2019-10-15 142 瀏覽
這間台灣小店開了不久在香港很值得推薦大家吃他們的小小店舖: wheel pie shop雖然規模少少但他們供應的食品真的好多還有就是價錢很便宜很適合各位大眾朋友我最喜歡吃的當然是他們鋪頭最出名的大佰珍珠餅,還有紅豆餅都是他們的招牌小吃由於他們做緊優惠所以還有好平的嘢飲兩項一起吃真的是超級好啊為炎炎的夏日帶來開心和最好的吃貨之類大家快點二幫襯吧他們的服務員也非常之好
這間台灣小店開了不久
兩項一起吃真的是超級好啊
為炎炎的夏日帶來開心和最好的吃貨之類
大家快點二幫襯吧他們的服務員也非常之好
2019-10-13 831 瀏覽
少數真係有台灣味道嘅台灣菜🇹🇼,久唔久都會想去幫襯下阿元來了🕺。裝修好有特色⛩,模仿夜市一個個攤位,比以前西環分店闊落好多💺🍚魯肉飯($30)必叫當然係魯肉飯啦,唔似的其他台式餐廳鍾意改一改口味👨‍🍳迎合香港人,呢間算係保留台灣原味🥰,豬肉🐷半肥瘦,好入味多汁💦,魯肉份量卑得慷慨🈵,啖啖飯都有肉送😄;阿元魯肉飯($40)就再大份啲,同多兩件豆腐🍮,可以叫細碗可以試多啲其他小食🥓台灣香腸($30)台灣香腸係另一心頭好,特別係連埋啲蒜片一齊食真係正,不過就略嫌烤得唔夠脆同香(另一間連鎖茶x做得好食啲🐔鹽酥雞($37) 雖然係預想中的味道,但外面嗰層炸得好脆,入面嘅雞肉🍗仍然好嫩滑,廚師掌握得好好,但因為本人比較重口味🌚,如果可以鹹🧂🧂🧂多少少就更加好🍵茉香綠茶(+竹炭奶蓋)($30)呢個想特別寫一寫,見佢奶蓋有好多選擇(原味、綠茶、竹炭),竹炭☕️又未試過就打算率先試伏啦,但真係唔知自己飲左啲乜,竹炭係乜我都而家都未知🤦‍♀️,非常淡冇咩味,同芝士🧀️味道唔係特別夾,反而帶出左芝士嘅騷味😕,建議大家要飲奶蓋都係叫番原味比較穩陣🙂,或者珍珠奶綠都係好選擇,奶味特別香,同天x有得揮😋無可否認高CP值

🍚魯肉飯($30)

魯肉飯

🥓台灣香腸($30)

台灣香腸

🐔鹽酥雞($37)

鹽酥雞

🍵茉香綠茶(+竹炭奶蓋)($30)

滷味拼盤

無可否認高CP值,大部分野都唔過$50,份量亦唔少,可以放心去試曬唔同小食🥳,門口仲有近排pub左好耐嘅阿元紅豆餅,可以一次過試埋,係回頭店之一👍🏻

滷味拼盤
2019-10-09 894 瀏覽
堂食完阿元來了,就去買佢新開嘅車輪餅。車輪餅口味眾多,價錢同出面嘅相若,都係十幾蚊。 我同友人正餐都食得飽飽,所以決定都係share車輪餅。我地試咗奧利奧咖啡車輪餅。攞上手只係微暖,唔係即叫即製。我地咁「好彩」食保暖箱中最後一個嘅奧利奧味。 賣相好吸引,成塊Oreo係面,真係點都唔會攞錯口味。咖啡醬質感似稀嘅mouse,咖啡味出,似latte,偏甜。 咖啡味出面少見,都好特別,味道唔錯。車輪餅本身都鬆軟,相信如果即時趁熱食,會更好味。下次有機會想試珍珠奶茶車輪餅!

奧利奧咖啡餅

下次有機會想試珍珠奶茶車輪餅!
外賣自取
奧利奧咖啡餅
2019-10-09 375 瀏覽
阿元來了!台灣來了! 前往台灣嘅入口係唔起眼嘅停車場中,但好快就會見到有人龍。好彩中午大約1點排隊,都唔係排咗好耐就有位。一入去就係另一個世界。嘈雜嘅汽車聲慢慢淡出,取而代之係一首又一首熟識嘅台灣歌。阿元來了嘅環境完完全全係台灣90年代風。海報、車站、戲院牌匾、街邊小食店...一幕幕都令我同友人感覺置身於台灣。 可惜阿元名氣太大,多人食,好難打卡。小提示:有心理準備要搭枱架! 阿元除咗帶來視覺同聽覺享受,味覺當然都出食。我同友人二人太多嘢想食,所以決定share。叫咗招牌阿元滷肉飯、玉米芝士蛋餅、芋泥蛋黃卷,同埋兩杯奶蓋茶。蛋餅係最好味,有Q彈嘅感覺。本身蛋餅味道較淡,加埋面頭嘅醬汁好夾。不過就唔建議點甜酸醬食。芝士配玉米嘅組合永不出錯。蛋餅唔膩,食完仲想再食。阿元滷肉飯分量都唔少,夠兩個細食女仔食。滷肉肥瘦適中,唔會有太多罪惡感。滷肉汁配飯唔會咸,一口接一口。豆腐都好入味。芋泥蛋黃卷驚喜一般,友人仲話似中式甜品。$30 得兩件,性價比一般。芋泥甜度適中,亦好足料。炸粉算薄,第一啖已經有芋泥。不過相對芋泥,蛋黃分量太少,食到最後先食到少少。加咗蛋黃係唔同,有層次,除咗芋泥嘅甜,仲有蛋黃
阿元來了!台灣來了!

阿元滷肉飯

芋泥蛋黃卷驚喜一般,友人仲話似中式甜品。$30 得兩件,性價比一般。芋泥甜度適中,亦好足料。炸粉算薄,第一啖已經有芋泥。不過相對芋泥,蛋黃分量太少,食到最後先食到少少。加咗蛋黃係唔同,有層次,除咗芋泥嘅甜,仲有蛋黃嘅咸香。
芋泥蛋黃卷

飲品方面就最為失望。跟飯/小食加$10就有台式飲品。我同友人見到阿元有不同口味嘅奶蓋,例如紫薯、竹炭、抹茶味,所以就再加$5要奶蓋。

我叫咗百香果綠茶加紫薯奶蓋。明明已經叫咗半甜,但都係好甜。紫薯奶蓋係有紫薯味嘅,同百香果綠茶唔夾。最大問題係奶蓋質地好稀,友人形容為sharetea嘅奶蓋,我覺得有過之而無不及。奶蓋係冇奶泡嘅感覺,唔creamy。友人叫咗紅茶配竹炭奶蓋,仲伏。我都叫做有紫薯味,佢個杯同一般嘅紅茶冇分別。外表好「驚」喜,成杯黑色,唔講仲已為係芝麻味。友人話芝麻味奶蓋可能仲好。
2019-10-09
10 分鐘 (堂食)
阿元滷肉飯
  • 起司蛋餅
2019-10-08 991 瀏覽
由台灣人主理,老闆帶住家傳秘方黎到香港創業,分享正宗台灣美食😀----------阿元魯肉飯 $40同$30滷肉飯相比,佢大碗啲同埋多左豆腐同菜🤔魯肉入味又香口,但係竟然做到比起出面一般既冇禁油膩,啲飯唔會索左好多油👍肉鬆起司蛋餅 $30肉鬆同起司好夾,不過起司放得唔均勻,有啲地方特別多會特別正😂旁邊既辣醬都幾辣,唔太食得辣既話要就住黎點👀----------*不設加一服務費
----------
阿元魯肉飯 $40

肉鬆起司蛋餅 $30
----------
*不設加一服務費
肉鬆起司蛋餅
肉鬆起司蛋餅
2019-10-07 679 瀏覽
🥯觀塘.台灣小吃🥯見落開觀塘吃午餐,順便去最近火火的車輪餅店打卡☺️呢到起碼有1️⃣0️⃣個味揀,有鹹有甜😋🌟花生麻糬餅🥜($12)👉🏻花生醬幾香,加埋麻糬口感煙韌。甜度適中,不過多食會有小小膩🙊🌟奧利奧咖啡餅($12)👉🏻真係有原塊Oreo餅係到,幾過癮😂而個醬就有好香濃咖啡味,同Oreo都幾夾🌟雞蛋糕六顆($25)👉🏻剛出爐既雞蛋糕幾鬆軟,質感幾綿密。包左d奶皇涵,但味道唔算好出。不過個蛋糕質地唔錯。............………………..............................題外話,真係要好多謝店員。事源我影相唔小心掉左成個車輪餅落地,食都未食過🙊只係想叫店員幫我掉一掉,點知佢好好,好堅持送返一個比我❤️雖然非常唔好意思,但店員好熱情,好多謝佢。覺得小店真係好窩心☺️❤️大家經過都可以幫襯下☺️謝謝親切的店員🙏🏻😋📍阿元來了地址: 觀塘鴻圖道28號
🥯觀塘.台灣小吃🥯

見落開觀塘吃午餐,順便去最近火火的車輪餅店打卡☺️

呢到起碼有1️⃣0️⃣個味揀,有鹹有甜😋

🌟花生麻糬餅🥜($12)

🌟奧利奧咖啡餅($12)

🌟雞蛋糕六顆($25)

大家經過都可以幫襯下☺️謝謝親切的店員🙏🏻😋

📍阿元來了
地址: 觀塘鴻圖道28號
2019-10-07 458 瀏覽
早放工嚟食下午茶,叫咗個台南擔仔米粉,個人覺得食材一般,配料比較少,不過肉燥加米粉配搭出色,只係稍嫌碗米粉太細碗,食個下午茶都算飽即,加$10有一杯鳳梨青茶,叫咗少甜小冰,但都係比較甜之前食過《啊元來了》嘅芋圓,有好多不同種類嘅豆,例如紅豆。。。 芋頭同地瓜圓做得煙un 同入味,呢碗可再在encore順帶一提,餐廳環境比較暗,亦比較嘈,坐喺度食嘢真係覺得頭都痛埋。。午飯時間要注意~時時刻刻都大排長龍,仲要經後門出入

午飯時間要注意~時時刻刻都大排長龍,仲要經後門出入
嚟到觀塘區 有機會都會嚟 今次寫評論 主要都係想提醒大家 佢哋個入口好奇怪 大街道門明明打開 但係就有個牌叫人行後門 應該係因為地政署規劃嘅條例限制 上次就係因為諗住遵守規則 做個有質素嘅香港人 大街個門口明明打開 行5步就入到去 我都特登行去後門 點之後門條路係類似工廠大廈後巷入口 就喺嗰度咬咗柴 乜嘢食嘢嘅興致都冇曬 所以大家出入呢間餐廳 要小心。上次嗌咗個無骨鳳爪 味道有啲怪 個汁醬有啲腥腥地 可能解辣太多 食完都未返到屋企就開始肚痛 好彩阿咗一次之後就冇事

2019-10-02 845 瀏覽
阿元來了的九龍分店位於非常隱密的位置,在牛頭角工廠大廈區中,我們跟著地圖走,也差點錯過了門口晚上9點半左右趕到,還好趕上了最後下單時間,不然白走一趟。進入餐廳內,像走到另一時空,像七八十年代的台灣,感覺很新奇食物:4/5整體不錯。「魯肉飯」魯肉及汁都很多,魯肉是半肥瘦,每粒都頗大,不是肉碎,很入味。看上去一小碗,但吃著吃著有點膩到吃不下,兩人分享較好「鹽酥雞」份量不少,粉很薄,炸得酥脆,如果多點香料會更惹味「蚵仔煎」蠔份量多而且頗大,有蕃薯粉及青菜,跟台灣吃的差不多「台灣香腸」很普通我覺得茶木的台灣香腸烤的比較香和帶有甜味「珍珠奶茶」必點之選奶茶帶點烘焙味,很香滑,珍珠韌度適中「百香果红茶」叫了少甜,甜度適中,很清新的味道很適合來打卡,感受一下地道台灣味
晚上9點半左右趕到,還好趕上了最後下單時間,不然白走一趟。

進入餐廳內,像走到另一時空,像七八十年代的台灣,感覺很新奇

食物:4/5
整體不錯。

鹽酥雞

「鹽酥雞」份量不少,粉很薄,炸得酥脆,如果多點香料會更惹味

蚵仔煎

「台灣香腸」很普通
我覺得茶木的台灣香腸烤的比較香和帶有甜味

珍珠奶茶

「珍珠奶茶」必點之選
奶茶帶點烘焙味,很香滑,珍珠韌度適中

百香果紅茶

「百香果红茶」叫了少甜,甜度適中,很清新的味道

很適合來打卡,感受一下地道台灣味
珍珠奶茶
百香果紅茶
今日經過牛頭角附近,忍不住再次到「阿元來了」,品嚐一下台式的真正風味。今次因為得自己一個人食,好可惜吾可以一次過叫太多的野食,真係好想搵多幾個朋友一起食,開心Share。今次叫左一個阿元魯肉飯加一杯鳳梨青茶(感覺上似菠蘿味的綠茶),飲品加配只需加$10。阿元魯肉飯內有大量的魯肉、一大件滷水豆腐、幾條菜、一塊甜酸蘿蔔。起初,自己還十分珍惜碗中的魯肉,擔心之後會食曬D魯肉,得番D白飯。但食到一半,發現魯肉的份量比預期中多,就差不多每一口都係1:1的白飯同魯肉一齊食。雖然阿元魯肉飯的價錢比我預計中貴左少少,但CP值真的十分高,絕對沒有食錯。最後,不得不讚店內的環境設計十分有心思,文青懷舊的台灣風味十足,打卡一流。PS 臨走前,於店門前買左一件芝麻麻薯車輪餅,可能臨近關門,好多味都售罄了,而且車輪餅都係凍的,但內裡的餡絕對配合,又無偷工減料,希望下次可以食個新鮮出爐的就好了。
2019-09-28 463 瀏覽
來過兩次,一直抱怨為什麼會咁早就關門,有無咁巴閉,今日先發現,原來人地一直營業中,只係我自己以為門口個拉閘就係無開,so 白痴😂#魯肉飯#鹽酥雞#百果仙草綠茶#炸魷魚鬚

#魯肉飯#鹽酥雞#百果仙草綠茶#炸魷魚鬚

• 塩酥雞
2019-09-27 335 瀏覽
一直都好中意食台灣魯肉飯今日收工就去咗近近地既觀塘食我收6點去到都係6點半左右所以人唔多好快就有位叫咗個鹽酥雞share食,好好食個皮炸得好脆,肉都好嫩再黎一個魯肉飯最後個台灣香腸都好香蒜味,不過偏貴,飲品一般
一直都好中意食台灣魯肉飯

今日收工就去咗近近地既觀塘食

我收6點去到都係6點半左右所以人唔多好快就有位

叫咗個鹽酥雞share食,好好食個皮炸得好脆,肉都好嫩
再黎一個魯肉飯
最後個台灣香腸都好香蒜味,不過偏貴,飲品一般

• 鹽酥雞
  • 台灣香腸
2019-09-24 866 瀏覽
平日夜晚來食,餐廳內都坐滿了人,餐廳唔算好大但有台灣小店感覺。食物選擇都多,可惜夜晚無肉鬆蛋餅,好想再食。我叫左4樣野食,首先要推介阿元魯肉飯,細細粒魯肉好入味,又唔會有好多肥膏,魯肉汁份量剛剛好,仲有菜,魯水蛋,甜酸蘿蔔,味道好豐富,必食沙茶魷魚焿麵,魷魚爽口,但整個麵味道較淡,個湯比較澀,有小小失望。本來係點左甘梅地瓜條,但係地瓜條賣哂,所以轉左地瓜球,有芋頭球同地瓜球,外脆內軟又夠味,再加上甘梅粉,係絕配,值得一試。芋泥蛋黃卷,個皮好脆,入面成個都係芋泥包住小小蛋黃,好香口,好好食,但食完一個都有d濟,最好就share食啦。

食物選擇都多,可惜夜晚無肉鬆蛋餅,好想再食。

沙茶魷魚焿麵

甘梅地瓜球

甘梅地瓜球
2019-09-24 455 瀏覽
今日決定同朋友,一行四個人齊齊去食阿元來了,因為平日既十二點半開始,人龍就會開始聚集起來,所以我地亦提早了,在十二時左右就入到空曠既阿元來了坐低左。 考慮左一陣,大家都係致想食佢既招牌貨,皇牌魯肉飯,大家記得係有個讚讚符號嗰個,唔好搞錯阿。唔洗太耐,四個香噴噴既飯就到,佢既肉汁做得足夠濃郁出色,亦會太多,份量岩岩好足夠混合飯,十非滿足入面唔知有魯肉 亦有適量既配菜使食個唔會有味覺上既厭倦。唯一可惜既係份相信對於所有男仔及大部分女仔都唔夠,要加小食呢。

呢晚做孝順女同媽媽出去食飯☺️,因為佢只食中餐,所以決定帶佢嚟阿元來了試下台灣嘢,之前佢喺第三街嗰時我就成日食,都覺得ok。觀塘店其實近牛頭角站多啲,估唔到星期六黃昏工廠區都咁多人,客似雲來,食客無停過,長期滿座,不愧為打卡點。餐廳比起以前真係大N倍,坐多好多人,裝修同以前一樣都係超吸睛✨,真心會忍唔住係咁影相。望望餐牌,發現食物種類比以前多,而好多招牌亦都繼續保留喺到👍,但價錢就貴咗唔少,咁當然佢都係維持$2x-$4x就有一樣主食/小食,因為始終台灣食物定價較低,而份量亦較為的骰,所以我哋叫咗四樣食物同一杯飲品share。首先係魯肉飯($30),賣相同味道同以前差唔多,飯夠多汁,魯肉亦都幾香半肥瘦,但醃漬得一嚿...。另外份量好似細咗🤔,真係白飯size,但眼見其他枱點解個碗大啲嘅,又係飯嚟,先諗返起應該係雞肉飯或者「阿元魯肉飯」,但講真我齋睇menu點知有無阿元二字個分別係乜呢?就算我上網睇咗都係見多嚿鹵水豆腐,👻鬼知原來連個size都唔同咩,我媽un咗好耐話早知比多$10😅。第二樣係香菇肉羹米粉($45),呢個就大碗啲,但好杰下好糊😥,一撩起啲米粉發現勁大pat,夾極都夾唔開,而且

第二樣係香菇肉羹米粉($45),呢個就大碗啲,但好杰下好糊😥,一撩起啲米粉發現勁大pat,夾極都夾唔開,而且索哂啲湯,變咗好似撈粉咁。味道就都係同以前差唔多,但個粉唔知係煮唔開定點,真係勁唔開胃,我媽仲話啲肉團亦無尼味道喎🙈。

第三樣係新竹貢丸湯($20),個size又係好mini,而且貢丸(街市買到果啲)好珍貴得兩粒,味道無乜特別,但肯定無用味精,因為無口乾。

第四樣係🦑酥炸魷魚($39),即炸熱辣辣送上,份量都幾多,味道我覺得唔錯,夠味又幾香口,但我媽又嫌唔夠脆哈哈。

最後就係凍茉香珍珠奶茶($24),佢加$10可以換購嗰啲飲品都幾唔吸引😡,所以焗住原價叫,杯奶茶正正常常,叫咗少甜所以甜度啱啱好,珍珠亦幾好嚼口👍。btw呢到堂食叫熱飲都係用紙杯上,唔環保♻️囉!

總括嚟講,我覺得佢哋其實又唔算係開咗分店所以味道退步咗,諗返起可能嗰陣都唔算非常好食哈哈🤣,正正常常啦。價錢單睇一樣就會覺得都幾唔抵,因為真係台灣夜市小食嚟,但價錢可能係台灣2-3倍,不過叫多幾樣食物夠飽之餘,每人都唔使$100,今時今日出街食飯算好難得。餐廳環境係幾特別嘅,好多影相位,坐得都尚算舒服,另外亦無再限用餐時間30分鐘。但服務真係認真麻麻,店員無乜禮貌,反應慢好頹,好多人手但唔會觀察下客人有無需要,連落單都要自己行出去🙄。而且送餐安排亦唔尊業,明明我哋早啲落單,但同一食物竟然上咗比另外幾枱較遲落單嘅客人先😖,唉。最後就係我留意咗幾次唔同店員上餐都會插咗隻手指落啲食物到...🥴無眼睇。
2019-09-21