2023-02-27
以前大學嘅時候好鍾意一大班人一齊食潮州打冷🤪可以叫勁多小菜大家一齊食😋呢晚提早幫👦🏻慶生,同屋企人一齊食呢間人氣潮州打冷店🤩呢間野成日都聽到佢個名,但一直都未試過😬舖面唔算大,星期六晚去都好full!大家嚟食建議book位呀🥺🌟潮式凍蟹🦀 $550/$500 (3.56/5)我哋叫咗兩隻凍蟹😋兩隻都算大隻,仲要好多膏😍廚房會幫我哋將蟹斬件,每件都好多蟹肉💖蟹肉同蟹膏都好鮮甜🥰最正係打開中間嘅蟹殼發現超級多膏!💛正到傻呀🥰🌟滷水拼盤 $138 (4/5)拼盤大大碟,有好多款唔同嘅滷味💖生腸、紅腸、大腸、魷魚、雞蛋…❤️我最鍾意係滷豆腐💖🤩大大舊,仲要吸哂啲滷汁,超好味😋😋🌟潮州蠔餅 $93 (4/5)其實不嬲識我嘅都知我唔食蠔😳但呢個蠔餅連我都覺得好食!首先佢炸得金黃色超級脆,入面嘅蠔大大粒超足料💛而且啲蠔完全冇腥味!點埋自家醬汁覺得好好味🤤🌟脆盞拔絲咕嚕肉 $108 (4/5)脆盞拔絲嘅意思係咕嚕肉下面有一層炸得香脆嘅網,兜住啲咕嚕肉,令到擺盤好似好靚咁🤣但質素的確唔差!出面食嘅咕嚕肉成日都勁細舊,仲要炸皮又厚,骨又多,冇乜肉咁🫤但呢間嘅咕嚕肉份量好多,而且每件都大大舊啖啖肉😍食得好開心
🌟潮式凍蟹🦀 $550/$500 (3.56/5)
🌟滷水拼盤 $138 (4/5)
🌟潮州蠔餅 $93 (4/5)
🌟脆盞拔絲咕嚕肉 $108 (4/5)
脆盞拔絲嘅意思係咕嚕肉下面有一層炸得香脆嘅網,兜住啲咕嚕肉,令到擺盤好似好靚咁🤣但質素的確唔差!出面食嘅咕嚕肉成日都勁細舊,仲要炸皮又厚,骨又多,冇乜肉咁🫤但呢間嘅咕嚕肉份量好多,而且每件都大大舊啖啖肉😍食得好開心好滿足🥰
🌟金銀蛋浸時蔬 $88 (3.5/5)
我哋揀咗菜芯~原本想揀豆苗,但豆苗要加錢🥹呢個就正正常常,係打冷必叫🤤最鍾意食金銀蛋❤️
🌟椒鹽百花大腸 $118 (4/5)
呢個好好食!😍必叫!大腸炸到金黃色,上面仲灑上咗好多椒鹽同炸蒜辣椒,食落超香口😋而且平時好驚大腸好肥膩,但呢個食落去有啲豬肚feel🤤我諗佢炸嘅時候都逼咗好多油出嚟,食落冇油膩咁,好正💖
🌟手工芋泥 $48 (3/5)
呢個好搞笑😆係一碗芋泥咁俾你🤣芋泥熱辣辣,食落好綿密又唔會過甜,係天然嘅味道!不過有啲細碗,價錢上有啲進取🌝
🌟綠豆清心丸 $48 (3.3/5)
呢個就大碗好多!佢係綠豆糖水加清心丸~綠豆份量多,而且糖水杰杰地好清甜💛加上清心丸煙煙韌韌幾特別~
總括嚟講呢間打冷大部分小菜都好高質🤩份量又多👍🏻適合一班人嚟食!🥰🥰會回訪呀!
加一服務費:✅ 另加 $10茶芥/head
回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)
📍地址:陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)
將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖