2024-05-17 472 瀏覽
沙田新城市廣場最近越來越多大陸過江龍進駐,包括探魚,太二酸菜魚,四面泰火鍋,方叔叔重慶老火鍋等等等等!感覺秒到了深圳商場!而這間被稱為“深圳必食潮汕菜店”終於殺入沙田!大家留港消費又一選擇!環境方面:裝修跟深圳分店裝修大致相同,地方寬躺!亦有卡座位食物方面:話到明必食潮汕菜,當然餐廳以潮汕菜為主!餐廳除了可以散叫之外,亦有套餐!套餐份量也很大,一個2人套餐,就算3個人食也可以雙人餐 $198工夫茶:(雙人餐 )鳳凰單叢雖然我對於品茶嚟講,同藝術一樣,只系「識條鐵」嘅啫!不過杯茶係幾好飲!而鳳凰單叢,鳳凰單叢因鳳凰山而得名!其實是烏龍茶的一種,亦有人稱鳳凰茶!潮菜頭牌:(雙人餐 )潮鹵拼盤鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋鵝片:咸香鮮嫩,肉汁濃郁的口感其他鹵水食材都非常新鮮和豐富,當中有掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋,全部都鹵得很入味又軟腍!靚湯:(雙人餐 )頭水紫菜魚丸湯2位紫菜的鮮美,帶出了湯的鮮味,魚丸爽口彈牙,入口鮮甜!蝦亦很彈牙!三者的鮮美都能發揮得淋灕盡致本季精選:(雙人餐 )香煎鯧魚半條鯧魚肉質細緻、肉厚又少刺!鯧魚煎的皮脆甘香,又能嘗到肉汁豐盈的鮮味!香煎亦沒有影響魚肉中的質感(雙

環境方面:
裝修跟深圳分店裝修大致相同,地方寬躺!亦有卡座位

食物方面:

雙人餐 $198
工夫茶:
(雙人餐 )鳳凰單叢

潮菜頭牌:
(雙人餐 )潮鹵拼盤
鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋
鵝片:咸香鮮嫩,肉汁濃郁的口感

靚湯:
(雙人餐 )頭水紫菜魚丸湯2位

本季精選:
(雙人餐 )香煎鯧魚半條

(雙人餐 )雞汁普寧豆干
普寧豆乾絕對是潮汕菜的一個代表品牌!其皮酥脆,肉嫩滑,味清香而馳名。

(雙人餐 )潮汕七樣菜
七樣菜同樣是潮汕菜的另一個代表品牌!七樣菜的由來:每年正月初七(人日)每逢這天,人們將七種蔬菜放在一起烹調,取個好意頭

主食:
(雙人餐 )蠔仔泡粥
這個蚝仔泡粥,真係好多料!蠔仔新鮮的飽滿有彈性!留意泡粥/粥/泡飯,三種口感不一樣!泡粥飽肚感會滿足一點!

甜品
(雙人餐 )椰汁仙草蜜2位
仙草蜜口感會比較煙韌,加上椰汁,絕對是清涼消暑的甜品

南澳蠔仔烙 $98
蠔仔新鮮的飽滿鮮美,配上煎蛋及木薯粉,香脆煙韌,又香又脆

整體來說,食物質素不差的,服務態度也超越左我期待!無論香港深圳,同樣做到水準,而價錢方面亦跟深圳差不多,計算埋來回車費及車程時間,絕對值回票價!
2024-04-29
  • 潮汕七樣菜
  • 南澳蠔仔烙
陳鵬鵬潮汕菜館 📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖最近越來越多大众点评必吃榜嘅餐廳至香港🤔陳鵬鵬三月尾都係香港開咗分店啦!第一間分店選址沙田新城市廣場,開業儀式當日場面好墟冚,午餐時段門口齊晒長龍!難得入到沙田又適逢新開張,當然要捧場下招牌菜!🪿金獎潮滷拼盤$188採用獨創12味草本卤湯,每日都會新鮮現滷,唔會重用老滷,欣賞呢份堅持!例牌份量都足夠四個人食,啖啖肉,滷水味香而唔鹹👍🏻🦐生醃甜蝦 $88辣辣地好惹味嘅甜蝦,醬汁味道有少少似泰式辣醬!做開胃菜一流👍🏻🥦🥬潮汕七樣菜 $68每餐飯都應該要叫啲蔬菜平衡下,呢鍋份量同菜嘅款式都好多,而且啲菜好鮮甜!🍲胡椒豬肚湯 $68估唔到例牌湯水都包含好多料!豬肚肉質柔滑,乾淨冇異味!兩個人飲每人都可以有兩碗!🐣🥚南澳蠔仔烙 $98必食推介❤️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻非常出色嘅蠔仔餅!蠔仔份量非常多,而且粒粒又大又飽滿,一啲腥味都冇!煎得極香脆,師傅特登面頭再加脆脆,增加口感,食落脆卜卜嘅嘢味!☕️🫖鴨屎香茶 $38平時食中菜一定唔會有鴨屎香!所以今次要試吓,我自己幾鍾意!
陳鵬鵬潮汕菜館
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖

最近越來越多大众点评必吃榜嘅餐廳至香港🤔

難得入到沙田又適逢新開張,當然要捧場下招牌菜!

🪿金獎潮滷拼盤$188

🦐生醃甜蝦 $88

🥦🥬潮汕七樣菜 $68

🍲胡椒豬肚湯 $68

🐣🥚南澳蠔仔烙 $98
必食推介❤️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

☕️🫖鴨屎香茶 $38
平時食中菜一定唔會有鴨屎香!
所以今次要試吓,我自己幾鍾意!
鴨屎香
海鮮粥
2024-03-31
鴨屎香
海鮮粥
2024-03-18 2577 瀏覽
🦆金牌鵝肝新派潮汕菜🌾-沙田新城市廣場呢期成日都有新餐廳開張 今次就嚟到呢間現代潮汕菜嘅小餐館食飯😋 主打以平民價錢就享受到鵝肝打冷同潮州粥等經典品項😎-🏅金獎鵝肝 🐟打冷魷魚 🦐生醃甜蝦 前菜冷盤㨂咗餐廳大推嘅金獎鵝肝 煙燻處理過再雪凍嘅鵝肝食落好creamy 唔會好重內臟嘅腥味 反而有少少似係雪糕咁 幾出色😋 另外打冷魷魚都幾爽口 而生醃甜蝦帶少少辣 好開胃😚-🫛雞汁普寧炸豆乾 🐟香煎鯧魚 小菜㨂咗呢兩道 豆乾同一般炸豆腐好唔同 入面比較更綿滑同creamy 加上外面嘅金黃脆皮 層次滿滿🤤 煎魚煎到金黃色 充滿油香😗-🥘鮑汁古法焗鮮鮑 難得同媽媽出街食中餐 所以㨂咗鮑魚仔孝敬佢🤣 鮮飽好入味而且都焗得好淋 而且個汁都好惹味 撈飯一流😂-🍲胡椒豬肚湯 🥥椰皇雞湯 餐廳都好推介佢哋嘅湯品 所以我哋就揀咗兩個嚟試吓😛 佢嘅胡椒豬肚湯好特別 落咗係蕃茄同酸菜 所以飲落胡椒味唔會太辣 反而多咗種酸菜嘅酸味 比較開胃 而且豬肚都好爽脆❤️ 另外椰皇雞湯真係圓個椰皇上碟 用咗椰青水煲 所以好清甜🤩-🥦潮汕七樣菜 有選擇困難嘅朋友就最啱揀呢個 因為包咗七款當季當造嘅時菜 食落好清甜 而且顏色繽紛 一
🦆金牌鵝肝新派潮汕菜🌾

🍲胡椒豬肚湯
🥥椰皇雞湯
椰皇雞湯

🥦潮汕七樣菜
有選擇困難嘅朋友就最啱揀呢個 因為包咗七款當季當造嘅時菜 食落好清甜 而且顏色繽紛 一次過就食到七款菜菜😘

🌾私房泉水白粥 $18/位
因為食飯太飽 所以揀咗白粥 搬到呢個平實無華嘅品項竟然去到最大嘅驚喜我哋🤩 佢嘅白粥好綿滑 但仍然保持咗米粒感 十分出色😍 餐廳話係因為佢地用咗特別嘅泉水同東北米先煲到嘅效果 夠咁心思👍🏻
私房泉水白粥

🫘陳皮紅豆沙 $20/例
甜品我哋揀咗紅豆沙 紅豆都幾飽滿 食落都有起沙感 唔錯 如果陳皮味再濃啲就更正啦😛
陳皮紅豆沙

📍陳鵬鵬潮汕菜 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓703A號舖

金獎鵝肝
鮑汁古法焗鮮鮑
私房泉水白粥
  • 生醃甜蝦
1. 坐左40分鐘 唔出聲都唔上餐前小食 又無壼茶比人2. 有左壼茶 又話無一枱一壼 食到後尾 比人收走左壼茶3. 食物偏油 茶杯偏細 叫你加茶又唔加茶4. 食完叫加茶 叫左4次 全部應左就算 唔同服務員 包括經理 答左你4次 都無人加 偏偏我見到佢加水比自己飲 反而唔加比個客 等左近10分鐘 唔大聲話佢 經理都唔過黎處理! 好差!5. 地方狹窄 又噪 大排檔環境質素 嘢食實屬一般 咁點解要專登出新地市等位食? 要同人逼! 仲要食到一肚氣!6. 再幫襯?不了!
1. 坐左40分鐘 唔出聲都唔上餐前小食
唔同服務員 包括經理 答左你4次 都無人加
偏偏我見到佢加水比自己飲
反而唔加比個客
等左近10分鐘
唔大聲話佢 經理都唔過黎處理! 好差!
5. 地方狹窄 又噪 大排檔環境質素 嘢食實屬一般
咁點解要專登出新地市等位食?
要同人逼!
仲要食到一肚氣!
6. 再幫襯?不了!

3天前 0 瀏覽
餐廳拎過中華滷鵝金獎,分店超過30間,而且價廉物美,性格比高🦢金獎潮滷拚盤($128)滷水時間恰到好處,滷水鵝既各部位肉質嫩滑入味,滷水香味濃郁,食落唔會滯。最正係溏心蛋嘅蛋黃熟度控制得啱啱好,流心嘅蛋黃配埋滷水嘅鹹香味道 🪿金獎鵝肝($98)鵝肝肥美,入口即溶,甜鹹嘅味道完美融合,更加突顯鵝肝嘅鮮味。 🐟香煎鯧魚($128)鯧魚肉質鮮嫩,煎至皮脆肉嫩,魚肉鮮味十足,簡單嘅烹調方法最能突顯鯧魚嘅鮮甜。 🥣海鮮砂鍋粥($98)粥底綿滑,米香濃郁。裡面既海鮮種類豐富,包括蝦、蠔同花蛤等等,鮮味十足。 🥥椰皇雞湯($68)雞肉嫩滑,雞味濃郁,燉煮時間恰到好處,肉質鮮嫩多汁。椰皇嘅甜味完全融入湯中,湯頭清甜滋補,飲落好舒服。

🦢金獎潮滷拚盤($128)

🪿金獎鵝肝($98)

🐟香煎鯧魚($128)

🥣海鮮砂鍋粥($98)

🥥椰皇雞湯($68)
雞肉嫩滑,雞味濃郁,燉煮時間恰到好處,肉質鮮嫩多汁。
椰皇嘅甜味完全融入湯中,湯頭清甜滋補,飲落好舒服。

沙田新城市廣場開左間食潮汕菜既新餐廳✨我同男朋友平時比較少食呢類型既菜~但見到網上討論度高,好似好受歡迎咁,都有興趣一試🤩我地平日6:30到餐廳,估唔到已經要拎飛等位,真係人氣高企❣️裡面環境新淨企理,光線充足👍🏻好好彩店員安排我地坐卡位,位置闊落,坐得好舒適🩵❥ 金獎潮鹵拼盤 $128係呢度既招牌菜‼️必試❤️有多款鵝既部位,包括鵝肉、鵝掌、鵝翼、鵝血,另外仲有豆腐、滷蛋~鵝肉好鮮嫩,滷水汁都調得岩岩好,夠香口入味🤩又唔會太咸!下次黎一定會再encore呢碟🤤❥ 金獎鵝肝 $98第一次食用滷水醃製既鵝肝😆鵝肝油脂甘香,味道濃郁,食落入口即溶🥰❥ 香煎鯧魚 $128鯧魚煎得好酥脆😍魚肉鮮嫩多汁,充滿魚油香味!送飯或者送粥食都唔錯🫶🏼❥ 南澳蠔仔烙 $98超推介✨✨上枱熱辣辣🔥蠔仔非常大粒飽滿,鮮味十足🤤蛋煎得香脆可口!好有風味既一道菜😋❥ 海鮮砂鍋粥 $98大大個鍋❤️二至四人食都可以~粥底味道鮮甜濃郁,口感綿滑,充滿鮮味~材料豐富,有唔少鮮蝦同蠔仔✨鮮蝦爽口彈牙,整體口感好滿足☺️❥ 鴨屎香(位) $20花香味濃,好清新💚澀感比較重,帶有回甘~好減油膩感,可以幫助消化✨
沙田新城市廣場開左間食潮汕菜既新餐廳✨
我同男朋友平時比較少食呢類型既菜~
但見到網上討論度高,好似好受歡迎咁,都有興趣一試🤩

裡面環境新淨企理,光線充足👍🏻
好好彩店員安排我地坐卡位,位置闊落,坐得好舒適🩵

❥ 金獎潮鹵拼盤 $128
係呢度既招牌菜‼️必試❤️
鵝肉好鮮嫩,滷水汁都調得岩岩好,夠香口入味🤩又唔會太咸!
下次黎一定會再encore呢碟🤤

❥ 金獎鵝肝 $98
第一次食用滷水醃製既鵝肝😆
鵝肝油脂甘香,味道濃郁,食落入口即溶🥰

❥ 香煎鯧魚 $128
鯧魚煎得好酥脆😍
魚肉鮮嫩多汁,充滿魚油香味!
送飯或者送粥食都唔錯🫶🏼

❥ 南澳蠔仔烙 $98
超推介✨✨上枱熱辣辣🔥
蠔仔非常大粒飽滿,鮮味十足🤤
蛋煎得香脆可口!
好有風味既一道菜😋

❥ 海鮮砂鍋粥 $98
大大個鍋❤️二至四人食都可以~
粥底味道鮮甜濃郁,口感綿滑,充滿鮮味~
材料豐富,有唔少鮮蝦同蠔仔✨
鮮蝦爽口彈牙,整體口感好滿足☺️

❥ 鴨屎香(位) $20
花香味濃,好清新💚
澀感比較重,帶有回甘~
好減油膩感,可以幫助消化✨
2024-05-16
5天前 0 瀏覽
潮州菜嚟講,呢間好出名,內地有好多分店但係都要排長龍,估唔到嚟到香港都唔例外!已經係嚟食第二次,八點都仲要排隊。座位好闊落舒適,我最愛呢度嘅鹹肉糭😍($38)係潮汕風味,非常之鹹香,有肥豬肉鹹蛋黃同埋栗子餡,但係食落去一啲都唔油膩,食咗一啖已經食到停唔到落嚟!金獎潮滷拼盤($128)滷水鵝係必食!一次過可以試吓唔同嘅口味,有鵝肉,滷蛋,鵝掌翼等,好入味,好嫩滑,而且水準穩定,好好味🤤海鮮砂鍋粥($98)係用有機大米加入花甲,大蝦同埋蠔仔煮成,海鮮嘅精華滲入粥底,好鮮味😋香煎䱽魚($128)第一次食呢種煮法,食落去外脆內滑,有啲香口,會有少少骨,小心就可

呢間野叫飛,工作人員係狂禁號碼,又唔睇邊個號碼先同後就求其比左枱比後面號碼,仲要下一張係要等勁耐先有,只係求其講句唔好意思就算,啲工作人員比人嘅感覺係唔覺得自己做錯,服務態度係好差若果唔係想試下新食肆都唔會去幫襯,冇下次

若果唔係想試下新食肆都唔會去幫襯,冇下次
2024-05-22
2024-05-22 0 瀏覽
陳鵬鵬係外地長期滿座,竟然而家開到黎香港🫢香港店舖位置都坐得舒服,而且人流不斷,店員服飾最令我深刻印象一定係頂帽,好有特色,食物味道正常,但係上菜嘅速度真係要改善下!!!!坐低會免費送杏仁曲奇🍪有啲似內地,呢樣幾好👍我地叫左個2人餐,超抵食~200有找食到勁多野,真係有啲估唔到😍—工夫茶|一鳳凰單叢佢用左茶包放杯,佢枱面放咗一壺熱水,比起平日一壺茶既茶包咁濃郁,茶味可以更香潮滷拼盤例鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋一次過試齊鹵鵝精華,每一樣都好食,重點係套餐份量唔少,價錢超合理佢甄選基地專供澄海獅頭鵝,十幾種草本鹵汁滷製,每日五次新鮮出爐,絕不過夜,絕無味精 仲要散叫可以叫上庄/下庄,雖然我唔係好知有咩分別,但係第一次見鵝係可以咁簡要上定下選用優質鷄蛋,安全美味雞蛋蛋黃唔會過熟,蛋味都香鵝翼肉質緊實,越食越香頭水紫菜魚丸湯2位精選頭水紫菜,比一般紫菜更鮮甜,與魚丸同鮮蝦一起煮,滿滿鮮甜滋味有西芹 ,紫菜,鮮蝦,魚丸,飲落清甜本季精選香煎鯧魚半條榮獲香港潮州菜大賽銀獎,鯧魚經過特殊處理再煎香,金香鮮美半條份量都唔少,食落香脆雞汁普寧豆干想食,但佢賣曬轉左蝦餅比我🥲🥲香脆,加佢醬汁更香潮汕傳
陳鵬鵬係外地長期滿座,竟然而家開到黎香港🫢
坐低會免費送杏仁曲奇🍪
有啲似內地,呢樣幾好👍
—工夫茶|一
鳳凰單叢
潮滷拼盤例
鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋
選用優質鷄蛋,安全美味
雞蛋蛋黃唔會過熟,蛋味都香
鵝翼肉質緊實,越食越香
頭水紫菜魚丸湯2位
有西芹 ,紫菜,鮮蝦,魚丸,飲落清甜
本季精選

香煎鯧魚半條
榮獲香港潮州菜大賽銀獎,鯧魚經過特殊處理再煎香,金香鮮美
半條份量都唔少,食落香脆
雞汁普寧豆干
想食,但佢賣曬轉左蝦餅比我🥲🥲
香脆,加佢醬汁更香
潮汕傳統,一次食完七種蔬菜,健康好意頭
我估唔到啲菜幾嫩幾好食
一主食
蠔仔泡粥
蠔仔加上方魚碎,食落香胡椒味,蠔仔都多而且解甜,幾出色
甜品
椰汁仙草蜜2位
做飯後甜品幾好,又唔會太甜
2024-05-21 0 瀏覽
最近沙田新開左間潮汕菜,同屋企人即刻去趁下熱鬧試下~叫左個鵝肝同滷水拼盤做前菜。鵝肝粉粉綿綿,入口即化。相對西式鵝肝嚟講,個人認為呢到嘅鵝肝騷味更少,相對易入口。滷水拼盤有鵝片、掌翼、豆腐、廣章同溏心蛋。咩都有少少,可以咩都試吓。食材用咗12種草本滷湯每日新鮮現滷,難怪咁香咁入味。香煎鯧魚幾有驚喜。香煎令到魚油味道出哂嚟,而且令魚肉質感同鮮味更為特出。南澳蠔仔烙好大一盤!蠔仔粒粒肥美。外層酥酥脆脆,加入木薯粉令到口感更為煙靭獨特。海鮮砂鍋粥有蝦、蜆、蠔水等海鮮同有機大米一齊熬煮,超鮮味。米粒軟糯,配埋滷水拼盤食好有潮汕味道。

最近沙田新開左間潮汕菜,同屋企人即刻去趁下熱鬧試下~

-陳鵬鵬潮汕菜館-📍沙田.經過沙田新城市廣場7樓,見到有間新開嘅潮汕菜餐廳,望見櫥窗嘅食品展示都好似好吸引,於是就決定喺度晚餐。.原來呢間喺國內都好出名,價錢唔貴而且選擇好多。.點完茶後侍應會送上呢個小食,係黑糖味好重嘅脆餅,咬落中間係空心嘅,十分有趣。.蜜蘭香茶葉的選擇都有6種,其中鴨屎香、蜜蘭香和通天香比較少聽到。選擇了蜜蘭香,係青茶的一種,顏色較淡,而飲落很輕盈清甜。.金獎潮鹵拼盤 ($128)用咗秘製嘅草本老湯去炮製嘅拼盤,新鮮現製,入味之餘味道又好有層次。份量好多,有鵝片、掌翼、廣章、豆腐和糖心蛋。廣章比較特別,係潮汕特式豬肉條,食落有點似扎肉和貢丸之間。.香煎鯧魚 ($128)份量都唔少,而且好細心地切成小塊,將鯧魚嘅魚皮煎至乾脆金黃,食落肉質嫩滑。而且冇乜細骨,連不太識食魚嘅朋友都大讚。.南澳蠔仔烙($98)好欣賞佢哋用左2層碟去上菜,令蠔烙唔會因為放耐左而被油浸返軟身。食落同一般嘅蠔烙有些少分別,呢款食落更軟糯,而且蠔仔都好大粒新鮮,加埋胡椒粉提味,非常滿足。.潮汕七樣菜($68)點咗呢款比較清淡嘅潮汕七樣菜,七種唔同嘅蔬菜加埋肉碎煮成,湯頭清甜不油膩。.海鮮砂鍋粥($
-陳鵬鵬潮汕菜館-
📍沙田
原來呢間喺國內都好出名,價錢唔貴而且選擇好多。
蜜蘭香
金獎潮鹵拼盤 ($128)
廣章比較特別,係潮汕特式豬肉條,食落有點似扎肉和貢丸之間。
香煎鯧魚 ($128)
南澳蠔仔烙($98)
潮汕七樣菜($68)
海鮮砂鍋粥($98)
用砂鍋煮煮成嘅粥,口感特別滑身。有各式各樣嘅海鮮,如海蝦、蜆和蠔仔等,令到粥底更加清甜。
2024-05-18 0 瀏覽
最近沙田新城市廣場新開左一間潮州菜嘅餐廳,呢間聽聞係大陸都好出名,沙田呢間係香港第一間分店,無論Lunch定Dinner都好多人排隊🔥今次同屋企人一齊嚟試吓係咪咁出名☺️.味道:🌕🌕🌕🌕🌗人均消費:$200鴨屎香茶 $10/位潮州人最愛飲茶,呢間淨係茶均種都有5-6款,鐘意飲茶就啱晒☺️達濠魚丸湯 $48呢個湯好足料!有蝦、2粒魚丸同紫菜,飲落味道清清地,有種屋企煲紫菜湯嘅味道🥰蝦肉同魚丸都好彈牙,唔錯☺️金獎潮鹵拼盤 $128呢個拼盤份量都唔少,有鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋😋鵝肉同豆腐都滷得好入味👍🏻2-4人Share都夠晒食☺️香煎鯧魚 $128呢個菜係獲得香港潮州菜銀獎,好似會好好食咁😋但講真條魚係煎得好外脆肉嫩,真係幾好食👍🏻而且鯧魚會切件煎,唔洗驚有骨或者唔識食☺️雞汁普寧炸豆幹 $68潮州豆腐一向都好出名,呢個豆腐加左雞汁真係令到個豆腐昇華左🤩豆腐豆味好香,炸到外脆內軟,真係好好食🤤潮汕七樣菜 $68食左咁多肉,食番個菜Balance番☺️呢款可以叫雜菜煲,因為會有7款時菜☺️蠔仔泡粥 $98潮州粥可以話係潮州菜嘅重點,估唔到蠔仔有超多👍🏻食落唔會好咸,係介乎湯飯同粥之間☺️呢個可以再
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

香煎鯧魚 $128

雞汁普寧炸豆幹 $68
潮汕七樣菜 $68

蠔仔泡粥 $98
潮州粥可以話係潮州菜嘅重點,估唔到蠔仔有超多👍🏻食落唔會好咸,係介乎湯飯同粥之間☺️呢個可以再叫😋

椰汁仙草蜜 $20
甜品就正正常常☺️
  • 潮汕七樣菜
  • 金獎潮滷拼盤
  • 椰汁仙草蜜
  • 香煎鯧魚
🆕沙田新城市近期開咗幾間內地「過江龍」餐廳7️⃣樓美食區更引入深圳著名滷鵝頭店-陳鵬鵬🌟主打金牌鵝肝及新派潮州菜式🔆剛開業期間光顧過一次當時好抵食, 做緊5-7折優惠🈹😌相隔1個月再食, 今次食午市免加一😙店員服務依舊良好👍🏻🔸金獎潮滷拼盤(例) $188 7/10餐廳獨創12味草本滷湯, 每日新鮮現滷👨🏻‍🍳👌🏻份量足夠3-4人食☑️鵝肉, 鵝掌, 鵝翼, 滷水豆腐, 溏心蛋🥚🔸肥美下莊鵝片🪿(例) $150 7.5/10鵝片肉嫩, 唔韌, 啖啖肉🥰🔸胡椒豬肚湯 🥣$128 7/10🐷豬肚爽脆, 湯中加入番茄🍅和酸菜中和味道飲落胡椒味都幾重😲, 十分驅寒🔸香煎鯧魚🐟 $128 7/10 一碟8塊, 外皮煎得金黃香脆🤩肉質嫩滑, 充滿魚油香味🤤🔸家鄉炒粿條 $78 7/10🔸牛肉炒粿條 $98 6.5/10🛎️即叫即炒粿條口感Q彈🥢🐮牛肉醃得有點兒過咸🥴加入雞蛋, 菜甫, 青菜粒等炒勻一道簡單又美味的主食🥰~🔸潮汕七樣菜🥬 $68 5/10煲中集齊7款當造菜🥬☑️白菜, 椰菜, 娃娃菜, 小棠菜, 芫荽, 韭菜, 菜心🤔煮得偏淋些, 更加入豬肉碎, 增添香味🔸菊花茶🫖(壺) $36
🆕沙田新城市近期開咗幾間內地「過江龍」餐廳

店員服務依舊良好👍🏻

🔸金獎潮滷拼盤(例) $188 7/10
餐廳獨創12味草本滷湯, 每日新鮮現滷👨🏻‍🍳
👌🏻份量足夠3-4人食
☑️鵝肉, 鵝掌, 鵝翼, 滷水豆腐, 溏心蛋🥚

🔸肥美下莊鵝片🪿(例) $150 7.5/10
鵝片肉嫩, 唔韌, 啖啖肉🥰

🔸胡椒豬肚湯 🥣$128 7/10
🐷豬肚爽脆, 湯中加入番茄🍅和酸菜中和味道
飲落胡椒味都幾重😲, 十分驅寒

🔸香煎鯧魚🐟 $128 7/10
一碟8塊, 外皮煎得金黃香脆🤩
肉質嫩滑, 充滿魚油香味🤤

🔸家鄉炒粿條 $78 7/10
🔸牛肉炒粿條 $98 6.5/10
🛎️即叫即炒
粿條口感Q彈🥢
🐮牛肉醃得有點兒過咸🥴
加入雞蛋, 菜甫, 青菜粒等炒勻
一道簡單又美味的主食🥰~

🔸潮汕七樣菜🥬 $68 5/10
煲中集齊7款當造菜🥬
🤔煮得偏淋些, 更加入豬肉碎, 增添香味

🔸菊花茶🫖(壺) $36
壺的容量較細, 斟3杯已經要再Fill水🙈

• 家鄉炒粿條
2024-05-18 0 瀏覽
朋友推介,有人氣潮州菜館最近落戶沙田市中心。既然在我區內,當然要去會一會。這間潮州菜館,原來在深圳已經開了三十多間,剛於兩個月前落戶香港,而且選址沙田。特別之處在於不設訂位,據店員解釋是因為店內位置並非很多,為避免得失客人,所以取消訂位安排。晚市是下午5時開始,如果要確保有位,最好是在5時前到來取籌,到了5時就可以按號入座,亦沒有用餐時限。店員都戴了草帽及口罩,而店內有「四大承諾」,包括“30分鐘未上齊超時菜品5折”、“菜品沒有添加味精雞精”、“不合口味可退可換”及“不收服務費”,以及「七不收」:不收費項目包括冷熱水、餐巾紙、消毒巾、打包盒、自帶酒水、餐前小食及加一服務費等,似乎很多承諾,其實亦是很多食客一般常有對一些潛規矩的微言。我們二人取籌後,到了5時開始,依叫號入座,不消一會已經全館滿座了。聽鄰座的說在深圳的分店如何更好,但話得說回來,始終香港店就是香港店!當然在日本、東歐以至在塔斯曼尼亞食到的海產跟香港的一定有分別。這裡的服務員都很有禮物及主動提供服務,在現今香港的服務業,這種態度是很重要的。由於沒有用餐時限,我們可以從容點菜,也看看是否真的有送餐的承諾。未到六點,所有的客人都

由於沒有用餐時限,我們可以從容點菜,也看看是否真的有送餐的承諾。未到六點,所有的客人都開始食晚餐,這現象在香港來說真是有些特別,如果剛歎過下午茶的就真的要考慮。

先來的是潮汕特色小食的蒜香金沙骨 ($88),熱呼呼的排骨,細細粒而且碟頭不算大,不過香氣撲鼻,也不太多油及多餘的粉漿,味道還算肉嫩而帶有濃郁的蒜香。
蒜香金沙骨
繼而是小吳烤蝦 ($88),共有六隻,蝦不是很肥美大隻,而且烤得比較乾身,但亦算肉爽彈口,香脆而有鮮蝦味。
小吳烤蝦
再來的是白灼南澳魷魚半條($88),魷魚據講是以燈照手釣的方法捕來的。白灼後凍上,肉質爽脆有口感,保持原有鮮味,佐以豉油及wasabi,如同刺身般的食法。
白灼南澳魷魚半條
海鮮砂鍋粥(小份) ($98),內有蝦、蠔仔、花甲及有機大米熬煮而成,配以冬菜及芫茜,粥底不錯,約有十碗,海鮮亦份量足夠,鮮味十足。
海鮮砂鍋粥(小份)
後來再加了甜品芋圓仙草蜜 ($25)和紅糖仙草蜜 ($20),看似很細碗,但糖水不太多而仙草卻是滿滿的。原來第二碗只收半價。
芋圓仙草蜜
紅糖仙草蜜
食完後也未到7點,門外還有很多人在排隊等候。而且食後也不覺得有口渴及口酸,看來真的沒有落味精了。
蒜香金沙骨
小吳烤蝦
白灼南澳魷魚半條
芋圓仙草蜜
紅糖仙草蜜
  • 海鮮砂鍋粥
  • 白灼南澳魷魚
2024-05-17 0 瀏覽
陳鵬鵬潮汕菜館終於開到嚟香港啦, 之前嘅"七不收"震驚香港飲食界,另外得到蔡瀾嘅加持,3月開業至今,餐廳經常爆滿,一位難求😋😋😁😁😄🪿鳳凰單叢鵝肝🪿 $98鵝肝綿密潤滑,入口即化,醇香令人回味,不愧為得獎菜式,味道同口感都係水準之上🐟打冷午筍魚🐟 $88午筍魚即平時我哋食開嘅馬友,質感嫩滑,魚香味十足, 師博已經起肉去骨,配上潮汕菜常見嘅普寧豆醬,啖啖魚嘅鮮味充斥口腔呢🐟香煎鯧魚🐟 $128真真正正做到外脆內嫩嘅口感,魚油香味十足,調味相對簡單,只係落咗鹽煎製,食嘅係師博嘅功力,越係簡單,越難做得好,相當令人滿意🍲胡椒豬肚煲🍲$128豬肚鮮嫩爽脆, 無異味,第一次食咁好食嘅豬肚,豬肚同酸菜份量好足;胡椒湯底濃香,飲完個身暖晒,3-4人分享一鍋都無問題🥬潮汕七樣菜🥬 $68共有7 款菜喺入面,輔以豆醬調味,感覺清爽,係潮汕菜嘅傳統菜式🍵鴨屎香2位🍵 $20陳鵬鵬食材同味道都令人相當滿意,難怪會大排長龍, 想食嘅就要早啲去拎位啦🤩🤩😙😛😛陳鵬鵬潮汕菜館地址:沙田沙田正街一期703a新城市廣場18-19號#陳鵬鵬#潮汕#潮州菜#七不收#熱門餐廳#人氣餐廳#潮州菜餐廳#過江龍#深圳餐廳#沙田#

🪿鳳凰單叢鵝肝🪿 $98

🐟打冷午筍魚🐟 $88

🐟香煎鯧魚🐟 $128

🍲胡椒豬肚煲🍲$128

🥬潮汕七樣菜🥬 $68

🍵鴨屎香2位🍵 $20

陳鵬鵬潮汕菜館
地址:沙田沙田正街一期703a新城市廣場18-19號

#陳鵬鵬#潮汕#潮州菜#七不收#熱門餐廳#人氣餐廳#潮州菜餐廳#過江龍#深圳餐廳#沙田#沙田餐廳#香港首店#人氣餐廳#蔡瀾#鯧魚#午筍魚#打冷#潮州打冷#馬友#胡椒豬肚#酸菜#鴨屎香#免加一#餐廳推薦