2019-03-22 452 瀏覽
經過新蒲崗,女友推薦了這間米線鋪,所以便來一試。店鋪一般裝修,沒什麼特別,但燈光挺光猛的,空間感也很闊落,坐得也挺舒服的。叫了個雞翼和兩碗米線,雞翼先來,吃了味道不是太特別,但份量挺多的,總共有6隻。之後來了兩碗米線,一飲湯底,驚喜出現了。湯底非常鮮甜,而且香濃,最重要一點也不咸,吃完也不感口乾。米線份量充足,足夠一個大男人吃用,而且價錢也很合理,是間非常不錯的米線鋪。
2018-06-15 1183 瀏覽
安排坐位極差,一入去問我幾位,我話3個,門口已經安排左較大的4人座,入到去就被另一個短髮人員轉坐較細的4人台,跟著我後面入黎2個人,就按排坐較大4人台,我問個人,我3個人,佢同我講個張坐5個人,我完全唔明白點解2個人坐張大既4人台,仲要同我講咁坐「岩」,又冇5個人入黎,我真係覺得好搞笑,成場個個大既4人座都係坐4個人,點解個張咁特別要坐5個人,仲要係冇5個人入黎,最搞笑係我們打算食烤魚,佢仲搵多個人黎搭台,雖然佢有權利咁做,我地都未叫,個個客人聽到我地叫同埋另一個朋友黎到,都食快啲,搞到我地都好唔好意思,個個短頭髮店員真係好特別囉!
2018-03-29 1140 瀏覽
突然心思思想食酸辣米線,但又唔想去譚仔呢d咁common既,於是俾我上網搵到屋企附近既雲川小鍋米線。未食前見到負評都係話態度差,抱住受氣既心態去食,點知咁好彩見唔到嗰個金髮女侍應😂整體黎講唔錯,雖然侍應落錯單,但都有轉番俾我地。雲川米線 ($47)有墨魚春卷,墨魚頭,同麻辣腩肉。我仲加多左豬大腸😍墨魚春卷比較扁身,亦唔彈牙。墨魚頭好爽口好味😋腩肉煮得過熟咁,有d老不過味道唔差。大腸比較硬,唔推介。最鍾意佢個酸辣湯底😍😍又夠酸又夠辣。可惜米線份量較少,食曬成碗都唔飽。另外仲叫左個蒜香鷄翼尖。推介! 好食過B仔,雖然好多人話b仔根本唔好食🙈辣得好過癮,最後要專登叫杯可樂😂

雲川米線 ($47)

• 蒜香鷄翼尖
2018-03-06 809 瀏覽
金頭髮女侍應態度前所未有咁差,米線份量少啲餸少得黎味道又唔好食,肉丸未見過咁細粒,新年期間仲開聲提醒客人比利是,客人唔比就十問九唔應,要個樣無個樣,一句講晒,下次唔會再幫襯。
2018-03-06
30 分鐘 (堂食)
2018-03-06 612 瀏覽
一直好喜歡食雲南米線,依間米線店前前後後幫襯10幾次,每次都幾乎叫一樣食物。今次同樣叫左酸辣湯底+墨魚春卷米線,酸辣湯底叫左小辣都唔會食到出汗,酸度適中。腐皮墨魚春卷有咬口,而且有少少香甜,中和湯嘅辣味。不過呢度有樣嘢不可不試,因為對X仔嘅雞翼尖相當喜愛,所以都係度叫左蒜辣雞翼尖試下,食過一次番尋味,蒜味十足,雞翼尖入哂味,加埋青指天椒,香辣程度爆燈,不過每次食都有唔同辣度,要睇師傅手勢,如果怕辣就要叫定杯凍飲啦!
腐皮墨魚春卷有咬口,而且有少少香甜,中和湯嘅辣味。

酸辣湯底+墨魚春卷米線

蒜香雞翼 尖

棟檸茶
2018-03-05
酸辣湯底+墨魚春卷米線
蒜香雞翼 尖
  • 蒜辣雞翼尖
2018-01-21 783 瀏覽
一心來這裹吃米線, 點知嚟到門口要排隊。眼見店內大部份客人在吃烤魚鍋。因為平時只是吃米線, 沒有留意原來有烤魚鍋。 令我們也心動了,改為點了酸菜烤魚鍋。因為烤魚要等15分鐘,但店員可以在我們等位時先下單。這樣有位就可以馬上上菜, 十分好。👍烤魚很香吃下是明顯吃到有烤過的香氣, 而酸菜湯令到大家更開胃。 這個餐包了雞肉和米線。是二人餐,兩個人食的話份量都好足夠。再追加了墨魚春卷,這十分彈牙好味。我們另外還點了雞翼尖,這個每次來都會點。 因為雞翼尖都很淋很入味。 他們用了青辣椒令到有一點點酸味十分正。 店員都很親切!很滿足的一餐。
一心來這裹吃米線, 點知嚟到門口要排隊。
眼見店內大部份客人在吃烤魚鍋。

再追加了墨魚春卷,這十分彈牙好味。
店員都很親切!很滿足的一餐。
2018-01-20
2017-11-06 640 瀏覽
米线的超级粉,在哪碰到米线店都要尝的。这家店是在香港吃过最好吃的一家,一周一次。米线粘软不失韧劲,恰到好处。但汤底功劳最大咯。超好喝的大骨汤。不过服务确实需要改进才能做大最强哦。
2017-08-28 770 瀏覽
食物質素還好,但係短金髮女仕應超冇禮貌,我地有人吾食辣,叫左個好多辣油嘅魚自辯吾辣,吾認錯,又叫埋個廚師出黎回應,根本冇好好面對問題。希望服務質素百所改變,守^_^否則以後不會再光顧。。。

2017-08-28 540 瀏覽
湯底可以,其它叫餸食物就一般,但金短头发女侍应服务态度10分差,唔知以为佢系老板娘,其实应该叫佢老板先生应该叫佢改善下服务态度,比的笑容,咪口黑面黑對客人,这样对客又点会有返头客呢!
2017-06-26 708 瀏覽
依間野我前前後後幫襯左幾次,嘢食唔錯米線都唔差,好食過集團式米線多多聲,唯一唔係甘鍾意就係放狗入嚟,服務態度不錯,尤其是係有個金髮妺妹好喜歡人讚佢靚女好過癮。加油繼續努力。

2017-06-24 650 瀏覽
每次到新蒲崗都禁不住去雲川,每次去雲川都禁不住點佢招牌既雲川米線。它已經成為我在新蒲崗的飯堂,已數不清幫襯了幾多次⋯雲川米線有墨魚春卷、墨魚頭同麻辣腩肉,墨魚春卷味道好,墨魚頭食材新鮮,麻辣腩肉不會太辣,湯底鮮甜,味道一流。推介!其實還有其他款式的,只是走不出招牌米線的魔掌。下午茶時段還會送飲品呢!之前猶豫左好耐要不要寫食評,因為怕小店生意好了就要排隊和服務態度變差(有太多類似經歷了)。但還是寫下來,支持與鼓勵一下小店。

雲川米線
5 分鐘 (堂食)
雲川米線
之前巳食過幾次, 湯底是不錯的, 不過餸就普通及都唔係平。 最大問題是收銀的金短髮女士, 永遠要由佢安排位置, 都明白, 始終店舖空間有限, 只係2張枱要坐3人平排坐就很迫, 有客說冷氣唔夠, 金短髮女士就講未得閒開冷氣, 雖知食麻辣要夠冷氣嘛, 點解會唔得閒開冷氣? 新浦崗有很多同類食肆, 如果只想做學生生意, 不著重回頭客, 那麼是成功了。 因為唔想貼錢買難受。其實店內其他小姐態度是不錯的, 唯獨是負責收錢的金短髮女士要好好的改善服務客人的態度, 除非佢係老闆娘就唔會介意沒回頭客。
2017-05-24
2016-09-02 1019 瀏覽
有時候想比個肚休息下,食清清地嗌碗清湯米線🍜無辣不歡嘅人士就可以揀酸辣\麻辣😊配料都有廿幾款比大家選擇!清湯有肉碎,芽菜,韭菜,芫荽,蔥⋯湯底都算係幾濃郁,似用魚或者豬骨製成🐟米線偏幼而且口感硬身,幾有咬口!不過份量就唔係好多,男士們建議加底💁滷水雞翼有兩隻但就比較鹹,不過不失啦!鍾意食小鍋米線嘅都可以黎試試🙂

2016-06-22 944 瀏覽
尋晚OT左成晚,決定去食米線~~叫左一碗肥牛清湯米線,一碗雲川米線(小辣),仲加左麻醬雞絲粉皮同蒜味辣汁雞翼尖肥牛米線我覺得都ok,不過係啲米線較硬身~雲川米線招牌菜。好多配料!!又有得揀要咩辣~~個湯真係幾好飲!!雞絲粉皮之前一開初真係麻醬,嗰陣我就覺得有啲「鞋」(原諒我有啲字真係唔記得同唔識打),但今次一上發現係胡麻醬!即刻滑左好多.....而且涼涼的,夏天食真係一流蒜味雞尖不得了!!入味到一個極致!!不過對我黎講就好辣囉(利申:我唔食辣的)就係咁,完成左今晚既晚餐~~
尋晚OT左成晚,決定去食米線~~
肥牛米線我覺得都ok,不過係啲米線較硬身~
雲川米線
招牌菜。好多配料!!又有得揀要咩辣~~個湯真係幾好飲!!
雞絲粉皮
蒜味雞尖
不得了!!入味到一個極致!!
不過對我黎講就好辣囉(利申:我唔食辣的)
就係咁,完成左今晚既晚餐~~
2016-06-21
我幾鍾意食辣嘢,包括烤魚,我住喺新蒲崗附近,開咗間烤魚啱哂我,我食過唔少其他地烤魚,不過都覺得整得麻麻地,但呢間整得唔錯,個湯底好啱我口味,次次食都忍唔住要北啲辣湯飲,另外佢地用“魚甘”魚,冇咩魚骨,可以淡淡肉食好正,之外大家可另叫配料加,我鍾意食牛,啲滑牛唔錯,仲有暫時叫烤魚食會送1碟肥牛(送嘅就麻麻預左),烤魚夜晚先有得食,平時間嘢主賣米線,可以試下,都係同一個湯底
烤魚
烏冬