2019-05-04
是日去粉嶺探完嫲嫲,到了粉嶺聯合墟附近而最近都幾多人打咭既「陳黃記」晚餐🥣! 家姐話陳黃記出名唔貴兼湯底靚,仲有個古法醉雞,一場黎到當然要點來嚐一下吧😋埋單價錢都幾大眾化!🔸胡椒酸菜豬肚湯 + 豬扒米粉 HKD 43胡椒豬肚湯㡳味濃,好足料喎但不咸的唔似有味精,可以邊喝湯邊吃! 酸菜餸米粉酸酸地有肉味都幾開胃加上個豬肚都整得幾入味同爽口,不錯👍🏻份量都夠大的二個人share再叫下小食剛剛好!🔸古法醉雞 轉雞脾 (+10)HKD55古法味,應該是秘製呢!一上抬就有濃濃的酒香,雞唔肥夠厚肉入味而且有啖啖酒香,轉了雞脾肉,肉質都幾鮮嫩,夠野味,必選之一😋🔸招牌三寶 HKD 35三款小食也好香好野味,絕對要encore😋🔸滋味沙薑雞腳沙薑味濃郁,雞腳入味充滿骨膠原,肉紋得腍身都幾易入口同食既!岩曬要補膠又貪靚既我☺️🔸麻香雞腎充滿麻油味亦有d芝麻香,雞腎有口感爽口既,都夠野味!🔸秘製黃沙雞潤雞潤腍身好夠味,好特別又野味有小小酒香,是膽固醇挑戰喔!!另外,點選了兩款健康清潤飲料🥤HKD 10@清清甜甜又可以清下熱氣很化算。🔸雪梨山渣水🔸菊花茶
🔸胡椒酸菜豬肚湯 + 豬扒米粉 HKD 43
🔸古法醉雞 轉雞脾 (+10)HKD55
古法味,應該是秘製呢!
🔸招牌三寶 HKD 35
三款小食也好香好野味,絕對要encore😋
🔸滋味沙薑雞腳
🔸麻香雞腎
充滿麻油味亦有d芝麻香,雞腎有口感爽口既,都夠野味!
🔸秘製黃沙雞潤
雞潤腍身好夠味,好特別又野味有小小酒香,是膽固醇挑戰喔!!
另外,點選了兩款健康清潤飲料🥤
HKD 10@
清清甜甜又可以清下熱氣很化算。
🔸雪梨山渣水
🔸菊花茶