2007-06-26 17 瀏覽
今日公司有同事生日, 去左飲茶, 之前都間唔中有去, 不過近排都有成幾個月無去喇, 估唔到d 野差成甘, 連不嬲唔錯的叉燒包都變成一"pat pat" 甘, 蝦餃又唔掂, 總之就無樣好啦, 以後如無必要都唔會再去呀~
2007-06-24 21 瀏覽
這篇食評是關於九龍城新開的陶源酒家6月15日下午6:20抵達被安排3樓,員工正在briefing中我們還好,被安排坐近門口的地方另一圍客正當被安排坐briefing員工附近佢地即時話”我地唔想睇住你地briefing”我好同意佢地,要briefing 唔該早D,一係唔好安排D早到客人坐3樓服務方面,非常慇勤,可以話有點煩全晚換了6,7次碟(只係點3菜1湯)又問了幾次D野點(真係想話佢知,叫佢上網睇OR!)最頂唔順係部長當住我地面,教D侍應點serve我地食物方面雞湯翅-coupon同poster中話足8兩,當然$2XX coupon價(正價$3XX)無可能但真係少得可憐,唯湯還可以沙鍋無錫骨-汁是水汪汪,無味蒜香雞-雞肉”林pet pet”,無雞味,炸蒜蓉又少,只得雞皮幾脆喇沙中蝦-最有味是這個菜,唔錯
這篇食評是關於九龍城新開的陶源酒家

6月15日下午6:20抵達
被安排3樓,員工正在briefing中
我們還好,被安排坐近門口的地方
另一圍客正當被安排坐briefing員工附近
佢地即時話”我地唔想睇住你地briefing”

服務方面,非常慇勤,可以話有點煩
全晚換了6,7次碟(只係點3菜1湯)
又問了幾次D野點(真係想話佢知,叫佢上網睇OR!)
最頂唔順係部長當住我地面,教D侍應點serve我地

食物方面
但真係少得可憐,唯湯還可以

沙鍋無錫骨-汁是水汪汪,無味

喇沙中蝦-最有味是這個菜,唔錯

2007-04-12 3 瀏覽
今日公司請食lunch...一行13人...香煎腊味蘿蔔糕(好似濕左d) x 1 (1客3件)冰燒脆腩仔(好香脆) x 1 叉燒包(至愛) x 2 (1客3個)奶黃包(都好食, 奶黃流晒出黎) x 1 (1客3個)奶皇千層糕x 1 (1客1大舊)豉汁蒸肉排(幾好食...好滑) x 2 炸豆腐(好食, 好似乾左小小) x 1 (1客2件, 1件好似手掌咁大)黃金南瓜(用咸蛋黃溶煮南瓜, 幾得意) x 1 窩貼x 1 (1客3件, 都好大舊)蝦腸(好滑) x 1 (1客3條)牛肉腸x 1 (1客3條)魷魚(好食, 不過咸左d) x 1牛肉x 1 (1客3件)蛋撻x 2 (1客3件)上湯灼菜心x 2上海包x 1 (成個burger咁...好多芝麻, 1客開4件)豆苗餃x 2 (1客3件)唔知咩鮑魚飯x 1唔知咩麵x 1一人一個甜品(我要左我最鐘意既杏仁茶)可能因為lunch time太多人...唔覺得有提供到服務埋單好似$1,3xx (但有同事唔飽, 都算貴)
今日公司請食lunch...一行13人...

香煎腊味蘿蔔糕(好似濕左d) x 1 (1客3件)
冰燒脆腩仔(好香脆) x 1
叉燒包(至愛) x 2 (1客3個)
奶黃包(都好食, 奶黃流晒出黎) x 1 (1客3個)
奶皇千層糕x 1 (1客1大舊)
豉汁蒸肉排(幾好食...好滑) x 2
黃金南瓜(用咸蛋黃溶煮南瓜, 幾得意) x 1
窩貼x 1 (1客3件, 都好大舊)
蝦腸(好滑) x 1 (1客3條)
牛肉腸x 1 (1客3條)
魷魚(好食, 不過咸左d) x 1
牛肉x 1 (1客3件)
蛋撻x 2 (1客3件)
上湯灼菜心x 2
豆苗餃x 2 (1客3件)
唔知咩鮑魚飯x 1
唔知咩麵x 1
一人一個甜品(我要左我最鐘意既杏仁茶)

可能因為lunch time太多人...唔覺得有提供到服務

埋單好似$1,3xx (但有同事唔飽, 都算貴)

2007-03-26 15 瀏覽
一至五特價早茶(星期六都有不過時間有點不同)有10多款特價點心由$7.8至$9.8味道唔錯,推介蘿蔔糕服務幾好,阿姐怕我們唔記得要中午12點前結帳才有特價,專登提下我們
一至五特價早茶(星期六都有不過時間有點不同)

有10多款特價點心由$7.8至$9.8
味道唔錯,推介蘿蔔糕

服務幾好,
阿姐怕我們唔記得要中午12點前結帳才有特價,
專登提下我們
(非會員)
2006-10-09 3 瀏覽
其實之前都去過桃源飲茶,佢d鮑魚點心真係好正!因為媽咪好鐘意食鮑魚,所以尋日特登同佢去左食砂煲翅同埋吉品鮑~雞燉砂煲翅真係好味到無得彈!($388/4人份量,每人都分到4舊翅左右)不過唔鐘意食群翅既朋友免問!至於個吉品鮑都整得好好!好入味,口感好好。($288/一隻30頭,相比其實高級酒家我覺得價錢公道)不過其他小菜就真係好麻麻喇~如果你係想食返d普通廣東小菜就千其唔好去!所以係到奉勸各位真係有心食鮑魚個d先好去食呀!因為其實佢真係出名食鮑魚囉......咁當然價錢預左係貴架啦!=)ps.個日d waitors既服務態到都幾好,仲成日同你傾計添!
其實之前都去過桃源飲茶,佢d鮑魚點心真係好正!

所以係到奉勸各位真係有心食鮑魚個d先好去食呀!

(非會員)
2006-10-02 15 瀏覽
十一除了是國慶外,更重要的是與爸慶生點知換黎一肚火,令我的起心肝寫我第一篇openrice 食評去了觀塘的陶源,純因之前話過想試下預早訂了枱,去到先知話因為中秋假期(仲有成個禮拜喎)所以只做套餐,大menu的食物都無得揀散叫只有15樣野揀,而其實又只係從套餐的菜式抽出黎d餐最平果個係$1388四人餐睇到眼都突埋d侍應不斷走過黎"落單未呢,今日d餐好抵喎"我問點解無大menu,佢話"係呀中秋淨係供應套餐,d餐好抵食吖,你地八個人叫個八人餐囉,好抵食"(我心諗承惠$2088呀小姐,咁叫抵食!!!!!)本來我都興興地,點知我好聲好氣同完兩個侍應講"你等我睇下先,轉頭再搵你吖",唔夠三十秒,又有一個走過黎,"d餐抵食呀,係呀,中秋淨係供應餐架咋"我真忍唔住,我話咁點解我訂枱時無人同我講過今晚呢個特別安排?"佢唔單只一句"唔好意思"都無,仲只係再一次:係呀,中秋咪得餐囉於是激到我答返佢"係呀,咁我訂枱果陣又無人同我講過今晚得餐,而家落到黎見到有"咁多"選擇,我真係好.開.心.囉"始終係老爸生日,唔通拉大隊走咩,我地極不願意下都叫了個2088餐,菜單見上圖諗住有翅有龍躉,算吧啦第一道先黎碟蝦蝦毛咁
十一除了是國慶外,更重要的是與爸慶生
去了觀塘的陶源,純因之前話過想試下
預早訂了枱,去到先知話因為中秋假期(仲有成個禮拜喎)
所以只做套餐,大menu的食物都無得揀
散叫只有15樣野揀,而其實又只係從套餐的菜式抽出黎
d餐最平果個係$1388四人餐
睇到眼都突埋
d侍應不斷走過黎"落單未呢,今日d餐好抵喎"
(我心諗承惠$2088呀小姐,咁叫抵食!!!!!)

諗住有翅有龍躉,算吧啦
第一道先黎碟蝦
蝦毛咁...............
碟拼盤就有返d水準,d叉燒同燒都OK既
跟住開始唔對路,碟碟都咁鬼大碟,d餸上唔夠3分鐘又上另一道菜,好似趕住交枱咁
其他果d餸都係大路野,無乜特別
係果碟所謂天白山珍泡翡翠
其實即係上湯浸雜菇莧菜
無味無道,不知所謂
到果碟遼參扣玉掌
賣相係正常既,一食,嘩,點個海參係可以無味成咁既..................
跟住因為佢地出餸出得太快既關係,好多碟餸我地都由得佢地轉細碟架啦
到到碟遼參,最初佢都話轉細碟,無程程收緊時比我聽到佢話分左佢,我仲同佢講,唔駛架啦,麻煩你轉個細碟得架啦,佢仲講話我同你分左佢架啦,我話點分呀,佢話睇下邊個未食就分囉(因為d遼參同鵝掌分量係每人各一件),最後逼到我要加重語氣話:得,麻煩你幫我轉個細碟就得架啦唔該
有無common sense架,碟野一開始分就話jei,食左幾件而家話黎分,係咪要我地逐個舉手話邊個未食邊樣呀!!!??
最後黎左一pat野,成碟炸魚配西檸雞醬咁既物體
當我仲以為係隻雞時,個侍應話係龍躉翅黎架
我話"乜唔係一煲架咩",佢話係話,呢部分係龍躉最靚既部份--魚鮨黎架,好多客人都以為係湯上, 我地就用生扣黎整囉"
激到我"啤"一聲......塊面已經黑哂
跟住我哥同媽媽試食時,一食,咦,腥既,仲好"un"添
嬲嬲地我捉住個執緊碟既侍應講"小姐,條魚,腥同埋un架喎"
佢"吓"左一聲,去隔離枱同佢阿姐講
o係咁嘈雜既環境下我依然清楚聽到佢講"點會腥呀,條魚生劏架喎"
聽到咁既對白我當然回贈一下怒望啦
跟住佢就拿住對筷子同碟,自己走去夾我地條魚
仲要一路夾一路講"條魚生劏架喎小姐,點會腥呀"
息事寧人既家人呢個時就話"無無無,無緊要架,講下架咋"
呢個時候我既怒火指數已經爆哂,
不過依然抑壓住咁同阿姐講"我只係想反映下d意見,無話過要換或者要投訴d咩野,我只係想話比你知條魚係腥既係咁多架啦唔該"
最後呢pat野,我地食左四份一都無,連打包既意欲都無

好好地一餐生日飯,比呢間既野搞到無哂mood
仲要係呢個價錢呢個質素,呢間野絕對會被我終生blacklist law
2006-08-02 9 瀏覽
頭先(2006年8月2日)去觀塘陶源酒家飲茶好鬼慶,話說我地叫左碟賽螃蟹,但係一食落口就感覺到一pat麵粉(我家姐都覺得),吐都吐唔切,咁即時叫部長黎,我地叫部長試食,佢就畢左羹比經理試,之後返黎就話因為炒時唔夠快(係都要解釋),所以一pat pat (心諗我煮都好食過你啦!),咁部長就叫我地換另一樣野,我地就要求cancel,但係部長話無得cancel,一定要我地換另一樣野,我地就話唔駛換,照cancel就得,後尾個經理黎埋,話不如換甜品,我地就話唔駛,後尾慶慶地就話唔駛cancel,幫我地羅開碟野,錢你地照收,咁阿部長同經理就羅走碟野行開左! 近呢幾年,我都未遇過咁差服務態度既食店,雖然碟野只係HK$78,講真唔係錢既問題,係原則問題,我去mcdondon d 服務態度都好好多啦! 今時今日咁既態度,真係趕客,永遠black list!!
2006-06-18 4 瀏覽
媽咪對這酒樓一向情有獨鐘,上星期日就一家人到來飲茶,十點半左右,非吸煙區已坐滿了,幸好,吸煙區是不多人的.擔擔麵---太辣的,試了小小就放棄了.乳鴿---很細隻,肉質不韌,味道亦可以.雞粒鮑魚酥---味道一般.庶蝦---第一次食這味,蝦球又是彈彈牙般,有小小庶汁的味,味道清新.不俗.其它的甜心都是一般,失望是沒有我地喜愛的鵝肝酥.而選擇又好似小了點.ttl:$2xx
擔擔麵---太辣的,試了小小就放棄了.
乳鴿---很細隻,肉質不韌,味道亦可以.
雞粒鮑魚酥---味道一般.
ttl:$2xx
2006-04-23 1 瀏覽
禽日同阿爸同阿媽來飲茶, 因為之前去過上環個間食飯, 覺得d野幾好食. 今次訂定位, 12點正一去到, 即刻有位, 地方比起上環個間大好多, 服務員都好有禮貌, 我地有一個歲幾既小朋友, 雖然一坐低同個侍應講要BB椅, 佢聽到當無聽過. 但後來另一位侍應走來問要咩茶都有幫我地搵BB椅. 我地唔係食好多野既人, 所以只係叫咗幾個點心, 第一碟係雞粒飽魚酥, 好好味. 有d咖哩係入面, 好香口. 跟住有擔擔麵, very hot. 仲有飽汁鮮竹卷, 壽包, 牛肉腸粉(入面有翠肉瓜架)等, 埋單140. 唯一美中不足係無我最鍾意食既蒸飯, anyhow, ok 啦.

2006-04-16 8 瀏覽
前幾晚到此一遊,因為友人推薦我試試這裡的翅.不過,我都翅的興趣其實不大,但味道確實不錯,十分足料~缺點是我們只有3人~平均每人1碗超大的~"""所以,另外的3道菜令我有點吃不消~但味道確實不錯~所以多人去比較好,試多一點~減低吃不消的機會~
前幾晚到此一遊,因為友人推薦我試試這裡的翅.

所以,另外的3道菜令我有點吃不消~
但味道確實不錯~
所以多人去比較好,試多一點~減低吃不消的機會~
2006-03-25 4 瀏覽
媽咪月頭生日,她提議來這裏食飯,我們當然不敢反對.晚上人不多,五位坐在大檯,是幾闊落.服務當然是不錯.四人套餐青蘋果生魚湯---好清的蘋果香,亦不會有魚腥味,非常欣賞半隻炸子雞---皮炸的脆脆,雞肉嫩滑,正芝士汁龍蝦伊麵---芝士汁不夠味,龍蝦肉不太多,太約一人一舊.相比竹園的是差得遠魚---不知是甚麼魚,不會蒸得過火,還可以呢.菜---是在湯上,有些肉碎,茹碎等,一般.另加五位的:鮑魚汁鵝掌花膠拼燕窩---極之不滿,鵝掌花膠,味道一般.而那個沒有味的燕碎到碎,是差極.雖已預了99元一位,好極有限.但以這質數,五十元都比多了壽包六個---熱辣辣大大個,相當滿足.找數千五元,不抵食,味道只能說是可以,十分的肉赤.記得上年媽咪生日,去了雪園,千六元已食到水準不差的翅,大家又食得開心走時同媽咪講,下次都係我話事好了
四人套餐
青蘋果生魚湯---好清的蘋果香,亦不會有魚腥味,非常欣賞
半隻炸子雞---皮炸的脆脆,雞肉嫩滑,正
魚---不知是甚麼魚,不會蒸得過火,還可以呢.
菜---是在湯上,有些肉碎,茹碎等,一般.
另加五位的:
壽包六個---熱辣辣大大個,相當滿足.
走時同媽咪講,下次都係我話事好了
2006-01-12 2 瀏覽
富臨升級版酒樓, 食物ok 啦, 觀塘比較好既酒樓,d 野食出得好快,擺唔晒要疊起,價錢同金龍船差不多,服務冇金龍船好...$400 /4 位
2005-06-12 3 瀏覽
星期三上午請了假,放低樂樂做手術後,在官塘轉車,媽咪說這裏飲茶都不錯,便過來試試,十一時左右, 人客不多,服務幾好.格局特別,燈光暗暗,並不像其它酒樓般嘈吵.待應先放下xo醬辣椒和鹵水花生,花生幾特別,味道唔錯.兩人叫了:南瓜腸粉---清清地,腸粉夠滑,但南瓜小了些.紅油抄手---我是第一次食紅油抄手,有小小辣,d汁味道怪怪,但媽咪說好食炸蝦角---好食,蝦很足夠炸鵝肝酥---是即炸的,等了很久,熱辣辣食很好味蘿白糕,粥,鳳爪沒有特別,不用多提total:$120,以平時在薪蒲崗飲茶的價錢是不平.不過味道不錯,亦可以靜靜的飲餐茶都算值得.食的途中,獸醫診所打來說樂樂的手術有些麻煩,要加多六百至一千元,本看著放在的鮑魚餐牌既我,立刻放回面,心痛的很
南瓜腸粉---清清地,腸粉夠滑,但南瓜小了些.
炸蝦角---好食,蝦很足夠
炸鵝肝酥---是即炸的,等了很久,熱辣辣食很好味
蘿白糕,粥,鳳爪沒有特別,不用多提
工業區數一數二既酒樓! 好多鬼佬LUNCH 都黎呢度飲茶 !老火湯同荷葉飯要一早ORDER (BOOING 位時)荷葉飯 好,大要4-5個人至好 ORDER .老火湯好正 ! 果日係 X 魚木瓜. 正到想返家學煲.奶皇包外型正, 但一夾就穿 ! 太軟了...其他冇咩特別!不過SERVICE 就太差了, 成楝點心放上後係要自已拎既, 我唸我都係第一次見囉!仲有人手唔夠, 叫極都冇人應!廁所就幾正!好多玻璃.
工業區數一數二既酒樓!

好多鬼佬LUNCH 都黎呢度飲茶 !

老火湯同荷葉飯要一早ORDER (BOOING 位時)
荷葉飯 好,大要4-5個人至好 ORDER .
老火湯好正 ! 果日係 X 魚木瓜. 正到想返家學煲.

奶皇包外型正, 但一夾就穿 ! 太軟了...

其他冇咩特別!

仲有人手唔夠, 叫極都冇人應!

廁所就幾正!
好多玻璃.