2024-04-09 61 瀏覽
好耐無食過,好掛住就去食下食左超過8年歷史宜家加到$168牛頸脊得6片🥲$92黑色牛柏葉 5塊+4條🤔$268 一隻雞煲得半隻多啲🫨最好似係買單嘅時候,寫住餐位費?我問過姐姐,姐姐話係醬料費用。我跟住話其實你都冇俾個醬料我哋?點解收$30?佢話筷子碗碟都計🫣唔係唔俾。但下次真係可以俾返我哋啲應該有嘅嘢囉😕有啲失望。應該真係冇下次。唯一有個姐姐好好,開頭後面嗰台有班醉酒佬嘈喧巴閉,肯幫我哋轉台。👍🏻不過都要讚吓佢個牛丸仲係超水準
好耐無食過,好掛住就去食下
食左超過8年歷史
宜家加到
$168牛頸脊得6片🥲
$92黑色牛柏葉 5塊+4條🤔
$268 一隻雞煲得半隻多啲🫨
最好似係買單嘅時候,寫住餐位費?
我問過姐姐,姐姐話係醬料費用。
我跟住話其實你都冇俾個醬料我哋?
點解收$30?
佢話筷子碗碟都計🫣

不過都要讚吓佢個牛丸仲係超水準
2024-03-25 79 瀏覽
之前一兩個月左右都有食下,但係真的越來越貴。之後再收加一,都明白疫情不容易,但現在連一杯水一杯茶都沒有的情況下每位需要額外收餐位費$30,再總數加一即係三個人就需要收$99餐位費其實係埋單先知道有餐位費!進店時完全沒有說明餐牌亦都沒有註明暗藏收費!雞煲味道已經無之前咁好了偏鹹但串燒係好食水準keep到牛肩脊$168亦都偏少約9片
之前一兩個月左右都有食下,但係真的越來越貴。
雞煲味道已經無之前咁好了偏鹹
但串燒係好食水準keep到
牛肩脊$168亦都偏少約9片
2024-03-24
你們要80個字吗?我会寫到的😃就算8000字又如何!中㑀!!!!中伏!!!中伏!!!香港人寫會寫的食評嗎?我會寫一間不知所谓的食店把香港打誇了,吧洒籃妹收你$35-一瓶!(不如去搶☹️), 另外所点的一份午歺肉要$50元一份(把食客當作儍人)😒更加不知所謂的是他們提供的豉油即係醬油超級鹹味帶有苦澀味!如果点了酱油就把正常食搞得不可入口🙁「因为字数不够只可以再继续写下去】,怪不得香港人現在就跑過去中国深圳消費吃飯!我是香港土生土長的長者居民😞非常不滿更加不願香港這個地方還提供這些低劣的食肆的地方!所以希望看了千萭不要去😞不要去!寫在深夜1點多的香港市民😞😞😞😞😞
2023-09-08 717 瀏覽
價錢實惠,雞煲好味。麻辣雞煲吃起來辣而不燒喉,能讓人感受到舌尖上的麻辣刺激。麻辣雞煲的湯汁濃稠,能夠將麻辣的味道完全包裹住。雞肉鮮嫩多汁,吃起來非常美味。此外,配料中的蔬菜也能增加食物的口感層次
2023-09-08
2023-08-19 576 瀏覽
雞煲送上桌時,散發出濃郁的香氣,讓人垂涎欲滴第一口入口,我立刻感受到了雞肉的鮮嫩口感,它幾乎在嘴裡融化。雞肉的質地非常細緻,給人一種柔軟而彈牙的感覺。這道雞煲的配料非常豐富,增添了菜色的層次感。如果你是一個喜歡探索新口味的美食愛好者,我強烈推薦你品嚐這道令人垂涎欲滴的雞煲!
2023-08-17 354 瀏覽
酸菜猪肚鸡很好吃,经常打包回家吃火锅今天第一次在店里打卡吃。点的微辣,酸酸辣辣很开胃,加个泡面在里面简直是绝味,鸡子也要必点,很香!专门打得来吃的今天,带闺蜜来打卡
酸菜猪肚鸡很好吃,经常打包回家吃火锅
酸菜猪肚鸡
酸菜猪肚鸡
2023-07-10 535 瀏覽
雖然而家仲係夏天,但係突然之間我想食雞煲,就黎左試下, 我地本身諗住叫普通個隻雞煲, 點知餐廳介紹我去試吓佢哋嘅乾鍋,最正就係佢哋食完個雞煲之後係直接加水,佢會另外送一個湯底俾我,餐廳都好貼心唔使太油。雞煲😋😋😋😋好好食,無平時個隻禁麻辣,佢哋個雞煲仲會有年糕,好吸汁。之後嗰啲叫做啲火鍋配料,重點推介佢哋嘅手切新鮮牛頸脊😋😋😋😋😋,好多油花,入口即溶。另外都推介佢地既西班牙黑毛豬😋😋😋😋, 上枱個時仲以為係牛, 果然係色澤靚個平時個。我地仲叫左個小食百花釀油條, 浸落湯食好似響鈴敢,好好食😋😋😋😋。

朋友生日,諗唔到乜野好 最後我揀依間雞煲叫左有湯既雞煲 麻辣加清湯雞鴛鴦 加埋啲火鍋配料咁樣我叫左薯粉 牛頸脊細份 脆骨腩 燒鱔 豆芽 涼伴萵筍 雞蛋花珊瑚蚌,啤酒唔記得幾多枝 都飲左唔少我個人推薦(1)有湯雞煲係正,係好味 啲雞有味道 有想再次食多次感覺(2)薯粉 ,煮左之後啲湯索哂薯粉到 好食(3)燒鱔 ,好好食 有汁 有肉有油脂我個人唔推薦(1)雞蛋花 ,食完一舊唔想食下一舊 ,味道奇怪!(2)涼伴萵筍 ,口感係爽脆 但我認為落係火鍋到煮會好食啲(3)豆芽 ,其實係唔應該叫依樣 牛頸脊煮熟之後啲牛係軟熟既 食落去有牛味 只不過啲牛脂分布得靚珊瑚蚌 攞黎炒菜好食啲 環境方面 好焗 唔夠冷氣 焗住咁食野服務方面 侍應一時主動一時被動 應該可以繼續做好啲餐廳雖然係一間老店 但有進步空間 可以再好啲會否再有下次光顧:不會
朋友生日,諗唔到乜野好 最後我揀依間雞煲
叫左有湯既雞煲 麻辣加清湯雞鴛鴦 加埋啲火鍋配料咁樣
珊瑚蚌,啤酒唔記得幾多枝 都飲左唔少
我個人推薦
(1)有湯雞煲係正,係好味 啲雞有味道 有想再次食多次感覺
(2)薯粉 ,煮左之後啲湯索哂薯粉到 好食
(3)燒鱔 ,好好食 有汁 有肉有油脂
我個人唔推薦
(1)雞蛋花 ,食完一舊唔想食下一舊 ,味道奇怪!
(2)涼伴萵筍 ,口感係爽脆 但我認為落係火鍋到煮會好食啲

會否再有下次光顧:不會
  • 燒白鱔
  • 薯粉
2023-01-26 446 瀏覽
非常推薦的雞煲店!!!加入年糕的雞煲竟然可以甘jeng!燒烤嘅羊架同蘑菇都不錯,烤唔老,幾嫩下,但唔食生羊架的朋友,可能要交代全熟,整體而言,好食!打邊爐(火鍋)嘅煲都是少見的瓦煲,湯底水平麻麻,沒有驚艷,也沒有雷。當中的隨變粉值得一試,望落去似烏冬,其實是口感Q彈嘅木薯粗粉。辣度方面,微辣基本上就是不太辣,唔食得辣的frd都覺得ok,中辣比微辣的辣度高不少,食得辣的朋友值得一試。本身菜系是🌶️🌶️🌶️的話,不妨點中辣以上,不然可能會「沒味道」😂。唯獨雞煲,燒烤口味偏鹹,要買店內貴一倍的飲料🥤,但可以理解。
非常推薦的雞煲店!!!加入年糕的雞煲竟然可以甘jeng!

2023-01-26
  • 隨變粉
2022-11-22 1113 瀏覽
我有班朋友好鍾意食隨變雞煲,我地一齊食左十幾年,真係唔係講笑!隨變響文匯街有四個舖位,但不時都出現等位情況,可見真係好受歡迎。入座時店員會提供一個九宮格調味料比客人各取所需,望到好似有麻醬同腐乳,不過我無試到,因為唔加調味料都好夠味!而筷子雖然係用完即棄果種,但竟然有款,大家望到都覺得幾靚。① 隨變麻辣雞煲 一隻/$268平時食開雞煲都係比較濃稠既醬汁炒雞,呢度既雞煲係好似火鍋咁既湯底,味道依然香濃,而且都幾多料。雞肉夠嫩夠腍,而且夠入味,唔使特別加調味料都好食。.之後散叫火鍋料打邊爐,價錢有平有貴,有啲抵食,有啲好似唔係好抵,不過食物質素唔差。② 手切本地新鮮牛頸脊 $163 (小)③ 鮮爽皇喉(牛心頂)$83想像中係爽口,但食落有少少韌。④ 脆鯇骨腩 $68抵食!份量好多,上枱時粉紅色好似三文魚,烚完食真係脆口。⑤ 即劏田雞 2隻 $56新鮮仲識郁既斬件田雞。⑥ 沙爆魚肚 $70唔知係咪烚得耐左定係呢個切法,食落無乜口感,而且索晒湯底好鹹!⑦ 非一般手打蝦滑 $93好食但呢個價錢好似唔係好抵食 ⑧ 新鮮有膏鵝腸 $78望落幾大份,但其實只有四條,烚完縮到幾細條,不過口感唔錯。⑨自家

而筷子雖然係用完即棄果種,但竟然有款,大家望到都覺得幾靚。

① 隨變麻辣雞煲 一隻/$268

② 手切本地新鮮牛頸脊 $163 (小)

③ 鮮爽皇喉(牛心頂)$83
想像中係爽口,但食落有少少韌。

④ 脆鯇骨腩 $68
抵食!份量好多,上枱時粉紅色好似三文魚,烚完食真係脆口。

⑤ 即劏田雞 2隻 $56
新鮮仲識郁既斬件田雞。
⑥ 沙爆魚肚 $70
⑦ 非一般手打蝦滑 $93
好食但呢個價錢好似唔係好抵食
⑧ 新鮮有膏鵝腸 $78
望落幾大份,但其實只有四條,烚完縮到幾細條,不過口感唔錯。
⑨自家製韭菜餃 $25/份
①⓪不可錯過雲吞皇 $32/份
①①金菇 $40/碟
金菇竟然貴過餃,顯到啲餃幾抵食咁。
①②炸響玲卷 $28
①③窩筍 $33
①④油麥菜 $18/份
近年餐廳多左乾鍋,串燒,涼拌小菜,不過淨係食雞煲邊爐已經夠晒,所以都無叫到。
一直我自問都算食得辣🌶所以特別鍾意係一D香口既食物!😁有時特別太忙,會更加想食D好香辣既食物😙好似為自己打氣💪🏻今晚剛好同老公去問佐敦,突然好想食雞煲🥘想起之前有朋友介紹既隨變燒烤麻辣雞煲📍決定去試下!-這家都唔算難搵呢! 尚算方便!‼️主要以為川菜為主,有雞煲、香鍋等等📝雞煲仲有分乾/濕為主!🔍乾就係平日的雞煲、食完後可以變火鍋🥘濕就係雞煲送上時已經用麻辣湯方法送上👯‍♀️一向鍾意打邊爐既我,就揀左打邊爐禁係濕款雞煲上😋😋-揀左麻辣小辣,所以食左真係好惹味!🌶🌶即使係濕上都唔會好濕,同樣有好濃既味道!🧡小辣都唔會真係太辣,對我來說可以應付呢!雞方面我地揀左半隻,份量都好夠呀!🧷同埋雞肉好滑,呢方面好抵讚!🤩而且都啖啖肉,半隻2個人食我覺得都好夠呢!雞煲內都有好多配菜〝好似青椒、洋蔥等雞煲配料🥒🥬🧄絕對足料呀!🚸✅-揀得揀既雞煲當然要有火鍋配料啦!我地揀左幾樣:⭐️美國安格斯肥牛(小)⭐️新鮮有膏鵝腸⭐️重點必食魚皮餃⭐️牛柏葉⭐️日本蟹每款的份量都好足夠架✨個人推薦必試新鮮有膏鵝腸🤩好爽口同彈牙,配埋麻辣味好食呀!🌶另外都特別推薦美國安格斯肥牛🥩每塊色澤好平均,一啖食落去好好食😁打邊爐絕對唔可以錯
一直我自問都算食得辣🌶所以特別鍾意係一D香口既食物!😁
有時特別太忙,會更加想食D好香辣既食物😙好似為自己打氣💪🏻
今晚剛好同老公去問佐敦,突然好想食雞煲🥘
想起之前有朋友介紹既隨變燒烤麻辣雞煲📍決定去試下!
這家都唔算難搵呢! 尚算方便!‼️
主要以為川菜為主,有雞煲、香鍋等等📝
雞煲仲有分乾/濕為主!🔍
乾就係平日的雞煲、食完後可以變火鍋🥘
濕就係雞煲送上時已經用麻辣湯方法送上👯‍♀️
一向鍾意打邊爐既我,就揀左打邊爐禁係濕款雞煲上😋😋
揀左麻辣小辣,所以食左真係好惹味!🌶🌶
即使係濕上都唔會好濕,同樣有好濃既味道!🧡
小辣都唔會真係太辣,對我來說可以應付呢!
雞方面我地揀左半隻,份量都好夠呀!🧷
同埋雞肉好滑,呢方面好抵讚!🤩
而且都啖啖肉,半隻2個人食我覺得都好夠呢!
雞煲內都有好多配菜〝好似青椒、洋蔥等雞煲配料🥒🥬🧄
絕對足料呀!🚸✅
揀得揀既雞煲當然要有火鍋配料啦!
我地揀左幾樣:
⭐️美國安格斯肥牛(小)
⭐️新鮮有膏鵝腸
⭐️重點必食魚皮餃
⭐️牛柏葉
⭐️日本蟹
每款的份量都好足夠架✨
個人推薦必試新鮮有膏鵝腸🤩
好爽口同彈牙,配埋麻辣味好食呀!🌶
另外都特別推薦美國安格斯肥牛🥩
每塊色澤好平均,一啖食落去好好食😁
打邊爐絕對唔可以錯過既牛肉呀!
飲品方面當然素左最惹味既可樂🥤
好滿足又惹味既晚上!😆
提一提這家有收醬油價錢的,大家可留意呀‼️
推薦鍾意雞煲既朋友,又可以多個選擇呢!📝

新鮮有膏鵝腸
隨變麻辣雞煲(半隻)小辣
美國安格斯肥牛(小)
重點必食魚皮餃
牛柏葉、日本蟹柳
2022-10-26
新鮮有膏鵝腸
隨變麻辣雞煲(半隻)小辣
美國安格斯肥牛(小)
重點必食魚皮餃
牛柏葉、日本蟹柳
2022-10-27 244 瀏覽
已經很久沒有來到這間雞煲,想不到已經擴張到三間舖,最喜歡這裏可以隨意配搭不同配料,又可以選擇偏細的份量,可以享受多款美食。隨便雞煲半隻$153,配料有青椒、大蔥、洋蔥、紅蔥頭等等,雞件吸收了配料的香氣之後,層次感豐富,雖然點了微辣,不過辣道都不會太少,如果不吃得辣的,點這款就可以了。溫馨提示:這款雞煲是湯底連雞一起烹調,就算吃完雞件之後,都不用加湯,便可吃火鍋了。如果想吃乾身點的,要點另一款。新鮮有膏鵝腸$78,已經很少可以吃到有肥 膏的鵝腸,只需將鵝腸放在湯內一回,便可吃到爽脆的鵝腸。手打墨魚丸一份$32,手打蝦丸一份$32。兩款自家製的手打丸,都很爽口彈牙,其中以墨魚丸的味道最吸引。真係棍打牛筋丸$30,牛筋丸內的肉汁豐富,口感彈牙,是近期吃過最佳的牛丸之一。回味鮮魚腐$24,鮮魚腐吸收了湯底的味道,非常有層次感。生菜細份$18,雖然是細份,不過份量都不算太少,蔬菜夠新鮮。萵筍$33,萵筍味道爽甜可口,如果喜歡吃軟身一點,可以放在湯內長一點時間。青島啤酒$30,冰凍的啤酒,從來都是火鍋的最佳伴侶。

回味鮮魚腐$24,鮮魚腐吸收了湯底的味道,非常有層次感。
青島啤酒$30,冰凍的啤酒,從來都是火鍋的最佳伴侶。

2022-10-20 207 瀏覽
今日同朋友到佐敦食飯,到達餐廳的時間不需要等位就可以入座。我們叫了一個半隻原味乾鍋醬汁雞,之後再叫了一個雜菌湯底作火鍋。乾鍋醬汁雞來的時候就已經熟,不用加熱就可以食而且香味撲鼻。鍋入面有年糕,雞和一些雜菜。雞肉質滑嫩,鹹度適中。食完雞煲之後,就上了火鍋,而火鍋是另外上而非加湯入去雞煲之中。煲身比較厚,雖然開始的時候會比較慢熱,一但水滾後就好容易保持熱度。我們叫了魚皮餃、貢丸、日本蟹柳、娃娃菜、窩筍、隨變粉和白鱔片。白鱔片大塊,而且煮熟之後有很濃的鱔香味,肉質爽口彈牙。整體而言,味道香口而且菜式選擇多,是一間性價比高的餐廳。
今日同朋友到佐敦食飯,到達餐廳的時間不需要等位就可以入座。

白鱔片大塊,而且煮熟之後有很濃的鱔香味,肉質爽口彈牙。

整體而言,味道香口而且菜式選擇多,是一間性價比高的餐廳。
2022-10-12
2022-10-17 149 瀏覽
秋天來了,又到吃雞煲的季節隨變燒烤麻辣雞煲必叫(乾醬汁雞)裏面有雞,年糕,蔬菜,即叫即抄👍🏻可以自己挑選辣度🌶🌶🌶個人比較喜歡吃乾雞煲🍲裏面有炒年糕好煙韌😋除了雞煲好吃,串燒也十分推介,燒牛舌,扇貝,牛肉串,燒雞皮,每次來必定吃🍡扇貝非常大粒,啖啖肉配上蒜蓉和粉絲,牛舌非常煙靭,而且串燒還可以挑選辣道!吃完雞煲,串燒,到打邊爐因為食完辣嘢,所以今次選了清湯底,湯底非常鮮甜,牛肉必點封門柳,滿滿牛肉味,口感好煙韌,其他配菜可以選一碟或者一份,人數較少可以選一份,下次等多啲朋友嚟再嗌多啲嘢食
秋天來了,又到吃雞煲的季節
隨變燒烤麻辣雞煲
個人比較喜歡吃乾雞煲🍲
裏面有炒年糕好煙韌😋

吃完雞煲,串燒,到打邊爐

• 火鍋配料
  • 麻辣雞煲
2022-10-16 92 瀏覽
天氣有少少轉涼,又打起了我火鍋念頭😆 突然醒起了這間「隨便」雞煲鍋,已有多年無去,仍然都係咁多人,而且整條街有幾間也是他們的😃「乾鍋醬汁雞」微辣度剛好適合我,雞件曾輕輕炸過一樣,但雞肉仍然滑嫩👍🏻 乾鍋好處不會太油🤩 是唔錯的選擇😍「雜菌湯底」再另配上火鍋湯底☺️ 這個湯底雜菌香濃,材料十足😀「自家製韭菜餃」一口的餃子, 新鮮包出來👍🏻「手打墨魚丸」爽口!而且有墨魚肉🥰「新鮮牛頸脊」肥牛我最喜愛的位置,油脂分布也好靚😍😍「萵筍」打邊爐加萵筍係絕配,大大塊🤭備註:🔺打邊爐材料可叫半份👍🏻🔺每台贈送紙巾一包🥰🔺乾鍋會送火鍋湯底☺️

「自家製韭菜餃」一口的餃子, 新鮮包出來👍🏻
「手打墨魚丸」爽口!而且有墨魚肉🥰
「新鮮牛頸脊」肥牛我最喜愛的位置,油脂分布也好靚😍😍
「萵筍」打邊爐加萵筍係絕配,大大塊🤭

備註:
🔺打邊爐材料可叫半份👍🏻