2020-06-17 681 瀏覽
台灣係小編最愛嘅地方☺️各種台灣小食都有興趣😜觀塘「阿土伯鹽水雞」係第二次到訪今次仲連續兩日食!😜食落有台灣味 絕對係思鄉時嘅好選擇😆係香港🇭🇰主要對手暫時諗到🤔應該係「ET鹽水雞」同元朗「肥仔黎」兩次幫襯「阿伯」都食原味😋據店家調味介紹 即「白胡椒+黑胡椒」相較之下 「ET」重蒜味好多 食完好口臭😂「阿伯」👍🏻比較啱小編胃口 今次重嗌左重味🤭「阿伯」價錢、配料選擇 都比較相宜同細心例如可以揀「細拉麵」配料價格亦有分等級😘••••••1人餐(加細拉麵)($50)(胸腿各半+任選三個配菜 - 魚片/豆干/貢丸)(原味+走葱+微辣+重味)••••••WOW!好重胡椒味!正!🤤一打開蓋已經聞到香噴噴胡椒香🥳雞胸本身鞋口無味 所以重重嘅調味是必須的😎雞配菜拉麵撈得好均勻😛雞係連雞皮 雞皮同雞腿肉好滑 中和返柴柴嘅胸肉魚片 - 類似港式魚片呀🤣但唔係爽口 有啲似日式魚餅豆干 - 正常發揮 有豆味 切得細粒👍🏻咁先沾到醬汁 唔會淡而無味貢丸 - ❌無乜香菇味 粉粉質感 較失色😞••••••1人餐($45)(胸腿各半+任選三個配菜 - 魚片/甜不辣/鳳爪根)(原味+走葱+微辣+重味)甜不辣 - 正!煙
台灣係小編最愛嘅地方☺️
各種台灣小食都有興趣😜
觀塘「阿土伯鹽水雞」係第二次到訪
今次仲連續兩日食!😜
食落有台灣味 絕對係思鄉時嘅好選擇😆

兩次幫襯「阿伯」都食原味😋
據店家調味介紹 即「白胡椒+黑胡椒」
相較之下 「ET」重蒜味好多 食完好口臭😂
「阿伯」👍🏻比較啱小編胃口 今次重嗌左重味🤭
「阿伯」價錢、配料選擇 都比較相宜同細心
例如可以揀「細拉麵」配料價格亦有分等級😘

••••••
1人餐(加細拉麵)($50)
(胸腿各半+任選三個配菜 - 魚片/豆干/貢丸)
(原味+走葱+微辣+重味)

WOW!好重胡椒味!正!🤤
一打開蓋已經聞到香噴噴胡椒香🥳
雞胸本身鞋口無味 所以重重嘅調味是必須的😎
雞配菜拉麵撈得好均勻😛
雞係連雞皮 雞皮同雞腿肉好滑 中和返柴柴嘅胸肉

魚片 - 類似港式魚片呀🤣但唔係爽口 有啲似日式魚餅
貢丸 - ❌無乜香菇味 粉粉質感 較失色😞
••••••
1人餐($45)
(胸腿各半+任選三個配菜 - 魚片/甜不辣/鳳爪根)
(原味+走葱+微辣+重味)

甜不辣 - 正!煙煙韌韌甜甜地🤤好有年糕口感!
鳳爪根 - 吸唔到味 一般 不過量就好多 有五隻

••••••
朋友的1人餐($45)
芭樂+鹵水豬耳+甜不辣

外賣自取
2020-06-16 481 瀏覽
港島人發現東廣場有好多美食👅今次來試試來自台灣的鹽水雞🐣。🐥一人餐 $45可選胸腿各一半或者三隻雞翅+任選三個配菜 今次特別想試試他家的雞肉 畢竟是招牌所以選擇了胸腿各一半👐🏻雞肉肉質不過不失👌🏻不會太老太鞋但亦未到嫩滑 鹽水雞來說略嫌味道不夠鹹😂但可自由選擇重味/淡味然後配菜選擇也頗多✨共3️⃣0️⃣多款 可根據個人口味選取不一樣的配搭❤️小編點了杏鮑菇、甜不辣、百頁豆腐 全部都是煙韌口感、惹味配料😂再+$5來一份小拉麵 (留意返是冷麵❄️夏天食爽‼️)另外有三款調味:原味、阿土醬、芝士培根🧀感覺第一次來便要試試招牌阿土醬 其實便是梅粉🌸配上冷麵撈起來吃 特別清新不會過分油膩👍🏻整體來說不錯 想食冷麵的話可以再encore 👻
港島人發現東廣場有好多美食👅今次來試試來自台灣的鹽水雞🐣

🐥一人餐 $45

2020-06-13 438 瀏覽
之前上網團購咗,今日放假同朋友一齊去觀塘拎貨, 因為我哋都未食lunch,所以行經東廣場決定食咗lunch先去拎嘢! 因為實在太多餐廳選擇之下諗咗好耐最後決定食阿土伯鹽水雞回味一下台灣美食!1人餐(胸腿各一半+3個配菜/$45):配菜我揀咗齋根、甜不辣、馬鈴薯,另外加咗個拉麵(小/+$5),調味我選咗原味小辣,蒜香味好濃味道亦唔錯,雞肉肉質唔算好滑但亦都唔會硬但因為選咗重味關係所以太鹹,下次可以選返普通口味😆一人餐加個細拉麵已經好夠飽🤤

1人餐(胸腿各一半+3個配菜/$45):

小編對上一次食鹽水雞就係葵涌廣場嗰邊,而味道同款式亦都係十分討好🤩。今次小編係開會之前去一去最近係東廣場開嘅食肆廣場搵外賣食🏃‍♂️,又見到一間鹽水雞食店,店舖面積亦明顯畀其他都大好多😮,因為小編上次試完覺得唔錯,今次都想試多次唔同店舖🤓,同一款台灣鹽水雞會有乜唔錯。而小編今次嚟嘅呢間就叫做「阿土伯鹽水雞」😎。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈一人餐 $45今次呢間畀上次可以揀嘅配料多少少,分咗價錢7蚊同10蚊👍,而小編選擇嘅一人餐($45)係可以任選3個配菜📄,包括7蚊同10蚊都可以。點餐紙亦都好清晰又易明,Stepbystep就可以順利點餐😉。小編最後係揀咗滷蛋、豬耳、杏鮑菇,以上都係小編喜愛小食🤤。雞肉嫩滑,鮮美,相當好食,完全食唔到有異味,讚❤️。配料分量亦都適中,加咗辣汁好惹味,豬耳爽脆,杏鮑菇滑又甜,滷蛋入味,好食😻。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦另外,如果大家整係食一人餐鹽水雞可能會覺得唔夠飽😣,可以加錢另有拉麵。辣度亦都可以自行按個人口味選擇😳,不過小編揀咗微辣都有啲辣🥵。最後就係調味有原味、阿土醬同起司培根,呢樣野係其他鹽水雞唔常見😌,唔同嘅口味就有待大家去嘗試喇🍽️。✦✦✦✦✦
🎈一人餐 $45
一人餐
2020-06-05
5 分鐘 (外賣自取)
一人餐
2020-05-26 659 瀏覽
阿土伯有幾款套餐想食多雞少雞都可以😌😌口味都有幾款可㨂🤩有落單紙先㨂套餐款式跟住㨂相應份量嘅餸款最後㨂味道辣度等等😜有好多唔同餸款任君選擇🤪呢款係一人餐配阿土醬加$10拉面配料㨂左芭樂 杏鮑菇 雲耳阿土醬有梅粉 😝配落芭樂唔錯呢 😍我㨂左淡味已經好夠味開胃份量剛剛好 🥰🥰呢個係皇牌套餐+ 原味醬雞嘅份量會多d 😚配料揀左豬耳同埋皮蛋皮蛋唔錯呢 撈埋d 醬唔會乾身😍原味醬㨂左濃味 都好味 呢個餐配一碗古早飯🤩古早飯有少少菜係入面食落又幾好味喎 🥰成個餐就係咁啦 😛起司有機會再試暫覺得兩隻味都好味 較喜歡阿土醬雞都好滑啊 🤩

阿土伯有幾款套餐

暫覺得兩隻味都好味
較喜歡阿土醬
雞都好滑啊 🤩
2020-01-20 2934 瀏覽
鹽水雞先係主角,天仁只係陪襯。🔸鹽水雞一人餐 $45觀塘之友再三推介我去食,呢個餐有胸腿各一半/或三隻雞翼,再任選三款配菜,揀醬揀辣度,可以再加拉麵,勁後悔冇加到,唔夠飽......好彩有買珍珠奶茶頂下肚😂配菜有超多款,好多係台灣夜市先有得食個啲,選擇困難企咗勁耐先落到單。。。最後試咗雞腎、百頁豆腐、海帶,都好好食好有台味。雞肉份量都幾多,撈勻晒啲辣粉,越食越惹味,友人果然冇介紹錯,想毒食lunch可以諗諗佢~阿土伯鹽水雞觀塘成業街7號東廣場地下20號舖
鹽水雞先係主角,天仁只係陪襯。

🔸鹽水雞一人餐 $45

阿土伯鹽水雞
觀塘成業街7號東廣場地下20號舖
10 分鐘 (堂食)
2020-01-19 1384 瀏覽
今日去到東廣場行咗一個圈,發現開左好多新嘅食店。朋友話喺台灣食過好多次鹽水雞,好掛住陣味,所以我哋就揀咗呢一間啊土雞試吓啦,過下口癮😜!佢有幾個套餐選擇,我哋就揀咗一人套餐,個餐包左雞胸雞髀各半分,同埋三個餸菜,聽落都唔夠飽😅,所以加咗$5叫咗個細拉麵。醬汁方面,我叫左阿土醬嘅醬料,微辣。而我朋友就叫咗原味小辣。我自己覺得微辣就已經好夠味道喇,我試咗一啖朋友嘅小辣,就覺得太辣🥵,我就會比較建議叫微辣,先食得出佢醬汁嘅味道。啊土醬嘅醬汁味道加一點點甜味,比原味好食。😋😋而配菜方便我叫咗乾豆腐,滷蛋,杏包菇,味道都唔錯☺️。雞嘅份量都幾多,啖啖肉冇骨嘅。整體來講個撈麵所有嘅材料都略為凍左少少,因為佢都係由雪藏箱攞出嚟,凍撈,而台灣食係常溫一啲會比較好食😂。食完之後覺得有啲口乾😝,可能個醬汁都係略為重口味,味精比較多。如果大家要去食可以試吓叫淡口味,可能味精唔會咁重😇。食滿$100仲送一個香港加油嘅利是封。
食滿$100仲送一個香港加油嘅利是封。
2019-12-27 1431 瀏覽
叫咗一個原味鹽水雞,黑胡椒同白胡椒味幾重,另外可加辣,叫咗小辣但都幾重手。鹽水雞方面叫咗一人餐$45,有十舊雞左右,有雞脾有雞胸,每舊都唔細,幾入味。另外可選擇三款配菜如木耳,甜不辣,豆卜,魚片等,如想加麵亦可,細$5,大$10。叫咗雞腎魚片甜不辣鹽水雞麵,甜不辣厚身彈牙,雞腎唔入味,一般,魚片算中等水準。雞係主角,肉質實淨入味,十分不錯。調味算落手重,撈麵食一流。整體而言雞肉都算幾高質,值得推介。

整體而言雞肉都算幾高質,值得推介。
2019-12-11 1216 瀏覽
🥢觀塘台灣風味百搭鹽水雞 🥢請支持即刻俾心👍🏻🥢在觀塘東廣場內充滿一間又一間的小店,因為不是太肚餓,見到間專食台灣鹽水雞的店,鹽水雞是台灣小吃之一,以前因是農村社會,比較少肉食,雞都是用來生蛋,雞齡較老的雞泡以鹽水及中藥醃製七七四十九小時而做成,雞肉不鞋而且雞皮有更富彈性🥢這店雖然跟台灣不一樣,台灣鹽水雞檔口一般也有雞心、雞肝、脆腸、雞冠等食物,但香港就全部cut 曬,只剩下較為配合香港人口味的配料,感覺似大陸麻辣燙配料🥢一人餐$45 (胸腿各一半或3隻雞翼+任選三個配菜)加拉麵(小$5,大$10)🥢味道可選三款,分別是原味,香胡椒加黑胡椒,阿土味,梅粉甜味,起司培根🥢今次第一次食,點了原味中辣,選擇了重味,但味道不算濃,食落無汁有點乾,如果比起台灣食到調味的淡一半,有點失望,同行朋友點了淡味更加不用說了,成碗無咩味,食到食材的原味🥢雞翼全隻是肉,已預先除去骨的部分,有點咸咸的味道,而且好滑,其他食材都不錯,夠新鮮🥢總括來講都幾好食,但下次食的時候可能再要再加濃,因為都幾淡口,中辣不算辣,點的時要再加大一級辣度。另外可能是涼菜,如果腸胃不好的要有心理準備,
🥢觀塘台灣風味百搭鹽水雞
 🥢請支持即刻俾心👍🏻

🥢總括來講都幾好食,但下次食的時候可能再要再加濃,因為都幾淡口,中辣不算辣,點的時要再加大一級辣度。另外可能是涼菜,如果腸胃不好的要有心理準備,因為我同朋友之後都有少少肚屙,可能都係腸胃唔好的關係吧
2019-12-02 1061 瀏覽
台灣地道鹹水雞去台灣必食,今日去觀塘練歌前可以支持一下香港人小店!雖然不是好大,但好多客人來幫摫。設計用以台灣風格及相片,簡單舒服。自肋尋找座位,先到櫃枱前點餐付款,有一人餐好適合喔!點了鹹水雞(胸腿各半)+3種配料(選了蓮藕、杏鮑菇及滷蛋)+小份拉麵,自選醬汁(當然選阿土醬汁)+辣度選擇(小辣)!份量對我來說好適合、醬汁好滋味好開胃、雞肉好多有口感、配料好入味(滷蛋香、蓮藕爽、杏鮑菇有咬口),再配上冷冷的拉麵好彈牙!好味道!香港人,加油!

一人餐加拉麵

拉麵
鹹水雞
  • 蓮藕
2019-10-15 1020 瀏覽
經過東廣場發現呢間撈麵😊醬料有原味,阿土醬及泡菜😌今次就揀咗稍為特別嘅阿土醬,即帶有小量梅粉食起上黎帶有微微酸味,所以都唔會食得太過濟😊😊雞肉連雞皮,都幾嫩滑😌做得比好多鹽水雞店出色套餐包三款餸,今次我就就揀咗齋根,凍豆腐同杏鮑菇!凍豆腐同杏鮑菇都幾吸汁,所以好入味!齋根就伏咗😔好硬,有啲咬唔爛咁😖😖😖整體上餸唔算太多,所以價錢黎講就進取咗啲啦☝️所以下一次都未必會揀呢一間去食啦
食起上黎帶有微微酸味,所以都唔會食得太過濟😊😊

雞肉連雞皮,都幾嫩滑😌做得比好多鹽水雞店出色
套餐包三款餸,今次我就就揀咗齋根,凍豆腐同杏鮑菇!
凍豆腐同杏鮑菇都幾吸汁,所以好入味!
齋根就伏咗😔好硬,有啲咬唔爛咁😖😖😖

2019-09-24 1189 瀏覽
這天找吃非常隨便,跟朋友路過找到這覺得難得可少肉多菜既選擇,說就是這家撈起的阿土伯鹽水雞與一般鹽水雞店一樣有各類配菜實物供見圖識字~出外吃飯一般都肉比菜多 這家鹽水雞可選較細份的雞配上各種你喜歡的配菜可選半隻雞或一隻雞加配菜是每款計算今天就3人share這一大盤半隻雞+青蘋果,米血糕,魔芋絲,黑木耳,杏鮑菇,甜不辣+小拉麵 $111醬料選了 原味,微辣份量還是可以的 醬料不濃味 微辣剛好 多配料令整盤更易入口 非常清新的感覺!

與一般鹽水雞店一樣有各類配菜實物供見圖識字~

可選半隻雞或一隻雞
加配菜是每款計算

今天就3人share這一大盤
醬料選了 原味,微辣
2019-09-21
下午茶
2019-08-16 976 瀏覽
晚餐食唔飽,醒起附近有間ET鹽水雞,去到東廣場發現執咗。見到有間新開的阿土伯鹽水雞,決定外賣半隻雞試下。另外加咗兩款配菜,一個細面。返到屋企同家姐share,佢覺得味道一般,食咗兩啖就放棄。但系我就覺得差過ET,點左阿土醬小辣(佢話有啲酸梅味),結果完全食唔出,幾乎系無咩味,好失望。雞肉同ET一樣唔係滑雞,配菜冇分別。冇乜汁,冇乜味。食之無味,棄之可惜。咁就冇左70幾蚊啦,下次都係食番ET!!!!

外賣自取
2019-07-20 1031 瀏覽
之前都一直有食開覺得幾好食,見佢搬左大鋪位可以坐得舒服啲,所以去食多次,點知就出事食食下發現有甲甴仔係我張枱面行過唔止一次,已經冇哂食慾,最後忍唔住我朋友用牙籤筒拍死左佢😓😓真係好噁心同職員講發現有甲甴好似覺得好平常咁,其中一個聽完”哦”完就算。之後先出黎抹返枱,最後仲要”咦”一聲。心諗我係食客都未咦啦!最後食剩左3/4盒鹽水雞都唔敢再食叫職員收走。職員連一句唔好意思都冇😕唔會再食!!!!!
唔會再食!!!!!
2019-07-20
2019-05-15 1333 瀏覽
東廣場不嬲都多野食今次第一次試呢間鹽水雞因為香港好多間都吾好食一係太咸 一係太「鞋」一開始都係半信半疑叫左個一人餐鹽水雞加任選三餸再加多左拉面雞肉好滑 雞皮滑而脆三餸要左豬耳 玉米筍 同海帶結豬耳脆 玉米筍超清甜 海帶結一般整體係性價比ok
東廣場不嬲都多野食
今次第一次試呢間鹽水雞
因為香港好多間都吾好食
一係太咸 一係太「鞋」

一開始都係半信半疑
叫左個一人餐