2016-11-07 920 瀏覽
豉油西餐 星期六7時左右到達聯合墟 在openrice上搜尋美食 已經被這間餐廳的名字和相片深深吸引!朋友說這間餐廳已經歷史猶久,未易手前價格更優惠!易手後雖然價格有所調整,但仍然在可接受的範圍! 大部份客人都叫了豬手,但因為今天我帶病在身,所以就不吃豬手了,留待下次一嘗。2人分別叫了田螺配C豬扒($150)和 青口配B西冷牛扒餐($170),餐有蒜蓉包、酥皮蘑菇金翅湯、啫喱甜品、餐飲另有D雞扒($150)和A牛扒($2xx)(忘記名字了)先送上蒜蓉包2件,吃完就送上酥皮湯酥皮湯大件又脹卜卜 酥皮連湯一起喝味道一流! 酥皮湯中帶有少量蘑菇很可口和開胃!這個令我們都喜出望外呀!連同田螺和青口一同上菜!田螺和青口都沒有沙 連同薯蓉一起吃更香醇 薯蓉的口感很creamy 很滑 可能是加了牛油 入口像乳酪般溶化!豬扒配長通粉 黑椒汁配有少量青豆和紅蘿蔔 豬扒2塊 大量黑椒汁! 看圖片就知道黑椒汁都在碟邊了 豬扒不用費力就能夠切開了西冷牛扒配薯菜 蒜蓉汁 7成熟配有少量青豆和紅蘿蔔 牛扒1塊 蒜蓉汁適量 雖然是7成 切開後中間是紅色的! 牛扒要用些力才能切開 已經入口有些難咬開 薯條是扁薯條
豉油西餐

另有D雞扒($150)和A牛扒($2xx)(忘記名字了)

先送上蒜蓉包2件,吃完就送上酥皮湯

這個令我們都喜出望外呀!
酥皮湯
連同田螺和青口一同上菜!
田螺

西冷牛扒配薯菜 蒜蓉汁 7成熟
西冷牛扒配薯菜
配有少量青豆和紅蘿蔔
薯條是扁薯條 炸得剛剛好 如果推出淨薯條的話 水準應該更好

吃到這裡已經很飽了...
還有甜品和餐飲,菠蘿啫喱,味道不會太甜
甜品
很滿足的一餐呀!

2016-11-06
10 分鐘 (堂食)
酥皮湯
田螺
青口
豬扒配長通粉
西冷牛扒配薯菜
甜品
我第一次寫食評,但呢次真係激X到我唔寫唔得!香港土生土長,好多年生日都無去鋸扒,本來貪佢有懷舊Feel至山長水遠入去,點知一嚟,見到個碟又崩,已經無咩胃口,一咬落,真係從來無吃過一塊好似橡膠一樣咁奀嘅垃圾豬扒,成碟嘢都係雪味,服務態度又差,全程連水都無一杯,咁都學人收成150蚊鋸個扒?!呢間嘢等執啦!
2016-10-04
慶祝紀念
生日
2016-07-21 1437 瀏覽
聞名已久的雅士餐廳,今日終於試到!老實說,我對呢種舊式扒房都抱有幾大期望,畢竟老字號嘛!我同朋友一人叫左一個SET我係西冷牛扒配薯菜+可樂朋友係牛柳條配薯菜+可樂一上碟,賣相不錯,但牛扒有點小,薯條不是我愛既粗薯條,而且食洛去好大浸油味,牛扒都是一般般,有點過熟朋友的牛柳條配薯菜賣相好一點,份量比夠大,我切了少少試下味,點知...好多筋!!! 扣哂分喇朋友都說只是一般般總扣括而言只可以用一般形容,價錢不貴比較取勝,一試便可。

我同朋友一人叫左一個SET

我係西冷牛扒配薯菜+可樂
朋友係牛柳條配薯菜+可樂

朋友都說只是一般般

總扣括而言只可以用一般形容,價錢不貴比較取勝,一試便可。
2016-07-21
午餐
2016-07-19 1619 瀏覽
星期日到粉嶺「揾食」,看過OPENRICE的食評後便鎖定了這家懷舊扒房。六時多到達,不用等位,吃到一半時再看看門外,發現有不少人在等位呢,暗暗慶幸自己早了點到達。店內桌椅鋪得有點密,但空間感還是不錯,坐得很舒適。點了白酒香蕉龍脷柳配火腿香蔥炒飯,加了錢變套餐,所以有湯有餐包有餐飲有甜品。餐湯有羅宋湯、忌廉湯和周打魚湯。作為紅湯的忠粉我竟然點了周打魚湯⋯⋯老實說我未嚐過周打魚湯,也就不知道該怎麼評價了。只覺得味道還不錯啊,有吃到魚肉,但再選擇我大概也是會點到紅湯的懷抱。餐包很不錯,很香很軟熟,上桌是還是熱的!白酒香蕉龍脷柳配火腿香蔥炒飯也是我的小小突破。不喜歡吃白汁不喜歡吃魚的我卻意外地覺得很不錯,雖然上桌時我有被碟上浩瀚的白汁給嚇到。初初吃的時候覺得略鹹,但多吃幾口便沒有這種感覺。烤焗後的香蕉軟綿綿的,配上2大塊龍脷柳,份量很足夠。飯底也炒得夠乾夠香口,而且份量也不少啊,絕對可以share來吃呢(前提是大家都吃不多)檸檬茶少冰少甜,真的不太甜耶。甜品可以選擇啫喱或雪糕。ummmmmmmmm雪糕朱古力味不夠香濃,而且有碎冰⋯⋯總括而言我覺得還不錯,價錢合理夠份量,食得開心
餐包很不錯,很香很軟熟,上桌是還是熱的!
檸檬茶少冰少甜,真的不太甜耶。
總括而言我覺得還不錯,價錢合理夠份量,食得開心

2016-07-17
2016-07-03 1237 瀏覽
On a leisurely Sunday afternoon, I decided to take my family out for some afternoon tea. We had heard some good reviews on this place so we decided to come and have a try. On walking into the restaurant, it has a very homely and vintage feel to it. They have some set meals but we decided to just pick and choose a la carte from the menu. I particularly like the pastry-topped seafood soup which has real sharkfin inside it, the pastry goes very well with the soup. My family enjoyed the escargots, v

My family enjoyed the escargots, very nicely cooked and hard to find in this part of town!
I also ordered a club sandwich, and the angel hair pasta.
Overall a nicely chilled afternoon with good service. Good food, good service and good value for money, will be back again!

2016-07-03
端午節假期,朋友在附近踩完單車後與我們一起吃晚飯。這間有35年歷史的老店不乏捧場客,公眾假期晚市都有不少人等位,我們六位都等了好一陣子。店內沒有非常華麗的裝修,但氣氛和感覺非常舒適,適合一大班人傾計食飯。我們都各自點了不同的扒餐,我點的是原條煎龍脷魚,配上周打魚湯。周打魚湯非常香濃,用料足,還配上了梳打餅。後來我才知道這麼的羅宋湯最出名,下次要試試。原條煎龍脷魚份量不少,而且煎得非常香脆,魚肉亦非常厚,魚的鮮味如果再濃一點更好。跟餐亦有炸薯條以及士多啤梨味o者喱,所以非常滿足。到我們食飯傾計到9點多,便看到一名老師傅推著手推車,去到一對老顧客面前,並即場泡製香橙班戟。後來店員說這是她們店的招牌菜之一,另一款就是現做的愛爾蘭咖啡。我們一行人都非常有興趣,便點了兩客香橙班戟 ($75) 和一客愛爾蘭咖啡 ($45)。老師傅準備一下材料,便再為我們泡製香橙班戟。材料和步驟都不少,最耐便是第一步,慢慢燒的焦糖,師傅說一點也不能心急。後來也用了新鮮的橙和不少橙酒煮成汁,再將班戟放下去煮。橙味非常香濃,而且有淡淡的酒味。最重要是師傅的心機,兩份班戟價錢不算貴,但的確用料足及落足心機為客人現煮。再下
端午節假期,朋友在附近踩完單車後與我們一起吃晚飯。
周打魚湯非常香濃,用料足,還配上了梳打餅。
後來我才知道這麼的羅宋湯最出名,下次要試試。

跟餐亦有炸薯條以及士多啤梨味o者喱,所以非常滿足。

香橙班戟
老師傅準備一下材料,便再為我們泡製香橙班戟。
後來也用了新鮮的橙和不少橙酒煮成汁,再將班戟放下去煮。
橙味非常香濃,而且有淡淡的酒味。
愛爾蘭咖啡
再下來便是愛爾蘭咖啡,這個做法更講求經驗,因為要把玻璃杯燒熱,但要小心它爆。
加了威士忌之後,再加咖啡和其他材料,最後再加上忌廉。
喝下來時要沿著杯邊慢慢喝,就可以嚐到不同的層次和口感。
我覺得味道真的很不錯,不過如果我把一整杯喝掉大概會醉吧...

這一餐的確非常滿足,吃得飽飽的主菜後還品嚐到這麼特色的甜品
對於這種老店,我們的確要多些支持。
店員亦有表示遲些對面的新樓盤開賣時,她們都會面對加租的壓力。
但願老師傅的手藝多些一知道,並快些找到有心人接班,將對美食及對顧客的心意延續下去!
2016-06-09
20 分鐘 (堂食)
香橙班戟
愛爾蘭咖啡
2016-04-12 1760 瀏覽
自從X年前搬來粉嶺,發現了這間餐廳後,基本每隔一兩個星期都會來幫襯他們的鋸扒午餐因為又好食,又抵食,CP值高這裏的陳設跟小時候家人帶我去的扒房差不多,天花以植物裝飾,餐桌上垂吊着的藤製吊燈,諾大的圓拱型窗戶加噴漿牆身,一枱一椅均透露着的懷舊氣息門面更是沒有變,因為我曾在唱K時發現一隻80年代的MV中是在雅士餐廳門口取景!!每次來都是點他們的扒餐,我們的最喜愛是: 豬扒/雜扒/太陽神漢堡扒 這幾款扒餐可跟 飯、意粉、薯條是日太肚餓,所以選了意粉扒餐還配有 餐包、餐湯及飲品餐包雖是現成買入的餐包,不過上桌時會預先烘熱,所以塗抹牛油時,雪藏的牛油粒也能迅速溶化 (貼心)這款牛油刀正正是我家中由小學時代到而家還在用的同款!!餐湯可選: 羅宋湯/忌廉湯/周打魚湯 忘了還有沒有其他選擇, 因為我只飲過這3款最欣賞的還是他們的羅宋湯用料十足,味道濃郁,甜酸辣度剛剛好有時還能吃到牛尾/牛肉粒如遇不太肚餓時,我會齋點一碗羅宋湯 (也會附上餐包唷~~)雜扒配意粉這裏的豬扒是我們一家人覺得做得最出色的因老公不吃牛,所以他每次都只會選豬扒豬扒入口鬆化,肉質JUICY 而我多是選雜扒/太陽神漢堡扒因為這兩款都會
自從X年前搬來粉嶺,發現了這間餐廳後,
基本每隔一兩個星期都會來幫襯他們的鋸扒午餐
因為又好食,又抵食,CP值高

這裏的陳設跟小時候家人帶我去的扒房差不多,
天花以植物裝飾,餐桌上垂吊着的藤製吊燈,
諾大的圓拱型窗戶加噴漿牆身,一枱一椅均透露着的懷舊氣息

每次來都是點他們的扒餐,
我們的最喜愛是: 豬扒/雜扒/太陽神漢堡扒 這幾款
扒餐可跟 飯、意粉、薯條
是日太肚餓,所以選了意粉

扒餐還配有 餐包、餐湯及飲品

餐包
雖是現成買入的餐包,不過上桌時會預先烘熱,
所以塗抹牛油時,雪藏的牛油粒也能迅速溶化 (貼心)
這款牛油刀正正是我家中由小學時代到而家還在用的同款!!

餐湯
飲過最好味的羅宋湯
可選: 羅宋湯/忌廉湯/周打魚湯
忘了還有沒有其他選擇, 因為我只飲過這3款
最欣賞的還是他們的羅宋湯
用料十足,味道濃郁,甜酸辣度剛剛好
有時還能吃到牛尾/牛肉粒
如遇不太肚餓時,我會齋點一碗羅宋湯 (也會附上餐包唷~~)

雜扒配意粉
這裏的豬扒是我們一家人覺得做得最出色的
因老公不吃牛,所以他每次都只會選豬扒
豬扒入口鬆化,肉質JUICY

而我多是選雜扒/太陽神漢堡扒
因為這兩款都會"加頂帽",即是面頭多一隻太陽蛋
我真的很喜歡食蛋

這裏的扒類一直都能保持水準,
不過這次的豬扒確實有點小失準,
帶有雪味,而且入口頗靭,未知是否換了貨源

雜扒 還有 雞扒及牛扒
牛扒是明顯有用鬆肉粉處理過的質感,牛味不會太濃
選雜扒餐侍應多不會問牛扒需要幾成熟,不過牛扒也不會是靭到咬不去的程度

雞扒 不過不失,但會有少許雪味
3款扒類的美味程度: 豬扒 > 牛扒 > 雞扒

真心推介: 太陽神漢堡扒  (雖然今次冇食到)
即叫即製,超厚的,
免治牛肉會混合洋葱碎,
而且中間還是滿滿的肉汁,
再加上 太陽蛋的半熟蛋黃汁,唸起都覺得想食

最後一定要飲返杯 英式奶茶~~
英式奶茶
港式奶茶是偏向濃郁,所以食完扒餐再享用,可能會偏膩,
而英式奶茶 因茶底不會太濃,配合淡奶
所以會覺得比較清爽消滯
飲過最好味的羅宋湯
英式奶茶
2016-03-29 1297 瀏覽
位於粉嶺有一家老字號西餐廳,牛扒餐或各飯款也很有懷舊味道。 點了個焗法國蝸牛西冷牛扒餐,先來酥皮海皇魚翅湯,周打魚湯也很足料,再來個焗法國蝸牛,你亦可以選擇焗青口,也頗滋味。西冷牛扒熟成程度亦滿意,牛味不錯,以這價錢,性價比不錯 。餐飲外的甜點是什果啫哩,相信啫哩杯也有相當歷史。 另外兩位友人點了簡單的西式碟頭飯,俄國牛柳絲飯及焗石斑意粉,也是港式西餐廳的經典。醬汁做足功夫,料亦用足材料,絕對不是坊間胡混用的龍脷或鯰魚柳。
位於粉嶺有一家老字號西餐廳,牛扒餐或各飯款也很有懷舊味道。
酥皮海皇魚翅湯
西冷牛扒
什果啫哩
俄國牛柳絲飯
焗石斑意粉
題外話/補充資料: 注:鄰近粉嶺火車站,區內亦有多個咪表車位及露天停車場, 可供停泊
2016-03-13
周打魚湯
西冷牛扒
俄國牛柳絲飯
  • 法國蝸牛西冷牛扒餐
2016-03-14 1262 瀏覽
粉嶺聯和墟和豐街23號龍景樓地下 (近聯興街)入來上水嶺聯我是個稀客,因假日去了採摘草莓,玩完後就由友人帶路來到出名的雅士餐廳。格局就是爸絲年代那扒房, 有點懷舊BISTRO,燒春雞套餐,附湯、小餐包、飲品及甜品套湯要了羅宋湯, 因想食到滿滿的蔬菜,同時更健康,生菜洋蔥紅蘿蔔都煮得軟淋, 特別之處是看不到蕃茄的蹤影,湯也不是紅色的, 入口是像雞湯有種甜卻有微微的蕃茄酸度,如有喝過意大利蕃茄湯, 其實是把蕃茄肉濾走,但湯頭中尉滲了蕃茄味道。小餐包加熱仍然很鬆軟, 抹上牛油鹹香好吃。伴薯條的燒春雞,薯條粗身但未夠脆, 燒春雞是一整隻,皮燒後又薄又脆, 而肉比想像中多, 吃半隻已飽,不過不想浪費勉強把整隻吃畢, 醃得拿挰精準,少少鹽已帶出食物味道, 愛雞肉真的吃得出用心做。甜品是小時候愛吃的JELLY, 落了罐頭菠蘿肉,不太甜,說不,上好吃但回憶總是甜的。朋友的餐, 吃了一青口, 也是不錯的,但底下的薯蓉比較稀身。這些舊式店子賣少見少, 希望可以保留啦, 銅鑼灣那間已結業,很多舊事身消失會很可惜。
粉嶺聯和墟和豐街23號龍景樓地下 (近聯興街)
入來上水嶺聯我是個稀客,因假日去了採摘草莓,
玩完後就由友人帶路來到出名的雅士餐廳。
格局就是爸絲年代那扒房, 有點懷舊BISTRO,
燒春雞套餐,附湯、小餐包、飲品及甜品
套湯要了羅宋湯, 因想食到滿滿的蔬菜,同時更健康,
生菜洋蔥紅蘿蔔都煮得軟淋, 特別之處是看不到蕃茄的蹤影,
湯也不是紅色的, 入口是像雞湯有種甜卻有微微的蕃茄酸度,
如有喝過意大利蕃茄湯, 其實是把蕃茄肉濾走,
但湯頭中尉滲了蕃茄味道。
小餐包加熱仍然很鬆軟, 抹上牛油鹹香好吃。
伴薯條的燒春雞,薯條粗身但未夠脆, 燒春雞是一整隻,
皮燒後又薄又脆, 而肉比想像中多, 吃半隻已飽,
不過不想浪費勉強把整隻吃畢, 醃得拿挰精準,
少少鹽已帶出食物味道, 愛雞肉真的吃得出用心做。
甜品是小時候愛吃的JELLY, 落了罐頭菠蘿肉,不太甜,
說不,上好吃但回憶總是甜的。
朋友的餐, 吃了一青口, 也是不錯的,
但底下的薯蓉比較稀身。
很多舊事身消失會很可惜。
2015-12-29 1092 瀏覽
爸爸生日話想懷念下過去 所謂就去左由細食到大既雅士食啦好鐘意入面既裝修 仲保留緊七八十年代既特色 老豆最愛既芝士大蝦豬扒焗長通粉大蝦彈牙厚肉 豬扒都好鬆軟 而且好香口個芝士汁都唔錯 不過太少 唔夠我撈長通粉食 西冷扒配薯菜西冷扒五成熟剛剛好 入面仲保留左肉汁牛肉亦唔會太肥 口感一流好好食 令人難忘個配菜疑似係栗子餅(我問個服務生係咩 但佢都唔知係咩 )食落好重芋頭味好似過年既糕點咁我唔太鐘意食雖然食物咁多年都保持到高水準但服務真係差左服務生冇問到牛扒要幾成熟 佢求其幫我落左單話要6成 事後同佢講番 佢先知點知佢又再落錯單 薯菜變左意粉搞左一輪先安安樂樂食到
爸爸生日話想懷念下過去

西冷扒配薯菜

西冷扒五成熟剛剛好 入面仲保留左肉汁

牛肉亦唔會太肥 口感一流

好好食 令人難忘

個配菜疑似係栗子餅(我問個服務生係咩 但佢都唔知係咩 )

食落好重芋頭味
好似過年既糕點咁

我唔太鐘意食

雖然食物咁多年都保持到高水準

但服務真係差左

點知佢又再落錯單 薯菜變左意粉

搞左一輪先安安樂樂食到
2015-09-05 1753 瀏覽
中同推介過lee 間有彩虹酒,當然要好見識下la, 我地六點半要入座,因為晏d 會full sai, 我要青口雜菌煮天使面,再加$30升級做set dinner, 中同就法式田螺拼西冷扒,即時叫杯彩虹我果個係餐包仔都幾軟熟ga, 中同係蒜蓉包,好脆又好食,個忌廉湯好足料,趁熱飲最好終於上彩虹酒la, 細杯入面有七隻色ge 酒,侍應點火,之後灑檸檬汁,我gum 大個人第一次見ja, 拎起隻杯一聞感覺已經醉左少少la, 因為有七種酒ma, 最面係brandy, 一小口已經令嘴唇痛,但已經知道足料中同酒量好,自然等佢出馬la, 再之後幾層酒精濃度無gum 勁la, 有甜酒同薄荷酒,逐層慢慢飲去試真味道,好特別!話說回來個天使面煮得唔錯,d 面有咬口,至於中同果個田螺配上薯蓉唔錯ge 組合。食完再叫左screw driver 同埋snow ball, screw driver 入面有d 薄荷酒,感覺清新,snow ball 顏色係橙色,微酸但易入口最後甜品係綠色jelly, 大大杯唔錯,真係好飽要係附近行陣先坐車返屋企

彩虹酒
青口雜菌煮天使面
  • Snow ball
  • 七色彩虹酒
2015-08-09 1460 瀏覽
朋友成日話粉嶺有間懷舊扒房, 山長水遠都跟佢入黎食下, 果然冇令人失望! 餐廳外面有圓拱形大窗, 好有外國餐廳既感覺! 朋友話唔好睇佢個樣舊舊地咁, 其實呢間雅士餐廳大有來頭, 幾十年前粉嶺有個英軍軍營, 呢間餐廳專為英國軍官而開, 以前冇乜平民食得起 hehe 時移世易, 而家我地平民都有得食啦, 價錢仲好大眾化tim, 一個dinner set 都係around $200! 成餐飯好有細個跟爸爸媽媽去鋸扒既感覺, 食物質素很不錯, 值得推介!
2015-07-27
2015-06-22 1619 瀏覽
放工與女朋友晚上出粉嶺聯和墟雅士餐廳食dinner,我們點了龍利雞扒飯、紅酒燴牛尾飯、我們的餐有羅宋湯,牛油餐飽、凍Lemon Tea和Jelly,間餐廳好有格調,好浪漫,龍利雞扒飯,龍利好新鮮,雞扒鮮嫩、紅酒牛尾炆得好入味,而羅宋湯好足料,餐飽都夠熱,最正係凍Lemon Tea和Jelly,懷舊杯裝盛載,好懷舊風。
好味龍利雞扒飯和紅酒燴牛尾飯
2015-06-06
2015-05-26 1561 瀏覽
細個嘅時候,爸爸媽媽帶我同細佬嚟鋸扒, 好懐念快樂時光.轉眼間都有十幾年冇嚟過.今次再次光臨,裝修依舊,價錢都好合理(其實算平了)如果比起細個嘅時候,呢度叫高級餐廳架喇.入返正題先,今次叫了個牛扒餐(五成熟),嚟度嘅時候變左大約7成了 ,以前有得跟焗薯(好香架),宜家只可跟薯條,牛扒質量唔錯,我覺得好食過金鳳,另外都叫左什扒餐,個豬扒真係好好味,份量都多架,大食積都夠食,個羅宋湯都好入味,正,下次會再光顧.不過提提大家,如果星期六日晚餐時段係要等位架,要留意呀!
,另外都叫左什扒餐,個豬扒真係好好味
2015-05-11
2015-03-10 1873 瀏覽
之前次次都係下午茶食炸雞脾,炸脾真係炸得好好,脆又冇炸粉。呢次黎食晚飯,好多 set dinner 選,選左煙鴨胸沙律同西冷 set沙律有大量薯仔,薯仔唔夠滑,反而下午茶好食啲,西冷鞋左啲,雖然食物一般,但佢肯整杯凍檸茶走冰比我都算唔話得。朋友聚會幾好坐。
之前次次都係下午茶食炸雞脾,炸脾真係炸得好好,脆又冇炸粉。