對我來説一碗好吃的拉麵配一隻好味的蛋是必須的🥚.見有85折 去了霸嗎吃拉麵🍜這次點了炙燒豚肉味玉拉麵 🍜很推薦的一碗:好厚好軟腍的豚肉~雖然豚肉夾著脂肪層但吃著感覺不會太油膩配上日式味玉如果可以溏心一點會更棒想念在日本旅行的時光🍂另外點了辣汁炸雞 炸得很香脆 是好惹味的辣度能吃辣的才建議點這個🌶但很好吃!最後是為了玻璃瓶而點的綠茶可樂富士山玻璃瓶超美!!🗻可樂就⋯⋯ 像糖水沒有綠茶味 也不像可樂味😝
對我來説
一碗好吃的拉麵配一隻好味的蛋是必須的🥚
見有85折 去了霸嗎吃拉麵🍜
這次點了炙燒豚肉味玉拉麵 🍜
很推薦的一碗:
好厚好軟腍的豚肉~
雖然豚肉夾著脂肪層
富士山玻璃瓶超美!!🗻
可樂就⋯⋯ 像糖水
沒有綠茶味 也不像可樂味😝

2019-11-05 373 瀏覽
經常大排長龍的拉面店,識食當然要選non peak時候來食。點內的裝飾好有日本風,有點像日本的屋台。店內有圖文並茂的餐牌,看過相片後可以再作決定。聽講這裡最出色的是厚切豚肉,於是二話不說就點了拉面一上台熱氣騰騰,湯底豚骨味,有濃厚的豚骨精華。拉面比較粗,所以有彈牙口感,亦十分爽滑。豚肉十分厚切的,火炙過後,豚肉的油香四溢,輕輕咬一下,肉質入口即融。糖心蛋的蛋白軟滑,內裡的蛋黃呈流心狀,有如溶岩般,是semi fluid狀態。

炙燒豚肉味玉拉麵
炙燒豚肉味玉拉麵
2019-11-03 277 瀏覽
雖然開咗好耐但都未試過,朋友都介紹過幾次,今日終於去咗食。 我地兩個人叫咗一個豚肉拉麵一個雞叉燒。 個人對佢既豚肉幾大期望因為佢店外既圖實在太吸引 哈哈!佢呢到既麵比出面一般拉麵店有咬口,係幼麵,湯底唔會太鹹,豚肉叉燒好香,因為我本身鐘意肥既所以佢呢到既叉燒啱哂我,雖然得一塊,但係比較厚身,份量都算適中。但比較有驚喜係個雞叉燒拉麵,叉燒雖然比較普通,但個湯意外地香而好有雞味,不過呢個湯比豚肉個湯油,唔太鐘意油既朋友要注意。不過有一個地方好失望,係隻蛋,味道太淡,蛋白係白色,明顯見到制作時間不足,而且蛋黃煮熟咗一半,建議可以唔使加蛋 平5蚊。好既地方係呢到無加一,抵食!

2019-10-29 288 瀏覽
聽朋友講,假期會好多人排隊。所以揀左平日黎試下,果然唔需要排隊。我地叫左雞叉燒雞白拉麵,同辛辣炙燒豚肉拉麵。兩款拉麵都幾香,湯底濃郁,不過略嫌有d油。怕油的朋友可以揀少油,因為我地第一次食唔知原來比較多油。除此之外,值得一試ge
雞叉燒雞白湯拉麵
辛辣炙燒豚肉拉麵
呢度嘅湯底一向都做得好出色 好濃厚😛每一次食完都好滿足~炙燒豚肉口感非常好 又夠厚 表面燒到脆脆地咁👍🏻另外一定要讚下嘅係呢度嘅糖心蛋😋煮得啱啱好 有少少蛋汁撈埋啲拉麵食 perfect🤩反而個人覺得餃子有啲普通唔洗試😅.if salty broth is your cup of tea, i’d definitely recommend you to try out Bariuma’s ramen! they serve super rich broth, layered with flavours 😋 i was quite impressed with their chasiu too - they were torched for extra crisp on the outside 👍🏻 also, the soft boiled egg was cooked perfectly 💯.what did i order: 濃厚豬骨豚肉玉子拉麵($88) 😋😋😋辛辣炙燒豚肉味王拉麵($93) 😋😋羽根燒餃子($35) 😋 (download個app做會員就可以+$15換到一份餃子
what did i order:
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵($88) 😋😋😋
辛辣炙燒豚肉味王拉麵($93) 😋😋
羽根燒餃子($35) 😋 (download個app做會員就可以+$15換到一份餃子🥟)
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵
辛辣炙燒豚肉味王拉麵
羽根燒餃子
2019-10-13
15 分鐘 (堂食)
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵
辛辣炙燒豚肉味王拉麵
  • 灸燒豚肉味玉拉麵
2019-10-21 125 瀏覽
成日行過都見到距大排長龍既拉麵店今次行過見到唔使排隊,即刻入去試下先拉麵店內裝修,擺設都充滿日本拉麵店既風格店鋪都幾大,目測坐位都有五六十個拉麵湯底主要分豬骨湯同雞白湯,可以追加拉麵同配料調味料得蒜粉同一味粉個人覺得用炸蒜粉食拉麵唔夠用生蒜好如果無追加配料,個麵既配料只有雲耳,葱花,同蛋試左啖湯之後即刻就食溏心蛋,湯頭味道都夠濃,但稀左啲溏心蛋明顯過熟左少少,成隻都無咩溏心既效果拉麵粗幼無得選擇,用既係中麵條,都幾掛湯雞肉做得幾香,而且肉質嫩滑如果唔使排隊都可以黎試下,要排隊就唔会考慮了
成日行過都見到距大排長龍既拉麵店
今次行過見到唔使排隊,即刻入去試下先

拉麵店內裝修,擺設都充滿日本拉麵店既風格
店鋪都幾大,目測坐位都有五六十個

拉麵湯底主要分豬骨湯同雞白湯,可以追加拉麵同配料

調味料得蒜粉同一味粉
個人覺得用炸蒜粉食拉麵唔夠用生蒜好

如果無追加配料,個麵既配料只有雲耳,葱花,同蛋

試左啖湯之後即刻就食溏心蛋,湯頭味道都夠濃,但稀左啲

溏心蛋明顯過熟左少少,成隻都無咩溏心既效果

拉麵粗幼無得選擇,用既係中麵條,都幾掛湯

雞肉做得幾香,而且肉質嫩滑

如果唔使排隊都可以黎試下,要排隊就唔会考慮了

2019-10-21 124 瀏覽
今日下午同朋友逛尖沙咀,經過金巴利道見到間拉麵店,因逛街逛得太累,非常肚餓,於是就入去吃個午餐。特盛豚肉拉麵肚餓關係,點了個特盛灸燒豚肉拉麵,豚肉份量超越多,而且又大塊又厚身。咬上第一啖,肉質又軟且入口即溶,非常美味。 拉麵湯底豬骨湯十分濃郁,每淡都好香豬骨味,配合軟硬適中的拉麵,吃得很滿足。羽根燒餃子外面一層脆炸的面皮,餃子豬肉配合韭菜,點上少少醬油,非常香脆可口。餃子本身外皮很薄,而且微微煎完脆口又香,非常值得一試。最後還點了杯日本蘋果樽裝汽水,走了大半天,肚餓口喝,吃個拉麵和汽水,真得一大享受。整體味道真得很有水準,難怪之前經過都大排長龍,有機會仍會再試試其他款式。

特盛豚肉拉麵

羽根燒餃子

2019-10-20 68 瀏覽
現在香港已經有很多拉麵店,走到街上拉麵店已經成行成市,而今次挑選的這一間,在香港九龍亦有很多很多的分店,雖然一向認為在香港吃的拉麵比不上日本,不過我認為這一間已經很不錯了。
2019-10-19 87 瀏覽
Ramen is one of the most popular food to have in the world . It’s super comfort . In my opinion the best moment to have ramen is after getting drunk 🤤 when u are very tipsy , a bowl of hot fresh ramen can really bring you back to life in a short period of time 😂😂😂The ramen that I had today is amazing , the bbq pork is fatty and tender , which melt inside your mouth . The broth taste amazing as well.Highly recommend people to dine in there , quite sure you won’t disappointed
2019-10-17 106 瀏覽
今天一個人走過尖沙咀這家店平常很多人排隊,我因為早下班,見到不用等,當然去試一試。一進門看見兩大排大燈籠掛在屋上,感覺非常有日本風味,餐廳座位也不多,算比較舒適。餐廳是主打拉麵湯底主要有豚肉及雞湯。除了基本可選擇麵條的硬度,還可以選擇走䓤及走油。炙燒豚肉味玉拉麵,跟餐牌寫的一樣,湯底非常濃郁。而叉燒,看見其說明知道叉燒用了10小時燒製,可謂慢工出細貨,非常入味和充滿油香。還有一隻溏心蛋,煮得剛剛好。

2019-10-15 95 瀏覽
最近為遷就一下交通安排,因此今天訂了最早時段去做一個美容護膚療程,完成後都已過午飯時間。由於太肚餓了,突然想起這家拉麵店,下午茶時段來真好,等一會便可入座。拉麵店外裝修得很有日本風格,內裡環境同樣很特色,服務員也很勤快,點餐一會便送上兩碗熱騰騰的湯拉麵,同老公一人一碗。炙燒豚肉味玉拉麵:湯底濃郁又不會太鹹,保持水準;雞蛋真的非常好吃,我最愛這種流心蛋黃溶入口內的感覺;加上豚肉厚切,肉質及味道都很豐富。雞义燒味玉雞白湯拉麵:老公點這款,湯底清甜,雞肉很入味,出奇地好味。最後加一罐清梅酒梳打,微微酒香,飲返一啖有汽凍飲,份外清爽。

2019-10-12
8 分鐘 (堂食)
2019-10-12 150 瀏覽
早2日同女朋友去尖沙咁行完街,諗緊去邊度食晚餐,經過the one 對面見到呢間霸嗎拉面門口好多人排隊,心諗排得隊應該唔會差得去邊,所以就入去試下因為本身唔係太肚餓,所以我地剩係叫左2碗拉麵+枝豆炙燒豚肉味王拉麵-湯底好濃厚,油脂感十足,拉麵亦彈牙,豚肉燒得恰到好處,半肥瘦唔會太油膩👍🏻雞叉燒味肉雞白湯拉麵-雞叉燒口感幾得意,咬落去個陣真係有d似叉燒,再啃落就會覺得似台灣個凍雞卷,湯底幾香雞味,其實成碗食落去似台灣個d雞湯麵😳枝豆-都好大碗下,加左海鹽同黑胡椒價錢2位大約200$左右,合理價錢👍🏻
因為本身唔係太肚餓,所以我地剩係叫左2碗拉麵+枝豆

枝豆-都好大碗下,加左海鹽同黑胡椒

價錢2位大約200$左右,合理價錢👍🏻
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
2019-10-08 112 瀏覽
每個禮拜必食嘅拉麵就系呢度啦,每次除咗主食拉麵之外,仲要點多一份辛口燒餃子,皮薄餡多,加上秘制辣油,太好味。中意食辣嘢嘅我拉麵都喺點咗辣味嘅辛辣炙燒豚肉拉麵,整碗紅彤彤咁,視覺效果一流,食欲即刻就被激起。大大塊嘅叉燒,吸收咗香濃嘅湯汁十分柔軟,非常好味。拉麵煮得啱啱好,辣辣嘚嘅湯底,越食越上頭。
2019-10-05 145 瀏覽
今天到尖沙咀,途經霸嗎拉麵店,聽聞此店常有排隊的人龍,幸運地遇上這店剛營業,我倆二話不説便入內先吃碗拉麵。這店的樓底比較高,沒有傳統拉麵店的壓迫感,感覺舒適。看過餐牌後,我們便點了兩個人氣拉麵和一客餃子,果然沒有令我們失望。~濃厚豬骨豚肉玉子拉麵豬骨湯底果然濃而香,令人不期然一口接一口地喝下。厚切炙燒豚肉肥瘦分明,入口味美。原隻玉子是流心的,非常香滑。幼拉麵彈牙,配濃湯底吃一流。亮點是麵上的蔥粒和豚肉上的辣椒醬,為這碗拉麵添了多層次的味道。~醬燜雞叉燒味玉拉麵捲成了圓狀的雞叉燒肉質嫰滑,醬燜得不會過鹹。白雞湯底較豚肉湯清甜,突出了青蔥的香,配爽口幼拉麵來吃,是最好不過。配料中的木耳非常爽口,有醬油味的流心溫泉蛋十分討人。~羽根燒餃子賣相吸引,煎得恰到好處,絕對不會過燶。餃子底的脆薄片為餃子增添了另一口感。餃子皮薄,饀料豐富,沾上香醋來吃,味道即時提升。

這店的樓底比較高,沒有傳統拉麵店的壓迫感,感覺舒適。

~濃厚豬骨豚肉玉子拉麵

~醬燜雞叉燒味玉拉麵

~羽根燒餃子

2019-10-03
2019-10-01 82 瀏覽
經常行經呢間拉麵店,都見到門外有人排隊,雖然對拉麵唔係特別熱愛,但實在好好奇點解佢咁受歡迎🧐叫咗辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 ($93) 同炙燒豚肉味玉拉麵 ($88) 各一碗,同一般拉麵店一樣,餐廳供應紙仔,比客人寫低想要嘅麵質軟硬度,亦可以選擇少油、少蔥、走蔥或者走筍,辛辣拉麵仲可以選擇大、中或者小辣,為客人炮製出適合自己嘅口味👍🏻拉麵嘅湯底非常濃郁,有少少「杰」,能夠充分咁掛喺麵上面,令每一口拉麵都有湯底嘅味道😋辛辣同原味拉麵嘅湯底有啲相似,個人認為真係純粹辣度嘅分別,比較之下我更喜愛辛辣拉麵😛另外拉麵好有彈性,即使慢慢食都唔會因為吸收左湯底而變得好「淋」。玉子蛋亦好出色,原隻咁上,一咬開流心效果好明顯👍🏻最後不得不提佢嘅炙燒豚肉,簡直係湯底以外嘅第二靈魂,厚度適中,醬油嘅味道好濃郁,肉質軟滑,入口即溶🤩食完個咁令人滿足嘅拉麵,終於明白點解門口經常大排長龍😉
左: 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵($93)    右:  炙燒豚肉味玉拉麵 ($88)
食完個咁令人滿足嘅拉麵,終於明白點解門口經常大排長龍😉
15 分鐘 (堂食)
  • 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵