2016-12-05 2136 瀏覽
希望店家可以改善下, 這碗米線是我食過最差的一碗, 魚腐非常不新鮮, 好似放左好耐一樣, 完全冇魚肉味, 豬肚非常不新鮮, 真的很難吃, 店家要好好改善自己的出品, 才會有回頭客, 中午只有兩個人食, 在上環這個商業區, 中午到處都等位, 已經說明很差, 餐台也dirty,又沒冷氣風扇, 食了3分1都沒有就走了⋯
2014-05-24 2038 瀏覽
自從開心素食執左,去親中環返工就唔知食咩好....今次男友推介一間抵食米線十二點半去到,無咩人,都幾靜。啲枱擺得吾密,所以都幾舒服!叫左一個健康魚腐上海麵(小小辣)同一個豬頸肉米線(清湯),之後交換食,變左雙餸! 每人仲有一杯豆漿。等左差唔多十五分鐘先有得食。份量都幾大,正常食量一定夠飽,一般女仔應該食唔哂,我認我係比一般女仔大食哈哈。 上海麵略淋左少少,唔太辣。魚腐同譚仔魚米家好大分別,裡面充滿魚蓉,好唔好食就見仁見智,我覺得幾特別. 米線男友話煮得岩岩好,豬頸肉就比一般厚,少啲肥肉,比較似豬肉條,但味道ok嘅。係中環三十蚊米線加野飲,算係甘啦,抵!

十二點半去到,無咩人,都幾靜。啲枱擺得吾密,所以都幾舒服!

2014-05-22
2010-10-12 1008 瀏覽
今天lunch好想食酸辣米線,所以叫左個雲吞,餐肉小辣小鍋米線.我去拎外賣,見到1.00個埸竟然冇乜人,我諗可能樓上鋪,做外賣多la.佢可以分湯,都算細心,但拎到返公司食,一打開蓋,出事la.1.點解個湯,好似滾水加酸辣菜,你只能睇到係一個清湯飄著一點紅油花.冇肉碎,失望!2.午餐肉係罐頭lai ga,都出事,佢係厚身大塊,冇乜點煎過,但有好似燶味,總之聞唔到餐肉味!令到個湯d味差上加差!!!d雲吞ok,係冬菇豬肉,不過都挽救到呢碗米線.一個lunch除左個雲吞食得,其他都丟得.唔知佢個雲貴川係邊個鄉下,可以煮成咁,中環lunch hour已經係乜都超多人排隊,呢個仲有位坐,有原因o既...
今天lunch好想食酸辣米線,所以叫左個
雲吞,餐肉小辣小鍋米線.
佢可以分湯,都算細心,但拎到返公司食,一打開蓋,出事la.

d雲吞ok,係冬菇豬肉,不過都挽救到呢碗米線.
一個lunch除左個雲吞食得,其他都丟得.
唔知佢個雲貴川係邊個鄉下,可以煮成咁,
2010-10-08
外賣自取
2010-04-24 713 瀏覽
哩日大年初四上班, 冇乜食肆開, 所以今日諗住上黎雲貴川食"早餐", 想食d 類似常餐咁多野既set1:10 上到去坐低. 全場坐唔滿.但野食1:55 先黎到, 有d 人等唔切都走左.早餐要左個豬扒麵+奶茶+多士. 奶茶1:40 先送過黎orz麵到左我面前, 豬扒又薄, 質感好硬, 好似雪左唔知幾耐/ 翻炸再翻炸. 好唔掂成個湯都係味精湯. 食到一半真係粗口橫飛, 冇再食落去.個長髮美女話冇多士. 但個餐包埋架喎, 問佢咁點, 之後佢行開左就算.我同另一個同事都叫左早餐, 到最後只係黎左一件"多士", 我同同事就每人半件而件多士就係上圖咁... 唔係多士, 係包囉. 都冇烘過. 睇下d 牛油... 好冇誠意咁hi 兩野就算.牛油係植物牛油, 所以唔夠香. 而且佢d 牛油仲係一pat pat 唔溶.你都唔係忙嗻... 全場都唔係多人, 點解可以慢到咁, 做到咁死樣仲好意思話多士係送完即止, 我想話周圍一間衰過你既茶餐廳都唔會講d 咁既野...哩個咁既態度, 咁既速度, 咁既質素, 比d 餿客人食, 收人$22, 你話值唔值
1:10 上到去坐低. 全場坐唔滿.
但野食1:55 先黎到, 有d 人等唔切都走左.
成個湯都係味精湯. 食到一半真係粗口橫飛, 冇再食落去.

一件"多士"都整成咁
2010-02-18
2009-10-19 248 瀏覽
是日lunch 食米線上到去有位, 一眼望晒, 可能上樓既關係, 所以冇乜人我一向對雲貴川既感覺都係麻麻地. 之前食過荃灣o個間一次, d 酸菜酸都好似d 縮左既隔夜餸味咁, 諗起都怕怕今次叫左個魚皮餃豬膶米線走酸菜. 送埋豆漿 $24, 上環黎講算係咁豆漿似乎味道假左d 同過甜了. 算啦, 佢送得既都係用豆漿粉開架啦碗麵, 一夾起, 有大半碗係牙菜韭菜黎... 仲多過d 米線...個湯甜甜地, 唔錯米線太林, 唔彈牙, 好粉既感覺. 唔掂魚皮餃好味, 個皮煙煙韌韌仲有大朕魚味! 可惜只有兩粒, 太少了豬膶夠爽又大片又多, 正!就d 米線黎講, 同荃灣o個間分別太大了. 究竟係咪同一個人開架
是日lunch 食米線
上到去有位, 一眼望晒, 可能上樓既關係, 所以冇乜人

個湯甜甜地, 唔錯
米線太林, 唔彈牙, 好粉既感覺. 唔掂

豬膶夠爽又大片又多, 正!

2009-10-13
  • 豬膶
  • 魚皮餃
2009-05-28 281 瀏覽
在中環「搵」食真是很難! 金融海嘯後在中環找工作已經很難,在面對打工仔被減薪,但中環各食店的價格不減反加的環境下「搵」食更難!我最愛的蘭芳園,在這一年內也先後加價兩次!我這個鄉下佬來到中環打工,一向節儉的我都會選擇自備午餐或到快餐店用那些特優券購買外賣,故出外吃飯時也會選擇一些在中上環區,機利文新街附近的一些食店,只因價錢比較相宜。反正在短短的個多小時內,享受的時間不多,只求簡簡單單價錢相宜,雲貴川更合我心意。我第一次寫中環食店的食評,就是因為它便宜。第一次來雲貴川,是兩年前由一位比我更節儉的同事帶路,要是給了你地址地圖,第一次來這店你也未必找得到。我在認路方面較有天份,像信鴿一樣到過的地方便記下來。我也曾到過歐洲很多名勝,再去時已不用看地圖,帶着親戚朋友去觀光像變了「人肉導航」。如要認着這店的路,就是在永吉街的中段,在那檔賣檸檬很出名“檸檬王”後面的大廈。要是連永吉街也找不到,我也幫不了你!近年吃米線在香港慢慢興起來,什麼越南米線、台灣米線等,近年就以雲南米線作招徠的店開得最多,如雨後春筍的又像7-11的「梗有一間喺咗近」。在中環吃米線的店比較少,有的都只是大集團的分店,始終小本經營

近年吃米線在香港慢慢興起來,什麼越南米線、台灣米線等,近年就以雲南米線作招徠的店開得最多,如雨後春筍的又像7-11的「梗有一間喺咗近」。在中環吃米線的店比較少,有的都只是大集團的分店,始終小本經營的在中環很難生存,賣米線的利錢很低,單是付租金已經不勝負擔。
這裡的雲南米線、過橋米線跟其他那些標榜四川雲南XX的店沒有什麼分別,材料都是一些牙菜、韭菜、酸菜配上一個清湯(沒有味道的清水湯低)或麻辣湯(就是清湯加上麻辣湯汁),再加上一些吃「車仔麵」也吃到的「餸」。對我來說這只不過是變奏版的「車仔麵」,或是在超市買大量肉丸、芝士腸等回家煮個麵也是差不多。可能就是雲南米線來到香港後要變得乎合香港人口味,那最有親切感的便是我們從小吃到大的「車仔麵」。
那碗過橋米線與正宗的相比實有天壤之別,但我來這裡不是為了找尋什麼正宗不正宗、什麼隱世美食,只求在相宜的價錢下填滿我空空的大肚子。
來到這裡吃米線,湯低一定要辣的,要是你不能吃辣的那最好便不要來,因為吃清湯如喝清水的會令你很失望,下次你便不會再來。怎樣怕辣的也要加少少的麻辣湯汁,這樣那碗米線才會有多點味道。其實這裡的麻辣湯汁做得不錯,只不過總是覺得麻的味道不足!
這裡米線份量很大,昨天我叫的一碗配三個「餸」,吃掉那些配菜已開始有些飽的感覺,再加上那三個「餸」,餘下的米線我只吃了一半。我的同事最喜歡吃那個”海鮮過橋米線套餐”,很大碗的只收四十個大元。如果是兩位OL來到,叫一碗兩人分享,再加一個炸魚皮或油菜,相信已經很足夠,且每人只需要二十五元,在這區算是非常便宜。

雞翼也做得不錯,但我總是忘記有什麼味道選擇。

服務方面好像時時人手不足,或是伙記們都送外賣去,很多時候只有兩個人,而且記性很差,要時常提醒他們還欠什麼、什麼還沒有來!!
近來光顧時發現人流越來越少,是否客人都選擇叫外賣還是天雨影響?
如果結業了我便少了一個選擇!

2009-05-27
(非會員)
2009-04-22 93 瀏覽
睇完忽周介紹黎食....lunch時間都唔算多人...$21一個小鍋米線附一餸, 揀左墨丸, 有4粒, 仲有杯凍豆漿, 真係好抵!不過碗野就麻麻地...無特色, 似食車仔面多d....夠辣唔夠酸...湯底勁溥弱, 無乜味...為左平, 可以再黎.因為呢區d lunch真係好貴!

睇完忽周介紹黎食....

lunch時間都唔算多人...

不過碗野就麻麻地...
無特色, 似食車仔面多d....

夠辣唔夠酸...
湯底勁溥弱, 無乜味...

為左平, 可以再黎.

因為呢區d lunch真係好貴!
2009-04-22
2009-04-10 79 瀏覽
四月九日(星期四)太美好了,終於都到了星期四,今個星期比較開心,因為有四天假期!今日中午,我提議到上次路過見到招牌的雲貴川!真是沒有地址都找不到!我們行了一趟永吉街都找不到,原來在樓上的!去到比我想像中多人!可能因為價錢便宜吧!$21小鍋米線有豆漿送!而且包一餸!我要了一個小辣的,要雲吞和豆卜!老公仔要了豬腸,魚皮餃和牛丸轉薯粉都是小辣!之前吃過其他米線小辣都可以....誰知今次出事了!因為第一次來!不知道他們的是麻辣!可怕!我吃第一口都心知不妙了!問老公覺不覺得辣(因為他比我不吃得辣),但是他當時說不覺得太辣!可以接受!味道是不錯,不過太辣了,是麻到無知覺!>.<雲吞有三粒!都好吃!而且有很多芽菜!老公仔的薯粉好吃,感覺似大記的攦粉!算彈牙!豆漿都過得去可能太辣的關係,我肚子受不了....下次要試的都一定一定要走辣,或者像對面的女士,辣湯另上
四月九日(星期四)

可能太辣的關係,我肚子受不了....
下次要試的都一定一定要走辣,或者像對面的女士,辣湯另上
豆漿
2009-04-09
豆漿
2009-02-23 58 瀏覽
隔左兩個星期, 又來幫襯雲貴川今次我又係無食米線, 叫了一個常餐雞扒火腿出前一丁, 牛油多士, 豆漿牛油多士先來, 好食 (都幾難唔好食)雞扒火腿一丁雞扒勁多醃肉粉, 好難食火腿, 正常, 但份量超少, 等於平時早餐一片火腿的一半, 唔使甘慳皮係嘛麵, 有點十幾年前坐大船入大嶼山上食滾水沖福麵的風味, 個麵係未淥"林"就奉客的但我老婆要了個 魚腐酸辣米線 ($26), 個魚腐都係好食的好在就係差不多兩點ORDER, 店主都當成係下午茶餐, 送了兩隻雞翼點解仲要上來, 因為去搵朋友, 但個朋友甘岩又係度食緊米線囉如果俾我自己揀的話, 下次咪搞
隔左兩個星期, 又來幫襯雲貴川
今次我又係無食米線, 叫了一個常餐
雞扒火腿出前一丁, 牛油多士, 豆漿
牛油多士先來, 好食 (都幾難唔好食)
雞扒火腿一丁
雞扒勁多醃肉粉, 好難食

如果俾我自己揀的話, 下次咪搞
  • 牛油多士 (可悲)
2009-02-09 64 瀏覽
星期六出了中環, 朋友特意帶我來呢度食米線但我甘岩不想食米線, 就轉為叫了豬扒擔擔麵, 點知出事麵底又幼又碎, 湯底唔香, 豬扒用鬆肉粉醃過的, 無肉味我都知係自己問題啦, 係米線店舖食擔擔麵但你改得個名有"川"字, 就應該整好少少啦結果, 成碗麵我只食了一半就放棄了(因為相片出現問題, 所以就不提供了)朋友的米線亦不見得有幾好成碗米線的"送"都是好咸的, 就算向侍應反應, 亦只食"呵"左一聲無換過一碗的打算不過, 下午茶時後, 任何米線/麵 都有兩隻雞翼送但只係微暖, 味道都唔覺有什麼吸引比起譚仔記的出品, 差太遠了希望只係今次唔好彩啦下次再係甘樣的出品, 就唔會再返轉頭了
星期六出了中環, 朋友特意帶我來呢度食米線
但我甘岩不想食米線, 就轉為叫了豬扒擔擔麵, 點知出事
麵底又幼又碎, 湯底唔香, 豬扒用鬆肉粉醃過的, 無肉味
我都知係自己問題啦, 係米線店舖食擔擔麵
但你改得個名有"川"字, 就應該整好少少啦
結果, 成碗麵我只食了一半就放棄了
(因為相片出現問題, 所以就不提供了)

朋友的米線亦不見得有幾好
無換過一碗的打算
不過, 下午茶時後, 任何米線/麵 都有兩隻雞翼送
但只係微暖, 味道都唔覺有什麼吸引
比起譚仔記的出品, 差太遠了
希望只係今次唔好彩啦
下次再係甘樣的出品, 就唔會再返轉頭了

2009-02-04 61 瀏覽
第一 次試... 感覺非常一般先說湯底。我叫了小辣,上桌時看到面層一片油。喝下去,真的,只有油,沒有香氣,亦不夠濃... 以一碗雲南米線來說,非常失禮。豬潤ok,炸醬普通。送贈的豆漿,沒豆香,沒甚麼味道,亦是敗筆。雖然是送的,但也應該放點心機,做好基本功吧? 如果成本高,那就乾脆不要送,叫大家加個三,四塊錢,好喝的華我相信大家甘願去付。想不到有甚麼原因再來...
第一 次試... 感覺非常一般

豬潤ok,炸醬普通。

送贈的豆漿,沒豆香,沒甚麼味道,亦是敗筆。

想不到有甚麼原因再來...
2009-01-07 39 瀏覽
好耐冇食佢呢間, 是原早前佢地個湯底轉左, 好難食, 佢地話用開個d辣椒斷貨,但實在好想再食, 博下喇.豬潤, 雞肉, 午餐肉, 通菜同腐竹勁辣米線 + 豆漿 打開第一時間試下個湯先...正!! 夠辣、香、痳. 個湯好左冇乜油.食完後連頭、頸都出汗. 完全滿足晒

但實在好想再食, 博下喇.

豬潤, 雞肉, 午餐肉, 通菜同腐竹勁辣米線 + 豆漿

食完後連頭、頸都出汗. 完全滿足晒
2008-12-10 45 瀏覽
I order from this place almost whenever I eat in the office. Usually cannot be bothered to pick 料,so i usually order their 大大桶,or seafood bucket. Have to say the food is great (tasty and not much oil, maybe just a little bit of MSG), serving's very big (usually noodle is separate from soup, but both fill up the entire big bowls and I definitely have trouble finishing it). The seafood one has fish balls (棱鱼球, and white ones too), turnip, crab sticks, shrimps, seaweed, pickled vegetables, 芽菜 and m

The seafood one has fish balls (棱鱼球, and white ones too), turnip, crab sticks, shrimps, seaweed, pickled vegetables, 芽菜 and my favorite, abalone mushrooms. It is also good that you get a cup of soy milk on top of the noodles for free.

Also delivery is very quick, definitely a lot faster than some other ones like Tsui Hwa. Also no limit to minimum spending so even if one person, can still order lunch.
2008-10-26 32 瀏覽
自選兩餸米線 (附凍豆漿)是次要求辣湯用一小碗另上,覺得有點像沒椰奶的泰式冬蔭功湯但味道不酸,十分惹味豬腸 – 未腍,有點失望沙嗲牛肉 – 吃不出沙嗲味,牛肉仍算滑上海(幼)拉麵 – 過腍仍舊有大量韭菜、芽菜、酸菜
自選兩餸米線 (附凍豆漿)

豬腸 – 未腍,有點失望
沙嗲牛肉 – 吃不出沙嗲味,牛肉仍算滑

上海(幼)拉麵 – 過腍

仍舊有大量韭菜、芽菜、酸菜
沙嗲牛肉、豬腸上海拉麵
2008-09-29 24 瀏覽
自選一餸米線+兩隻雞翼(附凍豆漿)碗的份量很大要了豬皮 – 無味,但塊數算不少雞翼選了香草味 – 濃郁的香草味,還熱騰騰的,肉質也不會過熟,不錯米線 – 一般酸湯底 – 味道不俗,如沒指明辣程度則會給不辣.當天有其他顧客要求辣湯用一小碗另上,店方亦很樂意安排大量韭菜、芽菜、酸菜
自選一餸米線+兩隻雞翼(附凍豆漿)

碗的份量很大
要了豬皮 – 無味,但塊數算不少
米線 – 一般
大量韭菜、芽菜、酸菜
凍豆漿
香草雞翼