2021-07-16 51 瀏覽
呢間米線店喺屋企附近, 記得幾年前食過覺得一般。但近排米線關注組D 人又不斷介紹, 於是試下係咪好食咗。當晚大約7 點半去到, 見到開始有人等, 但係店員完全冇紀錄低邊個黎先, 邊個黎後, 只靠記性, 搞到排到勁亂, 前後次序錯晒。另外, 落單買外賣後, 冇俾到單客人, 所以係唔知佢條數係點計嘅, 而家又係靠記性記住自己叫過乜。我入去落完單, 等左成20 分鐘先有得拎外賣, 感覺有D 耐。期間又睇到拎外賣有D 亂, 可能短期內好多人幫襯, 廚房處理唔切。我叫咗魚肉春卷、螺旋草、炸醬 熱拌紅薯粉魚肉春卷 - 好食, 可以媲美南記。螺旋草 - 見方間好少有得叫, 於是食下。其實係海帶咁, 有少少調味, 不錯。炸醬 -  最出色係炸醬, 唔似譚仔果D。係FEEL 到個炸醬係食店炒出嚟, 心機嘢! 要試呀! 總括嚟講, 我覺得食物質素都可以嘅, 不過唔係人哋講到咁好食。但係食店真係要改善下排隊同拎外賣嘅系統。
呢間米線店喺屋企附近, 記得幾年前食過覺得一般。

但近排米線關注組D 人又不斷介紹, 於是試下係咪好食咗。

我叫咗魚肉春卷、螺旋草、炸醬 熱拌紅薯粉

魚肉春卷 - 好食, 可以媲美南記。

但係食店真係要改善下排隊同拎外賣嘅系統。
2021-03-23
20 分鐘 (外賣自取)
2021-07-15 42 瀏覽
今日同我家姐再來呢間荃灣小店支持一下六點左右去到,唔使排隊,可以直接入去,坐喺最角落嘅位置家姐叫左螺旋草、蘿蔔 涼伴米線,第一次試螺旋草,好似配菜,但係味道好特別,配合埋炸醬好好食,另外,蘿蔔都好淋,好易咬到我叫左腩肉、魚肉春卷、生菜 小鍋米線,小辣,食落去好惹味,腩肉唔會好厚,唔會好難咬,仲好入味,魚肉春卷亦都好好食,生菜浸完湯底亦都好好味秘製豬頸肉- 豬頸肉應該係燒過,所以好香,望落好靚,食落好味,加埋泰式辣醬,真係色香味俱全,唔怪得個個都會試涼伴墨魚頭- 好多蒜同䓤加埋一齊,墨魚頭本身好好咬口,加埋個醬汁,亦都係值得一試走嘅時候,又係有唔少人排隊,今次好彩早啲嚟有機會一定會再嚟繼續支持荃灣米線小店
今日同我家姐再來呢間荃灣小店支持一下
六點左右去到,唔使排隊,可以直接入去,坐喺最角落嘅位置

走嘅時候,又係有唔少人排隊,今次好彩早啲嚟
有機會一定會再嚟繼續支持荃灣米線小店
2021-07-07
  • 秘製豬頸肉
  • 涼拌墨魚頭
2021-07-13 54 瀏覽
星期日晚同friend 嚟到荃灣行街,行到餓就決定食個晚飯喇。見到呢間米線店好似唔錯,價錢又平就入去試下喇。選擇都唔少,除咗米線、多種配料外仲有小嘢同飲品。我哋分别嗌咗豬頸肉小鍋米線同雞絲螺旋草米線,份量真係好多好大碗。辣度又有得自己揀。我哋仲加咗好多餸包括豬紅、雞翼、蘿蔔、通菜等等。雖然好飽,但我哋仲嗌咗個小食,就係涼拌墨魚頭。勁多蒜蓉勁香口,墨魚頭有爽滑又彈牙,推介!當然唔少得嗌返杯豆腐同凍檸茶,真係好解渴呀。

選擇都唔少,除咗米線、多種配料外仲有小嘢同飲品。

當然唔少得嗌返杯豆腐同凍檸茶,真係好解渴呀。

2021-07-07 89 瀏覽
睇過好多媒體介紹,想試好耐,亦都睇過好多食評,又好又壞,已經有定心理準備今日終於有胃口有時間去試吓,下午茶時段入座,坐滿晒人,但都有一兩個位,唔使等叫咗雲吞小窩米線勁辣加一份炸春卷,雖然唔係我鍾意食嘅雲吞種類,但係得兩粒,勁寒酸。之前有人話湯底勁鹹,所以我盡量唔飲湯,不過以我食到嘅味我覺得唔算勁鹹,失望嘅係我叫勁辣但完全唔覺得辣。炸春卷好鬆脆,不過餡料好粉,似芋頭,唔係我想要嘅嘢。整體來講雖然唔算伏,但係係失望嘅,所以唔會再嚟

炸春卷好鬆脆,不過餡料好粉,似芋頭,唔係我想要嘅嘢。

整體來講雖然唔算伏,但係係失望嘅,所以唔會再嚟
2021-07-02 129 瀏覽
今晚去左荃灣做野之後打算係附近食少少野就番屋企, 經過見到E間米線8點半都仲係滿座而且仲有好多人等位同外賣, 於是就決定排隊去試下!🌟雲家米線米線入面有極多配料, 例如腐竹, 冬菇, 雞絲, 雞翼, 魚春卷, 螺旋草, 腸仔, 芽菜, 酸菜, 韮菜, 蔥同芫茜, 冬菇超厚肉, 魚春卷幾香口, 其他配料都好入味, 米線煙韌彈牙, 口感順滑🌟小鍋紅薯粉小妹點左小辣, 份量都幾多, 基本配料已經有芽菜, 酸菜, 韮菜, 蔥同芫茜, 小妹就再追加左炸醬, 腐竹, 金菇, 蘿蔔同通菜! 湯汁用左大量調味料調製, 味道唔算辣, 幾惹味幾有層次, 薯粉口感彈牙, 而且同配料一樣吸哂d湯幾好味🌟手拍青瓜青瓜口感清脆幾juicy, 沾埋醋汁, 酸酸辣辣, 惹味開胃!

🌟雲家米線

🌟小鍋紅薯粉

🌟手拍青瓜
2021-06-30
2021-07-01 92 瀏覽
一向備受關注既一間米線舖,我唔係特別會關注好食米線,但都成日聽講呢間米線好正,就特登搵晚黎試下點出色法!肥牛味道好正常,無乜特別,不過配菜同埋個湯底係惹味,都偏向重口味,食完會口渴。見到坊間少有既螺旋藻,試!再加白蘿蔔,我感覺係正常,我都係鍾意車仔麵有醃過既,每人口味唔同,我就有失望。不過,最有驚喜既見人力推,大讚好味既涼拌墨魚頭 $43,價位有啲貴貴地,但真心正,調味帶點辣,大量蒜茸舖面,齋睇賣相已經口水分泌失調,墨魚頭口感爽脆,滑溜惹味,再加上涼拌手法,非常滋味🤣米線舖主打既米線感覺一般,反而只有個小食有驚艷到我。周圍都感覺癡笠笠,中途時,上菜時侍應倒瀉左啲湯落地,佢地無理,無去抹返個地下,所以令我覺得佢地清潔一般。
一向備受關注既一間米線舖,
我唔係特別會關注好食米線,
但都成日聽講呢間米線好正,
就特登搵晚黎試下點出色法!

肥牛味道好正常,無乜特別,
不過配菜同埋個湯底係惹味,
都偏向重口味,食完會口渴。

見到坊間少有既螺旋藻,試!
再加白蘿蔔,我感覺係正常,
我都係鍾意車仔麵有醃過既,
每人口味唔同,我就有失望。

不過,最有驚喜既見人力推,
大讚好味既涼拌墨魚頭 $43,
價位有啲貴貴地,但真心正,
調味帶點辣,大量蒜茸舖面,
齋睇賣相已經口水分泌失調,
墨魚頭口感爽脆,滑溜惹味,
再加上涼拌手法,非常滋味🤣

米線舖主打既米線感覺一般,
反而只有個小食有驚艷到我。
周圍都感覺癡笠笠,中途時,
上菜時侍應倒瀉左啲湯落地,
佢地無理,無去抹返個地下,
所以令我覺得佢地清潔一般。
2021-05-01
15 分鐘 (堂食)
2021-06-19 135 瀏覽
入左社交平台 嘅米線group之後知道荃灣出名多米線,有幾間都特登出名,所以就揀左雲家嚟試下今次我地2個人中午12點就嚟到,咁啱好好彩可以即刻入,但入面已經坐滿晒,過一陣都有見到開始有人排隊🤣🤣🤣🤣講返米線先,我今次叫左碗牛肚加魚肉春卷麻辣小辣湯底好夠麻辣味好足料,份量都好多,唔記得左小米線,最後都食唔晒🤪仲叫左呢度好出名嘅小食 涼拌墨魚頭,墨魚頭好爽口如果住荃灣應該會成日過嚟食🤣
講返米線先,我今次叫左碗牛肚加魚肉春卷麻辣小辣
仲叫左呢度好出名嘅小食 涼拌墨魚頭,墨魚頭好爽口
如果住荃灣應該會成日過嚟食🤣

2021-06-17 122 瀏覽
又聽谷友推介,試試看。唔洗排隊,可能時間尚早酸辣湯底,腩肉,魚肉春卷整體一般,尤其係魚肉春卷,普通小辣都算幾辣下架墨魚咀墨魚蘇比較多 咀就少啲,有點失望的雖然舖啲位置幾逼,隔板係實色黑色,私隱度都幾高
又聽谷友推介,試試看。
唔洗排隊,可能時間尚早

酸辣湯底,腩肉,魚肉春卷
整體一般,尤其係魚肉春卷,普通
小辣都算幾辣下架

墨魚咀
墨魚蘇比較多 咀就少啲,有點失望的

雖然舖啲位置幾逼,隔板係實色黑色,私隱度都幾高
2021-06-10 112 瀏覽
其實佢既味道係好食,但有一兩間雲南米線既味道都差不多,講環境講效率這間真係差好多,人手嚴重不足,地方好迫,但會繼續幫襯既原因係佢配料既款式選擇多好多,而且夠曬特別,螺旋燥(海帶) 已經好吸引,仲有豬脛肉好香,豬大腸墨魚嘴仲有好多配料都唔係間間有, 跟米線既香菜同米線一樣咁多👍🏼正。唯有忍忍個地方...
2021-06-02
2021-06-07 147 瀏覽
荃灣出名多好野食,今次揀左一間米線 -「雲家小鍋米線」。今時今日米線舖開到成行成市,要突位而出唔容易,而今次食既呢間,深受荃灣街坊歡迎,有唔少好評,所以同朋友都慕名而來試一試。一黎到已經見好多食客,門口仲要唔少人等位同等攞外賣,坐無虛席,我地食緊既時間都不斷見到有街坊買外賣同埋好多速遞攞外賣,可想而之幾多中意食佢地既野啦。小鍋米線(酸辣&麻辣)小鍋米線有得揀酸辣、麻辣同唔辣,都有得再揀唔同辣度。我地分別叫左酸辣(小辣)同麻辣(中辣)兩碗試吓。先講酸辣,湯底飲落好有層次,飲到有豬骨同雞味,而且好夠酸,配埋少少辣,好出色。而麻辣一上枱睇到唔嘢少,食落夠麻夠辣,有好多辛香味料。而米線方面啱啱好煮得,唔會太淋唔會太硬,好掛湯。一款最簡單既小鍋米線,作為米線舖既招牌菜,好出色,絕對可以打低同佢其他米線舖。秘製豬頸肉強烈推介,超級好食。即叫即燒,黎到熱辣辣,香噴噴,燒到外面夠香脆,而入面充滿油脂感,激多肉汁,完美做出一份好好食既豬頸肉。我個人建議係額外叫一份,唔好加落米線,因為一大份咁食先至夠正。蒜泥白肉呢度既蒜泥白肉同坊間既有d唔同,係即叫既煮,熱熱地上枱既。成碟係爆蒜爆蒜爆蒜,加埋秘製醬汁,好

小鍋米線(酸辣&麻辣)

秘製豬頸肉

蒜泥白肉
呢度既蒜泥白肉同坊間既有d唔同,係即叫既煮,熱熱地上枱既。成碟係爆蒜爆蒜爆蒜,加埋秘製醬汁,好濃烈好重口味,岩晒中意食蒜既人士,食完之後個口成晚都仲有陣蒜味。

炸雞中雞
雞翼又係即炸,淨係呢點都夠曬正。上枱熱辣辣,外面好香口夠曬脆,雞翼入面保留到好多肉汁,而且調味足夠,好味道。

串燒雞軟骨
又點估到係米線舖會有串燒食,又點估到燒出黎又咁好食。都係即叫即燒,調味足夠夠咸夠惹味,如果食嫌左普通米線嘅餸,就真係可以叫幾串串燒食再配一碗小鍋米線,都係另一種配搭。

豆漿
豆味香濃,唔會太甜,樽身寫住香港製造,食完辣野濃味野飲反枝,舒服曬。

2021-06-07 73 瀏覽
腩肉螺旋草麻辣bb辣小鍋米線 $47腩肉同螺旋草既份量係足料 上枱都有啲嚇親🤣🤣 腩肉唔會柴 大細岩岩好~ 螺旋草口感幾特別 口感同海草口感差唔多😚 最緊要係佢會索到啲湯汁😍 魚肉春卷雞軟骨麻辣小辣小鍋米線 $47魚肉春卷一般 雞軟骨份量都唔錯 軟骨有軟骨口感 無炆到淋曬~ 豬軟骨既滷水味幾重😋 食得出麻辣湯加左香料同唔同調味料落去😆燒雞翼 $18 燒雞軟骨 $18串燒一般 燒得偏柴🤔 兩個香料味好足!麻辣豬耳 $38豬耳都ok 都係滷得好入味 軟骨部份都要咬 唔係淋曬個種~柑桔蜜 +$10係咸柑桔黎 所以我幾鍾意 好飲😍😍凍檸茶 +$8正正常常~

腩肉螺旋草麻辣bb辣小鍋米線 $47

魚肉春卷雞軟骨麻辣小辣小鍋米線 $47

燒雞翼 $18
燒雞軟骨 $18
串燒一般 燒得偏柴🤔 兩個香料味好足!

麻辣豬耳 $38
豬耳都ok 都係滷得好入味 軟骨部份都要咬 唔係淋曬個種~

柑桔蜜 +$10
係咸柑桔黎 所以我幾鍾意 好飲😍😍
凍檸茶 +$8
正正常常~
2021-06-05 1700 瀏覽
唔少人一定聽過雲家小鍋米線嘅大名,開業四年多仍然係人龍米線旺鋪👍話哂係小店經營亦多了一份街坊情,除了性價比極高亦都係米線關注組嘅長期推介,湯底四至六小時每日新鮮熬製,13款地道米線有酸辣/麻辣湯選擇,小鍋米線、重慶酸辣粉,辣勁尤其十足,另外一定要試小食/串燒。足料實惠非常。辣度分BB辣/小小辣/小辣/中辣/大辣/勁辣配料自由配搭,超過40款選擇就是自由👍=̶豬頸肉酸辣小鍋米線=̶$46推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️切片豬頸肉雖然比起小編食過的唔算出色,但份量真心誇張,片片肉感咬口,配料有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜等,惹味湯底配上柔軟米線,大大碗打卡一流。點了三款配菜樣樣舉起👍😮炸醬$10、蘿蔔$7、紫菜$7味道香濃、甜到眼到大埋、健康爽口👏=̶涼拌墨魚頭=̶$43推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️被喻為鎮店之寶當然要試試,呢個價錢食到個唔係間間都有嘅川味小食,份量又多,的確值得推介,咬口滿意,蒜粒辣椒絲香油蔥粒嘅香料豐富👏=̶醬拌皮蛋=̶ $23推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小編有皮蛋叫就必會點嘅一款,用左非一般皮蛋呈現透明蛋白、黃色蛋黃溏心入味,蒜香爆燈😋=̶檸樂=̶+$8下午茶時段2:00-6:30pm有優惠價加配店鋪位置雖不是鄰近市中心,但

唔少人一定聽過雲家小鍋米線嘅大名,
開業四年多仍然係人龍米線旺鋪👍
話哂係小店經營亦多了一份街坊情,
除了性價比極高亦都係米線關注組嘅長期推介,

湯底四至六小時每日新鮮熬製,
13款地道米線有酸辣/麻辣湯選擇,
小鍋米線、重慶酸辣粉,辣勁尤其十足,
另外一定要試小食/串燒。足料實惠非常。

辣度分BB辣/小小辣/小辣/中辣/大辣/勁辣
配料自由配搭,超過40款選擇就是自由👍

=̶豬頸肉酸辣小鍋米線=̶$46
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
切片豬頸肉雖然比起小編食過的唔算出色,
但份量真心誇張,片片肉感咬口,
配料有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜等,
惹味湯底配上柔軟米線,大大碗打卡一流。
點了三款配菜樣樣舉起👍😮
炸醬$10、蘿蔔$7、紫菜$7
味道香濃、甜到眼到大埋、健康爽口👏

=̶涼拌墨魚頭=̶$43
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
被喻為鎮店之寶當然要試試,
呢個價錢食到個唔係間間都有嘅川味小食,
份量又多,的確值得推介,咬口滿意,
蒜粒辣椒絲香油蔥粒嘅香料豐富👏

=̶醬拌皮蛋=̶ $23
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
小編有皮蛋叫就必會點嘅一款,
用左非一般皮蛋呈現透明蛋白、
黃色蛋黃溏心入味,蒜香爆燈😋

=̶檸樂=̶+$8
下午茶時段2:00-6:30pm有優惠價加配

店鋪位置雖不是鄰近市中心,
但旁邊就是葵荃各街坊小巴總站,
是米線控不可錯過的地道米線。

👅美味: 8/10 😮驚喜: 8/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 7/10 🐽飽肚: 9/10
💫回頭: 7/10 👍推薦: 8/10
2021-05-26 226 瀏覽
今次特登嚟到荃灣試一試依一間雲家小窩米線,勁多人喺出面排隊,我哋排咗一陣入到嚟就嗌嘢食。雲家米線 超級多嘅配料😍有螺旋藻、冬菇、滷水雞翼、炸過嘅香腸、蝦肉春卷、雞絲等等!而且米線份量超多(多到可以兩個人食)重慶酸辣粉加炸豬排酸辣湯底好多層次,加左好多豬骨同雞熬製酸菜同榨菜份量好足😚 叫左中辣,8比依間就比較上多酸味啲,但都好食😋 同埋唔會越食越口渴!塊炸豬排好大塊,仲大過我手掌😂😂 肉汁鮮嫩,唔會好un涼拌墨魚頭 好爽口!食唔停口😍炸雞中翼炸得好外脆內嫩,同埋佢本身醃得唔會太鹹👍🏽👍🏽我地仲叫左兩枝凍豆漿,夏天唔飲凍野真係唔得🥴🥴

雲家米線
超級多嘅配料😍

重慶酸辣粉加炸豬排
塊炸豬排好大塊,仲大過我手掌😂😂 肉汁鮮嫩,唔會好un

涼拌墨魚頭
好爽口!食唔停口😍

炸雞中翼
炸得好外脆內嫩,同埋佢本身醃得唔會太鹹
👍🏽👍🏽

我地仲叫左兩枝凍豆漿,夏天唔飲凍野真係唔得🥴🥴
2021-05-25 145 瀏覽
出開荃灣,一直想試下呢間,12:00去到唔需要等位,直接有位。環境方面,見到有蚊飛下飛下,不過整體都算不錯。服務方面,職員有禮貌,會耐心等我哋點餐,可能係唔多客人。上錯菜都會幫我哋換。食物方面,我點左小窩米線,小辣,加了豬紅和豬潤,加左個小食,涼拌墨魚嘴。湯底好味,超級好味,唔會太鹹,而且食得出唔係味精湯,米線彈牙,唔係太碎。配菜方面,豬紅入味,豬潤就差點,好粗糙,唔滑又唔粉,煮得太老。墨魚嘴好味,重蒜味而且墨魚嘴夠爽。整體食完之後感覺唔錯,唔會好似其他店咁食完不停飲水。值得一試
環境方面,見到有蚊飛下飛下,不過整體都算不錯。
小窩米線
涼拌墨魚墨魚嘴
2021-05-20
小窩米線
涼拌墨魚墨魚嘴
2021-05-24 261 瀏覽
荃灣向來都係米線混戰區,問過幾個成日去荃灣搵食嘅朋友,大家喺米線上都有分歧,難得呢排有機會去荃灣就試下,第一間係受 #米線關注組 關注嘅 #雲家小鍋米線 。果然去到門口就發現人龍,無論堂食、外賣都有,唔想曬住等位,所以決定外賣。網上搵資料發現店子開業四年,堅持湯底每日新鮮熬製, 需時四至六小時,而且米線每碗都係即叫即煮。配料超過40款選擇,有選擇困難症嘅朋友一定有危機,而本人恰巧就係其中一個,所以就揀咗set好嘅魚肉春卷米線。魚肉春卷米線 $37可揀麻辣或酸辣,第一次叫小辣,自己覺得唔夠候,食得辣嘅一定要叫中辣。湯底裡面有肉碎、酸菜、芽菜等等,味道有層次得嚟又唔會太膩。特登揀魚肉春卷因為坊間供應又好食嘅唔多,略嫌佢實咗少少,魚肉味都爭少少,都算合格。驟眼睇有三條但其實係切半,即係一條半。加錢叫嘅豆漿係來貨就唔特別講,整體來講係湯底好味,米線又唔會煮得過腍,呢個價錢係可以嘅,有機會再試下其他餸。
魚肉春卷米線 $37
豆漿