2017-03-16 207 瀏覽
昨天獨自黎掃街澱粉控掃街還是要吃一下澱粉吧😚一隻滑溜震盪盪的溫泉玉子配上台灣濃味滷肉,合配惹味,米飯像日本珍珠米,煙靭有米香❤,好好吃呢西環西營盤第三街73號地舖
昨天獨自黎掃街

西環西營盤第三街73號地舖
2017-03-15
2017-03-15 278 瀏覽
越肥仔嘅嘢,就越啱我😏💁🏻($29)魯肉飯🐷🍚,魯肉肥瘦適中,油脂甘香,真係令人越食越起勁🤤👻🔸💁🏻($45)香菇肉羹米粉🍜,豬肉麻油味香濃,米粉爽口彈牙💃🏼,如果你怕魯肉飯油膩,呢個米粉將會係好好嘅另一選擇👌🏻😈

越肥仔嘅嘢,就越啱我😏
🔸
2017-03-13 933 瀏覽
放左學同同學去西環第三街到搵野食,見到成條街沿途都有好多餐廳,唯獨是阿元來了既門口排晒長龍,見到咁多人肯等咁耐去食,就知呢間野唔簡單。攞完飛一邊等位一邊同同學睇住menu揀食咩好,由於我地太肚餓,唔小心叫左好多野食。👉🏻👈🏻 等左大約15-20分鐘,終於有得坐低。餐廳既裝潢好有台灣風味,加上唔少店員都係台灣人,真係覺得自己好似去左台灣既夜市。一坐低啲野食已經好快黎到。魯肉飯雖然望落細細碗,但一個人食就啱啱好,唔會有油膩滯感。魯肉鋪滿面,每粒魯肉都切到肥瘦相間,醃得非常入味,拌飯食就同飯既份量恰到好處。每食一啖飯,魯肉既油脂都溶入飯到,再配上調配得非常惹味又唔會太鹹既醬汁,簡直一流。食完幾啖魯肉飯再食酸蘿蔔,口感清新。鹽酥雞係即叫即炸,外層熱辣辣,椒鹽香口之餘唔會太鹹。入面既雞肉口感亦算嫩滑,有足夠肉汁,唔會太乾或者太老。香菇肉羹既湯比較杰身,入口香濃。驚喜既係肉羹入面既豬肉肉質軟棉得黎非常有彈性同有嚼勁,而且豬肉大大粒,份量亦算多,非常飽肚。咁多樣野食我最鐘意就係佢既刈包。刈包既外皮好似饅頭咁,包身蒸得好軟熟。入面亦都好足料,有一大塊充滿住油香既焢肉,肉質軟身之餘亦非常入味,油脂入口即

魯肉飯
魯肉飯
食完幾啖魯肉飯再食酸蘿蔔,口感清新。
香菇肉羹
香菇肉羹
刈包
咁多樣野食我最鐘意就係佢既刈包。
刈包既外皮好似饅頭咁,包身蒸得好軟熟。入面亦都好足料,有一大塊充滿住油香既焢肉,肉質軟身之餘亦非常入味,油脂入口即溶,再配上大量酸菜,莞茜同花生酥糖碎增添香味,令到整體口感豐富又有層次。雖然個包咬落又鹹又甜,但出奇地毫無違和感,仲非常夾。
蚵仔煎
蚵仔煎薄身又大份,啱晒一大班朋友share。
薯粉比例都算恰到好處,黏稠度適中,唔會太過韌。蚵仔大隻既同時份量亦唔少,對於好鐘意食蚵仔既我黎講簡直係不得了。🙈
可惜整體黎講味道唔係好夠,蛋味比較重,唔算太惹味;另外醬汁亦較淡,始終都係台灣夜市既比較好食。
茉香珍珠奶茶
茉香珍珠奶茶中既奶同茶沖調比例恰到好處,加上淡淡既茉莉花香氣,非常清新。珍珠煲得啱啱好,非常彈牙有咬口,亦有好香既黑糖味。值得一讚係飲品既冰度同糖度可以根據個人喜好而選擇,唔怕會太多冰或太甜。
奶蓋紅茶
奶蓋紅茶上既奶蓋不過不失,份量算多,入口軟滑得黎又有鹹香。配上紅茶一齊飲,令口感更有層次。
九份芋圓
九份芋圓非常足料豐富,有地瓜圓、芋圓、珍珠、紅豆同南北杏。每粒地瓜圓同芋圓形狀大小都不一,口感煙韌,可惜味道唔算突出;珍珠就彈牙有嚼勁。可惜我地點既冰九份芋圓只係湯底加上冰塊令佢冷卻,冰塊融化之後湯底變得非常淡,略嫌唔夠甜味。

由於太多人等位而且餐廳格局比較細既關係,用餐時間只限三十分鐘左右,啱啱好食完就差唔多要交枱。但入到餐廳真係有種置身於台灣夜市既感覺,整體黎講食物亦都唔錯,等咁耐位都係值得既。
總括黎講我係絕對會再返黎回味一下台灣夜市既地道小食風味。
15 分鐘 (堂食)
2017-03-05 247 瀏覽
今天跟友人去了阿元,還記得上年很喜歡去阿元食魯肉飯,由於今天轉了工作地點便很少去了。那麼久沒有食過呀元,今天依然在門口會看到在排隊人龍。店員看給我們一張點菜紙再讓我們等待內進。最但消費是35元,所以我們點了魯肉飯,蚵仔大腸面線,拼盤。一直很喜歡阿元等氣氛,而且很多台灣人都會來食,而且播著好聽的台灣歌。今次對我來說呀元真的十分失準,魯肉飯不如以前的味道濃郁,而且有點兒過油有點「達」咀。很想念之前的呀元,是人變了還是食物變了呢另外蚵仔大腸面線沒有什麼特別,雖然自己是衝著魯肉飯而來,但蚵仔面線實在太淡,而且湯多過面令到口感變差。之後加了些辣醬,有點味道才覺得能入口。滷味拼盤,普普通通,份量較少。香港已沒有那一間魯肉飯突出,現在阿元都令我失望,性價比不在,以後真的不知到那間食了。

滷味拼盤,普普通通,份量較少。

2017-03-04
10 分鐘 (堂食)
2017-03-01 269 瀏覽
呢間阿元來了 無論幾時都咁多人排隊我去既時候雖然係星期日 但3點都一樣咁多人但真係值得等既 因為原來佢真係咁好味一定要食呢個爌肉飯 睇落去好似好肥咁 但真係入口即化 又入味 味道一流呀 真係一口接一口咁完全停唔到😻😻😻😻 飯同爌肉撈埋一齊食 送飯真係好正 d肉汁包住每粒飯 令粒粒飯都增加左味道 同令質感更滑溜 溜入喉嚨😽😽😽我朋友就叫左普通既肉燥飯 會細碗一點 如果點爌肉飯就會大一點 大食既就一定要點爌肉飯🤤🤤🤤🤤 佢既碗都好靚好精緻😎😎😎 配上店裏既裝飾同充滿台灣味道既流行歌曲 周杰倫 盧廣仲 SHE 若果你係屬於果個年代 一定好有共嗚🤓🤓🤓 除左食飯 仲可以有視覺同聽覺既享受🤗🤗🤗🤗 令到成餐飯既質素大大提升😎😎😎😎我地仲點左2個小食:上面係台式腸 一般般 可以skip唔好叫右面就係鹵水拼盤 都唔錯 可以一試有豬耳豆腐雞翼同蛋 都好入味 味道都鹵得唔錯😋😋😋😋 用黎送飯真係幾好😉😉😉好想再食多次💕💕💕💕
呢間阿元來了 無論幾時都咁多人排隊
我去既時候雖然係星期日 但3點都一樣咁多人
但真係值得等既 因為原來佢真係咁好味
我地仲點左2個小食:
上面係台式腸 一般般 可以skip唔好叫
右面就係鹵水拼盤 都唔錯 可以一試
好想再食多次💕💕💕💕
2017-03-01 220 瀏覽
因為依間舖,令我同露哥第一次搭地鐵黎到西環我地好似大鄉里出城😂一出地鐵站就望住個Google map行🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻行左一陣 沿途見到一d餐廳都好想試下,相信我會再黎西環試下五同餐廳,今次就先試台灣菜我地係平日既下午時段黎,但餐廳內既客人一d都五小,8成滿客! 雖然店舖細,但裝修有懷舊風味!👓👓👓👓我地叫左魯肉飯+花枝丸+鹽酥雞+凍芋丸+奶蓋紅茶! 食物好地道,好似你係台灣食既味道,魯肉飯有半肥瘦既肉👍🏻唯一覺得芋丸有d太甜,可能落多左糖水!🙊露哥覺得奶蓋紅茶幾好飲,可惜當我想飲時已經淨反...奶泡 ☝🏻️☝🏻睇黎真係幾好飲🤔✨✨✨但要提提大家餐廳用餐時間係半小時!!!好彩我同露哥食野速度都算快,所以黎食既朋友記住五好影咁耐相,留反d時間食丫😂😂🙌🏻
因為依間舖,令我同露哥第一次搭地鐵黎到西環

☝🏻️☝🏻睇黎真係幾好飲🤔
✨✨✨但要提提大家
2017-02-23
午餐
2017-02-25 210 瀏覽
同老公過海,就係為咗試呢間餐廳!等左差唔多一粒鐘終於有得入去。極速點餐!不得不試魯肉飯!果然是鎮店之寶。魯肉肥瘦均勻,夠香夠腍。如果我有10個胃,可以食到10碗!刈包,包夠軟身同熱。豬肉滷得非常入味,又夠腍。卡路里quota一於豪俾佢!塩酥雞,炸到冇油嘅境界,又熱又香脆!我在台灣夜市嗎?台南府城蝦卷,幾香脆惹味!台灣香腸,比較遜色嘅前菜。味道唔夠香濃,亦唔夠熱! 九份芋圓,甜品亦唔突出,又係唔夠熱,芋圓未夠香,呢個甜品將我响台灣夜市帶返嚟香港😥另外,想提一提,我哋發現餐廳入面有幾張吉枱,侍應唔會叫食客入去坐。我哋問點解,侍應解釋話要先處理外賣訂單,唔想食客入去坐好耐都未有嘢食。呢個諗法幾奇怪。我話坐低之前,你同食客溝通清楚要等耐少少咪OK囉,好過成班食客迫晒喺條窄窄嘅行人路度等。好彩當時侍應都接納左我嘅意見。

塩酥雞,炸到冇油嘅境界,又熱又香脆!我在台灣夜市嗎?
台南府城蝦卷,幾香脆惹味!
台灣香腸,比較遜色嘅前菜。味道唔夠香濃,亦唔夠熱!
2017-02-25 689 瀏覽
半年前去完台灣,回味無窮,但呢排去唔到台灣,所以我就去咗香港較出名嘅阿元來了,睇吓食唔食到係台灣街頭的味道!由於我嗰日比較忙,所以叫咗外賣。前前後後都係等左10分鐘左右,效率都好高,但好可惜嘅係佢哋冇比筷子匙羹我地講返啲食物啦!我哋總共叫咗四樣食物,總共$142。阿元來了嘅蛋餅同喺台灣食嘅有啲唔同,佢哋加左一層芝士令到口感更加豐富。但我就唔係幾鍾意佢哋獨有嘅醬汁,我都係傾向返台灣傳統嘅蛋餅多啲。不過價錢都係$25左右,所以都可以一試。之後就到鹽酥雞啦。講真$25呢個價錢真係冇得彈。啲雞唔會炸到好多粉,外層炸的金黃色並且脆香,肉又保持到多汁鮮嫩。仲放左啲九層塔作點綴,令到鹽酥雞更香。至於雞肉飯,我就認為比較乾身唔係好啱我,但加左少少榨菜,令個飯唔會咁寡。佢亦都比滷肉飯更健康,應該會受女士歡迎。主角出場啦。其實我去阿源來了都就係想試吓個滷肉飯係咪同台灣既味道一樣。結果個滷肉飯可以話係好味過台灣嗰啲!你睇吓啲滷肉,肉同埋肥膏嘅比例係一比一,食完真係好滿足。加埋佢嘅秘製醬汁,拌飯一流唔會太鹹。雖然係比較肥膩,但都掩蓋唔到佢係我心目中近乎完美嘅一個滷肉飯!另外我哋叫咗兩杯特飲,包括百香果綠茶同埋

芝士蛋餅
雞肉飯
滷肉飯
另外我哋叫咗兩杯特飲,包括百香果綠茶同埋芒果綠茶。兩杯特飲嘅甜味適中,不偏不倚,正合我意。

總括而言,滷肉飯同埋鹽酥雞實在太印象深刻,下次要試吓堂食啦!
2017-02-22
10 分鐘 (外賣自取)
芝士蛋餅
滷肉飯
2017-02-21 237 瀏覽
今日去完西環影相,就搵吓附近有啲乜嘢食,上網search見到依間台式野好似好受歡迎咁,咁就去試吓啦。我哋五點幾嚟到已經有唔少人等。拎左飛之後等大約20分鐘就入得啦。鋪頭唔係好大,但裝修好精緻。呢度有每人最低消費$30 ,咁我哋幾個人就嗌左野飲小食一齊分享,我自己就再買多咗個滷肉飯,雖然細細碗,但的確好好味,好有台灣嘅味道。
2017-02-20 14419 瀏覽
一年總要去一次台灣,就知道我有幾喜歡台灣這個地方,除了明媚風光,民風純樸,待客友善之外,五花八門的美食,亦是我喜歡台灣的理由。阿元來了把大部份夜市的美食收納在小店中,食完一次就好似掃了一次夜市般過癮,以解我對台灣之相思之苦。加上有不少店員都是台灣人,感覺更像身處台灣。刈包 ($30)在台灣,好多檔子小店只集中售賣一種主打食物,例如位於台北公館的藍家刈包。多年前我曾經光顧,記憶中它的味道是十分驚艷的,且看售賣多種台食的阿元的刈包又如何?白白胖胖的外皮,是饅頭的味道,口感鬆軟,略帶微甜。中間夾了一塊焢肉。焢肉就像我們平時食的東坡肉一般,不是味道就沒有東坡肉般甜。腩肉半肥半瘦的,咬落去,滿嘴都是油脂香。另加入芫茜,中和油膩感,最畫龍點晴的是加入大量花生酥糖碎,咬落去有點像砂礫的感覺,咯咯作響,而且令整個刈包又鹹又甜卻無違和感,好過癮!美中不足的是不可揀選焢肉的肥瘦度,藍家刈包是可以選全肥,全瘦,半肥半瘦,偏瘦,偏肥的,有彈性得多。芝士蛋餅($25)蛋餅是台灣人的早餐食品,就是一塊類似班戟皮的餅皮,中間夾有雞蛋,火腿等配料,多數以鐵板即場煎製,口感香香軟軟的。這個蛋餅多加了芝士,比一般蛋餅味道

刈包 ($30)

芝士蛋餅($25)

這個蛋餅多加了芝士,比一般蛋餅味道更豐富。而且芝士亦有牽絲的效果。不過面頭加上台式醬油膏及海山醬(味道是味噌+茄汁+辣椒醬,味道甜辣),個人不太喜歡。
鹽酥雞($35)

鹽酥雞炸得剛剛好,雞肉不會乾巴巴的, 仍然有肉汁。而味道亦剛好,不會過鹹。面頭放了一撮已炸過的九層塔,好正宗。就是沒有什麼驚喜。
魯肉飯($29)

聽過有台灣達人說過:在台灣走入任何一間食肆食魯肉飯,十居其九都是好好味的。我試過西門町無名小店的平價魯肉飯,亦都試過大名鼎鼎的金峰魯肉飯,證實這個傳聞的確無誤。
阿元的魯肉飯比較像金峰魯肉飯,魯肉都是切丁的,而每一粒肉丁都是肥瘦相間,白飯的熱力令油脂融化,令每一口魯肉飯都香甜得令人愛不釋口。而滷汁味道濃郁,卻不過鹹,配搭得很好。

珍珠奶茶($23)

奶和茶的份量平均,香濃得不得了!加上珍珠煮得煙韌不過腍,富有黑糖香。
來阿元來了用餐,就不要苛求有舒適的環境了!學食神話齋:D 位有咁逼得咁逼,等D 食客食完就嗱嗱臨走。

而且餐廳也規定用位食客的用餐時間不可多於三十分鐘。放心,那裡又熱又逼的環境絕對會讓你覺得"此地不宜久留".
但好味的食物絕對會讓你在此逗留三十分鐘吧!
2017-02-18
5 分鐘 (堂食)
2017-02-17 199 瀏覽
一直見到好多人去食呢間野,決定與閨蜜長徵到西環食好西...地方不難搵,搭港鐵好方便~去到人流都幾多...係門口等左陣..店員就比左貼餐紙我地,方便陣間入坐時可以唔洗等咁耐即刻有得食。我地兩個人一人一碗飯再加鹽酥雞同一碗四神湯係openrice見到有人話個湯好飲就試下啦..平日小妹極小飲湯..今次一飲就中伏..好藥味..唔太岩我呢d港孩😂不過就冇影相...魯肉飯方面好食!肉粒與米飯粒粒分明!鹽酥雞方面尚可。

我地兩個人一人一碗飯再加鹽酥雞同一碗四神湯
係openrice見到有人話個湯好飲就試下啦..
平日小妹極小飲湯..今次一飲就中伏..
好藥味..唔太岩我呢d港孩😂不過就冇影相...

魯肉飯方面好食!肉粒與米飯粒粒分明!
鹽酥雞方面尚可。
2015-04-09
午餐
2017-02-14 170 瀏覽
The price was really cheap at lunch time.I ordered pork fried rice and it came out really fast. At first I honestly thought it was a side dish because the portion was so little. However, it tastes good. I liked it. The bbq sauce is really nice.However the menu is misleading. They don't offer discounts for drinks upon order so I had to pay another $23 for a cup of milk tea and to be honest, it was the worst milk tea ever, too creamy and way too much ice. Plus it's so pricey.And the quality servic

And the quality service is relatively bad. They were talking in front of food and kicked out customers after 30 minutes. What about customer satisfaction then?

So if you are only going for a dish not drink, then I would recommend. And the quality of service would be just as much as you pay.
2017-02-09 10389 瀏覽
台灣這個地方對宅女來說其實不算太熟悉, 去的次數我想大約只有十多次而已. 說到台灣對自己印象最深刻的地方, 除了他們夜市的美食之外, 大慨就是台灣人濃濃的人情味吧. 其實在香港很少吃台灣菜, 皆因感覺那些餐廳做出來的水準跟台灣吃過的差距太大, 真正做得好吃的台灣菜餐廳, 五隻手指巳數完. 不過去年得知西環有間台灣小店, 朋友吃過都讚好, 一直想去試試, 直到最近終於有時間走過來一探究竟!! 其實這家早於2015年初巳開業, 經營至今巳有差不多2年時間, 但今時今日每天午飯時間仍然是等位人潮不斷. 據之前看過的報導說店子的老闆是位實實在在從台灣來的年輕人, 名字真的叫阿元, 曾在台灣做飲食生意碰壁多次後努力不斷到今天才能在香港開這家店. 這個應該是真正的成功需苦幹吧~(笑)店子位於西營盤的第三街, 如果以前要由德輔道西大街走上來一條段斜路才會到, 路程真的有點不容易. 幸好近年這邊巳有港鐵線, 只要由西營盤站出口轉上第三街, 徒步大約3-4分鐘便到, 方便得多.來過2次都是在午飯時間, 遠遠巳看到為數十多人聚在門口等位. 幸好宅女一個人來, 永遠都比較快便有位. 來這裡是先跟職員拿票等
[自費] 台灣這個地方對宅女來說其實不算太熟悉, 去的次數我想大約只有十多次而已. 說到台灣對自己印象最深刻的地方, 除了他們夜市的美食之外, 大慨就是台灣人濃濃的人情味吧. 其實在香港很少吃台灣菜, 皆因感覺那些餐廳做出來的水準跟台灣吃過的差距太大, 真正做得好吃的台灣菜餐廳, 五隻手指巳數完. 不過去年得知西環有間台灣小店, 朋友吃過都讚好, 一直想去試試, 直到最近終於有時間走過來一探究竟!!

其實這家[阿元來了]早於2015年初巳開業, 經營至今巳有差不多2年時間, 但今時今日每天午飯時間仍然是等位人潮不斷. 據之前看過的報導說店子的老闆是位實實在在從台灣來的年輕人, 名字真的叫阿元, 曾在台灣做飲食生意碰壁多次後努力不斷到今天才能在香港開這家店. 這個應該是真正的成功需苦幹吧~(笑)

來過2次都是在午飯時間, 遠遠巳看到為數十多人聚在門口等位. 幸好宅女一個人來, 永遠都比較快便有位. 來這裡是先跟職員拿票等叫號碼入座而非排隊, 這樣的確可以避免人龍打擾到左右店鋪, 人客亦不用死守在店前.

趁著等位期間, 大家就可以拿門口放著的餐紙先點餐, 待叫號碼入座時交給職員, 上菜時間就會比較快.

看看店子供應的食物款式, 這裡主打的就是各式各樣的地道台灣食品, 要飽肚的有主食魯肉飯, 雞肉飯或肉羹麵/米粉等, 小吃類亦有刈包, 蚵仔煎, 台式香腸, 甜不辣等等. 而飲品選擇更豐富, 多達三十多款, 當中除了大路的珍珠奶茶, 還有冬瓜茶, 薑母茶甚至是台灣啤酒.

價錢方面都算大眾化, 小吃跟飲品平均都是廿多三十元左右, 主食就由三十多到四十多元不等.

等了大約十分鐘左右宅女便可以入座了. 走進店子內, 發現地方不大, 但周圍的裝潢都充滿著台灣地道夜市的風味. 一張張貼在牆上的台式品牌招紙, 天花上掛著的小燈籠, 台灣街頭才找得到的舊式警察巡邏箱....等等, 加上無論是廚房師傅或侍應們都操著台式國語來對應 (當然也懂得廣東話), 真的有如穿過了叮噹的隨意門來到了台北夜市一樣.

店子小小頂多只能容納廿多人, 近門一邊放了3-4張4人桌子, 而盡頭一點則是能坐上6人的單人吧台. 所以繁忙時間等位一定避免不了.

宅女因為一個人來, 永遠可以快點入座. 一進店內馬上把餐紙交給職員, 坐在單人吧台那邊, 舒適度只是一般, 不過都是快吃快走的模式, 所以也不會有太多投訴. 等了2-3分鐘菜便陸陸續續上來, 都算幾快.

冬瓜珍珠 (HK$23)

其實如果點飯麵類的話, 只要加HK$10就可以配紅茶/綠茶類飲品. 不過宅女這天想喝冬瓜茶, 任性的另外單點一杯來試試. 上來的份量都適中, 當中冰較多, 喝一口, 冬瓜茶甜度有點太高, 幸好底下的珍珠夠多而且吃起來軟糯煙韌, 這杯冬瓜茶質素一般, 如果問宅女, 個人還是覺得程班長的冬瓜茶做得比較出色.

魯肉飯 (HK$29)

如果去過台灣, 或是對台灣美食有點認識的, 應該對魯肉飯不會陌生吧. 宅女本身對魯肉飯沒太深入研究, 不過去過台灣幾次吃到的魯肉飯都有點不太一樣, 後來跟台灣達人朋友說起, 才發現原來台灣的魯肉飯也有分好幾種的. 調味醬汁當然家家都有獨門秘方, 但肉方面大致有分一款是以長條形一塊塊的放在飯上, 亦有另一款是把肉做成肉碎般來伴飯吃. 而阿元來了的招牌魯肉飯, 明顯地就是以前者方式來呈現眼前.

魯肉飯一碗份量剛好夠一人吃, 看起來不覺得很多, 不過當配著如此邪惡的魯肉吃時, 最後其實還是會有很夠飽的感覺出來. 看看飯上放著一大堆的魯肉, 每條肉的肥瘦都分明, 肥脂跟瘦肉相間著. 雖然常常聽人說什麼芝士什麼拉絲很邪惡, 但宅女覺得此刻面對著這碗肥脂滿滿的魯肉飯, 才是真正的邪惡強者呢!!

據知魯肉做法也豪不簡單, 先煮熟再冰鎮後配調味鹵上數小時才完成. 入口每塊魯肉脂香不絕, 肉質鬆化, 肥脂配著台灣米飯來吃恰到好處. 而飯本身都巳經吸收了不少鹵汁, 吃起來咸香中帶點微甜, 味道不會過濃. 本來擔心底下的白飯會很乾, 但配著魯肉來吃, 吃到最後一日都仍有鹵汁伴著. 吃著吃著不禁有著回到台北街頭的感覺. 熱騰騰的一碗飯不消數分鐘巳被宅女全消滅了.

蚵仔煎 (HK$35)

以前不太懂欣賞台式蚵仔煎, 總覺得連在台灣吃到的都不好吃, 後來才發現原來蚵仔煎好不好吃, 除了在於薯粉做成的麵衣比例之外, 配著吃的甜辣醬也是重點. 這裡上來的蚵仔煎很大的一塊, 比較薄身, 看看當中只簡單的加入了蚵仔跟蔥花, 吃起來帶點黏稠的, 蛋味比較重, 麵衣的質地還不錯, 黏得來不會過韌, 不過那麼大塊的蚵仔煎, 最後只找到4顆小小的蚵仔就有點太少了吧. 雖然蚵仔隻隻都夠肥美, 不過份量下得太少, 有點只是在吃蛋餅的感覺, 吃得一點都不過癮. 而且配著的甜辣醬味道也太輕, 雖然宅女不能吃太辣, 但連我都覺得味道不夠惹味時, 就應該是有點問題了. 整體來說這個蚵仔煎水準只是平平.

香菇肉羹麵 (HK$45)

本來想點蚵仔麵線, 怎知道原來這個巳沒有供應了. 改而點了這碗香菇肉羹麵. 上來的份量不算很大碗, 但看到內裡的肉團很多, 而且肉羹的質地也非常杰身, 先喝一口湯羹, 真的非常的黏稠, 味道濃得來不會很咸, 當中帶著點點微辣感, 底下的麵入口順滑, 不過就沒什麼煙韌度, 比較偏淋身, 但可能這樣才會跟肉羹對味, 因為容易掛湯, 每一口都有著湯羹的味道. 而肉羹內的肉團每件體型都較大, 被濃濃的湯羹包裹著, 咬下去肉質軟棉得來帶點彈性, 味道不錯.

雖然不知道這個是不是正宗的台式肉羹, 不過至少宅女覺得味道不錯, 也夠飽肚.

刈包 (HK$30)

其實早陣子香港也有興起過一陣子的刈包小熱潮, 還一連開了幾家刈包專門店. 不過香港人始終貪新鮮, 只做一種刈包未必能滿足到大家. 宅女對刈包不算很熱衷, 但看到這裡有供應, 就點了一客來試試. 上來的份量不大, 當正餐吃是沒可能的, 但如果是點個湯羹或米粉再配來吃就差不多了. 上來的刈包還帶點微熱, 包身非常的軟熟, 中間夾著一片厚厚的肥豬腩肉, 還有不少酸菜, 底下也墊上花生粉. (但不吃芫茜的宅女發現原來也有大量芫茜, 最後只能逐條挑出來~(笑))

據知腩肉是要預先用汁醃製數小時才完成, 入口肉質十分柔軟, 而夠入味, 咸香十足. 配著軟熟的包跟酸菜吃, 其爽脆口感更能豐富整個刈包的味道. 而底下的花生粉更能用作畫龍點眼之用, 吃起來更香口. 其實整體來說水準巳做得不錯, 不過個人喜好的話, 如果那片腩肉可以用再肥一點的, 油香必定會更豐富; 另外花生粉也不妨下多一點, 會令人吃得更滿足.

九份芋圓 (HK$30)

這裡的甜品只有一款, 當然也是台灣地道的, 就是九份芋圓. 記得台灣達人朋友曾帶宅女去過九份一家人氣芋圓店吃過, 想像不到那麼便宜的東西也可以有著這麼美味. 而這裡上來的芋圓一大碗的份量很多, 有點意外. 看看甜湯內的芋圓真的超多, 當中有分兩款分別是地瓜圓跟芋圓, 每顆大大小小形狀不一, 再配上紅豆跟珍珠, 其實吃完這個基本上巳有半飽的感覺. 地瓜圓跟芋圓吃起來帶點煙韌, 十分軟糯, 不過不知怎的蕃薯跟芋頭的味道不太突出. 而甜湯底略嫌有點淡, 甜度不足. 不過如果不愛吃太甜的朋友應該會喜愛.

因為每次吃的東西比較多, 所以埋單一個人都差不多要一百左右, 只收現金或八達通.

但如果平常來, 只吃個魯肉飯再配個HK$10飲品的話, 基本上50元巳有找, 所以也算是很大眾化的收費.

整體來說感覺這裡的台式食物在香港來說巳經很有台灣風味, 不敢說正不正宗, 始終個人對台式食品研究不深, 但起碼感覺這裡做的食品都很有誠意, 而且吃起來味道不錯, 令人滿意. 當中當然仍是有些地方有著可改善的空間, 但感覺問題不大. 始終在香港要吃到有水準的台式食品的地方不算很多, 難得有著這麼一家親民地道的小店, 還是值得去捧場的.

看到牆上貼著繁忙時段用餐時間只有30分鐘, 看起來時間有點太短. 不過也是可以理解, 皆因店子小, 加上店內格局不是給你用來慢慢吃完坐下來慢慢聊天那種, 基本上吃碗飯/麵, 二三十分鐘巳經很足夠.

吃飽飽後走出店子仍然看到有不少人在等位, 也難怪, 併博中場能利用短短的時間穿過隨意門, 走進來這個仿如台灣夜市鬆一鬆透一透氣, 閉上眼回味下人在台北街頭的感覺, 再吃一口魯肉飯.

等個位, 似乎也是值得的.

**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
2017-02-07 207 瀏覽
第二次來沒第一次好,食物有點失水準了。約排了15-20分鐘隊便入座,二人須與另外二人搭枱,舖面狹小,侍應是台灣人。魯肉飯$29依舊美味,飯和魯肉的比例剛好,而魯肉的肥瘦和調味也恰到好處。控肉飯$35,有兩大片五花腩肉,炆得淋且入味,是不怕肥人士必吃之選!塩酥雞$35,即叫即炸,鹽酥味出眾沒有過咸,炸粉漿夠薄蚵仔大腸米線$40,比之前失色,米線和蚵仔的份量很少,味道偏淡了,只剩下湯羹。很喜歡飲料可以因個人口味而作出調整,一般的台式珍珠奶茶$23都過甜且多冰,可以自選就沒有這問題了。

塩酥雞$35,即叫即炸,鹽酥味出眾沒有過咸,炸粉漿夠薄

2017-02-03
15 分鐘 (堂食)
2017-02-07 177 瀏覽
在門外的裝飾已好特別,今日夜左少少嚟,所以唔駛點排隊就入得👍👍餐廳內佈置特別,喜愛那入玩味的台灣派😍😍炸物及小食都不錯,都鬆化及可口,麵線同魯肉飯都好好味,仲有類似台中風味嘅大腸包小腸,正👍👍好有台灣風味的餐廳,餐廳佈置,以至食物都好好唔怪得之成日都咁多人排隊啦😍😍👍👍
餐廳內佈置特別,喜愛那入玩味的台灣派😍😍
好有台灣風味的餐廳,餐廳佈置,以至食物都好好
唔怪得之成日都咁多人排隊啦😍😍👍👍