2017-01-28 7507 瀏覽
今天是雞年大年初一,先祝各位新年快樂,萬事勝意!農曆新年是中國人最重要的節日,理應充滿著開開心心,熱熱鬧鬧的喜慶氣氛,不過香港不是大陸,亦非台灣,慶祝春節的氣氛始終沒有海峽兩岸中台兩地那麼濃厚,就連茶樓食肆慶祝春節的氣氛,比起多年以前,似乎亦有所不如。不過,在數日前,我終於來到一直很想光顧,已成為西營盤人龍名店的台菜小店「阿元來了」,卻深深感受到一股濃濃的台灣古早味,也感受到即將過年的節日氣氛。 這間台灣小食店,最有名的是它的「魯肉飯」($29),這天一試,果然名不虛傳,與台灣的「魯肉飯」相比亦絲毫沒比下去,確是美味。曾經有人說它的飯量不多,我卻覺得十分恰可,始終,這飯的魯肉肥多瘦少,雖然十分美味,但吃多了始終難免會感膩滯。這飯的主角雖是入味可口的魯肉,但魯肉的油脂完全滲進飯中,讓米飯變成色香味俱佳,舉足輕重的第二主角,再不是襯托紅花的綠葉,而是與魯肉相輔相成的最佳拍檔。 也吃了阿元的「刈包」($30),同樣令人滿意。白雪雪的包子中,夾著一件肥瘦夾雜,油潤泛光的扣肉和味道甜酸的梅菜,包子邊還撒了小撮的砂糖,讓味道充滿層次,可口味美。 「雙蛋煎」($30)相對普通。台式
今天是雞年大年初一,先祝各位新年快樂,萬事勝意!

雙蛋煎」($30)相對普通。台式蚵仔煎的製法,一向並非我與太太所喜,這天一試這兒的出品,那口感,那味道,仍然並非我倆杯茶,對我倆來說,始終還是潮式的香口蠔餅較為喜歡。
滷青菜」($15)青翠爽口,伴「魯肉飯」吃,都幾好。
兩杯台式飲品,太太喝的是「熱薑母奶茶」($23)是半糖版本,我嚐了一口,薑味頗重,與奶味配合得都算調和。我的「凍巧克力奶茶」($23)是少糖少冰版本,味道適中,巧克力味仍濃,但又不會過甜,味道頗佳。
猴年將盡的一天,初次拜會「阿元」,感覺甚為良好,踏入雞年之後,當我偶爾回味起它的美味「魯肉飯」的時候,我會再去探它的。
  • 魯肉飯
  • 刈包
  • 凍巧克力奶茶
西環的這家 阿元來了 是這區出名的台灣菜餐廳,食物具台灣風味且價錢便宜,所以每天都吸引大量客人。這晚特意早點來到餐廳,大概 6:30 ,門外已經排了五六個人。幸好只等了十多分鐘就可以入座了。餐廳不大,但亦可容納約40-50人。牆上貼滿台灣常見的告示和廣告,這裡的店員很多都是台灣人,就像置身於台灣的商店。魯肉飯($29)吃台灣菜一定要吃魯肉飯。調味剛好,不會太鹹但又足夠來拌飯。只是魯肉有不少肥肉。香脆大鷄排($40)當然還不少得鷄排,鷄排炸得熱辣辣,金黄色的外皮上灑上不少味椒鹽,令整碟頓時變得香脆可口了。刈包($30)刈包為台灣的傳統做法,包內夾著五花滷肉、酸菜和香菜。五花肉附有一大塊肥肉,想健康點最好先把肥肉部分切出來。至於調味用上滷汁、花生粉和砂糖,形成一種獨特的味道,甜甜的又充滿質感。芝士蛋餅($25)芝士蛋餅比我想像中更好吃。蛋皮夠薄,咬下去即流出大量半溶芝士,芝士味濃但不會太漏,這個只是$25太抵食了!離開時約7:30餐廳外已排長龍豐富的一餐埋單也只是$124,抵食!
魯肉飯($29)

香脆大鷄排($40)

刈包($30)

芝士蛋餅($25)

離開時約7:30餐廳外已排長龍
豐富的一餐埋單也只是$124,抵食!
2017-01-26
15 分鐘 (堂食)
味道和愛情對我來說都是一樣,有人會愛上吃酸辣米線,有人喜歡吃日本料理,有些對韓式炸雞與啤酒情有獨鍾,大概味道和愛情,都是主觀而且只有自己能領會當中的奧秘。每個人喜歡的都不一樣,你喜歡吃台式料理,也不是每個餐廳都喜歡,正如你喜歡小巧的女生,最好是能一手抱緊的那種,乖巧得如小棉羊,偏偏你愛上的可能有九種貼合你幻想,但就有一點與別不同,可能因為這一點不同,她可能是你從未遇過的任性狂妄,也可能是你看不通透的思想,偏偏你就特別鍾情這女生,情況就是你特別喜歡吃一間餐廳一樣。上次有人係我呢度分享過佢特別喜歡食某某餐廳,即使佢帶過無數人去食個個都覺得唔毫無特別,再加上衰到唔衰嘅服務態度,真係無人明白到點解佢咁鍾意食呢間餐廳。我呢就成為咗好多人心目中愛上了的台灣小店,有着西環附近嘅街坊,到大埔元朗有牛嘅地方嘅朋友,全部都為我而來。但係我覺得自己係何等簡單,普通。珍珠奶茶來親我度都一定會叫,偏偏你就叫咗個姜奶茶,話唔知幾時開始鍾意飲薑喎!是但啦我點整都係咁出色,薑味喺茶底同埋奶底平均嘅情況下微微散出。三個味道平均,唔會好似牛奶同朱古力一樣爭到你死我活,啱味!就係咁簡單。我嘅蛋餅同樣出色,你話你每次去西門町

我嘅蛋餅同樣出色,你話你每次去西門町,至少會食兩次許記手肘餅,要加雞蛋芝士同埋煙肉,10年不變,食親都覺得好感動喎。我就冇用到個鏟dook 散薄餅,輕輕煎過,剛好夠脆就加上雞蛋同芝士,之後卷成墨西哥薄餅咁嘅形狀,系爭咁少少煙肉嘅鹹香架啦!不過好彩我有呢個秘製辣醬,能夠將簡單平凡嘅味道提升。對你來講應該係望蛋餅指手肘餅的渴。
唔記得同你講,我會將芝士同雞蛋嘅味道混合,配合流出來的感覺,充滿遐想
你點左個滷肉飯,秘製醬汁煮過嘅滷肉,味道香而且帶點甘,都唔係重點!重點係我堅持要用上一定比例嘅肥肉,千祈唔可以瘦呀,咁樣透過豬肉嘅天然脂肪令到成個飯更加甘香。等你每一啖都食到甘甜豐盈嘅味道。
唔夠後即刻再點個包,我嘅刈包材料簡單個個都學到,就係美味嘅肥五香豬腩滷肉,配上香菜最重要係叉燒包感覺嘅包皮。三樣嘢三種味道配合得天衣無縫,你不停講話好肥好大嚿肥豬肉,但係有一啖啖咬落去。睇到你滿足嘅眼神。
食到呢度你慨嘆,另外一間餐廳你向來都幫襯,偏偏我呢遲左出現,你唔想改變現狀,冇理由要山長水遠嚟到西環,就係為咗同我見面。你覺得好內疚,好對唔住呢一間幫襯左五六年嘅台式料理餐廳,唔夠膽承認自己鍾意左我。再加上路途實在遙遠你想放棄我,投回屋企附近的呢一間台店懷抱。

情況就好似,你遇到很愛嘅女人,但係你唔想面對呢個感覺,同時亦都有留戀, 唔相面對改變你選擇投回現在的懷抱。

你心裡有了我,真係能夠繼續同佢走下去嗎?你能欺騙自己,話你最中意食佢嘅滷肉飯?為何你要苦了我又苦了自己?

我知道我哋好快又會再見面。因為鐘情就係鍾情。下次記得食芋圓。

這是阿元的自白。
2017-01-21 601 瀏覽
如果對自己進食速度沒有信心的話,到此食店就要考慮一下了,因為限時大概只有30分鐘😓。店家位於西環,來到已有不少食客在等候。客人可於等候期間先填寫店員提供的菜單,以節省時間。蚵仔大腸麵線 ($40)上桌已經是微暖狀態,整碗稀稀的,蚵仔沒有特別,大腸沒有嚼勁,麵線更令人失望,沒有咬口,很容易斷開。塩酥雞 ($35)份量少,外面酥脆,肉質頗嫩,夠熱但好咸/_\。芝士蛋餅 ($25)微熱,不過切開並沒預期中的芝士拉絲,慶幸不油膩,也有咬口。魯肉飯 ($29)最好吃就是這個了,但份量同樣很少。一眼就看到肥豬肉吧😂(放心其實肥瘦肉都有) 豬肉切到細細粒,吃起來不會太有罪惡感🙈加上醬汁很開胃,不知不覺間就吃到底了👍🏻兩位女生吃畢後其實一點也不飽肚,只能說可一不可再😂。
店家位於西環,來到已有不少食客在等候。
客人可於等候期間先填寫店員提供的菜單,以節省時間。
蚵仔大腸麵線 ($40)
蚵仔大腸麵線
塩酥雞 ($35)
份量少,外面酥脆,肉質頗嫩,夠熱但好咸/_\。
塩酥雞
芝士蛋餅 ($25)
微熱,不過切開並沒預期中的芝士拉絲,慶幸不油膩,也有咬口。
芝士蛋餅
魯肉飯 ($29)
魯肉飯
兩位女生吃畢後其實一點也不飽肚,只能說可一不可再😂。
2017-01-17
2017-01-18 278 瀏覽
這間食店,根本和佐敦澳州牛奶公司一樣。要食客快、快、快。我開始時見到食客限定半小時,已經覺得不可思議。但其實真係可以,因為其實份量真係好少,那些職員收碟的速度可以話世界級。這間食店強調台灣風味重,但我覺得只係裝潢設計似,其他風格全都是香港人的風格,就是快、快。這間店門面很靚,所以我都很樂意等一等。我地兩個人點選了以下幾款:這個台灣腸很肥像臘腸一樣,但又未有臘腸那麼香,不過原來可以夾蒜頭食,都幾特別。這個滷肉飯很好吃,最值得就係點了這個,但份量原來唔大,好彩我地無打算靠這個飽肚。這個麵線真係好失望,佢令我更強烈想起台灣的阿宗麵館,更想去台灣食返次。這個滷水拼盤細得我大笑出來,不過我都覺得其怪,點解拼盤會那麼平,30多元就有一個拼盤?這個炸雞很好吃,台灣炸雞和韓國一樣好。希會有更多唔同口味。這個甜品不過不失,有進步空間。食完這一餐,真係會令你覺得台灣食物很好吃,係想親身去吃那一種。
這間食店,根本和佐敦澳州牛奶公司一樣。要食客快、快、快。
我開始時見到食客限定半小時,已經覺得不可思議。
這間店門面很靚,所以我都很樂意等一等。
我地兩個人點選了以下幾款:
滷肉飯
麵線
滷肉拼盤
這個炸雞很好吃,台灣炸雞和韓國一樣好。
希會有更多唔同口味。
這個甜品不過不失,有進步空間。
2017-01-13
滷肉飯
2017-01-16 183 瀏覽
西環其實有好多好野食 阿元就是其中一間 未到12點就黎到嘅我地 一到門口已經有條人龍 但其實唔係排左好耐 15分左右就入得 叫左個滷肉飯 雞肉飯 同甜不辣 比起婆厚味道的滷肉飯 我更喜歡雞肉飯 比較清淡 配上酸菜 食下又一啖食下又又一啖 好正 個甜不辣睇落去份量唔多 但其實食極都好多咁 煙煙unun 好中意個口感
2017-01-14
2017-01-15 199 瀏覽
近年少去左台灣,突然想食台灣野,可以黎呢度,幾正宗幾好食,佢無餐,全部要散叫,所以叫叫下原來都唔平,不過都好過專程去台灣,食得多夜市其實好悶,加上有種去到厭既感覺,香港食到台灣野止下渴已經好足夠。黎呢度要揀既時間,因為午市要排隊又有限時,想慢慢試真D最好2,3點,唔洗排又可以慢慢享受。
2017-01-15 228 瀏覽
滷肉飯// $29好食!。7/10分鹽酥雞// $3x鹽酥雞炸得唔會好脆,但酥香,我覺得重味d會再香d❤️. 6/10豬肉丸湯// $20豬肉丸湯有兩粒大肉丸,好彈牙,豬肉味濃,唔知點解仲有幾分家鄉味😊🏠而且湯可以添飲。 7/10左:冬瓜茶加奶// $23右:唔就得咩青草茶// $20冬瓜茶加奶真心好飲,隻咩好特別,好飲過奶茶,但記得叫少甜🤓 8/10咩咩青草茶:佢未黎之前我以爲成杯野都會係綠色(下意識覺得係小麥草),點知一黎到,咦!黑色嘅🙀一飲落去,哦!涼茶黎嘅~我諗係王老吉d friend,食完鹽酥雞飲呢個都唔錯,下火。 7/10可惜鋪位真係太細,坐得比較逼。
滷肉飯// $29
好食!。7/10分

鹽酥雞// $3x

豬肉丸湯// $20

左:冬瓜茶加奶// $23
右:唔就得咩青草茶// $20

可惜鋪位真係太細,坐得比較逼。
2017-01-15 382 瀏覽
上次喺第三街食西班牙嘢,見到對面有間餐廳大排長龍,姐夫同我講嗰間嘢成日排長龍,好難先得到,於是我同我老婆去開嗰邊就順手去撞彩!見到人用唔係太長,就排啦。佢哋舖頭座住唔係好多,所以排隊嘅時候已經有人招呼你點菜。點菜紙嗰度其實食品種類唔係好多,想點嘅阿仔煎原來要五點前先有,我哋當日已經七點啦,即係冇得食啦…失望!魯肉飯﹕滷味唔係好夠,咁一如預期其實都好多肥豬肉,飯口感都ok…滷味唔夠係致命傷!蚵仔大腸麵線,大腸麵線就冇得同台灣嗰啲比喇,隻大腸仲有少少臭味,處理得唔係好好。其實如果參考台北阿宗,有得自己調味、加蒜就更好啦!刈包﹕包夠鬆軟,豬肉肥瘦適中,就係肉既份量少左少少,唔夠配個包!整體還可以…薑母奶茶﹕ 夠薑夠奶,幾好,可惜就係甜咗少少!整體嚟講,我就唔覺得需要排隊食,不過勝在價錢唔算太貴,兩個人都係120蚊,當然如果係台灣食同樣嘅嘢半價搞掂…店員好多只講國語,裝修有心思,感覺都台灣…能解我對台灣美食既相思之苦!

刈包
薑母奶茶﹕ 夠薑夠奶,幾好,可惜就係甜咗少少!

2017-01-07
5 分鐘 (堂食)
2017-01-10 165 瀏覽
店里不是特别大 但环境还可以 中午来吃就有排队,味道真的不错,鲁肉饭一点也不腻,比想象的还好吃,一进店面看大家基本都点的这个,没有失望。旁边的客人评价也都很好 边吃边说好,种类也很多,下次还要来吃其他的,感觉都不错,赞
  • 鲁肉饭
  • 盐酥鸡
魯肉飯 $29和出面吾同用肉粒味剛好,以為細份量食完都幾飽塩酥雞 $35好味道,好熱又微脆,雞夠軟熟好香台灣香腸 $25用蒜頭片一起食,香腸本身冇咩味,一起食普通啦台南府城蝦捲 $25用芥末加醬汁一起吃幾特別,味道可以啦滷青菜 $15豉油感覺油麥菜,一般冇特別但份量都可以吾太少紅豆奶綠 $25似奶茶味多過奶綠,紅豆偏少冬瓜檸檬 $23好特別味道,冬瓜茶香加微酸好味道最後我地食左半個鐘,每人大約$90都食飽飽離開,這裡待應態度都吾錯……抵讚
魯肉飯 $29和出面吾同用肉粒味剛好,以為細份量食完都幾飽

塩酥雞 $35好味道,好熱又微脆,雞夠軟熟好香

台南府城蝦捲 $25用芥末加醬汁一起吃幾特別,味道可以啦

滷青菜 $15豉油感覺油麥菜,一般冇特別但份量都可以吾太少

紅豆奶綠 $25似奶茶味多過奶綠,紅豆偏少

冬瓜檸檬 $23好特別味道,冬瓜茶香加微酸好味道

2017-01-08 487 瀏覽
黃昏去左西環貨櫃碼頭,夜晚再來西營盤食阿元來了的確係一個好行程。7點來到已有長長人龍,十張枱大概要等三十分鐘。要留意用餐時間只有三十分鐘, 真係有 d 趕點餐不久就來左魯肉飯, 熱辣辣既飯, 再加上肥豬肉,非常惹味令我想起台灣旅行時, 在其中一家街坊小店食既肉燥飯雖然聽之前食評話鹽酥雞普普通通, 但仍想一試。反而又不錯!酥脆可口, 雖然偏油再來係蝦捲, 反而覺得蝦捲普通, 好似酒樓既鮮蝦捲咁然後係芝士蛋餅, 入面的確有濃濃既芝士再加上煎蛋, 好味, 但好飽肚最後叫左野飲, 個人認為好好飲, 冬瓜茶既甜, 同奶蓋非常match 留意一點, 30分鐘叫用餐時間可說非常準時, 剛到三十分鐘已有服務員提醒, 個時我同友人才食到一半…不過服務態度係好既, 全程都有禮貌
要留意用餐時間只有三十分鐘, 真係有 d 趕

令我想起台灣旅行時, 在其中一家街坊小店食既肉燥飯
鹽酥雞
再來係蝦捲, 反而覺得蝦捲普通, 好似酒樓既鮮蝦捲咁
蝦捲
芝士蛋餅
奶蓋冬瓜茶
不過服務態度係好既, 全程都有禮貌

2017-01-07
鹽酥雞
2017-01-04 187 瀏覽
第二次黎今次六點三黎到 無人排隊啱啱有兩個位 即刻入得 (上次大熱天時等左成個鐘...)好鍾意呢度店員都是台灣人牆身又貼滿好有台灣特色既海報同宣傳單張又播埋台灣歌真係好似置身喺台灣咁事不宜遲叫左個魯肉飯($29)魯肉切成條狀 肥瘦相間 份量十足食落滿口油香 但又唔會過於肥膩 晶瑩剔透既肥膏教人欲罷不能 到左呢刻已經豁左出去 大啖大啖咁連飯扒入口珍珠米質感剛好 跟魯肉非常搭配好幸福既感覺喔~~友人點的雞肉飯 ($29)味道也不錯再點了個芝士蛋餅 ($25)蛋餅煎得稍為過火 食落有少許燶味芝士如果鹹香一點會更好飲品點了熱茉香珍珠奶茶 ($23)味道正常不過珍珠奶茶都係凍既比較好飲食完出黎已經好長龍好彩早黎😁
第二次黎
今次六點三黎到 無人排隊
啱啱有兩個位 即刻入得 (上次大熱天時等左成個鐘...)
好鍾意呢度
店員都是台灣人
牆身又貼滿好有台灣特色既海報同宣傳單張
又播埋台灣歌
真係好似置身喺台灣咁
事不宜遲叫左個魯肉飯($29)
魯肉切成條狀 肥瘦相間 份量十足
食落滿口油香 但又唔會過於肥膩
晶瑩剔透既肥膏教人欲罷不能
到左呢刻已經豁左出去 大啖大啖咁連飯扒入口
珍珠米質感剛好 跟魯肉非常搭配
好幸福既感覺喔~~
友人點的雞肉飯 ($29)
味道也不錯
再點了個芝士蛋餅 ($25)
蛋餅煎得稍為過火 食落有少許燶味
芝士如果鹹香一點會更好
飲品點了熱茉香珍珠奶茶 ($23)
味道正常
不過珍珠奶茶都係凍既比較好飲

食完出黎已經好長龍
好彩早黎😁
  • 魯肉飯
2016-12-28 333 瀏覽
小弟剛從台灣返港,和另一半去了嘉義縣遊歷, 可惜没有品嘗當地的魯肉飯, 適逢假期未結束,今日決定去阿元來了試試 。店裡環境很有台灣特色,可能是中午時間,不需輪候就可入座店員安排我坐吧枱, 枱子比較窄, 我眼見旁邊兩位客人點幾樣食物已經沒有位子放了, 而且有告示列明只可以用餐30分鐘,雖説這裡經常大排長龍, 不過想和朋友或另一半來慢慢一邊談一邊吃, 建議找其他地方了我點的是魯肉飯加一半熱朱古力, 先講熱朱古力, 普普通通,用完即棄柸亦不環保,價錢亦偏高, 唯一可的是可在點餐紙上列明甜度, 很少餐廳有這樣安排 。而魯肉飯算是較滿意,肉和配菜很入味, 跟飯吃很開胃, 份量不算多, $29元差不多了。今餐都算食得滿意,唯是沒能和另一半享受,不過要吃得衝忙, 還是和她吃別的, 我始終不喜歡要排隊又要吃得趕,就算超好吃也不願, 我自己一個來就沒所謂了
店裡環境很有台灣特色,可能是中午時間,不需輪候就可入座

2016-12-28
午餐
2016-12-26 217 瀏覽
慕名已久,終於吃得到!阿元來了是我在香港吃過最美味的滷肉飯!滷肉肥瘦層次分明,滷得很入味,香氣撲鼻,拌飯吃一流!店鋪座位少,人流多,需排隊等候,而且繁忙時間限時吃30分鐘。食物好吃,但不是一個適合享受食物的地方。我超喜歡吃蛋餅!這個櫻花蝦鬆蛋餅不錯,但較乾,還是台灣的早餐店香軟的蛋餅較好吃!17:00後才有蛋餅喔,蚵仔煎則是17:00前才有,想吃蛋餅或蚵仔煎的人要注意時間了。芋圓煙韌,冬瓜茶清甜,台灣的味道。和好友一人一口,好快就喝清光~ 下次來也會再點滷肉飯和芋圓。炸芋,裡面是蛋黃,香脆。

炸芋,裡面是蛋黃,香脆。
2016-11-06
  • 滷肉飯