2024-05-23 85 瀏覽
📍 雞少雞飯 (尖沙咀)最近係佐敦新開左一間主打新加坡🇸🇬既餐廳🍴招牌出名係海南雞去骨飯今次我就食下午 咁啱撞正下午茶仲有下午茶優惠!當然要試吓啦😍店內企理乾淨,而且座位好闊落❣️✨ 星馬斑蘭咖央多士班蘭味好突出,咖央嘅椰香同牛油味道好夾😍係我最愛❣️✨ 老街碳燒豬頸肉喇沙(摻摻)豬頸肉燒香至外皮微脆,肉質嫩身,入口非常juicy 。配上秘製醬汁,鹹香中帶辣感。係星馬食正宗喇沙可選擇油麵或米粉🍜而兩溝(油麵+米粉)就叫摻摻呢度既摻摻主要以油麵為主抵讚既係湯底🫕濃郁惹味帶微辛椰漿味偏重但唔會遮蓋喇沙既香辣兩者互相輝映 既香且甜❣️✨ 獅城黃金炸蝦餅蝦餅外層炸香至酥脆,口感脆卜卜。內餡厚實彈牙,咀嚼間滲出蝦肉的香味,蘸點泰式酸辣醬,多一分微辣,十分香口。✨ 新加坡去骨海南雞飯主角海南雞終於出場🐔雞肉肥美嫩滑,雞皮爽口兼且彈牙,皮同肉中間時不時都有夾住層膠原蛋白,好好味😋食海南雞就梗係要配返油飯一齊食喇,睇碗油飯個顏色就已經感覺到好足料,入口有雞味又有油香,同埋海南雞一齊食,一絕呀🫶🏻✨ 龍眼冬瓜茶天氣開始涼,係飲桂元茶,養生的好時機!

📍 雞少雞飯 (尖沙咀)

最近係佐敦新開左一間主打新加坡🇸🇬既餐廳🍴
招牌出名係海南雞去骨飯
今次我就食下午 咁啱撞正下午茶
仲有下午茶優惠!
當然要試吓啦😍
店內企理乾淨,而且座位好闊落❣️

✨ 星馬斑蘭咖央多士
班蘭味好突出,咖央嘅椰香同牛油味道好夾😍係我最愛❣️

✨ 老街碳燒豬頸肉喇沙(摻摻)

係星馬食正宗喇沙可選擇油麵或米粉🍜
而兩溝(油麵+米粉)就叫摻摻呢度既摻摻主要以油麵為主
抵讚既係湯底🫕濃郁惹味帶微辛
椰漿味偏重但唔會遮蓋喇沙既香辣
兩者互相輝映 既香且甜❣️

✨ 獅城黃金炸蝦餅

✨ 新加坡去骨海南雞飯

✨ 龍眼冬瓜茶
天氣開始涼,係飲桂元茶,養生的好時機!

尖沙咀海南雞專門店有驚喜🐔雞少雞飯 (尖沙咀)在尖沙咀近佐敦附近新開了一間主打新加坡及馬來西亞菜的餐廳 裝修光潔明亮乾淨企理 比較多卡位坐得舒適🥰可以用優惠價加配小食及飲品 套餐價錢好親民而且質素不錯👍🏻✨新加坡去骨海南雞 $67海南雞可以選雞胸的位置無骨啖啖肉🐔肉質滑嫩有彈性 可以蘸上黑醬油🌶️辣椒醬及薑蔥蓉令味道更豐富 配上金黃色的雞油飯 味道不會很油膩🍚套餐有無味精住家湯是印度椰子湯好清甜🥣✨娘惹厚切豬扒喇沙 $78厚切豬扒燒得比較乾身好香口🐷喇沙味道重多種香料的味道 非常濃郁惹味😋配料有豆卜夠吸湯同爽脆芽菜🍜摻摻麵底有油面加米粉口感好豐富✨獅城黃金炸蝦餅(4塊) $22蝦餅以優惠價加配性價比好高😍外皮炸得香脆 夠乾身不會油膩 口感好爽口彈牙🍤✨馬六香茅炸魚餅(4塊) $22也是以優惠價加配好抵食🐟魚肉中混合著檸檬葉香氣 啖啖魚香味道不錯 蘸上甜甜辣辣的醬汁更惹味✨義順香茅雞中翼(6隻) $48雞中翼燒得外皮好焦脆🐔肉質夠滑嫩 帶淡淡香茅的香味📍雞少雞飯 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道184號The Wave地舖
尖沙咀海南雞專門店有驚喜🐔雞少雞飯 (尖沙咀)

✨新加坡去骨海南雞 $67

馬六香茅炸魚餅

✨義順香茅雞中翼(6隻) $48
雞中翼燒得外皮好焦脆🐔肉質夠滑嫩 帶淡淡香茅的香味
義順香茅雞中翼

📍雞少雞飯 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道184號The Wave地舖
娘惹厚切豬扒喇沙
馬六香茅炸魚餅
義順香茅雞中翼
辛勞了一星期,星期五的晚上,當然要出外飽餐一頓吧!今晚到尖沙咀逛街,見到一間新開的食肆,簡單的裝修配搭着木系傢俬,一片窗明几淨的感覺。餐廳的裝潢簡潔,碗碟色彩非常豐富漂亮,還看到老闆很有心思的在一片牆身上掛滿特色的裝飾。原來是吃新加坡菜的,我們二話不說,便進入內。餐牌選擇也頗多,我們選了:娘惹蔥油三寶飯配住家湯、芽籠粉絲春卷及凍薄荷檸檬香蘇打「住家湯」很清甜,且有濃濃的椰子香味。凍薄荷檸檬香蘇打融合了薄荷和檸檬的香氣,非常清爽可口。芽籠粉絲春卷春卷皮包裹著綠豆粉絲和各種蔬菜,口感清脆爽口。蘸着醬汁吃,非常開胃好吃。娘惹蔥油三寶飯有雞翼、扎肉、豬頸肉等三種不同的肉類,搭配着蔥油調味,層次豐富。豬頸肉燒得很香脆,雞翼亦很入味,配搭着蔥油,滿滿的一大碗油飯,十分好吃。星洲咖喱牛腩配米飯配「住家湯」及恐龍美綠咖喱醬十分惹味,牛腩入味,且炆得很腍。濃郁的咖喱醬汁淋在軟嫩的牛腩及米飯上,回味悠長。獅城黃金炸蝦餅香酥可口的炸蝦餅,蝦味很重,口感酥脆而不油膩。恐龍美綠星加坡人很喜歡喝的美祿飲品,加上一顆顆的朱古力脆脆和朱古力粉,充滿新加坡特色。這間新開的餐廳食物質素不錯,回頭率甚高。
娘惹蔥油三寶飯配住家湯、芽籠粉絲春卷及凍薄荷檸檬香蘇打

「住家湯」
很清甜,且有濃濃的椰子香味。
凍薄荷檸檬香蘇打
融合了薄荷和檸檬的香氣,非常清爽可口。
芽籠粉絲春卷

娘惹蔥油三寶飯

獅城黃金炸蝦餅
香酥可口的炸蝦餅,蝦味很重,口感酥脆而不油膩。

恐龍美綠
這間新開的餐廳食物質素不錯,回頭率甚高。
2024-04-30 166 瀏覽
新開餐廳所以要入來試試先,可惜店內冷氣不太足夠,希望店主能盡快處理。海南雞是主打角色,所以一定要叫來試試,果然沒有令人失望,肉質嫩滑雞皮爽脆,南瓜例湯是有心機之作。此店一定會再回頭
喇沙海南雞
10串串燒(雞、牛、豬)
2024-04-30
喇沙海南雞