2019-05-04 1027 瀏覽
是日去粉嶺探完嫲嫲,到了粉嶺聯合墟附近而最近都幾多人打咭既「陳黃記」晚餐🥣! 家姐話陳黃記出名唔貴兼湯底靚,仲有個古法醉雞,一場黎到當然要點來嚐一下吧😋埋單價錢都幾大眾化!🔸胡椒酸菜豬肚湯 + 豬扒米粉 HKD 43胡椒豬肚湯㡳味濃,好足料喎但不咸的唔似有味精,可以邊喝湯邊吃! 酸菜餸米粉酸酸地有肉味都幾開胃加上個豬肚都整得幾入味同爽口,不錯👍🏻份量都夠大的二個人share再叫下小食剛剛好!🔸古法醉雞 轉雞脾 (+10)HKD55古法味,應該是秘製呢!一上抬就有濃濃的酒香,雞唔肥夠厚肉入味而且有啖啖酒香,轉了雞脾肉,肉質都幾鮮嫩,夠野味,必選之一😋🔸招牌三寶 HKD 35三款小食也好香好野味,絕對要encore😋🔸滋味沙薑雞腳沙薑味濃郁,雞腳入味充滿骨膠原,肉紋得腍身都幾易入口同食既!岩曬要補膠又貪靚既我☺️🔸麻香雞腎充滿麻油味亦有d芝麻香,雞腎有口感爽口既,都夠野味!🔸秘製黃沙雞潤雞潤腍身好夠味,好特別又野味有小小酒香,是膽固醇挑戰喔!!另外,點選了兩款健康清潤飲料🥤HKD 10@清清甜甜又可以清下熱氣很化算。🔸雪梨山渣水🔸菊花茶

🔸胡椒酸菜豬肚湯 + 豬扒米粉 HKD 43

🔸古法醉雞 轉雞脾 (+10)HKD55

古法味,應該是秘製呢!

🔸招牌三寶 HKD 35
三款小食也好香好野味,絕對要encore😋

🔸滋味沙薑雞腳

🔸麻香雞腎
充滿麻油味亦有d芝麻香,雞腎有口感爽口既,都夠野味!

🔸秘製黃沙雞潤
雞潤腍身好夠味,好特別又野味有小小酒香,是膽固醇挑戰喔!!

另外,點選了兩款健康清潤飲料🥤
HKD 10@

清清甜甜又可以清下熱氣很化算。
🔸雪梨山渣水
🔸菊花茶

2019-05-03
2 分鐘 (堂食)
  • 古法醉雞
  • 招牌三寶
  • 胡椒豬肚湯
餐廳:陳黃記 (粉嶺)地址:粉嶺聯和墟聯昌街42號地舖聯和墟本身係新界區一個比較偏僻的小墟,但隨着上水新市鎮的發展,聯和墟亦慢慢成熟起來,基本上可以獨立成為一個小區,商店、餐廳、學校、街市等十分齊全,基本上該區和附近的市民都可以在該處自立。聯和墟距離粉嶺站大概20分鐘的步行時間便能到達,交通亦非常發達,巴士、小巴一應俱全,而今次我便去了該區尋找美食——陳黃記。這家餐廳以藥膳古法醉雞為主打,亦有人蔘雞和胡椒豬肚等傳統美食。餐廳沾有不少中國傳統文化氣息,有水彩、水墨畫等,而餐廳亦播着六七十年代的黑白影畫戲,傳統味道十足。古法醉雞米線 $45米線湯底以木耳、杞子、冬瓜、蔥花為伴菜,米線亦很大碗,吃米線前把古法醉雞的汁加入到米線當中令整碗米線頓時截然不同,醉雞確實嚐得出有酒香,而酒的份量亦是不喝酒的人也能接受到的。醉雞碰巧是比較多肉的雞胸肉、雞翼和雞鎚🤤雞胸肉是我的至愛,冷藏過的雞肉令古法藥膳米酒都鎖緊在雞肉當中,亦不會有冷藏的雪氣,確實令我吃得津津有味~流心醉蛋 $10流心醉蛋所使用的米酒比古法醉雞的酒精濃度高一點,再以半流心狀態的溏心蛋浸泡在其中,令平時吃開的溏心蛋加添了一份酒香,是很特別
餐廳:陳黃記 (粉嶺)
地址:粉嶺聯和墟聯昌街42號地舖

古法醉雞米線 $45

流心醉蛋 $10
流心醉蛋所使用的米酒比古法醉雞的酒精濃度高一點,再以半流心狀態的溏心蛋浸泡在其中,令平時吃開的溏心蛋加添了一份酒香,是很特別的吃法,我喜歡😍一口咬下溏心蛋時蛋黃同時慢慢流出來,這個感覺十分棒~

熱雪梨山楂水 $8
吃過美味的一頓再喝一杯清甜的雪梨山楂水清熱解渴,真的是滿足滿足呢~
2019-04-28
3 分鐘 (堂食)
  • 流心醉蛋
  • 古法醉雞米線
2019-04-26 104 瀏覽
喺門口見到價錢ok,亦見到店舖裡面好企理,就決定入去食晚餐,有時做嘢做得辛苦,都好想搵個坐得舒服少少既地方。家鄉雞湯米線(HKD42)~雞件好多,亦都係多肉嘅位置,而湯底出乎意料之外嘅清,加上杞子,紅紅的點綴,好靚亦好滿足呀!芫茜皮蛋湯魚蛋米線(HKD43)~睇到佢咁足料,真心覺得抵呀!皮蛋都成隻上,魚蛋大大粒又夠彈牙!食湯麵,湯底非常重要,芫茜碎滿滿的在湯嘅表面,非常夠味!南乳炸雞球(HKD50)~嘩!每粒雞球都好大粒呀!仲有咁多粒添!而且已經醃好哂,一咬開見到裡面紅紅的,外皮都好香脆呀~佢另外有配上南乳醬,鍾意濃味嘅話,可以再沾上一點南乳醬~

2019-04-25
2019-04-14 93 瀏覽
去完鑽石山會友之後,就直坐277x 入聯和墟搵晚餐食啦。 無意中見到呢間座位比較寬的餐廳,就二話不說,就決定獨個兒食啦!竟然成間餐廳都係藥材味,仲以為中伏,便之都算唔錯嘅一次飲食經驗。 聽店員解釋,佢地嘅天麻川芎白芷燉魚頭,可以祛頭風兼治頭痛。咁厲害!? 咁我就叫黎補補佢,反正我好仲意食魚頭呀!成碗天麻川芎白芷燉魚頭好足料,起碼我見到有半個魚頭、好多天麻川芎白芷! 湯帶有濃濃的藥材味,好在我頂得順,而家混合白飯一起食,估唔到真係好好食! 有少少魚的甜味,而魚頭好滑,好好味! 不過,如果淨飲湯的話,就會覺得有啲啲苦,但可以接受的。另外,還叫了至愛的雞腳,雖然一睇就知道雞腳係雪藏嘅(如果唔係實好貴), 但係沙薑味滲入雞腳,每啖都好開胃口。 不過,唔同白飯一起食,會覺得有啲咸啊!By the way, 飲完個碗湯,成晚都好好訓。

By the way, 飲完個碗湯,成晚都好好訓。

2019-03-28 117 瀏覽
新店落戶粉嶺聯和舊墟,裝修簡約精緻,有點溫馨家園的感覺。非常喜歡它的流心醉蛋,雖其貌不揚,一口卻食到它的用心:淡淡的酒香,滲入蛋心,醇而不醉,配上菊花茶的淡淡清幽花香,就像於春天的花海裏蕩漾,醉甜難忘。
新店落戶粉嶺聯和舊墟,裝修簡約精緻,有點溫馨家園的感覺。

菊花茶

菊花茶
2019-03-15 130 瀏覽
聯和墟的主要街道,以「聯」和「和」兩字作字首,縱橫交錯,由北至南、東至西的把整個區域界成一個個細小的方塊。在這個超過七十年歷史的舊墟,有一個近年的新寵兒:陳黃記 👏🏻👏🏻👏🏻陳黃記主打湯面,配以特色美食,吸引一班舊街坊的味蕾,為大家帶來新體驗 😍😍😍胡椒豬肚雞湯米線米線為常見的食材,然而它製造工序非常繁複 - 以新鮮大米為原料,經過選米、淨米、洗泡、發酵、磨漿、潮化、合成、初蒸、壓榨、煮熟、冷卻、漂洗、裝籮⋯⋯能夠造出一道滑溜順口的米線,是餐廳的一大考試題,係道題,我比個👍🏻👍🏻👍🏻胡椒香而不辣、豬肚爽、雞滑嫩口,配以米線滑溜溜的,讓我於香、滑兩個層次徘徊,令人一試難忘。瑞士雞翼這味菜的精髓在於汁,以豉油、薑、蔥、冰糖和香料等食材調配而成的甜味滷水,重中之重是甜度恰到好處,肉嫩,讓食客食在口中,甜在心頭。自家制雪梨山楂水這個係一大加分位,對於經常忙於工作,食無定時的上班族,山楂水有消脂減腩,愛美的瘦身族,食飽飽後亦可為腸胃做保健養生,一舉兩得🥰🥰🥰

瑞士雞翼

自家制雪梨山楂水

2019-03-11 118 瀏覽
一向都向「藥膳」有莫明奇妙嘅好感,也許想平衡一吓平日嘅「放縱」🤭今日經過呢度,見到咁中式嘅招牌,先再細心留意到佢係食藥膳的,諗都唔諗就捉老公入去食!睇過餐牌,一個字!「抵」!上:芫茜皮蛋湯魚蛋米線(HKD43)~見到有完整嘅芫茜亦有打碎咗嘅!打碎咗嘅就會沾上米線,連埋一齊入口!一個好聰明嘅做法!芫茜皮蛋有個大家都知嘅功效,就係「下火」!魚蛋又大粒又彈牙!好食!下:家鄉雞湯米線(HKD42)~一諗起雞麵,我第一時間諗到層浮喺湯面嘅雞油!e……呢度無嘅?好清好夠味嘅湯!冬瓜味係最明顯的!見佢有杞子(明目)、木耳(血管清道夫)同冬瓜(去水腫)等……而且見佢雞件都係大大件嘅肉位!帶有薄薄嘅雞皮,不肥不膩!其實佢可以配米線米粉或飯,無飯不歡嘅人都可以照顧到!上:南乳炸雞球(HKD50)~除咗本身用南乳醬醃之外仲有得比重口味人士加醬,但以我嘅口味,唔再額外沾都好夠味喇!而且炸得非常脆!下:熱雪梨山楂水(餐+HKD8)~店員話係自家煲㗎!我當然唔會錯過!酸酸地好開胃又好潤呀!啱晒呢排嘅天氣!

其實佢可以配米線米粉或飯,無飯不歡嘅人都可以照顧到!

得悉最近帶她去石門《陳黃記》,今天家人係粉嶺聯和墟見到而跟我提起! 餐廳位於聯和墟附近很方便。 環境乾淨,地方很寬敞. 越近放飯時間,越受街坊歡迎! 除了主食外,還有一些小食,價錢都係好相宜,一點都不貴! 晤夠飽個日真係可以加餸呢😌個人對魚特別鐘情,所以點了天麻川芎魚腩湯火粉 (藥膳)HKD 45 魚腩位特別嫩口,而且肉質先用藥膳輕輕浸過所以較為入味。魚完全冇腥味。湯底內有藥膳及杞子,帶出輕微膳藥味又健康!菜心 HKD 10 翠綠菜心配上蠔油,爽口又冇渣豆漿 HKD 8 是獨立包裝夠乾淨又有豆味。吃完後仲可以係附近睇壁畫添!

環境乾淨,地方很寬敞. 越近放飯時間,越受街坊歡迎!

菜心 HKD 10
翠綠菜心配上蠔油,爽口又冇渣

豆漿 HKD 8
是獨立包裝夠乾淨又有豆味。

吃完後仲可以係附近睇壁畫添!

2019-02-27 131 瀏覽
睡醒的時候已接近中午時間,又想容易入口,又想吃得飽,所以就找湯飯吃。這裡出名的是藥膳湯飯,藥材味算濃又不至於覆蓋食物的味道,但小食就有點失色,份量味道均令我有點失望。但總算滿足我易入口又飽肚的要求。
但總算滿足我易入口又飽肚的要求。
2019-02-24
午餐
2019-02-18 117 瀏覽
早幾日去左粉嶺行下,經過陳黃記就走入去試下🙈🙈因爲本人有好多野唔鍾意食,所以就求其揀左個全場最頽既魚蛋魚片頭湯米線🤣🤣🤣🤣開頭見話係魚湯,所以就想試下,但係個人覺得似普通嘅清湯😂😂😂冇咩特別,同普通舖頭嘅魚蛋粉冇分別😂😂另外朋友點左人蔘雞湯,試左呢個味道都覺得ok嘅,不過唔夠多料🤔🤔如果湯再濃一點會比較好食!黎呢間最好都係叫藥膳、人蔘雞湯呢d,其他就真係完全冇特別喇😂😂😂
2018-12-19 297 瀏覽
今日去到粉嶺返工同同事去左陳黃記食米線胡椒豬肚雞湯米線湯底味道較淡 胡椒味不夠醉雞脾飯由於使用雞脾 肉質較為嫩滑 人人都醉蛋 所以都要醉蛋此為流心醉蛋是也 酒味香濃 夠入味 味道剛好 值得推介
今日去到粉嶺返工
古法醉雞脾飯
2018-12-18
午餐
2018-12-12 224 瀏覽
之前一直食開醉雞米線,好香濃酒味,雞又滑。不過今朝北區得果11度,lunch梗係要食湯飯暖下胃先啦。今次叫左食左胡椒豬肚雞湯飯,加8蚊叫左杯熱菊花茶,夾埋都只係51蚊,好抵食嫁胡椒味夠惹味,湯底落左啲酸菜幾爽口,但係雞冇醉雞咁滑,不過都唔算老嘅,豬肚好食。菊花茶唔會死甜幾好飲。
之前一直食開醉雞米線,好香濃酒味,雞又滑。

2018-11-01 629 瀏覽
由開業到依家,間唔中都會幫襯嘅小店,原因係因為佢嘅醉雞米線。裝潢由門外嘅牌匾招牌到店內古董風扇,都充滿濃厚中國風味。🔹古法醉雞米線 $43每次我都係為咗醉雞而黎,因為對我嚟講花雕酒味算濃,雞肉吸哂味。醉雞同米線係分開上,確保雞件係浸住濃郁嘅酒精入面,所以好入味,佢嘅雞件偏凍,如果你想食熱嘅就建議食另外幾款。如果想食到雞脾,就要加多$10。🔹人蔘雞湯(藥膳)米線 $45人蔘味偏清淡,無想像中重人蔘味,但都有少少回甘,飲落其實幾好味。雞肉嫩滑,唔會嚡口。秋冬食呢個應該都幾暖身。🔹好膶脆 $24個名好古惑,如果你讀錯音就⋯⋯😏其實佢係炸雞膶,坊間好少餐廳會有雞膶食,所以間唔中嚟食嘅時候都會order同人share!如果你唔太好雞膶,但又想試下,推介可以叫招牌三寶,一碟包括:好膶脆、麻香雞腎同滋味沙薑雞腳,而當中炸雞膶仲可以轉做秘製黃沙雞膶,啱哂唔食炸物嘅朋友。環境乾淨,每人都會有隻骨碟,十分衞生,店員亦好有禮貌。菜單款式比開業時多咗好多選擇,等我下次又試下其他先。營業時間:11:00 - 21:00 逢星期二休息(公眾假期除外)📍粉嶺聯和墟聯昌街42號地舖..環境分數:8/10食物分數:7

古法醉雞米線

🔹古法醉雞米線 $43

古法醉雞米線

如果想食到雞脾,就要加多$10。

🔹人蔘雞湯(藥膳)米線 $45

人蔘雞湯(藥膳)米線

🔹好膶脆 $24

個名好古惑,如果你讀錯音就⋯⋯😏

好膶脆
好膶脆

環境乾淨,每人都會有隻骨碟,十分衞生,店員亦好有禮貌。

菜單款式比開業時多咗好多選擇,等我下次又試下其他先。

營業時間:
11:00 - 21:00
逢星期二休息(公眾假期除外)

📍粉嶺聯和墟聯昌街42號地舖

環境分數:8/10
食物分數:7.5/10
Encore分數:8/10

2018-10-02 311 瀏覽
嗰日餓餓地,就落樓下食返個下午茶!大約係四點到啦!餐廳入邊冇乜人都係得一兩個小貓三四隻! 咁我心諗都好正常姐呢啲唔係食飯時間!之後我就叫左一個人蔘雞湯米粉!講真佢個人蔘雞湯一啲都冇人蔘雞湯味同清湯差唔多!咁米粉都正正常常嘅!我朋友叫咗個醉雞米線,就真麻麻哋啦!醉雞呢就唔夠酒,咁米線呢就太硬,個湯底呢就太咸!結論就係呢間餐廳不會再嘗試了!試咗一次俾咗個機會佢就夠啦!咁佢嘅服務同埋環境都可以嘅,如果想求求期期食一餐就算都可以嘅!

咁我心諗都好正常姐呢啲唔係食飯時間!

咁米粉都正正常常嘅!

結論就係呢間餐廳不會再嘗試了!
試咗一次俾咗個機會佢就夠啦!

人參雞湯米粉
2018-07-30 323 瀏覽
行完山, 又去粉嶺聯和墟搵食啦, 今次搵左呢間, 因為想食藥膳湯, 又無食雲吞麵果d咁普通, 唔係度度有。呢度冷氣都幾大, 入到黎要披返件衫, 如果唔係好易凍親。雪梨山楂水$8, 杯裝, 熱的, 味道好甜, 似外加糖的甜味。天麻川芎白芷魚頭湯米線$43, 藥膳湯, 味較清, 唔太鹹, 不過魚就偏腥, 唔太岩口味。 雞湯飯$40: 湯有雞味冬瓜味, 味太鹹, 可能預湯飯要鹹d, 但都太鹹了, 雞件都幾多, 唔會雪到無味, 都仍有雞味, 煮到岩岩熟咁, 唔會好鞋。
呢度冷氣都幾大, 入到黎要披返件衫, 如果唔係好易凍親。