2024-02-10 50 瀏覽
經過旺角見到有人排隊, 甘岩望到係泰國菜, 我同朋友都想食, 我哋入到去都去旺,叫左咖哩麵包蟹同盧魚, 2 款都好好食,2 款都唔辣, 份量好足2 個人食, 咖哩麵包蟹咖哩甜甜地幾好食,咖哩好多好足夠, 麵包好鬆軟, 蟹好脆淡淡肉! 盧魚魚肉好鮮甜魚肉好滑好新鮮, 配菜有菇好新鮮同好多, 好豐富, 酸酸甜甜唔辣, 好fresh ! 好食 ! 另外叫左椰汁三色冰好飲唔甜好fresh ! 鋪頭入面好多選擇仲可以叫串燒、 金邊粉、 基本上咩都有, 下次去要早啲去排隊了!
2024-02-08 31 瀏覽
平時放工經常見到呢間泰國菜滿坐或要排隊, 望落價錢好貼地,食物款式又多,所以約左男朋友放工過黎食晚餐。 我地叫左泰式生蝦刺身,有成6隻,蝦係大大隻,食落好鮮甜爽彈,加一粒小蒜,點小小泰式醬汁,酸酸辣辣,非常開胃。菠蘿炒飯,好足料, 食材豐富,料仲多過飯👍🏻有蝦、魷魚片,蟹柳等,入口帶有微微嘅咖哩味再配上菠蘿既清甜味同肉鬆拌勻食用,口味美味豐富。蒜香炒通菜,我地唔想食太辣,蒜炒都夠哂惹味,味夠濃,通菜口感清爽甜。 咸檸7 用左泰國減檸檬, 超解渴開胃椰汁糕係我最愛既泰式甜品, 班蘭葉包住西米同椰汁糕 。椰香味十足,食落口感綿密, 仲要有6粒,每人食到3粒😋作結甜品一流。

咸檸7 用左泰國減檸檬, 超解渴開胃

都諗唔起幾耐冇食過泰國嘢喇!聽朋友講旺角附近有間正宗嘅泰國餐廳, 咁耐冇食泰國嘢嘅我當然唔要去食下試下睇下有幾好味啦...依家餐廳喺先達廣場隔離街, 好方便好易搵, 去到咁啱有張枱系舖尾等唔切入去坐低已經急不及待嗌嘢食, 因為都已經八點鐘好肚餓啦!拎起個餐牌真係眼花繚亂好多嘢都想食真係要諗下食咩先, 同個朋友傾完之後諗諗下都係嗌啲大路嘢重口味嘅嘢食, 於是乎我哋就嗌咗 泰式香芒蟹肉炒飯, 豬頸肉炒通菜同埋我哋至愛嘅特大冬陰功湯, 見到個柚子沙律好似好正所以叫埋一齊, 當然唔少得嘅係一年一杯嘢飲啦! 我哋仲嗌咗龍眼冰同咸檸七添... 派咗一陣已經即刻上咗兩杯嘢飲畀我哋跟住嚟嘅就係大大碟嘅柚子沙律, 啲柚子沙律有幾隻大蝦仲有酸汁真係好惹味好開胃, 接住嚟嘅係香芒蟹肉炒飯啲芒果肉超甜蟹肉又多啲炒飯又唔硬真係好好食, 接住上嘅係通菜炒豬頸肉啲豬頸肉好大舊通菜好好味好翠綠好新鮮, 啱曬我呢啲懶人唔鍾意照硬嘢!最尾上嘅係我同我朋友嘅至愛冬陰功湯, 湯底真係好好味啱曬我呢啲唔可以食得太辣嘅人又多蝦又有好多舊秀珍菇做配料, 又有大蔥同蘑菇真係好惹味好吸引!朋友果然冇介紹錯下次都要嚟幫襯多次啊.兩個人加

兩個人加埋448蚊每人224蚊都算抵, 因為好好食好好味.
2024-01-27
2024-02-03 60 瀏覽
一直都好想潮聖阿來泰式地道風味呢間人氣店.今日收工就同朋友去試下,我地叫左菠蘿炒飯,泰式SUKI炒粉絲(牛),芒果糯米飯,香葉椰汁西米糕,泰式奶茶,熱龍眼冰。菠蘿炒飯,份量好多,每粒飯都呈金黃色,好有鑊氣,有新鮮大蝦,臘腸肉,提子乾同菠蘿酸酸甜甜咁,可以撈埋肉鬆,更加有泰國風味,超好味。泰式SUKI炒粉絲,可配豬,牛,雞,雜菜或海鮮,我選左牛,我比SUKI個名吸引左,原來SUKI 汁係酸辣汁,牛肉好多,好大塊,濕炒粉絲,索曬D SUKI汁,好惹味,好好食!芒果糯米飯,泰國名物,糯米飯經過椰汁浸泡,椰汁渗入晒糯米度,口感好煙韌,芒果超級甜,芒果既甜加上椰汁香濃,好好味,必叫。香葉椰汁西米糕,賣相好靚,濃郁椰香,香滑綿密,入面係軟糯西米,仲有香葉既清香,好食!泰式奶茶,係泰國既味道呀,獨有既茶香,甜度適中,非常香滑。熱龍眼冰,好清甜,仲有粒粒龍眼肉,正!
一直都好想潮聖阿來泰式地道風味呢間人氣店.

今日收工就同朋友去試下,

菠蘿炒飯,份量好多,每粒飯都呈金黃色,
好有鑊氣,有新鮮大蝦,臘腸肉,提子乾同菠蘿酸酸甜甜咁,
可以撈埋肉鬆,更加有泰國風味,超好味。

泰式SUKI炒粉絲,可配豬,牛,雞,雜菜或海鮮,

芒果糯米飯,泰國名物,
糯米飯經過椰汁浸泡,椰汁渗入晒糯米度,口感好煙韌,
芒果超級甜,芒果既甜加上椰汁香濃,好好味,必叫。

香葉椰汁西米糕,賣相好靚,濃郁椰香,香滑綿密,
入面係軟糯西米,仲有香葉既清香,好食!

泰式奶茶,係泰國既味道呀,獨有既茶香,甜度適中,非常香滑。
熱龍眼冰,好清甜,仲有粒粒龍眼肉,正!
2024-01-31
2024-02-02 44 瀏覽
都有一排無食泰國野,見到阿來泰門口都幾多人排隊,入面一共有兩層,上菜速度超快,店員都很友善。串燒沙嗲($88)$88有半打嘅串燒,價錢上係幾抵玩,而且作為食肉獸的我當然要試一試。沙嗲醬鋪滿哂全部串燒,濃郁的沙嗲味帶點花生粒,香口惹味而帶點口感。雞肉串燒豬肉串燒咖喱炒蜆($128)蜆肉大大塊,份量絕對唔少,配上咖哩汁亦係一大特點,建議可叫埋蒜茸包點咖喱汁食用,咖哩汁有少許的三色椒和薑絲,食落會無咁油膩。泰式燒豬頸肉飯($60)燒豬頸肉可謂泰國菜名物之一,豬頸肉燒得有啲焦香,配上特調醬汁,都幾惹味,份量都多。泰式濕炒河粉 - 雞肉($68)叫左咁多肉,叫番個濕炒河粉,勝在佢夠多蔬菜,有菇菌、胡蘿蔔絲和時蔬等,河粉相當掛汁,湯汁調味亦不錯。

串燒沙嗲($88)

雞肉串燒

豬肉串燒

咖喱炒蜆($128)

泰式燒豬頸肉飯($60)

泰式濕炒河粉 - 雞肉($68)
2024-01-30 66 瀏覽
🪅阿豬媽話想食泰國嘢,今日就同佢去到旺角通菜街一間都開咗好耐,成日行過又未試過嘅泰國餐館《阿來泰式地道風味》。📌位置就係喺先達對面,真係成日行過都見到有好多人食,睇啲餐牌價錢又幾親民,所以好受街坊歡迎👏🏻。📌下午2:30嚟到本身座無虛席,啱啱好掃左一大班午餐客,好彩即刻有位坐。📌好多張四人木枱,牆上中貼滿好多菜式嘅圖片,圖文並茂,俾食客可以參考吓食物嘅賣相。📌喺Floating Market啊!睇相都即刻想飛返轉泰國🇹🇭。📌午餐menu做到下午五點半,$55一個餐包飲品,無加一,堅係抵。📌單點就有一系列泰式食品,包括串燒小食🍢、泰式炒菜🥬、火山排骨🦴、咖啡軟殼蟹🦀、芒果糯米飯🥭等等,唸得出的泰菜都有。柚子沙律,$78頭盤先食個沙律喇。阿豬媽話想食柚子沙律,想食下啲生果開胃。粒粒柚子食落新鮮好多汁,沙律醬汁以為好辣但原來偏甜,仲有好多粒花生粒🥜,增加多重口感,呢個沙律餐前食唔完又可以當餐後飯後果,正。泰式小食拼盤,$158泰式小食樣樣都咁吸引,點小食拼盤最好不過。小食拼盤有魚餅、蝦餅、春卷同雞翼。魚餅重香茅味,肉質唔散,唔點泰式辣醬都夠味。蝦餅膽卜卜,蝦膠食落彈牙好有咬口,點埋泰式辣醬最
柚子沙律
柚子沙律,$78
泰式小食拼盤
泰式小食拼盤,$158
泰式小食樣樣都咁吸引,點小食拼盤最好不過。小食拼盤有魚餅、蝦餅、春卷同雞翼。魚餅重香茅味,肉質唔散,唔點泰式辣醬都夠味。蝦餅膽卜卜,蝦膠食落彈牙好有咬口,點埋泰式辣醬最惹味。春卷超大一舊好紥實,饀料多到滿瀉,調味好夠,好脆口又豐富,值得再三回味。雞翼炸起收乾雞皮油脂,食落唔油,size唔係好大,再點下泰式辣醬增加味道。
冬蔭蠔仔肉碎泡飯
冬蔭蠔仔肉碎泡飯,$55
阿豬媽一見到午餐menu,就睇中呢個蠔仔飯。

潮洲蠔仔泡飯就食得多,泰式蠔仔泡飯又見過未?泰式就係以冬蔭功湯做湯底,絕對能夠代表泰式風味。冬薩功辣辣地,配海鮮最夾,蠔仔細細隻🦪,味道都鮮甜,配料仲有好多肉碎同草菇,一啖泡飯🍚連蠔仔,肉碎同冬蔭功湯🍲一齊食,係滋味十足。
泰式湯金邊粉配雞絲扎肉,$48
食左個泡飯,想試多個湯粉。湯金邊粉可以揀一款餸菜配料配清湯,熊妹認為雞絲扎肉清清地無咁濃味,唔會蓋過清湯的味道。
泰式湯金邊粉配雞絲扎肉
扎肉好大一片,都有三四片,雞絲好粗身有咬口,金邊粉粗幼適中,連湯飲好清。
餐飲
午餐包餐飲,凍飲加$3。
📌總括而言,平價親民泰國菜,款式繁多,味道正宗,難怪係通菜街咁多年都屹立不倒!
📌原來仲獲奬無複數!誤打誤撞食左間入圍餐廳,哈哈!真係估佢唔到喎!
2024-01-22
柚子沙律
泰式小食拼盤
冬蔭蠔仔肉碎泡飯
泰式湯金邊粉配雞絲扎肉
性價比高所以多人食,六點幾黎到已要坐上層,7點幾已經差唔多全場滿座,食到中途出面已經有人等緊位。因為天氣凍,所以叫咗個泰式明爐烏頭魚,烏頭魚相當大條肥美,係全隻,食完一面仲有一面,超級抵食。面頭俾配料覆蓋晒,有秀珍菇和肉碎等等。烏魚厚肉,肉質嫩滑,新鮮,一點也不腥,亦無泥味,湯底酸辣開胃。必點推介!!菠蘿炒飯,配料亦都好豐富,有蝦仁,魷魚,提子乾,腰果等等。材料新鮮,每一口都相當滿足。仲有炒雜菜,大大碟。椰青, 好大個椰青,清清甜甜,最中意刮賣里面既椰肉黎食。咸檸七,酸甜度適中,解渴,必點之選。

仲有炒雜菜,大大碟。

椰青, 好大個椰青,清清甜甜,最中意刮賣里面既椰肉黎食。

咸檸七,酸甜度適中,解渴,必點之選。
2024-01-04
  • 椰青
2024-01-25 74 瀏覽
泰國菜一直都係香港人喜歡嘅菜式旺角都有唔少嘅泰國舖頭🇹🇭今日就食呢一間阿來泰式地道風味啦!🍤泰式炒金邊粉 $68一上枱 香氣撲鼻 味道調味合宜惹味😋😋金邊粉配料豐富😍 有大蝦 蛋絲 豆乾條 伴碟仲有花生碎 辣椒碎 青檸 自由加搭🤤 🐷泰式肉碎生菜包 $88係我必點嘅菜式😝😝 味道充滿泰式風味 酸酸辣辣 非常開胃🤤生菜包住肉碎食 口感層次豐富😍 🥬豬頸肉炒通菜 $78 蒜蓉味道濃郁 配搭豬頸肉 簡單又美味😋 🍚油飯 $18 食澤金黃 味道香口 🥥椰青 $38 味道清甜解渴🤤椰青內嘅椰肉果肉鮮甜嫩口 👍🏻👍🏻🥛椰汁三色冰 $25 三色冰內嘅啫喱口感煙靭QQ 🍽️🍴總結 🍽️🍴餐廳一共兩層 裝潢簡潔 通光明亮食物款式多元化😍😍價錢親民合理 😝 想食泰國嘢都可以食呢間👍🏻

泰國菜一直都係香港人喜歡嘅菜式
旺角都有唔少嘅泰國舖頭🇹🇭
今日就食呢一間阿來泰式地道風味啦!

🍤泰式炒金邊粉 $68

泰式肉碎生菜包
豬頸肉炒通菜
油飯
2024-01-25 36 瀏覽
今日我同朋友去左喺旺角嘅阿來泰式地道風味試嘢。我哋叫咗個前菜嚟一齊share。首先係個泰式生蝦($88)做前菜,真係好正。生蝦新鮮彈牙,配埋泰式醬汁,酸酸辣辣嘅味道令人垂涎欲滴。之後,我哋試咗泰式肉碎生菜包($88)。呢個菜好特別,用生菜包住香辣嘅肉碎,加埋花生同埋新鮮香草,一口咬落,酸辣鮮香嘅味道喎,真係夠惹味!另外,我哋仲叫咗飛天炒通菜($68),個通菜爽脆,炒得恰到好處,唔會太軟或太硬,加埋泰式調味,帶嚟一份獨特嘅風味。最後,我哋品嚐咗泰式金不換香辣肉片炒河($68)。個河炒得香口,肉片嫩滑,配合泰式辣椒醬,味道鮮辣開胃,令人回味無窮。總括而言,阿來泰式地道風味真係一間值得推薦嘅餐廳。佢嘅菜式味道正宗,份量足夠,價錢又實惠。如果你鍾意食泰國菜,一定要嚟呢度試試啦!

今天要分享一家讓人垂涎三尺的泰國餐廳,位於旺角,名為阿來泰式地道風味。餐廳以地道的泰式風味而聞名,每一道菜都能令人感受到泰國的美食文化。401泰式鮮蝦炒金邊粉以新鮮的大蝦和金邊粉為主要材料,口感豐富多樣。金邊粉筋道有嚼勁,搭配蝦肉的鮮甜和香料的獨特風味,加上一些花生碎,讓人一口接一口停不下來。311泰皇咖喱炒蜆絕對是海鮮愛好者的最愛。咖喱的香氣在鼻尖瀰漫開來,咬下去的瞬間,感受到蛋和蜆的絕妙結合。蛋的滑嫩口感與蜆的鮮甜融合在一起,加上咖喱的微辣味道,讓整道菜的層次更加豐富。不得不提的是招牌菜210泰式鮮蝦冬陰功湯。以新鮮的蝦和香料為基底,湯汁濃郁而酸辣,帶來一種獨特的風味。一口湯汁滋味,會感受到鮮蝦的鮮美和冬陰功湯的辛辣。湯不僅能帶來暖和的感覺,還能讓味蕾舞動起來。最後是411菠蘿炒飯,這道菜是泰國料理中的經典之一。炒飯的外觀金黃誘人,每一口都充滿著菠蘿的甜味和蔬菜的清爽。米飯的口感軟糯,與菠蘿和其他配料的結合,帶來一種令人愉悅的美味。除了美食,阿來泰式地道風味的環境也相當舒適宜人。餐廳的裝潢簡約時尚,桌椅整齊排列。如果你想品嚐正宗而且性價比高的泰國美食,不妨來阿來泰式地道風味一試,你

除了美食,阿來泰式地道風味的環境也相當舒適宜人。餐廳的裝潢簡約時尚,桌椅整齊排列。如果你想品嚐正宗而且性價比高的泰國美食,不妨來阿來泰式地道風味一試,你一定會愛上!
海南雞飯🐔$58見到台台都有嗌呢一個海南雞特登試😆啲雞肉超級滑😂又有雞翼同埋薑黃飯😆飯粒粒分明都幾香😍最正係佢個辣椒醬惹味得來又唔算好辣😜同個雞好夾海鮮冬陰功湯$78(細)有齊晒冬陰功嘅味道元素😊酸酸甜甜得來又香辣😍非常惹味😇材料豐富😝食到有巨量菇😁有三隻大蝦😍所以個湯層次感更為豐富泰式炸蝦餅🦐$88都炸得幾香😊口感唔錯🤩食到有一粒粒蝦嘅感覺🤣配埋佢個酸甜醬啱啱好泰王咖喱 火山軟殼蟹法包🦀$158咖喱偏甜冇乜辣味🤣個蟹浸晒落個咖喱度所以好重咖喱味😇再配埋法包都幾特別

海南雞飯🐔$58

海鮮冬陰功湯$78(細)

泰式炸蝦餅🦐$88

泰王咖喱 火山軟殼蟹法包🦀$158
平日想食泰菜只會想到九龍城,今日卻發現旺角也有更正宗更親民的泰菜,真的是孤陋寡聞了。「阿來」就是好吃的意思。餐廳大廚和老闆都是泰國人,一入內已感受到泰式小店的獨有氣氛。打開餐牌,全是泰國地道菜式,價錢親民,6點前不用加一,難怪人流不斷。🏅海南雞髀飯($68)雞滑飯香,那自家醬汁更是靈魂,酸中帶辣,充滿蒜頭和香葉的味道,無骨雞髀肉加濃郁醬汁,真是下飯妙品。🏅泰式冬蔭功湯金邊粉配豬髀($52)泰式滷豬髀皮滑肉鬆化,冬蔭功惹味,金邊粉份量又多,一碗已好飽。🏅泰式炸魚餅($78)魚餅鬆化,充滿香茅香味,很好味。🏅椰汁雞湯($68)濃郁,充滿椰香,雞肉和秀珍菇甚多。🏅芒果糯米飯($58)超級推薦,上枱時還是冒煙的!糯米飯非常軟糯,椰醬甜度和稠度都適中,溫暖好吃,而且有整整一個的芒果肉,芒果肉不但香甜,最重要是完全無筋,絕非不對板的平價芒果。明明話好飽,卻被秒速清碟。🏅泰式奶茶(+$6)🏅凍檸茶(+$3)

🏅海南雞髀飯($68)

🏅泰式冬蔭功湯金邊粉配豬髀($52)

🏅泰式炸魚餅($78)
魚餅鬆化,充滿香茅香味,很好味。

🏅椰汁雞湯($68)
濃郁,充滿椰香,雞肉和秀珍菇甚多。

🏅芒果糯米飯($58)

🏅泰式奶茶(+$6)
🏅凍檸茶(+$3)
2024-01-18
2024-01-20 36 瀏覽
呢間餐廳有多款食物,其中2人套餐都幾抵食。這個套餐包括了豆豉炒通菜、炸蝦餅、青咖哩牛肉、冬蔭公蝦湯和油飯同飲品等等。首先,豆豉炒通菜味道恰到好處。炸蝦餅則是金黃酥脆,一咬下去,外層的酥脆質感。青咖哩牛肉是套餐中的亮點,牛肉加埋咖哩好夾。冬蔭公蝦湯汁鮮美濃郁,蝦肉彈牙鮮甜,喝起來非常暖心而且辣辣既口感。餐廳仲有樓上2層咁多座位都算幾多,而且都幾多人幫襯,建議繁忙時間都係預早訂位比較好,上菜速度好快。
2024-01-16 91 瀏覽
近排愛吃泰菜,今日Lunch 又同老公去食泰國嘢😁去咗旺角通菜街 -阿來泰式地道風味,因為佢地餐牌有唔少啱素食嘅菜式👍🏻呢度平日中午時間都非常旺場,因為食物好食之餘價錢仲要好平民貼地CP值高👍🏻 餐廳有兩層,我哋今次都係坐上層。💛泰式乾炒河粉(海鮮)💛泰式的炒河粉係好大片果款河粉,好夠鑊氣,材料除了海鮮(蝦、魷魚、蟹柳等)仲有蛋、雜菜,個醬汁好好味帶少許甜,食落好滑溜同埋係一啲都唔油膩。💛黃咖喱雜菜💛蒜蓉包 💛個咖喱超級好味,佢係少少辣又好香咖喱味,個汁夠傑身,配埋個蒜蓉包點咖喱汁真係好正,裏面嘅材料除咗薯仔、雜菜仲有菇類,好豐富足料。💛泰式木瓜絲沙律💛有幾隻大蝦,蝦肉好爽彈,木瓜絲沙律加咗唔少蕃茄、豆角,個汁酸酸辣辣非常之開胃。💛芒果糯米飯💛個糯米飯係新鮮整起,上枱仲熱辣辣出晒煙😚淋上香濃嘅椰漿,加埋芒果係用呂宋芒,好香甜美味。💚青檸梳打💚

💛泰式乾炒河粉(海鮮)💛
泰式乾炒河粉(海鮮)

💛黃咖喱雜菜💛蒜蓉包 💛
黃咖喱雜菜+ 蒜蓉包

💛泰式木瓜絲沙律💛

💛芒果糯米飯💛
個糯米飯係新鮮整起,上枱仲熱辣辣出晒煙😚
淋上香濃嘅椰漿,加埋芒果係用呂宋芒,好香甜美味。
芒果糯米飯

💚青檸梳打💚
2024-01-16
泰式乾炒河粉(海鮮)
黃咖喱雜菜+ 蒜蓉包
芒果糯米飯
  • 黃咖喱雜菜
2024-01-16 25 瀏覽
雖然呢度冇咩特別既裝修 但菜式好豐富 主要係食泰國菜🇹🇭 價錢親民 食物質素OK 又抵又好食 值得推薦👍可以揀食套餐 或者想要自己散叫都可以🤞我地叫左幾款小食同埋海南雞飯🤗阿來海南雞飯🐓 雞件切得幼細 又白又滑 一入口就可以順著口腔 滑入腸胃 好好味😆配埋薑黃飯 非常地道😋馬拉盞炒通菜🥬好惹味 咸咸香香 有少少蝦醬既味道 送飯一流 🥰 沙嗲串燒(豬/雞各3串) 串燒沾滿沙嗲醬 好入味 唔辣 有種花生醬既感覺 個人比較喜歡雞肉 肉質比較滑🫶泰式肉碎生菜包 又一經典泰國菜👍一入口果陣唔係好辣 但愈食愈辣 好鍾意呢種感覺 食親泰國菜1定要試😽😽仲叫左杯椰汁三色冰 好香椰奶味🤗🤗
可以揀食套餐 或者想要自己散叫都可以🤞
我地叫左幾款小食同埋海南雞飯🤗