2010-12-29 57 瀏覽
放工後都七八點,走在上水街頭,四處看看有什麼想食的,有時真的會幾煩.陳六記早一年前光顧過,其脆皮五層肉,日日即烤,就算放上一日都是脆口的,令人幾懷念.一個套餐包一碟燒肉飯及例湯,亦不過是三十二蚊,如果是一碟有水準的燒肉,那是一點都不貴,但上次美好的回憶,今次是通通打破.湯是雪耳冬瓜煲豬骨,火喉是夠的了,小小的一碗,湯料又佔了三份一,喝兩啖便沒了.燒肉另外用碟上,單以賣相就比以前好得多,仲滿心歡喜的咬第一啖,奇怪,芝麻皮是一點都不脆,講衰點,仲要係韌皮,出事啦.雖然肉味依然香濃,但當最好的賣點失去時,仲有乜好講?睇怕要再隔一陣先好再黎.
2010-04-04
1 分鐘 (堂食)
2010-01-25 63 瀏覽
今日去到叫左燒鴨瀬的燒鴨又蘇又鹹...的燒鴨又只得骨.....的湯又鹹例湯又凍......環境又一般.....的店員都算有禮貌
今日去到叫左燒鴨瀬
的燒鴨又蘇又鹹...
的燒鴨又只得骨.....的湯又鹹
例湯又凍......
環境又一般.....的店員都算有禮貌
2009-10-04 49 瀏覽
昨日中秋, 在街日逛了一圈, 沒什麼胃口, 想起很久違的陳六記互層燒腩, 買了燒腩飯盒回家, 結果大失所望, 著名五屠燒腩變為兩層, 明顯是用雪猪, 又鞋口, 很失望.tips: 一定要堂吃才吃到好東西!

tips: 一定要堂吃才吃到好東西!
2009-10-03
自從加入了多位新同事後,新飯團已成形,其實人多不單好辨事,人多亦都好開飯,這天下午去了陳六記食晏,入到去發現店主安裝了全新的高清薄身液晶體大電視,日後吃飯也可看看高清新聞台。人多了不用只叫碟頭飯,今日叫了一客自選炭燒五層樓小菜套餐,菜牌上有廿多款小菜選擇,除了招牌炭燒五層樓燒肉外,還有一大窩例湯、香菠咕嚕肉及通菜炒牛肉,是日例湯是真材實料雪耳煲猪骨湯,在窩內有很多完整一大朵的雪耳球,小菜也不錯,咕噜肉雖然是煑很淋上酱汁,但猪肉的肉質不俗,夠厚肉之飯又夠彈性;通菜炒牛肉炒得香而不油膩,菜身仍能維持脆口、外表翠緣,套餐不包白飯,加上白飯、茶錢,總共一百七十四元埋單,這套餐份量不輕,又有多款小菜吃,都算幾抵食。最後要讚一讚陳六記的普洱,雖然只收兩元茶錢,但茶味香濃,湯色厚黑而不苦澀,入口很滑身,比龍景軒收廿蚊茶錢的普洱更好。

炭燒五層樓燒肉
炭燒五層樓燒肉
雪耳煲猪骨湯
香菠咕嚕肉
通菜炒牛肉
  • 炭燒五層樓,香菠咕嚕肉,通菜炒牛肉
2009-04-14 38 瀏覽
幼稚園時代曾在上水居住,不過記憶已十分模糊復活節留港消費,不想跟人擠, 決定往新界走選了幾間熱門店,都不過爾爾想起幼時吃過陳六記的燒肉美味得很, 立即前往四周車多人不多, 午後陽光裡傳來出爐燒肉香,陳六記仍是老模樣!店內冷清,但剛出爐的燒肉著實誘人, 要了一斤, 才八十塊, 香嘖嘖, 在車上吃起來,每到燈位,司機立即要求添食,我當然不後於人, 果然是舊時一級好味道,且慢,略有點咸,如何解決?老食物要用老方法回家沾糖和芥醬實在係一級美味!
幼稚園時代曾在上水居住,不過記憶已十分模糊
復活節留港消費,不想跟人擠, 決定往新界走
選了幾間熱門店,都不過爾爾
想起幼時吃過陳六記的燒肉美味得很, 立即前往
老食物要用老方法
回家沾糖和芥醬
實在係一級美味!
2009-04-12
  • 燒肉
2009-03-19 38 瀏覽
筆者在粉嶺一帶辦公差不多有兩年了,所以經常與同事一齊响聯和墟一帶食晏。不過,食得多唔多唔少都會稍嫌單調,於是今日去遠啲,到上水附近搵嘢食。見坊間食評介紹,在上水石湖墟有一燒味檔以燒肉聞名。筆者慕名而來,一睹其廬山真面目。午市燒味雙拼套餐三十蚊,如果搭燒肉嘅話三十五蚊,可想而知佢地對自家製嘅燒肉多麼有信心。套餐嘅例湯味道淡如開水,沒有什麼可以品評。當然佢唔係主角,不大提及亦無傷大雅。這裡嘅燒肉聽聞係用炭爐燒的,無怪乎入口有一種煙燻嘅豬肉香氣。燒肉以腩肉為原材料,腩肉一層脂肪夾著一層瘦肉,為發揮燒肉嘅最高境界奠下基石。雖說是五層花腩,實情是豈止五層。最底一層係軟骨組織,稍有牙力的可以輕易咀嚼吃掉,之上係一層瘦肉,肉質不韌,咀嚼不需用死力,亦是此層最能發揮炭爐所產生嘅煙燻味,唔會如一般燒肉般瘦肉部分又韌、鞋及鹹,一流!如圖所見,瘦肉被燻成深棕色,可見幾入味。中間嘅一層係類似嫩肉組織,有點肥美但不油膩。之後係一層脂肪,如果驚肥嘅話可以略過,雖然經炭爐烘焗之後大部分豬油已經迫咗出嚟,入口嘅感覺只會係爽滑而唔係油淋淋。最外一層係芝麻皮,可惜筆者食到嘅燒肉不是新鮮製成,芝麻皮已經唔係十分脆,是整塊燒

中間嘅一層係類似嫩肉組織,有點肥美但不油膩。之後係一層脂肪,如果驚肥嘅話可以略過,雖然經炭爐烘焗之後大部分豬油已經迫咗出嚟,入口嘅感覺只會係爽滑而唔係油淋淋。最外一層係芝麻皮,可惜筆者食到嘅燒肉不是新鮮製成,芝麻皮已經唔係十分脆,是整塊燒肉嘅唯一敗筆。

除了燒肉之外,筆者以白切雞拼之。見白切雞骨髓是鮮紅色,是新鮮雞來的。雞肉也很嫩滑,不過老套一點筆者亦係那一句:本地新鮮雞已經失去雞味。除比較肥膩點之外,沒有其他可以批評了。
湯味淡薄如開水
2009-03-19
2009-02-21 48 瀏覽
日期 : 2009年2月21日 - 午餐今天去石湖墟找陳六記, 因為網上見人話燒肉好食, 但石湖墟的橫街真係好難揾. 舖的裝修係舊式飯店嗰隻Feel, 有啲似九龍城南記嗰種.坐低後我叫咗嗰炭燒五層燒肉例牌($43)一碟, 食落啲皮(有2mm厚)真好脆, 果然炭燒. 另外的肉真係好有層次, 一層肉一層膏, 勁好食. 如果熱啲, 會更香更好味. 但我都覺得比太子間永合隆啲燒肉好食.嗰例湯就差啲, 應該係開咗水, 所以比較淡味.總結: 炭燒五層燒肉好味, 必試.
日期 : 2009年2月21日 - 午餐

坐低後我叫咗嗰

嗰例湯就差啲, 應該係開咗水, 所以比較淡味.

總結: 炭燒五層燒肉好味, 必試.

勁脆五層炭燒燒肉(正)
例湯(稀咗啲, 淡味)
勁脆五層炭燒燒肉(正)
例湯(稀咗啲, 淡味)
  • 炭燒五層燒肉
2009-01-05 38 瀏覽
今天帶了同樣好食的同事走到石湖墟,去了我久未造訪的陳六記食晏,現今在本地還用炭爐做燒臘的真的罕見,上水陳六記是碩果僅存的一間,連電視飲食節目也曾介紹它聞名已久的炭燒五層樓燒肉,它位於石湖噓一條內街,位置不太好找,從火車站走過來,如不熟路最好問一下街坊。 裝修是那種老店格局, 環境只是非常一般。我要了炭燒五層樓燒腩拼切鷄飯,同事則要了叉燒燒肉飯,午市送例湯菜乾猪骨湯,下單只須兩、三分鐘便湯、飯都送來了,湯碗内有很多菜乾及一大件連肉的大猪骨,有這麽多料不用也無須下"師父",湯水夠清已捌油,不像早期來時那麽有點油腻。 所謂炭燒五層樓是闱五花腩肉來燒,今天的燒肉看來果然層次分明,分别是最底層是那脆身的軟骨層,第二層是全瘦肉,第三層是較薄的真皮嫩肉,第四層是已燒至卸油的肥肉,最頂一層是燒得香脆的脆皮。 最欣賞的是燒肉皮那陣炭燒的天然香味,表皮以炭火燒後有層歷久不冧的脆皮,在現代人眼裹那一層厚肥肉绝對不符健康之道,但在傳统新界人口内就變成上品了,事實那層羔經炭火燒後入口不覺油膩,還很有層次感及爽口呢! 記得以前曾經吩咐伙記要少肥肉,但伙記給了差不多全廋的燒肉,入口便没那麽爽口了。 同

所謂炭燒五層樓是闱五花腩肉來燒,今天的燒肉看來果然層次分明,分别是最底層是那脆身的軟骨層,第二層是全瘦肉,第三層是較薄的真皮嫩肉,第四層是已燒至卸油的肥肉,最頂一層是燒得香脆的脆皮。 最欣賞的是燒肉皮那陣炭燒的天然香味,表皮以炭火燒後有層歷久不冧的脆皮,在現代人眼裹那一層厚肥肉绝對不符健康之道,但在傳统新界人口内就變成上品了,事實那層羔經炭火燒後入口不覺油膩,還很有層次感及爽口呢! 記得以前曾經吩咐伙記要少肥肉,但伙記給了差不多全廋的燒肉,入口便没那麽爽口了。 同事都很欣賞這五層樓,但叉燒便太乾身不夠質素了,而切鶏也只是中規中距。

埋單每人三十元加兩元茶錢,茶葉特别是普洱質素唔錯,食完肥膩嘢,飲杯濃普洱消滯最適合,以這個價位茶、湯、飯有齊,算係幾抵食。

通常可口的食物如豬油渣都不太健康,只要吃時適可而止,偶而食一次,相信也不會影嚮健康。 誠意向大家推薦這已罕見傳统炭燒五層樓燒肉!

例湯: 菜乾猪骨湯
五層樓燒肉切鶏飯
叉燒燒肉飯
五層樓燒肉切鶏飯
叉燒燒肉飯
  • 炭燒五層樓燒肉,濃普洱
2009-01-03 27 瀏覽
昨晚一家去了陣六記食晚飯, 其實都好耐冇來呢間中菜館食飯。主要原因的菜色的質收方面越來越差。我點了兩個小菜及一個湯, 小菜有豆腐斑腩煲及魚香茄子煲, 老實講菜色方面很油膩, 好似落左一斤油的感覺, 而家兩個小菜的味道十分似, 簡直以為自己點一個一品鍋。至於我, 比較欣賞湯, 我點一個魚頭豆腐湯, 材料十足, 魚頭很鮮味, 但味精份量多了少少, 飲完反而很口渴。

• 魚頭豆腐湯
2008-11-07 10 瀏覽
來到上水,想搵聞名已久嘅陳六記食五層燒腩。當日入到去見到全部都是男士食嘢,一個女人都冇,再加上門面好殘舊,我阿媽話想走人,我就話呢度嘅五層燒腩好出名架。試下先啦! 於是我叫咗一碟燒腩飯,有例湯送,燒腩係層次分明嘅,個皮好香脆有鬆化的感覺但好細塊,味道果然名不虛傳,只是我唔鍾意佢d肥膏,例湯普普通通。羅漢齋炒麵就炒得很不錯,食完隻碟唔會好多油,值得一讚!下次有機會再試埋其他小菜先
  • 五層燒腩
2008-07-10 22 瀏覽
呢一間係我第一個要推介既食店唔好睇佢好似up up dup dup佢d燒腩仔....真係....食到我想喊...果5層層次分明既肉同脂肪...不得了仲有大時大節既盤菜....諗起都流口水~
呢一間係我第一個要推介既食店
唔好睇佢好似up up dup dup
佢d燒腩仔....真係....
食到我想喊...

果5層層次分明既肉同脂肪...
不得了

仲有大時大節既盤菜....
諗起都流口水~

• 燒腩仔....
2008-06-04 28 瀏覽
前日中午一個人獨自去上水找尋聞名已久嘅陳六記食午飯。已知呢度嘅五層燒腩好出名。故叫咗一碟燒腩叉燒飯($30),有例湯送。燒腩係層次分明嘅,皮脆肉滑,果然名不虛傳,但叉燒就硬咗啲,例湯上有浮油物體。
燒腩叉燒飯
2008-04-05 38 瀏覽
陳六記除了燒臘以外,其實還有供應一些小菜,客人還可預訂當食或外賣盆菜,盆菜由四人至十六人份量都有,午市就有七、八款固定的午市小菜套餐,今天我吃的就是宮保丁套餐,包一碗例湯及白飯。一大碟宮保丁拌以幾種蔬菜一起炒,有青、紅椒、芽菜及芹菜,红紅缘綠的買相很好,而且雞丁又很嫩,味道豐富,整碟油份不多不會太肥腻,加上有大量菜蔬,是一道均衡的健康午餐。例湯料足味濃,相信無須落「師父」也夠味。

例湯料足味濃,相信無須落「師父」也夠味。
宮保丁
宮保丁套餐
菜乾廋肉湯
2008-03-21 31 瀏覽
很早以前已聽閒呢度d炭燒腩肉好正,但一直無機會試試,就找了一個晚上,放工時早點下車看看龍與鳳.套餐是可以加錢要一碟菜芯,加上原本的例湯,飯及一碟燒腩仔,三十圓左右.店舖位處橫街之中,但找亦不太難,門面欠奉,招呼一般,當然地要了燒腩餐.先來的例湯是西洋菜湯,明顯地火侯不足,西洋菜依然硬堀堀,湯水輕清,我此等湯怪,仍是覺得不喝也罷.主角上場,只見表皮燒得有點燶,而且已過了出爐時間,所以肉質欠光澤,但五層肉名副其實,壁壘分明,咬一口,皮脆得鬆化,肥脂與肉相間,肉質嫩滑,跟外表是兩碼子的事,實在高水準.蘸點芥末吃,反而影響口感,而且芥末加入太多白醋,香味給搶去,不要也不是損失.

2008-03-18 33 瀏覽
從電視飲食節目中知悉上水這間仍然以炭爐燒烤的老牌燒臘店,今天下午便和同事一起來試吓,這是間舊區中的老店,當然裝修和環境比較老舊,座位亦不多,我們進去正店旁窄巷内的分店,座位較鬆動一些。一坐下伙記就來招呼先開壺普洱,想不到這免收茶錢的茶葉也很香濃,跟著當然叫碟叉燒燒肉飯,隨飯送的冬瓜薏米燒骨湯很清甜,只是稍為肥膩了一點,不久燒味飯也送到,燒肉是真的"五層樓",但第一層的肥肉在今天的標準是厚了一點,我較喜歡像里奥相中帶一層很薄的肥肉那樣,我為了健康只好吐出大部份肥肉,炭爐燒的腩肉外皮果然脆卜卜,而且帶少少炭火燒的獨特氣味。叉燒是那種肥、廋相間的,較全廋的可口但又不是太肥,飯中深色的醬油下了很多,如果可以像再興一般讓客人自已加燒汁就更理想了。整體可以,日後都會間中嚟食吓。

整體可以,日後都會間中嚟食吓。