2024-07-11 1327 瀏覽
今日黎到沙田朝聖呢間國內有名的潮州菜金獎潮滷拼盤這道菜將精選的鵝片、滷豆腐和滷水蛋完美地融合在一起,展現了潮州菜的精髓。鵝片肥而不膩,入口即化;滷豆腐鮮嫩彈牙,吸附了醬汁的香氣;滷水蛋更是軟滑嫩溜,簡直是人間美味。這道拼盤讓人品嘗到了潮州菜獨特的滷味之美香煎鯧魚新鮮的鯧魚經過精心料理,表面酥脆金黃,內裡卻保持著原汁原味的鮮嫩多汁。咬下去,魚肉鮮美彈牙,配上襯托出魚香的特製醬汁,滋味無窮。這樣的烹飪手法真可說是發揮了潮州菜的絕佳功力潮州蠔仔粥湯頭濃郁香醇,蠔仔鮮甜肥美,加上粥的綿密柔滑,真是一大頂級養生佳品炸粿肉薄脆酥香的外皮包裹住鮮嫩多汁的肉餡,咬下去餡汁流溢,令人回味無窮。這道小吃集潮汕風味於一身,絕對是饕客們的最愛
今日黎到沙田朝聖呢間國內有名的潮州菜

金獎潮滷拼盤

香煎鯧魚

潮州蠔仔粥

炸粿肉

2024-07-08 1055 瀏覽
今日要同大家分享一間超級抵食又高質嘅潮汕菜館 - 陳鵬鵬潮汕菜!🦢🍽️最近同朋友去咗陳鵬鵬潮汕菜食飯 呢間餐廳係深圳名店,今次係佢哋喺香港開嘅第一間分店,質素同深圳分店一樣高,仲要價錢相宜,絕對係抵食之選!不過排隊等時間過長 同埋好易冇曬位 5-6已經滿人📍地址:沙田新城市廣場一期703A💯 必試招牌:金獎滷鵝拼盤呢個拼盤包括鵝片、鵝頸、鵝血同廣章,一次過食晒唔同部位,超滿足!鵝肉滷得入味,肉質鮮嫩多汁,完全唔會乾柴酸菜炒肥腸:酸香開胃,肥腸爽口不膩海鮮粥:粥底香濃,海鮮新鮮,不過味道還好蠔餅:外脆內軟, 好多蠔甜品 - 姜薯綠豆爽:口感獨特又消暑👍🏻芋圓仙草凍:啲仙草好滑 芋圓勁得意 食落好似係芒果味同士多啤梨味😂💕 小貼士:餐廳冇茶水錢,仲要冇加一服務費,真係抵食!又無需切餅費無限時任坐!糖水第二碗半價!

📍地址:沙田新城市廣場一期703A

💯 必試招牌:
金獎滷鵝拼盤

酸菜炒肥腸:酸香開胃,肥腸爽口不膩

海鮮粥:粥底香濃,海鮮新鮮,不過味道還好

蠔餅:外脆內軟, 好多蠔

甜品 - 姜薯綠豆爽:口感獨特又消暑👍🏻

💕 小貼士:
餐廳冇茶水錢,仲要冇加一服務費,真係抵食!又無需切餅費
無限時任坐!
糖水第二碗半價!

2024-07-07 796 瀏覽
上周到新城市睇戲,便順道到了人氣潮洲餐廳「陳鵬鵬潮汕菜館」晚餐,6:00餐廳已經差不多滿座,一坐低店員便送上肚臍餅,以手機下單很方便。我們點了金奬潮鹵拼盤、金獎鵝肝、香煎鯧魚、南澳蠔仔烙及海鮮沙鍋粥,款款也不錯。金獎潮鹵拼盤包括鵝片、鵝頸、潮洲豬肉條、豆腐及秘滷溏心蛋,整體味道不錯,我特別喜歡鵝片鵝頸豬肉條及溏心蛋,點了附上的酸汁更提味。金奬鵝肝也是必食推介,一客四件,亦是得奬菜式,鵝肝甘香美味,十分滿足。香煎鯧魚全條切件上碟,魚煎得外酥脆,內嫩滑,而且調味剛剛好,咸香美味,拌飯拌粥也不錯。南澳蠔仔烙香脆煙韌,原來是加入木薯粉增強口感,而且蠔仔份量多也大隻。海鮮沙鍋粥熱辣辣,材料豐富有蝦、花甲、蠔,用上有機大米製作,鮮甜美味,吃不停。下次光顧還想試試其他菜式,是次用餐感覺很好,座位舒適,店員服務態度好,食物質素也很不錯。

2024-07-06 509 瀏覽
作為潮州人 雖然唔識講潮州話但識食潮州菜🤭沙田嘅陳鵬鵬潮汕菜館 每次經開都排唒隊今日終於試試佢🤤金獎潮鹵拼盤 $128每日5次現滷 新鮮岀爐配上獨特12味草本滷湯堅持原則 鵝肉入味香口份量夠3-4人香煎鯧魚 $128煎得香脆 心思擺盤不油不膩 送粥一流南澳蠔仔烙 $98地道南澳做法 加上添加木薯粉香脆煙靭蠔仔🦪足料 成隻手咁大海鮮砂鍋粥 $98海鮮粥熱辣辣有機大米加入蝦、花甲,蠔仔熬煮滿滿海鮮味 蝦仲開好邊 更易食😋最後加個潮汕七樣菜 潮洲經典菜 七款菜代表七種祝福及福氣滿滿幸福嘅潮州菜😍
作為潮州人

加上添加木薯粉香脆煙靭
蠔仔🦪足料 成隻手咁大

海鮮砂鍋粥 $98
海鮮粥熱辣辣
有機大米加入蝦、花甲,蠔仔熬煮
滿滿海鮮味 蝦仲開好邊 更易食😋

最後加個潮汕七樣菜
潮洲經典菜 七款菜
代表七種祝福及福氣
滿滿幸福嘅潮州菜😍
  • 潮汕七樣菜
2024-07-05 367 瀏覽
今次試下新菜式😍內地紅店-陳鵬鵬潮汕菜館首先當然要推介佢嘅金獎滷味拼盤,唔好睇佢細細碟,份量好多,滷水鵝肉多鮮嫩,調味豐富,送酒一流👍另外香煎鯧魚,一上碟就俾佢嘅賣相吸引,店員話唔需要點樣都足夠入味,食過果然返尋味😍南澳蠔仔煎餅,用料一啲都唔孤寒,淡淡蠔香,煎得香脆,送飯一流☺️韭菜鵝紅煲,有冇豬紅迷?豬紅份量好多,而且調味好好,推薦👍👍最後推薦埋佢嘅海鮮砂鍋粥,超級大煲,而且非常足料,食埋簡直好滿足🥹😉
今次試下新菜式😍內地紅店-陳鵬鵬潮汕菜館

2024-07-05 293 瀏覽
好耐無食潮州菜喇!!!去開沙田新城市揾朋友,就去陳鵬鵬食返餐啦🤩.兩個人叫到成枱都係野食,係有少少過分嘅,不過真係有好多野想食嘛🤭.鹵水拼盤當然唔少得啦,我就喜歡食啖啖肉嘅鵝肉嘅,鹵得入味,又唔死咸,再配住個鹵水豆腐食,味道相當不錯。.我地仲叫左個蠔仔烙,大大片,好厚呀!有粒粒蠔仔,煎炸得個表面幾脆,不過就略嫌多左粉漿,少少遮蓋左蠔嘅鮮味。😝.我個人幾欣賞個香煎鯧魚,唔好睇佢薄薄地,會煎到好乾,其實佢肉質好滑架!香口得黎又滑溜溜,抵讚呀!👍🏻.當然唔少得個海鮮砂鍋粥啦,有好多海鮮呀,又蝦又蠔又蜆,再有少少菜脯調味,係正嘅!

2024-06-29
2024-07-05 1089 瀏覽
前排同老友去沙田新城市廣場行街,見到深圳人氣潮汕菜陳鵬鵬潮汕菜館都喺度開咗分店😮 聽講佢哋曾獲法國鵝肝大賽亞洲首獎,仲連續四年入選大眾點評嘅必吃榜,一於試吓先!蜜蘭香 $10/位茶味香郁、味甘,有消脂去膩、减肥嘅功用餐前小食-肚臍餅 Free食落幾煙靭,甜甜地,幾特別金獎潮鹵拼盤 $128有用潮汕地區名物獅頭鵝,以秘製滷汁烹調,有鵝片、鵝頸、掌翼、鵝血、糖心蛋溏心蛋等,滷得好入味海鮮砂鍋粥 $98(例)加入蝦、花蛤、蠔仔熬煮,配料十足,粥底吸收晒海鮮精華,超級鮮甜南澳蠔仔烙 $98依照地道嘅南澳做法,加了木薯粉製作,炸得好鬆脆又香口,鮮味飽滿蠔仔份量都幾多,蘸埋魚露食特別滋味打冷午筍魚 $88魚肉鮮美,軟嫩順滑,入口即化潮汕七樣菜 $68以七款菜煮成的傳統菜式,寓意吉祥,蔬菜新鮮清甜

蜜蘭香 $10/位
茶味香郁、味甘,有消脂去膩、减肥嘅功用

餐前小食-肚臍餅 Free
食落幾煙靭,甜甜地,幾特別

金獎潮鹵拼盤 $128

海鮮砂鍋粥 $98(例)

南澳蠔仔烙 $98

打冷午筍魚 $88
魚肉鮮美,軟嫩順滑,入口即化

潮汕七樣菜 $68
以七款菜煮成的傳統菜式,寓意吉祥,蔬菜新鮮清甜
蜜蘭香
餐前小食 肚臍餅
打冷午筍魚
蜜蘭香
餐前小食 肚臍餅
打冷午筍魚
2024-07-04 174 瀏覽
近期愈來愈多內地過江龍來港開店,沙田新城市廣場可算是熱門地點之一!我非常喜愛吃潮汕菜😋見陳鵬鵬潮汕菜館新開業,就來湊湊熱鬧🤣平日晚上人流亦不少,要等位。▪️金獎潮鹵拼盤有鵝片、鵝翼及鹵蛋等,鹵水味不會過咸,沒有蓋過食物原味。▪️香煎鯧魚鯧魚切成一塊塊,沾上薄粉煎香,要趁吃才可以好好品嚐魚的鮮味。▪️蠔仔烙建議3-4人分享!有厚度,外層脆,中間帶微微煙韌感!蠔仔大大粒,頗新鮮。▪️胡椒豬肚湯極大鍋!集咸、酸味於一身,微微胡椒辣。▪️潮汕七樣菜就是雜菜煲,份量都頗多。

▪️金獎潮鹵拼盤
有鵝片、鵝翼及鹵蛋等,鹵水味不會過咸,沒有蓋過食物原味。

▪️香煎鯧魚

▪️蠔仔烙

▪️胡椒豬肚湯
極大鍋!集咸、酸味於一身,微微胡椒辣。

▪️潮汕七樣菜
就是雜菜煲,份量都頗多。
2024-07-03 5669 瀏覽
終於排隊食到陳鵬鵬!話說嚟咗香港之後日日夜夜都排長龍生意勁好 其實好多朋友都鍾意食潮州菜,不過就好難搵到一啲正宗嘅餐廳。潮汕菜起源於唐朝,歷經千年傳承與創新,享譽海内外,被譽為“國際上最好的料理”。本身都知道呢個品牌喺內地好出名,佢哋一共有20年餐飲從業經驗,目前已超過30間直營門店,仲喺好多比賽裏面獲得獎項!當然要試吓佢哋嘅超值金獎潮滷拼盤,啲滷水每日五次現場滷,確保新鮮出爐!拼盤有蛋、鵝掌同豆腐,加上白醋,特別美味開胃。另外仲食咗佢哋嘅潮汕七樣菜,真係有七樣菜!分別有小棠菜、白菜仔、娃娃菜、椰菜花、普寧黃豆醬、韭菜同埋芥菜,清清地幾好食,果然係非常傳統嘅潮汕風味哦!韭菜鵝血煲,平時多數食豬紅韭菜,但呢度係用鵝血,質感入口有明顯分別,湯底用了一些香料令味道有點辣辣的。香煎鯧魚係我覺得最好吃的菜,炸過金黃色,皮和骨也可以吃用很香口,骨肉分離,方便食用。海鮮砂鍋粥也有驚喜,完全估唔到勁多蠔仔蝦同埋甲殼類,啲海鮮好鮮甜,尤其個蠔!啲粥又唔唔會太熱又唔唔會太水,果然係正宗潮州粥。甜品本來想叫雪糕,可惜已經賣晒!紅糖仙草蜜加芋圓同薑薯綠豆爽都係唔錯嘅選擇,佢哋嘅草仲係自家製添,食落清甜解膩。

2024-06-29
10 分鐘 (堂食)
2024-07-01 180 瀏覽
越嚟越多國內品牌喺香港開分店,今次呢間陳鵬鵬潮汕菜館就係其中之一。如果平時有上去深圳,呢間餐廳就應該一定見過。因為好多大商場入邊都有。之前冇喺深圳食過,所以今次就喺香港試吓佢究竟好唔好食。入座招呼都好好,先裝咗茶同埋有個餐前小食,係糖餅嚟嘅,不另收費。金獎潮鹵拼盤有鵝背、鵝胸片、鵝紅、鵝頸、鵝掌、滷蛋同埋蝦棗。唔同於坊間嘅做法,佢嗰啲係新鮮滷水新鮮鵝,每日都會新鮮製作做滷味。所以香料味比較少,豉香同埋鵝味較重。韭菜鵝血煲鵝紅同豬紅唔同,比較嫩滑。同韭菜一齊煮都出色嘅。南澳蠔仔烙又唔同香港蠔餅,佢唔係炸到脆卜卜,而係外脆得來裏便係煙煙韌韌。聽講都係潮汕嘅特色。啲蠔仔仲要好大粒。潮汕七樣菜用咗普寧豆漿煮七種唔同嘅蔬菜,鹹香入味。幾有潮汕風味。香煎䱽魚我覺得呢個最好食,新鮮䱽魚斬件煎到香脆。肉質結實與味濃。真係食多一條都食得落。海鮮砂鍋粥呢個都係第二好食,佢用咗大量鮮蝦、蠔、花甲生滾砂鍋粥,再用冬菜提鮮,加上少少胡椒粉。係一個非常出色嘅主食。食飽佢哋送咗一碗紅糖仙草蜜俾我哋做甜品。呢個甜品有幾好食仙草好嫩滑唔會苦。清涼曬。

韭菜鵝血煲
鵝紅同豬紅唔同,比較嫩滑。同韭菜一齊煮都出色嘅。

潮汕七樣菜
用咗普寧豆漿煮七種唔同嘅蔬菜,鹹香入味。幾有潮汕風味。

香煎䱽魚

2024-06-26
  • 香煎鯧魚
本身我好鍾意食 #潮州打冷菜知道於深圳擁有超過 30 間直營店的「 陳鵬鵬潮汕菜 」 @cppteochew喺今年3 月底正式登陸沙田新城市廣場今次終於有口福同美媽擦返餐勁喔主打鹵鵝的潮汕菜館🪿曾榮獲中華鹵鵝大賽金獎🏅法國鵝肝大賽亞洲首獎香港潮州菜大賽銀獎及連續4年榮登大眾點評「必吃榜」除了用上精選頂尖食材還有著經驗豐富經驗的潮汕廚師團隊坐鎮👨🏻‍🍳❣⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨我哋二人一口氣order咗幾款菜式大家開心share食以下幾款菜式令我們記憶猶新呢 ⬇️ 🖤 蜜蘭香(位)甘薯蜜味、濃密幽蘭的茶香有帶點荔枝的蜜韻而且好處多多更有助消脂去腻、减肥及降血脂等🤎 金獎潮鹵拼盤當中包括鵝片、鵝頸、鵝血、廣章並堅持選用每日食新鮮象草的鮮鵝並每日新鮮運送到店肥瘦勻稱的滷鵝配上特製滷湯令肉質更鮮甜可口💛 南澳蠔仔烙煎到脆邊脆面的蠔仔烙每一啖都帶點煙韌又香脆的裏面嘅蠔仔份量都頗多喔🩶 香煎鯧魚煎得好香又美味估唔到每一件係冇乜骨配搭一點薑蓉增添鹹味好似食緊魚柳咁啖啖肉🧡 海鮮砂鍋粥加入滿滿的海鮮熬出來的這一鍋粥遠處都聞到濃濃的香氣加上有海蝦、蜆肉等海鮮熬出的海鮮砂
本身我好鍾意食 #潮州打冷菜
知道於深圳擁有超過 30 間直營店的

「 陳鵬鵬潮汕菜 」 @cppteochew
喺今年3 月底正式登陸沙田新城市廣場
今次終於有口福同美媽擦返餐勁喔

主打鹵鵝的潮汕菜館🪿
曾榮獲中華鹵鵝大賽金獎🏅
法國鵝肝大賽亞洲首獎
香港潮州菜大賽銀獎
及連續4年榮登大眾點評「必吃榜」
除了用上精選頂尖食材
還有著經驗豐富經驗的
潮汕廚師團隊坐鎮👨🏻‍🍳❣

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

我哋二人一口氣order咗幾款菜式
大家開心share食
以下幾款菜式令我們記憶猶新呢 ⬇️

🖤 蜜蘭香(位)

甘薯蜜味、濃密幽蘭的茶香
有帶點荔枝的蜜韻
而且好處多多
更有助消脂去腻、减肥及降血脂等

🤎 金獎潮鹵拼盤

當中包括鵝片、鵝頸、鵝血、廣章
並堅持選用每日食新鮮象草的鮮鵝

好似食緊魚柳咁啖啖肉

🧡 海鮮砂鍋粥

加入滿滿的海鮮熬出來的這一鍋粥
遠處都聞到濃濃的香氣
加上有海蝦、蜆肉等海鮮
熬出的海鮮砂鍋粥特別香甜味美
一口氣吃了幾碗

2024-06-29 242 瀏覽
🎉深圳美食陳鵬鵬潮汕菜,終於來到沙田新城市廣場啦!🎉 獲獎無數的潮汕菜名店,實力果然名不虛傳!🏆榮譽滿滿:從法國鵝肝大賽亞洲首獎,到連續四年深圳美食必吃榜首位,再到《舌尖上的中國》製片人的贊譽👏🏢環境舒適:店內裝修明亮,無論是家庭聚會還是朋友聚餐,都是絕佳選擇!👨‍👩‍👧‍👦🍽️美食推薦:1️⃣ 潮鹵拼盤:鹵鵝片、掌翼、溏心蛋,每一口都是咸香鮮嫩,肉汁濃郁🦆2️⃣ 南澳蠔仔烙:蠔仔分量十足,粒粒飽滿,搭配木薯粉製成的酥脆口感,再配上煎蛋,簡直是美味到爆炸!🦪3️⃣ 煎鯧魚:榮獲香港潮菜銀獎的它,外皮香脆薄如紙,肉質鮮嫩滑口,絕對是你不能錯過的必試菜式!🐟4️⃣ 金獎鵝肝:口感細膩,比煎鵝肝少了油膩感,入口即化,讓人回味!🦆

🍽️美食推薦:
2024-06-23
2024-06-29 300 瀏覽
何為服務?不限時,唔使齊人,1夫霸佔1張大枱多過一粒鐘。只有3張大枱。等咗個半鐘,叫都未叫過。因為3張大枱都係得一個人。係咪應該檢討吓呢?老人唔係大晒,請體諒係出面餓到面青嘅人。亦唔該唔好再叫D老人去霸位。約咗人食飯唔該準時到。亦希望貴公司可以改改呢個服務。唔係隨時執笠。一晚一輪一枱客真係唔係叫服務。門口嘅姊姊亦好為難。請訂好規矩。令大家容易解決問題。約人食飯遲過2個鐘,應該都係唔想同你去食飯,不如放番張枱俾有需要嘅人
門口嘅姊姊亦好為難。請訂好規矩。令大家容易解決問題。
2024-06-27 443 瀏覽
大陸開過嚟嚟到發現好多人要等位,好在趕得切嗌一個好抵嘅午市套餐二人餐佢包個滷水拼盤,幾好味,不過鵝肉就唔會太多 每款得少少,提一提個流心蛋好好味!鵝紅都唔錯不過鍾意食肉嘅就一定唔夠 198嗰個餐會抵過298 侍應都好好,我哋問佢佢講 $58鵝紅份量唔算太多,呢間嘢嘅煲仔好淺嘅 所以送今餐嘅潮汕七種菜都係用呢個煲,不過我哋都食唔晒,因為太油啦今餐嘅煎䱽魚幾乎係炸 想食蛋太油所以跟餐叫咗個烏頭半條88反而幾好味幾啱食另外加鵝腎$48係我口味!不過我睇最多都係得一隻切片嘅份量炒粿條太油,同侍應講佢話佢叫廚房再整,諗諗吓我哋都係話唔要佢都OK 其實呢度服務態度超好 但係唔收假日,可想而知香港嘅餐廳真係好難同大陸鬥以後一定會再嚟食🤣不過會留多啲時間去排隊等位,如果唔係過咗兩點買唔到午市餐

不過鍾意食肉嘅就一定唔夠
198嗰個餐會抵過298 侍應都好好,我哋問佢佢講
今餐嘅煎䱽魚幾乎係炸 想食蛋太油
所以跟餐叫咗個烏頭半條88反而幾好味幾啱食
另外加鵝腎$48係我口味!不過我睇最多都係得一隻切片嘅份量

15 分鐘 (堂食)
午餐
2024-06-27 297 瀏覽

2024-06-25
5 分鐘 (堂食)