多的是,但不是太多可以令人有好深刻的印象,不過這家霸嗎拉麵絕對可以一食再食!之前和男朋友在尖沙咀分店吃過之後,喜歡得很,之後越來越大、 越做越好,最開心係分店越開越多,銅鑼灣、中環、將軍澳都有分店。今晚和朋友在尖沙咀辦完一些過年的事,想找一間餐廳吃個快飯,這裏的拉麵可以說是必然之選。通常這裏也有長長的人龍,幸好我今晚十分好彩,不用排隊。今晚吃了雞叉燒拉麵,到現時為止依舊咁正,湯底濃,個雞叉燒爽口又有汁,麵條條條煙韌,吸湯一流。叫了個枝豆做小食,前菜一流,送了啤酒,好爽。多叫了碟餃子,又係好推薦,油份唔高,但餡料勁多。食完非常高興,好滿足,絕對係我全港最愛拉麵之一。

通常這裏也有長長的人龍,幸好我今晚十分好彩,不用排隊。

叫了個枝豆做小食,前菜一流,送了啤酒,好爽。

多叫了碟餃子,又係好推薦,油份唔高,但餡料勁多。

食完非常高興,好滿足,絕對係我全港最愛拉麵之一。
喺尖沙咀美食好多,今日簡簡單單食碗拉麵,一於去霸嗎拉麵。可能時間尚早,唔使等位,直接入座。新款嘅原隻龍蝦味玉拉麵,個樣好吸引,一於試啦。落單嘅時候,侍應已經有講煮龍蝦比較花時間,所以要等多一陣,所以一次過點埋飲品。揀咗水蜜桃果酒,被佢嘅粉紅色吸引,本身唔係特別鍾意粉紅色,但因為呢一期係櫻花盛放季節,桃紅色就令人諗起櫻花美景。混合咗5%天然果汁同埋京都伏見清酒,比起淨係飲酒更加容易入口,甜味比較高,但仍不失其酒香,非常特別嘅配搭。原隻龍蝦味玉拉麵唔使等好耐,就已經可以食得!完整嘅一隻龍蝦,賣相已經好吸引;中間切開一半,輕輕打開,已經會見到好誘人嘅龍蝦肉同埋蝦膏,加上完整嘅龍蝦鉗,的確令人垂涎三尺。龍蝦已經被切開,不會令食客手忙腳亂,能夠保持好好的儀態,輕輕一挑或者撕開龍蝦殼,便可品嚐龍蝦肉的滋味,肉質爽口 清甜,份量十足。配合軟硬適中而又非常掛湯的拉麵,及濃淡合宜的麵湯,吃後也不會口渴,應該是無添加味精之作。配合一整顆流心蛋,滋味更上一層樓。另外還配有西蘭花和木耳,不喜歡的話,可在點餐時剔走,以免不必要的浪費,也確保上碟的也是心頭好。全店免收加一,但清水無限量供應,服務也很周到,令這餐性

新款嘅原隻龍蝦味玉拉麵,個樣好吸引,一於試啦。

全店免收加一,但清水無限量供應,服務也很周到,令這餐性價比一流。
2019-03-22 54 瀏覽
我係拉麵控一放假就會去食拉麵以前都係食開豚王但豚王都退步了之後就食霸嗎拉麵辛辣炙燒豚肉味玉拉麵加餃子湯底香濃亦夠辣餃子香口基本上依家每星期都會黎食一次都食左差不多半年今次真係有啲失望餃子底是滿滿的油入口每啖都是油
我係拉麵控
今次真係有啲失望
餃子底是滿滿的油
入口每啖都是油

2019-03-20 56 瀏覽
平時行過都見到間拉麵好多人係門口排隊開咗幾年就排足幾年 成日都好想試但每次都好多人排隊根本唔知要等幾耐 今日放工約咗朋友行尖沙咀行到9點幾諗住搵嘢食嘅時候 咁啱行過見到無人排隊可能9點幾有D夜所以無乜人排隊 但入到去坐低之際門口就開始出現人龍 好彩我唔洗排終於都可以試啦拉麵 小食 飲品 選擇都算多 落單仲可以揀麵嘅軟硬度 同埋油膩程度同朋友一人叫咗一碗拉麵 嚟到嘅時候見到有成隻蛋真係好滿足最鍾意食拉麵嘅蛋同筍 隻蛋真係好好食 重點係佢流心塊叉燒勁厚勁大塊 咬落一d都唔膩個湯味道都幾濃郁 碗麵好大碗 好大食嘅朋友竟然都食唔哂食完之後終於知道點解有咁多人排隊係門口等啦
平時行過都見到間拉麵好多人係門口排隊

塊叉燒勁厚勁大塊 咬落一d都唔膩

個湯味道都幾濃郁 碗麵好大碗 好大食嘅朋友竟然都食唔哂

食完之後終於知道點解有咁多人排隊係門口等啦

2019-03-17 74 瀏覽
一個一吃難忘的湯麵,源於一個香濃的湯底。重點先介紹湯底,醬油味香濃,而且味道剛剛好,不會太咸,食麵的時候總是一口麵加一口湯。 本人吃辣的,所以點了一個辛味豚肉更香口。麵底是白幼面,店舖聲稱是自家手打的,而且下單的時候可以自行選擇麵底的軟硬情度,我選擇的是一般軟硬度,很有質感。可額外配溫泉流心蛋和紫菜,不過本人覺得溫泉蛋過熟了,不夠流心,還有改善的空間。還有,下載一個app 叫 Storellet, 加入會員。新會員立即可以免費兌換一份羽根燒餃子,而且每次可以消費存積分,每消費HKD10有1分,20分起就可以兌換波子汽水,很適合我這個常客。
一個一吃難忘的湯麵,源於一個香濃的湯底。

本人吃辣的,所以點了一個辛味豚肉更香口。

2019-03-04
30 分鐘 (堂食)
  • 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
  • 羽根燒餃子
2019-03-16 81 瀏覽
#小秘書 每次行過 #金巴利道 霸嗎拉麵 Bari-Uma 門口,都會見到一條長長嘅人龍,#小秘書 成日都有衝動走埋去排隊試吓😚 今日咁啱約咗朋友喺 #尖沙咀 食lunch,大家又唔係好趕時間,就去 #霸嗎拉麵 趁吓熱鬧啦🥳原來 #餐廳 地方都唔細,我哋大概等咗十分鐘左右已經有位🥳 #室內裝修 充滿 #東洋味道,餐廳以 #手繪畫、各式 #燈籠 嚟裝飾🏮 嚟得幫襯,#小秘書 梗係要試吓佢哋嘅 signature #濃厚豚骨湯 #炙燒豚肉味玉拉麵 啦!睇落去雖然塊 #厚切豚肉 肥嘟嘟咁,食落一啲都唔油膩,不過湯底對我嚟講就濃咗啲... 間中食吓都ok嘅😋 而朋友點嘅 #雞叉燒味玉雞白湯拉麵 都唔錯,#雞叉燒 原來真係用雞肉捲成,肉質好嫩滑👍🏻 朋友仲同我鬥快乾咗碗湯㖭😆🍻

2019-03-16
$95.5 (午餐)
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
好耐冇食拉麵,又同朋友係尖沙咀行開,於是上網搵下最近有咩拉麵鋪好食,結果就搵到呢間霸嗎拉麵了,呢間落單都係自己寫紙,有得揀麵既軟硬度啦,仲有少蔥少苟唔同配料呢啲例排野,但我第一次有埋少油呢個選擇,睇黎好多餐廳都要走健康路線啦,但我就冇叫到少油既,首先講個流心蛋就真係perfect本身自己好中意食,最令我印象深刻係個湯,拉麵最重要就係個湯底,唔會話太咸,最驚食完會好口渴,呢個湯濃得黎好好飲,食完我都飲咗幾啖,之後舊肉亦都好好食,半肥瘦就剛剛好,叉燒夠入味,唔會話好似平時個啲冰鮮無味肉咁,所以我都大大力推薦大家試下食呢間霸嗎拉麵!
2018-12-14
2019-03-12 106 瀏覽
成日見到咁長龍,今日OT放工happy friday ,諗住放縱下,就黎食拉麵。澱粉質好肥,但朋友一路都話有新嘅龍蝦拉麵,忍唔住都要黎試下。真系好似好特別咁。坐底侍應即刻俾咗兩杯水,填紙仔落單,同日本的拉麵店簡直差不多。重點佢裝修都很日式。希望食物比的起日本的素質。朋友是食肉怪,叫了碗勁多肉的拉麵。試咗一塊,真的好肥美,湯底是豬骨濃湯,有小小辛辣漿,好好飲好濃。朋友給了所有配菜給我,荀及黑木耳都得好味。我的龍蝦拉麵都上來了。好大只龍蝦,好正。賣相簡直滿分。湯底系濃濃的海鮮味,配上多肉又有黃的龍蝦仔,好滿足。仲有個溫泉蛋,好JUICY.今餐肥咗都掋,香港有間無得輪的拉麵店,好正。

2019-03-11 78 瀏覽
這家餐廳每次經過都很多人排隊,難得看完戲沒有點晚沒那麼多人排隊了,一定要進去吃吃看。朋友點了辛辣拉麵,紅色的湯看上去很辣但其實還好,不會辣得吃不到。湯不會很咸,餐廳是用豚肉,不是叉燒,但我覺得豚肉更好吃,厚厚一塊,肉質很軟,脂肪的地方入口即溶,而且因為煮了很久,已經沒有油,好健康又好吃的肉,一點罪惡感都沒有。我點了豚肉飯,想試一下拉麵店的飯,想不到很驚喜,石鍋靚豚肉的油熱到飯裡去,而且加了蛋很香,最後還用飯伴進拉麵湯吃,又一個新吃飯,味道又更濃郁,大家一家要這樣吃吃看。