2020-06-06 102 瀏覽
呢間舖頭係由台灣人主理,曾經表態支持民主,店內亦貼有文宣,仲展示左好多台灣人寫比香港人既明信片💛⁣⁣炸排骨便當 $56⁣便當包括主食排骨、魯肉飯仲有三個伴菜,魯肉肥瘦比例啱啱好😋 排骨仍有進步空間,個皮都幾香口,但略嫌舊肉唔係幾入味同有少少鞋🙈,伴菜味道就正正常常啦~ 但50幾蚊黎講都算幾抵食!⁣⁣芝士玉米蛋餅 $40⁣見到幾乎每一枱客人都會嗌蛋餅😋 蛋餅皮夠薄而且係煙銀口感,所以一啲都唔會乾身,好重蛋香味🥚芝士雖然唔係特別多,但都做到拉絲嘅感覺👍 加埋甜甜地既醬汁,掂呀! ⁣⁣炸甜不辣 $29⁣呢間餐廳整既甜不辣同台灣夜市嘅味道一模一樣😆 食到停唔到口!而且份量都算多(張相係我忍唔住食咗幾條之後先影😂)十分推薦😋💯

炸排骨便當 $56⁣

芝士玉米蛋餅 $40⁣

炸甜不辣 $29⁣
2020-06-05 142 瀏覽
最近喺旺角搵到間由台灣人主理嘅阿木台灣麵🇹🇼.鹽酥肉便當🍱鹽酥肉嘅炸粉吾會太厚🥩入口酥脆,外脆內嫩😆帶少少肥膏,肉汁豐富👍🏻肉燥飯味道唔會太甜,飯量亦足夠🍚個人認為一定要揀多肉躁🥰配菜有菜脯、豆腐皮、滷蛋🤤.芝士玉米蛋餅🥚蛋餅薄身煙韌😋加上芝士嘅咸香味🧀香甜嘅粟米🌽同埋甜甜嘅醬汁,非常滋味😌.黑糖珍珠鮮奶🥛珍珠 Q 彈又大粒😉但個人覺得甜咗少少🤏🏻.另外有冷泡茶賣🤗
最近喺旺角搵到間由台灣人主理嘅阿木台灣麵🇹🇼
鹽酥肉便當🍱鹽酥肉嘅炸粉吾會太厚🥩
芝士玉米蛋餅🥚
黑糖珍珠鮮奶🥛珍珠 Q 彈又大粒😉但個人覺得甜咗少少🤏🏻
另外有冷泡茶賣🤗
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 家傳鹽酥肉便當
2020-06-05 123 瀏覽
麻辣牛肉牛筋麵, 麻辣湯底味道濃郁、又麻又香;牛肉口感厚身、軟腍、唔韌,好入味、鮮嫩;牛筋口感滑溜、有咬口;麵質彈牙、煙韌,好掛汁;枱上擺有自家製麻辣醬, 無味精無添加,好足料,而且仲有加入小蝦釀製,味道麻辣十足、帶鮮味。鹽酥雞,炸粉口感酥脆,雞肉口感結實,肉汁飽滿,味道香口、香鹹,枱上擺有鹽酥雞調味粉,鹽酥雞味道濃度可自由調節。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶,芝士岩鹽奶蓋口感幼滑、醇厚,味道咸香、濃郁;烏龍茶茶味香濃,炭燒嘅焦香,味道更特別。

• 芝士奶蓋炭燒烏龍
  • 鹽酥雞
2020-06-04 1545 瀏覽
五月第四個星期天中午,旺角。有一段時間沒有跟友人吃台灣菜了,聽說有一家台灣人主理的六十年老店開在旺角,於是起床後就走到旺角去試一下這家最近很火紅的店。果不期然,遠處已經看到長長的人龍,為了節省時間,友人邊排隊邊點菜,我就走到店門前看看。門外原來放了不少台式醬料,醃漬物,例如小黃瓜,酸菜,蘿蔔條等,全是自家製;冷泡茶包,拿了一個水蜜桃烏龍的;連黑糖沖泡飲料也有,一袋有八包,玫瑰,桂花,桂圓紅棗和薑母,黑糖對女生身體好,之前去台灣旅行必買的,很開心在這裡找得到。旁邊也有些文青手作寄賣,很有寶島文藝氣息。我點了金鑽鳳梨四季春,友人的是芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶,現在天氣蠻熱的,排完隊來一杯冰涼特飲自是必需。鹽酥雞,金黃香脆完全不油膩,非常乾身,原來是以地瓜粉來炸,所以口感酥脆非常,又能保持雞肉軟滑度且鎖住肉汁。芝士肉鬆蛋餅,因為我們都愛吃蛋,這是必點的,一夾起來熱呼呼的,看到拉絲效果我們都很興奮,芝士的鹹香,惹味的肉鬆,濃郁的蛋香,半溶的口感,簡直就是完美的配搭,我們都覺得這是吃過最出色的蛋餅。麻辣牛肉牛筋麵,愛吃辣的我看到麻辣兩字就忍不住了,湯底微甜,麻辣不嗆喉,油份不高,這是很重要的。牛腱肉
五月第四個星期天中午,旺角。

旁邊也有些文青手作寄賣,很有寶島文藝氣息。
金鑽鳳梨四季春, 岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶

麻辣牛肉牛筋麵
牛腱肉很厚切筋位多,軟嫩鬆化,非常有口感,
麻辣牛肉牛筋麵
牛筋軟腍度沒話說,做到入口即化卻不爛的程度,滑滑的滿口是膠原,真的很滿足,
高筋麵
麵條是高筋麵,彈牙又吸湯,所以剛開始吃麻辣味好像有點弱,卻會越吃越刺激,也不會有浸湯過久軟掉的問題,依然有嚼勁,這碗麵實在太有風味了。
自家製麻辣醬

加了幾匙自家製麻辣醬後,整碗麵就變得很過癮了,辣醬有蝦子成份,所以比一般辣醬更添一份鹹香,嗜辣的一定要試試。

不用巧立名目的裝潢,不需要大張旗鼓鋪張的聲勢,專注出品,用心製作,淡淡的人情味,客人自然似雲來,我們都覺得,這家是吃過最好吃的台灣菜,給了我們一個滿足的中午。
2020-05-24
15 分鐘 (堂食)
自家製麻辣醬
2020-06-04 77 瀏覽
阿木台灣麵係一間由台灣人開嘅台灣嘢食鋪嘅老闆同員工都好友善🥰嘢食又好食😋不過平日會比較小人,方便D食野,所以我都係星期一自己一個黎黎到都等左一陣,不過食牛肉麵好快嫁姐果日叫左幾樣野食紅燒牛肉麵,因為D牛肉麵份量十足而且好淋😍啱哂D鐘意食淋牛肉嘅人😆,湯底係正宗台灣味道,唔係用味道粉開,幾有誠意🤤🤤🤤🤤麻醬乾伴麵.估唔到味道幾特別,唔會太咸,入口仲好清新🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤鹽酥雞,好食過好多炸雞店,好脆,雞味都夠,不過好熱氣,但食炸雞預左呀🤤🤤🤤🤤誠意推介:紅燒牛肉麵😋😋P.S. 有D職員只係用國語溝通,成間鋪都貼滿文宣。地址:旺角廣華街8號地舖(廣華醫院後面)
不過平日會比較小人,方便D食野,所以我都係星期一自己一個黎
黎到都等左一陣,不過食牛肉麵好快嫁姐
果日叫左幾樣野食

麻醬乾伴麵.估唔到味道幾特別,唔會太咸,入口仲好清新🤤🤤🤤
🤤🤤🤤🤤
誠意推介:紅燒牛肉麵😋😋

P.S. 有D職員只係用國語溝通,成間鋪都貼滿文宣。

地址:旺角廣華街8號地舖(廣華醫院後面)
今日很難得收早,決定食一間已bookmark左好耐既黃店,因為聽同事講每次經過都見有人排隊😂大約2點幾左右都見到人龍,見到要排隊一d唔想排既感覺都無,反而有點高興😆大家都支持#黃色經濟圈 💛禁下手機,影下文宣,感覺上唔係得好耐喔!🔸蕃茄牛肉牛筋麵 $69面頭有勁多蔥花👍🏽我係好鍾意蔥花,因為覺得好香,而且同蕃茄湯底好夾,令整體升華左💛蕃茄湯亦好濃味🍅牛肉係厚切又好稔,牛筋一咬就感覺到滿滿的膠質,好補充膠原🥰🔸肉燥豆苗 $36近排習慣左要食多啲菜🥬🥦🥒哇....哇...哇😍😍😍😍啲肉燥多到姐住左啲豆苗🤩肉燥係半肥瘦好香。豆苗份量也很多🔸芝士肉鬆蛋餅 $42太掛住台灣既蛋餅🥞外皮煎到金黃色🤤入面有好多肉鬆,好有質感🔸芝士奶蓋炭燒烏龍 $38由於跟餐既關係有半價呀😆😆姐係加$19就有lu😎果茶底係極濃烏龍味,芝士奶蓋好厚👍🏽買埋茶包回家沖

禁下手機,影下文宣,感覺上唔係得好耐喔!

🔸蕃茄牛肉牛筋麵 $69
蕃茄湯亦好濃味🍅

牛肉係厚切又好稔,牛筋一咬就感覺到滿滿的膠質,好補充膠原🥰

🔸肉燥豆苗 $36
近排習慣左要食多啲菜🥬🥦🥒
哇....哇...哇😍😍😍😍
啲肉燥多到姐住左啲豆苗🤩肉燥係半肥瘦好香。豆苗份量也很多

🔸芝士肉鬆蛋餅 $42
太掛住台灣既蛋餅🥞外皮煎到金黃色🤤入面有好多肉鬆,好有質感

🔸芝士奶蓋炭燒烏龍 $38

買埋茶包回家沖
平時我都唔打食評 呢間野實在太差 本身係芋圓控 見附近糖水鋪太多人諗住試呢間 簡直係中大伏 芋圓少 無味又散 一d都唔煙韌 糖水得個甜字 仲要附送昆蟲 收$34 千祈唔好中伏 全港最難食芋圓!!!

外賣自取
2020-06-01 147 瀏覽
今日去開旺角,見唔多人排隊就快快排,好彩唔洗半小時就入到去,室內坐無虛席,非常忙碌。紅燒牛肉牛筋麵真係好大碗,牛肉是牛腱,好厚身而且好稔,很重牛肉香味,牛筋更加充滿膠質,量多,每條很粗身,呢餐為我補充了不少骨膠原,手工麵條很彈牙,麵條分明,沾上濃濃湯汁真係好美味,好彩無走酸菜,令湯汁更加鮮味又醒胃。台式炸大腸係我至愛,外皮夠薄,炸至酥脆,而且肥大肉厚,比起市面算大件,份量都真係算多,很有咬口,一定要整塊入口咀嚼,感受到豬大腸的肥甘香。強調要點芝士肉鬆蛋餅,蛋餅很香,外皮很香軟,肉鬆跟蛋餅很夾,同埋芝士拉絲,要襯熱食,同埋餡料很豐富,唔錯。

2020-05-31 89 瀏覽
今次試咗呢間台灣野😚覺得真心幾好食!!!之前見到好多朋友都有食過後都大讚好有台灣嘅味道🥰今次親身試咗真係唔差特別係佢個麻辣牛肉麵!辣味幾香🥰麵口感幾QQ👍🏻😇但係蛋餅就差梗啲🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️有少少失望
特別係佢個麻辣牛肉麵!辣味幾香🥰麵口感幾QQ
👍🏻😇但係蛋餅就差梗啲🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️有少少失望
2020-05-30 118 瀏覽
今天來到旺角,吃一家想吃很久的餐廳阿木台灣麵,其實叫牛肉麵比較動聽,正宗台灣味道喜歡落單模式,菜單超級像台灣本地 .紅燒牛肉麵 💲6️⃣5️⃣小編朋友不愛全牛筋,所以只叫牛肉麵🍜一上桌 滿滿牛味,拍完照已經迫不及待的開吃牛肉屬於厚,半筋半肉的那種 🐃份量牛肉很夠,咬下去入口即化 . 💲3️⃣7️⃣本來想說叫個麻醬拌麵好了不過這有驚喜耶! 🥳佐料不多,可是辣油麻麻香香🤩超好吃 ,這是必點!! 小編跟兩位朋友不消一會已經全吃光! . 💲3️⃣8️⃣雞塊新鮮炸的,不油不膩 .不錯 💲4️⃣2️⃣小編應該趁熱烘烘的時候把它吃掉😻餅皮很Q, 肉鬆差點滿出來吃的時候小心餅皮跟料會分離喔😋.地址: 旺角廣華街8號地舖
今天來到旺角,吃一家想吃很久的餐廳
阿木台灣麵,其實叫牛肉麵比較動聽,正宗台灣味道

喜歡落單模式,菜單超級像台灣本地 .
紅燒牛肉麵 💲6️⃣5️⃣
小編朋友不愛全牛筋,所以只叫牛肉麵🍜
一上桌 滿滿牛味,拍完照已經迫不及待的開吃
牛肉屬於厚,半筋半肉的那種 🐃
份量牛肉很夠,咬下去入口即化 .

💲3️⃣7️⃣
本來想說叫個麻醬拌麵好了
不過這有驚喜耶! 🥳
佐料不多,可是辣油麻麻香香🤩

💲3️⃣8️⃣
雞塊新鮮炸的,不油不膩 .不錯

💲4️⃣2️⃣
小編應該趁熱烘烘的時候把它吃掉😻
餅皮很Q, 肉鬆差點滿出來
吃的時候小心餅皮跟料會分離喔😋

地址: 旺角廣華街8號地舖
2020-05-30 166 瀏覽
放工同老友排隊等食阿木上次食唔到,好彩今次終於食到蛋餅啦真係值得一等!但出乎預期地,發現牛肉麵超級好食!2個女仔叫左好多野食,到最後都係食到食唔落為止!我地食得辣,所以叫左麻辣牛肉麵,4塊牛超厚身,而且又稔,咬落去完全係台灣味道!唔會同其他店甘一大陣藥材味或者花椒八角果種味道,加上佢個麻辣味真係好鬼正!最期待既芝士肉鬆蛋餅都好大份,切左6件,我一個人都食左4件,真係好飽肚😂😂肉鬆唔知係咪台灣過梨,味道都完全唔似自己係香港買到既甘重味😋叫左肉燥菜,淡淡地都值得一食,🤫佢個菜唔知係咪蕃薯苗呢,我當時都無特別研究,反而掛住食佢個炸大腸🤣開頭以為自己接受唔到,原來炸大腸係甘鬼正架😍😍食唔停口囉!再加埋佢地既自製辣醬,真係無得頂呀👍🏻仲有個鹽酥雞便堂,其實仲配左3個小食,都好好食呀!不過個肉燥飯反而有d失色,但加左自製辣醬,都非常好食!飲品方面,都係芝士奶蓋烏龍,唔會好甜,可以值得推介!2人食左274,食物好足料!抵食!
放工同老友排隊等食阿木
上次食唔到,好彩今次終於食到蛋餅啦
真係值得一等!
但出乎預期地,發現牛肉麵超級好食!
2個女仔叫左好多野食,到最後都係食到食唔落為止!

但加左自製辣醬,都非常好食!

飲品方面,都係芝士奶蓋烏龍,唔會好甜,可以值得推介!

2人食左274,食物好足料!抵食!
2020-05-29
60 分鐘 (堂食)
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 台式炸大腸
  • 芝士奶蓋炭燒烏龍
  • 自家製麻辣醬
  • 麻辣牛肉麵
2020-05-29 161 瀏覽
由於疫情關係,不能去台灣,也要吃碗台灣牛肉麵。芝士肉鬆蛋捲蛋捲十分香軟,肉鬆酥香配上香濃軟綿芝士,味道豐富,口味多重,愛吃蛋的友人吃得津津有味。台灣小香腸香腸軟彈肉香,一口香腸夾上一片香蒜,味道十分夾配。鹽酥雞酥香惹味,雞肉軟彈有肉叶,一口一粒。蕃茄牛肉牛筋麵先喝口湯,感覺就是喝著蕃茄牛肉湯,香濃味清,喝得出是足料餚制。再夾起麵吃,麵軟彈掛湯,啖啖充滿蕃茄牛肉香。台灣牛肉麵一般都是用上牛𦟌肉,肉香味濃,軟腍粘口,厚切更是有口感。牛筋軟綿入味,入口溶化。友人跟我都十分滿意,大家都認為阿木比起我們吃過的名店更美味。雖然要排隊等位,都是值得的。
由於疫情關係,不能去台灣,也要吃碗台灣牛肉麵。

鹽酥雞酥香惹味,雞肉軟彈有肉叶,一口一粒。

2020-05-24
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 鹽酥雞
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
  • 台灣小香腸
今次嚟到阿木真。台灣人打理,緊係要試佢地好好好出名既紅燒牛肉麵先啦,個湯底好正入味到一個點係麵同牛都非常入味,麵條非常彈牙牛夠大份夠厚但係超腍,加上酸菜好好食!!而👦🏻就試左排骨便當仲要多肉燥,肉燥真係好好食,排骨都好正,便當既小食都好健康!!!!!最後小食真係世界級,我地試左既鹽酥雞同埋炸大腸係冇得輸,真係好好好好好食呀媽呀!加埋佢地自家辣醬係幾級上升咁好食!!最後仲有個黑糖珍珠鮮奶收未,甜度小甜小冰係岩岩好,所有item我地都超滿足,同埋佢地真係好抵食,大家一定要繼續多多支持呀!
紅燒牛肉麵

排骨便當
炸大腸

紅燒牛肉麵
排骨便當
炸大腸
3K
2020-05-28 130 瀏覽
台灣飲茶文化碓有一手,什麼烏龍呀,四季春呀....甚至冷泡茶也另人讚嘆!行經廣華街,遠遠看見一條長隊,原來是一間台灣菜館,既然咁有人氣,我也排排隊試吓。茶飲必試,我比較喜歡清淡,所以揀咗白桃紅茶。味道清甜,散發桃味,還有粒粒果肉,好飲。有飲品必要點番啲小吃,台灣香腸每次必食。濃濃肉香有嚼口。牛肉麵都係台灣菜代表者。蕃茄牛肉牛筋麵賣相吸引。蕃茄湯底好開胃,牛𦟌又大又厚。牛筋好誇張,長過我手掌,骨膠原爆燈。麵條吸盡湯精華,全吃光。

有飲品必要點番啲小吃,台灣香腸每次必食。濃濃肉香有嚼口。

牛肉麵都係台灣菜代表者。

2020-05-28
2020-05-28 89 瀏覽
五一黃金周,支持黃色經濟圈,嗰日一早就去咗阿木台灣麵排隊。見到門口已經黃都發光,好多紀念品賣。仲有好多自家製嘅醬料,值得大家一試。值得一讚嘅係仲有選民登記表提供。等左半個鐘左右,我哋要咗個鹽酥肉便當,肉操豆苗,梅子地瓜條同兩杯嘢飲。1. 鹽酥肉便當鹽酥肉炸得好鬆脆,味道好好,仲有三樣小食搭配。令到個便當好豐富!2. 肉燥豆苗好耐冇食豆苗啦,一直覺得豆苗會有一浸草青味。但係呢度加埋肉操竟然可以辟咗嗰陣味,令到成餐飯更加健康。3. 梅子地瓜條好少食到有地瓜條,地瓜條炸到趣卜卜,有外脆內軟嘅感覺。加埋梅子粉,喺台灣夜市嘅回憶返返晒黎,真係點綴左成個地瓜條,令口感提升左一個層次!最後,飲品方面叫咗兩個奶蓋茶,奶蓋味好濃郁,茶底就好香!

1. 鹽酥肉便當

2. 肉燥豆苗

3. 梅子地瓜條

最後,飲品方面叫咗兩個奶蓋茶,奶蓋味好濃郁,茶底就好香!