2020-03-11 239 瀏覽
阿來泰式地道風味 #旺角❗️抵食泰國菜❗️一直都想試呢間係OpenRice度有好多好評嘅泰國餐廳,今次終於同朋友有機會試到!價錢唔算太貴,性價比的確幾高🤩!泰式生蝦刺身 $98有成八隻生蝦🦐每隻都夠爽口彈牙。配埋佢哋製作嘅蒜頭酸汁,輕鬆食晒八隻🤤!味道: 4/5性價比: 4/5青咖喱雞🐔$68好欣賞呢個青咖喱雞❤️只係$68但係入面係有超多雞肉,仲唔鞋,而且啲青咖喱汁多到可以送三四碗飯都冇難度,真係好抵❗️青咖喱椰汁味重,少辣,加埋泰國茄子九層塔等等,夠曬惹味。味道: 4.1/5性價比: 4.5/5泰皇咖喱炒大蜆🐚$108啲蜆隻隻脹卜卜,好大隻😵一啲沙都冇!加上平時食炒軟殼蟹嘅嗰種咖喱,甜甜地帶有蛋香,送飯都唔錯😋只係略嫌爭咁啲鑊氣,而且啲蜆唔夠入味🤭推薦青咖喱多啲。味道: 3.7/5性價比: 3.8/5整體來講以呢個價錢來講真係唔錯❤️夠抵食❗️特別係佢個青咖喱,去嘅話一定要嗌佢啲咖喱!
阿來泰式地道風味 #旺角

泰皇咖喱炒大蜆
青咖喱雞
青咖喱雞
2020-03-09 241 瀏覽
以為正常泰國嘢, 夜晚同朋友去食, 本身鍾意食青咖哩, 就諗住嗌個青咖哩飯, 點知呢間野夜晚咖哩得小菜另外加白飯, 冇碟頭, 青咖哩雞再加白飯80蚊, 夜晚旺角食都覺得價錢差唔多, 感覺還可以, 朋友就嗌咗個菠蘿炒飯。唔係等咗好耐嘢食就送到嚟, 一到見到青咖哩比較水, 可能係每間烹煮方法唔同所以覺得都ok, 但係食落啲雞, 超級「鞋」, 舊舊都一樣咁「鞋」, 完全係可以用難食去形容, 而且雞嘅份量唔多, 每嚿都頗細, 但係都可以咁「鞋」, 68蚊(淨青咖哩餸)咁嘅質素完全接受唔到, 味道同抵食如果有我想揀負分。

2020-03-09
2020-03-07 179 瀏覽
好多好味又抵食嘅餐廳都隱藏喺通菜街,以前返學嘅時候好鍾意特登去旺角通菜街食lunch,選擇多而且平靚正,今日同樣嚟到呢邊覓食,見到呢間泰國菜選擇多而且價錢好親民,一於試試。《串燒沙嗲》$78我哋左豬、牛各半,肉類嘅份量好大,沙嗲醬味道都好濃,唔稀,而且沾滿肉既表面,食起來一啲都唔乾,有肉汁👍🏻《泰式鐵板蠔仔蛋》$78份量好多,蛋炒得好嫩,蠔仔都幾肥美,仲保留到鮮味,不錯。《泰式豬髀飯》$50有驚喜! 滷水豬髀好入味,皮同肉都好稔如滑,而且唔會dry,個汁甜甜地,撈飯食好正!《泰式炒金邊粉》$58金邊粉乾濕度岩岩好,而且唔會好甜,好岩我口味!如果有埋辣椒碎就更好。《豬頸肉炒椰菜苗》$72豬頸肉好爽口彈牙,椰菜苗同樣炒得岩岩好,出色! 阿來真係值得一來再來,因為味道好,價錢又平,咁嘅質素去邊度搵?

《串燒沙嗲》$78

《泰式鐵板蠔仔蛋》$78
份量好多,蛋炒得好嫩,蠔仔都幾肥美,仲保留到鮮味,不錯。

《泰式豬髀飯》$50

《泰式炒金邊粉》$58

《豬頸肉炒椰菜苗》$72
豬頸肉好爽口彈牙,椰菜苗同樣炒得岩岩好,出色!

2020-03-07 114 瀏覽
阿來東南亞風味朋友講油麻地有間唔錯既泰菜,當然要試下啦二人餐有三個選擇,唔同價位,有不同配搭,定價都幾合理。套餐可選白飯及油飯,俾大家多個選擇。泰式生蝦刺身估唔到小舖都食到生蝦刺身,夠大隻爽肉。冰鎮上的生蝦,再配旁邊配的青辣醬,十分入味。生菜包大大份的,很抵食。好香好熱,生菜好新鮮同青綠,包住啲熱辣辣的肉碎,啲肉碎加左青檸汁,同埋用左好多香料去炒,口感好好。生菜包較濃味及有點油膩的炒肉碎,包在生菜內吃,確實中和一點。菜夠新鮮而且洗得勁乾淨飛天通菜炒得好香好食,又份量多!真心好食既。飲品則點了我最愛的椰青超滿意既一餐飯,會再食
阿來東南亞風味
朋友講油麻地有間唔錯既泰菜,當然要試下啦

二人餐

生菜包

飛天通菜
炒得好香好食,又份量多!真心好食既。

飲品則點了我最愛的椰青

超滿意既一餐飯,會再食

2020-03-06 226 瀏覽
喺女人街呢條街,2邊位置D食檔通常都係價錢經濟實惠,至於食物質素就比較參差。今日約左同朋友過黎阿來食泰菜,因為之前食過覺得好味之餘又抵食,所以返黎再ENCORE一下今次就點左個 二人餐(C) ($378),即係有鮮蝦冬蔭功湯、泰式滷豬脾(例牌)、泰式炸蝦餅、青咖喱(牛肉)、飛天通菜、油飯2碗、龍眼冰、咸檸七,另外再加多碟 辣椒膏炒大蜆($108)泰式滷豬脾(例牌):呢樣差唔多每次黎親都必食豬脾滷得夠入味,而冄煮得夠淋,食落去好嫩滑,再點一點佢提供嘅 酸辣醬,食落去真係非常之正同埋佢仲有D咸酸菜同滷蛋伴碟,可以當開胃前菜咁樣食飛天通菜:最滋味嘅通菜煮法一定係呢隻,所以食親泰菜都好中食嗌,炒得夠鑊氣,味道少少辣辣地夠晒惹味同埋佢落調味料嘅比例好好,太重手就過鹹,唔輕手就唔夠惹味泰式炸蝦餅:泰式拼盤嘅小食當中最多人中意食嘅一樣小食蝦肉夠彈牙,炸得唔算油膩,同埋份量夠多兼大,抵食鮮蝦冬蔭功湯:飲落味道幾足料,唔算太過死辣,夠香濃又有D蝦同什菌菇食下青咖喱(牛肉):青咖啯我自己就比較少食,食落都算OK,牛肉數量都唔算少辣椒膏炒大蜆:炒得有鑊氣之餘又夠香辣,D蜆夠大隻,最正係事前處理得好好,食落冇

今次就點左個 二人餐(C) ($378),即係有鮮蝦冬蔭功湯泰式滷豬脾(例牌)泰式炸蝦餅青咖喱(牛肉)、飛天通菜油飯2碗龍眼冰咸檸七,另外再加多碟 辣椒膏炒大蜆($108)

泰式滷豬脾(例牌)
泰式滷豬脾(例牌):呢樣差唔多每次黎親都必食
同埋佢仲有D咸酸菜同滷蛋伴碟,可以當開胃前菜咁樣食

飛天通菜
同埋佢落調味料嘅比例好好,太重手就過鹹,唔輕手就唔夠惹味

泰式炸蝦餅:泰式拼盤嘅小食當中最多人中意食嘅一樣小食
蝦肉夠彈牙,炸得唔算油膩,同埋份量夠多兼大,抵食

青咖喱(牛肉)

辣椒膏炒大蜆
辣椒膏炒大蜆:炒得有鑊氣之餘又夠香辣,D蜆夠大隻,最正係事前處理得好好,食落冇沙,咁就啖淡肉唔駛煩

龍眼冰
龍眼冰:潤喉之選,甜度適中,飲完仲有龍眼肉食下

咸檸七
咸檸七:甜中帶點鹹味,飲落去夠清涼解渴

大合照

呢到最好就係免加一服務費,食咁多野先埋單$486,滋味又抵食
所以呢到都係我旺角泰國菜餐廳之一

補MENU
2020-02-24
泰式滷豬脾(例牌)
龍眼冰
咸檸七
2020-03-04 117 瀏覽
今日剛巧在旺角先達廣場附近van仔站落車,外面落住微微細雨兼有少少涼意,於是乎想快快搵間餐廳坐低食個晚飯,在對面街見到一間食泰國菜既小館,喜歡食辣既我即刻上前搵位,再打電話俾老公過黎。餐廳內座位不算好多,大約三十零個位到,一坐下即時番開menu睇下食咩先, 有二人餐A,B, C,四人餐,又或者可以散叫 。最後我地唔太想諗食咩,叫左二人餐A先黎兩杯椰汁三色冰,唔太甜,幾好泰式滷豬脾(例牌)跟油飯,豬脾肉好淋身,豬皮應該經過處理,一D都唔肥膩,以酸菜及滷蛋伴碟,配埋泰式酸辣汁,好開胃咖哩炒蜆,每隻蜆都好大隻肥美飛天通菜,好夠鑊氣,而且都幾辣下二人埋單盛惠$288,全日不用加一我地埋單後走既時侯,原來門外已經有人等緊位,在而家疫症下,仲有甘多人光顧,簡直逆市奇葩!

先黎兩杯椰汁三色冰,唔太甜,幾好

咖哩炒蜆,每隻蜆都好大隻肥美

飛天通菜,好夠鑊氣,而且都幾辣下

二人埋單盛惠$288,全日不用加一

2020-03-04 1346 瀏覽
今日冇約人,一個人落左旺角行一陣~ 行到餓餓地~ 見到有間泰國野~ 鐘意食泰國野的我當然唔會錯過!!入去的時間岩岩7點,人唔算多,得2,3台客,但到我走個陣...全場爆曬...都幾勁....都叫左幾多野~ 第一樣係柚子大蝦沙律入面有椰糖,蝦乾,魚露,椰子碎,大蝦同柚子肉~係幾正宗的泰國味道,因為加左椰糖同蝦乾,就一定會有個種好泰國的味道!柚子係整得好乾淨的,唔會有的白色皮係到!蝦算大隻,唔係好入味,但都爽口!另外叫左一個比較小香港人會點的湯~ 椰汁雞湯,大部份香港人都會叫冬陰功,但本人就對椰汁雞湯情有獨鐘!!呢間的椰汁雞湯算唔錯,因為佢都有落真椰醬...唔係拿湯料加水...有太多香港的泰國鋪頭剩係加水...完全冇左個湯的精髓!當然呢間都唔係好似泰國咁用全椰汁,如果唔係味道會再濃的!值得一提的係個湯有雞味......真係估佢唔到,因為平時多數都係用雪雞....冇味的....但唔知點解佢會有....再黎就係青咖哩,相比起其他紅/黃咖哩,我係比較鐘意食青咖哩,因為我覺得佢有種獨特的香味,同其他咖哩唔一樣。今晚都係叫左青咖哩~雞~~~~因為青咖哩真係要配雞先好食.....都係個句,佢有用椰醬去

都叫左幾多野~ 第一樣係柚子大蝦沙律

入面有椰糖,蝦乾,魚露,椰子碎,大蝦同柚子肉~
柚子係整得好乾淨的,唔會有的白色皮係到!
蝦算大隻,唔係好入味,但都爽口!
另外叫左一個比較小香港人會點的湯~
有太多香港的泰國鋪頭剩係加水...完全冇左個湯的精髓!
當然呢間都唔係好似泰國咁用全椰汁,如果唔係味道會再濃的!
都係個句,佢有用椰醬去煮...呢個係要加分的...真心好多鋪頭唔捨得用椰醬咁貴的材料...剩係用水開青咖哩...
一來會好水....二來會冇左椰汁的香味....呢間鋪頭的青咖哩絕對唔係以上兩種!
呢個值得試! 不過要提一提,佢的青咖哩比起泰國食的會辣小小,如果唔食得辣既要記得同伙記講一聲!!

最後係馬拉盞椰菜苗~
椰菜苗呢樣野呢,就真好泰國...但係呢到就一般般,唔係味道唔好,而係關個原材料事。
因為香港真係好難買到靚的椰菜苗,我自己都有識過係香港搵...但真係買唔到....
所以唔可以怪間餐廳的!

總體來講~ 係好食的~ 下次會再黎試下其他野!
2020-03-03
2020-03-04 55 瀏覽
🇹🇭🇹🇭🇹🇭好久沒有吃泰國菜了,今晚放工特意過來阿來,竟然爆滿,看來大家都是真愛❤️餐廳不大,特別有街坊餐廳的氛圍。價錢合理,還有好多抵食套餐選擇。人均100左右,就可以吃到地道正宗的泰國美食,真是令人想要再來光顧。.酸辣鳳爪沙律🥗$68份量很大,鳳爪酸辣香甜,特別開胃。咬下去,脆脆的,最喜歡的是那種泡椒的酸辣味道,口感清爽之餘,又有微微的辣味提味。.冬蔭功湯$78下雨天☔️喝點冬蔭功湯,祛濕的同時,又開胃爽口。.炒通菜$68通菜好新鮮,多吃蔬菜🥬補充維生素和礦物質。身體棒棒,吃麻麻香❤️.椰青$35必點健康飲品,今天你喝了嗎😘...阿來泰式地道風味 (旺角)旺角通菜街97號地舖
🇹🇭🇹🇭🇹🇭
酸辣鳳爪沙律🥗$68
冬蔭功湯$78

下雨天☔️喝點冬蔭功湯,祛濕的同時,又開胃爽口。
炒通菜$68

椰青$35
必點健康飲品,今天你喝了嗎😘
阿來泰式地道風味 (旺角)
旺角通菜街97號地舖
2020-03-03 81 瀏覽
今日夜晚上堂前自己一個食晚餐喺旺角買完口罩,經過就入嚟食泰國菜。辣椒膏蝦頭有海鮮炒飯突然想食泰國菜,梗係要食啲辣野先得呢碟炒飯炒得好驚喜,辣度適中都見到有唔少辣椒碎。炒飯粒粒分明,海鮮都算新鮮,蝦好大隻推介!蒜蓉牛油雞翼😳食牛油雞翼最怕太油膩,呢碟惹味得來又唔會太heavy。不過略嫌蒜蓉味唔夠,如果多啲更好味👻👻👻香葉椰汁西米糕係我的最愛🥳🥳🥳凍冰冰超涼快椰汁味適中,唔會太甜,正呀!
今日夜晚上堂前自己一個食晚餐
喺旺角買完口罩,經過就入嚟食泰國菜。

辣椒膏蝦頭有海鮮炒飯
突然想食泰國菜,梗係要食啲辣野先得
呢碟炒飯炒得好驚喜,辣度適中
都見到有唔少辣椒碎。
炒飯粒粒分明,海鮮都算新鮮,蝦好大隻
推介!

蒜蓉牛油雞翼😳

香葉椰汁西米糕
係我的最愛🥳🥳🥳凍冰冰超涼快
椰汁味適中,唔會太甜,正呀!

2020-03-03 95 瀏覽
依家出去食飯平平哋都要每人一百蚊以上埋單,如果想食泰國嘢,預算又唔多,可以選揀黎呢間阿來泰式風味餐廳。一個海南雞飯或者其他炒粉麵飯先五十幾六十蚊,好抵食。海南雞例牌$78雞肉大概有8至9件,大部分都係雞髀同雞胸位,完全冇骨,肉質好嫩滑。但唯一美中不足嘅地方,就係佢剩係得一個醬汁,冇咗平時啡色甜甜地同綠色嗰個sauce。飛天炒椰菜苗$68出面嘅餐廳好少會見到有椰菜苗食,雖然飛天炒我想像中辣,但係都幾嘢味。泰式香芒蟹肉炒飯$68估唔到用芒果來炒飯都幾好食,甜甜地酸酸地好開胃,但係係肉嘅份量就好少,食落去唔係好覺。
一個海南雞飯或者其他炒粉麵飯先五十幾六十蚊,好抵食。

海南雞例牌$78

飛天炒椰菜苗$68

泰式香芒蟹肉炒飯$68
2020-02-29 258 瀏覽
旺角係美食集中地,而黎間泰國菜性價比好高泰式鮮蝦冬陰功湯(小) $78(美味指數: 😋😋😋😋)冬陰功份量有d小,僅僅足夠兩個人,不過香料夠多,冬陰功好香好濃郁馬拉盞炒通菜 $68(美味指數: 😋😋😋😋)通菜炒得好惹味,不過如果馬拉盞味更加突出,更加鹹香就prefect啦泰式濕炒河粉(牛) $58(美味指數: 😋😋😋)河粉炒過好香,蔬菜牛肉份量都好足。不過美中不足既地方係濕炒河d芡汁實在太多,😂多到似湯河阿來海南雞飯 $54(美味指數: 😋😋😋😋)黎度既海南雞飯係配油飯,份量一d都唔少,而且雞肉嫩滑又無骨😋整體食物質素:3.5 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5
旺角係美食集中地,而黎間泰國菜性價比好高

泰式鮮蝦冬陰功湯(小) $78

馬拉盞炒通菜 $68

泰式濕炒河粉(牛) $58
(美味指數: 😋😋😋)

阿來海南雞飯 $54
(美味指數: 😋😋😋😋)
黎度既海南雞飯係配油飯,份量一d都唔少,而且雞肉嫩滑又無骨

😋整體食物質素:3.5 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2020-02-28 199 瀏覽
餐牌有好多款食物同飲品可以揀,花多眼亂,最後揀左二人餐(C),另外散叫左碟辣椒膏炒大蜆。炸蝦餅有六件,大大件,剛剛炸起十分熱,要放涼一陣先放得入口,外香脆內彈牙,泰式辣醬酸酸地正好減少油膩。冬蔭功湯落足料夠正宗,濃郁酸辣味直擊味蕾,蝦有三隻,都算大隻,肉結實,唔霉。滷豬髀雖然唔大碟,但其實堆到滿,足料。滷水帶微甜唔會大鹹,好味,豬髀肉炆得夠腍夠入味,豬皮乾淨無毛,好滑,索晒d汁。伴碟ge酸菜同蛋都不錯,無論係泰國定德國,豬手要配酸菜先更好食。辣椒膏炒大蜆都幾大碟,真材實料有蜆肉,唔會得個殼,蜆肉無沙,加上辣椒膏非常刺激惹味。青咖喱好香濃,雖然油飯本身都有味,但撈埋青咖喱更好味,可惜牛肉韌左d,配雞可能較好。飛天通菜夠鑊氣,通菜新鮮爽脆。鹹檸醃得夠味,撞落七喜爽到飛起。

鮮蝦冬蔭功湯

泰式滷豬髀(例牌)

青咖喱牛

油飯

飛天通菜

飛天通菜夠鑊氣,通菜新鮮爽脆。

鹹檸七(左);龍眼冰(右)

鹹檸醃得夠味,撞落七喜爽到飛起。
2020-02-28 75 瀏覽
我呢個偽日韓妹鍾意食嘅野有好多 不過泰國野真係少食 其實我都鍾意食嘅 不過我同朋友每次出去食飯都會比其他嘅多姿多彩吸引咗😅呢一日嚟到阿來泰式地道風味 價錢唔貴之餘相對高質💓◽生蝦刺身◾泰式肉碎生菜包◽泰式滷豬脾◾燒豬頸肉根本樣樣都好好味😍尤其是滷豬脾 滷到好淋入晒味 識食一定連皮食🐷而生蝦刺身同肉碎生菜包食泰菜係必須嘅 要特別讚下肉碎唔會太咸 入囗有微微嘅酸辣味 開胃呢~而家嘅環境好多人都少咗出街食飯 而當晚我去到係爆晒場 可想而知佢幾受歡迎 而且咁嘅價錢食到呢個質素 仲要全部大大份 我有啲覺得我發現得佢太遲🥢
呢一日嚟到阿來泰式地道風味 價錢唔貴之餘相對高質💓
◽生蝦刺身
◾泰式肉碎生菜包
◽泰式滷豬脾
◾燒豬頸肉
2020-02-27 68 瀏覽
又係一個要外出工作的日子, 約我親愛的母親大人接我放工, 睇睇異常寧靜的旺角, 再食埋飯先返屋企! 金柚子鮮蝦沙律 $68 ~ 好多柚子啊…唔苦澀, 多汁唔乾, 好新鮮! 醬汁唔辣, 微酸, 蝦夠大隻又爽口! 海南雞 (例牌) $78 ~ 賣相靚, 去骨雞肉又滑又彈牙, 仲有啫喱! 一半雞胸一半雞肶, 醬汁少少辣, 好味! 例牌份量都多, 仲多過我上次去漁牧嗰半隻填鴨!  紅咖喱豬 $68 ~ 份量多, 好多咖喱汁可以沾蒜蓉包食! 豬肉以薄片上, 爽口有肉味, 大量小茄子及豆, 好滿足! 紅咖喱唔辣, 滿滿椰汁香! 蒜蓉包 $25 ~ 脆, 唔係隔夜麵包, 讚! 再多啲蒜蓉就好喇…(橫掂之後只係返屋企又唔駛見客) 龍眼冰 $22 ~ 唔會太甜, 仲好多粒龍眼, 飲落好舒服! 註: 全場爆滿, 記得訂枱!

註: 全場爆滿, 記得訂枱!
2020-02-26 70 瀏覽
我懷疑我前世係一個泰國人,特別鍾意搵正宗嘅泰國菜,原來除咗九龍城,旺角阿來都十分之正宗。咖喱軟殼蟹絕對係啱我呢啲懶人,非常之鍾意食蟹,但係又懶得去剝殼,炸到香脆嘅軟殼蟹🦀,吸晒咖喱嘅香味,再配埋蒜蓉包,一啖咬落去,有三重嘅享受。•金沙炒大蝦開咗邊又炸好咗嘅大蝦🍤,脆到連殼都可以食埋,加埋人人都鍾意嘅鹹蛋黃,可以配上幾碗飯。•蒜蓉炒椰菜苗喺香港好少會搵到餐廳有椰菜苗,佢嘅口感會好似芥蘭咁,偏向爽脆嘅蔬菜🥬,又帶有少少苦,係我最鍾意去泰國餐廳叫嘅一道菜。

咖喱軟殼蟹

金沙炒大蝦