2025-04-26
📍 隨變燒烤麻辣雞煲-佐敦係香港🇭🇰竟然可以食到正宗嘅上海乾鍋,有埋年糕,食法好特別🥢先食乾鍋,有另外一個煲底打邊爐,湯底有四款可以任揀,我哋就揀咗蕃茄薯仔湯,越煲越濃郁,簡直最後就係蕃茄濃湯!餐廳入邊仲有其他選擇,串燒、火鍋🍲呢間店舖佐敦都好出名,偶然我哋收工都會過嚟食宵夜🥢✨ 乾鍋醬汁難干鍋是這裡的招牌菜,先選鍋底,選辣度,有微辣、小辣、中辣、大辣、火爆辣,即叫即炒,老闆娘加入上海食法,配料有年糕,椰菜花,配菜份量非常足料 第一口麻味重,食落香辣惹味!必點一碗白飯,下飯絕對一流,而且鍋底非常乾身,不會有油膩感!🐔每件雞肉都充分分被醬汁包圍住,辣真係超惹味🌶️✨ 牛魔王拼盤{封門柳、安格斯、牛頸脊、牛柳粒、牛桕菜、黄喉}手切本地牛肉 新鮮牛展 頂級雪花肥牛牛黃喉 牛肉粒同牛舌花 相當豐富~牛肉肉質軟嫩 牛舌爽彈 牛黃喉爽脆人少少叫呢個拼盤啱晒 可以試多幾款🐮✨ 自家製韭菜餃雖然細細粒好的骰,但好豐滿嘅餃子,皮夠晒薄,韭菜亦都好香濃!✨士豆片一碟有12塊,放咗落湯變成薯蓉,吸晒蕃茄濃湯嘅味道🥔✨油麥菜打邊爐梗係要食返啲菜平衡一下!✨燒羊架燒得啱啱好!有少少嘅調味,勁香
📍 隨變燒烤麻辣雞煲-佐敦
餐廳入邊仲有其他選擇,串燒、火鍋🍲
呢間店舖佐敦都好出名,偶然我哋收工都會過嚟食宵夜🥢
✨ 乾鍋醬汁難
🐔每件雞肉都充分分被醬汁包圍住,辣真係超惹味🌶️
手切本地牛肉 新鮮牛展 頂級雪花肥牛
牛黃喉 牛肉粒同牛舌花 相當豐富~
牛肉肉質軟嫩 牛舌爽彈 牛黃喉爽脆
人少少叫呢個拼盤啱晒 可以試多幾款🐮
✨ 自家製韭菜餃
雖然細細粒好的骰,但好豐滿嘅餃子,皮夠晒薄
,韭菜亦都好香濃!
✨士豆片
一碟有12塊,放咗落湯變成薯蓉,吸晒蕃茄濃湯嘅味道🥔
✨油麥菜
打邊爐梗係要食返啲菜平衡一下!
✨燒羊架
燒得啱啱好!有少少嘅調味,勁香羊騷味🐑
✨燒牛舌心
牛舌正常,比較偏硬身,要多啲牙力!
✨燒豬頸肉
呢到既豬頸肉,肉質好鬆軟
最正係醃得好惹味,又燒得好香口!
✨牛油燒粟米🌽
焦香的痕跡真好看,面頭仲有薄薄一層牛油,燒得唔會好乾身!
✨ 藍莓洛神花果茶
喝一口酸酸甜甜,啱晒打邊爐,飲到最底仲有一粒粒鮮藍莓🫐