2018-12-14 144 瀏覽
今天1行9人來開餐。 想食好嘢,預先跟老闆訂咗嘢食 :日本蠔,肥美鮮甜龍蝦天婦羅美味啖啖肉爽甜不太乾燒牛舌心肥大肉厚香芧豬腩肉辣咗少少炸豬手皮脆,自家制杏脯介末一流炭烤牛排肉腍唔洗多講,睇圖便知湯料足好味
日本蠔
龍蝦天婦羅
燒牛舌心
炸豬手配自制杏脯介末醬
焼牛排
鮑魚海蝦海鮮煲
  • 雞湯
2018-12-11 108 瀏覽
收藏左一段時間嘅雞匠,係之前睇完屎萊姆介紹就好想try下,今曰放假男朋友陪我來食。雞匠位置係韓國街果邊,門面唔係好起眼,所以一開始我們行過左都唔知。入到去聞到一陣怪味,而且冇其他客,我們完全包場!初時有點怯,但都來到了一於試下啦。爺爺燜大花菇一共有五大隻冬菇,好似食緊冬菇扒咁,炆得好入味,留意到加左d肥豬肉去烄,怪唔之得咁香啦!雖然要$88,但完全對得起個價錢。招牌去骨海南雞最人氣的海南雞,我們點了例牌,份量合理的。但雞肉口感和味道令我們失望,感覺似普通白切雞咁,雞肉肉質唔太嫩,還好雞唔太肥。欣賞他們自家製的薑蔥醬,係好香蔥油味,男朋友幾乎點哂個醬泥食。麻辣牛舌個人推介!牛舌口感淋得泥又有帶點偏爽,同平時燒果d好唔同!就連男朋友平時唔太好牛舌,佢都話好味,配上嘅麻辣汁,都真係幾辣下架,好惹味。份量都幾多,$48來説性價比高。雞匠是一間會用Le Creuset碟來上菜,同埋發現他們的餸菜底都是用芽菜的。職員細心有禮,食物質素中上,是一間值得去支持的小店。

。入到去聞到一陣怪味

!雖然要$88,但完全對得起個價錢

招牌去骨海南雞
,感覺似普通白切雞咁

個人推介
,配上嘅麻辣汁,都真係幾辣下架,好惹味
。份量都幾多,$48來説性價比高。
麻辣牛舌

。職員細心有禮,食物質素中上,是一間值得去支持的小店

2018-12-08
2018-12-08 80 瀏覽
去過雞匠食㗎人都知道好味,唔洗多講 ! 今日又嚟食咖哩牛腩,肉腍,味道剛好不太辣。櫻花蝦雜菜煲。 湯味鮮甜,料足。手打墨魚丸。 唔同一般的墨魚丸,無加粉,食多多都唔會頂胃。澳洲牛丸,彈牙多汁。
去過雞匠食㗎人都知道好味,唔洗多講 ! 今日又嚟食

咖哩牛腩,肉腍味道正👍🏻

咖哩牛腩,肉腍,味道剛好不太辣。

櫻花雜菜煲
櫻花蝦雜菜煲。 湯味鮮甜,料足。
手打墨魚丸。 唔同一般的墨魚丸,無加粉,食多多都唔會頂胃。
澳洲牛丸,彈牙多汁。

手打無粉墨魚丸+澳洲牛丸
2018-12-07
咖哩牛腩,肉腍味道正👍🏻
櫻花雜菜煲
手打無粉墨魚丸+澳洲牛丸
  • 櫻花蝦雜菜煲
2018-12-05 839 瀏覽
是晚下班吃貨朋友帶我到韓國街晚餐,心想一定食韓國菜,誰不知大跌眼鏡,原來是食海南雞。有一人、二人套餐選擇,二人套餐菜式多元化。有招牌雞外、還有牛腩、花菇、菜煲及雞煲等。燒赤蝦 - 蝦的份量毫不細小,燒得金黃之餘又香氣撲鼻。脆卜卜的外殼加上富彈性多汁的肉質,。雞湯澳洲牛丸/墨魚丸 - 雞湯看似油膩,但飲落不是,清澈帶濃濃的雞味。牛丸墨魚丸不算大顆,但食落彈牙得很不黏牙,肉味道挺濃郁,再點綴雞湯,正!招牌去骨海南雞 - 件數適中!雞件舖排得不錯,冇骨關係食起來方便得多,肉質嫩滑不嚡口,蘸上醬汁再拌飯食,味美!油飯 - 配海南雞例必點選油飯,感覺比白飯味道更易入口更香!油飯粒粒分明,質感濕潤。赤魚什菜煲 - 又是時候裝作健康。煲大得很,內裡有滿滿的菜及肉,肉質稔身,點上魚湯更易入口。菜清甜得很,夠青綠,同樣用作送飯也是個不錯的選擇。

燒赤蝦 - 蝦的份量毫不細小,燒得金黃之餘又香氣撲鼻。
脆卜卜的外殼加上富彈性多汁的肉質,

招牌去骨海南雞 - 件數適中!

油飯粒粒分明,質感濕潤。

赤魚什菜煲 - 又是時候裝作健康。
2018-11-28 632 瀏覽
尖沙咀系柯士甸路見到呢間鋪比較特別, 專門系食雞主題, 鋪細細 但係都滿人頭。 所以一心諗住入去試下. 見佢有三款主題雞! 海南雞 辣辣口水雞 薑蔥霸王雞三款都系想試下! 但係得兩條友 所以保守d,嗌jor 個招聘海南雞($70/例牌)同埋薑蔥霸王雞($72/例牌)見佢一上台, 餐具用lecreuset, 好似家的感覺!lol因為見平時餐廳都唔會用咁貴既碗碟. 例牌份量岩岩好咯~ 唔算好多. 不過一人份量黎講 換算可以, 而個雞睇上去色澤算靚~個海南雞食落口真系好滑好香,忍唔住 連個皮都食埋! 因為見佢個皮雞唔算好厚 冇多餘油脂, 肉厚又滑,啖啖肉 再加埋個雞醬配黃油飯, 簡直一流!個口水雞都好出色,未食都聞到個香辣味,的確令人流口水。食落口 果種辣味系慢慢出黎,不過冇搶走雞味。 不過對於我黎講, 呢個辣度系勁既@-@食一啖 要好幾分鐘緩和! 不過非常過癮!不過呢兩款雞配黃油飯都系好match! 值得一試。 之後試埋個新野,燒法國雞中翼,$24/2對 相對於大陸雞,size的確系大d,鹽燒得唔錯,而且肉質的確不差。見佢其他款都好似好講究咁, 如果鐘意食靚靚海南雞飯同口水雞, 可以黎試

見佢有三款主題雞! 海南雞 辣辣口水雞 薑蔥霸王雞

食一啖 要好幾分鐘緩和! 不過非常過癮!

見佢其他款都好似好講究咁, 如果鐘意食靚靚海南雞飯同口水雞, 可以黎試下!
2018-10-29
2018-11-22 90 瀏覽
><鋪頭比較細 座位與座位之間都幾近下每人要咗個一人套餐 ($78)包括雞湯 海南雞 油菜 白飯/油飯呢度係用Le Creuset 器皿奉上菜式雞湯 飲落幾舒服 冇咩味精又有櫻花蝦點綴而家去食海南雞大多數都去哂骨肉質都嫩滑 雞味唔太重 但份量有點兒少口水雞 唔覺辣 有d蔥段做配料就算出街食 都要有菜起碼叫咗健康d><><><><><><><><><><><><><><雞匠 Chicken Expert尖沙咀柯士甸路15號地下A號舖
鋪頭比較細 座位與座位之間都幾近下

每人要咗個一人套餐 ($78)
包括雞湯 海南雞 油菜 白飯/油飯

><><><><><><><><><><><><><><
雞匠 Chicken Expert
尖沙咀柯士甸路15號地下A號舖
2018-11-18 73 瀏覽
尖沙咀有很多無名小店和朋友收工路過一間海南雞飯來支持下招牌去骨海南雞飯 $76很幸運的被分配到腿肉部位店家選用LeCreuset陶瓷讓食物整體很有質感雞肉上面除了不少青蔥外底下放的是芽菜跟一般外面底下都是放的生菜比起來食物看起來乾淨多了而且芽菜我也比較喜歡吃😆腿肉很大塊,肉質也很嫩一般在外面吃的海南雞飯我都還要去中間部分的脂肪但他的肉和雞皮分明,之間沒有多餘的脂肪讓我感到滿意外的羅漢果圓肉茶 $17/熱不太甜,很潤喉真材實料
尖沙咀有很多無名小店

底下放的是芽菜
跟一般外面底下都是放的生菜比起來
食物看起來乾淨多了
而且芽菜我也比較喜歡吃😆

腿肉很大塊,肉質也很嫩
一般在外面吃的海南雞飯
我都還要去中間部分的脂肪
但他的肉和雞皮分明,之間沒有多餘的脂肪
讓我感到滿意外的

羅漢果圓肉茶 $17/熱

不太甜,很潤喉
真材實料
聽聞雞匠的海南雞飯出色,今晚就約愛吃海南雞飯的朋友來吃吃看。雞匠推介緊係食雞!鍋物、串燒都有!招牌去骨海南雞 ($76例牌)得到翼和drumstick部分,yeah! 用上60日大的三黃雞,肉質嫩滑,連雞皮食左都唔會覺得肥,冇加味精,雞味好鮮。用Le Creuset上菜,如果筷子和匙羹都係用同grade的就好啦。附葱油、甜豉油,葱油帶少少酸辣,都幾惹味。油飯($15)都用L.C.,家的感覺!飯偏乾身,唔會油,可以再香些。無骨雞真係食得爽。

雞匠推介緊係食雞!

鍋物、串燒都有!

附葱油、甜豉油,葱油帶少少酸辣,都幾惹味。

無骨雞真係食得爽。
  • 海南雞飯
2018-10-30 69 瀏覽
前幾天跟朋友試了這間餐廳,叫了一個例牌的去骨海南雞及蜀味口水雞。 兩款菜色雞肉都挺嫩滑,沒有太多脂肪夾在雞皮雞肉中間,配合醬汁味道口感十分不錯。喜歡吃辣的可以試一下蜀味口水雞,辣道有三少辣,愛吃辣的我愈吃愈起勁,還用辣汁伴飯呢😆順帶一提,因為雞肉份量不大,只有五六塊雞肉,我們原本以為七十幾蚊的例牌是包括一碗飯的,店員告訴我們才知道飯要另外叫的。那我們就叫了一碗油飯,可惜不太吃得到油飯香,之後就用辣汁伴飯了哈哈!我們還叫了一串燒雞翼,味道偏咸,感受師傳好像重手了。
2018-10-25 61 瀏覽
<"食雞">今日同朋友去咗佐敦一間小店"食雞"呢間小店的其一特色是在餐具都十分講究,用上法國的名廚具Le Creuset上碟,務求將食物以最佳的狀態端出。黎到雞匠 當然要試試海南雞飯套餐啦。<雞油飯> 雞油飯:色澤夠,濃濃的雞油香,配上泰國香米,一流。<海南雞>海南雞:雞既脂肪同肉的比例恰到好處,相上可見其分怖。唔會太肥,食落有雞味而且新鮮,唯一是略嫌雞件份量少。 <清湯>清湯: 湯內有蔥花配上櫻花蝦,更能帶出鮮味,飲完唔會覺得口乾,味道唔錯。<燒雞腎>燒雞腎: 用上日本的雞腎,雖然睇上去細細粒,但食落無筋,好彈牙爽口,配上海鹽,味道絕佳。
<"食雞">
今日同朋友去咗佐敦一間小店"食雞"

<雞油飯>

雞油飯:色澤夠,濃濃的雞油香,配上泰國香米,一流。

<海南雞>

<清湯>

<燒雞腎>

2018-10-24
2018-10-23 67 瀏覽
本身特別鐘意食雞肉, 比起其他肉類滑d彈d!😁經過e間雞匠門口好特別, 門口有d投射燈射係地面, 就被吸引入去了!入面環境唔算大, 但好彩6點唔算多人, 待應將2人枱拍埋供我倆!👭😊👍🏻e間係食雞專門店, 我又食得辣, 叫左set口水雞餐。😊落單冇耐, 師父斬件後, 即可上枱!👍🏻醬汁好多, 感岩有幾舊雞胸肉, 我至愛, 胸肉雖然唔係嫩位, 但我覺得胸肉油份最少、啖啖肉, 而且可以吸收最多醬汁!😎😋e個蜀味幾特別 , 微辣, 反而香料味道重!咸咸香香感, 好岩送飯!😋其實可以送2碗飯!雞湯更出色, 無油膩感, 飲落清香, 啖啖精華, 加埋d櫻花蝦好靚, 味道昇華!👍🏻👍🏻食左d辣野, 叫左杯凍柚子蜜, 沖得ok, 唔會太甜。😊
本身特別鐘意食雞肉, 比起其他肉類滑d彈d!😁

e間係食雞專門店, 我又食得辣, 叫左set口水雞餐。😊
落單冇耐, 師父斬件後, 即可上枱!👍🏻醬汁好多,
其實可以送2碗飯!
食左d辣野, 叫左杯凍柚子蜜, 沖得ok, 唔會太甜。😊
2018-10-22 64 瀏覽
跟住男友人黎食,小小一間舖但入面坐滿人,我地揀左個298嘅二人餐。雞湯,夠味又好清甜,無味精。燒赤蝦,有人剝殼特別好味。雞湯澳洲牛丸墨魚丸,蒜味重,似台灣嘅貢丸湯,好味呀。去骨海南雞配油飯,油飯好香,唔會太油,海南雞已去骨,啖啖肉,肉質嫩滑,連埋雞皮食一流。爺爺炆大花菇,成個手掌咁大嘅花菇,入口好軟熟,炆得好入味!食完好飽,呢間舖所有碟都係用Le Creuset,增添不少進食嘅興致,有喺屋企食飯嘅感覺。

雞湯,夠味又好清甜,無味精。

燒赤蝦,有人剝殼特別好味。

雞湯澳洲牛丸墨魚丸,蒜味重,似台灣嘅貢丸湯,好味呀。

爺爺炆大花菇,成個手掌咁大嘅花菇,入口好軟熟,炆得好入味!

2018-10-20 68 瀏覽
平時食開牛既我,今日想清清地食返d白肉但係尖沙咀同女友人行來行去見到既都係d日式放題啊,韓國燒烤,印度野同西餐多。 就正當我同女友人行到腳都攰既時候,就比我地有如海市蜃樓般發現呢間係轉角位既隱世小店 佢係一間主打海南雞飯既小店,門面有d似日本既居酒屋feel, 點內唔算好寬敞但勝再d野食出眾! 咁我地就叫左個298 既2人餐揀左個海南雞,爺爺閔大啡菇跟油飯前菜方面就有雞湯,燒赤蝦同雞湯雙丸... 以2 人份量黎講都好足夠好飽, 佢地海南雞去晒骨好入味個大啡菇係用牛腩汁閔既,好冧夠晒濃味跟住佢個油飯就真係不得了!!完全係喜出望外!好好味的說! 加埋d酸汁撈埋食真係一流最衰無得添飯 如果唔係佢地d油飯應該會售罄整體黎講所有野都好清淡好好食 會再黎
平時食開牛既我,今日想清清地食返d白肉
,就比我地有如海市蜃樓般發現呢間係轉角位既隱世小店
咁我地就叫左個298 既2人餐
揀左個海南雞,爺爺閔大啡菇跟油飯
前菜方面就有雞湯,燒赤蝦同雞湯雙丸
個大啡菇係用牛腩汁閔既,好冧夠晒濃味
最衰無得添飯

雞匠2人餐
爺爺閔大啡菇
海南雞飯
2018-10-14 913 瀏覽
有一次去一盛極牛吃拉麵前,朋友未到的時候我隨處亂逛,看見雞匠這店以雞作主打,好像挺有心思的,心想下次和朋友來吃也好,所以默默記住了雞匠。然後今晚朋友問我想吃甚麼,我滔滔不絕說要吃雞匠,最後當然成功說服他來吃。兩個人的話最化算一定是吃二人套餐,選擇比一人套餐多,包括雞湯,燒赤蝦,雞湯澳洲牛丸,墨魚丸,兩款主菜及飯,一起分享吃最好不過。沒想到第一道熱騰騰的雞湯已經出色萬分,雞湯味道濃郁,應該用了不少雞隻逼出其精華熬煮才會這麼濃香,雞味十足,簡單的撒上蔥花,蝦乾,已能感受到湯的鮮美。朋友說這湯熱得很,我竟然可光速喝畢,我說好喝嘛。雞湯澳洲牛丸和墨魚丸又是另一推介,保證一吃難忘。之前我在某戲院的小食部所買的澳洲牛丸超好吃,雞匠居然有,而且是一模一樣,實在驚喜。澳洲牛丸比普通的牛丸更爽口彈牙多汁,因為它除了以牛肉打製,亦混合牛筋,爽彈度不是蓋,加上雞湯的加持,澳洲牛丸鮮上加鮮。墨魚丸亳不遜色,滿有彈性,跟澳洲牛丸雙丸合璧。整碟招牌去骨海南雞極具厚度,雞皮誘人的光澤,加上彈力無比的嚼感,朋友吶喊如果天天吃這海南雞應該百吃不厭,哈哈。海南雞肉吃起來極之新鮮,肉質滑嫩,沾上特製的蔥油與甜醬油吃,可謂妙
牛肉雜菜煲,招牌去骨海南雞,雞湯澳洲牛丸/墨魚丸,油飯

雞湯澳洲牛丸/墨魚丸

招牌去骨海南雞,油飯

整碟招牌去骨海南雞極具厚度,雞皮誘人的光澤,加上彈力無比的嚼感,朋友吶喊如果天天吃這海南雞應該百吃不厭,哈哈。海南雞肉吃起來極之新鮮,肉質滑嫩,沾上特製的蔥油與甜醬油吃,可謂妙筆生花。
招牌去骨海南雞

既有招牌去骨海南雞,油飯固然形影不離。油飯飯粒粒粒分明蠻有咬口感,淡淡的油香味卻入口不油膩,它的受歡迎程度可不比雞湯和海南雞少啊。
油飯

時間一轉眼,燒赤蝦上桌,蝦殼非常好剝,鮮甜好吃,完全不需調味。赤蝦蝦肉厚實彈牙,蝦頭蝦膏豐腴可口,足見它的肥美,美味道不輸給澳洲牛丸。
燒赤蝦

赤魚大受歡迎,故已沽清,我們轉了牛肉雜菜煲。牛肉雜菜煲現點現煮,用雞湯煮雜菜最美味不過,雜菜都吸飽清甜的雞湯,十分入味。牛肉的鮮徹底融入雞湯中,蠻軟嫩的,鮮味都沒有流失,我們光喝此湯已滋潤身心,不用喝甚麼飲品。
牛肉雜菜煲
牛肉雜菜煲,招牌去骨海南雞,雞湯澳洲牛丸/墨魚丸,油飯
雞湯澳洲牛丸/墨魚丸
招牌去骨海南雞,油飯
油飯
牛肉雜菜煲
今日放假,睇完中醫想食午餐,醫師話要食多點雞及黃色食物,我今日特別好想食海南雞飯,見這間專食雞的餐廳,就入去品嚐一下先。(外賣)$38好抵食!環境唔大,但乾淨;坐椅是矮梳化!分為飲品位、廚房位!更有電視!簡單設計光亮!1. 招牌去骨海南雞飯擺放得好分明,有去骨雞肶連雞翼,擺得好靚好完整喔!雞油飯好軟好香雞油飯:顏色好香好軟熟!粒粒分明、唔油膩雞翼:好乾淨、無雞毛🐔🐔去骨去得好乾淨,好滑溜好香軟有雞味道雞肉:好香好正醬汁:(左)莞茜、蒜蓉、辣椒、薑蓉等等的香料,超超超級好味又香濃又野味,點雞真的是一流!(右)香濃甜味醬汁,增加雞肉的香湯:蝦米雞湯好香又唔咸、更有口感,蝦米好香唔鯹!配上一杯熱檸水,好完美的午餐在尖沙咀佐敦附近,都幾抵食又值得品嚐,好好味

(外賣)$38好抵食!
環境唔大,但乾淨;坐椅是矮梳化!
分為飲品位、廚房位!更有電視!簡單設計光亮!

1. 招牌去骨海南雞飯

雞黃油飯

雞油飯:顏色好香好軟熟!粒粒分明、唔油膩

雞翼

雞翼:好乾淨、無雞毛🐔🐔
去了骨的

去骨去得好乾淨,好滑溜好香軟有雞味道

雞肉

雞肉:好香好正

醬汁

蝦米雞湯

湯:蝦米雞湯好香又唔咸、更有口感,蝦米好香唔鯹!

熱檸檬水

配上一杯熱檸水,好完美的午餐

在尖沙咀佐敦附近,都幾抵食又值得品嚐,好好味
2018-10-12
雞黃油飯